#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2010 19:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι … να μην κάνει τίποτα

Σταματήστε τις παρεμβάσεις, μπας και το σύστημα ισορροπήσειΜε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,5% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, Υποχώρησε κατά 5,1% η βιομηχανική παραγωγή Απριλίου. Στο 5,4 ο επίσημος πληθωρισμός. Στο 10, 3 η καταγεγραμμένη ανεργία. Μείγμα εκρηκτικό, πρωτοφανές και ανεπανάληπτο. Και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη

Πως ονομάζεται αυτό; Στασιμοπληθωρισμός; Υψηλός πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία, είναι τα χαρακτηριστικά του στασιμοπληθωρισμού, ένα φαινόμενο που δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν ακόμη επαρκώς αλλά και να εμποδίσουν οι μεγάλοι οικονομολόγοι.

Δεν είναι ακριβής ο όρος για να περιγράψει την κατάσταση:   Υφεσιακός πληθωρισμός είναι καλύτερος, καθώς στον στασιμοπληθωρισμό έχουμε μηδενικό ή πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Οι υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες, αναγκάζουν τις επιχειρήσεις είτε να ελαττώσουν την παραγωγή είτε να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα, ή και τα δύο ταυτόχρονα. Οι απολύσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωσή τους σε τέτοιες περιόδους, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξεύεται.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Την αποτυχία των οικονομολόγων και των θεωριών τους; Εν μέρει ναι. Αλλά κάποιες διευκρινήσεις είναι απαραίτητες. Η οικονομική επιστήμη είναι κοινωνική επιστήμη και έχοντας εγγενείς ως παράγοντες την οικονομική συμπεριφορά νοικοκυριών, τραπεζών και κρατών και υπό την επίδραση και μη ορθολογικών-αναμενόμενων συμπεριφορών οδηγείται σε χαοτικές καταστάσεις. Τα μοντέλα οικονομικών θεωριών εξετάζουν την αλληλεπίδραση τριών άντε βαριά τεσσάρων μεγεθών με τα υπόλοιπα ceteris paribus και καθαρίσανε.

Να δώσω ένα παράδειγμα : Η Καμπύλη Φίλιπς απεικονίζει τη βραχυπρόθεσμα αντίστροφη σχέση που υπάρχει, σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις, μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού σε μια οικονομία. Και με τα δυο μεγέθη να αυξάνουν η καμπύλη πάει στον κάλαθο των αχρήστων

Τι κάνουν λοιπόν οι οικονομολόγοι; Μελετούν τις ιστορικές κρίσεις και προσπαθούν να βρουν το γιατρικό. Τη μεγάλη κρίση του 1929, τη μακροχρόνια κρίση στα τέλη του 19ου αιώνα, την ιαπωνική του 1990, τα λάθη του ΔΝΤ στην Αργεντινή το 2001.
Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια επανάληψη όλων αυτών των κρίσεων, σε συνδυασμό με την πιστωτική-τραπεζική κρίση που δεν υποχώρησε.

Μας είπαν ότι η λύση είναι ο αποπληθωρισμός.  Τι συμβαίνει όμως σε κατάσταση αποπληθωρισμού: Αυτοί που χάνουν είναι οι οφειλέτες, αφού τα αντικείμενα (οικόπεδα, διαμερίσματα, αυτοκίνητα) που αγοράζουν με πίστωση χάνουν σε αξία, ενώ αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το αρχικά συμφωνηθέν ποσόν. Αντίθετα, ωφελημένες είναι οι τράπεζες αφού αυξάνεται η αξία του κεφαλαίου τους εισπράττοντας τα ποσά που έχουν δανείσει.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον D. Lachman, ο οποίος ήταν μέλος του ΔΝΤ, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει επακριβώς τα μέτρα, θα οδηγηθεί σε μία τεράστια παγίδα, η οποία συνδυάζει τον αποπληθωρισμό με τη μεγάλη ύφεση.

Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς  λόγος χρεοκοπίας αφού τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και τα ελλείμματα της Ελλάδας είναι σε επίπεδα διαχειρίσιμα αφενός, αφετέρου οι δανειστές δεν θα μας αφήσουν να κάνουμε στάση πληρωμών. Αφήστε που τα τεράστια ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) θα τινάξουν τη μπάνκα στον αέρα.

Η αύξηση των φόρων καθώς και η μείωση των δημοσίων δαπανών οδηγεί με απόλυτη ασφάλεια στην παγίδα του αποπληθωρισμού, από την οποία μία οικονομία μπορεί να εξέλθει μόνο με μία πολιτική αύξησης της ζήτησης, κυρίως μέσω των δημοσίων επενδύσεων.

Η λύση αυτή εφαρμόσθηκε μετά τη Μεγάλη Ύφεση (1936), σύμφωνα με τις «επιταγές» της θεωρίας του Keynes. Επικεντρώνεται στην αύξηση της ζήτησης μέσω προγραμμάτων απασχόλησης και δημοσίων έργων υποδομής, καθώς επίσης με τη βοήθεια της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μέσω πιστώσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων. Η διεθνής οικονομική πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από τότε.

