#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2011 15:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το καλό, το κακό και το τίμιο σενάριο για το χρέοςΕνώ είμαστε κουτσουλιά, είμαστε και λίγο πρόβλημα για την κατάσταση της παγκόσμιας (Δυτικής) οικονομίας.  Αν δηλαδή κάνουμε στάση πληρωμών (με δική μας πρωτοβουλία ή από ανάγκη  λόγω αδιεξόδου), θα επηρεάσουμε όχι μόνο τις πιστώτριες τράπεζες και την ΕΚΤ που θα τρέχει να προλάβει τις εκεί ζημιές, αλλά και τις πιστώτριες αυτών των πιστωτριών, και πάει λέγοντας μέχρι που ο λόξιγκάς μας θα επηρεάσει την …Αμερική.

 

Ο φόβος του διεθνούς αντικτύπου διαφαίνεται και στον Αμερικανικό Τύπο.  Μία συνοπτική (και μάλλον ειλικρινής, από την σκοπιά της) παρουσίαση ) είναι σε πρόσφατο άρθρο της Washington Post που αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους, με τίτλο το Καλό, το Κακό και το Άσχημο.  Τους ζαλίζει η Ευρωπαϊκή «Κρίση», επειδή αποσταθεροποιεί την δικιά τους αγορά.

 

Το Καλό σενάριο (κατ’ αυτούς) σενάριο είναι να δεχτούν οι πλούσιοι Ευρωπαίοι να εκδοθούν Ευρωομόλογα.  Αυτά θα είναι κοινές Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά, κουβαλώντας την εγγύηση  των πλουσίων κρατών, είναι στην ουσία δικές τους υποχρεώσεις.  Προϋποθέτουν  κεντρική  οικονομική διακυβέρνηση (ποιός;  ποιός; ποιός την θέλει αλλά κάνει τον δύσκολο;).  Προϋποθέτουν όλες τις διαθρωτικές αλλαγές, όπως τις φαντάζεται ο καθένας.  Όλοι όμως οι πολιτικοί που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα χάσουν στις εκλογές.  Αυτό το σενάριο (πάντα κατά το άρθρο) θα αναπτύξει την αγορά ευρωομόλογων , θα ρίξει το δολάριο και θα ανεβάσει τα επιτόκια, αλλά θα μειώσει την αστάθεια του διεθνούς συστήματος.  Δεν θεωρείται πιθανό, γιατί δεν θα εγκριθεί από τους ψηφοφόρους των πλούσιων χωρών.

 

Το Κακό σενάριο είναι να επεκταθεί το EFSF του Ιουλίου με περισσότερα κεφάλαια για τις προβληματικές χώρες και το τραπεζικό σύστημα (η έμφαση δικιά μου – το Stratfor υπολόγισε το μπουγουρντί στο 1 τρις ευρώ) .  Αυτό δεν θα αναπτύξει την Ευρώπη, όπως το «Καλό» σενάριο, αλλά θα μειώσει την αβεβαιότητα, και στις αγορές, και στην Αμερική (και θα ήθελα εγώ να δω ποιος θα πληρώσει το 1 τρις εάν το Stratfor έχει δίκιο).

 

Το Άσχημο σενάριο (για αυτούς) είναι το δις ιζ Πάρτα:  Κάνουμε ΕΜΕΙΣ στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους και πάμε πίσω στην δραχμή (αυτά τα δύο πάνε πακέτο και κατά την ταπεινή μου άποψη).  Εμείς θα πάθουμε ό,τι πάθουμε, και η ΕΚΤ θα πάθει τρα-λα-λα προσπαθώντας να μαζέψει τις τρύπες  (που υπάρχουν και σήμερα, αλλά παριστάνουν, στρουθοκαμηλίζοντες, ότι δεν φαίνονται, προσθέτω εγώ).  Η ανεργία και τα δημοσιονομικά αδιέξοδα θα επεκταθούν στην Ευρώπη (πλην πολύ πλουσίων που έχουν μαζέψει στο σεντούκι, προσθέτω εγώ).  Θα πάθει ζημιά και η Αμερική από τον αντίκτυπο.  Το σενάριο αυτό θεωρείται τόσο άσχημο που δεν θα το αφήσουν να συμβεί (και το λένε καθημερινά).

