#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κοινωνικό κράτος πεθαίνει; Τι κάνουμε;Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα που τίθεται τελευταία στις δημοκρατίες δυτικού τύπου είναι το πόσο μεγάλο θα πρέπει πλέον να είναι το κράτος, και ποια θα πρέπει να είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Όσο αφηρημένο και αν ακούγεται το ερώτημα, δεν παύει να έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά στη πολιτική καθημερινότητα των λαών της Δύσης.

Στις ΗΠΑ, η απάντηση των ψηφοφόρων στο παραπάνω ερώτημα ταπείνωσε τον πρόεδρο, φέρνοντας σε θέσεις ευθύνης αρκετούς πρωτάρηδες, που ο μόνος τους σκοπός είναι ο περιορισμός του κράτους. Στη Βρετανία, η ανάγκη μείωσης του κράτους οδήγησε σε συνεργασία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.

Οι κυρίαρχες οικονομίες της Ευρώπης άρχισαν να αναθεωρούν τη μεταπολεμική φιλοσοφία που ήθελε το κράτος πηγή αγαθής και πλήρως παρεμβατικής κοινωνικής δικαιοσύνης. Και όλη αυτή η αναθεώρηση οφείλεται στην οικονομική κρίση και στα τεράστια χρέη που αυτή δημιούργησε. Οι κυβερνήσεις των πιο πλούσιων κρατών χρεοκόπησαν, και το πιο ενδιαφέρον είναι πως δεν σχεδιάζουν να ξαναπλουτίσουν για να κάνουν και πάλι αυτά που έκαναν μέχρι σήμερα, αλλά να βρουν τρόπους ώστε να μη ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση.

Στην Ευρώπη, υπάρχει πλέον η αντίληψη ότι η κοινωνική δημοκρατία δεν μπορεί να συντηρηθεί και πως έχει ξεφύγει από τους αρχικούς στόχους της σύλληψής της, βλάπτοντας σε ένα βαθμό το χαρακτήρα της κοινωνίας. Στην Αμερική, περιέργως, έχουμε μια χώρα που βρίσκεται 10 χρόνια πίσω, έχοντας εκλέξει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση την ίδια ώρα που οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες αισθάνονται απόγνωση, και προσπαθούν να απομακρυνθούν από αυτό το μοντέλο.

Οι Αμερικανοί, έχοντας διαφορετικές ρίζες, έχουν τη τάση να μην εμπιστεύονται τη κυβέρνηση, για αυτό και γρήγορα απέρριψαν το νέο μοντέλο. Όμως και στη Βρετανία αρχίζει να κυριαρχεί η άποψη πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κινδυνεύει από την υπερβολική κρατική παρέμβαση.

Έτσι, μια μόλις γενιά μετά τη κατάρρευση του σοσιαλιστικού ολοκληρωτισμού, το ίδιο καταρρέει και η δημοκρατική του εκδοχή. Αλλά η κατάρρευση αυτή είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Το καλό των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι ότι μπορούν να εξαφανισθούνε με τη μία, ή όπως φάνηκε στην ΕΣΣΔ, με την «αποχώρηση» των λαών τους. Στη σοσιαλδημοκρατία όμως υπάρχει η υποτιθέμενη νομιμοποίηση που πηγάζει από την ελεύθερη ψήφο του λαού. Στη πραγματικότητα βέβαια, οι πολιτικές συναίνεσης της μεταπολεμικής Ευρώπης αλλά και της ΕΕ, έχουν καταστήσει αδύνατη τη ψήφο ενάντια στις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμη και ο Θατσερισμός δεν τόλμησε να αγγίξει τις θεμελιώδεις δομές του κοινωνικού κράτους, ή να περιορίσει την αύξησή του.

Τώρα όμως, τι; Πως θα απεμπλακούμε από τους κρατικούς μηχανισμούς που έχουν μπει για τα καλά σε όλες τις δραστηριότητές μας; Και πως θα μπορέσουν οι πληθυσμοί που έχουν καταντήσει εξαρτημένοι από το κράτος, να διεκδικήσουν και πάλι τις ελευθερίες αλλά και τις ευθύνες τους;

Αν και σε επίπεδο ρητορικής, όλα είναι απλά, η πραγματική αποσύνθεση του  τέρατος, θα είναι τραυματική. Ο κάθε λαός αντιδρά διαφορετικά. Στη Γαλλία βγαίνουν στους δρόμους, στη Βρετανία υπάρχουν λομπίστες που ακόμη στηρίζουν ένα σύστημα που επιτρέπει σε ανθρώπους που δεν εργάστηκαν ποτέ να ζουν σε σπίτια κατάλληλα για εκατομμυριούχους.

Ποιες είναι λοιπόν οι ελάχιστες απαιτήσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα πρέπει να συναφθεί μεταξύ κυβέρνησης και λαού, σε μια περίοδο που το κράτος θα πρέπει να απομακρυνθεί από όλες αυτές τις δραστηριότητες που έχει αναλάβει, και για τις οποίες αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί; Αν ο απλός πολίτης θέλει τον έλεγχο στα χέρια του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάποια απλά πράγματα. Θα πρέπει βασικά να κρατά περισσότερα χρήματα από αυτά που κερδίζει. Η μείωση της φορολόγησης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και κόντρα στα λανθασμένα πιστεύω που επικρατούν, η μείωση της φορολόγησης δεν συγκρούεται με τη μείωση του ελλείμματος. Αντιθέτως συντελεί στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.

