#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2011 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κόσμο τον ακούει κανείς στη ΝΔ;
Τα βασικά συμπεράσματα από την  δημοσκόπηση  της ΑLCO.

Η Ν.Δ. προηγείται ξεκάθαρα στην πρόθεση ψήφου και με μεγάλη διαφορά μάλιστα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχει καταρρεύσει ως κόμμα με μια συσπείρωση της τάξεως του 30%.

Η Αριστερά, με όλες τις εκδοχές της, αθροιστικά κινείται στα  επίπεδα άνω  του 30%.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, πολύ νωρίς, αρχίζει να χάνει τη λάμψη της.

Ειδικής μνείας αξίζουν τα παρακάτω  ευρήματα:

Πρώτον, η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος του Φώτη Κουβέλη και του νεοπαγούς κόμματός του. Ο κ. Κουβέλης αναδεικνύεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, ενώ το κόμμα του φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό, υποδεχόμενο  τον μεγαλύτερο όγκο των δυσαρεστημένων πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ενδεχομένως διευκολύνεται και από την πρόθεση του για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, το 25% του εκλογικού  σώματος δηλώνει ότι στις επόμενες εκλογές είτε θα απέχει (16%), είτε θα επιλέξει άκυρο ή λευκό (9.1%). Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο (ένα 10% μάλιστα προέρχεται από τη Ν.Δ.) και αναδεικνύει το μέγεθος της απογοήτευσης και της δυσαρέσκειας του κόσμου από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Τρίτον, το εκλογικό σώμα έχει πλέον σταθερά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Για αυτό και ενισχύει τα κόμματα που  αντιτίθενται στο μνημόνιο.  Δεδομένου ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στους προσεχείς μήνες, ας μην εκπλαγούμε αν η τάση ενισχυθεί.

Τέταρτον, η διαφαινόμενη απογοήτευση του λαού από τον κ. Παπαδήμο (παρά την καταιγιστική προσπάθεια στήριξής του από τη συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ), θα επαναφέρει πάλι τη συζήτηση (αλλά και την επιλογή) στην πολιτική. Δηλαδή, η επόμενη λύση θα είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική.

Συμπεράσματα:

Στις επόμενες εκλογές το εκλογικό σώμα θα καταψηφίσει τις πολιτικές του μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα που τήρησαν μια σταθερή αντιμνημονιακή γραμμή θα δουν τα ποσοστά τους αυξημένα.

Η ΝΔ έχει εξασφαλίσει την πρωτιά και την νίκη, αλλά δεν έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία.

Είναι αυτό εφικτό σ’ ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό;  Είναι, αν επιτύχει τα εξής:

Πρώτον αν αυξήσει ακόμα περισσότερο τη συσπείρωσή της που βρίσκεται  στο 64%. Αυτό θα γίνει αν εκλείψει η εσωστρέφεια και δοθεί ένα τέλος στις ανούσιες  ομαδοποιήσεις, ενώ παράλληλα   αξιοποιηθούν όλες οι εφεδρείες της παράταξης.

Δεύτερον, αν βρεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να επικοινωνήσει το μήνυμά της τόσο προς  τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως προς  το 25% του εκλογικού σώματος, που δηλώνει απογοητευμένο συνολικά από το πολιτικό σύστημα.

Τρίτον, αν πείσει ότι έχει μια εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση εξουσίας,  διαφορετική από τον εφιάλτη του μνημονίου.

Τέλος, αν αξιοποιήσει το ισχυρότερο χαρτί που διαθέτει αυτή τη στιγμή και είναι ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς.

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 14/12/2011 11:00:23

  Η στάση της ΝΔ δεν δείχνει κόμμα που σχεδιάζει για εκλογές σε δύο μήνες...

  Θα περίμενε κανείς πως η ΝΔ , απο τον Αρχηγό μέχρι τον τελευταίο κλητήρα, θα έτρεχε τώρα στις πόλεις και στα βουνά, μιλώντας στον κόσμο στη γλώσσα που περιμένει να ακούσει, και αγγίζοντας τα προβλήματα που τον πονάνε , και τους τομείς όπου το ΠΑΣΟΚ εγκλημάτησε:

  Άσκοπη φορομπηχτική πολιτική (βλέπε χαράτσι της ΔΕΗ , τί άλλο "δώρο" περιμένει η ΝΔ απο τον Βενιζέλο;) - ξεκαθαρίζοντας έτσι τη θέση της και αποβαλόντας τη ρετσινιά της "υποστήριξης του μνημονίου"- , εγκληματικότητα, λαθρομετανάστευση...

