#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2013 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ιππικό δεν θα΄ ρθει να μας σώσει

Η ελληνική ιλαροτραγωδίαΟικονομική κρίση έχουν περάσει κατά καιρούς και άλλες χώρες. Μάλιστα, πολλές έχουν χρεοκοπήσει πολλάκις τα τελευταία 150 χρόνια και ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, που βίωσε επανειλημμένα την κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών της, συνήθως λόγω υπέρμετρου εξωτερικού δανεισμού.

Αυτό που συμβαίνει όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην χώρα μας σε σχέση με την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που την μαστίζει, συνιστά πραγματική οικονομική πρωτοτυπία, που αν δεν ήταν τόσο σοβαρή και απεχθής, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «Ελληνική Ιλαροτραγωδία».

Πραγματικά ποτέ και πουθενά αλλού στον κόσμο και την οικονομική ιστορία δεν έχει συμβεί αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας με πρωτοβουλία του εγχώριου πολιτικού συστήματος και την ανοχή, αν όχι τις ευλογίες, της (θεωρητικά) φιλελεύθερης Τρόικας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν καλούνται με πολιτικό κυνισμό και αναισχυντία χιλίων πιθήκων, να διασώσουν ένα υπερτροφικό, αποτυχημένο και ανίκανο κράτος, οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, μέσω της εξοντωτικής έμμεσης και άμεσης φορολογίας και των, κάθε λογής και αξιοθαύμαστης επινοητικότητας, τελών, χαρατσιών και εισφορών «αλληλεγγύης».

Το αποκορύφωμα αυτής της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής ανωμαλίας, είναι πως καλούνται να πληρώσουν εισφορές αλληλεγγύης, φόρους, χαράτσια και εξοντωτικά τέλη υπέρ των τελούντων σε μόνιμη ασυλία υπεράριθμων, κοπανατζήδων, επιόρκων, ανικάνων, κλεπτών και απατεώνων του κοινού ποινικού δικαίου δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαιρέτως και οι 1.500.000 άνεργοι που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη γι' αυτούς και τις οικογένειές τους! Καταστρέφουμε συστηματικά τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και συνεπώς και την τελευταία ελπίδα ανάκαμψης για την χώρα, μόνο και μόνο για να παραμείνει αλώβητος ο ανοικονόμητος δημόσιος Λεβιάθαν, χωρίς να εξαιρείται καν εκείνο το άχρηστο, σάπιο και πελατειακό κομμάτι του, που θα έπρεπε ακόμη και σε περιόδους ευμάρειας, να έχουμε από μόνοι μας ακρωτηριάσει και πετάξει στον κάλαθο των δημοσίων απορριμμάτων της χώρας. Την ίδια ώρα, καταστρέφουμε ανθρώπινες ζωές, όνειρα, αξιοπρέπειες εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγικών Ελλήνων, για να σώσουμε πρόσκαιρα την εργασία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων άλλων αντιπαραγωγικών «προνομιούχων» που είχαν την τύχη να έχουν διορισθεί, κάποιοι χωρίς να το αξίζουν, κάποιοι χωρίς να χρειάζονται πραγματικά, στο ελληνικό δημόσιο.

Για πόσο ακόμη; Μέχρι να εξαντληθεί η περίφημη «φοροδοτική ικανότης» της μεσαίας τάξης! Πράγμα που δεν θα αργήσει να συμβεί, καθώς η αγορά συνεχίζει να καταρρέει, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν ή να «μετακομίζουν» σε πιο «υγιεινά» επιχειρηματικά κλίματα, η αγορά των ακινήτων έχει βαλτώσει, ενώ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς τις ΔΟΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, κάθε μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Στην ερώτηση δε, τι θα συμβεί όταν αυτή η περίφημη «μεσαία τάξη» πάψει πλέον να «κατεβάζει φόρους», ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού κόσμου αποστρέφει με μιας το πρόσωπο και παριστάνει το «κουφό αυτί». Κι όχι μονάχα αυτό, αλλά εμφανίζεται και το τραγικοκωμικό επίσης φαινόμενο να «βγαίνει» ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση από … δεξιά(!), προτείνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των μικρομεσαίων(!).

Εκείνο που δεν τολμά όμως να πει κανείς, είναι πως αν η μεσαία τάξη παραδώσει το οικονομικό της πνεύμα και δεν μπορεί πλέον να στηρίζει φορολογικά τους «πελάτες» των πολιτικών κομμάτων δημοσίους υπαλλήλους, το μόνο που θα έχει μένει ώστε να παραταθεί λιγάκι ακόμη αυτή η γλυκιά θαλπωρή που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην αγκαλιά του κράτους – πατερούλη, είναι οι καταθέσεις των νοικοκυραίων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα!

Επειδή δεν μπορώ να φανταστώ πως θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα τολμήσει να απλώσει το χέρι της εν ψυχρώ (αφού εν κρυπτώ το έχει ήδη απλώσει – από πού νομίζετε άλλωστε πως πληρώνονται τα χαράτσια και οι φόροι αν όχι από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυραίων;) στα λεφτά  των πολιτών, εικάζω πως δεν θα είναι μακρινή η μέρα που το πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί να πάρει την δύσκολη απόφαση είτε να βάλει επιτέλους χέρι στις δημόσιες δαπάνες και τα έξοδα του υπέρβαρου δημόσιου τομέα, είτε να στρέψει την χώρα σε εθνικό νόμισμα, ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού και υπογράφοντας πρακτικά την θανατική καταδίκη όσων βρίσκονται τούτη την ώρα στο κατώφλι της φτώχιας και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Το πρώτο, είναι εδώ και καιρό το ζητούμενο από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και η πλειοψηφία των λογικώς σκεπτόμενων  Ελλήνων θα είναι με το μέρος του αν το επιχειρήσει. Αν η κυβέρνηση παρ’ ελπίδα, δεν καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και κατά συνέπεια στον περιορισμό των φορομπηχτικών πολιτικών, τότε είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα έρθει ο «ΣΥΡΙΖΑ και ΣΙΑ» και θα προχωρήσει αναπόδραστα στο δεύτερο.

Αυτά είναι δυστυχώς ή ευτυχώς τα δύο ενδεχόμενα που ανοίγονται μπροστά μας  ως χώρα για το πολύ κοντινό μέλλον. Άλλη πρόταση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και οι δανειστές και εταίροι μας όλο και πειστικότερα τον τελευταίο καιρό μας προειδοποιούν πως τα ψέματα τελειώνουν, ο χρόνος μας σώνεται και το «ιππικό» δεν πρόκειται να έρθει για να μας σώσει.

Akenaton     

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημητριος avatar
  Δημητριος 04/11/2013 09:22:05

  Μπραβο Akenaton !

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 04/11/2013 10:03:53

  Aυτή τη φορά είσαι και σωστός και αντικειμενικός ιδίως στο συμπέρασμά σου αγαπητέ Ακενατών.
  Αν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν καταφέρει έστω και τώρα, μετά απο 1,5 χρόνο αδράνειας και αδικαιολόγητα θανάσιμης καθυστέρησης στο θέμα αυτό, να κάνει το θαύμα στον Δημόσιο τομέα και να πετύχει τη μεγάλη ανατροπη, και επειδή στην εποχή μας και δη στην Ελληνική πολιτική σκηνή θαύματα δεν γίνονται, τότε είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα έρθει ο «ΣΥΡΙΖΑ και ΣΙΑ» και θα δικαιωθεί για όσα έψελνε στον Σαμαρά και την συγκυβέρνησή του.
  Ο λαός πέον θα κληθεί να απαντήσει στο ερώημα "Συγκυβέρνηση πασοκονεοδημοκρατικών λαμογίων και Δημόσιο Λεβιάθαν ή ΣΥΡΙΖΑ κι΄ό,τι προκύψει?", Εχω την εντύπωση οτι η απάντηση θα είναι συντριπτικη υπέρ της δεύτερης επιλογής και μάλλον το έχει καταλάβει και ο Σαμαράς, αλλά προφανώς δεν μπορεί...

