#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2009 16:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «κίνημα της αποχής» αμφισβητείται

 Το «κίνημα της αποχής» υπάρχει μόνο στα μυαλά των ευφάνταστων.


__________________________________________________________________________________________
Ναι! Η αποχή ήταν η ως τώρα μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Όχι! Δεν έπιασε το 47 κόμμα κάτι τοις %. Ήταν ακριβώς 35,45%. Το παραμύθι με τις παραλίες παρατράβηξε (αν και προσωπικά προσεύχομαι να απέχουν και στις εθνικές εκλογές, όσοι επαίρονταν για το κατόρθωμά τους στην οθόνη του Star, νομίζοντας ότι κάτι έκαναν - καλό θα μας κάνει ως λαός).

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 10.934.097 κατοίκους αυτής της χώρας, στην απογραφή του 2001. Στους πίνακες επιβίωσης, εκτιμά ότι το 2009 υπάρχουν 11.259.235 μόνιμοι κάτοικοι εντός των συνόρων. Από αυτούς, 17 χρόνων και κάτω είναι οι 2.013.948 και ως γνωστόν, δικαίωμα ψήφου έχουν οι από 18 και πάνω. Μένουν 9.245.287.

Αν αφαιρεθούν και γύρω στους 400.000 άνω των ογδόντα (η νομοθεσία επιτρέπει στους από εβδομήντα και πάνω να μην ψηφίζουν), απομένουν 8.845.287. Από αυτούς, οι 695.979 δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ως επίσημα αλλοδαποί. Αφαιρώντας τους, μας απέμειναν 8.149.308.

Ο κ. Παυλόπουλος μας βεβαιώνει ότι ψήφισαν 5.260.890. Που σημαίνει συμμετοχή 64,55%. Που μεταφράζεται σε αποχή 35,45%. Με καύσωνα, τριήμερο και αδιάφορες για πολλούς εκλογές, μια και το Στρασβούργο πέφτει κάπως μακριά. Το «κίνημα της αποχής» υπάρχει μόνο στα μυαλά των ευφάνταστων και των βολεμένων.

K.M.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 1 stous 2 avatar
  1 stous 2 10/06/2009 16:26:02

  (αποχής εγκώμιον)

  Κι όμως τελικά ο Δεκέμβρης εκφράστηκε στις κάλπες! Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγηθούμε. Αν ο Δεκέμβρης ανάδειξε κάτι σημαντικό, αυτό ήταν μια κάθετη πόλωση που διαπερνά την ελληνική κοινωνία και την τεμαχίζει ταξικά κι η οποία αν οξυνθεί λαμβάνει εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις. Στις ευρωεκλογές από την άλλη εμφανίστηκε μια διαφορετικού τύπου πόλωση, ανάμεσα στον «απολιτικό» κόσμο που δεν ασχολήθηκε καν με την όλη φαρσοκωμωδία κι επέλεξε πιο ευχάριστους και δροσερούς τρόπους να αντιμετωπίσει την υψηλή θερμοκρασία των ημερών και στον «πολιτικοποιημένο» κόσμο που προσήλθε στις κάλπες για να καταδείξει την ακροδεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας, την οικολογική ανησυχία μιας μειοψηφίας πολιτών, την σταθερότητα των μελών του Κόμματος και την χρεοκοπία της υπόλοιπης αριστεράς. Είναι όντως έτσι τα πράγματα;


  Ένα κοινό σημείο τόσο στις αναλύσεις για τον Δεκέμβρη, όσο και σε αυτές για την αποχή, είναι η κατηγοριοποίηση των φαινομένων κι ο τεμαχισμός των υποκειμένων γίνεται με βάση την έννοια της «πολιτικοποίησης». Ο Δεκέμβρης δεν είχε θεσμικά αιτήματα, άρα ο κόσμος δεν ήταν πολιτικοποιημένος (όπως π.χ. το 73), ένας στους δυο πολίτες προτιμά το μπανάκι του από το να ψηφίσει, άρα επίσης ένας στους δυο Έλληνες είναι αυτό που λέμε απολίτικος. Ας ξεκινήσουμε από την έννοια της πολιτικής λοιπόν, κι ας μας εξηγήσει όποιος κάνει τέτοιου τύπου αναλύσεις πώς την εννοεί, γιατί ανάλογα με την χρήση της στο λόγο, στην έννοια πολιτική μπορεί να αντιστοιχεί είτε το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στα κοινά, στις εξελίξεις, στην δημόσια σφαίρα, στην ταξική πάλη κτλ. κτλ., είτε εκείνη η διαχωρισμένη από την υπόλοιπη ζωή μας σφαίρα στην αστική κοινωνία όπου κάποιοι (πολιτικοί) αναλαμβάνουν εξ’ ονόματι όλων να διαχειριστούν τα κοινά, την δημόσια σφαίρα, τις εξελίξεις, την ταξική πάλη κτλ. κτλ.

