#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/06/2010 12:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κίνημα του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

Μια νέα στάση ζωής φαίνεται πως προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού η οικονομική κρίση, γράφει η "Ελευθεροτυπία". Εμπνευσμένη από την οικονομική δυσχέρεια, τη διαφθορά και τα σκληρά μέτρα, δανείζεται τον τίτλο από το περίφημο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και μήνα με τον μήνα λαμβάνει κινηματική μορφή.
* Ολο και περισσότερα κινήματα πολιτών -οργανωμένα ή μη- αντιδρούν και «δεν πληρώνουν»... διόδια, εισιτήρια, βενζίνη, ακριβά τσιγάρα, πολυτελή εστιατόρια, περιορίζουν τις εξόδους τους σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, τα μπάνια σε ιδιωτικές πλαζ με τσουχτερές εισόδους, τις πλούσιες ανθοδέσμες, καταθέτουν τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουν την ΕΡΤ, αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, γεμίζουν το καλάθι στο σουπερμάρκετ και ύστερα το παρατάνε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ταμείο... και αυτή είναι μόνον η αρχή.

* Η έρευνα της «Κ.Ε.» αναδεικνύει μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, που μπορεί να μην καταγράφεται τόσο στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, όμως κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή. Ενα «άτυπο» μποϊκοτάζ πολιτών που ξεκίνησε ως η λεγόμενη «αντίσταση της γειτονιάς» και που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να ρίξει τους δείκτες κατακόρυφα.

«Στάση πληρωμών» στις τράπεζες

Στάση πληρωμών υπάρχει και έναντι των τραπεζών από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, εκτός από αυτούς που έχουν πραγματική και αντικειμενική αδυναμία να εξοφλήσουν τις δόσεις τους και υπολογίζεται ότι είναι δύο στους δέκα, προστέθηκε μία κατηγορία δανειοληπτών που περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση για... «επαναδιαπραγμάτευση» των χρεών.

Ιδού πώς έχει η ιστορία: από την προεκλογική περίοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν στις εφημερίδες γράφονταν τα περί διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, κάποιοι έπαψαν να πληρώνουν τις δόσεις των καταναλωτικών -κυρίως- δανείων και των πιστωτικών καρτών.

Η στάση πληρωμών προς τις τράπεζες υιοθετήθηκε και από χιλιάδες άλλους δανειολήπτες μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση -πια- του ΠΑΣΟΚ έδινε στον τύπο τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο προέβλεπε διαγραφή μέχρι και του 90% των χρεών, υπό προϋποθέσεις βέβαια, προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ά. Το πρόβλημα είναι ότι από τότε που έγιναν οι εκλογές μέχρι σήμερα κοντεύουν εννιά μήνες και το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, λόγω «κόντρας» μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες βλέποντας ότι προσεχώς θα μεγαλώσει η κατηγορία των πελατών που δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω μείωσης του εισοδήματος, επιχειρούν να διευκολύνουν ορισμένους υποτίθεται, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους, επιμηκύνοντας τη διάρκεια του δανείου. Κάτι που στην πράξη σημαίνει πληρωμή περισσότερων τόκων και αλλαγή σε όρους του δανείου...

Οχι στα διόδια

Το πρώτο ενεργό κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» είχε στόχο τα διόδια των εθνικών οδών. Ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με σποραδικές αντιδράσεις για τα διόδια Κορίνθου-Πατρών και επίκεντρο τον δρόμο καρμανιόλα που στοίχισε πολλές ζωές και πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Από μία μικρή ομάδα ατόμων γεννήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Μέτωπο Ενάντια στα Διόδια, που ουσιαστικά διεκδικεί μια καλύτερη ζωή που να κοστίζει λιγότερο.

Ενα βιντεάκι που πριν από λίγο καιρό ανέβασε στο YouTube ο Βασ. Παπαδόπουλος, μέλος του Συντονιστικού, έγινε ανάρπαστο. Με μια ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε τη διαδρομή του σε όλη τη χώρα μαζί με την τετραμελή οικογένειά του, δίχως να πληρώσει διόδια.

«Εγώ είμαι κάτοικος Αφιδνών και εργάζομαι στα Πατήσια. Θέλω, λοιπόν, κάθε χρόνο για να πηγαίνω και να έρχομαι από τη δουλειά μου 1.500 ευρώ», μας λέει και εξηγεί ότι σημείο αναφοράς για την γιγάντωση του κινήματος -πλέον αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα- ήταν η παραχώρηση από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά των εθνικών οδών σε ιδιώτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσχωρήσει στο Συντονιστικό ακόμη και σωματεία επαγγελματιών οδηγών.

Οι «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» περνούν από τα διόδια φορώντας το σήμα του κινήματος, υπογράφουν ένα έγγραφο που τους δίνει ο υπάλληλος των διοδίων και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.

Ο Β. Παπαδόπουλος δεν τρέφει αυταπάτες, όπως υποστηρίζει. Γνωρίζει ότι οι πολίτες τα έχουν βάλει με πολυεθνικά συμφέροντα και είναι δύσκολη η μάχη, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα.

Πρόσφατα εκδόθηκε δικαστική απόφαση εις βάρος ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τμήμα εθνικής οδού για αυθαίρετες κατασκευές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είναι κι αυτό μια νίκη, πιστεύει.

