16/10/2008 18:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κρίμα στο λαιμό της ΕΣΗΕΑ.

Είχαμε φιλοξενήσει προ καιρού καταγγελία εις βάρος των Σόμπολου (ΝΔ)-Τσαλαπάτη (ΠΑΣΟΚ), διότι ενώ 15 φωτορεπόρτερ είχαν γίνει δεκτοί στην ΕΣΗΕΑ, δίχως να υπάρχει απόφαση του ΔΣ της Ένωσης, με αυθαίρετο τρόπο τους στερούσαν το δικαίωμα να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ και να κάνουν χρήση των ιατροφαρμακευτικών παροχών του. Είναι γνωστό βέβαια, το απαράδεκτο καθεστώς, μοναδικό ίσως στα παγκόσμια συνδικαλιστικά δεδομένα, που για να είναι ασφαλισμένος κάποιος δημοσιογράφος, πρέπει πρώτα να δώσει εξετάσεις (!) και να μπει στο συνδικάτο του. Επίσης, οι φωτορεπόρτερ δεν γίνονταν δεκτοί στην ΕΣΗΕΑ, έως ότου αυτό άρχισε να αλλάζει προ μηνών.

Χθες τα μεσάνυχτα λοιπόν, εισήχθη με ανακοπή καρδιάς στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου, «Ευαγγελισμός», ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Απογευματινή», Νίκος Κροντηράς. Είναι κι' αυτός ένας από τους 15. Μετά από αυτό το θλιβερό γεγονός, το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, με συνοπτικές διαδικασίες, έδωσε αριθμό μητρώου στο Νίκο. Όμως προκύπτει άμεσα ένα ερώτημα, σημειώνουν οι φωτορεπόρτερ, Σπύρος Τσακίρης και Μάριος Λώλος: «Δηλαδή, για να μας επιτρέψει η εξάδα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να εγγραφούμε στον ΕΔΟΕΠ, πρέπει να έχουμε ένσημα στην εντατική κάποιου νοσοκομείου»;  Και εάν ναι, ας μας πουν πιο προτιμούν. Από σήμερα τα πράγματα ΔΕΝ είναι πλέον ίδια. Από σήμερα εκτός της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (σ.σ. Σόμπολος, Τσαλαπάτης), φέρουν ακέραια την ίδια ευθύνη και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o avatar
  o 16/10/2008 18:52:18

  Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα και θα πούμε ότι στο επίπεδο της διανοητικής διαδικασίας και στο πράτειν οι έννοιες ταυτίζονται ως αναφορά την παραγωγή κουλτούρας.
  Αν τώρα κοιτάξουμε τα πράγματα λίγο πιο διαφορετικά θα διαπιστώσουμε ότι στη σημερινή εποχή και σε μεγάλο βαθμό η ιστορία ως πράξη δεν ταυτίζεται με την κουλτούρα και αυτό επειδή, αν δεν υπάρχουν γεγονότα δεν υπάρχει ιστορία.
  Στη χώρα μας ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνική δράση προσανατολίζεται και ανα- κατευθύνεται λογο της επικρατούσας πελατειακής λογικής και της επανάληψης πρακτικών που αναπαράγουν μορφές κοινωνικής οργάνωσης και συνειδησιακών σχημάτων που απομονώνουν τις κοινωνικές δυνατότητες, δημιουργεί μια κοινωνία που προσανατολίζεται σε υποπροϊόντα σκέψης και ξεφτισμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Aποκομμένη καθώς είναι, αλλοτριώνεται διανοητικά και είναι αδύνατον να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των συνθηκών της εποχής μας.

  Έτσι και η όποια αποσπασματική αμφισβήτηση λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που το μοναδικό που παράγει είναι θέαμα, καταργώντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό η πραγματική φύση των προβλημάτων αγνοείται.
  Με βάση την παραπάνω εισαγωγική αναφορά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες που επικράτησαν την τελευταία 20 ετια οδήγησαν σε κοινωνική αποσύνθεση και σε αδυναμία ανανέωσης. Η άρνηση αυτής της κατάστασης και η επένδυση σε δημιουργία δυσαρέσκειας ,μόνο προοπτική δεν δημιουργεί.
  Έτσι, για να πούμε τα πράγματα όπως είναι, η δημιουργηθείσα κατάσταση και η τεχνητή έλλειψη δυνατοτήτων της κοινωνίας μας επιβάλουν να αναθεωρήσουμε όλο το πρόβλημα, ώστε έτσι, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια διαφορετική κατάσταση που θα στηρίζεται στην πρακτική της συνειδητής κατασκευής δεδομένων. Ένα είναι σίγουρο, ξέρουμε τι χάνουμε μα δεν ξέρουμε τη βρίσκουμε.
  Όμως, με πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος η περιπλοκή και οι προεκτάσεις της γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, οδηγούν σε αδιέξοδο το πρόβλημα και εγκαθιδρύεται ένα κλειστό κύκλωμα της κοινωνίας των λίγων χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο και συνοχή.

  neoinileias.blogspot.com/

 2. AIG avatar
  AIG 16/10/2008 19:27:36

  Δεν υπαρχουν και χειμερινα ανακτορα , ωστε να "μπουκαρουμε" καποια στιγμη.Κατα τα αλλα να χαιρεστε την "δημοκρατια" σας , βλαχοελληνες.

