#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/04/2013 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το λουκέτο στην Εστία και οι υποκριτές του νεοελληνικού πολιτισμού«Έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας». «Το ιστορικό στέκι των κορυφαίων λογοτεχνών έβαλε λουκέτο». «Ντροπή για τον πολιτισμό της Ελλάδας».

Όλα αυτά με πηχυαίους τίτλους έκαναν το γύρο των μέσων ενημέρωσης. Εφημερίδων, τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και φυσικά των blogs που τόσο αρέσκονται στην εντυπωσιοθηρία. Και όλοι μαζί στην υποκρισία.

Σε μια χώρα που θεωρεί πολυτέλεια το βιβλίο, που για δώρα αγοράζει… μπλουζάκια ή εσώρουχα κι όχι ένα καλό βιβλίο, γιατί δηλαδή θα έπρεπε να επιβιώνουν τα ιστορικά και μη βιβλιοπωλεία;

Σε μια χώρα που είναι μεταξύ των τελευταίων στις στατιστικές που δείχνουν πόσοι άνθρωποι διαβάζουν έστω κι ένα βιβλίο, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε; Τέσσερις στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν διαβάζουν ποτέ ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που αγοράζουν έστω 2-3 βιβλία το χρόνο προκειμένου να ενισχύσουν την πνευματική τους τροφή αλλά και τα βιβλιοπωλεία.

Η Ελλάδα του τόσο μεγάλου πολιτισμού. Η χώρα που ακόμη και στις χειρότερες περιόδους της έβγαζε κορυφαίους πεζογράφους ή ποιητές, σήμερα έχει κλείσει τα φώτα. Τη δεκαετία του ’30, μεταξύ μιας καταστροφής στη Μ. Ασία και ενός πολέμου που ερχόταν ολοταχώς, βγήκαν ορισμένα από τα κορυφαία μυαλά της νεοελληνικής πεζογραφίας. Πολλά από αυτά που ήταν τακτικοί θαμώνες της Εστίας. Για να μη μιλήσουμε για το ίδιο το έργο του ιστορικού βιβλιοπωλείου που είχε λόγο να εκδίδει μεγάλα αριστουργήματα.

Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, «μπουκωμένη» από τις επιδοτήσεις και τα κοινοτικά κονδύλια, πνιγμένη στα χρέη στις τράπεζες και στα διακοποδάνεια άφησε το βιβλίο στην άκρη. Το έκανε…. προσάναμμα για τη φωτιά ή απλά ντεκόρ για τη βιβλιοθήκη. Οι ιστορικές εκθέσεις βιβλίου που γέμιζαν κάποτε από κόσμο απαξιώθηκαν αφού οι ταβέρνες και τα μπαρ έγιναν τα μόνιμα στέκια των Νεοελλήνων.

Η παραγωγή βιβλίων ελαχιστοποιήθηκε αλλά και η αγορά εκμηδενίστηκε, οπότε τα βιβλιοπωλεία, και δη τα ιστορικά που δεν έκαναν κινήσεις ανανέωσης, ήταν θέμα χρόνου να κλείσουν.

Κάποιοι θα πουν, ε και τι έγινε αφού ανοίγουν άλλα μεγαλύτερα, που προσφέρουν και καφέ. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Διότι απ’ ότι μαθαίνουμε ακόμη και αυτά τα μεγάλα μαγαζιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ακριβώς γιατί δεν αγοράζονται όσα βιβλία θα έπρεπε. Μαθαίνουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, ιστορικό και κορυφαίο του κλάδου του, θα έβαζε λουκέτο αν δεν το έσωζε ένα… μπεστ σέλερ που κατάφερε να εκδώσει. Σώθηκε την τελευταία στιγμή δηλαδή.

Τα πράγματα είναι μαύρα για τα ελληνικά βιβλιοπωλεία, ίσως και για αντίστοιχα στο εξωτερικό αφού άλλα μέσα κερδίζουν το έδαφος. Άλλωστε, τα e-book σε λίγο θα κατακτήσουν την αγορά κι αν δεν προσαρμοστούν τα βιβλιοπωλεία στις νέες τάσεις δεν έχουν τύχη. Ωστόσο, κάποιοι δε θα πρέπει να κλαίνε με…μαύρο δάκρυ για την Εστία όταν είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα βιβλίο. Κάποια μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα ηλεκτρονικά, δε θα πρέπει να μιλάνε για την Εστία όταν αγνοούν ακόμη και την ίδια την ελληνική γλώσσα. Ας ανοίξουν κανένα λεξικό πρώτα κι ας ασχοληθούν αργότερα με τα βιβλιοπωλεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/04/2013 14:13:31