Περιορίζουν καφέδες-delivery

Σε 20% με 30% κινείται η πτώση σε καφετέριες και γνωστές αλυσίδες delivery. Στα μεν καφέ ο κόσμος δεν πάει τις καθημερινές και όσοι πηγαίνουν «σπάνε» σχετικά νωρίς, ενώ το «φαΐ απ' έξω», είτε είναι σουβλάκια, είτε πίτσες, αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές εξοικονόμησης χρημάτων για τα νοικοκυριά.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και τώρα που το Μουντιάλ παίζει σε γιγαντοοθόνες και τηλεοράσεις η αντιστροφή του κλίματος σε καφέ και delivery δεν είναι εφικτή.

Και διαβάζουν λιγότερο

Η τάση πλέον δείχνει πως αγοράζουμε λιγότερα βιβλία, αλλά διαβάζουμε περισσότερα από το Ιντερνετ. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία σημείωσαν πτώση περίπου 20%. Στο ίδιο ποσοστό κινείται και η πτώση στα δισκοπωλεία, μία αγορά που ήταν ούτως ή άλλως «ρημαγμένη» από το downloading τραγουδιών στο Ιντερνετ. Εννοείται πως δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικοί οίκοι έχουν προχωρήσει στις σχετικές περικοπές νέων κυκλοφοριών.Περικοπές στα θεάματα

Από την οικονομική κρίση δεν την «σκαπουλάρουν» ούτε οι συναυλίες του καλοκαιριού. Οι διοργανωτές τους έλεγαν εδώ και μήνες ότι φέτος θα φέρουν λιγότερα συγκροτήματα από το εξωτερικό. Πράγματι, το φεστιβάλ Synch, για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα, από τριήμερο έγινε διήμερο φέτος για οικονομία... «δυνάμεων».

Αρχισαν όμως και οι ακυρώσεις πολλών συναυλιών, όπως του Elvis Costello στη Μαλακάσα, των Active Member, του Θ. Πολυκανδριώτη και άλλων στο φεστιβάλ Πέτρας. Οι διοργανωτές στις σχετικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και χαμηλή προπώληση εισιτηρίων. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις ακυρωθείσες υπήρχαν συναυλίες που είχαν εισιτήριο 40 και 50 ευρώ, αλλά και 15 ευρώ.

Οι «Ρομπέν» του Μετρό

Στην Αθήνα μπορεί να μη συνέβη κάτι ανάλογο, ωστόσο ένα άλλο κίνημα, αυτό των «Ρομπέν των Εισιτηρίων» όπως χαρακτηρίστηκε κατάφερε να προβληματίσει την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., η οποία παρατήρησε πτώση στα έσοδά της κατά 3%.

Πτώση που δεν οφειλόταν σε μείωση του επιβατικού κοινού αλλά στην απλή σκέψη κάποιου που στη συνέχεια έγινε «μόδα» και σήμερα πλέον αποτελεί συνειδητή κίνηση εκατοντάδων επιβατών του ΜΕΤΡΟ.

«Αφού το εισιτήριο έφτασε το 1 ευρώ, ας εκμεταλλευτούμε τη διάρκεια της μιάμισης ώρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά». Ανταλλαγή εισιτηρίου και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αντεπιτίθεται με απειλές περί παράνομης πράξης που επιφέρουν εκτός από βαριά πρόστιμα στους παραβάτες, ακόμη και φυλάκιση 3 μηνών για κάθε επιβάτη που δίνει το εισιτήριό του στον επόμενο.

Βενζίνη με το σταγονόμετρο

Ο περιορισμός των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έχει ρίξει την αγορά των καυσίμων σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 35%, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με την Τροχαία, η μείωση των αυτοκινήτων εντός Αθήνας εκτιμάται στο 5%. Οσο για την Αττική Οδό, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2009, πλέον διέρχονται από τα διόδια 15.000 λιγότερα αυτοκίνητα το μήνα. Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι η μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αγγίξει το 8%.

Στα διόδια των εθνικών οδών παρατηρείται μείωση διέλευσης κατά 20% και από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κατά 10%. Την ίδια ώρα οι επιβάτες σε λεωφορεία και τρόλεϊ σημειώνουν αύξηση κατά 14%.

Φθηνότερη μάρκα ή το κόβουν...

Η τελευταία αύξηση στην τιμή των τσιγάρων οδήγησε αρκετούς να το κόψουν ή να το περιορίσουν και άλλους να επιλέξουν φθηνότερη μάρκα από αυτήν που μέχρι τώρα κάπνιζαν. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, οι πωλήσεις στα ακριβά είδη καπνού μειώθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Πηγές από τον κλάδο των πρατηριούχων καπνοπωλών αναφέρουν ακόμη και μία πιθανή μείωση της τάξης του 30% μέχρι τέλος του χρόνου! Την ίδια ώρα τα φθηνά τσιγάρα αυξήθηκαν κατά 28%.

Οχι στην ΕΡΤ

Ανάλογο ξεκίνημα έχουν κάνει κι άλλα κινήματα με στόχο αυτή τη φορά την κρατική τηλεόραση. Εμφανίστηκαν δειλά δειλά στο Ιντερνετ και πλέον φαίνεται να έχουν πάρει μια πιο οργανωμένη μορφή. «Δεν πληρώνω ΕΡΤ» και ομάδες πολιτών συμβουλεύονται ακόμη και νομικούς ώστε να πάψουν να πληρώνουν το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να πληρώνουν τη ΔΕΗ -δίχως να πληρώνουν την ΕΡΤ- για να μην τους κόβουν το ρεύμα.

«Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μην πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις (για παράδειγμα, τηλεοπτικό πρόγραμμα), μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (για παράδειγμα ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε, μπορείς να απαιτήσεις να πληρώσεις μόνον το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Παρακαταθηκών και Δανείων και καταθέτεις μόνον το ποσό της υπηρεσίας που αποδέχεσαι και όχι το υπόλοιπο».

Ηταν λίγες ημέρες μετά τη διαρροή σε blog των προκλητικών μισθών στελεχών και ορισμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ, όταν κυκλοφόρησε αυτή η συμβουλή από νομικό μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω ΕΡΤ». Αρκετοί απ' όσους δηλώνουν πως δε θέλουν να πληρώνουν ΕΡΤ, ισχυρίζονται πως δεν έχουν τηλεόραση και άλλοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη χρέωση είναι «χαράτσι».

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «στο κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας χρεώνουν ΕΡΤ», αλλά μην πάμε και πολύ μακριά διότι «ακόμη και στα νεκροταφεία χρεώνουν ΕΡΤ»!

Οχι στα εισιτήρια

Κι αν η συνέχεια δείξει τι θα συμβεί με τη χρέωση για την ΕΡΤ, στη Θεσσαλονίκη επιτροπές πολιτών δεν άφησαν και μεγάλο περιθώριο στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) να χαρεί τις πρόσφατες αυξήσεις που έκανε στα εισιτήρια (1 ευρώ) στις συγκοινωνίες.

Η οργάνωση «Ακρίβεια STOP» κινητοποίησε ομάδες πολιτών που βγήκαν στους δρόμους με φυλλάδια που παρακινούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει εισιτήριο και έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις και τα επεισόδια ο ΟΑΣΘ πήρε πίσω τις αυξήσεις.

Το κίνημα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε ως πολύ ισχυρό και παραμένει ενεργό διεκδικώντας φθηνότερες, αλλά και δημόσιες συγκοινωνίες.

Πίνουν λιγότερο

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την αγορά του αλκοόλ, που την περασμένη χρονιά έκλεισε με πτώση της τάξης του 10%. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης που η μείωση στην κατανάλωση έφτασε το 20%, ενώ πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση στα σουπερμάρκετ (περίπου -5%).

Το εισαγόμενο ουίσκι, που καλύπτει το 40% της κατανάλωσης -σύμφωνα με κλαδική έρευνα της ICAP-, μετά και την τελευταία φορολόγηση σημειώνει επιπλέον πτώση στις πωλήσεις που εκτιμάται γύρω στο 8%.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ίδιας εταιρείας για την εγχώρια αγορά μπίρας, το ερχόμενο διάστημα προβλέπεται ότι θα υπάρξει πίεση και στις... «ξανθές», λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Η αναμενόμενη πτώση, πάντως, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εις βάρος της λεγόμενης «κρύας αγοράς» (μπαρ, καφετέριες) και υπέρ της «ζεστής» (σουπερμάρκετ).

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=175009

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μαυρη Αντιδραση avatar
  Μαυρη Αντιδραση 20/06/2010 12:42:23

  Μηπως γνωριζει καποιος αν πληρωσω το λογοαρισμο της ΔΕΗ χωρις τους τελωνηδες που μας φορτωσαν νυχτα και κατι αλλες αλχημειες περι καυσιμων που αναγραφεται επανω αν μπορει η ΔΕΗ να κοψει το ρευμα εφ οσον εχει εισπραξει την αξια του ρευματος ???

 2. Μαυρη Αντιδραση avatar
  Μαυρη Αντιδραση 20/06/2010 12:43:28

  Εννοωντας αν πληρωσει κανεις ΜΟΝΟ την αξια του ρευματος χωρις τελωνειακους, πετροκαρβουνο, μαζουτοπασοκους κλπ που εμπεριεχει...

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/06/2010 12:58:48

  Μία είναι η "στάση". Η φορολογική.

 4. st.takis avatar
  st.takis 20/06/2010 13:01:57

  Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.

 5. st.takis avatar
  st.takis 20/06/2010 13:05:58

  ΕΙΤΕ ΨΗΦΙΣΗΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΗΣ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΣΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ.

 6. SOTHROPOULOS avatar
  SOTHROPOULOS 20/06/2010 13:18:38

  ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΗΔΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΣΩ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΜΠΛΟΚ Ν Α ΣΥΓΚΕΝΡΩΘΟΥΝ 200 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ. ΑΣ ΕΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ

 7. Ένα Πρόβατο (εξωτερικά) avatar
  Ένα Πρόβατο (εξωτερικά) 20/06/2010 13:27:57

  Εδώ και δύο μήνες μπήκα κι εγώ στο κίνημα,όχι όμως ιδεολογικά.Παύση πληρωμών μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία μου.Μέχρι τότε όποιος έχει διαφορετική γνώμη τα παράπονά του στο δήμαρχο.

 8. GSV avatar
  GSV 20/06/2010 13:45:40

  "Δεν πληρωνω, Δεν πληρωνω" ακουστικως ωραιο ακουγεται. Ουσιαστικως ομως ειναι συνετη σταση του ελληνα πολιτη να μην πληρωνει?

  "Δεν πληρωνω, δεν πληρωνω" τι ομως?