 

Εγώ έχω το «Τίμιο» σενάριο όσον αφορά την Ελλαδίτσα μας:  Να αναγνωριστούν τα αίτια του προβλήματος και να προσεγγιστούν όπως θα τα προσέγγιζε ένας μπακάλης, ή ένας λογιστάκος:  Ενθαρρυνθήκαμε, αφεθήκαμε, λαδωθήκαμε, και πιεστήκαμε να δανειστούμε για να κάνουμε έργα και να καταναλώσουμε το βιομηχανικό πλεόνασμα του Γερμανικού θαύματος της 20ετίας (και λίγο του Γαλλικού και του Ισπανικού).  Αυτά τα δάνεια, που αυθαίρετα τα βάζω σε περίπου  200-250 δις, να διαγραφούν.  Πούλησαν με πίστωση, και ο πελάτης δεν έχει. (Και τους παραχωρώ την Γέφυρα, τον εξοπλισμό του Ελευθέριος Βενιζέλος, τα σίδερα του Προαστιακού και του τραμ, τον Παπανικολή, τα σίδερα του ΟΑΚΑ και κάθε Καγιεν, Audi Q7, ΒΜW X5 ή Χ6 και φυσικά τις κρατικές Μερσεντές.).  Και σαν πρόσθετο δείγμα καλής θέλησης, θα έδινα στους «Ευρωπαίους» προνομιακή μεταχείριση σε κάθε ξενοδοχείο που επιδοτήθηκε από το 1981 και μετά, και σε προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών και βιομηχανιών και βιοτεχνιών που επιδοτήθηκαν από το 1981 μέχρι σήμερα (να πιουν ανύπαρκτη πορτοκαλάδα, να ξεδιψάζουν).Τα υπόλοιπα που θα χρωστώ, θα δω πότε και εάν μπορώ να τα εξοφλήσω. Θέλω να τα εξοφλήσω, αλλά …ελάτε παιδιά όταν έχω, τώρα δεν έχω.

 

Θα βγω από το ευρώ, θα δώσω ό,τι μπορώ στον κόσμο για να πατήσει στα πόδια του. Όχι παροχές (πέραν του απόλυτα εφικτού).  Μην διαμαρτύρεστε, εκεί θα πάμε ούτως ή άλλως.  Σαν δείγμα γραφής διαρθρωτικών αλλαγών, θα καταργούσα τα ΚΕΠ, κάθε χαρτί που εκδίδουν τα ΚΕΠ, και κάθε κεντρικά αμειβόμενη δραστηριότητα ΟΤΑ. Οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν τι θέλουν αυτές, με εθελοντική εργασία και τοπικά ελεγχόμενους πόρους.  Μέχρι πρόσφατα, μια χαρά είμαστε χωρίς ΚΕΠ και χωρίς ΟΤΑ.

 

Τι πιθανότητα έχω να εισακουστώ;   Με τον Σόϊμπλε,  τον Γκάϊτνερ και τους ΟΤΑ εναντίον μου, σχεδόν καμία. Όλοι αυτοί κάνουν αυτό που συμφέρει αυτούς. Να σας πω όμως τι μου έγραψε φίλος, ομοεθνής του Γκάϊτνερ,  που ξέρει αυτό το άθλημα καλύτερα και από τον ίδιο τον Γκάϊτνερ:

 

I follow the economic news in Europe and Greece religiously.  My own prediction is that Greece defaults because neither France nor Germany will do what they need to do.  People are already rioting in France -- think how much happier they'll be when Sarkozy tells them their taxes are going to bail out another country.  Not going to happen.  And once you believe that Germany and France won't go for a bailout, and then default is inevitable because the money just ain't there and isn't going to be for a very long time.  Better to take the financial weight off Greece now and let the country start getting back to a healthy spot.

 

In some respects, I actually think default might be good for the world's economy.  At least it's real and honest rather than smoke and mirrors.  I think people around the world -- including the US -- are finally beginning to wake up and dimly realize that we've been over-consuming for decades and it is unsustainable.  Period.  Best to face facts and do what needs to be done.

 

Και ο ΓΑΠ, και ο Σαμαράς, ξέρουν αγγλικά. Τους διαβεβαιώνω ότι ο συγγραφέας των τελευταίων παραγράφων πληρώνεται χρυσά για τέτοιες συμβουλές. Κρίνετε τα πρακτέα από το πού θα είμαστε σε 1-2 χρόνια, σε κάθε περίπτωση, όχι με το πού είμαστε σήμερα.

Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 25/09/2011 16:13:39

  Archaeopteryx θα ήθελα να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για τα γραφόμενά σου.

  Το τίμιο σενάριο που παρουσιάζεις είναι και το μόνο αληθινό. Ο δρόμος της αλήθειας είναι ο (φαινομενικά) δυσκολότερος και όλοι μας τον φοβόμαστε. Όμως ακούω ένα ενδότερο ένστικτο που μου λέει ότι άπαξ και ξεκινήσουμε να τον περπατάμε, η δύναμη που θα αντλήσουμε από την αλήθεια που διέπει το δρόμο αυτόν, θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες.


  "In some respects, I actually think default might be good for the world’s economy "
  In many respects θα απαντήσω εγώ. Όχι απλά θα "εξαγνίσει" τις οικονομίες. Αν ακολουθήσουμε το τίμιο σενάριο, είμαι σίγουρος ότι θα γίνουμε πηγή έμπνευσης για πολύ κοσμάκη που ψάχνει διέξοδο.