  Αντί γι' αυτό αφήνουμε το γήπεδο της υπεράσπισης του λαού ελεύθερο στους πάσης φύσεως , λιγότερο ή περισσότερο ασυνάρτητους, αριστεριστές Τσιπρες, Κουβέληδες, Λιαννες ,κλπ!

  Τι να πώ? Έχω την αίσθηση πως η Συγγρού υστερεί τραγικά στον τομέα της Στρατηγικής/Τακτικής.

  Εκτός...εκτός αν θεωρούν δεδομένη την σύντομη ασύντακτη πτώχευση και κατάρρευση της χώρας, και σχεδιάζουν με βάση ένα μελλοντικό Αρμαγεδώνα...

 2. brandus avatar
  brandus 14/12/2011 11:01:50

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΝΔ λαμβάνει 21% στη πρόθεση ψήφου και γύρω στο 28-29% με αναγωγή και ότι με βάση τη παραπάνω δημοσκόπηση πάμε για 8κομματική βουλή δηλαδή το πρώτο κόμμα θέλει πάνω από 46-47% για απόλυτη πλειοψηφία, η αυτοδυναμία είναι μακρινό όνειρο με ελάχιστες πιθανότητες. Το θέμα δεν είναι ο Σαμαράς αλλά ότι η ΝΔ θεωρείται συνυπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση και ο κόσμος δε πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα.

 3. μαρια τσωνη avatar
  μαρια τσωνη 14/12/2011 11:03:21

  Με μια δανειακη συνθηκη ηδη υπογεγραμμενη απο ολα τα κομματα εξουσιας τι αλλο θα μπορουσε να κανει η ΝΔ?Απορρεουν η οχι δεσμευσεις απο αυτην?Εχει η δεν εχει συνεχεια και λογο η Ελλαδα .το κρατος?
  Αν λοιπον πραγματι η ΝΔ μπορει να κανει κατι διαφορετικο να το πει και να το υποστηριξει τωρα,αν οχι παλι να το πει με παρρησια και παλικαρια .Και να ξερετε οτι ο κοσμος και θα το καταλαβει και θα την ΨΗΦΙΣΕΙ.
  Οχι αλλα πριν τις εκλογες και αλλα να κανουν μετα!!

 4. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 14/12/2011 11:04:17

  "Τρίτον, το εκλογικό σώμα έχει πλέον σταθερά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά."

  Ούτε συζήτηση, αγαπητέ Κώστα ! Το θέμα όμως είναι απο πού πηγάζει αυτό το αντιμνημονιακό "κύμα", απ'τη λογική ή απ'το θυμικό ; Διότι, με πολύ συναίσθημα έχει πασπαλιστεί αυτή η υπόθεση (και απο τη ΝΔ οπωσδήποτε) και θα έρθει η ώρα που κάποιοι "πελάτες" θα ζητήσουν τα ρέστα. Εγώ τουλάχιστον πιστεύω οτι η κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων που θα δώσουν αυτοδυναμία στην ΝΔ κρύβεται στους πολίτες που ψάχνουν για σοβαρότητα, για ψυχρή αλήθεια, για αποφασιστικότητα στα δυσάρεστα διλήματα. Δέν χρειαζόμαστε αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους τύπου ΚΚΕ και Σύριζα στην ΝΔ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ τσώφλι πασατέμπου 14/12/2011 11:38:50

   τσώφλι,
   από τη λογική (γιατί βλέπει οτι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και έχει κουράσει η μετρολαγνεία)

   από το θυμικό (γιατί αισθάνεται οτι τον κορόϊδεψαν, ενώ ορισμένοι συνεχίζουν να τον κοροϊδεύουν)