  Ας εξετασουμε τη πιο σοβαρη εκδοχη του, οπου ειναι τα τραπεζικα δανεια. Αρνουμαστε να αποπληρωσουμε τι? Μηπως τη βλακεια μας? Μηπως τη βλαχο-γκλαμουρια μας? Μηπως τη ματαιοδοξια μας?

  Οταν παιρνω δανειο 300,000 ευρω για να αγορασω η να οικοδομησω ενα σπιτι με γνωμονα την προβολη μου στο κοσμο (να πουλησω εφε με απλα λογια) και οχι με γνωμονα τις πρακτικες μου αναγκες, φυσικο ειναι να φωναζω τωρα δεν πληρωνω, δεν πληρωνω.

  Οταν παιρνω δανειο 50,000 ευρω για να αγορασω το ακριβο αυτοκινητο προκειμενου να πουλησω εφε φυσικο ειναι να φωναζω τωρα δεν πληρωνω, δεν πληρωνω.

  Οταν παιρνω δανειο 40,000 ευρω για να παντρευτω στο πιο γκλαμουρατο μερος και να παραμιλανε ολοι φυσικο ειναι να φωναζω τωρα δεν πληρωνω, δεν πληρωνω. Εχω παρευρεθει σε αρκετους γαμους στο εξωτερικο (Βορεια Ευρωπη) και παρατηρησα οτι ο τροπος που διοργανωνεται η γαμηλια δεξιωση στην Ελλαδα ουδεμια σχεση εχει με τη Βορεια Ευρωπη. Δεν τους ενδιαφερει το εφε, η γκλαμουρια, πρακτικα και απλα πραγματα. Και οταν αναζητησα να δω με ποιας χωρας μοιαζει ο τροπος ο δικος μας? Προς μεγαλη μου εκπληξη αντιληφθηκα οτι στο Μαροκο επενδυουν στη ψευτο-γκλαμουρια και στο εφε κατα τη γαμηλια δεξιωση.

  Οταν παιρνω δανειο 10,000 ευρω για να παω διακοπες σε κοσμικα μερη του εσωτερικου η εξωτερικου για να πουλησω εφε φυσικο ειναι να φωναζω τωρα δεν πληρωνω, δεν πληρωνω.

  Οταν καταχρεωνω τη πιστωτικη μου καρτα προκειμενου να αγορασω τα πιο ακριβα και μαρκατα ρουχα φυσικο ειναι να φωναζω τωρα δεν πληρωνω, δεν πληρωνω.

  Οταν η καθε οικογενεια εχει γεμισει με μια ντουζινα αυτοκινητα φυσικο ειναι να φωναζουμε τωρα δεν πληρωνω. Υπαρχουν ελληνες που ντρεπονται να ταξιδεψουν με μεσα μαζικης μεταφορας. Το αντιλαμβανεστε αυτο?

  Και ο καταλογος θα μπορουσε να συνεχιζει για πολυ ακομα, αλλα για οικονομια χωρου σταματαω εδω.

  Σαφως και πρεπει να ομολογησω οτι υπαρχουν και συνετοι ανθρωποι που δυσκολα τα βγαζουν περα και δεν μπορουν να αποπληρωσουν το δανειο που ελαβαν οχι για να ικανοποιησουν τη ψευτο-γκλαμουρια τους αλλα για να επενδυσουν σε ενα καλυτερο αυριο. Δεν αναφερομαι σε αυτη την ομαδα ανθρωπων που πιστευω οτι ειναι σημαντικα μικροτερη απο την ομαδα συνανθρωπων που ανεφερα πιο πανω.

  Σΰμφωνω απολυτα με την καταργηση των διοδιων. Η ποιοτητα των δρομων στην ελλαδα ειναι τοσο αθλια που ειναι αν μη τη αλλο προκλητικο να πληρωνεις. Ειδικα ο δρομος Κορινθου-Πατρων ακομα μου καθεται στο στομαχι. Στο συγκεκριμενο δρομο πληρωνεις διοδια για τον αλλο κοσμο μιας και αποτελει σκοτωστρα.

  Απο εκει και περα θεωρω και εκφραζω προσωπικη αποψη οτι το να μη πληρωσουμε τη βλακεια μας δεν αποτελει λυση αλλα αντιθετως βαθαινει το προβλημα της Ελληνικης κοινωνιας.

  Στην Ελλαδα υπαρχει μια εχθρικη σταση των πολιτων απεναντι στο κρατος εδω και πολλα χρονια. Γιαυτο ειμαστε και πρωτη χωρα εντος συνορων Ευρωπαικης ενωσεως στη φοροδιαφυγη. Με στασεις του τυπου δεν πληρωνω οχι απλως συντηρουμε το χασμα αλλα το μεταλαμπαδευουμε και στις επομενες γενεες με συνεπεια να διογκωνεται.

  Προσωπικως και παλι το "δεν πληρωνω, δεν πληρωνω" ειναι η πιο ανευθυνη σταση ενος πολιτη μιας κοινωνιας.

  Ενα κρατος δεν ειναι ποτε στατικο. Η εικονα του και η αλληλεπιδραση του με τη κοινωνια ειναι αποτελεσμα καθε φορα της εκαστοτε κυβερνησης.