  I think people around the world — including the US — are finally beginning to wake up
  Αντί λοιπόν να ξορκίζουμε τους Γερμανούς, ας τους πούμε ξεκάθαρα αυτό που θα πούμε και σε εμάς τους ίδιους: Κύριοι ξυπνήσαμε. Δεν έχουμε λεφτά. Ορίστε, πάρτε τα Cayen πίσω. Όταν θα αρχίσουμε να παράγουμε και εμείς, όταν θα αρχίσουμε να έχουμε δικά μας λεφτά, ευχαρίστως να ξαναμιλήσουμε.

 2. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 25/09/2011 16:14:43

  Αυτα ειναι! http://www.youtube.com/watch?v=cwv8QnHD2s4&feature=results_main&playnext=1&list=PLB26998838A9B7AA6

 3. Πητ avatar
  Πητ 25/09/2011 16:19:29

  Αν θες λύσε μου μια απορία που έχω εδώ και καιρό. Θες να βγούμε από το ευρώ (αν κάνω λάθος διόρθωσε με). Το ίδιο και πολύ άλλοι εδώ στο antinews. Ο Σαμαράς έχει πει (και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αλλάξει γνώμη) ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να μείνει στο ευρώ και μάλιστα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη του που αναφέρονται σε επιστροφή στη δραχμή.
  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί υποστηρίζετε τον Σαμαρά αφού διαφωνείτε σε κάτι τόσο βασικό όσο η παραμονή στο ευρώ;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Πητ 25/09/2011 17:38:20

   Πιστεύω ότι το ευρώ ήταν απαραίτητο για να δεχθεί η Γαλλία την επανένωση. Η Αγγλία πιο επιφυλακτική. Εμένα τότε μου άρεσε γιατί είπε, "άντε, κομένες οι υποτιμήσεις, σταθερό νόμισμα, ελεύθερο συνάλλαγμα" (είμαι υπέρ της ανάπτυξης μέσω πραγματικών επενδύσεων του πραγματικού ιδιωτικού τομέα μέ μόνη παρέμβαση την "ρύθμιση" -- αιθεροβάμων στην Αιβρόπη)

   Δεν λογάριαζα στο ότι εκτός από του ότι είμαστε λιγούρια, οι Γερμανοί λαδώνουν για να πουλάνε. Νόμος: Δεν υπάρχει τεκμήριο (ή πόθεν έσχες, δεν θυμάμαι για αυτοκίνητα μέχρι 50.000 ευρά, και γεμίσαμε Καγιέν). Να πω για τον νόμο τω ν ΑΠΕ; Καθ υπαγόρευση (ρώτα τον Δήμα). Ή για την Ζήμενς και την Κρουπ;

   Πληρωθήκαμε (λαδωθήκαμε νομίμως) για να καταστρέψουμε την βιοτεχνία μας και την αγροτική μας παραγωγή. Η επιδότηση έγινε αυτοσκοπός. Εμείς λαμόγια, αλλά αυτό που τις έδινε ήξερε τι έκανε (και όταν φωνάζω κατά των επιδοτήσεων είμαι νεοφιλελεύθερος εβραιομασόνος κερδοσκόπος) ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΠΑΣΟΚΩΝ μας έφεραν εδώ που είμαστε. Θες λεπτομέρειες πόσες Ευρωπαϊκές Μαφίες έφαγαν από το Αθήνα 2004; όταν γκρίνιαζα κατά των Ολυμπιακών, ήμουν γραφικός και εκτός τόπου και χρόνου. Γέφυρα; Το όνειρο του Τρικούπη... Δίνεις την κόρη σου για την Γέφυρα; Όχι εγώ.

   Αυτά είναι παρελθόν. Είμαστε κλειδωμένοι σε ένα σύστημα που μας καταδικάζει να είμαστε λούστροι, σερβιτόροι (αν είμαστε καλοί) ή ξενιτεμένοι. Άν δεν σε ενοχλεί ή δεν το καταλαβαίνεις, πάω πάσο.