  • Αναστασία avatar
   Αναστασία @ ΝΙΚΟΛΑΣ 04/11/2013 14:44:26

   Δεν θα είναι άσχημα για κανέναν αγαπητέ...Κάποιοι ενδεχομένως να χάσουν τις πολιτικές τους καρέκλες, αλλά έχουν βγάλει στο εξωτερικό τόσα χρήματα που είμαι σίγουρη ότι επαρκούν για θα ζήσουν άνετα...
   Σε δεύτερο-σύντομο-χρόνο, μη εκλεγμένοι πολίτες πια,θα αγοράσουν κοψοχρονιάς ότι οι ίδιοι απαξίωσαν (ιδιωτική και δημόσια περιουσία)...
   Κρίμα μόνο για εμάς που εμπιστευθήκαμε τον κο Σαμαρά. Γιατί αποδείχθηκε τόσο λίγος? Άντε πάλι ο ευτραφής ή η θυγατέρα...

 3. Γιάννης Β. avatar
  Γιάννης Β. 04/11/2013 10:14:16

  30 δις μας κοστίζουν οι μισθοί και ασφαλιστικά ταμεία(συντάξεις και υγεία).
  10 δις οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.
  Δεν νομίζω τα 40 δις να είναι τόσο πολλά σε μια οικονομία με 180 δις ΑΕΠ.
  Το πλεόνασμα είναι γεγονός.
  Μάλλον για τα επόμενα έτη είναι πολλά τα τοκοχρεολύσια που έμειναν από το PSI(11 δις), η έναρξη πληρωμών των δανείων του ΔΝΤ και φυσικά η απαίτηση για 2,5% πλεόνασμα σε μια οικονομία μου μαστίζεται από την ανεργία και την ύφεση.

  • yannis d. avatar
   yannis d. @ Γιάννης Β. 04/11/2013 13:19:33

   Τα ποσα που αναφερετε δεν ειναι σωστα.Συνφωνα με το συστημα ΗΛΙΟΣ το συνολο των συνταξεων ανερχεται σε 2,35 δις το μηνα,δηλαδη περιπου 28 δις το χρονο.Οι φαρμακευτικες δαπανες ειναι περιπου 3 δις.Οι μισθολογικες δαπανες ειναι οπεριπου 18 δις. Το συνολικο κοστος ξεπερναει τα 70 δις και ειναι υπερβολικο για την οικονομια μας.

   • Γιάννης Β. avatar
    Γιάννης Β. @ yannis d. 04/11/2013 17:22:04

    Είναι μικτά τα ποσά των συντάξεων. Δηλαδή προ φόρων, προ περικοπών και προ υγειονομικών κρατήσεων. Το γράφει και στην μηνιαία έκθεση.
    Τα στοιχεία μου είναι από το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2013(σελ 14).

    • George avatar
     George @ Γιάννης Β. 04/11/2013 20:36:53

     Ο d βάζει και τις συντάξεις από τα ταμεία, ο Β βάζει τους μισθούς και τις συντάξεις του δτ και μάλλον χωρίς την ενίσχυση των ταμείων από τον προυπολογισμό-άλλο κονδύλι. Το σύνολο των δημοσίων δαπανών είναι μεταξύ 90-100 δις για να πετάξω και γω ένα νούμερο. 50% του ΑΕΠ!Μια ανταγωνιστική βόρεια οικονομία θα μπορούσε να το αντέξει...η Ελληνική όμως πάει άκλαφτη.

     • Γιάννης Β. avatar
      Γιάννης Β. @ George 05/11/2013 07:42:06

      Όχι δεν είναι 90-100 δις οι δημόσιες δαπάνες.

      Μιλάμε για Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία European System Accounts (ESA 95), όπου οι Πρωτογενείς δαπάνες προβλεπόνταν για το 2013, στα 45,295 δις.
      Και όπως γνωρίζεις οι δαπάνες είναι πιο κάτω από αυτό που προυπολόγιζε ο προυπολογισμός, ενώ τα έσοδα το αντίθετο, δηλαδή πιο κάτω από τα αναμενόμενα.

      Υπενθυμίζω ότι προέβλεπε έλλειμμα 2,6 δις, και πάμε για πλεόνασμα. Εν κατακλείδι, το κόστος του δημοσίου δεν ξεπερνάει τα 40 δις το χρόνο.

     • George avatar
      George @ Γιάννης Β. 05/11/2013 13:14:58

      Δημόσιες δαπάνες δεν είναι μόνο ο γενικός προυπολογισμός όπως κάθε ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ κτλ γνωρίζει :-)

 4. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 04/11/2013 10:35:47

  Έτσι είναι!!

 5. Nik avatar
  Nik 04/11/2013 10:54:17

  Το πιο εύστοχο σχόλιο που έχει γραφτεί μέχρι τώρα για την οικονομική κρίση.

  Να θυμηθούμε την δήλωση Ραγκούση στην εκπομπή Φάκελλοι, για το πως η επιλογή ήταν η απόλυση 100 000 δημοσίων υπαλλήλων ή αυτά που πάθαμε, και οι υπουργοί ΟΛΟΙ προτίμησαν αυτό που πάθαμε για να μην βλάψουν την εκλογική τους πελατεία.

  • yannis d. avatar
   yannis d. @ Nik 04/11/2013 13:29:21

   Το 2010 διαβασα σε γερμανικη εφημεριδα οτι ηδη απο τα τελη του 2008 το γερμανικο υπουργειο οικονομικων ειχε ζητησει απο τον υπουργο Παπαθανασιου δραστικο περιορισμο κοστους λειτουργιας του κρατους και απαγορευση χορηγησης συνταξεων πριν τα 60.
   Στη συνεχεια απο τον ΓΑΠ ζητηθηκε απολυση 150.000 και αναστολη ολων των συνταξεων για τους κατω των 60.
   Βλεπουμε ομως σημερα ποσο δυσκολο ειναι να απολυσεις 4.000
   Προσωπικα εκτιμω οτι σωστοτερο ειναι η δραστικη μειωση των μισθων στο δημοσιο στο ευρος 500 εως 1000 ευρω.

 6. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 04/11/2013 11:06:27

  να βάλει επιτέλους χέρι στις δημόσιες δαπάνες και τα έξοδα του υπέρβαρου δημόσιου τομέα
  Εδώ ακόμη και οι Τροϊκανοί
  (http://www.enet.gr/?ι=news.el.politikh&id=396139)
  δέχονται ότι "Στο μέτωπο των δαπανών, ... δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα νέων περικοπών στους μισθούς, ενώ ταυτόχρονα οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων έχουν φτάσει ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα."
  και εσύ στο γνωστό μοτίβο του "κοινωνικού αυτοματισμού". (και μη μου πεις ότι απλώς εκφράζεις την άποψή σου διότι γνωρίζεις ότι αυτό που λες είναι Λ Α Θ Ο Σ ! οπότε δε σε αδικώ όπως έχεις γράψει σε προηγούμενο άρθρο σου στο Antinews)

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιάννης Κιαπέκος 04/11/2013 13:51:47

   Αντί άλλης απαντήσεως:

   http://www.antinews.gr/2013/11/03/232905/

 7. Mike avatar
  Mike 04/11/2013 11:49:35

  Καλημερα Κυριε Akenaton....νομιζω οτι ηδη ειναι παρα παρα πολυ αργα,εχουμε παρει ολοι (ελ.επαγγελματιας ειμαι) την κατηφορα χωρις φρενα οποτε κατα την γνωμη μου αν εχετε καποια προσβαση στο μαξιμου καλυτερα να συμβουλευσετε πως θα ξεφυγουμε γενικως...φοροι κ χαρατσια πως περιμενουν να εισπραχθουν εγω δεν εχω καταλαβει...πως δηλαδη τα προυπολογιζουν πριν δουν τι θα εισπραξουν;;;; Εγω ειμουν απο αυτους που ελεγα κ πιστευα οτι πρεπει να γινει με τον τροπο του ΑΣ αλλα δυστυχως κατα την γνωμη μου δεν βγαινει...κ πρεπει να σκεφτουν αλλους τροπους εξοδου απο το αδιεξοδο

 8. Greg avatar
  Greg 04/11/2013 12:00:15

  Όσο ακολουθούμε πιστά μέσω στουρνάρα (συνειδητά όχι κεφαλαίο το πρώτο γράμμα) τις εντολές σόϊμπλε, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Χωρίς ανάπτυξη δεν γίνεται τίποτε. Ο σόϊμπλε το είπε προ ημερών "ανάπτυξη δεν γίνεται όταν η χώρα είναι χρεωμένη". Ο ημεδαπός πειθήνιος λακές του, μίλησε για Κιλιμάντζαρο και άλλες σημειολογικές ακροβασίες.