 5. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 14/12/2011 11:15:16

  υπαρχουν και κανα δυο ακομη στοιχεια της δημοσκοπησης. η διαροη ψηφορορων απο το πασοκ προς τη νου δου εχει πεσει στο 3%. πριν γινουν ολα αυτα που γιναν απο τη νου δου η διαροη ψηφοφορων απο το πασοκ προς νου δου περνουσε το 7% σε ολες τις δημοσκοπησεις. αρα κλεινει η κανουλα σιγα σιγα της απευυθειας μετατοπισης ψηφοφορων απο το πασοκ προς νου δου . οποτε πρεπει εκει στη συγγρου να εγκαταλειπουν σιγα σιγα την ιδεα της αυτοδυναμιας.
  για να παρεις αυτοδυναμια με εξακομματικη βουλη σας λεω εγω θα θελεις ενα ποσοστο απο 38,4% και πανω. και αν μπει και αλλο κομμα στη βουλη θα θελεις ενα ποσοστο γυρω στο 40%. περασμενα μεγαλεια διηγωντας τα να κλαις.και τι θακανει η νου δου αν παρει ενα 30% , θα ζητησει παλι εκλογες ? θα ειναι αστειο και να το λες. τωρα τι φταιει και η νου δου και δε ξεκολλαει απο αυτα τα ποσοστα?
  ταχουμε πει πολλες φορες και κανενας δε μας ακουει. τωρα πλεον η κατασταση ειναι μη αντιστρεψιμη. μακαρι να διαψευστω αλλα δε το βλεπω.
  δυστυχως η νου δου μπηκε στο καδρο των μνημονιακων κομματων ειτε αθελα της ειτε ηθελημενα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ mhtsos karditsa 14/12/2011 11:32:52

   μήτσο,
   πολύ εύστοχη η παρατήρηση για τις απ' ευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από ΠΑΣΟΚ προς ΝΔ.
   Εικάζω ο,τι η τάση έχει μειωθεί επειδή οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (του 2009) κατευθύνονται προς Κουβέλη

   • anonymous avatar
    anonymous @ Κώστας Ροδινός 14/12/2011 13:23:50

    Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δε θα επιστρέψουν στη ΝΔ. Για λόγους φανατισμού θεωρού τους δεξιούς κρετίνους. Όσοι ήταν να επιστρέψουν επέστρεψαν. Δηλ. κάποιοι παλιοί κεντρώοι του ΠΑΣΟΚ.

    Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους δε συσπειρώνει ούτε τους δικούς της.

   • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
    ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Κώστας Ροδινός 14/12/2011 16:15:56

    Αυτό το μέγεθος είναι διαχρονικά κρίσιμο.Όπως και να το ονομάσεις (μεσαίο χώρο, μετριοπαθές η πατριωτικό κέντρο, κλπ) πρόκειται για μη αριστερούς πολίτες, σφόδρα αντιμνημονιακούς στην παρούσα συγκυρία, οι οποίοι νοιώθουν σε αδιέξοδο. Δεν είναι χαμένη υπόθεση ακόμα πάντως αυτο το κομάτι.

   • Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
    Γενίτσαρος Πανεπιστημίου @ Κώστας Ροδινός 14/12/2011 23:10:45

    Συμφωνώ και με τους δύο. Η μετατόπιση ψηφοφόρων προς το κόμμα του Κουβέλη, της Ντόρας και του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται τεχνητά και επικοινωνιακά. Ο προχτεσινός τσακωμός Σκουρλέτη-Πάγκαλου σε αυτό αποσκοπούσε, όπως και η προβολή Κουβέλη από την " Ανατροπή"

    @ Κώστα Ροδινέ νομίζω εκτός του μνημονίου παίζουν και θέματα που έχουν σχέση με τον συντηρητικό ψηφοφόρο όπως:
    1.κατοχύρωση ιδιωτικής περιουσίας (υπάρχει στο πρόγραμμα της ΝΔ)
    2. εθνική κυριαρχία
    3. λαθρομετανάστευση

 6. Λυσίμαχος avatar
  Λυσίμαχος 14/12/2011 11:38:59

  Τρία σημεία συγκράτησα από τα σχόλια και το κείμενο. Το ένα είναι πως χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξουσίας, εκ των ων ουκ άνευ, που να είναι αντιμνημονιακό(αν δεν είναι ξεχάστε ποσοστά άνω του 30%) και ένα άλλο σημείο πως πρέπει να βρεθούν τα στελέχη κοντά στον κόσμο. Γίνεται μια προσπάθεια αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των τραπεζών και των μονοπωλίων(τι στο καλό, αριστερός έγινα;) και αν δεν τους σταματήσει κάποιος θα πάνε οι μισθοί μας στα 500 ευρώ.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Λυσίμαχος 14/12/2011 13:27:03

   Ακόμη κι αν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα δε μπορούν να τα πουν προεκλογικά.

