13/02/2009 18:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το καλύτερο φωτορεπορτάζ του 2008

 
_____________________________________________________________________________________________
Ο αμερικανός φωτογράφος Anthony Suau τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2008 (World Press Photo Award 2008) για μια φωτογραφία με θέμα την κρίση στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε το Μάρτιο του 2008, ένας ένοπλος αστυνομικός βεβαιώνεται ότι ένα σπίτι είναι πράγματι άδειο και πως δεν υπάρχει κίνδυνος, ανάμεσα σε πράγματα τα οποία εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο που είχαν πάρει για την αγορά του σπιτιού.

Δείτε όλα τα βραβεία εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MIG-21 avatar
  MIG-21 13/02/2009 18:55:23

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΟΥ ''ΚΑΝΕΙ'' Ο ΠΟΛΙΤΣΑΜΑΝΟΣ..... ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΠΕΛΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙ!!!
  ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ!!

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/02/2009 19:21:16

  Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε ακριβώς από τις κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ από τράπεζες.
  Σε λίγο καταφθάνει ολοταχώς και σε εμάς. Εξ`ού και το παρακάτω ποίημα! Αφιερωμένο εξαιρετικά.

  Η λύση στην κρίση.

  Mαυρίσανε οι ουρανοί και θόλωσε η φύση
  Κατέφθασε στα μέρη μας ή άτιμη η κρίση
  Και κλαίνε όλα τα παιδιά κλαίνε και οι μανάδες
  Και κάνουνε ευχέλαια οι ευσεβείς παπάδες
  Κλαίνε και οι εργαζόμενοι μαζί και οι εργοδότες
  Κλαίνε οι μαγαζάτορες κλαίνε κι`οι εκδότες
  Τα νιάτα πανικόβλητα εβγήκανε στους δρόμους
  Να διαδηλώσουν για δουλειά μαζί με οικοδόμους
  Η μόνη που`ναι ατάραχη και αμέτοχη στη κρίση
  Είναι η κυβέρνηση που βρήκε τάχα λύση.
  Θα πάμε λέει σε εκλογές να βγούνε φάτσες νέες
  Να μας γεμίσουν με λεφτά και ολόφρεσκες ιδέες.
  Και θα χαρεί και ο λαός που ζει μέσα στη κρίση
  Και θα δοξάζει το θεό που βρέθηκε η λύση..
  Θ`ανοίξουνε οι ουρανοί και θα χαρεί η φύση
  Και μείς θα αλλαλάζουμε "νικήσαμε την κρίση!!!!!!"

  Strange Attractor
  (Ποιητής εκ του προχείρου)

 3. neoinileias avatar
  neoinileias 13/02/2009 19:27:52

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ITUC τους επόμενους 11 μήνες αναμένεται να χαθούν περίπου 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο με συνέπεια πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να ζουν σε επίπεδο απόλυτης φτώχειας, παράλληλα, εκτιμάται ότι η ανεργία θα μειώσει σημαντικά και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία συσσωρεύοντας ελλείμματα.
  Από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με όσα μέσα διαθέτουν την κατά γενική ομολογία πρωτοφανή κρίση. Μέχρι στιγμής όμως, η μορφή των μέτρων φαίνεται να έχει ως κύρια κατεύθυνση την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών ζημιών. Αναγκαία αντίδραση σε μια ιστορικά πρωτοφανή κρίση λένε αρκετοί, σε λάθος κατεύθυνση εκτιμούν άλλοι και ζητούν αναθεώρηση με ριζική στροφή της γενικότερης οικονομικής πολιτικής με νέους κανόνες.
  Αν τώρα προσπαθήσουμε να δούμε από μια διαφορετική οπτική γωνία τα πράγματα βλέπουμε ότι, η σημερινή κατάσταση θυμίζει έντονα την εποχή της πτώσης του κομμουνισμού που συνοδεύτηκε από οικονομικά, πολιτικά και άλλα προβλήματα.
  Η τότε μετάβαση από την κρατική οικονομία στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτέλεσε πλήγμα για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κύρια επειδή οι πολίτες και οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν γρήγορα τα νέα δεδομένα και να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη, έτσι δημιουργήθηκε κλίμα αποσταθεροποίησης. Οι χώρες αυτές προκειμένου να σταθεροποιήσουν το κλίμα της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής κατέφυγαν σε λήψη περιοριστικών μέτρων. Οι περικοπές έπληξαν κυρίως τα πιο ευάλωτα μέρη της κοινωνίας, σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετώπισε και ένα μεγάλο τμήμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή, μια κατάσταση όπως η τρέχουσα.
  Η νέα κατάσταση τόσο στις ανατολικές χώρες όσο και σε αρκετές χώρες της δύσης (όπως η χώρα μας, που απορρόφησαν ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών) , οδήγησε τις οικονομίες σε καθεστώς λιτότητας για να ξεπεραστεί η κρίση.
  Η λιτότητα πρακτικά είναι η δέσμευση- συγκέντρωση του χρήματος με σκοπό τη μεγαλύτερη παραγωγή του ως φυσικό αποτέλεσμα της αναμενόμενης επιπλέον ανθρώπινης δραστηριότητας.
  Σ αυτές τις συνθήκες και μετά από 20 χρόνια λιτότητας αντί να έχουμε καλυτέρευση των γενικότερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο. Οι πολίτες οδηγήθηκαν σε αύξηση του δανεισμού, σε ανισότητες ιδιοκτησίας, φτάσαμε σε υπερσυγκέντρωση του εμπορίου που οδήγησε σε μείωση των συναλλαγών και σε υπερσυγκέντρωση- εκτροπή του πλούτου στα χέρια λίγων που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο το ποσοστό του πληθυσμού που ευνοήθηκε δεν πρέπει να ξεπερνά το 20%.
  Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν και οδήγησαν στην κρίση ως φυσικό επακόλουθο η ανθρωπότητα είναι βυθισμένη στα προβλήματα, (όπως και η χώρα μας), Ως γνωστό όμως, ένα αποτέλεσμα έχει αναλογία με την αιτία του και όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές για να φτάσουμε στη λύση του προβλήματος θα διανύσουμε ακόμη αρκετό δρόμο.
  Για την ώρα και σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από διαφορετικές πηγές οδηγούμαστε στο συμπέρασμα να πούμε ότι η κρίση που περνάμε σήμερα δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και κοινωνική. Με δεδομένο ότι, το νεοφιλελεύθερο πείραμα- μοντέλο που κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια απέτυχε? κατέρρευσε και το κομουνιστικό είχε καταρρεύσει πριν αρκετά χρόνια, καταλήγουμε να πούμε ότι στο μέλλον ίσως οδηγηθούμε ως αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικό-οικονομικοκοινωνικών διαδικασιών και φαινομένων στην παραγωγή ενός διαφορετικού πολιτικοοικονομικού-κοινωνικού συστήματος (χωρίς κάποιο ρήγμα στην ιδιωτική περιουσία και τη δημοκρατία), που δεν θα απορρίπτει αλλά θα δημιουργεί και θα διαμεσολαβεί για την επίλυση των προβλημάτων ως αναγκαία φυσική διέξοδος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος από την αστάθεια.

