#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2010 10:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ... κυνηγητό στο Νταβός έπεισε τον Πρωθυπουργό για τα μέτραΗ συννεφιασμένη Κυριακή στο Μαξίμου

του Γ ιώργου Παπαχρήστου από τα ΝΕΑ

Η σύσκεψη το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο Μαξίμου θα ήταν ίσως μια από εκείνες τις τυπικές συσκέψεις που συγκαλεί ο Γιώργος Παπανδρέου «σε άσχετες ώρες και ημέρες», όπως έλεγαν οι υπουργοί μεταξύ τους στις αρχές της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα δεν το σχολιάζουν καν- το έχουν συνηθίσει.

Η πρόσκληση ήταν τυπική: ο Πρωθυπουργός που απέφυγε να σχηματίσει όργανα που δημιουργούσαν οι προκάτοχοί του, όπως για παράδειγμα η περίφημη Κυβερνητική Επιτροπή, κάλεσε και πάλι αυτούς που θεωρεί, και είναι, οι στενοί συνεργάτες του, με τους οποίους πλέον διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. Δηλαδή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο κύκλος των υπουργών που κάποτε ήταν ο κύκλος των συνεργατών του στη Χαρ. Τρικούπη, ήτοι οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος (που δεν τον πολυεμφανίζουν προς τα έξω, γιατί δεν είναι και τόσο δεοντολογικό ως προς τους θεσμούς να μετέχει ο πρόεδρος της Βουλής σε τέτοιες συσκέψεις), οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρ. Παπουτσής και Π. Ευθυμίου και η ομάδα Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Ελενόπουλος, Κ. Θέος. Ακόμη, λόγω αντικειμένου, η Λ. Κατσέλη - υπουργός Οικονομίας άλλωστε-, ο υφυπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ο κ. Παπανδρέου μόλις είχε επιστρέψει από το διήμερο στο Νταβός, και παρά την προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου να περάσει προς τα έξω τη “θετική” παρουσία του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, ως έναν βαθμό), δύσκολα μάλλον θα ξεχάσει κανείς το θέαμα της δημόσιας ανάκρισης μετά κυνηγητού στους διαδρόμους από τον δημοσιογράφο των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”.Οι διάλογοι. Όσοι τον είδαν να εισέρχεται στην αίθουσα συνοφρυωμένο κατάλαβαν ότι «τα αστεία είχαν τελειώσει». Κι όταν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τού είπε χωρίς περιστροφές να κοιτάξει τι θα κάνει με την υστεροφημία του- να μην καταστεί ο δεύτερος μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη πρωθυπουργός που επί των ημερών του χρεοκόπησε η χώρα- η ατμόσφαιρα φορτίστηκε επικίνδυνα. Αφού ενημέρωσε τους παριστάμενους για το κλίμα που αντιμετώπισε, ο Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέρος. Μόνο άκουγε. Νωρίτερα είχε δεχθεί τους τραπεζίτες των τριών “κρατικών” τραπεζών που του είχαν επισημάνει τον κίνδυνο να στραγγαλιστεί το τραπεζικό σύστημα από τους υψηλούς δανεισμούς. Δεν παρενέβη, όταν κατά τα γνωστά διχάστηκαν πάλι οι υπουργοί: Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου υπέρ των μέτρων, χλιαρά υπέρ ο Π. Ευθυμίου, και απέναντι (όχι μέτρα, άλλη θεώρηση για την αντιμετώπιση της κρίσης) το δίδυμο Λ. Κατσέλη- Χρ. Παπουτσής. Το έργο παιγμένο αρκετές φορές, ίσως να μην προξενούσε καμία εντύπωση, αν τελευταία στιγμή δεν συντασσόταν με το μπλοκ των “μη μέτρων” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρενέβη καθόλου, άφησε την συζήτηση να εξελιχθεί, και έδειχνε κλεισμένος στον εαυτό του- εικόνα απολύτως ταυτισμένη με τις πληροφορίες ότι επέστρεψε από το Νταβός “σε κατάσταση σοκ”.