  Τόλμησε Σαμαρά να πετάξεις τη σαβούρα (στουρνάρα, βενιζέλο κλπ) από το καράβι, σε οδηγούν στα βράχια δεν το καταλαβαίνεις;;; Βασίσου στους Έλληνες που σε πίστεψαν το 2009 και μη φοβάσαι τίποτε.

  • kokotitsos avatar
   kokotitsos @ Greg 04/11/2013 13:10:35

   συγχερητηρια greg..............

 9. Κούκος avatar
  Κούκος 04/11/2013 12:21:05

  Και να υπενθυμίσουμε ότι όταν παραμονές των τελευταίων πανελλαδικών το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών πρότεινε απεργία, το υπουργείο επιστράτευσε το σύνολο των καθηγητών σε μία νύχτα(προληπτικά!!!) προτού επιλέξουν ή όχι τη συμμετοχή τους στην απεργία.
  Θίγονταν γαρ τα συμφέροντα των ιδιωτικών σχολείων(εξετάσεις, καλοκαιρινά τμήματα,κτλ) και έπρεπε να βιαστούμε..
  Τώρα συμπληρώνεται αισίως η ένατη εβδομάδα υποτειθέμενης λειτουργίας ,και τα πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Εδώ γιατί δεν περνά ο τσαμπουκάς του κου Αρβανιτόπουλου?
  Μήπως επειδή είναι και αυτά δικά μας παιδιά ,όπως στη βουλή, στις ΔΕΚΟ και στους λοιπούς οργανισμούς και επιτροπές του δημοσίου?
  Μολονότι σέβομαι τη δουλειά σας- καθότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή- θα σας παρακαλούσα να αφήσετε κατά μέρος τη συστηματική απαξίωση των εργαζομένων στο δημόσιο.
  Ασχοληθείτε αν τολμάτε με τη προσφορά των στελεχών του κόμματός σας ,που δεκαετίες το εξουσίαζαν και το απομυζούσαν.
  Η διαλυμένη από τα μνημόνια ελληνική κοινωνία ζεί μόνο από το λίγο οξυγόνο που της παρέχει ο ανώνυμος καθηγητής των 800 ευρώ ή ο ιατρός των 1200, που έχει να πληρωθεί τις εφημερίες του από τον Αύγουστο.
  Αν εξαναγκάσετε και αυτούς τους τελευταίους σε παραίτηση ή μετανάστευση απλά το κρατίδιο αυτό, νομοτελειακά και δικαίως θα πάψει να υπάρχει.
  Y.Γ Αν μου επιτρέπετε η biperiden είναι καλό αντιχολινεργικό για την αντιμετώπιση του φαρμακευτικού παρκινσονισμού, αλλά έχει πολλά side effects,όμοια με τον παρασιτικό φιλελευθερισμό που ευαγγελίζεσθε, ειδικά όταν λαμβάνεται σε υπερδοσολογία.

  • Δημητριος avatar
   Δημητριος @ Κούκος 04/11/2013 16:41:02

   σαν συναδελφος του ΙΤ θα σας συμβουλευα,με την αδεια σας, αν οντως πιστευετε οτι τα 1200 ευρω ειναι λιγα υπο τις παρουσες συνθηκες, να μεταναστευσετε

 10. George avatar
  George 04/11/2013 12:23:39

  Το ιππικό ήρθε το 2009 και ετοιμάζεται για το ταξίδι της επιστροφής. Τώρα πρέπει να έρθει ο από μηχανής θεός. Ακόμα και με την βοήθειά του όμως είναι δύσκολο η κυβέρνηση να κάνει αυτά που πρέπει στους 6 μήνες που της απομένουν, όταν δεν έκανε σχεδόν τίποτα στους 18 που περάσανε. Θέλει απίστευτη γενναιότητα να παραδεχθείς ότι είχες υποτιμήσει και διαγνώσει λάθος το πρόβλημα. Στην αρχή της κρίσης το Ελληνικό πολιτικό σύστημα θεώρησε ότι το πρόβλημα ήταν θέμα ρευστότητας και όχι χρεοκοπίας και στην συνέχεια πίστεψε ότι είναι θέμα δημοσιονομικού συμμαζέματος-και μάλιστα περιορισμένης χρονικής διάρκειας- και όχι δομικών αλλαγών. Οι προσπάθειες και στις δύο θεραπείες ήταν επώδυνες αλλά λύνανε το λάθος πρόβλημα. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι να παρακολουθήσουν την συντριβή τους χωρίς να κάνουν τίποτα για να την αποτρέψουν παρά μόνο να κρατούν τα δάχτυλά τους σταυρωμένα, ευχόμενοι να φτάσει έγκαιρα η ανάπτυξη, αγνοώντας ότι αυτή δεν ξεκίνησε καν το ταξίδι της.

 11. Κούκος avatar
  Κούκος 04/11/2013 12:28:04

  Παρακαλώ αγνοείστε το ΥΓ, εξέλαβα λάθος το Αkenaton. I apologize...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κούκος 05/11/2013 13:21:58

   Ο φαραώ δεν ήταν φάρμακο τελικά! :)

   ΥΓ. Παρασιτικός φιλελευθερισμός! Μάλιστα! Να το βάλω κι αυτό στο δισάκι με τις ταμπέλες που μου έχουν κολλήσει οι φίλοι συν-σχολιαστές. Καινούρια ταμπελίτσα μου και που να σε κρεμάσω!

 12. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 04/11/2013 12:38:40

  Δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο αφαιρούνται χρήματα απο την οικονομία. Σημασία έχει απλά να μην αφαιρούνται πλέον.
  Είτε αφαιρούνται με φορολογία, με χαράτσια, με απολύσεις, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο.

  Έστω ότι απολύονται δημοσιοι υπάλληλοι. Μερικές δεκάδες χιλιάδες. Αυτοί οι άνθρωποι θα καταναλώνουν λιγότερο μετά την απόλυσή τους υπηρεσίες και προιόντα του ιδιωτικού τομέα. Το αποτέλεσμα θα είναι ασφαλώς ακόμη πιο μειωμένα έσοδα για τον ιδιωτιό τομέα και απολύσεις. Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει με την φορολογία και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

  Οι άνθρωποι που επίμονα δεν το αντιλαμβάνονται αυτό μοιάζουν με τον χαζό του χωριού που νομίζει ότι ένα κιλό πούπουλα είναι ελαφρύτερο από ένα κιλό σίδερο! Και στις δύο περιπτώσεις, το ένα κιλο είναι ένα κιλό.

  Κακώς το δημόσιο έγινε υπερτροφικό, κάκιστα ελέω του αλύστου μνήμης μεγάλου λαοπλάνου ΑΓΠ. Αυτό που χρειαζόμαστε όμως τώρα είναι επιστροφή στην ανάπτυξη, κανένα υφεσιακό μέτρο κανενός είδους. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να λυθεί γιατί αν δεν λυθεί αυτό, τίποτα άλλο δεν μπορεί να λυθεί, απλά θα βουλιάζουμε κι άλλο στον φαύλο κύκλο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργος Αχαιός 04/11/2013 13:49:00

   Επειδή είστε γενικά καλόπιστος σχολιαστής, είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβετε τι λέω:
   ανάπτυξη = επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, νέο ΥΓΙΕΣ χρήμα στην αγορά.
   κατανάλωση = μισθοί και συντάξεις που πληρώνονται με χρήμα που "τραβιέται" από τις τράπεζες (καταθέσεις) ή τα αποθεματικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δηλαδή μαζεύω ΥΓΙΕΣ χρήμα και το μετατρέπω σε κατανάλωση.
   απολύσεις = εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος => μείωση αβάσταχτης φορολογίας => επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα => νέες θέσεις εργασίας => αύξηση του ΑΕΠ => εν τέλει ΥΓΙΕΣ χρήμα στην αγορά

   Αν ίσχυε αυτό που λέτε, τότε ας προσλάβουμε τους 1.500.000 ανέργους στο δημόσιο, ας διπλασιάσουμε την φορολογία και θα έχουμε κατά την άποψή σας ανάπτυξη και μηδέν ανεργία!

