24/10/2008 00:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κύκνειο άσμα μιας παράστασης του παραλόγου

 

_______________________________________________ 

Εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πέρα από την εξωτερική του σοβαροφάνεια, η χθεσινή ομιλία του κ. Ρουσόπουλου στην Βουλή, ήταν ένα μνημείο παράνοιας. Τι στόχο μπορούσε να υπηρετεί η επίθεση στο Γιώργο Παπανδρέου, ως βάση, πάνω στην οποία δομήθηκε η επιχειρηματολογία του; Ήθελε να δημιουργήσει απλά αντιπερισπασμό; Ή να δείξει στα μέλη του κόμματός του, ότι μπορούσε να αξιοποιήσει ακόμη και αυτή την σημαντικότατη για το μέλλον του περίπτωση, ως φτηνή προπαγάνδα, ενάντια στον κορυφαίο κομματικό αντίπαλο; Τι νόημα είχε η αναφορά στον ταχυδρόμο πατέρα του; Είναι σε θέση να δώσει μια λογική ερμηνεία κάποιος πολιτικός αναλυτής, ή μήπως πρέπει να αποτανθούμε σε ψυχίατρο;

Γιατί απέφυγε να προβάλει μια συγκεκριμένη νομική επιχειρηματολογία, επικαλούμενος το άσχετο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του, στη φάση που η συζήτηση αφορούσε μια εξεταστική επιτροπή, τη διαλεύκανση δηλαδή αυτών των δεδομένων; Γιατί περιόρισε την αναφορά του σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ουσιαστική αναφορά στους εισαγγελείς; Επρόκειτο ακόμη για μια επίδειξη δύναμης, πέρα από κάθε ουσιαστική δυναμική, σαν κύκνειο άσμα μιας αυτονόητης παράστασης θεάτρου του παραλόγου, που κατέληξε αυτονόητος εθισμός;

Αναμφίβολα τα φώτα της ράμπας γίνονται εκτυφλωτικά, όταν οι θεατές αρχίσουν να πετάνε ντομάτες. Τότε οι ηθοποιοί σταματούν να κοιτάν τον υποβολέα και ξεκινάνε τα εξ αμάξης, έξω από το κείμενο της παράστασης. Ήταν λοιπόν μια στερνή εκτόνωση υπό την τρέχουσα ιδιότητα;

Θα μπορούσα να επιχειρήσω να δώσω κάποιες ερμηνείες ως σχετικά έμπειρος μάγος-αστρολόγος, ερμηνεύοντας κάποιες πολύ χαρακτηριστικές κοσμικές αντιστοιχίες: Καραμανλής, Ρουσόπουλος και Ζαγορίτης γεννήθηκαν την ίδια μέρα του χρόνου: 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Γρηγοριανό εορτολόγιο την εορτή «του τιμίου Σταυρού». Πολλοί πιστοί που ακολουθούν τη ΝΔ. το θεωρούν ίσως «σημείο». Για όσους έχουν όμως αστρολογική πείρα ο σταυρός, αποτελεί πράγματι σταυρό, που κουβαλιέται στην πλάτη ενός οροσκοπιακού Γολγοθά. Μια ταυτόσημη θέση του Ηλίου στο ωροσκόπιο περισσότερων προσώπων, που ενώνει το πεπρωμένο, υποδηλώνει πολλά και διάφορα. Ειδικά όταν σταυρώνεται ταυτόχρονα από τον Κρόνο, τον Ουρανό και Λίλιθ. Εξ άλλου δεν είναι μόνο οι ζώνες του Εφραίμ, που περιφέρουμε κάποιοι εκτός Βατοπεδίου μάγοι, έστω και εάν δεν είμαστε χρηματομεσίτες.

Μποτίλια στο πέλαγος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 24/10/2008 00:41:36

  Γιατι ξυπνησε το αριστερο του παρελθον,και το ανελυσε ταξικα το ζητημα.Οι κακοι πλουσιοι φταινε.Ωποσδηποτε διαφαινεται κομπλεξ,που τελικα ειναι και η κινητηρια δυναμη για ολες αυτες τις ανακολουθιες πολλων,αυτης της γενηας.Θελανε να γινουν χαλιφηδες στην θεση του χαλιφη 'απο αριστερα',γιατι αυτο ειχανε προχειρο.Φυσικα δεν ειμαι ειδικος...