Η λύση φαίνεται να βρίσκεται αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούμαστε τώρα, προς τέρψιν των μονεταριστών που δεν επιθυμούν κρατική παρέμβαση μόνο και μόνο γιατί γίνεται σε λάθος φάση του οικονομικού κύκλου. Δηλαδή όταν αποφασίζει μια κυβέρνηση να πάρει μέτρα, η πραγματική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση και τα μέτρα αντί να επιλύουν το πρόβλημα, το επιτείνουν. Τα μέτρα των κυβερνήσεων δεν πρόκειται να βγάλουν τις οικονομίες από την ύφεση, όπως δεν μπόρεσαν και να την εμποδίσουν. Για αυτό καλύτερα όχι άλλη παρέμβαση, μήπως και το σύστημα ισορροπήσει. Γιατί όχι μόνο η κρατική παρέμβαση αλλά και η προσμονή της οδηγεί σε στρεβλώσεις.

Αλλά χρειάζεται και η σπίθα που θα ανάψει το καζάνι της ανάκαμψης. Αν προβλέψω –κόντρα στο ρεύμα- ότι η άνοδος του δολαρίου αυξήσει τον τουριστικό τζίρο, αυτό οδηγήσει σε καλύτερη ψυχολογία, γίνεται επαναπατρισμός κεφαλαίων, τόνωση της αγοράς με ρευστότητα, σωστή κατανομή πόρων μέσω δημόσιων επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, σοβαρή διόρθωση στην αγορά ακινήτων και τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου μέσω αύξησης της ζήτησης και είδαμε το φως στην άκρη του τούνελ…θα πάρω το Νόμπελ;

Οδυσσέας ο Πολυπράγμων

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zackii avatar
  zackii 09/06/2010 21:08:14

  Σωστά, αλλά αυτά θέλουν σοβαρούς ηγέτες γνώστες της αγοράς και όχι πανικόβλητους άσχετους, με το επιπλέον handicap ότι πρέπει να κρατήσουν και κομματικές ισορροπίες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν βγαίνεις από την κρίση. Αυτό το διαισθάνονται όλοι (βλέπε σημερινές δηλώσεις της Κατσέλη),γιαυτό οι περισσότεροι στο blog λέμε ότι την κρίση έπρεπε να την κανονίσουμε μόνοι μας και όχι να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια.
  Τώρα τι θα γίνει, και πως θα τελειώσει αυτό? Καμμιά βαθυστόχαστη ανάλυση και κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να το προβλέψει, ότι και να λέει ο καθένας.
  Και αυτό, γιατί μιλάμε για μιά χώρα που δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό άλλων χωρών που μπήκαν στο ΔΝΤ.
  Το χειρότερ όμως σενάριο -και επειδή ο Έλληνας δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες πιέσεις- είναι να ξεσπάσουν ακραία επεισόδια, και οι κυβερνώντες πάνω στον πανικό τους να διολισθήσουν σε τακτικές πλατείας τιεν α μεν.
  Ευφάνταστο? Ίσως όχι

  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ @ zackii 09/06/2010 22:42:01

   Η ενδεια σε ηγετικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι πασιφανής. Πιστεύει κανείς ότι με Κολ, Μιτεράν θα φτάναμε εδώ;

   • zackii avatar
    zackii @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 10/06/2010 16:49:42

    Ούτε καν με ΑΓΠ

  • anonymos avatar
   anonymos @ zackii 10/06/2010 00:50:13

   Καθόλου ευφάνταστο ο αυταρχισμός με την λιτότητα πάνε πάντα παρέα

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 09/06/2010 21:12:04

  Πληθωριστική ύφεση. Μόνο με σουρεαλιστικούς όρους περιγράφεται πλέον η ελληνική οικονομία.

  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ @ Professor Moriarty 09/06/2010 22:38:36

   Να σκίζουν τα πτυχία τους οι οικονομολόγοι είναι η κατάσταση

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 10/06/2010 00:19:58

    Εγώ προτείνω τα το εκμεταλλευτούμε δημιουργικά. Να προσελκύσουμε πτυχιούχους του Harvard και του LSE να κάνουν PHD στην Ελλάδα, να συνωθούνται εδώ όλοι οι επίδοξοι νομπελίστες της οικονομίας, όπως όλοι οι φυσικοί σωματιδίων τρέχουν στον LHC του cern.

 3. man8os avatar
  man8os 09/06/2010 21:13:54

  Καλυτερος ορος ειναι ο εξης: Πληθωρισμος λογω εσωτερικης υποτιμισης που εχει συνεπεια την υφεση.

  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ @ man8os 09/06/2010 22:40:18

   Λόγω εσωτερικής κυβέρνησης;

   • man8os avatar
    man8os @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 09/06/2010 22:50:52

    Λογω ηλιθιου μνημονιου το οποιο μειωνει τους μισθους μας δημιουργωντας τεχνιτο πλυθωρισμο

 4. fitsulas avatar
  fitsulas 09/06/2010 21:27:56

  Το θέμα δεν είναι τα μέτρα, είναι η φιλοσοφία τους που είναι ανθρωποβόρα και όχι ανθρωποκεντρική. Δεν έχω πεισθεί ότι τα συμφέροντά μου ταυτίζονται στο ελάχιστο με τα συμφέροντα των τραπεζών. Και ότι αν καταρεύσουν θα πεινάσω. Αυτό είναι θέσφατο για τα λογιστάκια που αντικατέστησαν τους ηγέτες στην διακυβέρνηση του κόσμου.

