#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2008 22:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το θέμα της Siemens πλήττει τον δικομματισμό

Καταλυτικά επιδρά στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση της Siemens, εντείνοντας τη δυσπιστία απέναντι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, όπως φανερώνει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για Το Βήμα της Κυριακής. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το θέμα της Siemens πλήττει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και τα δύο μεγάλα κόμματα (53,3% και 25,9% αντιστοίχως, σύνολο 79,2%) αντί τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό (17,9%).Παράλληλα, επικρατεί απαισιοδοξία ότι τελικώς «η υπόθεση θα κουκουλωθεί» (80,2%) και ότι οι εξεταστικές επιτροπές «οδηγούν τελικά σε κουκούλωμα των υποθέσεων» (78,9%).Σε αυτό το πλαίσιο, η δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων -βάσει ερωτήματος για τις Ευρωεκλογές- φαίνεται να εξασθενεί, ενώ στάσιμα εμφανίζονται και τα μικρότερα κόμματα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Κ.Καραμανλής με 38,2%. Ακολουθεί ο Γ.Παπανδρέου με 19,2%, ο Αλ.Τσίπρας με 7,3%, η Αλ.Παπαρήγα (2,8%) και ο Γ.Καρατζαφέρης (2,6%). Εντούτοις, το 27,7% των πολιτών δηλώνει «κανένας». 

Δηλώνει υπουργός:
«Με τις αποκαλύψεις από το σκάνδαλο Siemens να διαδέχονται η μια την άλλη, το δικομματισμό να αμφισβητείται από τους πολίτες και την κυβερνητική πλειοψηφία να εξαρτάται από τον Π. Τατούλη, άντε να προβλέψεις τις πολιτικές εξελίξεις».  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 28/06/2008 22:44:28

  Nαι σίγουρα. Περιμέντε 5-6 μήνες να καταλαγιάσει το θέμα και να ξεχαστεί όπως αυτό του Ζαχόπουλου ή των πυρκαγιών και να δούμε εκείνες τις δημοσκοπήσεις τότε.

  Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι απίστευτα νούμερα. Στις δημοσκοπήσεις μυξοκλαίγονται για την κατάσταση και στις εκλογές πάλι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα ψηφίσουν.

 2. περιεργος avatar
  περιεργος 28/06/2008 22:54:16

  οχι στον δικομματισμο.
  ζητω ο νεολαδωμενος τρι-τετρα-η μονο- κομματισμος.

 3. ataktos avatar
  ataktos 28/06/2008 23:26:18

  περιεργε εσει το χαβα σου .
  Παλι υπερωριες.

 4. περιεργος avatar
  περιεργος 28/06/2008 23:35:57

  αλλοι εχουν χαβα με τον "δικομματισμο" που ευθυνεται για ολες τις αμαρτιες του κοσμου.
  στην σουηδια,δανια,ολλανδια,κτλ.δυο κομματα εχουν.
  ολες οι καπιταλιστικες χωρες με δυο κομματα παιζουν.

 5. ataktos avatar
  ataktos 28/06/2008 23:48:45

  προσυποργαφω
  Πρόταση – πρόσκληση για Πανευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια
  Ν.Γεωργακάκη και Μάξιμου Μπόλα*

  Η ευαισθησία του ΣΥΝ.
  Πριν προχωρήσουμε στην πρόταση μας δύο επισημάνσεις.
  Η πρώτη επισήμανση αφορά το Κόμμα μας και την έγκαιρη τοποθέτηση του πάνω στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας.
  Σε συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ τον Δεκέμβριο του 2006 και όταν το θέμα δεν ήταν στην ατζέντα κανενός άλλου Κόμματος, επισημάνθηκε η διαφαινόμενη στροφή των ισχυρών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ κλπ) υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και η ανάγκη αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης Στην εισήγηση που παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση αυτή αναφερόταν:
  "Σαν θέση αρχής η Αριστερά δεν θα έπρεπε να ήταν αντίθετη στην ειρηνική αξιοποίηση της πυρηνική ενέργειας όπως και καμίας άλλης εφεύρεσης.
  Δεν θα έπρεπε να είμαστε αντίθετοι στην ένταξη και της πυρηνικής ενέργειας υπό 2 όρους. Πρώτον της μέγιστης ασφάλειας για αποφυγή ατυχημάτων των οποίων οι επιπτώσεις είναι γνωστές πλέον μετά τα ατυχήματα (πχ Τσέρνομπιλ) και δεύτερον υπό τον όρο της ορθής διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων.
  Και για τα δύο αυτά θέματα, η σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου αποτελεί αρνητικό παράγοντα που δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε.
  Κρίσιμος μάλιστα παράγοντας με βάση τον οποίο στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είμαστε τελείως απορριπτικοί είναι ότι τυχόν προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας αποδυναμώνει ένα αγώνα ενάντια στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία, Λιβύη Αίγυπτο κλπ) που συνιστά τεράστια απειλή για τους λαούς της περιοχής λόγω πιθανής πρόκλησης ατυχημάτων. Το χαμηλό τεχνολογικό επίπεδο των χωρών αυτών αλλά και η μεγάλη σεισμικότητα της περιοχής επιβάλλει την δημιουργία και την ανάπτυξη μεγάλου κινήματος στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ενάντια στην εγκατάστασή εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας .

  Δεύτερη επισήμανση μας είναι η πρωτοπόρος δράση του Θανάση Αναπολιτάνου Προέδρου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείων που με συνεχή και συστηματική δράση έχει ήδη συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητοποίηση των κινδύνων και στην ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών.

  Επιχειρήματα για την εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων.
  Τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και γενικά τα ορυκτά καύσιμα, το πυρηνικό λόμπυ προωθεί την πυρηνική ενέργεια σε κάθε περιοχή της γης. Όμως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό αλλά ένα ακόμη πρόβλημα. Οι κίνδυνοι από τυχόν ατύχημα είναι τεράστιοι ενώ ταυτόχρονα τα πυρηνικά απόβλητα είναι σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που η αντιμετώπιση του είναι και τεχνικά και οικονομικά δύσκολη. Η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος είναι επιθυμητή μόνο μέσα από μια δέσμη που περιλαμβάνει δραστική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, αξιοποίηση των ΑΠΕ, ανάπτυξη και αξιοποίηση της τεχνολογίας, ένα νέο μοντέλο διαβίωσης των πολιτών και λειτουργίας της οικονομίας που αμφισβητεί ωράρια εργασίας και απασχόλησης, την θεοποίηση του ΙΧ κλπ.

  Η πρότασή για Πανευρωπαίκο κίνημα.
  Η δράση του Θ. Αναπολιτάνου είναι υποδειγματική και θεωρούμε ότι πρέπει να βρει πολλούς μιμητές. Αποτελεί αναγκαιότητα ειδικοί επιστήμονες (σεισμολόγοι, γεωφυσικοί ), επιστημονικοί φορείς (πχ ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ κλπ) αλλά και όλοι οι ευαίσθητοι με το περιβάλλον φορείς και πολίτες να ενεργοποιηθούν τόσο στη χώρα μας, όσο και Πανευρωπαϊκά στην κατεύθυνση αυτή. Της δημιουργίας δηλαδή και ανάπτυξης Πανευρωπαϊκού Κινήματος ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια. Σήμερα που η επικοινωνία είναι πολύ εύκολη είναι εφικτός ένας τέτοιος στόχος. Θάχει μεγάλη σημασία να ευαισθητοποιηθούν ιδιαίτερα Γάλλοι επιστήμονες και ειδικοί αφού σήμερα η Γαλλία είναι ένας πολιορκητικός κλοιός, πρωτοστατεί σε Ευρώπη και Μεσόγειο για πλασάρισμα της πυρηνικής ενέργειας.
  Έχει μεγάλη σημασία η κινητοποίηση όλων των ενεργών πολιτών γύρω από το θέμα αυτό. Έχει σημασία να δείξουν τις ευαισθησίες τους όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι, επιστήμονες διανοούμενοι. Η διανόηση οφείλει να συντονίσει τον βηματισμό της με τα μεγάλα αλλά και μικρά προβλήματα της ανθρωπότητας. Φυσικά στον αγώνα αυτό θα πρωτοστατήσει το Κόμμα μας και όλα τα τμήματά του . Στο μεγάλο αυτό θέμα που σχετίζεται με την επιβίωση ή τον θάνατο του πλανήτη μας.

  *Οι Ν.Γεωργακάκης και Μάξιμος Μπόλας είναι συνεργάτες της Κοιν. Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

 6. arcahaeopteryx avatar
  arcahaeopteryx 29/06/2008 00:01:39

  άτακτε,

  τι προτείνεις για την ελλάδα;

  να πάει η βιομηχανία αλλού;

  να εκμεταλλευτούμε το μεθάνιο αγελάδας;

  να πληρώνει ο Μυτηληναίος συνδικαλιστές για να διαμαρτύρονται; (που μούρθε τέτοιο πράγμα νυχτιάτικα...)