Σήμερα, πολλοί διατείνονται ότι ο Γ. Παπανδρέου που όλο αυτό το διάστημα αμφιταλαντευόταν μεταξύ της λήψης μέτρων και της ήπιας προσαρμογής, πήρε τη μεγάλη απόφαση «να κάνει κάτι» στον δρόμο της επιστροφής από το ελβετικό θέρετρο. Πείστηκε, υποστηρίζουν, από τις επαφές του εκεί, ότι «χωρίς αίμα» δεν πρόκειται να σταματήσει η διεθνής πίεση, αλλά και η επιθετική μανία των διεθνών αγορών. Και έλαβε τη μεγάλη απόφαση να... αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

Το διάγγελμα κάτω από τις συνθήκες που έγινε, η μυστικότητα που επικράτησε στην σύνταξή του και ο τρόπος που στη συνέχεια το πληροφορήθηκαν οι υπουργοί (τηλεφωνικά από τον υπουργό Επικρατείας), συνιστά ασφαλώς βαριά ήττα της γραμμής «όχι μέτρα». Αυτό άλλωστε εξηγεί και τη στάση της ιέρειας της συγκεκριμένης τάσης Λ. Κατσέλη, που έσπευσε να κάνει ορατή τη διαφοροποίησή της, προκαλώντας δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου και δηλωση-καπάκι του υπουργού Εσωτερικών περί της εθνικής αναγκαιότητας που συνιστά η στήριξη των μέτρων από όλους.

Οι διαφωνούντες. Ο άξονας Κατσέλη- Παπουτσή, όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, παρ΄ ό,τι φαίνεται να συγκλίνει ως προς τις επιδιώξεις- να βρει την έκφρασή του το λεγόμενο «αριστερό» κοινωνικό ΠΑΣΟΚ- στην πραγματικότητα εκκινεί από διαφορετικές αφετηρίες. Η κ. Κατσέλη, η οποία ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι την οικονομική πολιτική δεν τη χαράσσει το υπουργείο Οικονομίας, θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου απλώς σ΄ αυτή τη φάση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, επειδή έχει πέσει θύμα κακών συμβούλων που τον έχουν τρομοκρατήσει έναντι της προοπτικής να πτωχεύσει η χώρα υπό την ηγεσία του. Είναι γνωστό επίσης ότι η υπουργός Οικονομίας είναι υπέρ της άποψης ότι αντί η Ελλάδα να παραδέρνει στις διεθνείς αγορές και να εκλιπαρεί για τη βοήθεια της ευρωζώνης, θα έπρεπε να προσφύγει άμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να τελειώνει με τους κερδοσκοπικούς κύκλους. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπουτσής θεωρεί ότι η στάση του λειτουργεί συσπειρωτικά για την ετερόκλητη και άκρως ευαίσθητη σε θέματα δεξιόστροφων πολιτικών βάση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, πιστεύει ότι με το να τραβάει κάθε τόσο την κυβέρνηση από το μανίκι κατευνάζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό τής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν τις αφήνει να λάβουν τη μορφή εσωκομματικού προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nazgul avatar
  Nazgul 06/02/2010 11:04:00

  Και εμένα με απωθεί, γιά λόγους αισθητικής κυρίως, το φιλολαϊκό προφίλ της κ. Κατσέλη αλλά η αποστροφή κύριε Γιώργο που της αποδίδετε περί ΔΝΤ είναι ύποπτα αφελής γιατί ακόμη και ο Αυτιάς γνωρίζει το κουπί στην γαλέρα που επιβάλεται απο δαύτους όταν σε βοηθήσουν (πχ Ρουμανία).
  Κρίμα περίμενα από εσάς περισότερο στύλ στο θάψιμο αλλά φαίνεται σας δημιούργησαν ανήκεστο βλάβη οι pret-a-porter παραθυροαναλύσεις σας.
  Try harder.

 2. Orestios avatar
  Orestios 06/02/2010 12:27:19

  Δήθεν ότι διαφωνούν κάποιοι. Στημένο είναι. Αφού οι "διαφωνούντες" είναι βασιλικότεροι του βασιλέα.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/02/2010 12:34:30

  και εγώ τείνω να δεχτώ ότι δεν υπάρχουν «διαφωνούντες» στο Πασόκ. Γκαιμπελική καλλιεργημένη ψευσαίσθηση. Η Κατσέλλη και ο Πάγκαλος είναι φαινομενικά από άλλο ανέκδοτο, αλλά και αυτό χρησιμοποιείται για αποπροσανατολισμό.

