#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/08/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κουρδικό "τζίνι" βγήκε από το μπουκάλι και η Τουρκία δεν μπορεί να το μαζέψειΑν υπάρχει μια χώρα που συνέβαλε στην οικοδόμηση μιας κουρδικής οντότητας στο ιρακινό Κουρδιστάν αυτή είναι ... η Τουρκία. Ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται παράδοξος αν λάβουμε υπόψη τις προσπάθειες της Άγκυρας για την εμπόδιση αυτού του ενδεχομένου και τις γνωστές πιέσεις που ασκεί στους συμμάχους της, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην παράσχουν οποιαδήποτε υποστήριξη προς τους Κούρδους του Ιράκ, λόγω των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεων που σαν ντόμινο θα απλωνόταν στους Κούρδους στο δικό της έδαφος. Ακόμη πιο παράδοξη φαίνεται η στάση της Τουρκίας, με την ανάμειξή της στον πόλεμο της Συρίας, η οποία στάση φαίνεται να δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αναταραχές στις κουρδικές περιοχές τόσο στην επικράτειά της όσο και εκείνων των περιοχών εντός της Συρίας.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: γιατί η Τουρκία ενεργεί με αυτό τον παράδοξο τρόπο;

Στην προσπάθεια να δώσουμε μια απάντηση για το πώς η γείτονα χώρα έφθασε σε αυτή την δυσμενή, για τον εαυτό της, κατάσταση ας ρίξουμε πρώτα μια γρήγορη ματιά στα γεγονότα επί του εδάφους.

Από την εποχή του πολέμου του Κόλπου το 1991 και πολύ περισσότερο μετά το 2003, η Τουρκία έχει μετατραπεί, αργά αλλά σταθερά, και ενάντια στις επιδιώξεις της, σε σανίδα σωτηρίας για το ιρακινό Κουρδιστάν, στο έδαφος του οποίου η περιφερειακή κυβέρνησή του (Kurdistan Regional Government) εργάζεται για τη δημιουργία ενός ελεύθερου κουρδικού κράτους. Μόλις η Τουρκία κατάλαβε που οδηγούσε η στάση της και σε τι επικίνδυνους ατραπούς έμπαινε αναγκάστηκε να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Αμέσως μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και τη συντριβή της εξέγερσης Κούρδων που ακολούθησε, η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρόβλημα του ενός εκατομμυρίου Κούρδων προσφύγων στα σύνορά της. Απρόθυμη να επιβαρυνθεί με άλλο ένα εκατομμύριο Κούρδων, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλειά της, η Τουρκία επινόησε με την συνδρομή των Η.Π.Α το σχέδιο διευκόλυνσης της φυγής των Κούρδων από τα σύνορα και το έδαφός της, ώστε να μπορέσουν αυτοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το σχέδιο αυτό, μαζί με την επιβαλλόμενη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», όπου ο ιρακινός στρατός δεν θα μπορούσε να ενεργήσει κατά των Κούρδων, καθώς και η ρήξη των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης, λόγω του πολέμου, έδρασαν καταλυτικά στη δημιουργία των σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ.

Στην Τουρκία λοιπόν, αφενός ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της μετάδοσης της ιδέας δημιουργίας ελεύθερου κράτους από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ στους δικούς της Κούρδους και ως εκ τούτου, η Άγκυρα αντί για πολιτικά και διπλωματικά κέρδη από την στήριξή της στην KRG να υποστεί τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά. Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δρέψει τους καρπούς των σχέσεών της με την αναδυόμενη οντότητα, ένας από τους πιο σημαντικούς των οποίων ήταν τα οικονομικά οφέλη. Αυτή η προσέγγιση ανέδειξε το Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ σε μια τεράστια έκταση των επενδύσεων για τουρκικές εταιρείες, ο αριθμός των οποίων έφθασε περίπου τις 900 το 2012. Σήμερα αποτελούν τις μισές από τις εταιρείες που δρουν σε αυτή την περιοχή. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ότι τουλάχιστον επτά τοις εκατό των τουρκικών εξαγωγών να πηγαίνει στην περιοχή αυτή.Η δίψα της Άγκυρας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η πίεση που ασκείται σε αυτή για να σταματήσει τις εισαγωγές από το Ιράν εξηγεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 20 Μαΐου 2012 για τη δημιουργία αγωγού, που θα ενώνει το τουρκικό έδαφος με αυτό του βορείου Ιράκ, χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης. Αν υλοποιηθεί η συμφωνία, η οποία προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών πετρελαίου και έναν αγωγό φυσικού αερίου από την περιοχή του Κουρδιστάν στην Τουρκία, θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στις κουρδικές φιλοδοξίες για ανεξαρτησία. Προς ενίσχυση των παραπάνω, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz, δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι «η Τουρκία θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως πύλη της περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης προς τη Δύση».