  Συγνώμη αν ρωτάω λίγο ...επιθετικά, αλλά τι προτείνεις για εμάς, εδώ, χ..σε την Ευρώπη, αυτή έχει και θα βάλει πυρηνικά κι αν δεν βάλει η «παλιά», θα βάλει η «νέα»

 7. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 29/06/2008 00:21:24

  Το σκιτσο θα ηταν τελοιο αν η Σημενς ειχε το μεγεθος του πλοιου και ο δικομματισμος (οι βαλεδες του δηλαδη)ειχαν το μεγεθος ενος βοτσαλου...Θα μου πης πως ενα βοτσαλο μπορει να βουλειαξει κοτζαμ πλοιο? Ελα ντε! Εδω σε θελω...Αφου ετσι γινεται!

 8. ΜΑΤΙ avatar
  ΜΑΤΙ 29/06/2008 00:24:55

  Ενδείξεις ότι χρηματοδότησε με 4 εκατ. μάρκα τα δύο μεγάλα κόμματα και με 870 χιλ. μάρκα ένα κόμμα που πλέον δεν υπάρχει
  ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ???
  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΡΙΒΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ...

 9. Lara avatar
  Lara 29/06/2008 00:27:11

  Ποιος χρηματοδοτησε το ΚΚΕ αδρα;
  λαρα

 10. περιεργος avatar
  περιεργος 29/06/2008 00:29:22

  γραφει ο arcahaeopteryx
  "Στα θέματα ενέργειας, ανάπτυξης, βιομηχανίας, ύφεσης, πληθωρισμού το τσίρκο είναι για κλάματα"
  εννοει την κυβερνηση.
  δηλαδη ρε αρχαιο ταδε,σε ποια χωρα του κοσμου για ολα αυτα,φταινε οι "πρασινες" "ροζ" "μπλε" κυβερνησεις?
  το ελληνικο αχρηστο κρατικοδιαιτο κεφαλαιο δεν εχει καμμια ευθυνη?
  τελικα εισαι παπαγαλακι του σεβ.

 11. arcahaeopteryx avatar
  arcahaeopteryx 29/06/2008 00:47:25

  μήπως ήρθε η ώρα για ένα κόμμα, εδώ, αρχίζοντας από αρχες, αξίες, σκοπους, μεθόδους. Και αφού τα βάλουμε αυτά σε ένα κομμάτι οθόνη, να πάρουμε συνεντεύξεις και από υποψήφιους πολιτικούς, και μην φοβείστε, αναλαμβάνω το κομματι ήθους.

  (ή μηπως έχει αρχίσει την άσκηση ο Βγενο;...χμμ θα του πάρουμε και αυτού συνέντευξη)

 12. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/06/2008 00:49:24

  Τώρα ρε Λάρα μου ανάβεις φωτιές.

  Ήταν ένας φίλος στην Ελλάδα κι έπινε καφέ. Πιο κάτω συγκέντρωση του ΚΚΕ. Φεύγει η Αλέκα με το πέρας της συγκέντρωσης για να μιλήσει με τον κόσμο. Χαιρετάει το φίλο μου και δε χάνει ευκαιρία αυτός και της λέει.
  -Το κόλπο με το Γερμανό το κάνατε? (Με την ερώτηση σβήνουν οι κάμερες)
  -Αλέκα: Κοίτα να δεις εμείς είμαστε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο κόμμα ...

 13. Μαρια-Ειρηνη avatar
  Μαρια-Ειρηνη 29/06/2008 00:50:20

  Εκείνο που είναι ολοφάνερο είναι η προπάθεια του συστήματος να αυτοκαταστραφεί. Να φτάσουμε στον στόχο. Στο σημείο εκείνο που θα είναι δυνατό να επαναδημιουργηθούν τα νέα σχήματα με νέα πρόσωπα "αδιάφθορα" ή αδιάφθορα. Μένει ωστόσο ακόμα στο απυρόβλητο μιάμιση παράταξη. Αντε με το καλό να την πιάσουμε κι αυτή. Να ξεμπερδεύουμε μια ώρα αρχύτερα βρε αδερφέ. Κουραστήκαμε να βλέπουμε τη διαδικασία να καθυστερεί. Τα πλάνα θυμίζουν ταινία του Αγγελόπουλου. Η κοινή γνώμη είναι πια έτοιμη να δεχτεί το οτιδήποτε. Αντε πια! Κάντε ότι είναι να κάνετε! Να τελειώνουμε!

 14. περιεργος avatar
  περιεργος 29/06/2008 00:52:08

  το τσιρκο που δηλωνει συνδεσμος ελληνων βιομηχανων
  εχει ευθυνη για την αναπτυξη,βιομηχανια,υφεση,πληθωρισμο,κτλ,
  αρχαιο ταδε?

