#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το θρίλερ με την τρόικα και τη διαπραγμάτευση«Και τώρα τι γίνεται με την τρόικα και τη διαπραγμάτευση;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μετά τις… μπαλωθιές που έριξαν οι δανειστές μέσω του Reuters. Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να διαψεύδει την αναβολής της επίσκεψης και να ετοιμάζεται κανονικά για το ραντεβού της ερχόμενης Τρίτης, ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ.

Θα περάσει ο εκβιασμός; Είναι το ίδιο πιστόλι στον κρόταφο που βάζουν εδώ και τρία χρόνια οι τροικανοί κι εμείς κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία και υποχωρούμε. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και τώρα, είναι το ερώτημα;

Πράγματι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να επιμείνει στη στρατηγική που χάραξε, αυτή της μη λήψης νέων μέτρων; Ή να υποχωρήσει για άλλη μια φορά και «γαία πυρί μειχθήτω;

Κάποιοι, εντός κι εκτός Ελλάδας κατηγορούν τον πρωθυπουργό και όλη την κυβέρνηση ότι «σήκωσε» περισσότερο το θέμα της αντίστασης κατά της τρόικας με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί πλέον και να μην είναι σε θέση να διεκδικήσει ούτε έναν έντιμο συμβιβασμό. Έχουν δίκιο αν νομίζουν ότι ποτέ η Ελλάδα δεν πρέπει να σηκώσει κεφάλι.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, πάντως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά για να αποφύγει οριζόντια μέτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα plan B που προωθεί η τρόικα είναι νέα μείωση των συντάξεων. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Των επικουρικών συντάξεων, ή θα βάλουν ξανά χέρι και στις κύριες; Και τι θα αφορά αυτό; Τα ρετιρέ των συντάξεων; Μα όπως λένε οι γνωρίζοντες είναι ελάχιστοι αυτοί που παίρνουν υψηλές συντάξεις, οπότε το κούρεμα δεν θα βοηθήσει δημοσιονομικά. Η τρόικα θα ήθελε να βάλει χέρι και σε συντάξεις κάτω από 1.200 ευρώ και όλοι οι συνταξιούχοι να αμείβονται γύρω στο χιλιάρικο. Μην απορήσετε να δείτε τις επόμενες ημέρες επικοινωνιακό παιχνίδι σχετικά με το πόσα παίρνουν οι συνταξιούχοι στο εξωτερικό, πόσοι Έλληνες συνταξιούχοι πληρώνονται με ποσά κάτω από 800 ευρώ (επομένως δεν θα υποστούν μείωση) κ.λπ.

Δε φτάνει μόνο αυτό το μέτρο καθώς η τρόικα επιμένει σε δημοσιονομικό κενό 2 δις κι όχι 500 εκατ. ευρώ. Επομένως, πιθανότατα να μπει χέρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αυτά είναι τα σενάρια.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι εμείς ξέρουμε τι θέλουμε; Υπάρχει ένα σχέδιο για τα παζάρια με την τρόικα; Αυτοί ξέρουν γιατί έρχονται στην Αθήνα, προετοιμάζουν το κλίμα με τους εκβιασμούς και θα έρθουν… επιεικώς να μας πάρουν τα σώβρακα. Η κυβέρνηση σε τι είναι πρόθυμη να υποχωρήσει και σε τι να βάλει κόκκινες γραμμές που δεν θα περάσει ποτέ; Επίσης, είναι έτοιμη να έρθει σε ρήξη με την τρόικα, κάτι που θα σημάνει ραγδαίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις;

Τέλος, η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι η Βουλή είναι στα κάγκελα και με το παραμικρό μέτρο που θα θίγει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες θα γίνει… Βιετνάμ;

Η τρόικα δείχνει να μην παίρνει χαμπάρι τίποτε και να έρχεται με άγριες διαθέσεις. Είναι η ίδια ομάδα που ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο για το αποτυχημένο πρόγραμμα που εφάρμοσε την Ελλάδα και αλλού. Κι όμως, έχουν τα μούτρα να απαιτούν νέα μέτρα.

Και φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα. Η κυβέρνηση μπορεί να βρει πειστικές απαντήσεις απέναντι στους εκβιασμούς; Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης; Η απάντηση είναι ναι.