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων ήταν η ελπίδα ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα βοηθούσε στην επίλυση του σοβαρού εσωτερικού κουρδικού προβλήματος της Τουρκίας, δηλαδή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ένοπλου τουρκικού κουρδικού ΡΚΚ εναντίον κρατικών στόχων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν την ελπίδα της Άγκυρας ότι Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα καταπολεμήσει, ή τουλάχιστον θα στερήσει από το PKK τις βάσεις εξορμήσεων οι οποίες βρίσκονται στο ιρακινό Κουρδιστάν, να μην πληρούται. Αντίθετα στις προσδοκίες της Άγκυρας, όλη η επαρχία Hakkari, στα σύνορα Τουρκίας Ιράκ Συρίας, αποτελεί φλεγόμενη περιοχή. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, την περιοχή αυτή την ελέγχουν πλήρως οι άντρες του ΡΚΚ έχοντας στήσει μπλόκα στους δρόμους όπου πραγματοποιούν ελέγχους διαδίδοντας ότι το ΡΚΚ αποτελεί τη «Νόμιμη Αρχή».

Ο τρίτος και ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η ανάγκη της Άγκυρας να συμβαδίσει με τον μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής, η οποία ανάγκη την ώθησε να ενεργήσει σύμφωνα με το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις κατά τα τελευταία δύο χρόνια (Ιρακ, Αφγανιστάν, Αίγυπτος, Λιβύη και Συρία) επηρέασαν αρνητικά το περιβάλλον της Τουρκίας και την ώθησαν στην διαμόρφωση λανθασμένης εξωτερικής πολιτικής. Οι γεωστρατηγικές αλλαγές ήσαν αρκετά μεγάλες και εκείνο που επιτάχυνε την κατάρρευση του άξονα Τουρκίας – Ιράν – Συρίας ήταν η «Αραβική Άνοιξη». Επιπλέον, η επανάσταση στη Συρία όχι μόνο μεταμόρφωσε την Άγκυρα και τη Δαμασκό σε ορκισμένους εχθρούς για άλλη μια φορά, αλλά ανέδειξε και τον κίνδυνο της εισροής των κούρδων προσφύγων της Συρίας στο τουρκικό έδαφος. Ακόμη χειρότερα, θα αποτελούσε θανάσιμη απειλή για την Τουρκία η πιθανή συνεργασία των Κούρδων της Συρίας με τους αδελφούς τους στην Τουρκία, για να μην μιλήσουμε για το κρυφό χαρτί του ΡΚΚ που η Δαμασκός άρχισε να χρησιμοποιεί και πάλι εναντίον της Άγκυρας. Μάλιστα, την απείλησε ευθέως ότι εάν συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στους ισλαμιστές αντάρτες, ο συριακός στρατός θα εφοδιάσει με αντιαεροπορικούς εκτοξευτές και βλήματα SA-7 Grail τους μαχητές του PKK.