  Εαν πραγματικα θελουμε να συμπεριφερομαστε σαν ωριμοι πολιτες θα επρεπε να φωναζουμε:

  ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΩ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΩ

  • GSV avatar
   GSV @ GSV 20/06/2010 16:52:44

   ναι φιλε il marinero εχεις απολυτο δικαιο οτι τα ποσα δανεια περνεις ειναι θεμα δικο σου. Ακομα και αν θες να τονωσεις μεσω δανειων τη βλαχο-γκλαμουρια σου (Δεν αναφερομαι στο προσωπο σου προς θεου)

   Αλλα οταν αυτο το πραγμα εχει γινει τροπος ζωης φυσικο ειναι οτι καποιοι που θα βρεθουν σε θεση εξουσιας να καταληστεψουν το δημοσιο χρημα για να τονωσουν τη βλακεια τους.

   Επομενως ακομα και ενας απλος πολιτης οταν εχει μαθει σε αυτο το τροπο ζωης εαν ειχε τη τυχη να βρισκεται σε μια θεση εξουσιας τα ιδια θα εκανε.

   Γιαυτο επιμενω ειναι λαθος να λεμε

   Δεν πληρωνω, Δεν πληρωνω.

   Διοτι ετσι δεν θα καταλαβουμε ποτε το λαθος τροπο ζωης που εχουμε υιοθετησει.

   Πρεπει να φωναξουμε

   Δεν σας ξαναψηφιζω, Δεν σας ξαναψηφιζω

   μηπως και επιτελους καταλαβουμε οτι αυτα που κανουν αυτοι που μας κυβερνανε σε μεγαλο βαθμο τα οποια βγαινουν στο φως της δημοσιοτητας και γινεται σκανδαλο, τα κανουμε και εμεις στη καθημερινη μας ζωη σε μικροτερο βαθμο βεβαια γιατι δεν βρισκομαστε σε θεση εξουσιας.

 9. armageddon avatar
  armageddon 20/06/2010 13:47:04

  Το τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογιλά είναι άλλη ιστορία ας χέρονται
  αυτοί που το ψήφισαν ,Συμφωνώ ως πρός την πληρωμή τιμολογίουΔΕΗ εις Παρακαταθηκών και Δανείων χωρις την ΕΡΤ.Επίσης υπάρχει πρόβλημα με
  τα υπέρογκα τιμολόγια των Δημοτικών Τελών ,γιατί να τους πληρώνουμε
  την στιγμή που μας έχουν πνίξει τα σκουπίδια .

 10. anonymous avatar
  anonymous 20/06/2010 14:18:21

  Οι τιμές είναι ήδη στα ύψη. Στη Γερμανία υπάρχουν ιταλικά εστιατόρια που δίνουν φαγητά πακέτο.
  Μια μακαρονάδα έχει 4,5-5 Ευρώ. Εγώ που αγοράζω μια συγκεκριμένη vegan την πληρώνω 3 Ευρώ. Μια πίτσα μαργαρίτα μόνο με τυρί κοστίζει 2,50 Ευρώ μια ναπολιτάνα 4,50 Ευρώ και το ανώτερο που κοστίζει μια πίτσα είναι 6 Ευρώ.

  Πήγα πρόσφατα με μια κοπέλα για φαγητό, πήραμε 2 μακαρονάδες μια πίτσα κι ένα αφρώδες νερό 0,5 λίτρα και πληρώσαμε 15 Ευρώ.

  Στις καφετέριες μια μπύρα κοστίζει από 2,80 έως 3,40 Ευρώ ένας καφές 2,50 Ευρώ κλπ.

  Αυτές οι τιμές δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Πως λοιπόν θα βγει ο κόσμος; Εγώ όποτε είμαι στην Ελλάδα δε βγαίνω γιατί θεωρώ ότι με κλέβουν. Ή αν βγω με φίλους θα είναι τις μισές φορές από αυτές που βγαίνω στη Γερμανία, οπότε δίνω τα ίδια λεφτά. Όμως δε σας κρύβω ότι νιώθω πως στην Ελλάδα στερούμαι. Όλα 30% πάνω και δεν ξέρω γιατί.

  Επίσης όπως βλέπετε ο κόσμος κόβει τα μη απαραίτητα. Μπορεί να κόψει από τα έξοδα super market μπύρες, αναψυκτικά, ποτά κλπ.

 11. Hot dog avatar
  Hot dog 20/06/2010 14:25:09

  Μου επιτρέπετε να διορθώσω κάτι για τον Ο.Α.Σ.Θ: Δε πήραν πίσω τις αυξήσεις, οι τιμές του εισιτηριου πήγαν από 50 λεπτά σε 60 & αν το κόψεις επάνω στο λεωφορείο από 60 πήγε 70 λεπτά. Αυτό που πήρε πίσω ο Ο.Α.Σ.Θ. ήταν η κατάργηση της δωρεάν μετεπιβίβασης σε άλλη γραμμή (σε διάστημα 50 ή 70 λεπτων της ώρας από τη ακύρωση του εισιτηριου) γιατί τα πήρε άσχημα ο κοσμάκης.

