#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το λαϊκό συμφέρον επιβάλλει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την ΤρόικαΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Αυτά όμως που απαιτούνται δεν είναι μόνο τα επώδυνα και σκληρά. Υπάρχουν και έκτακτα μέτρα που πρέπει να τα πάρεις για να προστατεύσεις την κοινωνική συνοχή και τους οικονομικά ασθενέστερους, εκ των οποίων πολλοί είναι σήμερα κάτω κι από τα όρια της ίδιας της επιβίωσης. Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να πάρεις για να διαφυλάξεις την αξιοπρέπεια της σημαντικότερης πρώτης «ύλης» της Πατρίδας: τους ανθρώπους.

Σας θυμίζω από το παρελθόν το περίφημο ενοικιοστάσιο. Σίγουρα υπήρχαν κι επιτήδειοι ή μπαταξήδες που δεν είχαν ανάγκη κι έκαναν κατάχρηση του μέτρου. Τι όμως είναι σημαντικότερο; Να τσακώσεις και να τιμωρήσεις τους λίγους επιτήδειους ή να προστατεύσεις τους πολλούς; Αν δεν είσαι νεοφιλελεύθερος κανίβαλος, μηδενιστής που του τρέχουν τα σάλια για το χάος που θα φέρει, τάχα, την «επανάσταση» ή ύπουλος ξένος, που θέλει την χώρα μας στα γόνατα, ανατιναγμένη και ξέπνοη για να την λεηλατήσει, τότε η απάντηση είναι αβίαστη. Θα προστατεύσεις τους πολλούς κι ας ωφεληθούν προσωρινά μερικοί πονηροί.

Η κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τρόϊκα για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Κι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό πρέπει να κάνει και θα το κάνει. Να ανανεώσει τώρα και να συνεχίσει ν’ ανανεώνει κατ’ έτος, τουλάχιστον, την απαγόρευση των πλειστηριασμών, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και για όσο χρειαστεί.

Κι αυτό πρέπει να γίνει με ευρύτητα, όπως συζητιέται για αντικειμενικές αξίες έως 180.000 ευρώ κι ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Είναι πατριωτικό καθήκον κι επιταγή της κοινής λογικής να μην οδηγήσουμε πέρα από τα όρια τους τους απλούς ανθρώπους. Όταν το καράβι έρθει σε ήρεμα νερά, όταν η ανεργία πάψει να πλακώνει την κοινωνία με την βαριά και διαλυτική σκιά της κι έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μια ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Άλλωστε έχω βαρεθεί να το γράφω. Οι τράπεζες επί δεκαετίες κερδοσκόπησαν ασύστολα, στήριξαν την διαπλοκή και την διαφθορά, έπαιρναν τα χρήματα του κόσμου με 1% και τα δάνειζαν με 18, 20 και 23%. Ο λαός ματώνει για την ανακεφαλαιοποίηση τους και κατά την σταθερή άποψη μου, θα έπρεπε να έχουν εθνικοποιηθεί. Αφού ο λαός πληρώνει, γιατί να έχουν την διαχείριση αυτοί που την είχαν και πριν; Δώστε μου και μένα μερικά δισεκατομμύρια και θα σας παριστάνει κι η αφεντιά μου με στυλ τον τραπεζίτη. Όμως δεν είμαι εγώ που αποφασίζω. Μια ψήφο και μια γνώμη έχω.

Έστω όμως κι έτσι όπως είναι τα πράγματα, σε μια αγορά όπου τίποτα δεν πουλιέται, όπου κι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που μπορούν να εκπλειστηριαστούν, κηρύσσονται άγονοι, τι θα ωφελούσε να ρίξουμε στην αγορά χιλιάδες σκοτωμένα σπίτια αφανισμένων νοικοκυραίων;

Ακούω δε αυτήν την ιστορία, σύμφωνα με την οποία ελληνικές τράπεζες θα εκχωρούν τις απαιτήσεις τους από κόκκινα δάνεια σε ξένες τράπεζες, για υποπολλαπλάσιο της απαίτησης. Θα παίρνουν δηλαδή πχ 20.000 και θα εκχωρούν απαίτηση για 100.000 Ευρώ σε ξένους οίκους. Ένας φίλος, άλλων πολιτικών πεποιθήσεων, αδιάφορο, μου έθεσε ένα απλό αλλά λογικό ερώτημα. Γιατί οι τράπεζες να μην το προτείνουν αυτό στους ίδιους τους πολίτες οφειλέτες τους; Να πληρώσει δηλαδή ο πολίτης το 20% ή όποιο ποσοστό συμφωνηθεί και να εξοφλήσει το δάνειο του. Κάποιοι θα μπορούν. Και για τους υπόλοιπους που δεν μπορούν, γιατί να μην γίνει και γι’ αυτούς ένα γενναίο κούρεμα και ρύθμιση του υπολοίπου; Αυτό, μαζί με την συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τους οικονομικά ασθενέστερους, θα συνέβαλε δραστικά στην κοινωνική ειρήνη. Θα σωθούν περιουσίες, ζωές, ψυχές. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εσωτερική σεισάχθεια. Είναι αδήριτη ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, γαλήνης και κοινής λογικής.

Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα οι κυνικές και ειρωνικές δηλώσεις τροϊκανών για καταλύματα. Αν είναι, να τις μπήξουν εκεί που δεν βλέπει ο ήλιος.

Θυμίζω κι υπογραμμίζω, πως η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με το χαράτσι.

Ο κ. Στουρνάρας μπορεί με σοφιστείες να ισχυρίζεται πως οι Έλληνες και τα σπίτια τους δεν υπερφορολογούνται. Αυτοί που κάθε φορά που έρχεται ο ταχυδρόμος παθαίνουν ταχυπαλμία, ξέρουν. Και άιντε, την υπερφορολόγηση ως έκτακτο μέτρο στις έκτακτες αυτές περιστάσεις, να την υποστούμε βαρυγκωμώντας. Για το κοινό καλό, για την επίτευξη του πιο πατριωτικού στόχου, που είναι η έξοδος από το Μνημόνιο και την επιτήρηση.