  Με βάση την πρώτη έννοια, τα κινήματα του ’60 αποφάνθηκαν πώς το καθετί στην ζωή μας είναι πολιτικό, από τις ερωτικές σχέσεις και την διατροφή μας, μέχρι και την αξιοποίηση ενός καυτού τριημέρου. Η επιλογή του να επιτεθείς ή να φύγεις από την μητρόπολη επειδή μπούχτισες από την ρουτίνα του σπίτι, δουλειά, μπαρ, tv και από την κενότητα των σχέσεων που αναπαραγαγονται σε αυτήν, είναι λοιπόν μια ΠΟΛΙΤΙΚΟΤΑΤΗ επιλογή που εκφράστηκε από πολύ κόσμο και τον Δεκέμβρη και στις ευρωεκλογές, είτε ως καταστροφή της μητρόπολης, είτε ως απομάκρυνση από αυτήν. Ακόμα κι η επιλογή του να μη μιλήσεις (για) πολιτικά είναι επίσης μια πολιτική επιλογή. Αυτό το ξέρουμε καλύτερα από όλους οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ. Δεχόμενοι κι επεξεργαζόμενοι καθημερινά ένα πλήθος πληροφοριών, με το που φεύγουμε από την δουλειά, θέλουμε πολλές φορές να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από το να μεταδίδουμε τις ίδιες πληροφορίες και τον συνακόλουθο «θόρυβο» της δουλειάς, με τον ίδιο τρόπο που ένας εργάτης σε βιομηχανία παραγωγής σωλήνων δεν θέλει στον ελεύθερο χρόνο του να ακούει για «σωλήνες» (που λέει κι ένα underground τραγουδάκι).

  Προχωρώντας προς την δεύτερη έννοια της πολιτικής, αυτήν που την τοποθετεί δίπλα στην έννοια της αστικής δημοκρατίας ως τον διαχωρισμένο χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά που καρπώνονται οι πολιτικοί ως υπεραξία, το μότο «το προσωπικό είναι και πολιτικό» μετατρέπεται σε «το πολιτικό είναι ενάντια στο προσωπικό». Το ευρισκόμενο σε βαθιά κρίση πολιτικό σύστημα, αντιλαμβάνεται την σαπίλα του, την απομάκρυνση της διαχωρισμένης σφαίρας της πολιτικής από την καθημερινή ζωή και μην έχοντας βρει άλλη λύση καλεί τον κόσμο να θυσιάσει το προσωπικό για χάριν του πολιτικού, να αναπαραγάγει την σαπίλα. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι μπροστάρης σε αυτόν τον πληροφοριακό πόλεμο που εξαπέλυσε το σύστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την διάσωση της πολιτικής, μπήκε η αριστερά «των κινημάτων και της οικολογίας», αυτοί δηλαδή που επικαλούνται την καθημερινότητα είτε ως σύγκρουση (κινήματα) είτε ως ποιότητα ζωής (οικολογία). Η αριστερά και η πολιτική οικολογία κατάφερε να εκφράσει την σαπίλα της πολιτικής και της οικολογίας με τον πιο απόλυτο τρόπο: «χάσε ένα μπάνιο», θυσίασε δηλαδή κάθε ευχάριστη στιγμή που αναζητάς στην καθημερινότητα σου, «για να χάσουν τον ύπνο τους», για να στηρίξεις δηλαδή εμάς που θέλουμε κατά τ’ άλλα να κάνεις μπάνια, να έχεις ελεύθερο χρόνο, δημόσιους χώρους κτλ κτλ.

  Κι από την άλλη τι πιο λογικό, από το να διατηρηθεί η δύναμη που κοντά έναν αιώνα τώρα εκφράζει σταθερά αυτές τις «θυσίες», αυτόν τον διαχωρισμό της πολιτικής συνείδησης (της επανάστασης) από την καθημερινότητα του εργάτη. Η ίδια δύναμη που είδε εχθρικά τον Δεκέμβρη, γιατί αυτός αμφισβητούσε την πρωτοκαθεδρία του πολιτικού στα κινήματα. Και το Κόμμα ξέρει να κάνει καλά την δουλειά του, σε αντίθεση με τις παραφυάδες του, που έναν ολόκληρο Δεκέμβρη έψαχναν αποτυχημένα να αποκαταστήσουν αυτήν την πρωτοκαθεδρία και έξι μήνες μετά ζήτησαν από τον κόσμο να αναδείξει την αποτυχία τους στα κινήματα και στις κάλπες…

  Τέλος, το στρατόπεδο που αντιμετωπίσαμε στον δρόμο τον Δεκέμβρη, το μπλοκ που συνενώνει συνταξιούχους νοικοκυραίους, φοβισμένους μικροαστούς και μαχαιροβγάλτες νεοναζί είναι το κατ’ εξοχήν μπλοκ που θα εκφραστεί δυνατά στις κάλπες, αφού ισχύει γι’ αυτό ότι και για το ΚΚΕ: ενδυναμώνονται πάνω στον φόβο των κινημάτων και του «αγνώστου» που αυτά επαγγέλλονται (επανάσταση, διεθνισμός), ενώ εκφράζουν την δυναμική συντήρησης του υπάρχοντος συστήματος. Πάνω απ’ όλα εκφράζουν την προστασία των διαχωρισμών εντός της εργατικής τάξης και κυρίως του εθνικού διαχωρισμού, ο οποίος απειλείται με την κινητικότητα του μεταναστευτικού προλεταριάτου και τις κινήσεις αντίστασης που ξεπροβάλλουν ορμητικά από τους μετανάστες και εκφράστηκαν και τον Δεκέμβρη. Τέλος οι φασιστονοικοκυραίοι δεν αντιμετωπίζουν διαρροές από μπάνια και παραλίες, αφού είναι η κατ’ εξοχήν φιγούρα που εκφράζει τον διαχωρισμό/υπεροχή του πολιτικού σε σχέση με το προσωπικό: Μπορεί να είσαι μαυριδερός, 1,40 απόγονος τουρκοαρβανιτών και να φαντασιώνεσαι την φυσική υπεροχή σου ως μέλος της «άριας φυλής», ή μπορεί να είσαι νοικοκυραίος μεσ’ στην μιζέρια και την γκρίνια για τους πολιτικούς και τους μετανάστες, που φαντασιώνεται τον στρατό και την αστυνομία που θα επιβάλλουν την τάξη.