   Σαμαράς. Μου άρεσε που εξελέγη αντί να μαγειρευτεί. Το τι θα μπορούσε να έχει ή να μην έχει κάνει, το ξέρει αυτός και οι πολτικολογούντες. Επειδή ζει εδώ, και τυχαίνει να ξέρω πως σκέπτονται οι Ελληνες επιχειρηματίες, λυπάμαι που δεν μπορεί να κράξει αυτό που αναμφίβολα βλέπει σαν αδιέξοδο. Μόνοι εγώ και ο Αυριανιστής και ο Ορέστιος, δεν φτάνουμε. Το λέω και στην ανάρτησή μου: Μπορώ να πετύχω κάτι που δεν θέλει ούτε η Μέρκελ ούτε ο Γκάϊτνερ; Χλωμό. Μπορώ να ελπίζω ότι θα έρθουν οι Ρεπουμπλικάνοι ή ο Farage να γλυτώσω; Δεν θα με πάρετε σοβαρά. Αν δεν μπορώ εγώ ένας ασήμαντος μπλογκεράκος, γιατί να μπορεί κάποιος που θέλει να τον ψηφίσουν οι θεατές του Σκάϊ (αυτός ο Βίσμαρκ με έχει βλάψει με τους συμβιβασμούς και με τα εφικτά).

   Λέω την γνώμη μου. Σε απλά πράγματα όπως η Κλιματολογική Απάτη και το αδιέξοδο των ΑΠΕ, τα κουκιά είναι μετρημένα και κάτι γίνεται. Σε θέματα ελευθερίας και πολτικών επιλογών είναι πιο μπερδεμένα τα πράγματα. Είμαι φιλελεύθερος, υπέρ των εθνικών κρατών, και της ρυθμιστικής, μόνο παρουσίας του Κράτους, με ρυθμιστικές αρχες που ελεγχονται από ανεξάρτητους βουλευτές και με διαχωρισμό εξουσιών. Δέχομαι κάποιου είδους ΕΕ, αλλά τον Βαν Ρόμπα δεν τον ψήφισα (και θεωρώ ότι είναι αχυράνθρωπος. Απλά πράγματα. Πολύ απλά.

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 25/09/2011 18:46:38

    Πώς να μην συμφωνήσει κάποιος μαζί σου Αρχαίε??

 4. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 25/09/2011 16:37:38

  Σε ένα σάιτ Ελληνικότητας θα πείραζε να παρατεθεί η μετάφραση των δύο Αγγλικών παραγράφων.'Η θα έχανε σε ελιτισμό;

 5. Βασίλης Χ. avatar
  Βασίλης Χ. 25/09/2011 17:10:03

  Το παραπάνω αγγλικό κείμενο στα ελληνικά. Είναι ελεύθερη απόδοση οπότε παρακαλώ συγχωρήστε τα όποια λάθη:

  "Παρακολουθώ τα οικονομικά νέα στην Ευρώπη και την Ελλάδα με θρησκευτική ευλάβεια. Η προσωπική μου πρόβλεψη είναι ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, γιατί ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία είναι διατεθειμένες να κάνουν αυτό που πρέπει. Ο κόσμος ήδη ξεσηκώνεται στη Γαλλία – σκεφτείτε λοιπόν πόσο πιο "χαρούμενοι" θα είναι όταν ο Σαρκοζύ τους πει ότι οι φόροι τους θα πάνε για τη διάσωση ενός άλλου κράτους. Δεν πρόκειται να συμβεί. Και όταν αρχίσει κανείς να πιστεύει ότι η Γερμανία και η Γαλλία δε θα υποστηρίξουν μία διάσωση, τότε η χρεωκοπία φαίνεται αναπόφευκτη γιατί τα χρήματα που χρειάζονται για μια διάσωση απλά δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι προτιμότερο να αποφορτιστεί τώρα η Ελλάδα από τα οικονομικά βάρη της και να αφεθεί να αρχίσει να επανέρχεται σε ένα υγιές σημείο.

  Από ορισμένες απόψεις πιστεύω ότι η χρεωκοπία ίσως θα ήταν καλή για την παγκόσμια οικονομία. Τουλάχιστον είναι κάτι αληθινό και έντιμο, όχι φούμαρα. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – αρχίζει επιτέλους να ξυπνά και να συνειδητοποιεί προοδευτικά ότι επί δεκαετίες υπερκαταναλώναμε και αυτή η συμπεριφορά είναι μη διατηρήσιμη. Τελεία και παύλα. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τα γεγονότα και να κάνουμε αυτό που πρέπει."

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Βασίλης Χ. 25/09/2011 17:38:50

   θενκ γιου

  • A.M. avatar
   A.M. @ Βασίλης Χ. 25/09/2011 17:55:02

   «...η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – αρχίζει επιτέλους να ξυπνά και να συνειδητοποιεί προοδευτικά ότι επί δεκαετίες υπερκαταναλώναμε και αυτή η συμπεριφορά είναι μη διατηρήσιμη. Τελεία και παύλα. »

   «Υπερακαταναλώναμε!»

   Αυτή είναι Η λέξη!

   ...επί δεκαετίες!!! κυριολεκτικά επί δεκαετίες!

   Και υπερκαταναλώναμε απαξάπαντες μηδενός και - κυρίως! - μηδεμιάς εξαιρουμένου.