Το σπίτι του Έλληνα όμως, είναι το καταφύγιο του, η ασφάλεια των παιδιών του κι ο μικρός Παρθενώνας των κόπων του. Όποιος δεν το σεβαστεί, θα το πληρώσει. Ο Έλληνας αν νοιώσει ότι η φορολογία θα γίνει ισόβια πληρωμή δυσβάστακτου ενοικίου για το ίδιο του το σπίτι ή αν ένας πρώην νοικοκύρης, που έγινε άνεργος, οδηγηθεί σε απονενοημένο διάβημα μπροστά στους δικαστικούς επιμελητές και τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, ο πυροκροτητής αυτός θα πυροδοτήσει την ζώσα εκρηκτική ύλη μιας κοινωνίας, που ήδη κοχλάζει και κάτω από το καπάκι συμπιέζονται η ανεργία, η οργή, η αναγκαστική μετανάστευση των νέων, η βίαιη αφαίρεση της αξιοπρέπειας των απλών ανθρώπων. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη, ούτε στους εσωτερικούς κοινωνικούς λύκους, ούτε στους ξένους, που επενδύουν πολιτικά ή κερδοσκοπικά στο χάος και τον κοινωνικό πόλεμο. Επειδή είμαι δεξιός, κεντροδεξιός, βαφτίστε το όπως σας βολεύει, εγώ λέω πως είμαι μαχόμενος πατριώτης, θεωρώ πως η βασική διαφορά μας από την απέναντι όχθη, είναι η εθνική και κοινωνική ενότητα. Αέναο καθήκον κι επιδίωξη μας με κάθε ικμάδα της δύναμης μας. Κι αυτή η ενότητα δεν γίνεται με το στανιό ή με ρητορικά σχήματα. Θέλουμε ενότητα αλληλεγγύης, με πρόνοια και μετριοπάθεια κι όχι ενότητα δεσμωτών και γαλήνη νεκροταφείου. Δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην οργανωμένη κρατική μέριμνα και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο οι μηδενιστές της αριστεράς και οι νεοφιλελεύθεροι, οι μαρξιστές από την ανάποδη, επιδιώκουν την κοινωνική έκρηξη ή αδιαφορούν γι’ αυτή.

Παρά τα λάθη που έγιναν και γίνονται, παρά τις αρρυθμίες και το έλλειμμα παραδείγματος από πολλούς, που απέχουν έτη φωτός από το να αντιληφθούν τι συμβαίνει στις γειτονιές των αληθινών ανθρώπων, πιστεύω πως ο ηγέτης της χώρας κι όσοι άλλοι έχουν την ευθύνη, θα κρατήσουν την σκληρή στάση που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και οι ανάγκες του λαού. Γιατί, το είπαμε ξανά, δεν έχουμε άλλο σπίτι από την Πατρίδα κι άλλη οικογένεια από τον λαό μας. Κι οι Έλληνες κάνουμε τα πάντα γι’ αυτά τα δύο. Και πιστεύω ακράδαντα πως ο Σαμαράς το ξέρει, γιατί μετέχει του Ελληνικού Τρόπου. Γι’ αυτό ήμουν και είμαι μαζί του…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George avatar
  George 03/12/2013 06:51:57

  Οι τράπεζες είναι κατά 90-100% κρατικές, το management γίνεται από τους ιδιώτες μετόχους στις 3 από τις 4. Το σωστό θα ήταν να γίνεται και στις υπόλοιπες αν κάποιος μπορούσε να εμπιστευθεί τους πολιτικούς ότι θα μένανε μακριά. Το πρόβλημα με τους μη πλειστηριασμούς είναι ότι αντί να επέμβει το κράτος για να προστατεύσει αυτούς που χτύπησε η κρίση είτε είναι στο ενοίκιο είτε έχουν στεγασικό, περνά τον λογαριασμό αλλού. Με 70 δις κόκκινα όμως οι τράπεζες διώχνουν τις καταθέσεις, άρα την ρευστότητα και επομένως μπαίνουμε πιό βαθιά στην τρύπα. Εχουμε μείωση εξαγωγών, με παράλληλη τρελή μείωση εργατικού κόστους για όποιον δεν το πρόσεξε. Μήπως γιατί χτυπάμε το καρφί με το κατσαβίδι και ξεβιδώνουμε με το σφυρί?

 2. Cynthia avatar
  Cynthia 03/12/2013 07:01:01

  Εξαιρετικέ κ. Κρανιδιώτη , το κούρεμα των στεγαστικών δανείων που επαγγέλεσθε φαίνεται οτι μπορεί να εφαρμοσθεί σε χώρες όπως η Ισλανδια , που δεν έχει διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και "τεμπέληδες , κλέφτες και πονηρούς κατοίκους" ( στο τέλος θα το πιστέψουμε κι οι ίδιοι οτι τέτοιοι είμαστε ) .
  Ποιά εσωτερική σεισάχθεια αναζητάτε ? Ο Ρομαντισμός ως φιλοσοφικό ρεύμα εξέλειπε προ πολλού !

  • tpe avatar
   tpe @ Cynthia 03/12/2013 18:37:01

   Μήπως γιατί η Ιρλανδία είχε 27 και 28% πληθωρισμό; ΜΗΠΩΣ, λέω; Και το κούρεμα είναι περί τις 20000€. ΟΚ?

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/12/2013 07:03:15

  "Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα οι κυνικές και ειρωνικές δηλώσεις τροϊκανών για καταλύματα. Αν είναι, να τις μπήξουν εκεί που δεν βλέπει ο ήλιος"

  Ο δημοσιογράφος Χ. Κώνστας μας πληροφόρησε χθες ότι τέτοιες δηλώσεις ποτέ δεν έγιναν και ήταν απλά διαδόσεις ενός "ανόητου και ανιστόρητου" στελέχους της κυβέρνησης που "δεν κατάλαβε τι του είπε η τρόικα". Όνομα δεν είπε αλλά τον ρώτησε ο παυλόπουλος αν μιλάει πράγματι για στέλεχος της κυβέρνησης.

  Περίεργος τρόπος να εκφράζεται δημοσιογράφος....