  Αυτό το στρατόπεδο, σίγουρα είναι επικίνδυνο και πάντα ήταν. Όμως η εκλογική του άνοδος δεν εκφράζει αυτή την στιγμή τόσο μια κοινωνική του άνοδος, όσο μια κοινωνική του συσπείρωση/άμυνα. Πάντα υπήρχαν, ειδικά στην Ελλάδα οι ταγματασφαλίτες πάντα φρόντιζαν να διαιωνίζουν το είδος τους, απλώς τώρα έχασαν τον δρόμο τον Δεκέμβρη και προσπαθούν να τον ξανακερδίσουν μέσω της πολιτικής τους συσπείρωσης/δύναμης. Το πιο ανησυχητικό με αυτό το στρατόπεδο είναι ότι επιτίθεται όταν οι δρόμοι αδειάζουν και το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να βάλουν μπροστά πλάνα αντιμετώπισης του «εσωτερικού εχθρού», που ίσως είχαν παγώσει λόγω ευροεκλογών. Όπως και να έχει όμως είναι ένας εχθρός που με κανέναν τρόπο δεν αντιμετωπίζεται στην έδρα του (στις κάλπες) αλλά εκεί που πραγματικά αλλάζουν τα πράγματα, στους δρόμους.

  από http://katalipsiesiea.blogspot.com

 2. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 10/06/2009 16:48:30

  Ο Παυλόπουλος και η ομοίγυρή του αποδείχτηκαν μάγοι των αριθμών στις πρόσφατες εκλογές. Μπορεί οι αριθμοί πράγματι να δημιουργούν εντυπώσεις και να προδιαθέτουν. Εκεί όμως σταματάει η επικοινωνία. Γιατί για την ουσία οι Πολίτες δεν είναι νούμερα. Και για την διαλεκτική το Όλον δεν αποτελεί απλό άθροισμα των μερών του.
  Τραγουδάει ο Νιόνιος κάπου:
  "Τι να πουν οι εκπρόσωποι, έρημοι και απρόσωποι".
  Ο Φρόιντ συχνά άφησε όλους τους ασθενείς του στο έλεος της τρέλας τους, τρέχοντας πίσω από ένα μοναδικό τρελό που εξασκούσε ακατάλυτη έλξη στην θεραπευτική του έφεση. Και το λιοντάρι όταν ερωτήθηκε πόσα παιδιά τίκτει, απάντησε αντίστοιχα δια στόματος του Αισώπου.
  Αυτοί θα μετράνε πάντοτε κουκκιά, επαναλλαμβάνοτας, ότι η μάζα που τους κουβαλά στους ώμους της ήταν, είναι και θα παραμείνει απρόσωπη, οπως και αυτοί οι ίδιοι.
  Και ο Ρωμιός θα ακονίζει πάντοτε τα νύχια του πάνω στην πέτρα. Ταμένος στην μεγάλη αλλοίωση που ονομάζεται επίγνωση του "κυάμων απέχεσθαι".
  Εδώ δεν πρόκειται για σύγκρουση διαφορετικών ποσών. Τι αξία μπορεί να έχει η ζωή, για αυτούς που δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν άπτονται, δεν μυρίζουν, δεν γεύονται;

 3. marikaki avatar
  marikaki 10/06/2009 16:55:19

  "...προσωπικά προσεύχομαι να απέχουν και στις εθνικές εκλογές, όσοι επαίρονταν για το κατόρθωμά τους στην οθόνη του Star, νομίζοντας ότι κάτι έκαναν - καλό θα μας κάνει ως λαός."
  Μαζι σου στην προσευχη!
  Ειναι το λιγοτερο γελοιο και σιγουρα προκλητικο να ακους παιδια 18-20 χρονων να δηλωνουν οτι κουραστηκαν απο την πολιτικη και τους πολιτικους στην Ελλαδα.
  Ποτε προλαβαν?
  Φτιαξαμε μια γενια απολιτικων και "σταρχιδιστων" που με MERCEDES και ARMANI (απο τον μπαμπα) το παιζει ηθικη και πολιτικοποιημενη.
  Φυσικα την πρωτη ευθηνη εχουν οι πολιτικοι και οι πολιτικες αλλα ΚΑΙ οι πολιτες. Χρειαζεται αγωνας για να αλλαξει και οχι πολιτικη αποχη!!!
  Ακομα και η αποχη θα ειχε αξια αν γινοταν συνδυασμος με μια καθιστικη διαμαρτυρια μπροστα στην βουλη καθ'ολη την διαρκεια (12ωρο)των εκλογων.
  Οχι ομως απο την Μυκονο και τους αλλους καπιταλιστικους Παραδεισους!