   Συμπέρασμα: το ΧΡΗΜΑ δεν το βγάζουν τα ΑΤΜ !!!!

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ akenaton 04/11/2013 17:15:03

    "Αν ίσχυε αυτό που λέτε, τότε ας προσλάβουμε τους 1.500.000 ανέργους στο δημόσιο, ας διπλασιάσουμε την φορολογία και θα έχουμε κατά την άποψή σας ανάπτυξη και μηδέν ανεργία!"

    1,5 εκ προσλήψεις είναι πολλές, ωστόσο στην Αμερική με το new deal προσελάμβαναν ακομη και άτομα που δεν χρειάζονταν για να κάνουν πράγματα που δεν χρειάζονταν για να βγουν απο την κρίση. Και ολοκληρωτικά ξεπεράστηκε η κρίση μόνο με τον πόλεμο, όπου απέκτησαν πράγματι δουλειά όλοι οι αμερικάνοι. Αύξησαν το χρέος τους μέχρι σχεδόν το 180% μέχρι να το πετύχουν αυτό, αλλά καθώς υπήρχε ανάπτυξη η μείωσή του στο 60% τις επόμενες δεκαετίες ήταν εφικτή.

    Εγώ δεν μίλησα για καμία πρόσληψη. Προφανώς δεν είμαστε αμερική του 30 και δυστυχώς δεν έχουμε δικό μας νόμισμα.

    Εγώ έχω μία απλή ερώτηση, μόνο μία: Πιστεύεις είναι δυνατόν να γίνει μία σημαντική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων πχ 100.000 και να μην υπάρξει ύφεση ακόμη μεγαλύτερη; Δεν θα υπάρξει πτώση σε ζήτηση υπηρεσιών του ιδιωτικου τομέα; Δεν θα υπάρξουν μετά απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα; Και μετά δεν θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΞΑΝΑ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ διότι αρκετές χιλιάδες κόσμου τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα δεν θα μπορούν να συνεισφέρουν οπότε οι υπόλοιποι θα πρέπει ξανά να επιβαρυνθούν;

    Απολύσεις = πτώση εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης = απολύσεις στον ιδ. τομέα = μειωμένα έσοδα φόρων και μειωμένα έσοδα ασφαλιστικών ταμείων = αύξηση φορολογίας για να καλυφθούν οι νέες μαύρες τρύπες = φάυλος κύκλος.

    Για παράδειγμα έκλεισε μία βιομηχανία που έφτιαχνε αρτοποιήματα λόγω μειωμένης ζήτησης. Η εταιρεία αυτή είχε να κάνει με κακό χρήμα; Και μάλιστα σε τομέα όπως η διατροφή που πολύ δύσκολα κάνουν περικοπές οι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη;

    Η δαιμονοποιημένη στο μυαλό σου κατανάλωση δεν είναι κάτι κακό όπως νομίζεις. Είναι η άλλη όψη της παραγωγής. Και η πτώση της, όταν μάλιστα αφορά πράγματα παραχθέντα στην Ελλάδα είναι διπλά κακή.

    Δεν ξέρω τι έχεις σπουδάσει. ΕΛΠΙΖΩ ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!!! Ο τόμσεν και η παρέα του έχουν σπουδάσσει οικονομικά αλλά η επιβίωση της ελλάδος δεν είναι ψηλά στην ατζέντα τους.

    Για να σχολιάσω λίγο το παρακάτω:
    απολύσεις = εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος => μείωση αβάσταχτης φορολογίας => επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα => νέες θέσεις εργασίας => αύξηση του ΑΕΠ => εν τέλει ΥΓΙΕΣ χρήμα στην αγορά. (τι είναι το υγιές χρήμα;)

    Το παραπάνω μπορεί να είναι εφικτό υπο προϋποθέσεις. Βασική προύποθεση επιτυχίας είναι το κράτος που το εφαρμόζει να βρίσκεται ήδη σε ρωμαλέα ανάπτυξη, υπερθέρμανση της οικονομίας, οπότε και μία κίνηση αποπληθωριστική είναι απαραίτητη και οι όποιες απώλειες σε παραγωγή, κατανάλωση & δημόσια έσοδα ελεγχόμενη. Ίσως να μην υπάρξει καν απώλεια σε έσοδα σε μία τέτοια περίπτωση.

    Η εξίσωση = μειώνω τα έξοδα = είμαι εντάξει, είναι κάτι που δουλεύει πολύ καλά για ένα νοικοκυριό.
    ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη προσπάθεια περιστολής δαπανών ακόμη και απολύσεις στο δημόσιο (μη ανανέωση συμβάσεων συμβασιουχων διαφόρων μορφών), μειώσεις συντάξεων και μισθών (για να μειωθεί η αβάσταχτη φορολογία που λες κι εσύ και να πέσει η αμαρτωλή κατανάλωση που λες κι εσύ) κτλ.
    Μάλλον κάτι δεν πήγε σωστά.....

    Στο τέλος δυστυχώς θα βγούμε απο την κρίση όταν θα έχουμε χάσει όλα όσα μπορούμε να χάσουμε.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γιώργος Αχαιός 04/11/2013 19:20:35

     Αρχικά, θα σας παρακαλούσα να μη συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις ΗΠΑ με κανέναν τρόπο. Αν θέλουμε δηλαδή να συζητάμε σοβαρά.
     Ναι, πιστεύω πως ακόμη και τώρα, θα μπορούσε να αποβεί επωφελής για την οικονομία η απόλυση μερικών χιλιάδων ΔΥ με την προϋπόθεση πως το κράτος θα διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία τα αντίστοιχα κόστη τους ή θα ελαφρύνει την πραγματική οικονομία από τα αντίστοιχα με τα κόστη τους φορολογικά βάρη. Αν δεν καταλαβαίνετε γιατί, δεν είναι η ώρα ούτε υπάρχει χώρος να σας το εξηγήσω. Έχω γράψει όμως επανειλλημμένα περί αυτού, αν ψάξετε στα κείμενά μου θα βρείτε την απάντηση.
     Δεν θα μειωθεί η ζήτηση με τον τρόπο που προτείνω, άρα άκυρα όσα γράφετε παρακάτω. Τα ίδια λεφτά θα πέσουν στην οικονομία, απλώς με τον τρόπο που λέω εγώ μπορεί να παράξουν εκτός από κατανάλωση και ΝΕΟ ΥΓΙΕΣ χρήμα αν επενδυθούν στον ΙΤ. Δεν ζήτησα λοιπόν ποτέ μονάχα μείωση των δαπανών αλλά συγχρόνως ενίσχυση των επενδύσεων. Μην ξεχνάμε πως μία θέση δημοσίου υπαλλήλου κοστίζει όσο δύο θέσεις περίπου στον ιδιωτικό τομέα.
     ΥΓΙΕΣ ΧΡΗΜΑ είναι αυτό που έχει επενδυθεί, κυκλοφορεί ή έχει κατατεθεί στις εγχώριες τράπεζες και άρα εν δυνάμει μπορεί να παράξει ΠΡΟΪΟΝ για την χώρα.
     Όταν λέω ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ δεν αναφέρομαι στην εγχώρια αλλά σε αυτή που κάνει το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών να γέρνει μονόπαντα.
     Εθνικό προϊόν παράγει και μια εισαγωγική εταιρεία εθνικό προϊόν και μια εξαγωγική. Αν νομίζετε πως τούτη την ώρα είναι το ίδιο χρήσιμες για την χώρα αυτές οι δύο εταιρείες, εγώ πάω πάσο.
     ΔΕΝ υπήρξαν απολύσεις στο δημόσιο. Μάλλιασε το πληκτρολόγιό μου να το γράφω. Η προσπάθεια ορισμένων να περάσουν ως απολύσεις οι αυτοδίκαιες λήξεις συμβάσεων ορισένου χρόνου είναι τουλάχιστον αστεία.
     Τέλος, σπούδασα αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων και διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει καμιά σημασία αυτό για την συζήτησή μας;