 15. arcahaeopteryx avatar
  arcahaeopteryx 29/06/2008 01:03:06

  όχι «ο,τιδήποτε», μερικοί ξέρουν τι μπορεί να σημαίνει «ο,τιδήποτε»

 16. περιεργος avatar
  περιεργος 29/06/2008 01:21:04

  αλι και τρισαλι
  ειμαστε καταδικασμενοι να φαμε στην μαπα τον γιωργακη και το κωστακη για πολλα χρονια.
  μην ελπιζεται σε οτιδηποτε..δεν υπαρχει.
  Ολα ειναι πιο φθαρμενα απο το πολιτικο συστημα.
  1.στρατιωτικο πραξικοπημα? που τετοια τυχη σημερα.
  2.θεοκρατικο πραξικοπημα? και αυτοι ειναι φθαρμενα λαμογια.
  3.επιχειρηση καθαρα χερια? αδυνατον οι δικαστικοι τα επερναν χοντρα απο την siemens οχι μονο..
  4.μπερλουσκονισμος? αδυνατον,οι κρατικοδιαιτοι επιχειρηματιες θελουν να διοικουν την χωρα με τα πολιτικα πιονια τους.
  5βγενοπουλος? δεν γουσταρει..

 17. thanos avatar
  thanos 29/06/2008 02:00:33

  Για το Νο1 μου φαινεται οτι κανεις κρα "περιεργε"

 18. περιεργος avatar
  περιεργος 29/06/2008 02:06:10

  κρα κανω ρε thano.
  την περιοδο της χουντας με θεωρουσαν επαναστατη.
  τωρα να μην σου πω τι ακουω καθε μερα.
  παραδειγμα εδω μεσα οι πιο πολλοι πιστευουν οτι ειμαι πληρωμενο τσιρακι της κυβερνησης.
  λογικο ειναι να επιθυμω τα παλια μεγαλεια..

 19. Lara avatar
  Lara 29/06/2008 02:15:14

  Περιεργε,
  θα πρεπει να προηγηθει το 3 για να μπει σε εφαρμογη στη συνεχεια το 4.
  Γιατι διχως καθαρο δικαστικο συστημα δε στηνεται χωριο.
  οσο για τους ως τωρα κανονισε να τους απασχολησεις σε οικοδομικες εργασιες η ασφαλτοστρωσεις αυτοκινητοδρομων
  λαρα

 20. ataktos avatar
  ataktos 29/06/2008 05:47:08

  mia kenourgia Tsoukatou sto FEK (simerino)
  tha mas lisi tis apories olon mas


  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100007_29/06/2008_275855

 21. ataktos avatar
  ataktos 29/06/2008 05:55:45

  arcahaeopteryx -τα εχουμε γραψει και στο ΑΝΤΙ ποιος τα διαβασε .

 22. Φιδίας avatar
  Φιδίας 29/06/2008 08:58:08

  Το σκάνδαλο Siemens του 1914 (στα ιαπωνικά: Shiimensu jiken)
  Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά...

  Τον Ιανουάριο του 1914 ξέσπασε το σκάνδαλο που ήταν ένα από τα σημαντικότερα της ύστερης περιόδου Meiji (σ.σ. ο μεταρρυθμιστής αυτοκράτορας που έβαλε την Ιαπωνία στον 20ο αιώνα) και συγκλόνισε την ιαπωνική πολιτική σκηνή. Αφορούσε μίζες που πλήρωσε ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός Siemens AG σε υψηλόβαθμους ιάπωνες πολιτικούς και αξιωματούχους.

  Το ιαπωνικό ναυτικό που είχε υιοθετήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και οι μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες κονταροχτυπιόταν για το ποια θα πάρει το "μεγάλο πακέτο". Η Siemens τελικά κατάφερε να κατοχυρώσει ουσιαστικά το μονοπώλιο των συμβολαίων προσφέροντας απροκάλυπτα "επιστροφή" (μίζα) 15 % στους υπεύθυνους παράγοντες.

  Η Βρετανική Vickers δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά έκανε δυνατή ρελάνς προσφέροντας αντίστοιχα "επιστροφές" 25%. Μόλις έμαθαν την εξέλιξη τα αφεντικά της Siemens στη Γερμανία, έστειλαν αμέσως αυστηρό μήνυμα στο γραφείο τους στο Τόκιο απαιτώντας εξηγήσεις και πιο μαχητική δραστηριοποίηση, αλλιώς θα έπεφταν κεφάλια. Μέσα στην αναμπουμπούλα, ο Karl Richter, γερμανός υπάλληλος της Siemens-Tokyo, διέρρευσε ενοχοποιητικά έγγραφα που αποδείκνυαν τα λαδώματα και τη διαφθορά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters (ίσως επ' αμοιβή;), παραιτήθηκε και επέστρεψε στη Γερμανία.