 4. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 10/06/2009 16:56:50

  @1 στους 2
  Ας το πούμε απλούστερα: 2 στους 2, ή μηδέν εις το πιλίκον. Αυτό που έλιψε τόσο τον Δεκέμβρη, όσο και στην αποχή ήταν οι Πολίτες. Και αυτό που υπερπερίσευσε ήταν η μάζα.
  Μη ψάχνουμε σε λογικά σχήματα. Και πριν μιλάμε για ταγματασφαλίτες ας μελετήσουμε το βιβλίο του Α. Στίνα "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ".

 5. Mayri Trypa avatar
  Mayri Trypa 10/06/2009 17:03:07

  @ 1 stous 2

  Τέλεια Τάπα!

  @ Κ.Μ.

  κύριε μου αφήστε με στο ευφάνταστό
  μη μου το αριθμομετράτε...
  κι ότι αφορά το βόλεμα μου στην ζωή
  στον πάτο που εβρίσκομαι ελάτε το και πάρτε

 6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 10/06/2009 17:05:39

  Λίγο μπακαλίστικη η ανάλυση, θα επιστρέψω με στοιχεία το βράδυ σήμερα. Η ουσία είναι ότι στην Αθήνα ήταν πασιφανές ότι ο μισός κόσμος έλειπε και αν υποθέσουμε ότι είχε παραμείνει στο λεκανοπέδιο, σίγουρα έλειπε από τα εκλογικά κέντρα όπου όσα γύρισα προσωπικά (από 2-3 σχολεία κυρίως σε Κυψέλη, Γαλάτσι, Παγκράτι)είχαν τη μισή κίνηση από αυτή των βουλευτικών εκλογών...

 7. 1 stous 2 avatar
  1 stous 2 10/06/2009 17:10:16

  @Μποτίλια στο πέλαγος

  Αυτό που έλειψε από το Δεκέμβρη μάλλον ήσουν εσύ γιατί οι πολίτες, όπως αρέσκέσαι να χαρακτηρίζεις ουδέτερα τα πολιτικά υποκείμενα που πήραν συνειδητά μέρος, έφτασαν κατά διαστήματα να πλημυρίζουν όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, κρίμα που το έχασες, ίσως μετρίαζε κάπως την ελιτίστικη άποψη του δήθεν διανοούμενου. Εχω μελετήσει και Στίνα αλλά επέτρεψέ μου να θαυμάζω ακόμη τον Αρη...

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/06/2009 17:14:55

  KM

  Μπορεί να είμαι ευφάνταστος, ίσως και βολεμένος. Ωστόσο εργάζομαι για να ζω, αισθάνομαι ότι από τουλάχιστον το 1949 οι πολιτικοί μας είναι (με λίγες παροδικές εξαίρεσεις ψιλοψεύτες ή χοντροαπατεώνες), μία δύο φορές πίστεψα σε μερικούς αλλά δεν κρατησε πολύ

  Δεν δέχομαι λαοπλάνους, φαύλους, τεμπέληδες, ανίκανους και ψεύτες, και από τα 25 μου και μετά έβγαλα τους κομμουνιστές από τις επιλογές μου. Δεν πιστεύω σε -ολόγους, δεν μου αρέσει να με κλέβουν, και δεν θα ψηφίσω ποτέ με κριτήριο το δυοίν κακοίν προκειμένοιν. Θα προοτιμήσω να μεταναστεύσω. Ως εκ τούτου η αποχή είναι για μένα δήλωση.

 9. marikaki avatar
  marikaki 10/06/2009 17:15:40

  @7
  "...θαυμάζω ακόμη τον Αρη..."
  Και ποια η σχεση του Αρη με την αποχη?
  Ο Αρης ηταν ΠΑΡΟΝ σε δυσκολοτερες καταστασεις και οχι ΑΠΩΝ απο αηδια ή απο θλιψη.Την οργη του την μετετρεψε σε οπλο αγωνα και οχι σε απαξιωση και φυγη.

 10. 1 stous 2 avatar
  1 stous 2 10/06/2009 17:20:00

  @9
  Διάβασε το 1 και θα πάρεις την απάντηση

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 10/06/2009 17:21:25

  Τι σχέση έχουν οι θυμωμένοι έφηβοι του Δεκέμβρη με τους κυνικούς και ψιλοβολεμένους τζιπάτους που μποτιλιαρίστηκαν 3 ώρες την Κυριακή στη Βουλιαγμένης και στη Μαραθώνος για να εκφράσουν δήθεν τη διαμαρτυρία τους στις τρισάθλιες και περιφραγμένες παραλίες; Μη μου πείτε ότι δεν τους είδατε; Τους έβλεπα και στο πήγαινε και στο έλα.

  Η Ελλάδα έξι μήνες το χρόνο είναι η χώρα της σιέστας, λόγω κλίματος.
  Μην υπερτιμάτε ένα φαινόμενο που δεν αξίζει καν αυτές τις καλογραμμένες αναλυσεις.
  Συμφωνώ με την ανάρτηση του Κ.Μ.

 12. marikaki avatar
  marikaki 10/06/2009 17:24:04

  Αν η ψηφος ειναι δηλωση εμπιστοσυνης οσοι ψηφιζουν το ιδιο δηλωνουν εμπιστοσυνη στο ιδιο.
  Αν η αποχη χαρακτηριστει ως "δηλωση" τοτε οσοι απεχουν πρεπει να "δηλωνουν" το ιδιο πραγμα.
  Δεν ισχυει ομως αυτο και το ξερετε πολυ καλα.
  Κατι αλλο χρειαζεται και οχι αποχη.
  Ας μεινει η αποχη να χαρακτηριζει τους απολιτικους και αδιαφορους...και ας υπαρξει αλλος διακριτος τροπος αντιδρασης.