Πρώτα πρώτα προς διαπραγμάτευση είναι το δημοσιονομικό κενό. Πώς τον Ιούλιο δεν υπήρχε και ξαφνικά η τρόικα το ανακάλυψε;

Επίσης, πόσα είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε; Η κυβέρνηση λέει 500 εκατ. Η τρόικα λέει 2-2,5 δις ευρώ και ο Ασμουσεν έλεγε πριν μερικές ημέρες 5-6 δις ευρώ. Μα τι είναι τα δις; Χαρτοπετσέτες;

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, μαζί με την κατάρρευση της κοινωνίας και ταυτόχρονα την σίγουρη πτώση της κυβέρνησης αν ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Κανείς δεν είπε ότι όλα είναι ρόδινα. Όμως, οι σοβαρές και στιβαρές κυβερνήσεις κρίνονται στα δύσκολα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Α avatar
  Α 01/11/2013 07:59:42

  Αν σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά από το αν ενδώσει ή οχι στις απαιτήσεις της τρόϊκας , μάλλον συμφέρει να μην ενδώσει η κυβέρνηση.
  Έτσι κι αλλιώς τα χρήματα που έχουμε λαμβάνειν είναι λίγα πλέον, 1 δις.
  Αν δεν ενδώσει, θα καταλάβουν επιτέλους και οι δανειστές μας, ότι εδώ στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι εκρηκτικά και κρέμονται από μια κλωστή, πέρα από το ψυχολογικό του κόσμου που θα αισθανθεί περήφανα, από ένα ΟΧΙ.
  Αν ενδώσει, τότε θα φανεί αναξιόπιστη η κυβέρνηση, που έλεγε ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρη η ψήφος των βουλευτών. Άρα πέφτει η κυβέρνηση, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα...
  Τώρα είναι ευκαιρία όχι μόνο να πούμε το ¨ΟΧΙ¨, αλλά και να ζητήσουμε επί πλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας που κατέρρευσε.
  Είναι ειρωνία να συζητάμε γι επιπλέον μέτρα, τη στιγμή που το πρόγραμμά τους δεν βγαίνει, αφού είναι λάθος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας.

 2. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 01/11/2013 08:27:59

  Από τη στιγμή κατά την οποία θεωρούμε ότι έχουμε "πρωτογενές πλεόνασμα", άρα μας δίνονται κάποιες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και με δεδομένο ότι η συνταγή των δανειστών είναι λάθος, (βλέπε επίσημες δηλώσεις ΔΝΤ), η οποιαδήποτε συζήτηση περί της άφιξης ή μη του τριμερούς τεχνοκρατικού κλιμακίου στη χώρα μας, εκτιμώ, ότι γίνεται εκ του πονηρού. Και τούτο διότι από πλευράς της χώρας μας δεν υφίσταται, ούτε ως προσχέδιο συζήτησης και επεξεργασίας, Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας.
  Πολύ φοβάμαι ότι η αγωνία για τον ερχομό της τριμερούς επιτροπής βρίσκεται στο δικό μας γήπεδο και όχι στο εξωτερικό. Άλλωστε δηλώσεις, πέραν της μίας, σε υπουργικό επίπεδο θεωρούν το "μνημόνιο" ως το μόνο αξιόπιστο σχέδιο (PLAN A) και το μόνο πολιτικο οικονομικό κείμενο που θα μας βγάλει - πράγμα αμφίβολο - από το αδιέξοδο.

 3. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 01/11/2013 08:51:48

  Επομένως η κυβέρνηση ήδη παραδέχεται οτι το "πλεόνασμα" είναι έλλειμα τουλάχιστον 500 εκατ. και η τρόκα 2-2,5 δις...Εκτός άν τα δημοσινομικά κενά δεν μετράνε στο έλλειμμα, οπότε μπορούμε να κάνουμε κι άλλα...

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 01/11/2013 09:18:09

  Μισό δις μέτρα από εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή και τέλος να τους πει ο Σαμαράς. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 5 δις υπέρβαση στόχων προϋπολογισμού. Δε χρειάζεται ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Και σε όποιον αρέσει. Είναι πολιτικό και όχι οικονομικό το θέμα των πιέσεων της τρόικας. Να τους ξεμπροστιάσει ο Σαμαράς διεθνώς. Και όποιος εκ ΔΝΤ ή Βρυξελλών θέλει ας αναλάβει τις ευθύνες για τα επερχόμενα.