  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ @ fitsulas 09/06/2010 21:51:47

   Από εκεί ξεκίνησε το σερί των παρεμβάσεων. Να σωθούν οι τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα γιατί χαθήκαμε.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 09/06/2010 22:49:11

    Οι τράπεζες κυβερνούν. Όχι οι κυβερνήσεις.

 5. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 09/06/2010 23:15:40

  Δλδ αν χρεοκωπούσαν 2 ελληνικές τράπεζες τα πράγματα θα ήταν χειρότερα;
  Μήπως η παρέμβαση διάσωσης αποτελεί στρέβλωση

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 09/06/2010 23:36:14

  ...και να μη μιλαν. να το βουλωσουν καποτε. αρκετα με τις ηλιθιες απεραντολογιες...

 7. tiramola avatar
  tiramola 10/06/2010 00:36:46

  Αναδιάρθωση του χρεόυς μετά από μονομερή στάση πληρωμών σημαίνει ότι για πολλά χρόνια δεν θα βρίσκεις να δανείζεσαι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έβρισκες σίγουρα στο κοντινό μέλλον ακόμα και αν έχεις πετύχει ένα θαύμα πιάνοντας όλα τα νούμερα-απαίτηση του μνημονίου.
  Άρα το πρώτο μέλημα ούτως ή άλλως πρέπει να είναι η προετοιμασία για αναδιάρθρωση της παραγωγικής σου διαδικασίας προκειμένου η χώρα να είναι αυτάρκης σε είδη πρώτης ανάγκης.
  Το κριθάρι που παράγουμε συνολικά δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες για ψωμί μιάς μόνο μεσαίου πλυθυσμού πόλης.
  Μόνο το 25% χοιρινό που καταναλώνουμε προέρχεται από ελληνικά χοιροστάσια.
  Σε μοσχάρι ακόμα λιγότερο.
  Σε αγροτικά προιόντα κάπως καλύτερα.
  Γιατί έχουμε τόσο μεγάλη ανεργία στους νέους ανθρώπους άραγε?
  Για ότι μας λείπει θα μπορούσαν να βοηθήσουν καθηγητές και φοιτητές από αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές με εθελοντική εργασία μέχρι να μπει σε σειρά μιά παραγωγική διαδικασία από κατά τόπους ντόπιους άνεργους νέους ανθρώπους.
  Βέβαια αυτό απαιτεί οι συντρόφισες Μπατζελή και Διαμαντοπούλου να έχουν κάποια σχέση με τον σοσιαλισμό ξεκινώντας ένα νέο συναιτεριστικό παραγωγικό μοντέλο κάτι που απλώς "δεν υπάρχει" όπως λένε και οι νεότεροι σήμερα.
  Απλές είναι οι λύσεις.
  Διαφορετικά περίμενε τον κάθε Κινέζο επενδυτή (που για να επενδύσει θα σου έχουν πάρει πρώτα και τα σώβρακα)μπας και δουλέψεις υπάλληλός του με κινέζικο μεροκάματο καταναλώνοντας ψωμί από κινέζικο κριθάρι...

 8. anonymos avatar
  anonymos 10/06/2010 00:51:15

  Το πρόβλημα μαυτούς έιναι ότι πιά δεν τους πιστεύει και δεν τους εμπιστεύεται κανένας

 9. yannidakis avatar
  yannidakis 10/06/2010 10:31:34

  κραταω την τελευταια σου παραγραφο και απλα συμπληρωνω πως λειπουν 2 βασικες μεταβλητες ικανες να ανατρεψουν ολοκληρο το κλιμα μεσοπροθεσμα & μακροπροθεσμα.
  Προκειται για τις επενδυσεις του κρατους στην χωρα & εκεινες που καθως ολα δειχνουν προσελκυουμε ξανα απο το εξωτερικο. Μικροτεροι ρυθμοι αναπτυξης με περισσοτερη ανεργια, διευκολυνει τις επενδυσεις κι αυτο εναι μηνυμα αναπτυξης :[

  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ @ yannidakis 10/06/2010 10:45:17

   Λέω στην τελευταία παράγραφο για σωστή κατανομή πόρων μέσω δημοσίων επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
   Όσο για ξένες επενδύσεις; όλο το ακούμε και δεν το βλέπουμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν επενδύουν οι ξένοι και το εργατικό κόστος δεν είναι στους πρώτους δέκα

 10. yannidakis avatar
  yannidakis 10/06/2010 10:51:05

  "καταχώρηση τσι μέρας" για την Τετάρτη σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
  Καληνωρίσματα :[

  • μικρός οδυσσέας avatar
   μικρός οδυσσέας @ yannidakis 10/06/2010 12:36:29

   Ευχαριστούμε, δεύτερη φορά στη λίστα σου σύντεκνε!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.