 13. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 10/06/2009 17:31:36

  ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΧΗ

  "Το σύστημα δε λειτουργεί με αυτό τον τρόπο εξαιτίας κάποιου βίτσιου ή ανεξήγητου φαινομένου. Τα στοιχειά κοινωνικής παθογένειας δε σχετίζονται με τη φύση αυτού καθ' αυτού του πολιτικού συστήματος και έτσι η εξήγηση δε μπορεί να αναζητηθεί στην εγκαθίδρυση του τάδε ή του δείνα συστήματος κοινωνικής οργάνωσης αλλά εντοπίζεται στην ίδια την ανθρώπινη φύση, η οποία καθορίζεται κυρίως από τρία ένστικτα: (α) το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, (β) το ένστικτο της αναπαραγωγής και (γ) το ένστικτο της κυριαρχικής επιβολής του Εγώ.

  Σε κάθε μορφή κοινωνικής οργάνωσης, ο άνθρωπος παρά την έμφυτη κοινωνικότητα του, διαθέτει σε πολύ έντονο βαθμό την τάση για κυριαρχία και επικράτηση, γεγονός που τον ωθεί σε πράξεις ή παραλείψεις που μπορεί να χαρακτηριστούν άδικες, ανήθικες ή και αντικοινωνικές. Τα άτομα που κατέχουν θέσεις ευθύνης και κυρίως αυτοί που μπορούν να χειραγωγήσουν τα παραπάνω άτομα, δηλαδή οι εκάστοτε κρατούντες, έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να δρουν πέρα και πάνω από το σύστημα οργάνωσης και τους κανόνες που θέτει, ανεξάρτητα από τη δομή του και από τον τρόπο ή τα κριτήρια με τα οποία επιλεχθήκαν τα πρόσωπα και λήφθηκαν οι αποφάσεις.

  Στη σύγχρονη εποχή, η δικλείδα εκείνη που εξασφαλίζει στους κρατούντες την επιδιωκόμενη κυριαρχία και την ανεκτικότητα του κοινωνικού συνόλου απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και συμπεριφορές, είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Η καθολική συμμετοχή, στη διαμόρφωση και διαχείριση των κοινών υποθέσεων (τοπικών, εθνικών ή υπερεθνικών) όπως αυτή εκφράζεται μέσω της καθολικής συμμετοχής σε εκλογές, έχει αποτύχει στο να αποκαλύψει τις επιλογές και προτιμήσεις μιας κοινωνίας και κυρίως να επιδείξει ανεκτικότητα απέναντι στις επιλογές και προτιμήσεις των διαφωνούντων κομματιών της. Αυτονόητο είναι η καθολική συμμετοχή να μην αποτελεί ούτε επαρκή ούτε ασφαλή συνθήκη για την εξασφάλιση της ευημερίας του κοινωνικού συνόλου. Μπορεί όμως να αποτελέσει εμπόδιο.

  Για να συνεχίσει το σύστημα να υπάρχει, να λειτουργεί και να δρα προστατευμένο και ανενόχλητο, χρειάζεται να συντηρεί την εντύπωση, ότι η ύπαρξη του λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου και του κοινού συμφέροντος. Αντίστοιχα, πρέπει να δημιουργείται η αίσθηση ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται, είναι κατάλληλες και επαρκείς να αποκαλύψουν και να προασπίσουν την ανόθευτη και κυρίαρχη λαϊκή “βούληση και κατ’ επέκταση οι εκφραστές/λειτουργοί του συστήματος που είναι επιλεγμένοι μέσα από αυτές, ικανοποιούν το κοινό αίσθημα και υπηρετούν το κοινό καλό.

  Η φύση της σύγχρονης δημοκρατίας δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται και οι επιλογές πρέπει να προκρίνονται μέσα από διαδικασίες αρκούντως “δημοκρατικές”, που να διαθέτουν την απαραίτητη “κοινωνική συναίνεση”, νομιμοποίηση και αποδοχή. Η απαιτούμενη νομιμοποίηση παρέχεται απλόχερα με την καθολική συμμετοχή μας στις εκλογές, αφού ψηφίζοντας, εμείς συμμετέχουμε, διαμορφώνουμε, επιλεγούμε. Υπό τις παραπάνω συνθήκες και δεδομένα, ο πολίτης καλείται να ψηφήσει. Να προσέλθει στην κάλπη και να ασκήσει ανεπηρέαστος το κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα!

  Αυτό το δημοκρατικό επίχρισμα της καθολικής συμμετοχής, είναι εκείνο το χαρακτηριστικό κάθε σύγχρονου συστήματος που εξασφαλίζει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ, εκείνων που διαθέτουν τον τρόπο και τα μέσα να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν τις συνθήκες που επιθυμούν (θεσμικά πλαίσια) χωρίς να προκαλέσουν ασυνήθιστες ή μοιραίες αναταράξεις και εκείνων που χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα δικαιώματα που τους παρέχει το σύστημα, προσπαθούν να αμυνθούν. Τα άρθρα του συντάγματος, από το 4o έως και το 25ο, αναφέρονται στα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, με το άρθρο 25 (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων) να περιγράφει την υποχρέωση του κράτος να προστατεύσει και να εγγυηθεί αυτά τα δικαιώματα. Ωστόσο δύσκολα θα βρει κάποιος δικαιώματα που να περιγράφονται σε αυτά τα άρθρα, που να μην παραβιάζοντας σε κάποιο βαθμό, για το σύνολο ή για μέρος των πολιτών.