 5. Δαρβινος avatar
  Δαρβινος 01/11/2013 09:36:59

  Mιλωντας για διαπραγματευση, ας θυμηθουμε το εξης : "μου ερριξαν πολυ ξυλο, εφαγα ομως και της χρονιας μου", ειπε ο Καραγκιοζης.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/11/2013 09:45:27

  Οχι,δεν παραδεχεται τιποτα αλλά που να το καταλαβεις με τους ηλιθιους στην κυβερνηση που προβοκαρουν τον εαυτο τους με τις δηθεν επικοινωνιακες πομφολυγες περι μαχης με την τροικα.
  1) Το "δημοσιονομικο κενο" αφορα το 2014 και οχι το 2013 και αφορα την αποσταση απο τον προβλεπομενο στοχο του προγραμματος.
  Το 2014 το προγραμμα προβλεπει πρωτογενες πλεονασμα 2,8 δις.Η κυβερνηση λεει οτι για να επιτευχθει θελει 500 εκατ μετρα και η τροικα 2 δις.Αρα και η τροικα δεχεται οτι χωρις καθολου μετρα το 2014 το πρωτογενες πλεονασμα θα ειναι 800 εκατομμυρια.Απλως δεν ειναι το προβλεπομενο.Ηλθε ΤΩΡΑ η ωρα να αρχισουμε να πληρωνουμε και τοκους.
  2) Αυτο που ειπε ο Ασμουσεν δεν ειναι το "δημοσιονομικο κενο" αλλά το "χρηματοδοτικο κενο".Δηλαδη ποσες αναγκες εχει η Ελλαδα το 2014 για να δανεισθει ωστε μαζι με το πρωτογενες πλεονασμα να καλυψει και τους τοκους και τις ληξεις δανειων.
  3) Δεν εχουμε μονο 1 δις να παιρνουμε δοση.Αυτη επρεπε να την παρουμε το καλοκαιρι.Εχουμε άλλα 4 δις τελος του χρονου και άλλα 10 δις εως το καλοκαιρι 2014 και μετα πρεπει να βρουμε τροπο χρηματοδοτησης για το μελλον.Εαν τα σπασουμε με την τροικα θα γινει αυτο που θα γινοταν και πριν ενα χρονο.
  Ολα αυτα ειναι πολυ απλα να εξηγηθουν αλλά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να τα εξηγησουν στον κοσμο για να παιζουν ηλιθια επικοινωνιακα παιγνιδια με αντιστασεις,μαχες,συγκρουσεις και τα συναφη.

 7. Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς avatar
  Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς 01/11/2013 10:02:26

  Allahu Akbar

 8. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 01/11/2013 10:14:20

  Αυτό το "δεν έρχεται η τρόϊκα" τι είναι δλδ? Μας κρατάν ή τους κρατάμε εμείς μούτρα και δεν έρχονται??!
  Βεβαίως και να 'ρθουν και να τους... χορέψουμε στο ταψί!

  Προσωπικά πιστεύω ότι ήδη οι (όποιες) αντιδράσεις εκ μέρους μας, κυβέρνησης και βουλευτών, είναι στην σωστή κατεύθυνση. "Δίνουν την εικόνα" και "φτιάχνουν κλίμα" και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με εννοείτε... Κι αυτά είναι θετικά.
  Αν μάλιστα έρθει η τρόϊκα και τους "κολλήσουμε στον τοίχο" με το να τους αποδείξουμε ότι δεν ισχύουν αυτά που λένε, να βγούνε λάθος στο δικό τους γήπεδο και να παραδεχτούνε τελικά την θέση μας, θα 'ναι απ' τις καλύτερες "μαγκιές" που έχουμε κάνει.

  Μετά μπορεί να πάει κι ο Πρόεδρος στην Frau και να τις πει: "Ό,τι είπε η τρόϊκα κάναμε. Έτσι δεν είπες?.."

  Υ.Γ. Αν μπουν κι οι Ρώσοι στους Σιδηρόδρομους, ακόμα καλύτερα πιστεύω καταρχήν (κρατάω επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω εκ των έσω καταστάσεις). "Ρώσοι στην ΕΕ, ο Θεός να φυλάξοι" και τέτοια!
  Αμ, τι νομίζατε κύριοι της ΕΕ? Το χρήμα δεν έχει ούτε Θεό ούτε πατρίδα, μας φέρατε στο αμήν, τι περιμένατε??

 9. Α avatar
  Α 01/11/2013 10:25:59

  Μας θέλουν πατημένους κάτω, να μην καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές. Το γιατί, το ξέρουν αυτοί, αλλά θα το μάθουμε κι εμείς εν καιρώ...

  • ΤοTραγούδιTηςEρήμου avatar
   ΤοTραγούδιTηςEρήμου @ Α 01/11/2013 11:47:32

   Κι εμείς το γνωρίζουμε, μια χαρά το γιατί. Σημασία έχει να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των σχεδίων τους.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Α 01/11/2013 12:02:56

   οι εκβιαστες μονο απο εκβιασμο καταλαβαινουν.
   ας ετοιμαστουμε επιτελους...