 2. kleftimatia avatar
  kleftimatia 24/10/2008 00:55:01

  Χθες για μένα ο Ρουσόπουλος αποκαλύφθηκε έδειξε ποιος πραγματικά είναι και η αλαζονεία που έδειξε αποδεικνύει και τον τρόπο που σκέφτεται όλοι η κυβέρνηση και αυτό φάνηκε και από τη απόφασή της να αποχωρίσει από την συζήτηση για προανακριτική στη βουλή απαξιώνοντας εντελώς τους θεσμούς και τη δημοκρατία .

 3. miaouth avatar
  miaouth 24/10/2008 01:07:18

  Στους εσωκομματικούς (και "ενδοπαραταξιακούς") του κατηγόρους απευθυνόταν:
  "Όσοι Νεοδημοκράτες με κατακρίνετε, παίζετε το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ". Αυτό ήθελε να πεί.
  Όχι πως έχει εντελώς, 100%, άδικο.
  Αλλά έτσι είναι η πολιτική. Αυτός παριστάνει τον μεγάλο αντιπασόκο, την ώρα που οι "ενδοπαραταξιακοί" του κατήγοροι πιστεύουν ότι αυτός στρώνει το δρόμο στο ΠΑΣΟΚ.
  Ο δρόμος προς την πασοκική Κόλαση είναι στρωμένος με καλές Νεοδημοκρατικές προθέσεις.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/10/2008 01:35:01

  Θελανε να γινουν χαλιφηδες στην θεση του χαλιφη ‘απο αριστερα’,γιατι αυτο ειχανε προχειρο.

  Εμ γιατί νομίζεις ότι έτρεχαν στις διαδηλώσεις το 70? Για να αρπάξουν την κουτάλα. Την άρπαξαν και προκάλεσαν διαφθορά και σήψη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ αρχικά πέρασαν από το ΚΚΕ δεν άντεχαν να είναι στο πεζοδρόμιο και το γύρισαν σε μια πιο light κατάσταση που ανάγκασε το ΚΚΕ να λέει ότι κανείς χειρότερος από τους πρώην...