  Η λειτουργία του συστήματος, κατά τον παραπάνω τρόπο επί σειρά ετών, προκαλεί τη σκέψη ότι, αν η καθολική συμμετοχή στις εκλογές ήταν πραγματικά σε θέση να επηρεάσει την ισχύουσα κατάσταση υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σε καθοριστικό βαθμό και με καθοριστικό τρόπο, οι διαθέτοντας τα μέσα και τους τρόπους να αποτρέψουν την αλλαγή, θα φρόντιζαν να εκφυλίσουν αυτή τη διαδικασία ή να την αντικαταστήσουν με μια λιγότερο επικίνδυνη για αυτούς.

  Το ερώτημα που μοιραία τίθεται στον καθένα από εμάς είναι: θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε παρέχοντας στο σύστημα τη νομιμοποίηση που αποζητά εναγωνίως ή θα αναζητήσουμε, ως κοινωνία, τρόπους που θα μετατρέψουν τον αγώνα για καθημερινή επιβίωση από τεστ αντοχής στην ενοχή τους, σε ειρηνική και αρμονική κοινωνική συνύπαρξη;"

  anexartitovima.blogspot.com/2009/05/blog-post_22.html

 14. kgb avatar
  kgb 10/06/2009 17:41:31

  @Κ.Μ.
  Επίσημα αποτελέσματα:
  Εγγεγραμένοι 9,995,992
  Ψήφισαν 5,261,036
  Συμμετοχή 52.63 %
  Αποχή 47.37 %

  Η αποχή μετράται επί των εγγεγραμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Έτσι ορίζεται. Εαν την ορίσεις εσύ διαφορετικά αλλάζει φυσικά και το ποσοστό.

  Το να ορίζουμε με ακρίβεια το πως μετράμε τα διάφορα μεγέθη έχει προκύψει από αρχαιοτάτων χρόνων για να μπορούμε να συννενοηθούμε στοιχειωδώς μεταξύ μας.

  Απορώ πως πέρασε αυτό το post στο site.

 15. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 10/06/2009 17:44:58

  1 στους 2
  αν κρίνω από το ήθος, περαστικός είσαι. και ξέρεις καλά είναι τα σεντόνια, καλύτερη όμως η τέχνη να σε πείθουν να τα διαβάσεις μέχρι τέλους.

 16. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 10/06/2009 17:48:16

  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ
  εάν δεκαπέντε μικρά κόμματα έβγαζαν από 3% στις επόμενες βουλευτικές πώς θα ξαναέγραφες την ανάλυσή σου;

 17. οκτώ avatar
  οκτώ 10/06/2009 17:52:00

  Καταλαβαίνετε ότι βαδίζουμε στα βήματα του υπερήφανου Αμερικάνικου λαού, όπου με αποχή 80 % εκλέχτηκε ο Bush Β´;
  Δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί κανενός εάν η αποχή στην Ελλάδα φτάσει σε αυτά τα ποσοστά. Σίγουρα οι εθνάρχες μας θα "προβληματιστούν και εκφράσουν τις ανησυχίες τους" για την μεγάλη αποχή, αλλά όσο ψηφίζουν τα βολεμένα κομματόσκυλά τους το πάρτυ θα συνεχίζεται.
  Διαφωνώ με την στάση της αποχής και προτείνω σε όσους την αποδέχονται να το ξανασκεφτούν, γιατί όσο κάποιοι καλοί πολίτες δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν θα συνεχίσουν να εκλέγονται λαδιάρηδες πολιτικοί.

 18. matakis avatar
  matakis 10/06/2009 17:52:24

  Η αποχή απλά δηλώνει τον στ@@@δισμό του έλληνα και τίποτε άλλο. Θες διαμαρτυρία κύριέ μου ? Τράβα ψήφισε ΑΚΥΡΟ ! Τα υπόλοιπα είναι αντιδράσεις του κ*λου, αντίστοιχο της δεκεμβριανής επανάστασης (με αποκορύφωμα την φεγγαράδα έξω από την Μητρόπολη).

 19. Orestios avatar
  Orestios 10/06/2009 17:55:28

  Πόσο πια να κατέβουν οι εγγεγραμμένοι για να πλησιάσει το ΠΑΣΟΚ το 38,2% του 2007?
  Σύντροφοι, κάνετε σωστά τους υπολογισμούς.
  Μην ξεχνάτε πως στο 1/4 του δείγματος το ΠΑΣΟΚ του GAP πιάνει πάνω από 70%

 20. ΤΟΧ avatar
  ΤΟΧ 10/06/2009 18:00:11

  Συνήθως έχουμε το φαινόμενο να μην θέλει κανείς ν΄ ανααγνωρίσει πατρότητα στα "μπάσταρδα".
  Εδώ όμως έχουμε ένα μπάσταρδο, (την αποχή), την πατρότητα του οποίου διεκδικούν πολλοί, πάρα πολλοί : ο Λάκης, ο Μάκης, ο Τράγκας, οι βούλοι, οι νούλοι, σχεδόν ...ούλοι !...
  Μάλλον βρέθηκε σημείο και φαινόμενο βαυαλισμού, των "αερογάμηδων" της κοινωνίας...