  Ασχετοι μπορεί να είναι σε τεχνοκρατικά θέματα, επικίνδυνοι σε άλλα, αλλά είναι ενωμένοι πασόκοι, ενωμένοι όσο ποτέ. Ακόμα και στα δήθεν «δεξιά» μέτρα, πασόκοι είναι. Αναδείχθηκαν στην εξουσία με αντινατοϊκά και αντιεοκικά συνθήματα... Ξέρουν από λαοπλάνες τακτικές.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 06/02/2010 14:54:55

   Αρχαίε σου συστήνω να διαβάσους λόγους Χιτλερικών μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Γενάρη του 33. Θα εκπλαγείς με τις ομοιότητες στην έκφραση και τα επιχειρήματα. Κι αυτοι μιλούσαν για κυβέρνηση αρίστων "We need only experts and preachers".

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/02/2010 13:52:52

  To θεμα ειναι αν οι οροι που θα βαλει το ΔΝΤ θα ειναι ουσιωδως χειροτεροι απο τους ορους που μας βαζουν στην ΕΕ ή βαζουμε μονοι μας στους εαυτους μας.
  Αυτο πρεπει να διερευνηθει.

 5. nasos avatar
  nasos 06/02/2010 14:01:01

  Τζάμπα δηλαδή οι προσπάθειες της Κα Μακρή να μας πείσει από τα παραθύρια του Αλτερ,πως ο ΡανταΓΑΠ αντέδρασε εγκαίρως.

 6. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 06/02/2010 14:22:42

  Εκείνο που με εκνευρίζει απίστευτα είναι ότι μέσα στο στημένο επικοινωνιακό αλαλούμ της κυβέρνησης δημοσιεύονται άρθρα που υποστηρίζουν ότι ο λαός είδε με θετικό μάτι και συναινεί στα μέτρα του ΓΑΠ! Ο ίδιος ο λαός που έστειλε με 11 μονάδες τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση λόγω της σκληρής οικονομικής πολιτικής που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής τώρα φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και να στηρίζει τον πρωθυπουργό! Πραγματική τρέλα!!!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΣΟΦΙΑ 06/02/2010 14:28:03

   Aυτο ομως ειναι γεγονος.Υπαρχει επικοινωνιακη υπεροπλια του ΠΑΣΟΚ εδω και πολλα χρονια με ευθυνη και της ΝΔ.Το ιδιο γεγονος αξιολογειται διαφορετικα αν το κανει το ΠΑΣΟΚ και αν το κανει η ΝΔ-ειναι δεδομενο αυτο.

  • ΝΜ avatar
   ΝΜ @ ΣΟΦΙΑ 06/02/2010 15:10:43

   η ΝΔ είχε επικοινωνιακή υπεροχή επι Ριρή, μετά την αποχώρησή του η συνέχεια είναι γνωστή... δε νομίζω να πιστεύει κανέις οτι αυτό δεν είναι αληθές.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΣΟΦΙΑ 06/02/2010 15:48:08

   Φαινομενικη ηταν η υπεροχη αυτη ΝΜ.Η πραγματικη υπεροχη ειναι παντα ιδεολογικη και σε αυτο υπερεχει το ΠΑΣΟΚ σε ολη τη μεταπολιτευση λογω της αριστεροστροφης ιδεολογιας της Ελλαδος που δεν μπορει να την εκμεταλλευθει η κανονικη αριστερα ως αιθεροβαμων και τελικα εξυπηρετει το ΠΑΣΟΚ ως το πλεον αριστερο κομμα εξουσιας.
   Αυτο που συνεβη κατα το τελος της εποχης Σημιτη και μεχρι πριν δυο -τρια χρονια ηταν μια προσωρινη ανακαμψη της ΝΔ διοτι το ΠΑΣΟΚ και ολη η αριστερη ελληνικη διανοηση αλλαξε το ΕΙΔΟΣ της αριστερης ιδεολογιας που προβαλλε.Απο την παλια παραδοσιακη εαμογενη πατριωτικη περασε στην αντιεθνικιστικη αντιρατσιστικη γιατι ετσι εξυπηρετουνταν καλυτερα οι αναγκες τους.Αυτη η αλλαγη δεν μπορουσε να γινει χωρις απωλειες καθως μεγαλα στρωματα του ΠΑΣΟΚ και της αριστερας ηταν εθισμενα στην παλια ιδεολογια.Εκει επαιξαν οι Καραμανλης - Λουλης - Ριρης και κερδισαν την ανοχη και τη στηριξη παλαιοαριστερων αντιεκσυγχρονιστικων στοιχειων.Ωστοσο αυτο ηταν απλως ενα διαλειμμα καθως οι καραμανλικοι δεν προβαλλαν καποια νεα δικη τους δεξια ιδεολογια,απλως κινουνταν με θραυσματα ανακατεμενα παλιων ιδεων.Εν τω μεταξυ συνεχισθηκε η εντατικη καλλιεργεια της νεου τυπου αριστερης ιδεολογιας που εφθασε μεχρι και να εμπνευσει εξεγερση και καπου εκει βοηθουσης και της δημοσιογραφικης επιθεσης η ΝΔ τελειωσε.
   Τωρα απαιτειται χτισιμο απο την αρχη με βαση τις συγχρονες κεντροδεξιες ιδεες και αυτο χρειαζεται χρονια (αν ξεκινησει κιολας).