 10. tnt avatar
  tnt 01/11/2013 10:28:21

  Αν και καλά πει όχι η κυβέρνηση αυτόματα ο σαμαρας θα είναι κόκκινο πανί για τους ευρωπαίους...και ίσως βάλουν το δαχτυλάκι τους για αλλαγή....εάν πάλι βγει και πει τι να κάνουμε μας πίεσαν θα πάρουμε μέτρα κτλ τότε πραγματικά η νέα δημοκρατία θα διαλυθεί και η πίεση στο εσωτερικό της χώρας από τον κόσμο θα είναι μεγάλη και λόγω της όλης άθλιας οικονομικής κατάστασης αλλά και λόγω των προσδοκιών που δημιουργεί η κυβέρνηση περί διαπραγμάτευσης -σύγκρουσης κτλ....ο κόσμος θα πιστέψει ότι εξαπατήθηκε και ούτε αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε....άρα το πολιτικό μίγμα θα είναι εκρηκτικό ...γενικά ο σαμαρας το παλεύει αλλά...ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

 11. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 01/11/2013 11:56:34

  Έστω κι αν επέλθει συμφωνία νομίζω όλοι συμφωνέιτε πως το πρόβλημα δεν τελειώνει φέτος. Πλεόνασμα δεν μπρεί να είναι "βιώσιμο" με την σημερινή φορολογική καταλήστευση.

  Ειλικρινά δεν κατανοώ το νόημα του άρθρου. Ειλικρινά το θέμα μας είναι μόνο το φετινό έλλειμμα ή πλεόνασμα; Όταν το ,

  ζητά τρελούς φόρους ακόμα και από τους τουλάχιστον 2 εκατ. άνεργους του ιδιωτικού τομέα,

  όταν χρωστάει εκατοντάδες εκατ. την επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις (είναι επειδή θέλουμε εξωστρέφεια),

  πάνω από 1 ΔΙΣ στον ΕΟΠΠΥ,

  εκατοντάδες εκατ. στην αγορά ηλεκτρισμού,

  Παγώνει στην ουσία τις δημόσιες επενδύσεις για να «κρατήσει» τα χρήματα της Ε.Ε. για λογιστικούς λόγους,

  όταν βάζει σταλινικούς φόρους στα ακίνητα,

  τι ακριβώς πιστεύουμε ότι θα γίνει του χρόνου;

  Η κυβέρνηση έχει, για να συντηρήσει στοιχειωδώς το κράτος και να μην χρειαστεί να «κλείσει» το σύστημα υγείας, οι ΕΔ κι άλλοι τομείς, έχει συγκεκριμένες επιλογές:
  - Διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας
  - Αποκρατικοποιήσεις έστω και υπό τις σημερινές αρνητικές συνθήκες
  - Μείωση φοροδιαφυγής
  - Μείωση συντάξεων
  - Bail in στις καταθέσεις μας
  - Απόλυση ή, στην καλύτερη περίπτωση διαθεσιμότητα, τουλάχιστον 150000 ΔΥ – φυσικά και τερματισμός μισθοδοσίας επίορκων και των χιλιάδων που παίρνουν ύποπτες συντάξεις κι είναι 25 ετών

  Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει κάποια από τα παραπάνω. Όλα τα άλλα είναι για να δουλεύουμε τον κόσμο…

  Όσο για την διαπραγμάτευση επιτέλους ρε παιδιά! Σταματήστε αυτές τις γραφικότητες! Όταν πας σε δανειστές και δεν έχεις εκπληρώσει πλήθος προσυμφωνημένων τι ακριβώς περιμένουμε; Τι ακριβώς αντιπροτείνουμε;

 12. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/11/2013 16:32:18

  Την 10ετια του '90, ο Σαμαράς ήταν ένθερμος εισηγητής της νομισματικής διολισθήσεως (και πολύ σωστά, ως απεδείχθη. Έτσι οι αγορά δεν αντιλαμβανόταν οδυνηρά την υποτίμηση και ο πληθωρισμός ελεγχόταν καλύτερα).
  Μια διολίσθηση επιχειρεί και τώρα. Αυτή την φορά προς τις επιταγές των δανειστών. Να μην αντιληφθεί καίρια η αγορά (εν προκειμένω οι πολίτες) τον στραγγαλισμό της, ώστε να κλωτσάει λιγότερο, ενώ πεθαίνει.
  Γιατί, δυστυχώς, πεθαίνει...

 13. Nic avatar
  Nic 01/11/2013 23:46:20

  Τα μέτρα πότε ανακοινώνονται είπαμε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.