 7. christof avatar
  christof 14/12/2011 12:11:59

  Σε τι διαφερει η ΝΔ απο το ΠΑΣΟΚ? Στην οικονομικη πολιτικη?Μα αυτη εξαρταται πλεον απο τη τροικα. τι μενει ? Το μεταναστευτικο και η Παιδεια. Να βγει τωρα μπροστα και να πει τι θα κανει.

 8. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 14/12/2011 12:46:59

  Όλα είναι ένα καλοστημένο σχέδιο-θέατρο.
  Ο Σαμαράς θα βγει αυτοδύναμος.Είναι μέρος της υποσχετικής που έλαβε όταν είπε το ΟΚ για τον Παπαδήμο.
  Και θα τολμήσω να προβλέψω και κάτι ,αν και συχνά ειρωνεύομαι αυτούς που κάνουν εκτιμήσεις για το μέλλον της χώρας:
  Ο Τσίπρας εδώ και καιρό προετοιμάζεται για να κάνει την εμφανιση του ως ένας νέος Ανδρέας Παπανδρέου.Οι εποχές που εμφανίστηκαν και οι δύο ,οι λόγοι τους ,οι "παρέες" τους (ο Τσίπρας πήγε στο Μεξικό και έκατσε και 10 μέρες στην Αμερική για καθοδήγηση) και οι στόχοι τους (παγκοσμιοποιητές) έχουν πολλές ομοιότητες .Για μένα το μεγάλο στοίχημα του Σαμαρά είναι να κόψει αυτό το σενάριο.
  (Τα γέλια και η χλεύη των σχολιαστών είναι δικαιολογημένα)

 9. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 14/12/2011 12:56:49

  Απο πρωτη διαπιστωση η απαντηση ειναι ΟΧΙ
  και ειναι ετσι γιατι και οι φωνες εδω μεσα ηταν αντιθετες σε επιλογες οπως συγκυβερνηση η οπως αλλοιως θελετε πεστε το και η καθοδος προς τον λαο που καθυστερει επικινδυνα δινει την αισθηση μιας νιρβανα γενικα καταστασης που δεν πρεπει σ ενα μεγαλο κομα οπως ειναι η ΝΔ.
  Ποσοστα 30-31% ειναι απαραδεκτα εαν θελουμε να μιλαμε για αυτοδυναμια,αν τοχουνε παρει αποφαση οτι θα συγκυβερνησουνε με αλλο κομα μετα τις εκλογες τοτε αλλαζει το πραγμα και ισως να δικαιολογει τα πολλα "αν"του κου Ροδινου.

 10. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 14/12/2011 12:56:57

  Παραθέτω:

  "Πρώτον, η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος του Φώτη Κουβέλη και του νεοπαγούς κόμματός του. "

  "Στις επόμενες εκλογές το εκλογικό σώμα θα καταψηφίσει τις πολιτικές του μνημονίου."

  Βλέπετε μήπως καμμιά αντίφαση; Γιατί νομίζω οτι ο Κουβέλης έχει πολύ μικρότερα ποσοστά των από εκείνα που του δίνουν...

  Και ο Τσίπρας μεγαλύτερα.

  • madprof avatar
   madprof @ Ανώνυμος 14/12/2011 20:43:48

   Μόνο ανεγκέφαλοι θα ψήφιζαν Δηαρι=Κουβεληζήτουλες!
   Είναι ολοφάνερος ο σκοπός της ελεεινής προπαγάνδας τους :
   α) η αβάντα που του κάνουν τα διαπλεκόμενα και οι υποτακτικοί τους ΤατιανοΤσιτσιολινοΔημαγωγοί, γίνεται αποκλειστικά για να κόψουν ψήφους προς τον Σύριζα
   και β) ανεβάζουν τα ποσοστά του για να δημιουργήσουν ρεύμα ώστε να συλλέξουν ψήφους "σκεπτικιστών" που θα ομογενοποιηθούν με εκείνους του υπολείμματος του κινήματος των Μιασμάτων!
   Ο Συνασπισμός θα κάνει την έκπληξη εάν και όποτε στηθούν κάλπες!