   Όσοι είχαν τον τρόπο, τα κονέ και περισσότερα φράγκα υπερκατανάλωναν υπερβολικά περισσότερα απ όσους είχαν λιγότερα αλλά ΌΛΟΙ υπερκαταναλώναμε.

   Καιρός είναι να καταλάβουμε ότι είτε ως άτομα είτε ως οικογένεια είτε ως τοπική κοινωνία είτε ως κράτη ΔΕΝ γίνεται να παράγουμε 1.000 και να ξοδεύουμε 2.000!

 6. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 25/09/2011 17:37:48

  Πραγματικά ελπίζω οι σύμβουλοι του Σαμαρά να μην έχουν τέτοιες επικίνδυνες, ανεδαφικές και ανεύθυνες ιδέες...Τοπικές κοινωνίες, αυτοοργάνωση και εθελοντική εργασία...Προφανώς κάποιοι δεν είναι στην Ελλάδα του 2011 αλλά στην Ισπανία του 1936.Σε λίγο θα προτείνετε και ξεχωριστό νόμισμα για κάθε γειτονιά....

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ μεταρρυθμιστής 25/09/2011 17:40:02

   μειοψηφία είμαι, μη φοβάσαι. Εδώ και καιρό. Τι κρίμα που έχω την ατυχία να έχω δίκιο εκ των υστέρων...

  • A.M. avatar
   A.M. @ μεταρρυθμιστής 25/09/2011 18:29:45

   @μεταρρυθμιστής έγραψε:
   «Σε λίγο θα προτείνετε και ξεχωριστό νόμισμα για κάθε γειτονιά….»

   Σε πληροφορώ πως στην γειτονιά μου είναι σχεδόν έτοιμο το νέο νόμισμα.
   Άμα ζοριστούμε με τα € της κυβέρνησης θα χρησιμοποιούμε την δική μας λιρέτα (αν και θα προτιμούσα να ονομάζεται δραχμή).

   h**p://www.newsbeast.gr/greece/arthro/185296/sta-exarheia-tuponoun-idi-neo-nomisma/

 7. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 25/09/2011 17:57:58

  Δεν είναι το ζητούμενο να βγούμε από το Ευρώ. Το ζητούμενο είναι η απεξάρτηση από τς "δόσεις". Να ζήσουμε χωρίς δόσεις επιτέλους. Η έξοδος από το Ευρώ, θα είναι ένα επίπονο μεν αλλά ουσιαστικό εργαλείο απεξάρτησης.

  Κόβουμε τις δόσεις και "καθαρίζουμε".

  • A.M. avatar
   A.M. @ Χαζούλης 25/09/2011 18:10:07

   @Χαζούλης έγραψε:
   «Κόβουμε τις δόσεις και “καθαρίζουμε”.»

   Και σε πόσα χρόνια πιστεύεις ότι θα ξαναφτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα ΑΝ υποθέσουμε ότι κόβονται οι δόσεις;;;

   Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ΤΟ ΠΟΛΥ σε πέντε χρονάκια πάλι στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα θα βρεθούμε ακόμα και αν μας διέγραφαν ως δια μαγείας ΌΛΟ το χρέος.

   Με αυτό θέλω να πω πως αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ως σύνολο και αν δεν πάρουμε απόφαση να ΚΡΕΜΆΜΕ ΣΤΟ ΣΎΝΤΑΓΜΑ κυριολεκτικά τον οποιονδήποτε αρπάζει έστω και ένα ευρώ απ το δημόσιο ταμείο και αν δεν τελειώσουμε με τις μίζες τα λαδώματα τους τεμπέληδες τους αργόμισθους κλπ κλπ και αν συνεχίσουμε να ανεχόμαστε λαμόγια πολιτικούς να μας κυβερνάνε ΔΕΝ θα αλλάξει ποτέ τίποτε και μια ζωή χρεωμένοι θα είμαστε.

   • The Saint avatar
    The Saint @ A.M. 25/09/2011 18:48:43

    +10000 !

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ A.M. 25/09/2011 19:50:45

    @ Α.Μ.
    Ακριβώς έτσι όπως τα λες ! Αν δεν αντιμετωπίσουμε ΕΜΕΙΣ τα προβλήματα ΜΑΣ δεν γίνεται τίποτα.
    Για τις κρεμάλες στο Σύνταγμα βέβαια διαφωνώ (εξ άλλου δεν νομίζω ότι σε άλλα κανονικά Ευρωπαϊκά κράτη με φορδιαφυγή, λαδώματα κλπ σε πολύ περιορισμένα επίπεδα χρησιμοποιήθηκαν ανάλογα μέσα).

    • A.M. avatar
     A.M. @ firiki2010 25/09/2011 20:21:43

     OK..έπεσα και λίγο στην υπερβολή.
     Εξ άλλου αν αλλάξουμε «τον εαυτό μας» δεν χρειάζονται κρεμάλες.
     Αυτοεπίγνωση της κατάστασής μας ως άνθρωποι και ως χώρα χρειαζόμαστε και αυτοέλεγχο.