 4. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 13/02/2009 20:01:02

  Ο συμβολισμός είναι φοβερός ,όπως φαίνεται η ΥΠΑ απέτυχε με την θρησκευτική τρομοκρατία και ο Μπους προχώρησε στη οικονομική εσωτερική τρομοκρατία …Για να δούμε το αποτέλεσμα

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/02/2009 20:10:17

  @4 η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας;

 6. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 13/02/2009 20:11:34

  yes Sear...

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 13/02/2009 20:30:45

  Οι αμερικανοί ανακαλύπτουν σιγά σιγά ότι το καθεστώς τους δεν είναι και τόσο δημοκρατικό όσο νόμιζαν και αυτό το άγχος τους εκφράζεται με πολλούς τρόπους.
  Ο Ομπάμα πρώτα απ όλα, καλείται απο το σύστημα να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες πριν πάρουν μαζικό χαρακτήρα και γίνουν ανεξέλεγκτες. Το στομάχι είναι ο πιό αποτελεσματικός αγγιτάτορας.

 8. donaE avatar
  donaE 13/02/2009 20:35:26

  >«Ο πόλεμος μπαίνει τώρα στα σπίτια των ανθρώπων επειδή δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους»<
  Δεν ξερω αν μπαινει ο πολεμος ή τον βαζουν με αυτο το βραβειο.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/02/2009 20:50:37

  Βραβείο έδωσαν και σε μια φωτογραφία ενός Έλληνα φωτογράφου, από τον Δεκέμβριο του 2008. Πολύ ωραίο το πορτραίτο του Ντενις Χόπερ και η φωτογραφία Ενδοφυλεκτικές Διαμάχες Κένυας.

 10. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 13/02/2009 21:13:55

  Μια και μιλάτε για βραβεία,σας παρακαλώ πείτε μου,ο επιχειρηματίας Βαρδινογιάννης,έβαλε στο δυναμικό του ραδιοφώνου Δίεση,την Ζαχαρέα;Αν ισχύει τότε θα αποδειχθεί ότι η AGB είναι παιχνιδάκι στα χέρια τους.Δεν ενδιαφέρονται για τα νούμερα και όλα είναι φτιαχτά για εσωτερική κατανάλωση.Οι διευθυντές να πιέζουν τους παραγωγούς ή τους δημοσιογράφους.Δεν εξηγείται πως διαλύουν την πρωινή ενημερωτική ζώνη του ΔΙΕΣΗ.Την είχε φτιάξει Εμμανουηλίδης Δουμάνης και μετά Αρβανίτης Κώστας.Είχε στίγμα.Τώρα πείτε μου τι νόημα εχει αυτή η πρόσληψη.κανείς δε θα ακούει ΔΙΕΣΗ.

 11. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 13/02/2009 21:33:06

  @duckk23@lavabit.com ο Ρουσόπουλος θα προσπαθήσει (βλέπε Βουλγαράκης) να επιστρέψει σιγά σιγά στην πολιτική σκηνή εκμεταλλευόμενος την ασθενή μνήμη του Έλληνα. Για αρχή μας ρίχνει λίγο Ζαχαρέα. Όσο για τον Βαρδινογιάννη προφανώς πληρώνει κάποια γραμμάτια. Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται

 12. tony avatar
  tony 13/02/2009 21:40:39

  δυστυχώς τώρα που τά λόγια έχασαν τό νόημα τους ήρθε η ώρα των όπλων.Κάπου είχα διαβάσει μια ωραία ατάκα."Οι σφαίρες δεν λένε ψέματα."Δυστυχώς οι κρατούντες λένε.Και όταν ψέματα στα ψέματα χάσουμε εντελώς τον μπούσουλα τότε η μόνη λύση που μένει?
  Ετσι φτάσαμε ως εδώ και η συνέχεια είναι προβλέψιμη.
  Φτώχεια,πόνος, πόλεμος.Όλοι εναντίων όλων κανείς δεν είναι ασφαλής.

 13. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 14/02/2009 00:21:10

  Η φωτογραφία, πάντως, είναι πολύ μάπα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.