 11. spirit avatar
  spirit 14/12/2011 12:59:27

  Τελικά μάλλον εγκλωβίστηκε η ΝΔ στο μονόδρομο της συγκυβέρνησης, παρά το ότι είχε αρχικά διάθεση για να δείξει το κάτι διαφορετικό. Αυτό το στοιχείο και κάποιες άλλες φωνές (που πάντα υπάρχουν στα κόμματα) στερούν την αυτοδυναμία στο κόμμα που χρειάζεται να ακούσει τον κόσμο της, ιδιαίτερα εκείνους που την εμπιστεύονταν χρόνια και με τα συνεχή μέτρα φτώχυναν απότομα (ή βρέθηκαν και χωρίς δουλειά). Δίχως ελπίδα και κάποια προοπτική εύκολα μπορεί κάποιος να στραφεί αλλού και όχι απαραίτητα στην αριστερά, αφού δεν χρειάζεται να ανήκεις εκεί για να είσαι αντιμνημονιακός!

 12. ganasta avatar
  ganasta 14/12/2011 13:05:00

  Κακά τα ψέματα Κώστα, η πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος συμπαρασύρει όπως είναι φυσικό και τη Ν.Δ.
  Οι ενστάσεις του κόσμου εύλογες. Μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα ο Σαμαράς. Tι περιθώρια έχει;
  Από την άλλη Κώστα είναι εντονότατο το πρόβλημα εκπροσώπησης της Ν.Δ στα ΜΜΕ.
  Τέτοια ένδεια στελεχών!

 13. tak avatar
  tak 14/12/2011 13:08:39

  Τη διαφορά θα την κάνει ο κ. Σαμαράς, όταν και όπως πρέπει... να σημειώσουμε και κάτι... Το πρόβλημα είναι του ελληνικού λαού και της χώρας και όχι του Αντώνη Σαμαρά... Αν λοιπόν ο ελληνικός λαος και η χώρα στο σύνολό της αφήσουν τον Αντώνη Σαμαρά να προσπεράσει, θα είναι και θα είμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας. Ανθρώπους και ιδιαίτερα πολιτικούς, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Συνεπώς...

 14. karenin avatar
  karenin 14/12/2011 13:24:57

  Πολές φορές κ. Ροδινέ ξοδεύεις φαιά ουσία με μεγάλες κουβέντες για μικρές σημαίες. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος για άλλα πονάει, και ποσώς τον ενδιαφέρει αυτοδυναμίες, στρατηγικές και επικοινωνίες.
  Γνωρίζουμε όλοι ότι εύκολες λύσεις για την χώρα μας δεν υπάρχουν. Οφείλουμε όμως όλοι μας σαν συντεταγμένη κοινωνία να μην επιτρέψουμε στους πολιτικούς, ούτε κάτα διάνοια να κυβερνήσουν όπως κυβέρνησαν ως τώρα. Για αυτό πρέπει να απαιτήσουμε ξεκάθαρες αλήθειες. Αν η δανειακή σύμβαση έιναι η μόνη λύση να το συζητήσουμε υπεύθυνα. Αν η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι μονόδρομος, να μας πείσουν χωρίς κινδυνολογία.
  Τι εμπόδισε την ΝΔ να μπεί δυναμικά στην κυβέρνηση να πάρει αυτή την πρωτοβουλία κινήσεων, να διαπραγματευθεί τώρα την σύμβαση, και να σώσει κόσμο απο αστοχίες. Αν το είχε πράξει, θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, και να πείσει και τον τελευταίο πολίτη ότι αξιζει την αυτοδυναμία. Τώρα μας έμεινε η αλγεινή εντύπωση της συζήτησης του προυπολογισμού, που για όποιον την παρακολούθησε καταλαβαίνει γιατί ρεντίκολο μιλάμε.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ karenin 15/12/2011 11:29:16

   Κarenin,
   οι ...μικρές σημαίες έχουν ενδιαφέρον!