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ το Νοέμβριο του 2011 και το κενό που άφησε αποτέλεσε άλλη μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη για την Τουρκία, καθώς ενισχύεται ο ανταγωνισμός της με το Ιράν για το ποιος θα αναπληρώσει το κενό αυτό. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί και η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης. Λόγω της αντιπαλότητας Σουνιτών και Σιιτών στην περιοχή , ο ιρακινός πρωθυπουργός Nuri al-Maliki’s δείχνει φανερά την υποστήριξή του προς το Ιράν και προς τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad. Αποτέλεσμα αυτών αποτελεί και η ομολογούμενη αυξανόμενη προσωπική αντιπάθεια μεταξύ Τούρκου Πρωθυπουργού Erdogan και Maliki.Όλα αυτά αποδυνάμωσαν την δέσμευση της Άγκυρας για παροχή βοήθειας στην ενότητα του Ιράκ και ενθάρρυνε τις διμερείς σχέσεις της με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν με την μεγαλύτερη πρόκληση για την Βαγδάτη, την συμφωνία του αγωγού πετρελαίου που αναφέρθηκε παραπάνω.

Η αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, βρήκε την συμβολική της έκφραση στην επίσκεψη του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης Masu’d Barzani τον περασμένο Απρίλιο στην Τουρκία. στο παρελθόν η Άγκυρα αντιμετώπιζε τον Barzani ως έναν απλό «επικεφαλή της φυλής», σε αυτή την επίσκεψη, του απένεμε τιμές οι οποίες αρμόζουν σε έναν αρχηγό κράτους, και τον ανακοίνωσε ως έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της στην περιοχή. Επιπλέον, σε αυτή την επίσκεψη ο Barzani επανέλαβε δημοσίως το δικαίωμα των Κούρδων στην αυτοδιάθεση, αλλά, περιέργως, Τούρκοι αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτή τη δήλωση.

Η Τουρκία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το κουρδικό πρόβλημα και στα τρία μέτωπα, το οποίο έχει πολλαπλασιάσει τα διλήμματα και τους προβληματισμούς της, αναγκάζοντάς την να αλλάξει στάση και να υιοθετήσει μια μη συμβατική εξωτερική πολιτική αγκαλιάζοντας την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Με το σκεπτικό ότι η Τουρκία θα αποφασίσει να δώσει στον Barzani το πράσινο φως να συμπεριλάβει στον τομέα ευθύνης του τους Κούρδους που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος, καθώς και τους Κούρδους της Συρίας, αυτός δεν θα διστάσει να κάνει το παραπάνω βήμα και να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, τελικά: Η Άγκυρα, θέλοντας και μη, από μόνη της με τις μέχρι τώρα άστοχες στρατηγικές της κινήσεις, βοήθησε να αναπτυχθούν οι καλύτερες συνθήκες για την δημιουργία ενός ελεύθερου κουρδικού κράτος. Δυστυχώς για αυτήν, το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και θα είναι πολύ δύσκολο να το σπρώξει πάλι πίσω προς τα μέσα.

Δρομολογητής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. yiannos avatar
  yiannos 19/08/2012 13:19:27

  Όσο η Τουρκία έχει ως σύμμαχο την Ελλάδα, δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα.

 2. man8os avatar
  man8os 19/08/2012 13:32:20

  Εχει τεχνογνωσια για το πως γινεται μια γενοκτονια...

 3. airman avatar
  airman 19/08/2012 13:46:07

  Η Τουρκία έχει ένα ανοιχτό μέτωπο με τους Κούρδους στην Ανατολία. Το μέτωπο αυτό σαφώς και την απασχολεί σοβαρά απασχολώντας και εμπλέκοντας ενεργά δυνάμεις, δεν την αποτρέπει όμως από τις βλέψεις της προς Δυσμάς.
  Εάν σε μέλλοντα χρόνο δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος ή σε άλλη περίπτωση αυτονομηθούν οι Κούρδοι στης Τουρκίας, έστω και υπό την εποπτεία ''τρίτων'', αυτό ως εξέλιξη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η σταθεροποίηση της κατάστασης στις Κουρδικές περιοχές, με τις όποιες ''απώλειες'' αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Άγκυρα να στέψει την προσοχή της αποκλειστικά προς το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Οι δε ''απώλειες'' μπορούν κάλλιστα να αντισταθμιστούν με τη διεκδίκηση ανταλλαγμάτων, πόσο μάλλον εάν η λύση στο Κουρδικό παρουσιασθεί από την Τουρκία ως η λύση για την ''ασφαλή διεύλευση'' των αγωγών από τα - ανεξάρτητα ή αυτόνομα - Κουρδικά εδάφη.
  Σήμερα οι Κούρδοι αποτελούν ''εχθρό του εχθρού μας''. Όταν πάψουν να είναι - ή τουλάχιστον δεν έχουν λόγο να είναι - πως θα είναι η επόμενη μέρα;