  • Άκρη Άκρη avatar
   Άκρη Άκρη @ Γιώργος Αχαιός 03/12/2013 19:02:53

   Είναι ...δημοσιογράφος αλήθεια ο κ. Κώνστας; Πιο πολύ για εντεταλμένος των Τροϊκάνων και υπερασπιστής ποικίλων συμφερόντων μου μοιάζει έτσι παθιασμένα όπως εκφράζεται υπέρ των πάσης φύσεως ''ξένων''!!

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 03/12/2013 07:29:32

  Πολύ δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τον κ. Κρανιδιώτη, αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δέχεται τόσες λυσσώδεις αντιδράσεις!

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 03/12/2013 07:39:09

  Ειδικά ο Κώνστας ξέρουμε καιρό τώρα πως είναι υποστηρικτής της τρόικας σε όλα τα θέματα...

 6. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2013 08:18:34

  Άλλο το κράτος να επιλέγει ιδιώτες μάνατζερ κι άλλο να πληρώνει ο λαός και τους μάνατζερ να τους επιλέγουν οι παλιοί μέτοχοι. Έχει μια διαφορά, δεν νομίζεις;

  • George avatar
   George @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2013 11:10:51

   Σε αυτό συμφωνούμε 100% αρκεί να μην μπλέξουμε κόμμα με διοίκηση. Στην επέμβαση του κράτους στο τι γίνετε με τα δάνεια διαφωνούμε-κατ' εμέ είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής, άρα προυπολογισμού. Εδώ δεν μπαίνει ιδεολογικό ζήτημα μια και οι τράπεζες ανήκουν και αυτές στο κράτος, αλλά το αποτελεσματικό ή μη του πράγματος. Και τα δύο εργαλεία προυπολογισμός, τράπεζες είναι του κράτους, ας χρησιμοποιήσει το σωστό για κάθε δουλειά. Οτι βολεύει κάθε φορά, δεν είναι ασφαλές κριτήριο και το βρίσκουμε μπροστά μας βουνό μετά, όπως έδειξε η πρόσφατη ιστορία μας.

 7. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2013 08:19:17

  Η θέση μου δεν είναι ρομαντική αλλά εξόχως πραγματιστική.

 8. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 03/12/2013 08:43:13

  Το να δέχεσαι επιθέσεις απο νεοφιλελευθερους κ´ ακροαριστερους έ αυτο σε τιμάει,Καλημέρα φαηλο απο τα ξένα

 9. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 03/12/2013 08:55:24

  Πολύ σωστά επί της ουσίας.
  Όμως, η ανικανότητα της ντόπιας νομενκλατούρας...τρέχει και πάλι να κρυφτεί στα φουστάνια της κακής μάγισσας, της Τρόικα.

 10. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 03/12/2013 09:02:15

  Ναι αλλά μην τα μπλέκουμε. Άλλο η υπερφορολόγηση ,για το οποίο συμφωνούμε απόλυτα (να μου ζητάνε να πληρώνω..."νοίκι" για το σπίτι μου , που το'χω χρυσοπληρώσει - και μάλιστα όταν κάποιοι…πτωχευμένοι κάνουν πάρτυ σε αφορολόγητες βίλλες στη Μύκονο!) και άλλο οι πλειστηριασμοί.

  Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι «πονηροί» μπαταχτσήδες.

  Γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο (γιατί αυτό συμβαίνει) για να προστατευθεί ο κοκορόμυαλος, που ενώ το εισόδημά του με το ζόρι του επέτρεπε να αγοράσει ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών , ήθελε σώνει και καλά μεζονέτα 270 τετραγωνικών, και πήγε και καταχρεώθηκε;
  Πρόβλημά του!

  Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε οι νεοελληνες πως είμαστε ενήλικοι και υπεύθυνοι των πράξεών μας.

  Αν είναι να θεωρήσουμε πώς ένα μέρος του πληθυσμού πρέπει να τύχει ειδικής προστασίας λόγω ηλιθιότητας, δεκτό , για λόγους ανθρωπισμού, αλλά αν θεωρήσουμε δεδομένη την ηλιθιότητα, γιατί τους επιτρέπουμε να ψηφίζουν;

 11. Valter avatar
  Valter 03/12/2013 10:22:46

  Αγαπητέ κύριε Κρανιδιώτη ,
  τα μέτρα που παίρνουν οι πολιτικοί για να ανακουφίσουν τον κόσμο είναι φορολογία.
  Μα θα μου πείτε "είναι το ενοικιοστάσιο ή η απαγόρευση των πλειστηριασμών φορολογία?"
  Είναι αγαπητέ , κάθε παρέμβαση στην αγορά έχει ένα κόστος -είτε άμεσο , είτε έμμεσο- και αυτό το κόστος έχει κάποιον που το πληρώνει σε πρώτη φάση και κάποιον που σε δεύτερη φάση θα κληθεί να αναλάβει τις οικονομικές συνέπειες.
  Κανένα πρόβλημα θα μου πείτε όσο αυτός που τελικά θα πληρώσει την νύφη για τα μέτρα αυτά είναι ένας πλούσιος , σε τελική ανάλυση αυτό δεν είναι το άγιο δισκοπότηρο της πολιτικής? Το να γίνει επιτυχής
  αναδιανομή κεφαλαίου από τους πλούσιους στους φτωχούς.
  Σας ρωτάω όμως , αυτή είναι η αναδιανομή που επιτυγχάνεται συνήθως?