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2011 14:09:25

  Φυσιολογικα ειναι τα ποσοστα.Ο μεσος Ελληνας οταν ζηταει "αντιμνημονιακοτητα" δεν σκεπτεται τη μειωση των φορων των επιχειρησεων αλλα να αρχισει παλι να δινει λεφτα το κρατος,πραγμα που αποκλειεται τουλαχιστον σε ευρω.
  Ο Κουβελης θα καταρρευσει τη μερα που θα μπει στην κυβερνηση οπως και ο Τσιπρας.
  Πρεπει να καταλαβεις οτι η ιδεολογικη κυριαρχια των αριστερων ιδεων στην Ελλαδα συνεχιζεται.Απλως κατερρευσε το ΠΑΣΟΚ ως επωφελουμενο κομμα απο την κυριαρχια αυτη γιατι τις "προδωσε" ενω ο Σαμαρας ως μη - αριστερος δεν μπορει να παρει τους απογοητευμενους απο το ΠΑΣΟΚ που πανε αλλου σε μια ματαιη αναζητηση του απολεσθεντος παραδεισου.
  Βασικα δεν γινεται συζητηση στην Ελλαδα αν θελουμε ευρω και ΕΕ ΜΟΝΟ δεξια πολιτικη μπορει να εφαρμοσθει.ΤΟ 60% που ηταν παλια ΠΑΣΟΚ + αριστερα ειναι σχιζοφρενικο αν θελει και ΕΕ και αριστερα οποια εννοια και αν δινει στον ορο (για την ακριβεια ειναι το 50% αφου το ΚΚΕ ειναι ξεκαθαρο).Αλλα βλεπεις ουτε ο ΣΥΡΙΖΑ δε μιλαει για εξοδο απο την ΕΕ.

 16. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 14/12/2011 15:07:48

  Το ερώτημα,που θέτει η κεντρική ανάρτηση,είναι απόλυτα εύστοχο.Η Συγγρού,είναι επιτακτική ανάγκη,να έχει αυτιά και μάτια ορθάνοιχτα.Κύριε Ροδινέ,η επεξεργασία των δεδομένων της δημοσκόπησης είναι διεξοδικότατη και καταλήγει σε ουσιαστικά συμπεράσματα.

 17. ektoras avatar
  ektoras 14/12/2011 23:46:59

  Οσο η Συγγρου δυσκολευετε να κανει παντιερα την καταργηση του Χαρατσιου της ΔΕΗ που πληττει και τιμωρει την μικρη και μεσαια ιδιοκτησια ,κοινως τους νοικοκυραίους που αποτελλουν την ραχοκοκαλια της ΝΔ, τοσο να εξεταζει σενάρια εκλογικης συνεργασίας. Αλλα και τα σεναρια αυτα για να εχουν βιωσιμο αποτελεσμα οφείλουν να περιλαμβάνουν την Αριστερα και πιθανοτατα τον ΣΥΡΙΖΑ (ας μην κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας) αλλιως συγκυβερνηση με τη Ντορα και τον Καρατζαφερη δεν την θέλει ουτε ο Θεος... Επιτελους γιατι δεν αποφασιζουν να δηλώσουν εφθαρσως και πειστικα οτι θα καταργησουν τον επαχθεστερο των φορων και αφηνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεβει μονο του στο ευρωπαίκο δικαστηριο κερδιζοντας την συμπαθεια των καθημερινων Νεοδημοκρατων??? τους εχει πει κανεις οτι οι Νεοδημοκρατες δεν πληρωνουν το Χαρατσι? δεν περνουν εισητήριο στο 1,40? ή δεν πληρωνουν διόδια???? Ξυπνηστε!!! Οπως ο Καραμνλης δεν μπόρεσε μονος του ούτε ο Σαμαρας θα κυβερνήσει μονος του

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ektoras 15/12/2011 11:28:15

   Εκτορα,
   η ΝΔ είπε επανειλημμένως οτι θα καταργήσει το χαράτσι και θα το αντικαταστήσει με ένα ορθολογικό φόρο όπως συμβαίνει παντού.
   Τώρα αν αυτό δεν περνάει στην κοινή γνώμη είναι άλλο θέμα.
   Σοβαρό μεν, αλλά άλλο θέμα

