Το κράτος πλήρωνε τις στρατιές των συμβούλων του Βαρουφάκη - Μέχρι και το κυβερνητικό αεροσκάφος χρησιμοποιούσαν
07/08/2015 09:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κράτος πλήρωνε τις στρατιές των συμβούλων του Βαρουφάκη - Μέχρι και το κυβερνητικό αεροσκάφος χρησιμοποιούσαν

Ερωτήματα προκαλούν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα ταξίδια που έκαναν σύμβουλοι του Γιάνη Βαρουφάκη στο εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΠΟΙΚ, δήλωνε πως δεν θα προσλάμβανε συμβούλους.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Βαρουφάκης, δεν θα έχει συμβούλους για να κάνει οικονομία προκειμένου ο λιτός του βίος στο υπουργείο να επιτρέψει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Τώρα, όμως, αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο χρησιμοποιούσε μια στρατιά συμβούλων, που πληρώνονταν αδρά, αλλά χρησιμοποιούσαν και το κυβερνητικό αεροσκάφος για τις μετακινήσεις τους.

"Οι αναπληρωτές κι εγώ είμαστε αποφασισμένοι να ενεργοποιήσουμε, να αξιοποιήσουμε, να αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου μας. Δε θα φέρουμε ούτε κομματικό στρατό, ούτε άλλου είδους στρατό συμβούλων μαζί μας. Αντίθετα, ο στόχος μας είναι να δώσουμε σε εσάς τα εφόδια που απαιτούνται ώστε το υπουργείο να εμπνευστεί από ένα συλλογικό πνεύμα δημιουργίας”, είχε δηλώσει στις 28 Ιανουαρίου ο κ. Βαρουφάκης.

Το κράτος πλήρωνε τις στρατιές των συμβούλων του Βαρουφάκη - Μέχρι και το κυβερνητικό αεροσκάφος χρησιμοποιούσαν

Ενώ υποσχέθηκε όμως ότι δε θα προσλάβει συμβούλους στο υπουργείο Οικονομικών, στην πορεία της πετυχημένης του διαπραγμάτευσης, επέλεξε να στηριχθεί στις πολύτιμες υπηρεσίες μιας στρατιάς συμβούλων για το ρόλο και το κόστος των οποίων ουδέν γνωρίζουμε. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Διαύγεια

Για παράδειγμα, ο Κιμ Γκλέν, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύονται στη Διαύγεια, έλαβε ημερήσια αποζημίωση 10 ημερών για το διάστημα 21 με 30 Ιουνίου, ενώ πληρώθηκε το κόστος 9 διανυκτερεύσεων στο εξωτερικό. Καλύφθηκαν επίσης τα έξοδά του για τα σιδηροδρομικά εισιτήρια της διαδρομής Λονδίνο - Βρυξέλλες - Λονδίνο και Λονδίνο - Βρυξέλλες, αλλά και τα αεροπορικά του εισιτήρια για τη μετάβαση από την Αθήνα στο Λονδίνο. Για την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα έγινε χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους. Στα ταξίδια των συμβούλων Βαρουφάκη συμμετείχε και η Έλενα Παναρίτη, η οποία εισέπραξε ημερήσια αποζημίωση για 5 μέρες, καθώς και το κόστος 4 διανυκτερεύσεων. Περιλαμβάνονται επίσης και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια Λονδίνου - Βρυξελλών, όπου ταξίδεψε στο διάστημα 9-12 Μαρτίου μαζί με άλλους πέντε συμβούλους του Γιάνη Βαρουφάκη.

Βάσει των στοιχείων της Διαύγειας ο αμερικανοκορεάτης Κιμ Γκλέν έλαβε αποζημιώσεις για 26 μέρες ταξιδιών, ο Κιμ Μπράιαν Γιούχαν για 20 μέρες ο ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί για δύο μέρες και η Έλενα Παναρίτη για τέσσερις. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενώ τα ταξίδια και η διαμονή των συμβούλων καταγράφονται - ως οφείλεται - στη Διαύγεια, δε γίνεται καμία αναφορά στις αμοιβές, αλλά και στο κόστος των ταξιδιών τους.

Πέραν των εξόδων, που σχετίζονται βέβαια με τα ταξίδια των συμβούλων του Γιάνη Βαρουφάκη, άγνωστο παραμένει το πότε προσλήφθηκαν και ποιο ήταν το κόστος της αμοιβής των υπηρεσιών που προσέφεραν. Για να καλυφθεί βέβαια αυτό το κενό, η κυβέρνηση με φωτογραφική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου σε συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Ίσως τότε, μάθουμε και το συνολικό κόστος αυτών των συμβάσεων.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Άδωνις Γεωργιάδης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ δήλωσε στο Mega: “Με τον κ. Βαρουφάκη συμβαίνουν πραγματικά περίεργα πράγματα. Στην αρχή μας έλεγε πως δεν θέλει αστυνομικούς φρουρούς και στη συνέχεια είχε μαζί του αστυνομία και στα Εξάρχεια και στο επεισόδιο που έγινε στην Αίγινα με τους δημοσιογράφους. Μετά μας είπε ότι έχει συμβούλους, οι οποίοι όμως είναι όλοι αμισθί και τώρα γίνεται ειδική διάταξη για να πληρωθούν οι σύμβουλοι του κ. Βαρουφάκη που δεν ξέρουμε και πόσο μας κόστισαν. Τελικά ό,τι μας έχει πει αυτός ο άνθρωπος είναι ψέματα”.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.