 21. Naruto avatar
  Naruto 10/06/2009 18:10:41

  Ναι αλλα εγω ειμαι στ@@διστης απο αποψη :P
  Ειναι η πολιτικη μου να απεχω.
  Να μην συμμετεχω στα κοινα.
  Να μην ειμαι ενεργος πολιτης.
  Logic Error PLC 4 Code 533

  Αλλα με νοιαζει και θελω να εχω αποψη.

  Καλα τα Spin spin around επιχειρηματα αλλα just not good enough. Better luck next time.

 22. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 10/06/2009 18:12:04

  @16
  ΚΑΙ 30 ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΠΟ 3%, ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑ ΟΥΤΕ ΤΕΛΕΙΑ!
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.
  ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ή ΟΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

 23. ataktos avatar
  ataktos 10/06/2009 18:14:03

  Η συντήρηση άρχισε να κυριαρχεί στην προοδευτική Ευρώπη.
  Μια Ευρώπη που αρχίζει να αποκτά Αμερικανικές συνήθειες...
  Μόνο που δεν μπορεί να αφομοιώσει και τα καλά της Αμερικής...

 24. Κ.Μ avatar
  Κ.Μ 10/06/2009 18:19:21

  Kgb, εγγεγραμμένοι είναι και ο πατέρας, η μάνα και η πεθερά μου. Έχουν πεθάνει το 1984, 2008 και 2009 αντίστοιχα. Αν ζούσαν, σου εγγυώμαι ότι θα ψήφιζαν.

 25. matakis avatar
  matakis 10/06/2009 18:42:41

  @21 : Πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις ;-)

 26. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 10/06/2009 18:50:29

  @1 στους 2
  Ο Στίνας ουδόλως αναφέρεται στο βιβλίο του εναντίον του Άρη, αλλά εναντίον αυτών που τον απομόνωσαν και τον εξόντωσαν. Και αυτοί δεν ήταν ταγματασφαλίτες αλλά δήθεν "προοδευτικοί". Και από δοτή "προοδευτικότητα" και άκριτη συνοδηπορεία έχει μπουχτήσει ο λαός.
  Το εαυτό μου δεν συνηθίζω να τον υπερασπίζομαι. Κάνω ότι γουστάρω, γιατί δεν δε χρωστάω σε κανένα. Οι αναφορές μου είναι παντοτε αφηρημένες και όποιος έχει άποψη μπορεί να την καταθέσει στον διάλογο, αν πιστεύει σε αυτόν. Οι προσωπικές αιχμές εκτονώνουν μεν, δεν προσθέτουν όμως τίποτε. Χωρίς τον διάλογο βαυκαλιζόμαστε.
  Ούτε ο "Δεκέμβρης", ούτε η αποχή έχουν την παραμικρή σχέση με λαϊκό κίνημα ή την πολιτική.
  Όσο για το τι είναι πολιτική και τι δεν είναι, θα έρθει η ώρα να φανεί.

 27. wert01gf avatar
  wert01gf 10/06/2009 19:02:15

  Όσο κι αν προσπαθεί να «χαλάσει» το σκηνικό, δεν γίνεται. Σε εκλογικά κέντρα μες στο κέντρο της Αθήνας η αποχή έφτασε το 65%. Όσο για τους «άνω των 70» είναι γνωστό τοις πάσι ότι ψηφίζουν σχεδόν όλοι.

 28. Β. Π. avatar
  Β. Π. 10/06/2009 19:08:47

  Κερδισμένοι και χαμένοι των εκλογών

  Η ΝΔ έχασε 1.339.685 ψήφους ή το 44,7% της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007 και έχασε 977.938 ψήφους ή το 37,1% της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Έχασε επίσης 3 από τις 11 έδρες που είχε.
  Με όποιο τρόπο και αν διαβάσεις τα αποτελέσματα είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών.
  Το ΠΑΣΟΚ έχασε 848.843 ψήφους ή το (31,1%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007 και έχασε 204.468 ψήφους ή το (9,8%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Διατήρησε τις 8 έδρες στην Ευρωβουλή. (Παραλίγο δεν πήρε την ένατη). Είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών γιατί βγήκε πρώτος. Αν ήταν βουλευτικές εκλογές θα έπαιρνε πρώτο εντολή για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
  Το ΚΚΕ έχασε 155.485 ψήφους ή το (26,6%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007, και έχασε 152.113 ψήφους ή το (26,2%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Έχασε επίσης 1 από τις 3 έδρες που είχε. Παρόλα αυτά είναι ικανοποιημένο γιατί διατήρησε το ποσοστό του σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007 (έχασε μόνο 1,13 σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004), διατήρησε την τρίτη θέση, και είδε το ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στη πέμπτη θέση.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 120.318 ψήφους ή το (33,3%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007, και έχασε 13.549 ψήφους ή το (5,3%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Διατήρησε τη 1 του έδρα στην Ευρωβουλή Δεν τα πήγε και πολύ άσχημα με τα νούμερα (ειδικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004). Παρόλα αυτά θεωρείται από τους χαμένους (μερικοί επιμένουν από τους μεγάλους χαμένους), γιατί έχασε τη τέταρτη θέση από το ΛΑΟΣ, έπεσε άτσαλα μετά τη δημοσκοπική έκρηξη, βοήθησαν λίγο και τα μέσα επικοινωνίας και πάει λέγοντας.
  Το ΛΑΟΣ κέρδισε 94.854 ψήφους ή το (34,9%) της δύναμης που είχε στις βουλευτικές του 2007 και κέρδισε 114.186 ψήφους ή το (45,2%) της δύναμης που είχε στις ευρωεκλογές του 2004. Διπλασίασε τις έδρες του στη Ευρωβουλή. Πήρε τη πολυπόθητη τέταρτη θέση. Όπως και να το δεις είναι από τους μεγάλους κερδισμένους.
  Οι Οικολόγοι Πράσινοι κερδισμένοι, με μια έδρα να’χουν να πορεύονται.
  Ο Έλληνας πολίτης κέρδισε ή έχασε? Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτεί?