 12. plax avatar
  plax 20/06/2010 14:42:11

  νομιζω οτι αλλο ειναι το βαθυτερο νοημα της στασης 'δεν πληρωνω'.
  τοσον καιρο εχουμε γινει θεατες της αγωνιας του κρατους για οικονομια.η φιλοσοφια των μετρων ειναι η οικονομια απο πλευρας κρατους και εξορθολογισμος των δαπανων χωρις να υπαρχει αιτιωδης συνδεσμος της οικονομιας αυτης με την οικονομια του πολιτη.με αλλα λογια οι λογιστες-φωστηρες της εθνικης οικονομιας επιδιωκουν να κανουν οικονομια σε βαρος του πολιτη απαιτωντας παραλληλα να μην κανει οικονομια ο πολιτης.να συνεχισει δηλαδη την καταναλωση αν οχι να την αυξησει.να πληρωσει τυφλα και δουλικα εμμεσους φορους και εισφορες χωρις να κριτικαρει.να αυξησει το δικο του ελλειμμα μειωνοντας την ποιοτητα της ζωης του προς οφελος της κρατικης οικονομιας.
  το κρατος με αλλα λογια λειτουργει αυτη τη στιγμη σε βαρος του πολιτη προς ιδιον οφελος χωρις εμφανεις προοπτικες να επιστραφει καποια στιγμη στους πολιτες ο πλουτος που θα αποκομισει.
  τι θα γινει ομως οταν ο πολιτης θα κανει οικονομια σε βαρος του κρατους?
  θα γινουν ακομα πιο αυστηρα τα μεσα καταστολης?θα τραβηξει το σκοινι τοσο πολυ για να πετυχει τους σκοπους του?θα οδηγησει σε κοινωνικη αποδομηση και ρηξη στους δεσμους πολιτειας πολιτη.η μηπως θα αναγκαστει να υιοθετησει μια πιο ηπια νοοτροπια.θα παραμεινει ενα στυγνο fiscus η μηπως θα επιδιωξει ενα πιο κοινωνικο προσανατολισμο?
  αν αυτη η δραση γινει κινημα θα ειναι ευχης εργον.θα φανει αν οι πολιτικες που δρομολογουνται ερημην μας(γιατι ουδεποτε δοθηκε τετοια κοινωνικη εντολη)και εις βαρος μας ειναι πραγματι μονοδρομος η ειναι η περιρρεουσα ατμοσφαιρα ενα κατευθυνομενο επικοινωνιακο παιχνιδι που στοχευει στην χειραγωγηση της ψυσολογιας της μαζας προς εξυπηρετηση του χρηματοπιστωτικου συστηματος και μονο?

 13. tony avatar
  tony 20/06/2010 15:02:39

  Στη λαϊκή τους τρελαίνω στα παζάρια για να μην κόψουν απόδειξη.
  Είναι παράλογο να φορολογεί τον άνεργο στο φαΐ!!!!!!
  Αν πεινάω δεν θα πληρώσω φόρο και στο φαΐ!!!!!!!!!!!!!!!
  Οι κρεμάλες περιμένουν υπερεγκεφαλε που σκέφτηκες να βγάλεις λεφτά από το φαΐ του άνεργου.

 14. perastikos avatar
  perastikos 20/06/2010 15:14:18

  @ GSV
  Αδελφέ συμφωνω απολυτα μαζί σου. Τα πράγματα ειναι ετσι οπως τα περιγράφεις. Δυστυχώς ειμαστε πρώτοι στο "δήθεν" και τελευταίοι στην αναληψη των υποχρεώσεων και ευθυνών που οι ιδιοι δημιουργούμε. Αυτη η ανόητη αντίληψη του "δεν πληρωνω, δεν πληρώνω", ως δηθεν τιμωρία των τραπεζιτών και πολιτικών, ειναι γι' αυτούς που αρέσκοντο να ζούνε σε μία εικονική πραγματικότητα δανειζόμενοι και που νομίζουν οτι θα μπορέσουν να αποφύγουν ή μετριάσουν τίς επιπτώσεις απο τίς επιλογές τους. Θεωρόντας τους ευατούς τους ως έξυπνοτερους απο τους άλλους, πιστεύουν οτι οι τράπεζες θα μεταθέσουν τίς δικές τους επισφάλειες στούς υπολοιπους ανόητους και οι ίδιοι θα γλυτώσουν! Τέτοιοι κάφροι που είμαστε, τέτοια μας αξίζουν. Και ύστερα μας φταίνε οι αλλοι...

 15. αναγνώστρια avatar
  αναγνώστρια 20/06/2010 15:49:13

  υπάρχει νόμος από το 2005 που αναφέρει ότι η ΔΕΗ των κοινοχρήστων δεν πρέπει να πληρώνει ΕΡΤ. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας πρέπει να πάρει τηλ στο 10500, να αναφέρει στην ΔΕΗ τον αριθμό μετρητή και να του συμψηφίσει η ΔΕΗ τα χρήματα που έχει πληρώσει τα τελευταία 5 χρόνια. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΡΤ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ αναγνώστρια 20/06/2010 21:47:37

   συγχαρητήρια για τήν κίνησή σου να μοιραστείς μια πρακτική γνώση επ' ωφελεία των αναγνωστών, με σοβαρό, περιεκτικό λόγο.

   Μακάρι όλοι οι σχολιαστές να ακολουθούσαν το παράδειγμά σου, και να μην καταχρώνται της φιλοξενίας για φλυαρία χωρίς νόημα (μερικοί)

 16. MARIA avatar
  MARIA 20/06/2010 15:58:58

  Σχετικά με το φόρο της ΕΡΤ που πληρώνουμε στο λογ/σμό της ΔΕΗ. Γιατί δεν μπορεί να γίνει μαζική καταγγελία είτε στον Συνήγορο του Πολίτη είτε στο ΙΝΚΑ ?