 5. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 24/10/2008 02:48:38

  Στην ημερομηνία της 14ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να παραβάλουμε και αυτή των εκλογών του 2007 στις 17 του ίδιου μήνα. Ο εκλογικός Ήλιος πέρασε (με την έννοια της διέλευσης) εκείνες τις ημέρες πάνω από τον κοινό τους γενέθλιο Ήλιο. Με αυτή την έννοια καταγράφηκε, ότι αυτές οι εκλογές θα σφράγιζαν το πεπρωμένο των τριών προσώπων της ηγεσίας, αλλά και κατ΄επέκταση και αυτό του κόμματος της ΝΔ., που αυτοί εκπροσωπούν. Ίσως το μέλλον κρίνει ότι αυτές στάθηκαν μοιραίες εκλογές για τη ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνες ακριβώς τις ημέρες εισήλθε στην Παρθένο - το ζώδιο που βρίσκεται ο ήλιος των τριών προσώπων - και ο Κρόνος. Ο πλανήτης που ξεσκεπάζει τις δομές, που οικοδομήθηκαν μόνο με αυταπάτες και τις κατεδαφίζει. Για κάθε άνθρωπο, που επιζητεί το ρεαλισμό, ο Κρόνος αποτελεί ευλογία. Προβάλει την απαλλαγή, με κάποιες οδύνες, από άχρηστες, παρωχημένες δομές. Για όσους εμμένουν στις αυταπάτες, εκπροσωπεί το χαστούκι, που έρχεται την ώρα της αλήθειας. Σε λίγες εβδομάδες (δεν με ενδιαφέρει ακριβώς πότε, γιατί με απασχολεί κύρια η ποιότητα και όχι η ακριβής πρόβλεψη) θα συναντήσει ο διερχόμενος Κρόνος τον Ήλιο τους. Τότε προφανώς θα πέσει η κυβέρνηση. (Μία σύνοδος πλανητών είναι ως διέλευση από απόσταση δύο μοιρών για την αστρολογία άμεσα ενεργή). Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου είχα προβλέψει πολύ δύσκολα Χριστούγεννα για τον Καραμανλή. Βέβαια δεν χρειάζεται να είναι κάποιος η Πυθία για να κάνει τέτοιες προβλέψεις, γιατί η όλη ροή των γεγονότων έβαινε προς τα εκεί.
  Ακριβώς απέναντι σε γωνία 180 μοιρών βρίσκεται ο διερχόμενος πλανήτης Ουρανός, που εκπροσωπεί την ξαφνική αλλαγή, σε σύνοδο μάλιστα με τον γενέθλιο Άρη του Κ. Καραμανλή. Αυτό θα το ερμήνευα σαν κίνδυνο να συμβεί μεγάλη, ξαφνική ζημιά, για τον θιγόμενο. Έτσι σχηματίζεται ο ένας άξονας του "σταυρού".
  Σε γωνία 90 μοίρες καραδοκεί η Λίλιθ (αποτελεί νοητό, μαθηματικά προσδιοριζόμενο σημείο και όχι πλανήτη) που υποδηλώνει ένταση, που θα δημιουργήσουν κρυφοί εχθροί, ορίζοντας τον άλλο άξονα του "σταυρού".
  Εύχομαι στον Πρωθυπουργό "σιδεροκέφαλος". Οι δυσκολίες αποτελούν σχολείο. Όλοι είμαστε παιδιά του Ουρανού και της Γης και όλοι θα βρούμε μια μέρα παρηγοριά. Καλό είναι όμως, να προσπαθούμε να μην ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, γιατί όπου σταματάει η ζημία είναι κέρδος.
  Ζητάω συγγνώμη από τους επαγγελματίες αστρολόγους για τα τσιλιμπουρδίσματα μου, ως περίπου άσχετος. Οι επισκέπτες θα έχουν καταλάβει ήδη ότι ασχολούμαι με πολλά και με τίποτε. Συζήτηση να γίνεται, διότι εάν μεν κοινωνήσωμεν αληθεύομεν.
  Όσο αφορά τους μάγους, εκεί δεν χρειάζεται να πω τίποτε. Θα έχουν κατανοήσει ενδιάμεσα, ότι έστω και εάν χρωστάω μερικές συνδρομές, είμαι από τα πιστά μέλη του σωματείου.
  Ζητώ ακόμη συγνώμη, εάν προκαλώ τα αυτονόητα κάποιων φίλων επισκεπτών και συσχολιαστών. Παρακαλώ να μη νομίζουνε ότι αυτός που είπε ότι "η τρέλα δεν πάει στα βουνά" ότι εννοούσε πως πάει στα πελάγη. Και σε καμία περίπτωση στις μποτίλιες.
  Ευχαριστώ τον διαχειριστή για την ανοχή που μόνιμα δείχνει απέναντι μου. Για πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες, ο καλλιτεχνικός μου μάνατζερ δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

 6. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 24/10/2008 04:30:44

  παλι anonymous σου βαζω πιπερη

 7. βαριεστημένος avatar
  βαριεστημένος 24/10/2008 05:31:48

  Η τηλεδημοκρατία μπούκωσε...

 8. Έμπορος γιαρτιού σακκούλας avatar
  Έμπορος γιαρτιού σακκούλας 24/10/2008 07:09:52

  Aντιπερισπασμός λέγεται αυτό, υποδαύλιση κομματικού πατριωτισμού και ταξικών ανακλαστικών στους λούμπεν δεξιούς. Όσο για τον φουκαρά τον ΓΑΠ ακόμα θα αναρωτιέται. Είμαι τόσο μεγάλος και δεν το ξέρω; Τι έγινε ρε παιδιά;

 9. Κοινή λογική avatar
  Κοινή λογική 24/10/2008 08:15:13

  Μποτίλια στο πέλαγος, είναι χαρά μου να σε διαβάζω.

 10. archaeoptreryx avatar
  archaeoptreryx 24/10/2008 08:28:49

  Στάσου βρε Μποτίλια, την Lilith τι την μπλέκεις; Η θεά του είναι φεγγαριού, η Εκάτη, η προϋπαρξη της Αθηνάς, πως μπλέκει με τέτοια σκ_τά και με σύμβολα σταυρών; Κανεις υπέρβαση συνκρητισμού...