     • Καβαλιώτης avatar
      Καβαλιώτης @ akenaton 04/11/2013 21:25:39

      Παρεμβαίνω εδώ και όχι με αυτοτελές σχόλιο, διότι η συνομιλία σας με τον Γ.Α. κατέδειξε καθαρότερα και την ουσία του ζητήματος και τη δική σας άποψη επ' αυτού:
      1. Αν, λοιπόν, σας κατάλαβα καλά,
      συμφωνώ πλήρως με τη θέση ότι η ορθότερη "συνταγή" θα ήταν, εξ αρχής, αυτή που θα συνδύαζε μείωση των δημοσίων δαπανών (και με απολύσεις) με (τουλάχιστον) ταυτόχρονη μείωση φορολογίας = αύξηση επενδύσεων.
      Δεν έχω τα εφόδια να προσδιορίσω το μέγεθος των απολύσεων που θα απαιτούνταν. Πιστεύω πάντως δύο πράγματα: α) ότι θα έπρεπε να είναι σταδιακές, ώστε να προλαβαίνει, κατά το δυνατόν, να τις "χωνεύει" η οικονομία και β) ότι τόσο αποτελεσματικότερες θα ήσαν, όσο νωρίτερα άρχιζαν.
      2. Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν ποτέ αυτή η λογική του "προγράμματος".
      Η παραπάνω ορθή "συνταγή" θα απαιτούσε ανοχή, εκ μέρους των δανειστών, της διατήρησης εκ μέρους μας ελλειμμάτων για (λίγο, κατά τη γνώμη μου) περισσότερο χρόνο. Θα επρόκειτο όμως για "παραγωγικά" ελλείμματα, που θα έδιναν τον χρόνο για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και τη μετάβαση σε βιώσιμα πλεονάσματα.
      3. Αντ' αυτού, προκρίθηκε η άρον άρον μείωση του ελλείμματος, με τις γνωστές (καταστροφικές κατά την άποψή μου) επιπτώσεις στην οικονομία και την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, που (και πλασματικό να μην το πεις) δεν είναι σε καμμία περίπτωση βιώσιμο.
      4. Οι Γερμανοί διατυμπάνισαν εξ αρχής την, εσφαλμένη και αδιέξοδη κατά τη γνώμη μου, θέση τους: ΠΡΩΤΑ τακτοποιείς τα δημοσιονομικά σου και ΜΕΤΑ θα σκεφθείς την ανάπτυξη.
      5. Φυσικά, δεν μπορείς να εξαναγκάσεις κανέναν να σε "σώσει" έτσι όπως εσύ πιστεύεις ή φαντάζεσαι ότι πρέπει να "σωθείς".
      Aυτό όμως, επ' ουδενί δεν σημαίνει, κατά λογική αλληλουχία, ότι η (μοναδική έστω) διαθέσιμη "διάσωση" είναι πράγματι τέτοια.

     • George avatar
      George @ Καβαλιώτης 04/11/2013 23:00:47

      Η Βρετανία την ίδια εποχή με μας μείωσε τους ΔΥ κατά 1 εκ με απολύσεις (170 χιλ αναλογικά σε μας) μείωσε τα ελλείμματα της, η οικονομία της γυρόφερνε σε στασιμότητα λόγω της περιοριστικής πολιτικής αλλά δεν πήγε σε ύφεση, το νόμισμά της περέμεινε σκληρό και τώρα μοιάζει έτοιμη να απογειωθεί. Αυτά αν και διαφωνώ ότι το πρόβλημα είναι οι ΔΥ. Το τι κάνουν αυτοί αλλά κυρίως οι συνταξιούχοι και η δικαιοσύνη είναι τα προβλήματά μας.

     • foros1 avatar
      foros1 @ akenaton 04/11/2013 21:40:31

      οι μειωσεις των μισθων της πλειοψηφιας των ΔΥ ειναι ισοδυναμη με δεκαδες χιλιαδες απολυσεις.
      αποτελεσμα; υφεση και ανεργια στον ΙΤ.
      αν απο την αρχη δεν υπηρχε τοσο μεγαλη μειωση μισθων αλλα υπηρχε σοβαρη καταπολεμηση της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ και της ΣΠΑΤΑΛΗΣ (εδω θα συμφωνησω για το δημοσιο), πιθανοτατα δεν θα υπηρχε ουτε μεγαλη μειωση της ζητησης, ουτε μεγαλη υφεση, ουτε μεγαλη ανεργια.
      οσο για το "υπεράριθμων, κοπανατζήδων, επιόρκων, ανικάνων, κλεπτών και απατεώνων του κοινού ποινικού δικαίου δημοσίων υπαλλήλων", τι ποσοστο αντιπροσωπευουν στο συνολό τους; (με αποδειξεις παρακαλω και οχι με αναποδεικτες γενικευσεις).
      και για να τελειωνει το "ονειρο": αν δεν αυξηθει η ρευστοτητα απο την ΕΚΤ, η μιση και πλεον ευρωζωνη δεν μπορει να επιζησει για πολυ...

     • akenaton avatar
      akenaton @ foros1 04/11/2013 23:02:02

      Οι οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και στους μικρούς μισθούς και τις μικρές συντάξεις, ήταν ολέθριες σε πολλά επίπεδα. Κυρίως όμως "τράβηξαν" απότομα πολύ χρήμα από την εσωτερική κατανάλωση. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων και την πιστωτική ασφυξία, οδήγησε την μικρομεσαία και μεσαία επιχειρηματικότητα στα όρια.
      Με λίγα λόγια δεν υπήρξε σχέδιο. Χωρίς σχέδιο και με σπασμωδικές κινήσεις ο ΓΑΠ βύθισε το οικονομικό κλίμα στα τάρταρα. Οι προσπάθειες ανάκαμψης θα είναι επώδυνες, εργώδεις και μακροχρόνιες. Χωρίς δικαιοσύνη, στόχευση στις επενδύσεις και υποστήριξη στον ΙΤ, θα είναι κατά την γνώμη μου και ατελέσφορες.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ akenaton 04/11/2013 22:01:00

      "Εθνικό προϊόν παράγει και μια εισαγωγική εταιρεία εθνικό προϊόν και μια εξαγωγική. Αν νομίζετε πως τούτη την ώρα είναι το ίδιο χρήσιμες για την χώρα αυτές οι δύο εταιρείες, εγώ πάω πάσο"

      Εγώ πάω πάσο αν μου πεις ότι όλη αυτή η καταστροφή που βιώνουμε είναι απλώς μία αναγκαία καταστροφή "κακού" ΑΕΠ.
      Αλλά αν συνεχίσουμε έτσι ούτε καλό θα μείνει, ούτε κακό ούτε χριστούγεννο.


      Και η εισαγωγική εταιρεία είναι χρήσιμη. Μπορεί να φέρνει είδη εντός ελλάδος που θέλει να αγοράσει ένας τουρίστας, είδη που αν δεν υπήρχαν δεν θα ερχόταν ή να εισάγει μηχανήματα απαραίτητα για την εδώ παραγωγή. Επίσης πληρώνει φόρους ακριβώς όπως και η εξαγωγική εταιρεία.      Φίλε μου δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο.
      Μακάρι να έχεις δίκιο. Ξέρεις, αυτό που προτείνεις είναι εύκολο να γίνει. Είναι μία προέκταση αυτού που ήδη γίνεται. Και η τροικα θέλει απολύσεις εξάλλου. Ας γίνουν λοιπόν για να χτυπήσουμε +10% ανάπτυξη.

   • MCA avatar
    MCA @ akenaton 04/11/2013 18:44:07

    …..΄΄επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα΄΄…..Για να γίνει επένδυση πρέπει να υπάρχει προσδοκία κέρδους.Λίγο δύσκολο στις μέρες μας.
    Το μόνο πραγματικά σημαντικό όφελος από την…΄΄ μείωση αβάσταχτης φορολογίας΄΄….θα είναι το πρόσθετο εισόδημα στους μικροεπαγγελματίες και μικροϊδιοκτήτες που θα το χρησιμοποιήσουν για την ατομική και οικογενειακή τους επιβίωση, ρίχνοντας έτσι χρήματα στην αγορά μέσω της κατανάλωσης. Τα παίρνουμε δηλαδή από τους δημόσιους και τα δίνουμε στους ιδιώτες. Συζητήσιμο όσον αφορά τους μικρούς. Τα μεγαλύτερα ψάρια όμως, απλώς θα αποθηκεύσουν το περίσσεμα σε τράπεζες της χώρας ή του εξωτερικού, στερώντας επιπλέον χρήματα από την αγορά.