  Το σκάνδαλο έγινε πρωτοσέλιδο στις ιαπωνικές εφημερίδες, και βασικό θέμα για καιρό στην Δίαιτα (ιαπωνική βουλή) αφού εμφανιζόταν να εμπλέκονται με διάφορους τρόπους ο τότε πρωθυπουργός (πρώην ναύαρχος) Yamamoto Gonnohyoe, ενώ ο (αντίπαλος) ναύαρχος Fuji παραδέχτηκε στον εισαγγελέα ότι "αποδέχτηκε χρηματοδοτήσεις" από την βρετανική Vickers ύψους 210.000 yen από το 1911 μέχρι το 1912 .

  Έγινε χαμός, ο ιαπωνικός λαός έφριξε με τη διαφθορά των κυβερνώντων και ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στο Τόκιο τον Φεβρουάριο του 1914, οι οποίες από τις 10 μέχρι τις 14 Φεβρουάριου 1914 έγιναν εξαιρετικά βίαιες. Η κοινή γνώμη μάλιστα είχε γίνει έξαλλη διότι σαν να μην έφτανε η διαφθορά και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, από τις αποκαλύψεις των εφημερίδων προέκυπτε και η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους γιατί δεν μπορούσε να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός! Αποτέλεσμα της κατακραυγής ήταν στη Δίαιτα να μην περάσουν οι αυξήσεις στη φορολογία αλλά ούτε ο προϋπολογισμός του 1914. Στις 24 Μαρτίου παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Yamamoto και αυτός και ο προκάτοχος του ναύαρχος Saito Makoto, δικάστηκαν, καταδικάστηκαν, τους υποβαθμίστηκαν στρατιωτικά και οι δυο εταιρίες, Vickers και Siemens «αποκλείσθηκαν δια παντός από συμμετοχή σε διαγωνισμούς για κρατικές προμήθειες».

  Μετά από δυο εβδομάδες όμως ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος το θέμα ξεχάστηκε τελείως, η Vickers (σ.σ. η Ιαπωνία ήταν σύμμαχος της Βρετανίας στον ΠΠΠ) κλήθηκε να αναβαθμίσει τεχνικά το ιαπωνικό ναυτικό και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο συγχωρέθηκαν σεμνά και σιωπηλά και αποκαταστάθηκαν. Αντίθετα ο Karl Richter, ο άνθρωπος που διέρρευσε τα στοιχεία για το σκάνδαλο, συνελήφθη στην Γερμανία επειδή "έκλεψε απόρρητα έγγραφα" και φυλακίστηκε για δυο χρόνια.

  Φιδίας

  (σεντόνιασα παλι:))

 23. Φιδίας avatar
  Φιδίας 29/06/2008 09:21:55

  Υποσημείωση: Εξ αιτίας του σκανδάλου η Siemens σε Νιγηρία, Ρωσία και Λιβύη εχει φαει πρόστιμα υψους 200.000.000 (διακόσια εκατ) ευρώ.

  http://www.independent.co.uk/news/business/news/exsales-manager-faces-jail-in-1631bn-siemens-bribes-trial-834659.html

 24. Theodore avatar
  Theodore 29/06/2008 09:35:00

  @ ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ.
  Δηλαδη, ξερεις καναν αλλο, που να σου υποσχεται, οτι κι αν δεν κανει τιποτα καινουριο, δε θα φουνταρει τελειως το καραβι; Γιατι εγω, δεν ξερω.
  Μη μου πεις, περι ΚΚΕ-ΣΥΝ, γιατι ειπαμε να μιλαμε σοβαρα τωρα, λογω της σοβαρης περιπτωσεως στην οποια βρισκομαστε.
  Αν γινει κατι, με ανθρωπους σοβαρους, μορφωμενους εντιμους, αλλα και γνωστες της πραγματικοτητος και της εποχης,καινουριο κομμα εννοω, τοτε κατι μπορει να γινει.Μπορει λεω.
  Γιατι να φυγουμε απο τους απατεωνες και να παμε στους εκτος πραγματικοτητος, δεν το βλεπω σοβαρη κινηση.(Γιατι απο ο,τι εχω ακουσει, το τειχος, επεσε.
  Καλως, η κακως.

 25. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 29/06/2008 09:50:33

  @Φιδίας: μήπως ξέρεις αυτή η λέξη "Δίαιτα" από πού προέρχεται; ποια είναι η ετυμολογία της; Μου κάνει εντύπωση, γιατί "δίαιτα" σημαίνει στα αρχαία "διαβίωση, ζωή", ο τρόπος που ζεις.