 4. Aris. A avatar
  Aris. A 19/08/2012 15:54:13

  Γιατί αποκλείουμε η Τουρκία να έχει αποδεχθεί την ιδέα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν και με Τουρκικά εδάφη;;

  Γιατί να θέλει να κρατήσει μια άγονη περιοχή που η στρατιωτική της παρουσία της στοιχίζει πολλά σε έμψυχο δυναμικό αλλά και η οικονομική ανάπτυξη και πολιτιστική ενσωμάτωση της περιοχής απαιτεί τεράστια κεφάλαια και αμφίβολο αποτέλεσμα;;

  Γιατί αποκλείουμε βλέποντας οι Τούρκοι ότι ο διεθνής παράγοντας ευννοεί την δημιουργία Κουρδικού κράτους να κάνουν σήμερα τις απαραίτητες κινήσεις ώστε αύριο να ζητήσουν πολλαπλάσια σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν για την παραχώρηση ανεξαρτησίας στο Κουρδιστάν;;

  Με δεδομένο ότι η δύναμη της Τουρκίας είναι τα παράλια και στην Κωνσταντινούπολη αυτό που πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου και οι Υ/Γ της Ανατολικής Μεσογείου και όχι το άγονο Κουρδιστάν.

  Σε όποιο κράτος συνορεύουν τα θαλάσσια συνορά του με Κύπρο και Ελλάδα βοηθούν την αλλαγή καθεστώτων γιατί προφανώς θέλουν την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων να έχουν φιλικά καθεστώτα στις χώρες αυτές.

  Υπερδραστηριοποιούνται στην Θράκη που αποτελεί στρατηγικό σταυροδρόμι για τα Βαλκάνια.

  Μήπως τελικά εμείς πληρώσουμε τον λογαριασμό παίρνοντας από εμάς οι Τούρκοι ότι θα δώσουν στην Ανατολή;;

  Μήπως οι πανηγυρισμοί μας για ήττα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι λάθος;;

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όποιος το παλεύει στο τέλος κάτι κερδίζει.

  Εμείς που κοιμόμαστε τι κάνουμε;;

  • Nick avatar
   Nick @ Aris. A 19/08/2012 16:18:35

   Ρε φίλε θα μας τρελάνεις; Άγονη περιοχή η ΝΑ Τουρκία όταν στο Ιρακινό Κουρδιστάν το πετρέλαιο ξεχειλίζει; Και εκτός αυτού, εκ των πραγμάτων οι Κούρδοι θα απαιτήσουν και εδάφη στα συρο-τουρκικά σύνορα. Και τι υπάρχει εκεί πέρα; Το φράγμα Ατατούρκ.

   Και τι σημαίνει θα απαιτήσει πολλαπλάσια; Θα απαιτήσει και εδάφη από Ελλάδα--Κύπρο-Βουλγαρία-Αρμενία; Αυτή τη καραμέλα περί "ισοσταθμίσματος εδαφών" απορώ από που βγήκε...

   Το τελευταίο που θα ήθελε η Τουρκία είναι μια "Κουρδική Άνοιξη" που θα προκαλέσει ντόμινο και για άλλες "ανοιξάτικες εκπλήξεις". Αφού αποδέχτηκε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, να αποδεχτεί και την ανεξαρτησία των Κούρδων.