 11. jkr avatar
  jkr 24/10/2008 08:35:36

  ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς το κείμενο μαγνητίζει

  η Λίλιθ είναι για μερικούς η άλλη ονομασία της Σελήνης..

 12. rs avatar
  rs 24/10/2008 09:26:54

  Γειά σου Μποτίλια. Χαιρετισμούς στη Siegesaeule και στα πάρκα τριγύρω.

 13. sovokai avatar
  sovokai 24/10/2008 09:32:35

  Ταχουνε αυτα τα ξεσπάσματα πρώην αριστεροί μην απορείτε. Ξερετε η ταπεινη καταγωγή του νόμισε οτι θα κεντρίσει τη συμπάθεια του κόσμου. Αν δεν ειχε και αυτη τη ριμαδοπισίνα θάπιανε. Αλλά ο λαός τίς πισίνες τις μισεί

 14. Evros avatar
  Evros 24/10/2008 10:01:19

  Η έκφραση ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ μου θυμίζει αυτό που λέγαμαι μικροί ΕΧΩ ΘΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ. Αν κάποιος χρησιμοποιεί την καταγωγή του ή το χωριό του ή την δουλειά του πατέρα του σαν επιχείρημα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του μόνος του, δεν έχει επιχειρήματα για να υπερασπιστεί τις θέσεις του.

 15. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 24/10/2008 11:11:02

  σε λίγο θα αρχίζω να πιστεύω ότι οι κολοι του Σταμάτη και Γιαννάκη αρχίζουν να σφίγγουν

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2008 11:33:59

  1803

 17. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2008 11:51:48

  1782

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2008 12:09:32

  να, παραιτήθηκε ο δικός σας και κατέρρευσε η αγορά. Καλά έλεγε ο Παπαντωνίου.

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/10/2008 12:23:39

  Για σήμερα δεν έχουμε τίποτα;
  O ΛΑΟΣ αποχώρησε από τη συζήτηση για την προανακριτική και τα κόμματα της αριστεράς ζητούν αναβολή γιατί η ψηφοφορία σημαίνει παραγραφή.
  Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;H μήπως το μόνο που είχε σημασία ήταν να φύγει ο Ρουσόπουλος από την κυβέρνηση και τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

 20. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2008 12:56:22

  χωρίς αστεία, το έχω ξαναπεί, γράφεται ιστορία. Χωρίς αστεία, αυτό που γίνεται, σημαίνει πιθναό κλείσιμο εταιριών, ανεργεία, ανέχεια, τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν πια σε αυτό το σχολείο ή εκείνο το μάθημα, το σπίτι δεν θα είναι πια το σπίτι, κλπ κλπ. Και αν αυτό είναι σε οποιαδήποτε κλίμακα, συνεπάγεται πράγματα που το δικό μου μυαλό δεν μπορεί να τα συλλάβει, άσχετα αν μπορώ να τα γράψω.

  Παραγραφές ξεπαραγραφές, να μου θυμηθείτε θα γινουν επουσιώδεις μπροστά στην διαχείριση της κατάστασης που φοβάμαι έρχεται (με πιθανότητα 70-80%)

