#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2012 08:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το καυτό παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου και η «παραίτηση» ΣτουρνάραΣτην Ελλάδα τελικά τίποτε δε μένει κρυφό, ούτε και οι διάλογοι σε μια κρίσιμη συνάντηση πολιτικών αρχηγών για το μέλλον της χώρας. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι καλό ή κακό, αυτό που ξέρουμε είναι ότι η δημοσιοποίηση «καυτών» διαλόγων και θερμών επεισοδίων έχει σαφέστατα πολλές σκοπιμότητες. Ο καθένας από την πλευρά του δίνει τη δική του εκδοχή, προφανώς αυτή που τον ανεβάζει.

Ένα είναι σίγουρο. Ότι αν δεν ήταν ο Σαμαράς να βάλει τη στολή του πυροσβέστη, δε θα είχαμε σήμερα κυβέρνηση και η χώρα θα ήταν εκτός ευρώ από προχθές.

Πάντως, υπάρχουν μερικές αλήθειες από τα πρακτικά της επεισοδιακής σύσκεψης στο Μαξίμου:

1.      Το ένα είναι ότι Βενιζέλος και Στουρνάρας έγιναν μαλλιά κουβάρια και οι σχέσεις τους είναι σε οριακό σημείο. Ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού ενώ ο Βενιζέλος βρίσκεται απομονωμένος, τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και μέσα στο κόμμα του. Η απαίτησή του, σε κάποια φάση της σύσκεψης να διαπραγματευτεί σε υψηλό επίπεδο την επιμήκυνση για 2+2 πριν ληφθούν οι αποφάσεις προκάλεσε σοκ σε Σαμαρά και Στουρνάρα. «Μπορούμε τώρα να διαπραγματευτούμε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, η τρόικα, οι εταίροι δεν είναι αρνητικοί», φέρεται ότι είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι έπαθαν σοκ. «Η τρόικα το έχει ξεκαθαρίσει, είναι εδώ με την εξουσιοδότηση να συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων», έσπευσε να επαναλάβει ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υποχωρούσε, πράγμα που έκανε τον Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει εξηγώντας: «Δεν είναι δυνατόν να μείνει τέτοια εκκρεμότητα. Να τηλεφωνήσουμε στον Τόμσεν τώρα και να μας πει, όσο είμαστε εδώ όλοι μαζί, αν υπάρχει... χώρος στη συζήτηση για την παράταση».

«Τι λέτε; Είναι δυνατόν; Ότι θα τηλεφωνήσετε τώρα στην τρόικα να τη ρωτήσετε αν όντως έχουν εκφράσει αυτή την άποψη σε μένα; Είναι δυνατόν;», ρώτησε φανερά εκνευρισμένος ο Ευ. Βενιζέλος κοιτώντας στα μάτια, μία τον Α. Σαμαρά, μία τον Γ. Στουρνάρα. Εκεί η ένταση κορυφώθηκε, παρενέβη και ο Κουβέλης, η σύσκεψη οδηγήθηκε σε ναυάγιο για να έρθει η δήλωση του Στουρνάρα ότι όλοι πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα αλλιώς η χώρα θα βγει από το ευρώ και να απαντήσει ο Βενιζέλος ότι δεν δέχεται υποδείξεις. Και η μάχη συνεχίζεται.

2.      Για δύο ημέρες η κυβέρνηση ήταν επί ξύλου κρεμάμενη, ένα βήμα από τη διάλυση. Αυτό είναι σίγουρο και μόνο η επόμενη σύσκεψη και η κωλοτούμπα Βενιζέλου (που εξαναγκάστηκε να πάρει πίσω τις ψευτομαγκιές) έβαλε την κυβέρνηση ξανά σε τροχιά. Βέβαια, ο Βενιζέλος θυμήθηκε να παίξει άμυνα στη συνάντηση με τον Τόμσεν, αλλά πάντα εκ του ασφαλούς. «Μην περιμένετε από μένα να συναινέσω σε λήψη νέων μέτρων. Αυτή είναι η θέση μου», υποστήριξε ορθά κοφτά ο κ. Βενιζέλος ξεκινώντας τη μετωπική σύγκρουση... «Εμείς είμαστε εδώ με την εξουσιοδότηση να συζητήσουμε για τα μέτρα - αυτή είναι η δική μας θέση», απάντησαν οι τροϊκανοί. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέγνωσε τα 10 σημεία της πρότασης που είχε παρουσιάσει στη σύσκεψη στο Μαξίμου. Ένα μισάωρο μετά σε γραπτή άτυπη ενημέρωση επιβεβαίωνε τη... σύγκρουση και με το Μαξίμου κατηγορώντας το επί της ουσίας για «υπονόμευση» της συνάντησής του με την τρόικα - κάνοντας σαφές όμως στους συνεργάτες του ότι «δεν πάει για ρήξη κι ότι δεν θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές...».«Δεν θα απαντήσουμε στις άτυπες ενημερώσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την υπευθυνότητά μας», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

3.      Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Σαμαράς ήταν αυτός που έριξε το σωσίβιο στην κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στα τηλέφωνα με Μπαρόζο και Ρομπάι, στο τελεσίγραφο για χρεοκοπία. «Προτιμώ την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη ρήξη με τους εταίρους, που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους. Η απόφασή μου αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση, θα μπαίναμε στην απομόνωση και τις κλειστές πόρτες», τους είπε. Και πάλι ο Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον Στουρνάρα, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Σαμαρά. Ακόμη και η άτυπη ενημέρωση από την Ιπποκράτους είναι… αντιμνημονιακό χαρακτήρα.