Δεύτερο σημείο είναι το γεγονός ότι οι ντόπιοι πληθυσμοί δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να ανταγωνισθούν εισαγόμενους εργάτες  με χαμηλότερα μεροκάματα. Οι οικογενειάρχες μιας χώρας δεν μπορούν να τίθενται απέναντι σε μετανάστες που πολλές φορές είναι περιπλανώμενοι, χωρίς οικογενειακές ή άλλου είδους υποχρεώσεις προς το κράτος που τους φιλοξενεί. Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση εργατικών χεριών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί πρόβλημα για το κοινωνικό κράτος που καταλήγει να τους στηρίζει, και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για ένα κράτος που προσπαθεί να μειώσει το ρόλο του. Ο συνδυασμός της μείωσης των κοινωνικών παροχών με την απεριόριστη μετανάστευση, μπορεί να προκαλέσει άσχημες συνέπειες τις οποίες καλά θα ήταν να μη δούμε ποτέ.

Τέλος, η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια έντιμη συμφωνία. Αντί ρητορικής, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές πρόγραμμα δράσης που θα ξεκαθαρίζει το  τι θα χαθεί και τι θα κερδηθεί. Μια καθαρή δηλαδή εικόνα για το που πάμε και τι πρέπει να κάνουμε σε αυτό το νέο κόσμο που ξεπροβάλλει.

S.A.- Telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΦΩΤΕΙΝΟΣ avatar
  ΦΩΤΕΙΝΟΣ 09/11/2010 07:26:09

  Επιστροφή ολοταχώς
  στον μεσαίωνα γιά το καλό των τραπεζιτών και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων..Α ρε γέρο Μάρξ καλά τα έλεγες για αυτό ακόμη και τώρα σε φοβούνται.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ ΦΩΤΕΙΝΟΣ 09/11/2010 09:01:07

   Και Λένιν, φίλε μου ! Γιατί τον βγάζεις απ'έξω ;

   Γιά φαντάσου, έ ; Στην κόκκινη πλατεία, παρέλαση, γούνινα σκουφάκια. Χειροκροτήματα, πενταετές σχέδιο, κολχόζ, δωρεάν περίθαλψη - θέρμανση. Πολλούς εδω μέσα τους τρέχουν ακόμα τα σάλια.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2010 07:38:15

  Μία είναι οι έντιμη συμφωνία: "Nα οι πηγές των χρημάτων, να και τα αιτήματα για χρήματα. Αποφασίστε". Όταν δεν ελέγχεις το νόμισμά σου, δεν έχεις πολλές πραγματικές πηγές (οι επιδοτήσεις ΔΕΝ είναι πηγή, είναι εκμαυλισμος) και ξοδεύεις είτε με στουθοκαμηλισμό, είτε με συνειδητή θέλησης να υποθηκεύσεις και να υποδουλώσεις, πρόκειται για ανίκανη ή ανέντιμη ή προδοτική συμπεριφορά. Οι ξένοι λοιπόν την δουλειά τους και εμείς την δικιά μας.

  Ως προς τις λέξεις "ανίκανος", "ανέντιμος" και "προδοτικός", πάρτε τυχαία ονόματα πολτικών τα τελευταία 30 χρόνια, και βάλτε εσείς τα επίθετα, όπου αρμόζουν.

  • Tsaxpinogargaliarhs avatar
   Tsaxpinogargaliarhs @ archaeopteryx 09/11/2010 07:52:34

   Κάτι σαν "Συμπληρώστε τη λέξη που λείπει απ'την πρόταση" ε?

 3. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 09/11/2010 09:22:40

  Το άρθρο της καλής εφημερίδας (που λεν και οι δημοσιογράφοι αναφερόμενοι στο συνάφι τους) βρίθει ανακριβειών.
  Είναι ο Ομπάμα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση?
  Και πως θα αναπληρωθούν οι (έστω κακά σχεδιασμένες) παροχές του κοινωνικού κράτους? Με τη στοργή και το προδέρμ των "αγορών"?
  Δηλαδή το "πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι" είναι πανάκεια?
  Αμ αυτό δεν είναι "ιατρική", σφαγή είναι...

  • ο παγωτατζής avatar
   ο παγωτατζής @ (A)θανάσης 09/11/2010 10:11:24

   ...Ελα ντε..!
   Quiz: Σε ποιόν ανήκει ή Telegraph.co.uk???

 4. Κάποιος avatar
  Κάποιος 09/11/2010 10:06:19

  Τα ακούς δάσκαλε,καθηγητή,γιατρέ και νοσηλευτή ;
  Eσύ φταίς για την χρεωκοπία και την οικονομική κρίση.
  Θα σας στείλουμε όλους σπίτια σας και θα ανασάνουμε.
  .Θα στείλουμε τα παιδιά στο ιδιωτικό σχολείο, η γυναίκα μας θα γεννήσει στο ιδιωτικό μαιευτήριο και η άρρωστη μάνα μας θα νοσηλευτεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο. Λεφτά υπάρχουν!