  Ας πάρουμε ως παράδειγμα το θέμα με την απαγόρευση των πλειστηριασμών.
  Ποιοι είναι οι απολύτως φτωχοί της ιστορίας? Θα συμφωνήσετε ότι είναι αυτοί που δεν έχουν σπίτι , μένουν σε ενοίκιο , δάνεια και τόκοι ήταν και είναι μακρινά όνειρα για αυτούς λόγω ελλείψεως εισοδημάτων.
  Μετά από αυτούς έρχονται αυτοί που είχαν κάποια λίγα εισοδήματα κάποια στιγμή , πήραν ένα δάνειο αλλα τώρα είναι χωρίς εισοδήματα και φυσικά χωρίς ελπίδα εξοφλήσεως του χρέους.
  Μετά είναι αυτοί που είχαν αρκετά εισοδήματα παλιά , πήραν δάνειο και τώρα τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί πράγμα που κάνει την αποπληρωμή του δανείου δυσκολότερη.
  Τέλος αυτοί που δεν έχουν σημαντική αλλαγή στα εισοδήματα τους αλλα μια μείωση ή ακόμα καλύτερα ένας μηδενισμός του χρέους θα τους ήταν καλοδεχούμενος.
  Η απαγόρευση των πλειστηριασμών τι επιπτώσεις έχει στις κατηγορίες αυτές?
  Στην κατηγορία των απόλυτα φτωχών εμμέσως μπορεί να επιβληθεί σημαντικό κόστος , μιας και σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν βοήθεια αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν τα δάνεια των πλουσίων συμπατριωτών τους μέσω φορολογίας -όχι εισοδήματος- αλλα μέσω Φ.Π.Α. , φόρου στα καύσιμα ,στα τσιγάρα ... κτλ.
  Η επόμενη κατηγορία τώρα μπορεί να πάρει από όποιο δικαστήριο στην Ελλάδα την προστασία που δίνει η απαγόρευση. Η ανέχεια τους είναι νομική ομπρέλα και δεν χρειάζονται καμία άλλη ομπρέλα. Αντίθετα αν η ομπρέλα συμπεριλάβει και άλλους που δεν έχουν την δικιά τους ανέχεια μπορεί να έχουν κόστος μιας και όταν η νύφη παραγίνει ακριβή μπορεί να κληθούν και αυτοί να δώσουν κάτι τις.
  Η τρίτη κατηγορία σας βεβαιώ ότι σε όποια τράπεζα και να πάνε σήμερα θα πάρουν ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Τι τους προσφέρει η απαγόρευση τελικά? Νομίζω τίποτα εκτός αν έχουν πρόθεση παρά του ότι έχουν εισοδήματα να μην πληρώσουν και να πασάρουν τον λογαριασμό για το σπίτι τους αλλού ....
  Για την τελευταία κατηγορία δεν χρειάζεται να μιλήσω καν , η απαγόρευση των πλειστηριασμών είναι η καλύτερη τους , έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα και τώρα απολαμβάνουν πλήρη προστασία που δεν την χρειάζονται , τρίβουν τα χέρια τους από χαρά!

  Προσέξατε κάτι?
  Το μέτρο της απαγόρευσης πλειστηριασμών έχει το αντίστροφο κοινωνικό αντίκτυπο από αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι ότι έχει. Το βέλος της ροής του χρήματος αντί να πάει από τους πλούσιους στους φτωχούς , πάει από τους φτωχούς στους πλούσιους!

  Ο Hayek είχε πει πως πριν προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε την κοινωνία , πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της και να δεχτούμε πως ακόμα και όταν νομίζουμε ότι τον κατανοούμε μπορεί να κάνουμε λάθος.
  Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε ότι οι κοινωνίες μας έχουν δική τους ζωή , ότι όλες μας οι προσπάθειες να βελτιώσουμε τα πράγματα κινούνται σε ένα πλαίσιο που δεν μπορούμε απόλυτα να ελέγξουμε και την δράση των δυνάμεων αυτών μπορούμε απλά να την υποβοηθήσουμε αλλα μόνο στον βαθμό που τις κατανοούμε.
  Η λογική σας περί σεισάχθειας , προστασίας του τάδε και του δείνα όσο και να ξεκινά από ανθρωπιστικά και πατριωτικά κίνητρα , πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξει σε αρνητικά αποτελέσματα λόγω ελλιπούς γνώσης των πραγμάτων που θέλετε να αλλάξετε.

  Τέλος επειδή υποψιάζομαι ότι μπορεί να πείτε πως το κόστος μπορεί να πάει όλο στις τράπεζες , θέλω να σας πω πως οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους. Οι φόροι πληρώνονται από ανθρώπους , τα νομικά πρόσωπα απλά τους αποδίδουν. Ότι κόστος νομίζετε ότι μπορείτε να επιβάλλετε σε μια τράπεζα αυτή θα το μετακυλήσει στους πολίτες ή απλά θα κλείσει.
  Τα δε κέρδη των παρελθόντων ετών που αναφέρατε δυστυχώς δεν βρίσκονται στα σεντούκια τους όπως αφελώς νομίζουν αυτοί που μάθανε οικονομικά διαβάζοντας Mickey Mouse και βλέπανε τον Scrooge McDuck να κάνει βουτιά στα χρυσά νομίσματα του χρηματοκιβωτίου του.