  Μόνον έτσι θα κινηθούν νομικές διαδικασίες και θα αναγκαστούν να παρθούν αποφάσεις διαφορετικά θα διαιωνίζεται το θέμα για χρόνια αφού η πλειονότητα των πολιτών πληρώνει κανονικά και λίγοι είναι εκείνοι που πληρώνουν μόνο τη ΔΕΗ μέσω του ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

 17. sintonistis avatar
  sintonistis 20/06/2010 17:02:17

  μπορει να μου απαντησει καποιος απο εσας τι θα γινει στην περιπτωση που σταματησω να πληρωνω τις δοσεις μου? (δεν εχω κανεν ακινητο , μονο ενα σταθερο μισθο).... δεν θελω να μην πληρωσω να μην πληρωσω τις μαλακιες που εχω κανει αλλα να ανασανω για ενα εξαμηνο!

  • DOC avatar
   DOC @ sintonistis 20/06/2010 17:47:58

   ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΩΒΡΑΚΑ,ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ...

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ DOC 20/06/2010 18:21:55

    λεφτα υπαρχουν.............!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. lpap avatar
  lpap 20/06/2010 17:53:28

  Μετά από καιρό έκανα τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Φρίκαρα και σε κάθε στάση για πληρωμή διοδίων έβριζα τον Σουφλιά. Αυτό είναι ΑΙΣΧΟΣ. 19,5 Ε να πάω κι άλλα τόσα να γυρίσω; Άλλο έξοδο η βενζίνη βέβαια. Γκρέμισμα θέλουν τα διόδια. Κι από δρόμους; Στα πιο πολλά σημεία πήγαινα σε μία λωρίδα καροτσακι..κι η πλάκα είναι πως ήτανη λωρίδα που πλήρωσα 2,80Ε. Τέτοια λαμόγια πολιτικοί δεν θέλουν λυντσάρισμα; Αι σιχτίρ πια..

  • anonymous avatar
   anonymous @ lpap 20/06/2010 19:17:47

   Στην Ελλάδα δεν είχαμε δρόμους. Φτιάχτηκαν κάποιοι και πρέπει να εξοφληθούν. Το ίδιο γινόταν και στη Ευρώπη. Τώρα πλέον δεν πληρώνεις διόδια αλλά αγοράζεις μια βινιέτα me 35 Ευρώ και αρκεί για όλο το χρόνο. Το κακό με αυτή είναι ότι διαρκεί από 01-01 έως 31-12 δηλ. και το Νοέμβρη να την αγοράσεις πάλι 35 Ευρώ θα πληρώσεις μέχρι τέλος του έτους.

 19. JOHN avatar
  JOHN 20/06/2010 19:32:00

  Ειναι πια μονοδρομος.Δεν μας αφεισαν τιποτε για να εχουμε και να πληρωνουμε.Τα βασικα και τα ακρως απαραιτητα,και αυτα με δραματικες περικοπες!Και απο πρωτης Ιουλιου +2% πανω το ΦΠΑ,ετσι γιατι η κυβερνηση βρισκεται διπλα στο πολιτη και τα προβληματα του!!Κατα τ αλλα περιμενουν να κινιθει η αγορα και να μαζεψουν φορους,μονο με πλιατσικο και με αρπαχτες οπως συνηθιζουν καταφερνουν και κινουνται.Τωρα τι αντικτυπο εχει αυτο στη πραγματικη οικονομια περα βρεχει.Και για να τα περασουν αυτα μας μιλανε για πτωχευσεις,για τροικες,για ΔΝΤ,ετσι για να καλιεργουν ενα σκηνικο τρομου και να μας κανουν να πιστευουμε οτι οι αρπαχτες και το πλιατσικο θα πιασουν τοπο και τα μνημονια ντροπης και υποτελειας που υπεγραψαν ειναι σανιδα σωτηριας!!!Θαυμαστε θιασο σκιων που θελει να λεγεται κυβερνηση.Ισως λεω ισως γιατι κι εμεις σαν λαος εχουμε ευθυνες.Μας διαβασαν μας καλουπωσαν και μας κοροιδευουν!

 20. καπελωμα τζι αρ avatar
  καπελωμα τζι αρ 20/06/2010 20:20:38

  Πως γίνεται καταθέσουμε τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουμε την ΕΡΤ? Η ΕΡΤ εχει τρια ψηφιακά κανάλια και μας αναγκάζει να βλεπουμε την αναλογική ΝΕΤ για να δούμε τα ματς. Τα δε τρια ψηφιακά της ΝΕΤ θα μας δείχνουν μονίμως άσχετες νερόβραστες ταινίες, με ήρωα ενα μαύρο, την άλλη εν κινέζο, την επόμενη ενα ιρακινό. Τν άλλη βδομάδα ξανά απο την αρχή. Γιατί ξοδεύουν τα λεφτά μας γι αυτές τις χαζομάρες?

  Τωρα σχετικά με το άθρο. Στην αρχή είδα το τίτλο και χάρηκα γιατί νόμισα οτι είναι μια αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση. αλλά μετά κατάλαβα οτι ήταν ενα άρθρο της Ελευθεροτυπίας που ανακάλυψε την ανέχεια του κόσμου και τη βάφτισε λαϊκή αντίδραση προσπαθώντας να πείσει οτι μεγάλο ποσοστό το0υ κόσμου στις εκλογές που έρχωνται δε ωηφίσει συντηρητικά αλλά θα τη δούν κεντροαριστεροί κι επαναστάτες.