   • Γιάννης Β. avatar
    Γιάννης Β. @ akenaton 04/11/2013 20:05:08

    Κατανάλωση είναι η δαπάνη που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
    Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης και παραγόντων που την προσδιορίζουν ονομάζεται συνάρτηση κατανάλωσης.
    Η κατανάλωση διακρίνεται στην δημόσια και στην ιδιωτική.
    Η δημόσια κατανάλωση περιλαμβάνει τις τρέχουσες δαπάνες του δημοσίου για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τις δαπάνες κατασκευών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τις δαπάνες για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
    Ως ιδιωτική κατανάλωση θεωρείται το σύνολο των τρεχουσών δαπανών των ιδιωτών για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό μιας χώρας και στο εξωτερικό.

    Και ποια ήταν διαχρονικά τα λεγόμενα δίδυμα ελλείμματα;

    ΑΕΠ είναι η συνολική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, από συντελεστές παραγωγής που ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου βρίσκονται οι συντελεστές παραγωγής.
    Δηλαδή, για να έχεις ΑΕΠ πρέπει να έχεις ρευστότητα μέσω νέου χρήματος(εκτύπωση, δάνειο, χρηματοδότηση, παραγωγή).

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/11/2013 14:12:36

  Χρόνια ολόκληρα ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας στηρίζονταν σε πήλινα πόδια.
  Απ τη μια μεριά οι κατασκευαστές και εργολάβοι των δημοσίων έργων, και από την άλλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, κλπ.
  Μόλις κατέρρευσαν οι πρώτοι ελλείψει δημοσίου χρήματος, ακολούθησαν και οι δεύτεροι.
  Αυτοί που στα καλά χρόνια δεν έκοβαν απόδειξη, δεν πλήρωναν εισφορές, και δεν απέδιδαν ΦΠΑ.
  Με αποτέλεσμα το κράτος να δανείζεται ανεξέλεγκτα.
  Και τώρα που ήρθε η λυπητερή, τώρα για όλα φταίει τα κακό δημόσιο.
  Λες και δημόσιοι υπάλληλοι (πλην των επιόρκων που πάντα θα υπάρχουν παντού) διέθεταν τα εξοχικά, τις πισίνες, τις Καγιέν, και τα πρώτα τραπέζια πίστα.
  Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει (για όλους μας).
  Και πριν βιαστεί κανείς να πει το οτιδήποτε, προσωπικά έχω γράψει τα περισσότερα άρθρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων, από οποιονδήποτε άλλον. Μόνο που εγώ στηλιτεύω τις συμπεριφορές και το σαμποτάζ τους, όχι το ότι ο δημόσιος τομέας κατάστρεψε την οικονομία μας.
  Την οικονομία μας την κατέστρεψε η συστηματική φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα, η οποία αναγκαστικά καλύπτονταν με δανεικά.
  Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες φούμαρα.

  • daresome avatar
   daresome @ Strange Attractor 04/11/2013 19:26:40

   Ε καλά μην τα παραλέμε κιόλας. Δεν έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (κάποιοι, δεν είπαμε όλοι) εξοχικά και ακριβά αυτοκίνητα ? Πρόσφατα δεν ήταν που βγήκαν στη δημοσιότητα οι υπερπολυτελείς βίλες με τις πισίνες των υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας ? Και τα ίδια με κάποιους μιζαδόρους εφοριακούς που πιάστηκαν στα πράσα. Αυτοί πιάστηκαν, γι΄ αυτούς μάθαμε. Για τους άλλους μην παίρνουμε κι όρκο ότι είναι όλοι μες στη μιζέρια. Ή στελέχη των ΔΕΚΟ και άλλοι υψηλόβαθμοι εδώ κι εκεί δεν έχουν πολυτελή διαβίωση και προκλητικές ανέσεις ? Και μάλιστα κάποιες απευθείας με δημόσιο χρήμα, π.χ. ταξιδάκια και άλλα σχετικά πακετάκια ….

  • akenaton avatar
   akenaton @ Strange Attractor 04/11/2013 19:33:09

   Δεν κατέρρευσε ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας αγαπητέ! Λάθος κάνετε. Αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα υπήρχε "σάλιο" για μισθούς και συντάξεις του ΔΤ. Εκείνο που είναι βέβαιο όμως, είναι πως με απόψεις σαν τις δικές σας και φορολογική πολιτική σαν αυτήν που προετοιμάζεται, στο τέλος που θα πάει; Θα καταρρεύσει! Και τότε θα δούμε όλοι μας ποια είναι τα "φούμαρα" και ποιες η αλήθειες. Ο δημόσιος τομέας χρεοκόπησε αγαπητέ, μαζί με το πολιτικό σύστημα και τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό που είχαν γίνει ένα κουβάρι. Αυτό το ίδιο αμαρτωλό κουβάρι αν δεν ξετυλιχτεί, απειλεί να καταστρέψει και τον άλλο ιδιωτικό τομέα, αυτόν που ακόμη παράγει πλούτο, αυτόν που ακόμη πληρώνει φόρους, χαράτσια, τέλη και εισφορές αλληλεγγύης. Και τότε .... κλάφτα Χαράλαμπε!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ akenaton 04/11/2013 20:11:29

    Από τις ειδήσεις:
    €7.9 δισ χρωστάνε ενεργές επιχειρήσεις μόνο στο ΙΚΑ!
    Υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό για το οποίο σκοτωνόμαστε σήμερα με την τρόικα.
    Πάνω από 600.000 ελ. επαγγελματίες χρωστάνε από €5.000 και άνω στα ασφαλιστικά τους ταμεία!
    Σίγουρα όλοι αυτοί είναι οι ίδιοι που καθημερινά βρίζουν την χούντα του Σαμαρά.
    Τόσα χρόνια που κανένας τους δεν πλήρωνε τίποτα σε τέλη, φόρους και εισφορές όλα ήταν καλά.
    Άσχετα αν για να καλυφτούν τα κενά έπρεπε το κράτος να δανείζεται από τους ξένους.
    Τώρα που όλοι μαζί πληρώνουμε τα χρωστούμενα, αυτοί συνεχίζουν να μη πληρώνουν, και κατά τα άλλα τους φταίει το μνημόνιο.
    Για να μη πω για τους "περήφανους" αγρότες.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Strange Attractor 04/11/2013 21:06:36

     Ξέχασες τα 8-9 δίς που χρωστάει το κράτος στους ελεύθερους επαγγελματίες και δικαίως η τρόικα του λέει οτι δεν τα υπολόγισε όταν "έφτιαχνε" το πλεόνασμα...
     Το κράτος δεν δανείζονταν για το ΙΚΑ όπως πολύ καλά γνωρίζεις, αλλά για τους Ακηδες, Χριστοφοράκους, Μαντέληδες και τους συνεργούς τους που ο Σαμαράς συγκαλύπτει επιμελώς στις λίστες Λαγκάρντ.

 14. Ηλίας avatar
  Ηλίας 04/11/2013 14:16:45

  Ο καθηγητής και ο γιατρός δεν παράγουν κάτι που μπορεί να αποφέρει χρήματα άμεσα. Άρα αυτά τα 800 ή τα 1200 δεν υπάρχουν στην πραγματική οικονομία αν κάποιοι άλλοι δεν παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες που αποφέρουν χρήματα. Όταν λοιπόν ο καθηγητής έπαιρνε 2000 και ο γιατρός 3000 έπρεπε κάποιοι άλλοι να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες για να καλύπτουν τα παλαιά ποσά του καθηγητή και του γιατρού. Ε λοιπόν αυτοί οι μ@..κες απλά δεν υπήρχαν. Τώρα αν εσύ σαν ΔΥ νομίζεις ότι συνεισφέρεις στον κρατικό προυπολογισμό γιατί πληρώνεις φόρους να στο πω καθαρά. Απλά κοστίζεις την μισθοδοσία σου μείον τους φόρους σου. Πάντως σίγουρα κοστίζεις.