  • aris1 avatar
   aris1 @ Valter 03/12/2013 14:45:18

   Αγαπητέ Valter,
   Oσον αφορά την τέταρτη κατηγορία που αναφέρεις, πιστεύω οτι δεν υπάρχει, για τον απλούστατο λόγο οτι η άρση των πλειστηριασμών αφορά μόνο όσους το ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ τους στοιχείο είναι η πρώτη τουν κατοικία και μάλιστα ΜΟΝΟ όταν η αξία της είναι κάτω των 120.000 ευρώ!!!
   Δεδομένου μάλιστα οτι κατ' ομολογίαν του αρμοδίου υπουργού οι αντικειμενικές αξίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερδιπλάσιες των πραγματικών, η κλοπή είναι προφανής. Θα έπρεπε, όταν η αξία της μοναδικής κατοικίας του δανεισθέντος υπερβαίνει τις 120.000 να του δίνει η Τράάπεζα μια άλλη αξίας 120.000 και να εκπλειστηριάζει αυτήν που έχει τώρα. Η δεύτερη τρίτη κλπ. κατοικίες τα αυτοκίνητα και τώρα πλέον οι καταθέσεις και κάθε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο πέραν της Α' κατοικίας μπορεί να κατασχεθεί. Στην Πάτρα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας κατάσχεσε σπίτι για 600 ευρώ!!! Ο άλλος στην ορεινή Ναυπακτία έκανε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι και αν περάσει ο νόμος για την αρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα κάνουν ΟΛΟΙ οι Ελληνες, ως ηρωική πράξη ύστατης αντίστασης, καίγοντας το σπίτι τους και καταστρέφοντας το αυτοκίνητό τους.
   Τό άλλο που λές οτι τελικά τη ζημιά των τραπεζών θα την πληρώσουν οι φτωχοί Ελληνες είναι σωστό αλλά προυποθέτει κάτι που δεν υπάρχει πλέον σήμερα!!! Δηλαδή αρκετό χρήμα στις τσέπες τους ώστε να φάνε και να τους μείνει και περίσσευμα για φόρους για τις τράπεζες. Αν αυτό συμβει στ΄αλήθεια φίλε μου, σημαίνει οτι θα έχουμε βγεί απο το σπιράλ του θανάτου της ύφεσης. Στο κάτω κάτω όπως λενε και οι Νεοφιλελεύθεροι "τον μακάκα κανείς δεν σου απαγορεύει να τον βάζεις να σε πληρώνει". Οταν έχει εννοείται.
   Και έχω την εντύπωση οτι κι εσύ δεν θα λυπηθείς για χάρη τους...
   Μην ξεχνάς τέλος οτι η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ οδήγησε στον χρυσό αιώνα του Περικλή. Διότι ο απαλλαγείς απο το χρέος πολίτης γίνεται εξαιρετικά παραγωγικός και ανταγωνιστικός αντί να πέφτει σε κατάθλιψη και απραξία λόγω του χρέους. Ετσι τελικά δεν χρειάζεται να την πληρώσουν οι φτωχοί.
   ΄Α, και οι τράπεζες πρέπει να κλείνουν, όταν κάνουν κακή διαχείρηση και να δημεύεται τυχόν εναπομείνασα ιδιοκτησία τους . Μάλιστα η νομοθεσία θα πρέπει να γίνει πιό αυστηρή στην περίπτωση των τραπεζών, αφ' ενός επειδή οι ιδιοκτήτες τους ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ και αφ' ετέρου ξέρουν οικονομικά και δεν δικαιολογούνται να κάνουν λάθη. Ετσι θα εξοικειωθεί και ο κόσμος με το κλείσιμό τους όπως πχ. και με τις ασφαλιστικές εταιρείες και οι πολιτικοί δεν θα μετατρέπονται σε Σοβιετικούς για χάρη τους με τον τρόμο οτι It is too big to fail.

 12. Zame avatar
  Zame 03/12/2013 10:24:41

  Ναι -παση θυσια- στην κοινωνική ειρήνη.
  Ναι να σωθούν περιουσίες, ζωές, ψυχές.
  (ειναι η πρωτη υλη για να ξανα αναπνευσουμε)
  Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εσωτερική ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.
  Οσο για το τι παιζει..
  νομιζω πως αρχιζει να αχνοφεγγει.
  (μετά την ολοκλήρωση ερευνών)
  ένας συνδυασμός πολύ-επίπεδων & ποικιλόμορφων ενεργειών
  θα φέρει τεκμηριωμένα την πολυπόθητη λύση..
  ίσως αργήσει λίγο..
  και μεχρι τοτε την λιγοτερη ανθρωποθυσια..
  παση θυσια.
  Γιατι το να είσαι γεννημένος στη γλώσσα των Eλλήνων,
  στον «τρόπο» των Eλλήνων, και να πιθηκίζεις
  τον ιστορικο-υλιστικό μηδενισμό από ξιπασιά ή αγραμματοσύνη,
  δεν είναι απλώς αυτοκτονικό,
  είναι και γελοίο.
  (οπως ειπε & ο Χ.Γιαν)

 13. αναξιμανδρος avatar
  αναξιμανδρος 03/12/2013 10:49:40

  συμφωνω Φαηλο σε αυτα που γραφεις. παντως για τις τραπεζες φανταζομαι οτι δεν μπορουν να κανουν κουρεματα στα μη εξυπηρετουμενα γιατι θα εχουν προβληματα με τους ισολογισμους τους.( και θα λεμε μετα οτι η ανακεφαλαιωση δεν εφτασε και θα χρειαστουν και αλλα λεφτα). σε καθε περιπτωση ειναι μια μπερδεμενη κατασταση , με μια ξεροκεφαλη γερμανια που νοιαζεται μονο για τη χωρα της και καθυστερει απιστευτα πολυ να μας δωσει λυση με το χρεος.

 14. blue nile avatar
  blue nile 03/12/2013 10:58:21

  Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να έχουν πάρει 50 δις που χρεώθηκαν στο δημόσιο, στους φορολογούμενοους, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις να βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα των ίδιων πολιτών.
  Παρόλα αυτά η τρόικα επιβάλει τους πλειστηριασμούς και να μην ξεχνάμε ότι ο στόχος της τρόικας από την αρχή ήταν να οδηγήσει τους Έλληνες να χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Ξεχάσατε τους τροικανούς που δηλώναν ενοχλημένοι από το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης της Ελλάδας;
  Συνδυάστε την παραπάνω παράγραφο με την λυσσαλέα φορολόγηση των ακινήτων.
  Και άντε να δεχτώ ότι όταν ένα ακίνητο νοικιάζεται τότε ο ιδιοκτήτης να δώσει μέχρι και το 35% -40% του ενοικίου στην εφορία.
  Χωρις όμως να ξαναφορολογηθεί γι'αυτό.
  Όταν όμως το ακίνητο είναι ανοίκιαστο πως το κράτος ζητά τόσο υψηλούς φόρους;
  Κάτι μου λεέι ότι θα ζήσουμε την μεγαλύτερη ανακανομή πλούτου μετά το χρηματιστήριο με τους πολίτες να προσπαθούν μαζικά να ξεπουλήσουν όσο όσο τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και τους επιτήδειους να καραδοκούν στη γωνία να εκμεταλευτούν την περίσταση
  Τώρα που και οι περισσότερες δουλειές δεν τζιράρουν πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα να πληρωθούν οι φόροι;
  Διάβασα κάπου εδώ ότι από τα ακίνητα πρέπει να εισπραχούν τέσσερα δις.
  Αυτό το πρέπει από που βγαίνει , από ποιον οικονομικό τύπο;
  Δηλαδή αν το 2015 με τα περιοριστικά μέτρα έχουμε κι άλλη συρίκνωση θα πούμε ότι θα πρέπει από τα ακίνητα να εισπραχθούν 6 δις;
  Φαήλο εκτιμώ τον μεστό πατριωτικό σου λόγο.
  Όμως η κυβέρνηση παραπατάει.
  Αν υπήρχε μια ελάχιστα σοβαρή αντιπολίτευση θα ήταν ήδη παρελθόν.
  Το ολέθριο λάθος που θα πληρώσει είναι η αποδοχή του μνημονίου.
  Που μας οδηγεί γρήγορα σε όσα τραγικά υποτίθεται θα αποφεύγαμε με το μνημόνιο. Τα οποία τραγικά θα είναι πολύ χειρότερα γιατί κάθε μέρα που περνάει η ελληνική κοινωνική οικονομία εξασθενεί και άλλο.
  Ο Σαμαράς έχει μια δυο ευκαιρίες να ανατρέψει την κατάσταση.
  Αλλιώς θα αφήσει στους πολίτες το μετέωρι δίλημμα: Να μείνει με τον Σαμαρά και ναχάσω κάνα σπίτι ή να πάει με τον Τσίπρα και μπορεί να γλυτώσει το σπίτι του αλλά θα κινδυνεύσουν τα αποτελέσματα της επανάστασης του '21;