 26. ataktos avatar
  ataktos 29/06/2008 11:18:43

  o n.stefanou tou Sioufa den ine avtos tou Sinimenou
  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=42239

 27. arcahaeopteryx avatar
  arcahaeopteryx 29/06/2008 12:45:06

  anonymous 12:17, δεν είναι κακός ο δικομματισμός γενικά, αλλά οι συγκεκριμένες δύο ή 5 επιλογές που είναι διαθέσιμες. Η ποδοσφαιροποίηση της νεοελληνικής πολιτικής, αντίστοιχη της βυζαντινής μεταξύ πράσινων και βένετων (ή όπως λέγοταν)

  να ψάξεις τις πηγές των διαφόρων αντι... που αναφέρεις, στα βλακώδη αντανακλαστικά που μας (σας) έχουν καλλιεργηθεί, από τις γκιόσες που παριστάνουν τις εκφωνήτριες και τους σοβαροφανείς συνεργάτες τους. Εγώ αγάπη μου στις εκλογές, ταξιδεύω, και δεν ανοίγω καν το χαζοκόυτι να δω τα αποτελέσματα.

  Ποιός τον έφτιαξε τον σύριζα; Γιατί έχω την εντύπωση ότι το έκαναν οι Δολάνθρωποι με το μαξίμου;

 28. fox-terrier avatar
  fox-terrier 29/06/2008 12:47:40

  @ arcahaeopteryx (June 29th, 2008 at 12:01 am).
  Τα είπαμε και πρίν.
  Ερχεται κρίση μεγάλη. ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ. Τη τζιπάρα θα την πουλήσετε. Στο εξοχικό θα φιλοξενείτε λιτοδίαιτους Ινδούς (άν δεν σας το βγάλει στο σφυρί η τράπεζα).
  Η κατανάλωση ενέργειας θα πέσει θεαματικά, με τόσους νεόπτωχους.
  Τα πυρηνικά εργοστάσια θα πάνε στην Κίνα και στη Μαλαισία. Οι Γερμανοί με τη ΔΕΗ δική τους πια θα γεμίσουν τη Ραφήνα ανεμογεννήτριες. Το ίδιο και τις χώρες που εσείς οι "Αμερικάνοι" αποκαλείτε "νέα Ευρώπη".
  Όσο για το "δικομματισμό", τι θα γίνει είναι αδιάφορο. Θα επιπλεύσει όποιος κατάλαβε έγκαιρα τι έρχεται. Does anybody do?
  Οι Έλληνες νομίζουμε ακόμα ότι ζούμε στο 1980.

 29. fox-terrier avatar
  fox-terrier 29/06/2008 12:57:12

  Όσο για τα περί "σοσιαλισμού", ΣΥΡΙΖΑ κτλ, νομίζω ήμουν σαφής.
  "Σοσιαλισμός" και "καπιταλισμός" είναι σαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ακμάζουν μαζί και παρακμάζουν μαζί. Θα πεθάνουν μαζί, από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 30. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/06/2008 13:10:58

  @fox terrier,

  από όσα λες, το μόνο ανατριχιαστικό είναι οι ανεμογεννήτριες στην Ραφήνα... θα μας σώσει το ότι τελικά είναι ακριβές αηδίες, και με το φως των ημερών οι μιζομένοι που τις προωθούν θα γίνουν πιο προσεκτικοί.

  για τις πιθανές συνέπειες της ύφεσης, συμφωνούμε απόλυτα (ευτυχώς δεν έχω τζιπ, εξοχικά και τέτοια...υπάρχω μόνο σε εικονική πραγματικότητα)

  Η νέα ευρώπη, παίζεται είναι ζωτικός χώρος των αδόλφων; ή των δυτικών; ή των ανατολικών. Αυτοί φοβάμαι θα παιδέυονται, εμείς απλά θα φτωχαίνουμε.

  Ξέχνα το για πυρηνικά στην Μαλαισία μεγάλε, η Γερμανία τα θέλει κοντά της. Το ρεύμα αργεί να έρθει από εκεί. Τώρα που στο γράφω, αναρωτιέμαι...μπας και όλο το διεθνές σκηνικό με την ζημενς είναι για να πάρει τα κάτω της και να μην μπορέσει να φτιάξει αυτή τα πυρηνικά που θα φτιαχτούν στην Ευρώπη, θες-δεν θές; Τραβηγμένο, αλλά keep it in mind.

  μεταξύ μας, το ενεργειακό είναι σατανικότερο παιχνίδι από τα άλλα γιατί έχει περισσότερους παίχτες.

 31. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/06/2008 13:20:30

  @ανώνυμε 1:13, αν είσαι έτσι αισίοδοξος σου δίνω, τσάμπα, επενδυτικές συμβουλές: Αγόρασε Dow, αγόρασε Φραγκφούρτη, Λονδίνο και Αθήνα. Πούλα oil futures, πουλα short συμβόλαια χρυσού. Αγόρασε Υμηττό.

  Καλού κακού σε προειδοποιώ ότι αστειύομαι μην κάνεις εσύ ή κανένας άλλος μέσα εδώ τίποτα τέτοιο και με κυνηγάτε...