 21. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 24/10/2008 13:09:56

  @archaeopteryx
  Αγαπητέ e-φίλε, παρακολουθώντας με προσοχή τα σχόλια σου, διαπιστώνω ότι μας συνδέει μια κοινή "ελαφρότητα του είναι", όχι βέβαια με την έννοια ότι είμαστε ελαφρόμυαλοι, αλλά με την έννοια ότι προτιμάμε να αφήνουμε τη σκέψη να ίπταται πάνω από τα προβλήματα, χωρίς να εγκλωβίζεται σε αυτά (έστω και εάν αυτό το εκφράζουμε με διαφορετικούς τρόπους) . Εξάλλου, ως πτερωτός, δύσκολα μπορείς να αποκρύψεις αυτή τη διάθεση. Αισθάνομαι λοιπόν ότι η ερώτηση σου είναι περισσότερο ρητορική, κάνοντας όμως αναφορά σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να παραθέσω κάποιες σκέψεις:
  Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την έννοια του "ιερού", αλλά και της "ύβρεως" γενικά. Πολύ περισσότερο στην περίπτωση, που ο λόγος αναφέρεται σε σύμβολα, τα οποία συχνά δεν συμπυκνώνουν μόνο ποιότητες, αλλά εξασκούν συγκεκριμένη επίδραση, η οποία ενισχύεται, όταν αυτοί που τα προσλαμβάνουν, τους αποδίδουν σημασία.
  Έτσι, πάντοτε στη συνείδηση μας, στοιχειοθετούμε το "καλό" και το "κακό". Αυτά όμως για τις θεωρήσεις και τα πιστεύω, που δεν έχουν διαρχικό χαρακτήρα - που δεν αποδέχονται δηλαδή μια δεύτερη αρχή δίπλα στην μία γενεσιουργό - σχετικοποιούνται. Σε αντίθεση δηλαδή προς τη φιλοσοφία των Γνωστικών και τις προεκτάσεις της (που αποφεύγω να θίξω συγκεκριμένα, ώστε να παραμείνει η αναφορά ουδέτερη απέναντι σε συγκεκριμένα φαινόμενα της εποχής μας) τόσο η Πλατωνική Φιλοσοφία, όσο και ο Χριστιανικός Μυστικισμός, όσο και ο Ταοϊσμός/Βουδισμός, αποδέχονται μία μόνο στοιχειώδη αρχή εκπόρευσης (ή στην περίπτωση του Βουδισμού μη εκπόρευσης) των πάντων. Έτσι στο καλό και το κακό αποδίδονται υποδεέστερες λειτουργικές ιδιότητες, που περιορίζονται μέσα στη σφαίρα του σχετικού, του παροδικού και του μη όντος πραγματικού.
  Ο Πλάτων στην "Πολιτεία" θέτει σαν πρώτο Νόμο που οφείλει αυτή να θεσπίσει, την απαγόρευση της απόδοσης κακών ιδιοτήτων στο Θείο. Και ο Νεοπλατωνικός Αρεοπαγίτης, ορίζει το κακό ως "το μη όν". Η επιλογή του γραμματικού τύπου της μετοχής υποδηλώνει την αδυναμία μετοχής στο πραγματικό είναι, που είναι το καλό.
  Αντίστοιχα και ο Χρήστος Γιανναράς, αναφερόμενος στην έννοια της αμαρτίας, επέμεινε να αναιρεί τη δικανική σύσταση της ως παράβασης κάποιων άνωθεν εντολών, χαρακτηρίζοντας τη ως αδυναμία και ανεπάρκεια μετοχής στο καλό, που κατά την άποψη του είναι η αγαπητική κοινωνία.
  Στο I GING συναντάμε πάλι τη διαλεκτική ενότητα των αντιθέτων, μέσα στο κύκλο της Αρμονίας.
  Με αυτή την έννοια και η Αστρολογία, χωρίς να διαχωρίζει τις ανθρώπινες εμπειρίες σε καλές και κακές, αποκαθαρίζει τα σύμβολα που χρησιμοποιεί από ιερότητα ή βλασφημία. Πέρα από την πρόκληση της πρόγνωσης, η οποία - εάν υφίσταται - αφορά μόνο προκλήσεις και όχι επιλογές του υποκειμένου, που διέπεται από ελευθερία και συνακόλουθη ευθύνη, το βαθύτερο νόημα που μεταδίδει, είναι ακριβώς ότι όλες οι εμπειρίες, ως πρόκληση, που απεικονίζουν τα κοσμικά συμβάντα, είναι χρήσιμες για την ωρίμανση της ψυχής. Με την έννοια, ότι είναι σκόπιμο να δείχνουμε καρτερία και να αντλούμε διδάγματα, όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά και να είμαστε σεμνοί σε φάσεις που μπορούμε να επεκταθούμε, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της στιγμής, για σταθεροποίηση. Γιατί η ζωή είναι ρόδα. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει πεπρωμένο, αλλά πορεία προκλήσεων, που δομεί η δική μας επιλογή. Έτσι τίποτε δεν χρειάζεται να συμβεί, ή να μη συμβεί, εάν δεν συμβάλει ως εμπειρία στη ωρίμανσή μας. Όπως είπε ο Καβάφης, τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δεν θα τους συναντήσουμε, αν δεν τους κουβαλάμε μέσα μας, αν η ψυχή μας δεν τους στήνει ορθούς μπροστά μας.
  Και καλό είναι να μη ρίξουμε το σατανάκο στο ταμείο ανεργίας, έστω και εάν στην κόλαση δεν χρειάζεται το ψευτοεπίδομα θέρμανσης του Γιώργου.