  • Tang avatar
   Tang @ Aris. A 19/08/2012 17:36:22

   Μα ειναι δυνατον να λεμε οτι ειναι αγονα τα εδαφη που εχουν σχεδον ολα τα πετρελαια της περιοχης?Που εχουν ολα μα ολα τα αποθεματα νερου,πιο σημαντικο απο το πετρελαιο σε εκεινη την περιοχη,και που λογω θεσης απο εκει θα περνανε τα παντα,απο αγωγους μεχρι οδικες,σιδηροδρομικες και εμπορικες αρτηριες?Επισης τα ποσοστα αροσιμης γης ειναι αναλογικα περιπου τα ιδια με της Ελλαδας.Πολλα προβληματα μπορει να εχει ενα ενωμμενο και ελευθερο Κουρδισταν,αλλα θνησιγενες δεν θα ειναι σε καμμια περιπτωση.Και εφοσον θα εχει και εξοδο προς την θαλασσα θα ειναι και τελειως ανεξαρτητο απο καθε τουρκικη επιρροη.

 5. Nik avatar
  Nik 19/08/2012 18:25:07

  Ας πρόσεχαν. Οταν διέδιδαν ότι οι Τουρκοκύπριοι, με μόλις 18 τοις εκατό του πληθυσμού, δικαιούνται το 37 τοις εκατό των εδαφών της Κύπρου περνούσαν ένα μήνυμα προς τα έξω. Το μήνυμα ελήφθη και τίθεται το ερώτημα: αν το κάνατε στην Κύπρο γιατί όχι εδώ. Το Κυπριακό επηρεάζει το Κουρδικό, τα μαξιμαλιστικά που προτείνει στην Κύπρο η Τουρκία, πολιτική ισότητα, άνιση κατανομή εδαφών, κλπ, εμπνέουν του Κούρδους για ένα αν όχι ανεξάρτητο Κουρδιστάν, τουλάχιστον αυτόνομο και ίσο εταίρο μέσα στην Τουρκία. Αλλωστε οι Κούρδοι αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό στην Τουρκία από ότι οι ΤΚ στην Κύπρο.

  Πάνε τα στρατηγικά βάθη του Νταβούτ. Αλλωστε του τα ψέλνουν και οι δικές του εφημερίδες μιλώντας για βαθιά επιπολαιότητα. Μόνο η δική μας νομενκλατούρα εξυμνεί το πνεύμα του μεγάλου Νταβούτ. Θυμάστε την ανησυχία του μακαρίτη του Οζάλ για το Κουρδικό; Δεν ήταν φιλόσοφος ο Οζάλ, ήταν πρακτικός και ρεαλιστής και έβλεπε τα πράγματα ως είχαν και όχι με το φαντασιόπληκτο πρισμα του νεο-οθωμανού.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 19/08/2012 19:02:40

  Από το 2006, είχαν δημοσιευθεί στην έγκυρη αμερικανική αμυντική έκδοση AFJ (Armed Forces Journal) οι χάρτες της Νέας Μέσης Ανατολής, με το κύρος της υπογραφής του διάσημου Αμερικανού Αναλυτή Ralf Peters: "Blood borders: How a better Middle East would look"..

  Oταν η ΥΠΕΞ του George W. Bush Jr., Condoleza Rice, μιλούσε για “Νέα Μέση Ανατολή”, γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε. Σύμφωνα λοιπόν, με τους χάρτες:
  ΜIΚΡΑΙΝΟΥΝ: Τουρκία: το φιλοαμερικανικό "αδικημένο" Koυρδιστάν συρρικνώνει τη Τουρκία από το Κιρκούκ (επί Sadam ιρακινές πλούσιες πετρελαιοπηγές) έως τον Εύξεινο Πόντο. Συρία: "o αδικημένος" Νέος Λίβανος, την αποκόπτει Πλήρως από τη θάλασσα. Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν.
  ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ: Λίβανος, Ιορδανία, Υεμένη, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία (ελάχιστα), Αφγανιστάν.
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ: Mεγάλο Κουρδιστάν, τεράστιο Αραβοσιϊτικό Κράτος του Περσικού Κόλπου(!!!), μικρό Σουνιτικό Ιράκ, ελεύθερο Βελουχιστάν, Ισλαμικό κράτος Μέκκας & Μεδίνας. Δείτε τους χάρτες ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ http://noiazomai.net/xartesnma.jpg