  Δεν μου λες, που είσαι στα δολλάρια 06-2009;

 32. fox-terrier avatar
  fox-terrier 29/06/2008 13:21:39

  Ξεχνάς archaeopteryx, ότι άν σκάσει εδώ πυρηνικό (ή στη Σλοβακία π.χ.), την πατάνε και οι Γερμανοί, και αυτοί για κάτι τέτοια τους πολιτικούς τους παίρνουν πραγματικά με τις πέτρες, δεν είναι Grieche. Το βλέπεις άλλωστε, η Μέρκελ φλερτάρει τελευταία με τους Πράσινους. Στη Μαλαισία λοιπόν τα πυρηνικά, και θα σε λυπήσω, αλλά επιμένω, εδώ ανεμογεννήτριες. Συγκριτικό πλεονέκτημα, οι Γερμανοί είναι ορθολογιστές.
  Το ενεργειακό είναι όντως το σατανικότερο παιχνίδι, κι εδώ υπολόγιζε και τους Ρώσους.

  Υ.Γ. Πάντως, απόψε ελπίζω να το πάρουν οι Ισπανοί, ευτυχώς μάλλον δεν παίζει κι ο Ballak.

 33. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/06/2008 13:36:33

  @ f-t
  Οι μέρες τής αφθονίας ΤΟΥΣ είναι μετρημένες.
  Όσοι έμαθαν με "σκάφη" ενώ πλένονταν στη σκάφη.


  Ανων. 12:17
  Θα προσχωρήσω στους "σοσιαλιστές", μήπως, σύμφωνα με το πλάνο σου, απαλλαγούμε από εκατομμύρια τυχάρπαστους αλλοδαπούς. Και τούς -όχι τυχαίους- "αντιρατσιστές".

  Μετά, σε μια "πτωχή πλην τίμια" Ελλάδα, θα ακολουθήσω τον φίλο μου τον αρχαιοπτέρυγα στα "απέραντα (έρημα) χωράφια", όπου θα καλλιεργούμε ζαρζαβατικά και λαχανικά προς ίδια βρώση.
  Ο αρχ-ρυξ, ως γνωρίζων καλύτερη σκοποβολή, θα πυροβολεί τους πεινασμένους πρώην γιάπηδες, επίδοξους trespassers.

  Αν είσαι αυτός με τον οποίο είχα διάλογο σε προηγούμενο ποστ δες στο τέλος τού http://www.antinews.gr/?p=2511

 34. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/06/2008 13:40:58

  @fox terrier, όσα πυρηνικά ατυχήματα έχουν γίνει ήταν από ελαττωματικά συστήματα ελεγχου. Δεν πουλάω πυρηνικά, αλλά πιστεύω ότι είναι μεν ακριβά, αλλά σχετικά ασφαλή. Τουλάχιστον παράγουν ρεύμα, συνέχεια, χωρίς αναγκη για ..μπαταρίες.

  Αν το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι όπως το λές, θα βγάλω εισητήρια, και να βγάλεις και εσύ (εκτός αν είσαι αντιπρόσωπος ανεμόμυλλων). Θεωρώ εαυτόν «ευρωσκεπτικιστή» αλλά αυτό το σενάριο που περιγράφεις είναι σκέτη μιζέρια. Τρία είναι τα βασικά inputs στο σύστημα: άνθρωποι, ενέργεια και κλίμα. Χμμμ...Αμερική και Ρωσία...κυρίως Ρωσία. Για να δούμε θα μπορέσουν να το διαχειριστούνε;

  Βέβαια αυτά δεν έχουν σχέση με τον δικομματισμό, αλλά χωρίς ενέργεια δεν θα χρειαζόμαστε κόμματα, χωράφια και βροχή θα χρειαζόμαστε.

 35. ΠΔύο avatar
  ΠΔύο 29/06/2008 13:43:42

  Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν τι γράφει σήμερα η "Καθημερινή":

  "Εκείνη τη χρονιά δώσαμε και σε ένα άλλο μικρότερο κόμμα, που δεν υπάρχει σήμερα, στις 18 Δεκεμβρίου 2000, περίπου 870.000 μάρκα, μετά από υπόδειξη ενός τοπικού εταίρου μας (σ.σ. ελληνικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τη Siemens)."


  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100062_29/06/2008_275910


  Δηλαδή, έδωσαν χρήματα και στο ΔΗΚΚΙ του Τσοβόλα!

  Σημειωτέον, ο Τσοβόλας είναι δικηγόρος του Αναστασιάδη ο οποίος ενδέχεται να προφυλακιστεί σύντομα για τη γνωστή υπόθεση.