 8. GregoryPennyRobot avatar
  GregoryPennyRobot 25/09/2011 18:36:22

  Ερώτηση για τους dra(h)ma fans:

  Ποια είναι η αιτία που προτιμούν το κούρεμα να γίνει με την Ελλάδα :
  α) απομονωμένη και αμυνόμενη
  β) δίχως αγοραστική δύναμη (με δρχ)
  γ) σε περίοδο που η ανάπτυξη στις δυτικές οικονομίες είναι σχεδόν ,λόγω βιοτικού επιπέδου ,αδύνατη.
  δ) δίχως εγγυημένο εξωτερικό δανεισμό

  Ενώ μπορεί να επιτύχει κούρεμα :
  α) Σε επίπεδο συμμαχιών
  β) διατηρώντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών της (ευρώ)
  γ) και με σχεδόν εγγυημένη χρηματοδότηση έστω υπο προυποθέσεις.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ GregoryPennyRobot 25/09/2011 20:04:25

   ΔΕΝ είμαι νταχμα φαν (και το είπα). Αλλά είμαι φαν του να ξοδεύω αυτά που βγάζω και μόνο, και δανείζομαι μόνο επιχειρηματικά εάν έχω σιγουριά ότι θα μου μεγαλώσει την δουλειά χωρίς να με χρεωκοπήσει (από τον Brealy and Meyers αυτό, και αυτό κάνει πολλά λεφτά).

   Η φάση που βρισκόμαστε είναι κακή, και είναι χειρότερη σήμερα από ότι πριν δύο χρόνια. Κούρεμα θα γίνει, εκτός εάν καταβάλουν μετρητά στους πιστωτές μας ο πλούσιος θείος από το Σικάγο ή η φράου από την Ανατολική Γερμανία. Το spread δεν είναι τίποτα άλλο από σημερινή εκτίμηση της αγοράς ότι τα χαρτιά μας αξίζουν 50 σεντς στο ευρώ. Ντε φακτο.

   Είτε σε δρχ, είτε σε ευρώ, μπατίρηδες θα είμαστε. Εάν έχουμε δραχμές, η οικονομία μας θα επανεκκινηθεί με βάσει τι παράγουμε εμείς: κρεμμύδια, μετανάστες, ναυτικούς, μπλε παραλίες με ρομάντζο, μαρίνες για κοτεράδες κλπ. Σε ευρώ, θα κάνουμε ό,τι μας λένε οι "Ευρωπαίοι". Τα τλευταία 20 χρόνια οι Ευρωπαίοι μας λένε να κάνουμε αυτό που συμφέρει αυτούς. (Πες μου εσύ, πώς σε συμφέρει να επιδοτηθείς να καταστρέψεις τον καπετάν Ανδρέα Ζέππο, ή να ξεριζώσεις αμπέλια. Αυτά σε έσωσαν από την πείνα από θάνατο στην Κατοχή και στην ιστορία της χώρας σου, και σε πλήρωσαν να τα καταστρέψεις.)

   Το ευρώ σου θα έχει αγοραστική δύναμη για αυτούς που θα το έχουν και αν διαβάζεις εφημερίδες (ή εάν σου έχει έρθει το εκκαθαριστικό, ή η εφδρεία, ούτως ή άλλως δεν θα έχεις).

   Η στάση πληρωμών με ταυτόχρονη έξοδο από το Ευρώ είναι επιθετικά αμυντική κίνηση. Δεν το θέλω, αλλά εδώ με έφεραν 30 χρόνια μεταπολίτευσης.

   Ίσως ξέχασα τους Τούρκους. Δεν αποκλείω οι κινήσεις τους να έχουν σχέση με ραβασάκι από το αφεντικό τους να το βουλώσω. Εδώ δεν έχω επιχειρήματα. Σε όλα όσα λες έχεις δίκιο. Απλά είμαι τρομερά κολλημένος με την Ελευθερία (και μου την πειράζουν πολύ τελευταία)

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ GregoryPennyRobot 25/09/2011 20:55:39