 15. leak avatar
  leak 03/12/2013 11:10:54

  Για να είμαστε τίμιοι, τα σπίτια των δανεισμένων δεν είναι ακριβώς δικά τους.
  Πολλοί έχουν πληρώσει μια αξία της τάξης του 10% και εδώ και 3 χρόνια δεν πληρώνουν σεντ. Άρα πόσο δικό τους είναι το σπίτι που οι κακές τράπεζες τους στερούν? Μη ξεχνάμε και τους ανθρώπους που μένουν στο ενοίκιο.

  Η λύση είναι μία, αυτή των ΗΠΑ. Να νομοθετηθεί ως μέγιστη υποχρέωση του δανειολήπτη να επιστρέψει το υποθηκευμένο ακίνητο και ως εκεί (να μη χρωστά την υπόλοιπη θεωρητική αξία του ακινήτου του). Οι τράπεζες με τη σειρά τους ας αλλάξουν τα λογιστικά τους και να σταματήσουν να εγγράφουν παράλογες απαιτήσεις που αυτονόητα οδηγούν σε απαραίτητες ανακεφαλαιοποιήσεις..Τα σπίτια υπάρχουν, η οικονομική καταστροφή δεν είναι πραγματική, είναι γραφειοκρατική κατάρρευση ισολογισμών.

  Δεν έχεις να το αποπληρώσεις? Έτσι είναι η ζωή, το χάνεις και πηγαίνεις στο ενοίκιο, και ξεκινάς πάλι να κερδίσεις τη ζωή σου.

  Όποιος βιαστεί να με κατηγορήσει για νεοφιλελεύθερο να προτείνει λύση που δεν επιβαρύνει άλλους.

  • aris1 avatar
   aris1 @ leak 03/12/2013 15:04:00

   Καλή η πρότασή σου αλλά με μια μεγάλη αδικία στη μέση. Γι αυτό εγώ έχω μια άλλη:
   Να επιστρέφει το ακίνητο ο δανεισθείς όπως λες, αλλά η τράπεζα θα πρέπει να του επιστρέφει:
   1. Την ίδια συμμετοχή που κατέβαλλε για να το αγοράσει .
   2. Ολες τις δόσεις που κατέβαλε στην τράπεζα μέχρι που σταμάτησε να πληρώνει με τον τόκο που τα δανείστηκε και μάλιστα ανατοκισμένα . 3.Μάλιστα για να είναι σωστή η τράπεζα θα πρέπει να του δώσει μια λογική αποζημίωση για την υλική και ψυχική του ταλαιπωρία.
   4.Να του επιστρέψει τα ασφάλιστρα ζωής που υποχρεώθηκε απο την τράπεζα να καταβάλει, ως εγγύηση οτι θα πληρώνεται το δάνειο αν πάθει ατύχημα.
   5. Να του πληρώσει τα έξοδα συντήρησης του ακινήτου μέχρι σήμερα.
   6. Να του επιστρέψει τα έξοδα "φακέλλου"-δικηγόρου-μηχανικού,κτηματολογίου κλπ. που κατέβαλλε προκαταβολικά για το δάνειο.
   Αν ήταν όπως τα λες, θα το είχαν ήδη κάνει οι τράπεζες και δεν θα έμπαινε η κυβέρνηση σο ρίσκο να πέση εξ αιτίας των πλειστηριασμών.
   Εξ άλλου είσαι σίγουρος οτι θα το δεχόταν αυτό η Τρόικα?

   • leak avatar
    leak @ aris1 03/12/2013 23:13:20

    Όταν εσύ αγοράσεις ντούκου ένα αυτοκίνητο με 20.000 ευρώ, το συντηρείς, του βάζεις βενζίνη, το ασφαλίσεις, κάνεις τις βόλτες σου, και τελικά έρχεται η ώρα να το μεταπωλήσεις ζητάς όλα τα παραπάνω έξοδα συν τα 20.000 ή ζητάς ένα 5χίλιαρο και είσαι ικανοποιημένος?

    Και εντάξει, εσυ δικαιούσαι να ζητάς, εγώ γιατί να σου τα πληρώσω?
    Κάνε το ανάλογο και στο σπίτι...( φαντάσου να είχες αγοράσει το αυτοκίνητο με δάνειο)...

 16. Άκρη Άκρη avatar
  Άκρη Άκρη 03/12/2013 11:12:19

  Όταν αποφασίζετε συνειδητά (σπανίως δυστυχώς) να περιορίσετε τις διχαστικές κορώνες στο ...απολύτως απαραίτητο, χωρίς τραγικές ακρότητες, ίσα που να γουργουρίζουν ευφραινόμενοι οι ''κομματικοί συγγενείς'', μια χαρά την εκφράζετε την κοινή μας αλήθεια.
  '' Γιατί, το είπαμε ξανά, δεν έχουμε άλλο σπίτι από την Πατρίδα κι άλλη οικογένεια από τον λαό μας. Κι οι Έλληνες κάνουμε τα πάντα γι’ αυτά τα δύο. ''
  Όλοι οι Έλληνες κ.Κρανιδιώτη μου. Αριστεροί, Δεξιοί και ΑριστεροΚεντροΔέξιοι.
  Είναι θέμα...ΨΥΧΗΣ !