4.      Το σημαντικότερο, πάντως, επεισόδιο ήταν αυτό που διαρρέουν εδώ και μερικές ώρες και δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής. Πρόκειται για υποτιθέμενη δήλωση του Γ. Στουρνάρα στον πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος να τα βροντήξει και να πάει για μπάνια στη Σύρο. «Δεν αντέχω άλλο, θα παραιτηθώ πρόεδρε», φαίνεται να είπε ο υπουργός. Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια αλλά αν έγινε αφορούσε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα καθώς και την υπονόμευση του κ. Στουρνάρα από τον κ. Βενιζέλο. Αν έχει γίνει αυτή η δήλωση δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Κι αν ο κ. Στουρνάρας απειλεί με παραίτηση ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τότε πολλοί θα πρέπει να προβληματιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 06/08/2012 08:39:45

  "...πράγμα που έκανε τον Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει εξηγώντας: «Δεν είναι δυνατόν να μείνει τέτοια εκκρεμότητα. Να τηλεφωνήσουμε στον Τόμσεν τώρα και να μας πει, όσο είμαστε εδώ όλοι μαζί, αν υπάρχει… χώρος στη συζήτηση για την παράταση»".

  Περαστικά μας!

 2. anetos avatar
  anetos 06/08/2012 12:48:01

  Ο χοντρός δεν μπορεί να πιστέψει ότι σαν υπουργός οικονομικών
  Έφερε την χωρά σε ύφεση 7% βάζοντας με ηδονή τα χειρότερα μέτρα .
  Δεν μπορεί να πιστέψει ότι έφερε στο κόμμα του το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα
  Δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι αρχηγός υπό προθεσμία σε ένα διαλυμένο κόμμα χωρίς αντίκρισμα αφού όλα τα αξιόλογα στελέχη ετοιμάζονται να την κάνουν
  Δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχουν άλλοι ποιο κατάλληλοι από αυτόν για υπουργοί οικονομικών και πρωθυπουργοί που μπορούν να διαπραγματευτούν σωστά .Έτσι είναι έτοιμος να διαλύσει τα πάντα προκειμένου να μην φανεί σαν ο πλέον ανίκανος και φαφλατάς πολιτικός , χειρότερος και από τον ΓΑΠ

 3. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 06/08/2012 19:24:59

  Επειδή είναι φαφλατάς ικανός μόνο για ίντριγκες , άρρωστος αρχομανής , με ιδέες μεγαλείου που ξεπερνούν την οροφή, κακία για όλους και για όλα επειδή στερούν στη ''μεγαλειότητά'' του τη κορυφή , επειδή είναι στη φύση του, κάποια στιγμή θα το κάνει και θα πάρει όλο το ανάθεμα επάνω του. Επιτέλους , να τελειώνουμε με αυτόν γιατί εκτός όλων των άλλων , προκαλεί και αισθητικά.

 4. Nietzsche avatar
  Nietzsche 07/08/2012 04:10:28

  @Πάντως, υπάρχουν μερικές αλήθειες από τα πρακτικά

  Ποια "πρακτικά"; Πρακτικά σημαίνει λέξη προς λέξη αναφορά των λεχθέντων.

  Με ..."φέρεται ότι είπε", "αυτό που διαρρέουν", "κοιτώντας στα μάτια, (!!!) μία τον Α. Σαμαρά, μία τον Γ. Στουρνάρα", "φαίνεται να είπε ο υπουργός. Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια αλλά...", "Αν έχει γίνει αυτή η δήλωση", και άλλα τέτοια, δεν έχουμε να κάνουμε με πρακτικά...

  Αυτό που λέει το άρθρο στην αρχή ισχύει: "Ο καθένας από την πλευρά του δίνει τη δική του εκδοχή, προφανώς αυτή που τον ανεβάζει".

 5. Takis avatar
  Takis 07/08/2012 08:58:17

  Δεν ειχα "ματα"ξαναδει αυτο το "κ.στουρναρα" ,και ομολογω οτι αισθανομαι στεναχωρα!!
  Αν μαλιστα μας απειλει και απο πανω οτι θα "παραιτηθει" μουρχεται να κανω το .."απενεννοημενο διαβημα"!

  Φανταζομαι δεν θα εχουμε πολλους τετοιους (sic) ...

  Υ.Γ
  Τι κανει τωρα στη φωτο? τον "εστησε" κανενας και αρχιζει και τα "παιρνει"??
  Γλυκε μου τυραννε ,πες μου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.