   Συγνώμη, αλλά, ούτε οικονομικά δείχνεις να ξέρεις, ούτε να παρατηρείς τα φαινόμενα των καιρών.
   Η αγοραστική δύναμη των πολιτών της έχει ήδη πέσει κατά, τουλάχιστον 15% και αναμένεται άλλο 20%, τουλάχιστον, ήγουν 35% σύνολο, ενώ το σενάριο των, μετά λόγου γνώσεως, "δραχμιστών" δεν προέβλεπε πάνω από 25% (σενάρια του 2010). Μην ξεχνάς ότι, το φλέγον "δημοσιονομικό" μόνο 10% του ΑΕΠ ήταν (και εξακολουθεί να είναι!), ενώ ο ιδιωτικός τομέας, με όλα του τα χάλια, δεν είχε άμεσο πρόβλημα, άρα, η ανάγκη για περικοπές ήταν μικρότερη και από όση, ΗΔΗ, υποστήκαμε ! Το πρόβλημά μας είναι Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (γι' αυτό και επενδύουμε, πολλοί, στον "άγνωστο" Σαμαρά). Θα προτιμήσει να πνίξει τον ΙΤ για να περισώσει το γήπεδό της, τον ΔΤ. Με Ευρώ, όμως, η μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν είναι ισοβαρής και, το βλέπεις, χτυπάει πιό πολύ χαμηλά, όχι ψηλά. Με δραχμή η μείωση θα ήταν, κατ'αρχήν, ισοβαρής, αλλά τα βασικά αγαθά (του φτωχού) θα έμεναν φτηνότερα από τα πολυτελείας (του πλούσιου), παρενέργεια κοινωνικά δικαιότερη. Επίσης, θα έχαναν περισσότερο όσοι είχαν περίσσευμα (καταθέσεις, μετρητά, περιουσιακά) ενώ τώρα χάνουν πιό πολύ οι υπό πτώχευση. Η δραχμή, λοιπόν θα ήταν προτιμότερη "σύντροφος" στην αναπόφευκτη μιζέρια μας.
   Στην κεντρική χρηματοδότηση έχω πάψει να πιστεύω: Πόση ανάπτυξη (πραγματική και διατηρήσιμη) είχαμε τόσα χρόνια με τα ατέλειωτα "πακέτα"; Μόνο ότι αντιπροσώπευε το μέρος των πακέτων, που δεν φυγαδευόταν! Οι επενδύσεις, που αποδίδουν είναι αυτές, που ΔΕΝ στηρίχτηκαν σε επιδοτήσεις.
   Και, τέλος πάντων, δεν θα πάψει να υπάρχει επειδή θα εγκαταλείψουμε το Ευρώ, όπως υπάρχει για όλα τα εκτός Ευρώ κράτη της ΕΕ, ασχέτως καταστάσεως (π.χ. Ουγγαρία).
   Ελπίζω, για να μην πλατειάζω, τα προτερήματα ενός "μαλακού" νομίσματος στα δύσκολα να τα έχεις ακούσει. Επιγραμματικά: ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ γνωστός οικονομολόγος δεν θα πρότεινε "σκληρό" στην κατάστασή μας (εκτός αν ήταν πολιτικός "οικονομολόγος", οπότε ο "πολιτικός" θα όριζε τι να πει ο "οικονομολόγος" -μέχρι αρλούμπες).

 9. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 25/09/2011 21:16:49

  1) Κόβουμε τις δόσεις αγαπητοί σημαίνει ότι αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε. Όχι τους δανειστές, αλλά τις συνέπειες της απόφασης αυτής: Δηλαδή να αρχίσουμε να παράγουμε.

  2)Για να αρχίσουμε να παράγουμε, εννοείταιότι θα πρέπει μαζί με τα δανεικά να κόψουμε και τις πασοκικές νοοτροπίες του βολέματος.

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/09/2011 21:19:49

  Συγχαρητήρια Αρχαίε! Σωστά ειπωμένα! Θα έχεις αντιληφθεί ότι, είμαι σταθερά οπαδός της, εξ'ανάγκης, επιστροφής στη δραχμή, αφού, από πέρυσι το καλοκαίρι, το γράφω και το ξαναγράφω εδώ. (Γιά τους λοιπούς: Όχι, δεν έχω λεφτά στην Ελβετία, απλά, αυτά τεκμαίρω απ' όσα μελέτησα σαν σπουδαστής και μετά, και έζησα σαν έμπορος).

  Έχω την ελπίδα ότι και ο Σαμαράς έχει αντιληφθεί τα υπέρ, αλλά, βέβαια, δεν θα ήταν τόσο αφελής, ώστε να το δηλώσει, τώρα που δεν έχει εξουσία, και να κατηγορείται συνεχώς, μετά, για όσες "δυσπιστίες των άλλων" τώρα καταλογίζονται στην ανικανότητα της κυβερνήσεως. Ίσως, η επιμονή στην μη συναίνεση/συγκυβέρνηση να έχει και τέτοια παράμετρο. Τέτοιες προθέσεις δεν ανακοινώνονται πριν έχεις και το πεπόνι και το μαχαίρι. Και δεν τις πραγματοποιείς, αν μπορείς να πετύχεις ραγδαία ανάκαμψη με άλλους τρόπους. Που, δυστυχώς, δεν το πιστεύω, για την "τρέχουσα" ΝΔ.