  Να συμπληρώσω: Ένα κοινό που για δώρα αγοράζει διάφορα προβαλλόμενα από φημισμένους εκδοτικούς οίκους "μυθιστορήματα", τα οποία σε 50 χρόνια θα τα αναζητά κανείς (αν τα αναζητά...) σε κονισαλέες (=σκονισμένες) βιβλιοθήκες-αποθετήρες γνώσης, χρήσιμης και άχρηστης...
  Το ότι τα μυθιστορήματα του Bernanos δεν έχουν μεταφραστεί στην ελληνική, εκτός από το "Ημερολόγιο ενός εφημερίου της επαρχίας", και αυτό όχι σε "εμπορικό" εκδοτικό οίκο και όχι με πιασάρικη εμφάνιση, κάτι λέει...
  Μας αξίζει ο Τσίπρας για πρωθυπουργός, τελικά....

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/04/2013 14:19:07

  Και ως προς τη γλώσσα:
  Κάποιο διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων από τον εκκλησιαστικό χώρο δημοσιεύει ρεπορτάζ. Ορισμένα από αυτά έχουν τραγικά ορθογραφικά λάθη. Τους είχα στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα και τους το επισήμανα. Η απάντηση ήταν θρασύτατη, του στυλ "ακούτε να δείτε, εμείς εδώ δουλεύουμε για 24 ώρες το 24ωρο, δεν έχουμε χρόνο για τέτοια"....
  Στο ίδιο πρακτορείο δημοσιεύεται κάποιο κείμενο και υπάρχουν ορισμένα αρνητικά σχόλια αναγνωστών. Απαντά ο συντάκτης του κειμένου, υποθέτω απόφοιτος "Θεολογικής Σχολής" (όχι της Χάλκης, της Αθήνησι ή της εν Θεσσαλονίκη....). Η απάντησή του σχεδόν δεν διαβαζόταν από τις ασυνταξίες και τις ανορθογραφίες (εκεί δεν παρεμβλήθη διορθωτής...).
  Και μετά μου λέτε ότι έκλεισε η "Εστία". Δεν λέμε καλύτερα δόξα τω Θεώ που δεν έχουν κλείσει "τα πάντα όλα"....

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ ΒΙΣ 03/04/2013 22:23:14

   Τὸ παρήγορο εἶναι πὼς οἱ ἐκδόσεις τῆς Ἑστίας συνεχίζονται, ἐξ ὅσων γνωρίζω. Τὸ βιβλιοπωλεῖο ἔκλεισε.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Νίκος Δραγασιώτης 04/04/2013 21:41:18

    οπότε δεν βαριέσαι.
    μάλιστα με τέτοια σχόλια γιατί απορούμε που δεν έκλεισαν όλα.

 3. Δρυς avatar
  Δρυς 03/04/2013 14:20:06

  Σωστά τα λέει ο γράφων, να μη ξεχνάμε όμως και τις χρηματοδοτήσεις στις ΠΑΕ και κυρίως στα κόμματα, μέχρι και το ποσό που πληρώνουμε για ΕΡΤ, ως το πρόσφατο αντισυνταγματικό "χαράτσι" στη ΔΕΗ κτλ. (μπορώ να αναφέρω πολλά).

  Απαραίτητη η φορολογία (άμεση και έμμεση), αλλά θέλουμε κανόνες αγοράς, έστω και με κοινωνικούς όρους; Ναι, αλλά όχι έτσι όπως γίνεται τώρα.

  Είναι η ζωή μας, όχι μόνο η οικονομία μας.

 4. ΑΠΟΛΛΩΝ avatar
  ΑΠΟΛΛΩΝ 03/04/2013 14:25:54

  H άποψη ότι δε διαβάζει ο Έλληνας και πηγαίνει σε καφετέριες εμένα δε με καλύπτει. Αλλού πρέπει να αναζητήσετε τα αίτια. Να σας θυμήσω και το κλείσιμο των εκδόσεων "Ελληνικά Γράμματα" το Σεπτέμβριο του 2010 με 100 απολυμένους και αρκετά "φέσια" σε συγγραφείς (πνευματικά δικαιώματα). Ας διαταχθεί έλεγχος και για τις δυο περιπτώσεις, όχι μόνο λόγια.

 5. nikos p. avatar
  nikos p. 03/04/2013 14:33:13

  ετσι οπως παει η κατασταση λες να εχουμε ορεξη για τα βιβλια?ενα βημα πριν την απολυση,καμια 10 μηνες παιρνω μονο εναντι(και πολλοι αλλοι φυσικα)..τα βιβλια θα σωσουμε η τον εαυτο μας?