 7. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 06/02/2010 16:08:48

  Αριστερή ιδεολογία- φρασεολογία με άσκηση νεοφιλελεύθερης πολιτικής δε συνάδουν! Το ΠΑΣΟΚ έχασε το ιδεολογοπολιτικό του στίγμα και αφήνει χώρο για νέα πολιτικά σχήματα που θα εκμεταλλευτούν αυτό το κενό προς ίδιον όφελος, ό,τι έκανε δηλ. τόσα χρόνια και το ίδιο. Το πρόσφατο διάγγελμα του ΓΑΠ έβαλε ταφόπλακα στα σοσιαλιστικά παραμύθια που τάιζε τον κόσμο επί30 χρόνια ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΤΟΥ!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΣΟΦΙΑ 06/02/2010 17:24:06

   Μην είσαι σίγουρη...

   Δες το 1949: Ποιός, αργότερα μετονομασθείς «Γέρος της Δημοκρατίας» έριξε τους κομμουνιστές;

   Για δες το 1967: Ποιός ήταν εντέχνως η αφορμή για την λύση της πολιτικής αστάθειας με δικτατορία;

   Για δες το 1981: Ποιός βγήκε πρωθυπουργός με αντιαμερικανικά συνθήματα;

   Δες και τώρα; Ποιός «σοσιαλιστής» θα ελληνοποιήσει μουσουλμάνους σε «Ευρωπαϊκή» χώρα που δεν έιχε τέτοιο σημαντικό πρόβλημα;

   Ποιός «Έλληνας» πολτικός ήταν ο υπ' αριθμόν 1 λαοπλάνος τα τελευταία 60 χρόνια;

   Το ρητό «μ' έκανε η μάνα μου να μοιάσω του μπαμπά μου»;

 8. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/02/2010 16:43:07

  Ξέρετε πάντως τι μου κάνει εντύπωση; Που, ειδικά στο διαδίκτυο, έχει περάσει τελείως "στο ντούκου" από τα blogs η ακύρωση της συμφωνίας για την απορρόφηση των εργαζομένων της παλιάς "Ολυμπιακής". (Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι με τη ρύθμιση εκείνη.) Γιατί έτσι;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αυριανιστής 06/02/2010 16:54:03

   Μην ανησυχείς. Πληρώνονται σταθερά, είτε απορροφηθούν πουθενά είτε όχι. Απλώς με εκπλήσσει η αλλάγή στάσης του ΓΑΠ που διατυμπάνιζε προεκλογικά πως θα ξανακάνει την ΟΑ δημόσια. Τι άλλαξε ρε Τζόρτζ;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Αυριανιστής 06/02/2010 17:01:54

   Αυτό που παρουσίασαν χθες τα σαπροκάναλα της διαπλοκής από τα "δελτία" τους, λίγο απείχε από θριαμβευτικό "πολεμικό ανακοινωθέν" ανάλογο με εκείνο της εκδίωξης των εργαζομένων με Stage. Παρουσίαζαν ότι, μετά τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας, θα έπαυε η πληρωμή τους από το δημόσιο. Τι είναι αλήθεια, τελικά; Ποιος δουλεύει ποιον;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.