  Είπαμε: Το Ευρώ δεν είναι κακό νόμισμα, η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη γι' αυτό, όπως άλλες χώρες, που, ρητά, ωφελούνται σήμερα, από τις ισορροπίες, που επιβάλλει. Μακάρι να ήταν. Εγώ ήμουν.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ΠΗΛΕΑΣ 26/09/2011 02:22:21

   μεγαλη πλάνη να πιστευει κανεις οτι την κατάσταση στην οποια βρισκεται η Ελλαδα σημερα οφειλεται στο σκληρο ευρω, την 'ελλειψη ανταγωνιστικοτητας' και τα 'δομικα προβληματα' ...
   Προσεξε δεν λεω ότι αυτα δεν ισχυουν- στη σχεση αιτιατού αναφερομαι και στο αν εχουν τελικά εχουν καμμια σχεση ολες οι κουβεντες και τα οικονομικου-τυπου επιχειρηματα για το ποτε/πως/αν ποτε θα βγουμε απο την κριση.. κατα τη γνωμη μου Καμμια σχέση

   Οσον αφορα τα περι ανταγωνιστικοτητας υπάρχει ενα τεράστιο ερωτηματικό σε ποιο σημειο του φασματος των παραγομένων προιοντων και υπηρεσιων επιθυμει κανεις να ειναι ανταγωνιστικος στην παγκοσμιοποιημενη αγορα..
   εννοω ..μπορει καποιος να επιθυμει να κατεβασει το επιπεδο του Ελληνα στο επιπεδου του βιομηχανικου εργατη στην Κινα για να μπορεσει να χτυπησει τον Κινεζο στις τιμές σ'αυτα τα προιόντα...γιατι αυτα εμαθε να πουλάει αυτά πουλουσε με τη δραχμη..και που να αλλάζεις τωρα..

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ rally monkey 26/09/2011 07:49:51

    έχεις δίκιο στο θέμα του "αιτιατού". Δεν φτάσαμε εδώ επειδή είμαστε στο ευρώ. Εάν δεν είμαστε λάτρεις της παροχής και κατανάλωσης με δανεικά, δεν θα είχαμ πρόβλημα. Ούτε έχεις άδικο για το ερωτηματικό σε τι θε΄λουμε να είμαστε ανταγωνστικοί.

    Και τα δύο σενάρια (εντός ή εκτός ευρώ), με προσαρμογή οδηγούν προς εξαθλίωση. Το ερώτημα είναι ποια από τις δύο θα είναι μόνιμη, και ποιά από τις δύο θα είναι ανελεύθερη. Κάποτε λέγαμε ότι "είμαστε στην Ευρώπη" και γλυτώνουμε την Χούντα. Ή τις τουρκικές απειλές.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ rally monkey 26/09/2011 12:57:39

    Έχεις απόλυτο δίκαιο, όπως το θέτεις. Αλλά ο συνδυασμός της ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ (;) πολιτικής μηχανής με το Ευρώ απεδείχθη καταστροφικός. Τώρα λοιπόν, θέλουμε ΑΜΕΣΗ λύση στα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας, αφενός, και των κοινωνικών παρενεργειών της επικείμενης πτωχεύσεως, αφ'ετέρου. Και, ειλικρινά, δεν βλέπω καλύτερη λύση, από την δραχμή και την υποτίμησή της (η εναλλακτική, με ευρώ και άδεια τσέπη είναι, όπως είπα, για τον λαό μας οδυνηρότερη).
    Και η καρδιά μου φτερουγίζει όσο και η δικιά σου για την τελική έκβαση.

 11. factorx avatar
  factorx 25/09/2011 23:21:01

  Επιπλέον, μια μαχαιριά του δώσανε τον πάτησε το τραίνο, αγαπητέ. Ωραία που είναι η Λιβαδειά, χωρίς καμιά αιτία. Ακόμα. από την πόρτα σου περνώ και τη τηγανίζεις ψάρια

 12. nefernefer avatar
  nefernefer 26/09/2011 11:24:38

  Τελικά όλοι εσείς εδώ που υποστηρίζετε τον Σαμαρά και τη ΝΔ, η οποία αμφιβάλω αν θα υποστηρίξει το "τίμιο σενάριο" που και για μένα είναι το καλύτερο, έχετε συνειδητοποιήσει ότι συμπίπτετε στο θέμα αυτό με τις απόψεις του κ.Καζάκη και του ΕΠΑΜ; Λέω...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ nefernefer 26/09/2011 13:08:52

   ή αυτοί η κύριοι (που ομολογώ δεν τους ξέρω αλλά θα τους "ψάξω" διαβάζουν Washington Post. Ή απλά ξέρουν από συμβατική λογιστική ή μπακαλική. Δεν είναι και καμία φιλοσοφία. 1+1 = 2 και 2-2 = 0 (στο δεκαδικό σύστημα)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.