  Και αυτοί οι γέροι και οι γριές αντιπαραγωγικοί είναι.
  Τι ωφέλεια έχει μια κοινωνία να συντηρεί 75 και 80 χρονών ραμόλια με το ένα πόδι στον τάφο ;
  Tόπο στα νιάτα!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Κάποιος 09/11/2010 10:13:32

   διαφορετικά συστήματα και κυρίως διαφορετικά συστήματα "ελέγχου". Την στιγμή που εκχωρείς τον δάσκαλο, και τον νοσηλευτή σε κάποιον αλητήριο γραφειοκράτη, ο μόνος που πληρώνεται είναι ο γραφειοκράτης. Εσύ πληρώνεις 100 και από αυτά τα 20 πάνε στον δάσκαλο και τον νοσηλευτή. Δες πόσα Κέντρα Υγείας έχουμε και πόσα σχολεία χωρίς νοσηλευτές και χωρίς δασκάλους, αλλά με πολλούς υπαλλήλους ΚΕΠ, θυρωρούς, παρατρεχάμενους κλπ) Θα μου πεις να ζήσουν και αυτοί -- ευχαρίστως, αλλά ποιός αγοράζει τις υπηρεσίες τους;

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ archaeopteryx 09/11/2010 10:21:20

    Κάτσε να δεις τώρα που η διοίκηση και η χρηματοδότηση σχολείων και νοσοκομείων περνάει στον Καλλικράτη, τι έχει να γίνει.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Κάποιος 09/11/2010 11:33:45

     τοπικοί φόροι, τοπικά γούστα, τοπική μιζέρια, τοπικές μαφίες... κάπως έτσι το φαντάζομαι... αν κρίνω από τον δικό μου Δήμο. Χωρίς να είμαι σοσιαλιστής, κάπω πίσω στο ...1960; 70;

     • (A)θανάσης avatar
      (A)θανάσης @ archaeopteryx 09/11/2010 12:04:30

      1860-70

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ archaeopteryx 09/11/2010 10:46:26

    Το άλλο άρθρο του SA (http://www.antinews.gr/?p=70616)
    θα φωττίσει πολύ το παρόν. Και θα βοηθήσει να μην βαυκαλίζονται τόσο εύκολα οι καλοθελητές...

 5. nnt avatar
  nnt 09/11/2010 10:25:02

  Για περισσότερο διάβασμα από τον techie:
  Failed state Μέρος 1ο: Οι Von Φούφουτοι.
  Failed State Μέρος 2ο: Οι αντεξουσιαστές (στην εξουσία)

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/11/2010 11:24:36

  H Τelegraph ειναι σαφως δεξια εφημεριδα.Εχει θρηνησει ομως και για τους Ελληνες εργαζομενους που υφιστανται τα δεινα του μνημονιου και βεβαια εχει προτεινει την εξοδο απο το ευρω γιατι ετσι συμφερει την Αγγλια.
  Ο Ομπαμα ειναι αριστερος για τα αμερικανικα δεδομενα,οσο μπορει να ειναι αριστερος καποιος εκει.

  • ο παγωτατζής avatar
   ο παγωτατζής @ ψυχραιμια 09/11/2010 11:55:39

   Τό δεξιά δεν λέει τιποτα στίς μέρες μας..Και τό Εθνος πχ στήν Ελλάδα είναι "αριστερή"
   Σε ποιόν ανήκει όμως φίλε μου..;;;;;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ο παγωτατζής 09/11/2010 12:27:30

    Σε ενα πρωην κομμουνιστη που εβγαζε τη μεγαλη σοβιετικη εγκυκλοπαιδεια και που για οσους θυμουνται ηταν πιο φιλοσοβιετικο και απο το Ριζοσπαστη.
    Αριστεροτατος ιδιοκτητης και αριστεροτατη εφημεριδα.
    Το προβλημα ειναι οτι πολλοι εχουν μια ρομαντικη εικονα για την αριστερα.Η υπαρκτη αριστερα ομως ηταν ο υπαρκτος σοσιαλισμος και οι υποστηρικτες του.
    Εν πασει περιπτωσει το εγραψα αυτο για τη Telegraph επειδη καποιος ρωτησε που προσκειται.
    Οχι οτι θα αλλαζε κατι : οπως ειπε και ο ΓΑΠ εδω ο Καστρο απολυει.

 7. Ο Αόρατος Εχθρός (Μέρος Β’) – Κράτος και κοινωνία « Alkimos archive avatar
  Ο Αόρατος Εχθρός (Μέρος Β’) – Κράτος και κοινωνία « Alkimos archive 09/11/2010 13:55:04

  [...] ένα άρθρο του βρετανικού Telegraph, που αναρτήθηκε στο antinews, και αφορά το χάσμα που δείχνει να αναπτύσσεται [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.