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 16/10/2008 20:59:49

  Στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να γίνει διάκριση Επιμελητηρίου και Συνδικαλιστικού οργάνου. Αυτό πρέπει να συμβεί για μηχανικούς, γιατρούς δικηγόρους και δημοσιογράφους. Στο επιμελητήριο θα γράφεται όποιος έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις ανεξάρτητα από ΔΣ και τα συναφή. Στο συνδικάτο να βγάλουν τα μάτια τους μέχρι να καταθέτουν ισολογισμούς ελεγμένους από ορκωτούς λογιστές και η συμμετοχή να είναι προαιρετική και να επιτρέπεται η ίδρυση και περισσότερων συνδικάτων για τον ίδιο κλάδο. Εκεί να δεις κλάμα που θα πέσει από τους συνδικαλιστές.

 4. Alfred Adler avatar
  Alfred Adler 16/10/2008 22:02:02

  ti sxesei exoun i fotoreporter me tous dimosiografous?afou kopteste gia to ''dikio '' sas giati den pate me ton laoutziko opos kai o grafon sto ika?oust farisaioi.peite san antres oti thelete na volepsete ta tomaria sas kai afikete tis megalostomies kai na zitatai kai ta resta apo mia sintexnia pou tin vrizetai oxi apo thesis arxis ala apo vdeliro kai misaro filotomarismo.oust!!

 5. donaE avatar
  donaE 16/10/2008 22:31:56

  Arthur 'Weegee' στην φωτογραφια.Ο μοναχικος φωτογραφος-ρεπορτερ.θεικος!

 6. Factorx avatar
  Factorx 16/10/2008 22:32:31

  Η συνάδελφός Δήμητρα Σωτηριαδου γράφει:

  Ντρέπομαι που είμαι δημοσιογράφος.Από το 1984 παιδί της τηλεόρασης.Το είπα και στη γενική συνέλευση πριν από τις εκλογές ΠΟΕΣΥ.Πως είναι δυνατόν συνάδελφοι της εφημερίδας,τηλεόρασης και ραδιοφώνου,δηλαδή φωτορεπόρτερς,καμεραμαν,κ.α,μόνιμοι ή μη,που βγάζουν την είδηση,χρόνια τώρα,να μην είναι ασφαλισμένοι στο ίδιο ταμείο με μας.Ξέρω τελευταία στιγμή οι άνθρωποι της διοίκησης θα υποκύψουν στο συναίσθημα και θα κάνουν τα πάντα για κάποιον που θα βρεθεί στην εντατική μονάδα.Τότε μόνο,κάτω από την πίεση του εκτάκτου ιατρικού γεγονότος και της κατακραυγής θα υποκύψουν και θα το παίξουν φιλάνθρωποι.Δεν είναι έτσι.Το αυτονόητο δεν χρειάζεται μέσον.Για να μπει και να νοσηλευτεί ο κάθε συνάδελφος στο νοσοκομείο,ώστε η οικογένειά του να μην τραβάει τον γολγοθά.Ντρέπομαι άλλη μια φορά.

 7. Factorx avatar
  Factorx 16/10/2008 22:41:56

  Προς την συνάδελφο που μας βρίζει ανωνύμως: Γιατί δεν ανεβάζετε το σχόλιο σας εδώ; Θέλετε ειδική αναρτηση; Φυσικά και θα το κάνουμε αν το θέμα που θα μας στείλετε είναι σοβαρό. Και ειναι ντροπή σας να λέτε αυτα που λέτε επειδή δεν κάναμε ειδικό δημοσίευμα για την αφεντιά σας. Η ανωνυμία όμως είναι έυκολη έτσι;

 8. Le canard avatar
  Le canard 17/10/2008 00:39:34

  @Alfred Adler

  Στον ΕΔΟΕΑΠ είναι πολλοί εκτός των δημοσιογράφων του Τύπου και άλλων ΜΜΕ. Οπως διοικητικοί υπάλληλοι σε εφημερίδες, κ.λ.π. Γιατί να μην μπούν και οι φωτορεπόρτερ; Δεν τα ξέρεις, μην μιλάς. Και, εν πάση περιπτώσει, αντί να ζητάμε να καλυτερεύσουν οι παροχές για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, για τη μεγάλη μάζα του κόσμου, ζητάμε να χειροτερεύσουν οι παροχές που έχουν άλλα Ταμεία; Φαίνεται ότι τρέφεσαι με παντεσπάνι ρε μεγάλε για να τα βλέπεις έτσι αφ'υψηλού τα πράγματα.

 9. Jimmy Boy avatar
  Jimmy Boy 18/10/2008 22:43:10

  Άντε επιτέλους να έρθει η ώρα για τις εκλογές και τότε να δούμε αν η παρεούλα του Σόμπολου και του Τσαλαπάτη θα ξαναδούν εκλογή έστω και με το κυάλι! Τους πήραμε χαμπάρι τι κα....α ειναι αυτοί και οι υποτακτικοί τους! Αντε γεια λοιπον να ερεθι κανενας αλλος στα πραγματα μπας και δουμε καμια ασπρη μερα μακρια απο κομματαρχες εξουσιαστες δηθεν συνδικαλιστες!

  Παπού ετοιμασου να τα μαζευεις να πας στην ευχη του Θεου και της Παναγιας αρκετα μας γ....σες το επαγγελμα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.