  • Κούκος avatar
   Κούκος @ Ηλίας 04/11/2013 17:42:34

   Εσείς τι ακριβώς παράγετε και εξάγετε συνεισφέροντας στο κρατικό προυπολογισμό?
   Να υποθέσω ότι τώρα που έχει συμπιεσθεί το εργατικό κόστος, τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης έχουν υποχωρήσει στο μισό των προ κρίσης τιμών, και η κυβέρνηση ακολουθεί εξωστρεφή αναπτυξιακή πολιτική, οι εξαγωγές σας γνωρίζουν άνθιση (διότι ως τέτοιος ομιλείτε..)
   Ή μήπως είσθε επιχειρηματίας αυτοδημιούργητος- κρατικοδίαιτος που χρεώνατε πχ τα νοσοκομειακά προιόντα 3 και 4 φορές απάνω, ή εργολάβος-μηχανικός με μηδενικές εισφορές, που σας χρηματοδοτούσε η χρεοκοπημένη σήμερα τράπεζα την ημιυπαίθρια οικοδομή στη Λούτσα σαν να ήταν συγκροτήματα loft στο Μαλιμπού.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Ηλίας 05/11/2013 18:17:45

   Δίκιο έχεις οι παπάδες παράγουν πιό πολλά γι αυτό πήραν και ο πριμ παραγωγικότητας και κερδίζουν περισσότερα απ' τους αγρότες ακόμα και μέσα στην κρίση...

 15. Nik avatar
  Nik 04/11/2013 20:39:07

  Αν γίνονταν οι απολύσεις ως πρώτο βήμα, τότε ίσως να ήταν και το μοναδικό που θα χρειαζόταν. Η δειλία του "πολιτικού προσωπικού" που ανάφερε ο Ραγκούσης έφερε τα γνωστά επακόλουθα. Καλά ως εκεί, αλλά ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να μπλοκάρει με τις απίστευτες γελοιότητες του τον ιδιωτικό. Οταν ζητούν μελέτη μηχανολόγου για άδεια σε εργαστήριο που δηλώνει ότι θα χρησιμοποιεί μόνο εργαλεία χειρός, τότε ο ρόλος του Δημοσίου είναι τουλάχιστον επιζήμιος.

  Είχε γράψει η Εην Ραντ πριν πολλές δεκαετίες: "Οταν διαπιστώσεις ότι για να παράγεις πρέπει να πάρεις άδεια από άτομα που δεν παράγουν τίποτε, όταν δεις χρήμα να ρέει προς αυτούς που παράγουν όχι αγαθά αλλά διευκολύνσεις, τότε να ξέρεις ότι η κοινωνία σου είναι καταδικασμένη".

 16. τοξο avatar
  τοξο 04/11/2013 21:24:22

  Η γάτα που έγλειφε την λίμα,μάτωνε η γλώσσα της ,έγλειφε το αίμα της .Ο Αίσωπος είχε καταλάβει την ανοησία της γάτας.Εμείς γιατί κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε;

 17. transcedental avatar
  transcedental 04/11/2013 22:25:31

  Ευτυχώς που τα έγραψε ο/η strange attactor παραπανω, γιατι θα τρελαινόμασταν τελείως.

  Το σχέδιο προχωρά κανονικα: διχασμός της κοινωνίας για να σωθεί η πολιτική ελιτ που μας χρεωκόπησε. Αντηχειο των διχαστικών απόψεων και το παρόν αρθρο. Έχουμε δει διάφορα επεισόδια του έργου:

  δημόσιοι υπάλληλοι (κηφήνες και τεμπελχανάδες) εναντιον ελευθέρων επαγγελματιων (φοροφυγάδων και κλεπτών που δεν κόβουν αποδείξεις και δηλώνουν 8-10 χιλιάδες ευρώ στην πλειοψηφία τους), και το ανάποδο

  ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (μεγαλοεισοδηματιες ...) εναντίον ιδιοκτητών αγροτικής γής ή οικοπεδων εκτός σχεδίου (φοροφυγάδων ..) και το ανάποδο - γιατι να πληρώνουν μονο οι μεν ....

  οι έχοντες καταθέσεις στις τράπεζες (φοροφυγάδες εκ προοιμίου ...) εναντίον ιδιοκτητών ακινήτων (φοροφυγαδων εκ προοιμίου αλλά και εκ των υστέρων ...) και το ανάποδο - γιατί να φορολογούνται τα ακίνητα και να μην κουρευτούν οι καταθέσεις που σε τελική ανάλυση δεν δηλώνονταν καν ...

  και ούτω καθεξής ...

  και ως συνήθως, κάθε άποψη (καθώς και η ανάστροφή της) έχει ψηγματα αληθείας, για να συντηρείται ο διχαστικός διάλογος ....

  Σε τελική ανάλυση κύριε akenaton, οι μισθωτοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και - τα τελευταία χρόνια - αρκετοί ελέγχονταν (ή τουλαχιστον θα έπρεπε) στο ποθεν έσχες. Οι ελέυθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ψίχουλα ως εισόδημα σε βαθμό βιασμού της νοημοσύνης μας. Λίγη αιδώς δεν θα έβλαπτε - και μην εκπλαγείτε αν σας πω πως είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Το παραπάνω επιχείρημα - που δεν στερείται βάσεως - το γράφω προβοκατόρικά, για να αντιληφθείτε πως η μονόπλευρη οπτική σας είναι κουραστική και πάντως αποσπασματική.

  Το ωραιότερο το έγραψε κάποιος παραπανω: είπε λέει ο ραγκούσης πως η επιλογη ήταν ανάμεσα σε 100000 απολύσεις στο δημόσιο και σε αυτά που έγιναν. Και υπάρχουν εμφρονες πολιτες που πιστεύουν πως αυτό το άθλιο μεταπολιτευτικό κρατος που ακόμη δεν ξέρει ποσο στοίχισαν οι ολυμπιακοί του κ. Σημίτη και των συν αυτώ ή γιατί το ναυτικό του έχει μείνει με ένα υποβρύχιο παρα τα 4 δις που πληρώθηκαν, εν μέσω οικονομικής κρίσης που γονατίζει χωρες σαν την Ιταλία, θα ξεμπέρδευε με απόλυση εκατο ή διακοσίων χιλιάδων από το δημόσιο.

  Ε ρε ντομάτες που θέλουν μερικοί μερικοί "κηπουροί" του ΓΑΠ ... αλλά και αυτοί που τους ακουν ...

  ιδιοκτήτες ακινήτων (ραντιέρηδες και μεγαλοεισοδηματίες) εναντίον καταθετών στις τράπεζες (

  • akenaton avatar
   akenaton @ transcedental 04/11/2013 23:10:44

   Συγγνώμη, ειλικρινά δεν κατάλαβα τι θέλετε να πείτε. Αν εννοείτε πως δεν φταίει μονάχα ο δημόσιος τομέας, τότε συμφωνώ. Αλλά αν πιστεύετε ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει σε ανάπτυξη χωρίς αναμόρφωση-σμίκρυνση-αναδιάρθρωση και περιορισμό των δαπανών στον δημόσιο τομέα και πλήρη αναδόμηση του (αν)ασφαλιστικού συστήματος, τότε διαφωνώ. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα: μία εκ των δύο ατραπών θα περπατήσουμε αργά η γρήγορα. Ο τρόπος που πορευόμαστε τώρα είναι μεταβατικός από οικονομικής απόψεως. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, θα τελειώσει με την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας του ιδιωτικού τομέα και της μεσαίας τάξης.