  @jkr
  Πράγματι η Λίλιθ συμβολίζει την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Όταν έγραψα το προηγούμενο σχόλιο, δεν ήμουν βέβαιος, λόγω περιορισμένων γνώσεων αστρολογίας, κατά πόσο αυτή είναι νοητό σημείο ή αστεροειδής. Κοιτάζοντας τη Βικιπέντια είδα ότι είναι και τα δύο.Προσδιορίζεται από το αφήγειο και περίγειο της Σελήνης, σε συνδυασμό με την εκλειπτική, καθώς και κάποιο αστεροειδή που ανακαλύφτηκε το 1927. Αν λάβουμε υπ΄όψει μας πως για την αστρολογική ποιότητα ενός δεδομένου, παίζει σημαντικό ρόλο η χρονική περίοδος, που αυτό ανακαλύφτηκε, μπορούμε να βγάλουμε ενδεικτικά συμπεράσματα (Κρίση του 29-33, Εθνικοσοσιαλισμός, Φασισμός, εξουδετέρωση της "δεξιάς" και "αριστερής" αντιπολίτευσης, Ρούσβελτ και οι δυνάμεις που βρισκόντουσαν πίσω του, ηλεκτρονικά μέσα).
  Η σελήνη ως γνωστόν, συμβολίζει τη ψυχή, το θύλι, το προσλαμβάνον, που συνυπάρχει σε όλα. Οι θεωρητικοί της ψυχολογίας του Βάθους, θα μπορούσαν ίσως να μιλούν ατελείωτα.
  Κάποιο κείμενο του Βικιπέντια την ταυτίζει με την έννοια της Άνιμα, του θυλικού πρωτύπου στην ψυχολογική μας συγκρότηση, σύμφωνα με τοω Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ. Προσωπικά νομίζω, ότι ανταποκρίνεται περισσότερο στη "Σκιά" μέσα μας, που διαπιστώνει ο ίδιος συγγραφέας. Το δύσκολο στη Σκιά δεν είναι οι άλλες αρνητικές της ιδιότητες, αλλά το γινάτι της να παίζει κρυφτό με τη συνείδηση μας. Στην ουσία αποτελεί νομίζω την ενδόμυχη ανθρώπινη φοβία μπροστά στο άγνωστο της ζωής. Ας θυμηθούμε όμως κάποια τραγούδια του Κώστα Χατζή: "Δυο που αγαπιώνται είναι πολλοί" και "Όσα σε θάμπωσαν ή σε πίκραναν, από ψηλά αν τα κοιτάξεις, θα σου φανούν τόσο ασήμαντα, που στη στιγμή θα τα ξεχάσεις".
  Κατά τα άλλα, το μόνο που ενδιαφέρει είναι ο αμοιβαίος ηλεκτρομαγνητισμός. Την αξία της όποιας συμφωνίας σχετικοποίησε και ο Μάιλς Ντέιβις, όταν στο "Birth of the cool" κατάδειξε την ανωτερότητα της αρμονικής ασυμφωνίας.

  @κοινός νους
  Και η σύζυγός μου χαιρόταν τα πρώτα είκοσι χρόνια να ακούει τα παραμύθια που έλεγα. Μετά άρχισε να μου ζητάει να τσοντάρω κάτι και στο νοίκι.
  Ενδιάμεσα βέβαια κατανόησα, ότι ο ζυγός έχει διπλή έννοια: Από τη μια να ζευτούμε το άροτρο, από την άλλη την αρμονία της ισορροπίας, όταν η παλάντζα δεν έχει στη μία μεριά βαρίδια, αλλά και στις δύο καρπούς.

  @rs
  Αυτή που φεύγουν και αυτοί που μένουν...
  Σας θυμόμαστε πάντα. Μας συντροφεύει μόνιμα η θύμηση μιας παλιάς εποχής, που κάποιος, όταν είμαστε μεθυσμένοι, ονόμασε "ηρωική".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.