   • ektoras avatar
    ektoras @ Κώστας Ροδινός 16/12/2011 00:42:01

    Αγαπητε Κώστα (επετρεψε μου τον ενικο) φοβαμαι οτι θα ξαναπεσουμε στην δικαιολογια οτι φταιει η εποικοινωνιακη πολιτικη και οχι η ουσια. Αν το μηνυμα και οι πολιτικες θεσεις της Ν.Δ, δεν περναν στην κοινωνία την στιγμη που οι ανσυναρτησιες του Καρατζαφερη αναπαραγονται καθημερινα υπαρχει προβλημα και με τον τρόπο επικοινωνιας αλλα και με το μηνυμα. Η κοινωνια πλέον ειναι πολυ καχυποπτη, θελει ξεκαθαρα μηνυματα. Βεβαιως και ακουω καθημερινα την προθεση της Ν.Δ. να μειωσει τους φορους αλλα πλεον εχω αρχισει να βλέπω να ανοιγουν και πολλα παραθυρακια. Τι στοιχιζει λοιπον στο κυριο Σαμαρα να βγει με καθε ευκαιρια και σε ολους τους τονους να δηλωσει ξεκαθαρα οτι θα καταργησει το χαρατσι όπως πολυ ορθα το δηλωσε για το απαραδεκτο νομο της Ιθαγένειας? Εγω θα ελεγα να γινει ενα βημα πιο περα και να σταθουμε σε 3 συνολικα φόρους:
    1. το χαρατσι
    2. την επαναφορα του εισητηριου στο 1 ευρω (μεταφραζεται σε μειωση του κοστους μετακινησης εργαζομενων και μαθητων πανω απο 20%) και
    3. μειωση του φορου στηνβενζινη και το πετρελαιο (μειωση του κοστους μετακινισεων,προϊοντων και θερμανσης σε ολους τους πολιτες ) αυτα απο μονα τους θα δωσουν ανασα στην μικρομεσαια και μεσαια οικογενεια.
    Και κακα τα ψεματα ,αυτο που θα κρινει οχι μονο της εκλογες και την αυτοδυναμια αλλα και την ομαλη πορεια του τοπου ειναι η τσέπη και η αξιοπρεπης επιβιωση των πολιτων. Χωρις αυτην την προυποθεση φοβαμαι οτι σε λιγο δεν θα μιλαμε οχι για κυβερνηση, κομματα και αυτοδυναμια αλλα ουτε για ακεραιη ελληνικη επικρατεια...
    Υ.Γ. Θελω να ξεκαθαρισω οτι εχω στηριξει την Ν.Δ. απο τοτε που απεκτησα πολιτικη συνειδηση, θελω να συνεχισω να την στηριζω αλλα πλέον απαιτω και απο τον πολιτικο φορεα να στηριξει τα συμφεροντα μου ως πολιτη αλλη λευκη επιταγη δεν μπορω να δωσω...χρεωκοπησα...

 18. giorgos avatar
  giorgos 15/12/2011 00:02:22

  Η Ν.Δ αν η κυβέρνηση που στηρίζει πάρει έστω και ένα εισπρακτικό μέτρο ή μειώσεις στους μισθούς ιδιωτών & δημοσίου ( να βρουν ποιοι ακόμα αμείβονται πάνω από 1.500 ευρώ) οφείλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση σύμφωνα με τα λεγόμενά της όχι μειώσεις αλλά ανάπτυξη

 19. Lupo avatar
  Lupo 15/12/2011 01:05:19

  Αν ακούει τον κόσμο κανείς στη ΝΔ; ...ε, ναι αλίμονο!!! Και οταν δεν ακούει καλα ...περνάει το 0 και βελτιώνεται η κατάσταση!!!

  Ρε συ Κωστα γιατι το παλευεται; Καλη η δημιουργικη επανάληψη μπάς και μείνει τίποτα στα αυτιά όσων πρεπει να ακούσουν, αλλα ας το πάρουμε απόφαση ότι εκει υπάρχει ο Σαμαρας, 2-3 συνεργάτες του, μερικοί βουλευτές στη Βουλη, εσείς εκει στο Αντι και τέλεια.
  Οι άλλοι είναι μόνο για να πηγαίνουν στις κομματικές εκδηλώσεις και να το παίζουν παράγοντες, μέσα απο τα φτηνά κουστουμακια τους. Αυτοι είναι ο κομματικοί παράγοντες, ότι πιο σάπιο κουβαλάει αυτο το κόμμα -οχι ολοι βέβαια- γιατι υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι, που δυστυχώς χάνονται μέσα στην πλεμπα.
  Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Lupo 15/12/2011 11:26:35

   Λύκε,
   για τον ίδιο λόγο που το παλεύεις και εσύ!

 20. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/12/2011 08:35:39

  Θα πρέπει η ΝΔ και ειδικά ο Αντώνης Σαμαράς να χτυπήσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να συγκρουσθεί με τα τζάκια και να τα ξεριζώσει( Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, νταβατζήδες κ.λ.π) διότι γι αυτό τον ψήφισε ο λαός της ΝΔ και αν γίνει αυτό ναναι σίγουρος ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Ελλάδος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.