   • ορεσέιβιος avatar
    ορεσέιβιος @ akenaton 05/11/2013 09:04:49

    Αν αποτύχουμε να βρούμε διέξοδο με το σχέδιο,καλώς ή κακώς, της ευροζώνης, η φορολογία που θα επιβληθεί μετά στην ακίνητη περιουσία και στα καταναλωτικά προιόντα θα είναι ακόμη χειρότερη.
    Δεν υπάρχει μαγική λύση για να μαζέψει λεφτά το κρατος και να πληρώνει την δημόσια διοίκηση του.
    Η οποία θα πρέπει να μειωθεί με απολύσεις μαζικές εν μία νυκτί.
    Τα πλεονάσματα της ελλάδας τις δεκαετίες του 50 και 60 έγιναν με ένα προσωπικό πολύ λιγότερο απο σήμερα με λιγότερη γραφιεοκρατία απο ότι σήμερα που έχουμε και τους υπολογιστές να προσθέτουν φόρτο αντί να αποφορτίζουν την διοίκηση του γελαδιστάν μας.
    Εγιναν με μηδενική εσωτερική κατανάλωση, πέρα απο τα στοιχειώδη επιβίωσης και με ένα καθεστως φτώχειας και ανέχειας με τους δείκτες ευζωίας στα τάρταρα.
    Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσουμε με εκλογές και ομαλό τρόπο σε τέτοιες συνθήκες και να παραμείνουμε ακόμη κράτος της ευρώπης.
    Είναι διαφορετικό να είσαι ρουμανία και να προσπαθείς να γίνεις κροατία και άλλο να είσαι ελλάδα και σε μια νύχτα να γίνεις ρουμανία. Το πλαν Β αυτό είναι.
    Το ότι προσπαθούμε να κατεβούμε σταδιακά σκαλοπάτια ,ελεγχόμενα, και ενώ είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι ,άσχετα αν δεν το λέμε επισήμως είναι δύσκολο στοίχημα.
    Κουτρουβαλήσαμε στην σκάλα βίαια και άτσαλα και τώρα που πρέπει να κατεβούμε το σκαλί των ιερών και οσίων του δημοσίου είμαστε έτοιμοι να φουντάρουμε.
    Το πολιτικό μας προσωπικό και η άρχουσα τάξη είναι ανίκανοι.

    Αν είναι να έρθει ιππικό θα είναι του ανίβα που θα μας σαρώσει

 18. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 04/11/2013 22:33:30

  Καβαλιώτη:
  "Οι Γερμανοί διατυμπάνισαν εξ αρχής την, εσφαλμένη και αδιέξοδη κατά τη γνώμη μου, θέση τους: ΠΡΩΤΑ τακτοποιείς τα δημοσιονομικά σου και ΜΕΤΑ θα σκεφθείς την ανάπτυξη"

  Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Το είπα αρκετές φορές στο πρώτο σχόλιο, στο δευτερο, όταν είπα ότι προυπόθεση για να δουλέψει η συνταγή του ακενατον είναι να υπάρχει ανάπτυξη.

  "the boom not the slump is the right time for austerity"

  Ίσως ήταν καλύτερο να είχαμε κάνει απολύσεις ΔΥ το 09 ή το 10 αντί για φόρους. Το θέμα είναι ότι τόσα χρόνια μετά δεν μπορούμε να αντέξουμε νέα υφεσιακά μέτρα. Η απόλυση είναι κι αυτή υφεσιακό μέτρο κι όχι μέτρο που θα φέρει την ανάπτυξη.

 19. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 05/11/2013 11:44:55

  Αγαπητέ Akenaton,

  Δύο κατά την άποψη μου είναι τα φλέγοντα ζητήματα: 1. Η δήμευση της εγχώριας και εξωχώριας περιουσίας των φοροφυγάδων & εισφοροφυγάδων του ΙΤ και ΔΤ και φυσικά των μιζαδόρων πολιτικών, και 2. Η λύση του προβλήματος της ανικανότητας αυτοελέγχου στον ΔΤ.

  Και τα δύο θέματα "ακουμπούν¨ στα bribery economics, το πρώτο κυρίως με διεύρυνση της έννοιας της διαφθοράς όχι αποκλειστικά στο οικονομικό πεδίο.

  Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Διεθνών Συγκρίσεων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας (Center for International Comparisons, University of Pennsylvania (CICUP)) που συνεχίζει την δουλειά του Κούζνετς στο Πεν, είμαστε σχεδόν στην κορυφή σε απόδοση (Νο 4 παγκοσμίως!), πίσω μόνο από τις 3 χώρες της Benelux και μπροστά από όλον τον υπόλοιπο κόσμο στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΕΠ ανά εργατοώρα μετρούμενο με ισοτιμία αγοραστικής δύναμης ΑΕΠ ανά εργατοώρα (PPP-corrected GDP per hour) . Αυτό σημαίνει ότι η "μαύρη" οικονομία ζούσε και ζει και βασιλεύει. Απόδειξη: Στο "επίσημο" ΑΕΠ ανά εργατοώρα, σύμφωνα με έρευνα προερχόμενη από το ίδιο Πανεπιστήμιο (με αποπληθωρισμένες τιμές 2005 αναγόμενες στο 2013 και στις δύο περιπτώσεις) είμαστε τριακοστοί δεύτεροι (Νο 32), κάτι ψιλογνωστό. Αυτά βλέπουν τα τροϊκανά και φρικάρουν. Οι γερμανοί π.χ. είναι 8οι στην "επίσημη" λίστα και 8οι στην "ανεπίσημη", οι αυστριακοί Νο 11 στην "επίσημη" και Νο 10 στην ανεπίσημη. Οι "ψιλοσυμπατριώτες" Ιταλοί από την άλλη, ακολουθούν την κοινή μας παράδοση: Νο 19 στην επίσημη και Νο 6 στην ανεπίσημη αυτή λίστα παραγωγικότητας.

  Καιρός είναι να αφαιρεθούν κάθε φύσεως αιτίες και αφορμές για την συλλήβδην αμαύρωση των έντιμων πολιτικών και πολιτών, επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών, και να προχωρήσουμε σε αυτό που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει εδώ και χρόνια ΣΥΝΟΛΙΚΑ και όχι αποσπασματικά με 2-3 εφοριακούς, 10 επιχειρηματίες και 2 πολιτικούς στα κάγκελλα για παραδειγματισμό (που φυσικά, δεν είναι καταδικαστέο, απλώς δεν είναι αρκετό).

  Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, το αν δηλ. το Δημόσιο απασχολεί 1000, 2000 ή 1 δισεκατομμύριο υπαλλήλους, λίγο ενδιαφέρει. Αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι τι παράγεται ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και αν αυτή η μονάδα υπερπαράγει (άρα πρέπει να εργάζεται με μεγαλύτερες αποδοχές), συμφέρει (άρα δεν την ενοχλούμε), δεν συμφέρει (άρα πάει σπίτι της) ή ακόμη χειρότερα, όχι μόνο δεν εργάζεται άρα δεν συμφέρει αλλά έχει καίριο πόστο και απαιτεί χρηματισμό και για την πιο απλή διεκπεραίωση εγγράφου (άρα πάει σπίτι της + φυλακή + δήμευση). Η σοβιετικής μορφής ισοπέδωση των πάντων και δη των μη βυσματούχων συνθλίβει το Δημόσιο και όσοι ανέχονται να εργάζονται (κυριολεκτώ, αναφέρομαι σε όσους ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ) σε αυτήν την κατάσταση με μισθούς πλέον της πλάκας, είναι αληθινοί ήρωες και τυγχάνουν μάλλον σεβασμού παρά χλεύης.

  Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να κοιτάξουν τον διπλανό τους όχι με την κλασική Ελληνική καχυποψία και φθόνο, αλλά με πραγματικό αίσθημα αλληλεγγύης. (Προφανώς, η αλληλεγγύη και το φιλότιμο πηγάζουν αυθόρμητα και λόγω ελεύθερης βούλησης και δεν επιβάλλονται ως... φόρος)._Κ.Π.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Κ.Π. 05/11/2013 13:17:37

   Προσυπογράφω το σχόλιό σας! Υπάρχει τρόπος να βγούμε από τα "στενά" με αλληλεγγύη και κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Αρκεί να υποστηρίξουμε αυτούς που μας ανεβάζουν τόσο ψηλά στον ανεπίσημο δείκτη (ΙΤ;) και να περιορίσουμε αυτούς που μας κατεβάζουν τόσο χαμηλά στον επίσημο (ΔΤ;). Έτσι κι αλλιώς, χρειαζόμαστε ρήξεις, τομές και καινούριο τρόπο σκέψης και οργάνωσης των πάντων. Το είχαμε γράψει και παλαιότερα: αν δεν σκεφτούν οι ηγέτες μας "out of the box" σωτηρία δεν έχουμε.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ akenaton 06/11/2013 08:54:34

    Ακενατών ξεκίνα και είμαστε μαζί σου. Αν περιμένεις κι εσύ τους πολιτικούς, θα περιμένεις πάρα πολύ ακόμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.