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άκρη Άκρη 03/12/2013 16:28:08

   Το να ξεβρακώνεις την "πολιτική ορθότητα", καθώς και την υποκρισία και την δικτατορία της αριστεράς στον δημόσιο λόγο καθώς και το φλερτ της με την βία και την ανομία δεν είναι "ακρότητα". Είναι καθήκον.
   Ακόμη κι ο κόσμος της αριστεράς δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκη με τους Σκουρλέτηδες, τα μπάχαλα ή τα αεροπλανικά "όλα τα σφάζω κι όλα τα μαχαιρώνω" του Τσίπρα.
   Καταλαβαίνω ότι είναι δυσάρεστος ένας αντίπαλος που δεν νοιώθει δέος και δεν σέβεται την ανύπαρκτη αγιότητα της αριστεράς αλλά τι να κάνω; Έτσι είναι το μοντέλο από το εργοστάσιο και δεν επιδέχεται μετατροπής.
   Κατά τα λοιπά η αλήθεια για μένα δεν έχει χρώμα και τα καθήκοντα μας είναι έναντι του συνόλου του Έθνους, ό,τι κι αν ψηφίζει, όπου κι αν βρίσκεται, στην Ελλάδα, την Κϋπρο, την Β. ¨ηπειρο ή την Διασπορά..

   • Άκρη Άκρη avatar
    Άκρη Άκρη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/12/2013 19:18:02

    ''Καταλαβαίνω ότι είναι δυσάρεστος ένας αντίπαλος που δεν νοιώθει δέος και δεν σέβεται την ανύπαρκτη αγιότητα της αριστεράς ...'' :-) Καλά τώρα. Εντάξει. Τα μόνα σας...ελαττώματα είναι η αυτοθυσία η φιλαλήθεια, η ευθυκρισία, η αυθεντικότητα, η τολμηρή ασέβεια απέναντι στη ''χυδαία κατάπτυστη αριστεράντζα'' και οπωσδήποτε, η ανυποχώρητη, γενναία και σθεναρή σας στάση απέναντι στους οχτρούς!
    Φυσικά και δεν είναι υπαρκτό αυτό το ...ναρκισσιστικό πλαστό είδωλο, που λέτε ''εαυτό σας'' εκ του ...εργοστασίου τάχα παραχθέν. Ο ...''ξεβρακωτής'' της ... “πολιτικής ορθότητας”, καθώς και της υποκρισίας, όταν σκόπιμα εγκαταλείπει το μέτρο για να κανακέψει ταπεινές, μικροκομματικές αναπηρίες, δεν είναι σίγουρα άξιος ούτε για το χειροκρότημα, μα ούτε και για θαυμασμό. Φυσήξτε κι όταν φύγει η ζάχαρη άχνη απ΄ την εικόνα, θα δείτε κι εσείς την αλήθεια κι ας μη σας βολεύει!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Άκρη Άκρη 04/12/2013 01:25:55

     Μάλλον σχολιάζεις ενώ φτιάχνεις κουραμπιέδες και μπερδεύεσαι.

     • Άκρη Άκρη avatar
      Άκρη Άκρη @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/12/2013 05:44:59

      Ό,τι είχα να σας πω το είπα και μιά χαρά το καταλάβατε. Εκτός από τους ...κουραμπιέδες λοιπόν, με ...ζάχαρη άχνη συχνότατα, είναι πασπαλισμένες κι οι αυταπάτες μας.....

 17. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/12/2013 11:55:57

  Σωστά τα λες Φαήλο, αλλά πρέπει επιτέλους να πούμε σαν Ελλάδα και ένα ισχυρό όχι στους δανειστές. Αλλιώς αυτοί θα συνεχίσουν χωρίς έλεος...
  http://news-up.gr

 18. Sim avatar
  Sim 03/12/2013 13:32:41

  Κύριε Κρανιδιώτη εάν η απόφαση του κου Σαμαρά είναι διαφορετική από την συνολική τοποθέτησή σας , θα ήθελα να μάθω ποια θα είναι η αντίδρασή σας.
  Σαν άνθρωπος με αρχές όπως διακρίνω απ' τα λεγόμενά σας με ποιο τρόπο θα υπερασπισθείτε τις αρχές σας ? Και δεν θα ήθελα ευχολόγια γιατί όσα τέτοια άκουσα τα τελευταία 2 τουλάχιστον χρόνια διαλύθηκαν πανηγυρικά.

 19. νικος π. avatar
  νικος π. 03/12/2013 13:43:15

  το λαικο συμφερον επιβαλει ολοι μα ολοι οι υπουργοι να στρωσουν το πισινο τους κατω και να δουλεψουν κι οχι να μας δουλευουν ,τ'αλλα τ'ακουμε βερεσε.

 20. giorgos avatar
  giorgos 03/12/2013 15:46:54

  Ηταν σκληρος και τον ελεγαν βιταμ.

 21. tpe avatar
  tpe 03/12/2013 18:37:41

  Το λαϊκό συμφέρον επιβάλει να γίνονται τα αυτονόητα και να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι νόμοι:
  http://www.capital.gr/News.asp?id=1918972

 22. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 03/12/2013 19:00:32

  Καπιταλισμό έχουμε ή Σοβιετία; Στον καπιταλισμό οι κανόνες είναι ξεκάθαροι , όταν δεν έχεις να πληρώσεις σου παίρνουν ότι έχεις ή ότι σου απόμεινε. Όταν υπάρχει προστασία γιατί να πληρώσω και εγώ που έχω και τα έβγαλα έξω; Εχω κανέναν λόγο; Εδώ εμφανίζομαι πάμπτωχος και άνεργος. Μήπως θα έπρεπε να γίνει ένα γενικό (γενικό λέμε και όχι κοινωνικά κριτήρια που είναι αδικία για τους υπόλοιπους) κούρεμα του ιδιωτικού χρέους (καταναλωτικά, πιστωτικές , στεγαστικά) ; Οι Τράπεζες δεν πρέπει να χάσουν κάτι από τα κέρδη που συσσώρευαν τόσα χρόνια και από την αφαίμαξη που έκαναν στο χρηματιστήριο;

 23. Jimakos avatar
  Jimakos 03/12/2013 23:19:38

  Οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν χρηματοδότηση λόγω των ομολόγων του ελληνικου κράτους που είχαν στην κατοχή τους και οχι λόγω των δανείων. Στην Ελλάδα είχαμε κρίση δημόσιου χρέους, όχι κρίση τραπεζικού συστήματος. Μα γιατί διαστρεβλώνουμε τα πράγματα;

 24. akenaton avatar
  akenaton 04/12/2013 00:01:24

  Μην παιδεύεστε τσάμπα αγαπητέ μου ... Οι περισσότεροι δεν θέλουν να καταλάβουν, μερικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι ... τραβάνε τα μαλλιά τους!