  Mένει να δούμε τις αντιδράσεις της “πληγωμένης” τουρκίας η οποία χάνοντας τη περιφερειακή της δύναμη, πολύ πιθανό να “ξεσπάσει” στο Αιγαίο μας, για την υφαρπαγή νησιών μας. Και με τα σκόπια να μετρούν ημέρες και ώρες μέχρι την εκλογική νίκη των ρεπουμπλικανών και ορκισμένων ανθελλήνων (Mitt Romney), για την πολυπόθητη ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ και τη “προσάρτηση” λέει, της Μακεδονίας Μας, στο “αδικημένο” κρατίδιο-μαϊμού..

  "Αν διεξαχθεί τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα."
  ~Albert Einstein

 7. Άρτεμις avatar
  Άρτεμις 19/08/2012 19:29:37

  Διορθώστε το "επικίνδυνους ατραπούς" σε "επικίνδυνες ατραπούς". Η ατραπός είναι θηλυκό, όπως η οδός, η επωδός, η στενωπός...

 8. Enzo avatar
  Enzo 19/08/2012 22:48:40

  Η επίθεση εναντίον του Ιράν ποτε θα αρχίσει ;
  Να προλάβω να πάρω πατατάκια και μπύρες για να το βλέπω απο την τιβι

  • Factorx avatar
   Factorx @ Enzo 19/08/2012 23:36:23

   ΕΝΖΟ, δεν θα σχολιάσει κανένας για το ποια πρέπει να είναι Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ως έθνος ως χώρα και ως λαός (που έλεγε και ο Ανδρέας) απέναντι στην Τουρκία εν όψει του κουρδικού; Όλα εμείς πρέπει να τα γραφουμε;

   • Enzo avatar
    Enzo @ Factorx 20/08/2012 00:10:57

    θα δικαιωθουνε οι Μαγιας σε 4 μηνακια.

    • Factorx avatar
     Factorx @ Enzo 20/08/2012 00:35:30

     πάλι στους χρησμούς το έριξες;

   • man8os avatar
    man8os @ Factorx 20/08/2012 00:12:18

    Απλα τα πραγματα, εμεις πρεπει να μην υπερτιμισουμε την ευκαιρεια αποκομισης οφελων απο την υποθεση των Κουρδων, γιατι πιθανοτατα μολις κερδισουν αυτονομια θα τα βρουν με τους Τουρκους. Μην εχουμε αυταπατες. Ειναι προσκαιροι συμμαχοι χωρις κανεναν κοινο στοχο μαζι μας. Δεν εχουμε συμμαχους στην ανατολικη πλευρα της Τουρκιας.

   • arcane avatar
    arcane @ Factorx 20/08/2012 06:06:15

    1. Βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά μας μετά την επερχόμενη κατάρρευση του Ευρώ,
    2. Κοιτάμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε ότι απομείνει από ΕΕ,
    3. Τηρούμε πάντα τη βασική αρχή του Μαυροκορδάτου με βάση την οποία ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος, επιδιώκοντας να έχουμε πάντα βασικό σύμμαχο όποιον ελέγχει ναυτικά τη μεσόγειο, δηλαδή τις ΗΠΑ,
    4. Συσφίγγουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ επιδιώκοντας μιά μακροπρόθεσμη σχέση συνεργασίας στη βάση κοινών συμφερόντων,
    5. Κρατάμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με Ρωσία όσο γίνεται, χωρίς να τσακωθούμε όμως με τις ΗΠΑ γιά το θέμα αυτό,
    6. Αφήνουμε την Τουρκία να αντιμετωπίσει τα ανατολικά της προβλήματα μόνη της, δεν ανακατευόμαστε πάλι όπως ανακατευτήκαμε με Οτσαλάν,
    7. Δεν πουλάμε μαγκιά στα Βαλκάνια.

    Επτά συγκεκριμένα πράγματα και θα πάμε περίφημα.