  Ασε μας ρε Ελευθεροτυπία. Εδω ο κόσμος καίγεται κι αυτοί το μαγέιρεμα των ειδήσων μη χάσουν τα ψηφαλάκια τους.

 21. Dimi avatar
  Dimi 20/06/2010 20:56:04

  Τον νέο Πράσινο Φόρο «Tobin Τax» τον ξέρετε;

  (Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  Αθήνα, 16 Ιουνίου 2010

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  Η Ελλάδα κάνει μεγάλες, ριζοσπαστικές ανατροπές και αλλαγές και βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο, παρότι χρειάζεται να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας.

  Προσπάθειες, που θα αποδώσουν εντέλει για τον ίδιο τον πολίτη, για μια ευνομούμενη Πολιτεία, μια Πολιτεία δικαιοσύνης, μια Πολιτεία ουσιαστικής Δημοκρατίας, συμμετοχής και ευημερίας.

  Όμως, το ελληνικό ζήτημα ανέδειξε τις αδυναμίες της διεθνούς αγοράς και την ανάγκη μιας συντονισμένης παρουσίας πια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Αυτό συζητάμε σήμερα, με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης και αύριο, με τους ηγέτες όλων των κρατών-μελών.

  Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης και αυτός πρέπει να εδραιωθεί, να θεσμοθετηθεί, μαζί με ένα Ταμείο Στήριξης κανονικό, το οποίο θα βοηθά τις χώρες που μπορεί να έχουν δυσκολίες δανειοδότησης.

  Και παράλληλα, πρέπει να υπάρξει πια Εποπτεία της διεθνούς αγοράς, διότι υπάρχει αδιαφάνεια, κερδοσκοπία και πρέπει να υπάρχουν κανόνες.

  Κανόνες, που θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει και στη συνάντηση των G-20, που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

  Δεύτερον, δεν αρκεί να υπάρχει μια δημοσιονομική ισορροπία, δηλαδή ένα μάζεμα του σημαντικού χρέους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χρειάζεται να υπάρχουν και επενδύσεις και στήριξη της ανάπτυξης.

  Και αυτό, αν δεν γίνει σε κρατικό επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή κρατών-μελών, μπορεί και πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με νέα μέσα. Και τα νέα μέσα που προτείνουμε, είναι πολύ συγκεκριμένα.

  Πρώτα απ’ όλα, ένας φόρος, «ΤΟΒΙΝ ΤΑΧ», όπως λέγεται, δηλαδή, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που μπορεί να φέρει περίπου 200 Δις Ευρώ το χρόνο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

  Ένας Φόρος, ο Πράσινος όπως λέγεται, για τους εκπεμπόμενους ρύπους.

  Και βεβαίως, τα Ευρωομόλογα που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

  Και τέλος, οι δημόσιες πολιτικές μας πρέπει να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή, πρέπει να στηρίξουν την εργασία, τη δημιουργία δηλαδή θέσεων εργασίας και βεβαίως, πρέπει να στηρίξουν και τη μετατροπή των οικονομιών μας σε Πράσινες και ανταγωνιστικές οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Αυτή είναι η προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη.

  Ευχαριστώ πολύ.

  Ana-mpa.gr

  **

  Και τα μυαλά στα κάγκελα, για τον άσχετο φανατισμένο και παθιασμένο με το Τίποτα και που είναι έτοιμος να το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος για την Ελλάδα.

  Εξω και Κάτω οι κλέφτες και καταχραστές του Πλούτου και του Οξυγόνου της Γής και Μέλη της Παγκόσμιας Εταιρείας Δολοφόνων Bilderberg Inc.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Dimi 20/06/2010 21:17:10

   ο ΓΑΠ είναι χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Θα μείνει μόνος του στον πλανήτη να λέει τέτοιες αρλούμπες. Όποιος του γράφει τις ομιλίες, να διαβάσει καμμιά ξένη εφημερίδα. Αυτά, έχουν πάψει να είναι της μόδας, και τώρα οι σοσιαληστές, ψάχνουν για καινούργια ιδεολογική πλατφόρμα.

   • Dimi avatar
    Dimi @ archaeopteryx 21/06/2010 09:12:30

    Η καινούργια ιδεολογική πλατφόρμα του Αναγεννημένου, Αδιάφθορου, Θεσμικού, Σύγχρονου, Συλλογικού, Δημοκρατικού, Οργανωτικού, Συγκροτημένου, Ανοικτού, «Ισόβεια Νικηφόρου Πράσινου», όπου Ολοι οι καλοί ΛΑΘΡΟ χωράνε και Ολοι πληρώνουν «Τοbin Tax». Θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου!..

 22. Σαρπακη Α. avatar
  Σαρπακη Α. 12/07/2010 23:23:37

  Στο αεροδρόμιο Χανίων, σήμερα 12-7-2010 πηγα ν' αγορ'ασω ένα παγωτό από το Μίνι Market και εκεί που κάνει περίπου 2 Ευρώ έξω, εκεί έκανε 4 Ευρώ!! Η αντίδρασή μου ήταν να μην το πάρω και να της πω της πωλήτριας ότι είναι ακριβό και δεν το παίρνω! Απαράδεκτη εικόνα για τον τουρίστα!! Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλει κόσμο να έρχεται...και να τους παραλαμβάνουν τέτοιες ασηδοσίες!! Ντροπή μας σαν Κρατος!!! Και εδώ ανύπαρκτο!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.