 25. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 04/12/2013 00:25:08

  Αυτονόητη και εκ των ων ουκ άνευ η πρόταση για εθνικοποίηση των τραπεζών όπως και η τοποθέτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας ανέργων και πραγματικά αναξιοπαθούντων. Για την εφαρμογή του δευτέρου απαιτείται ασφυκτικός έλεγχος περιουσίας και εισοδήματος. Από εκεί και πέρα πλήρης άρση πλειστηριασμών. Πάντως το παραμύθι της κακιάς τρόικας έχει κουράσει και δεν καταπίνεται αμάσητο πια. Έρχεται ο άλλος και σε δανείζει με επιτόκιο ξεφτίλα και τι σου ζητάει? Εξορθολογισμό του κράτους και των δαπανών, απελευθέρωση της οικονομίας από τα σοβιετικά δεσμά, άρση χρονίων παθογενειών και εκσυγχρονισμό της οικονομικοκοινωνικής δομής. Κι εσύ τι κάνεις? Ψηφοθηρικά ορμώμενος εφευρίσκεις ισοδύναμα που εξυπηρετούν την κομματική πελατεία και τα δικά μας παιδιά συνθλίβοντας μια ολόκληρη χώρα και άλλες 2 γενιές και μετά ρίχνεις και το φταίξιμο στους κακούς ξένους. Εαν δεν απολυθούν μερικές 1000άδες (2000 είναι μόνο στη βουλή) ανίψια, αδέρφια, θειές, γκόμενες και γλείφτες και δεν πάνε 150-200 τύποι (πολιτικοί και 'επιχειρηματίες') στην φυλακή δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Γκρίνια, μιζέρια και ατελείωτο σανό για τους κακούς γερμανούς και φυσικά βροχή τα νέα μέτρα μέχρι να ξεφύγουμε σε κάποια στροφή και να προσγειωθούμε στην Παταγονία με τη δραχμή περιλαίμιο. Και τότε να δω την αξιοπρέπειά μας, τον πολιτισμό μας και την καλή μας αγωγή στις ουρές των ΑΤΜ και των υπεραγωρών.

 26. Νικήτας avatar
  Νικήτας 04/12/2013 11:00:38

  Πολύ σωστό άρθρο.
  Στέκομαι στην επισήμανση του πατριωτικού ρόλου ώς τον παράγοντα που είτε έτσι είτε αλλιώς θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.
  Επίσης η επικέντρωση στον εθνικόφρονα κορμό της καλούμενης δεξιάς και του συνόλου των πολιτών. Είναι πολλοί , πάρα πολλοί , αυτοί που για εθνικούς και μόνον λόγο δεν πάνε ούτε χιλιοστό αριστερά ας μην έχουν στον ήλιο μοίρα.
  Αυτά σε συνδυασμό με την γενικότερη κατάσταση στα βαλκάνια , μέση ανατολή , με την έξαρση δηλαδή του ισλαμικού στοιχείου δείχνουν πως ο αρθρογράφος σωστά μιλά για πατρίδα και τις αξίες που αυτή φέρει ως αντίσταση στην επερχόμενη λαίλαπα .
  Βέβαια πως συνδέονται όλα αυτά με την ανέγερση τζαμιού στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ορθοδοξότερης χώρας του κόσμου , αν επιτρέπετε ο όρος , τα σύμφωνα συμβίωσης και ο μόκος απέναντι στην απαίτηση των Τούρκων για μετατροπή σε τζαμί της μάνας του έθνους καθώς και η τσιμουδιά για το αίσχος των Χριστιανικών διωγμών στην Συρία με πρόσφατη την απαγωγή των 12 ορθόδοξων μοναχών απο την παρούσα κυβέρνηση χωρίς ούτε έναν γόνιμο προβληματισμό είναι ένα ερώτημα .
  Το ερώτημα δηλαδή είναι σαφέστατο : Είναι σίγουρος ο κ. Κρανιδιώτης πως οι πατριωτικές αξίες εξακολουθούν να διέπουν το κόμμα του ώστε να τις υποστηρίξει σθεναρά με τις πολιτικές του ή το τρένο των αξιών χάθηκε;
  Μήπως στηρίζουμε τραπεζίτες και κατεστημένα της λίστας λαγκάρντ και μεγάλους μπαταξήδες θαλασσοδανείων όπως είναι τα ίδια τα κόμματα φερ ειπείν και δη του πατριωτικού τόξου;
  Μήπως οι βουλευτές μας κοιτάζουν μονάχα την επανεκλογή αδιαφορώντας για την μοίρα μας και κάνουν ότι κάνουν ανάλογα με το συμφέρον τους κόντρα σε κάθε εθνική πολιτική παράδοση που είναι η θυσία του προσωπικού οφέλους πρός χάριν του κοινού καλού ;
  Και αν είναι έτσι μήπως πρόσωπα σαν τον Φαήλο με αληθινή ζέση για το έθνος χρησημοποιούνται σαν την Πλάκα , για αξιοθέατο δηλαδή σε μια κατα τα άλλα άθλια αθήνα ;
  Μάλλον το λίπος της ιδιοτέλειας είναι τόσο απλωμένο που κανείς δεν μπορεί να το διασπάση , όσο καλές προθέσεις και να έχει , παίρνοντας ευρώ σπίτια ψυχή και όνειρο απο τον απλό λαό που δυστυχώς κανείς απο τους πατριώτες δεν υπερασπίζεται .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.