 9. Factorx avatar
  Factorx 19/08/2012 23:06:26

  ωραίο θέμα, dimi.Δεν το κάνεις ξεχωριστή ανάρτηση;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Factorx 20/08/2012 00:57:25

   @factorx Εντάξει, σάς ευχαριστώ.

 10. Ραβινος avatar
  Ραβινος 19/08/2012 23:17:16

  Η Τουρκια κανει οτι κανει και ας τα βρει με τον διαβολο !Εμεις τι κανουμε ως χωρα ?Εδω τρωγομαστε μεταξυ μας μεσω του πασοκοκινητου κοινωνικου αυτοματισμου με τα κ@λομετρα και παλι μετρα απο το πρωι ως το βραδυ και παλι απ'την αρχη λογω του οικονομικου προβληματος που μας ταλανιζει 5 χρονια τωρα !Ποια στρατηγικη εχει αναπτυχθει βασει των πολυ καλων διαπιστωσεων και μπραβο του του δρομολογητη για το αρθρο του ?Τι κοκκινες γραμμες εχουμε τραβηξει να μην θιγουν τα στρατιωτικα θεματα και εαν τολμησουν να τα θιξουν να τα τιναξουμε ολα στον αερα μαζι με τους τροικανους ,ευρωπαιους κοκ ως αλλο Κιουγκι ?

 11. Vee avatar
  Vee 20/08/2012 00:19:39

  Ας μην πανικοβαλλόμαστε, αυτά είναι μόνο σχέδια, είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν. Για παράδειγμα ο χάρτης που δίνεις στο link, εμφανίζει τη Σαουδική Αραβία (χώρα-σύμμαχος των ΗΠΑ με τεράστια σημασία) να μοιράζεται σε τρία ή τέσσερα τμήματα. Επίσης πόσο σημαντική θα είναι η θέση της Αρμενίας σε αυτή τη Νέα Μέση Ανατολή; Θα μπορεί να δέχεται έλεγχο για πετρέλαια της περιοχής από τους γνωστούς φίλους μας καλύτερα από τα υπάρχοντα κράτη;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Vee 20/08/2012 01:05:15

   Vee, η Αμερική θα θυμάται στους αιώνες ότι, ο Bin Laden κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία..

   • Vee avatar
    Vee @ η Dimi 20/08/2012 01:33:01

    Dimi, η διεθνής πολιτική είναι πολύ πιο πραγματιστική. Ο Laden ναι μεν ήταν Σαουδάραβας, αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε μέρος του κατεστημένου. Εξ'άλλου φαίνεται να υπάρχουν "περίεργες" οικονομικές διασυνδέσεις της οικογένειας Θάμνου με την οικογένεια Λάδεν. Δε κατηγορώ την Αμερική, έχω ζήσει εκεί αρκετά χρόνια και μου έχει φερθεί καλά. Απλώς λέω ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα.

 12. Ευάριστος avatar
  Ευάριστος 20/08/2012 03:39:34

  Εγώ μια χαρά επενδύσεις βλέπω να γίνονται στην Τουρκία πέρσυ είχαν 7% ανάπτυξη. Τους Κούρδους τους αντιμετωπίζουν αφήνοντάς τους στην φτώχεια και φυσικά έχουν αρχίσει και παράγουν όπλα παρά τα εισάγουν!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ Ευάριστος 20/08/2012 16:01:18

   ...7% ανάπτυξη με 7-8% πληθωρισμό....

 13. Γεράσιμος avatar
  Γεράσιμος 22/08/2012 15:38:50

  Η Τουρκία θα χάσει τα εδάφη των Κούρδων και ως αντάλλαγμα θα της δώσουν την
  Θράκη την κατεχόμενη ( ελπίζω μόνο) Κύπρο και μέρους του Αιγαίου.

  • Nick avatar
   Nick @ Γεράσιμος 22/08/2012 15:44:17

   Και μέρος των Βουλγαρικών εδαφών όπου ζεί η τουρκική μειονότητα... Που ξέρεις, ίσως και όλα τις χώρες της Βαλκανικής για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

   Τι άλλες μαλ... θα ακούσω Θεέ μου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.