 6. Ένας avatar
  Ένας 03/04/2013 14:37:12

  Δυστυχώς οι Έλληνες δεν διάβαζαν που δεν διάβαζαν, τώρα με την οικονομική κρίση, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Κρίμα να σβήνουν Ιστορικές γωνιές της Αθήνας που σφράγισαν τη φυσιογνωμία της για τόσα πολλά χρόνια.
  Το μέλλον πάντως είναι τα e-books και ας μη διαθέτουν, τη γοητεία ενός χάρτινου βιβλίου.

 7. lord of the last days avatar
  lord of the last days 03/04/2013 15:27:56

  Για κάποιους πολιτισμός είναι ο Λαζόπουλος...

 8. νεφέλη avatar
  νεφέλη 03/04/2013 15:48:08

  Οπου κλείνει ένα βιβλιοπωλείο,
  οι μπράβοι ανοίγουν 10 καφετέριες!

  Οπου κλείνει ένα ιστορικό σημείο αναφοράς της Αθήνας,
  οι μνήμες δολοφονούνται από τους επελαύνοντες κατακτητές!

 9. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 03/04/2013 22:29:14

  Τὰ βιβλιοπωλεῖα κλείνουν ὅταν ὁ κόσμος δὲν ἀγοράζει βιβλία, ὄχι ὅταν ὁ κόσμος δὲν πίνει καφέδες. Μόνο τὰ σκουπιδομυθιστορήματα τύπου «Ἡ Περιδίνηση τῆς Κλειτορίδος» πᾶνε καλά. Κατὰ τ' ἄλλα, κροκοδείλια δάκρα ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ τὸ βιβλιοπωλεῖο τῆς Ἑστίας δὲν τὸ ἔχουν δεῖ οὔτε ἀπέξω.

 10. Αργύρης avatar
  Αργύρης 03/04/2013 22:40:09

  Δεν περισσέυουν πια λεφτά για βιβλία. Ούτε και για καφέ.
  Σκουπιδομυθιστορήματα πουλούσε και το βιβλιοπωλείο της Εστίας, επιχείρηση ήταν και σκληρή μάλιστα.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί τόοσς καλυθμός.
  Έχουν κλείσει και πολλά μικρότερα βιβλιοπωλεία και κιχ δεν ακόυστηκε.

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Αργύρης 04/04/2013 21:44:30

   απαντηση πιο πανω.
   δηλαδη αστα να κλεισουν

 11. Νίκος Δραγασιώτης avatar
  Νίκος Δραγασιώτης 03/04/2013 22:40:22

  Περιδινεῖται ἡ κλειτορίς;
  Ἔλα Χριστὲ καὶ Παναγιά!

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Νίκος Δραγασιώτης 04/04/2013 15:06:03

   Ἔχει προχωρήσει ἠ τεχνολογία.

 12. occultist avatar
  occultist 04/04/2013 11:41:22

  Γιατί τόση έκπληξη για το κλείσιμο της Εστίας;;; Οταν προ καιρού το Αλαφουζοκάναλο έβαλε στους επιφανέστερους Έλληνες και τον Λαζόπουλο που μάζεψε αρκετούς ψήφους, δεν καταλάβαμε τίποτα;;; Ε ρε και να βάλει στα ψηφοδέλτια του ο Τσίπρας τον Λαζόπουλο. Θα γίνει πρωθυπουργός με υπουργό πολιτισμού τον Λαζόπουλο. :-( Αλλά θα μου πείς εδώ είχαμε κάποτε στο πολιτισμού τον Μικρούτσικο. :-(Κατάντια.

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ occultist 04/04/2013 21:46:58

   παλι καλα βρηκαν καποιοι αυτο το αρθρο να μιλησουν μικροκομματικα

 13. Ahiako avatar
  Ahiako 04/04/2013 20:17:00

  Δεν θα συμφωνήσω με τα αίτια που παραθέτεις. Και με το ζόρι δεν διαβάζει κανένας! Πρέπει οι Έλληνες, πρώτα σαν μαθητές να μάθουν να διαβάζουν όχι με εξαναγκασμό αλλά οδηγημένοι από δασκάλους με πραγματική αγάπη για το βιβλίο. Αν θέλουμε να τα ρίξουμε όλα στον τρόπο ζωής της μεταπολίτευσης, απλά δείχνουμε την πολιτική μας τοποθέτηση.
  Ευχαριστώ.

 14. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/04/2013 21:45:58

  Φυσική συνέπεια των εξελίξεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.