 29. ataktos avatar
  ataktos 10/06/2009 19:38:06

  Και ενώ η Κεντροδεξιά κέρδισε σε όλη την Ευρώπη, μοναδική εξαίρεση ήττας αποτέλεσε η ΝΔ….

 30. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/06/2009 19:48:28

  Ισως επειδη δεν ειναι κεντροδεξια.
  Αν οι ¨εξεγερμενοι¨επιχειρουσαν να καψουν τη Ρωμη του Μπερλουσκονι οι καραμπινιερι θα τους εστελναν ολους στο νοσοκομειο και μετα στη φυλακη.

 31. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 10/06/2009 21:47:24

  Ο Έλληνας πολίτης κέρδισε ή έχασε? Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτεί?

  Ο Έλληνας πολίτης στην ΕΕ θα συνεχίσει να πληρώνει τα πρόστιμα του μπλε κουφού που είναι συνέχεια των προστίμων του πράσινου θείου βρέφους κλπ
  Οι κολλητοί των Ελλήνων πολιτικών θα απολαμβάνουν τα ΣΔΙΤ του ΕΣΠΑ, που είναι συνέχεια του Γ πακέτου που ακολούθησε τα πακέτα Ντελόρ που συμπλήρωσαν το φάγωμα των ΜΟΠ και η ιστορία πάει έως ...τον Τρούμαν
  Οι υπόλοιποι πεφωτισμένοι χαρακτηρίζουν
  -το σπάσιμο βιτρίνας "Δεκεμβριανά"
  -τους διαφωνούντες στα "Δεκεμβριανά" "φασιστονοικοκυραίους"
  -τον Καρατζαφέρη Χίτλερ
  -τους απέχοντες ευφάνταστους βολεμένους (γεμάτο Αρμάνι είναι Πέραμα και Περιστέρι)

  Μπορούν παρακαλώ όσοι δεν σέβονται, προσοχή όχι διαφωνούν, δεν σέβονται χαρακτηρίζουν ή λοιδορούν, τις επιλογές συμπολιτών μας είτε είναι ΛΑΟΣ ή ΒΕΡΓΗΣ ή ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ή ΛΕΒΕΝΤΗΣ ή αφού έτσι σας αρέσει αποχή της παραλίας, να μας κάνουν ένα κατάλογο με τις πολιτικά ορθές απόψεις, για να μην τους στενοχωρούμε, αφού η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τους φτάνει μέχρι την άποψή τους.  Νομίζω ότι το καλύτερο δεν το είπε φίλτατοι ο Τράγκας ή η Ζούγκλα ή ο Λάκης αλλά ο πιτσιρίκος:

  40 χρόνια ψήφιζα και δεν με άκουγε κανείς
  μια φορά δεν πήγα και ασχολούνται όλοι μαζί μου

 32. Naruto avatar
  Naruto 10/06/2009 22:48:27

  @ 31
  "πολιτικά ορθές απόψεις" δεν εχεις ακουσει αρκετες ακομη? Σημερα ολες οι αποψεις ειναι ορθες και δεν χρειαζεται καν δημαγωγος για την επιχειρηματολογια. Εδω αγωνα μπασκετ βλεπεις και δεν σχολιαζει κανενας. Ηταν φαουλ? δεν ηταν? Το αντιθετο απο εδω δηλαδη.
  Αρε Αλεφαντε...


  PS : Ο πιτσιρικας ποιος ειναι?

 33. Naruto avatar
  Naruto 10/06/2009 22:56:24

  @ 25 Οι εξαιρεσεις επιβεβαιωνουν τον κανονα λενε στην φυσικη.

 34. aris53m avatar
  aris53m 11/06/2009 07:40:48

  @28

  μα φυσικά έχασε.

  και πάντα χάνει ... με την ψήφο του...

  η χασούρα είναι όλη δική του/μας.

  Πολλά χρόνια τώρα κι εγώ, μαζί με άλλους υποθέτω, δεν έχουμε καταλάβει το γιατι.

  τι πρέπει να κάνουμε για να τον πείσουμε ότι πάρθηκε η Τροπολιτσά και τελείωσε το '21, τα κονσερβοκούτια είναι ντεμοντέ, ο Γέρος της Δημοκρατίας πέθανε το Νοέμβρη του '68, και το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην δεξιά?

 35. Β.Κ. avatar
  Β.Κ. 12/06/2009 21:27:47

  Τώρα πέρασε το ΠΑΣΟΚ στη δεξιά; Γιατί εγώ νόμιζα ότι πάντα δεξιό κόμμα ήταν. Και εφόσον δεν το κατάλαβαν από την αρχή γιατί θα πρέπει να το καταλάβουν τώρα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.