 36. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 29/06/2008 13:52:11

  Διαβάζω εδώ και αρκετές μέρες τα ενδιαφέροντα σχόλια και μένω με το στόμα ανοικτό, με την αφέλεια και την αφασία που μας διέπει.
  Δυόμιση οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν κανένα λόγο οι άνθρωποι να αυτοκαταστραφούν, έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυτοκτονικοί; Όχι βέβαια κάθε άλλο μάλιστα. Προφανώς θα τα βρουν μεταξύ τους. Αυτό που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν 11 εκατομμύρια Έλληνες (πρόβατα) θα το κάνει η Siemens; Αυτά είναι παραμύθια για το «πόπολο». Μας έχουν γραμμένους κανονικά και με το δίκιο τους. Αν περάσουν και καμιά τροπολογία για δωρεάν πίτσα μια φορά την εβδομάδα ανά οικογένεια από μεγάλη αλυσίδα όχι μόνο θα εισπράξουν νέες μίζες (από πιτσαρίες τώρα) αλλά θα καταπολεμήσουν και την φτώχια. Θα σαρώσουν στις επόμενες εκλογές με κάτι τέτοια μέτρα. Εν ανάγκη θα κάνουν και τα στραβά μάτια για κανένα τρίμηνο να δημιουργηθεί η καινούρια γενιά αυθαίρετων στα καμένα. Όσο για όλους εμάς τους υπόλοιπους , η μοίρα μας, όταν τελειώνουν οι μακροσκελείς αναλύσεις και οι βραδινές ειδήσεις στην TV, είναι γνωστή από παλιά:
  Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
  προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

 37. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/06/2008 13:54:22

  Μια επενδυτική συμβουλή κι από μένα, την οποία θα αξιοποιήσετε έχοντας υπ' όψιν το "συμβουλές δεν δέχομαι από κανέναν - μαλακίες κάνω και μόνος μου".

  Μην ποντάρετε σε συνεχή αύξηση του σταριού, μετά δυο κακές χρονιές της Αυστραλίας, που τροφοδοτεί την ΝΑ Ασία, η οποία εκ τούτου απευθύνθηκε στους προμηθευτές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα αύξηση της ζήτησης κλπ κλπ, ήρθε καλή χρονιά.

 38. Basil avatar
  Basil 29/06/2008 14:41:47

  Πάλι το πρόβλημα καταλήγει σε μια από τις βασικές είσόδους του συστήματος, την ενέργεια. Ο archaeopteryx έντονα μιλάει για το φιάσκο των ΑΠΕ.
  Ισως να είναι και έτσι. Δεν το γνωρίζω σε βάθος, αλλά σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα. Προσωπικά θεωρώ ότι η διατήρηση της ζωής σε μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα απαιτεί τεράστιες πόσοτητες ενέργειας και νερού. Βρέξει-χιονίσει η ενέργεια πρέπει να είναι διαθέσιμη in a touch of button.
  Αλλιώς πρέπει να μετακομίσουμε.

  Το επίπεδο διαβίωσης του μέσου Ελληνα είναι γνωστό. Καθολική απαίτηση: Διαθέσιμη ενέργεια.
  Αρα το θέμα είναι μονόδρομος. Λιγνίτης και Πυρηνικά. Ολα τα άλλα καλά είναι αλλά μάλλον λίγα.

  Εχουν ήδη πέσει οι υπογραφές για το εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τα φωτοβολταικά στην Τρίπολη. Επομένως θα δούμε λιαν συντόμως τι θα γίνει και με αυτά.

  Για το αρχικό θέμα της ανάρτησης λίγο πολύ είναι γνωστές οι παράμετροι. Αργά αλλά σταθερά το πολιτικό σύστημα αποδιαρθώνεται και σαπίζει. Πολιτική δεν παράγεται πλέον στη ελλάδα, αλλά στις βρυξέλλες και αλλού. Ετσι τα κόμματα αποτελούνται από ένα άθροισμα στελεχών χωρίς κοινό σχέδιο δράσης, θυμίζουν το σύστημα εξουσίας του μεσαίωνα( βασιλιάς-δούκες-βαρώνοι),τοπικοί επιτηρητές των Βρυξελλών και αντιπρόσωποι των πολυεθνικών.

  Πως αλλάζει αυτό;

 39. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/06/2008 14:44:48

  Προφήτη, μου λείπουν οι συζητήσεις μας...

  Ούτε για αστείο δεν ρίχνουμε σε treasurers γιατί και ο υπαινιγμος του αστείου απαγορεύεται...μόνο στο Χαϊδάρι.

 40. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/06/2008 15:40:30

  Αρχαιοπτέρυξ, με χοντρό αλάτι.
  Ο trespasser να απομακρύνεται τρέχοντας, πηδώντας σε κάθε "πυροβολισμό", φωνάζοντας και πιάνοντας τα οπίσθιά του.
  Καρτουνίστικο.
  Όπως ο Elmer Fudd όταν τσατισμένος κυνηγούσε τον Bugs Bunny.

  [ΥΓ Σεβασμός στον κώδικα τού αθλήματος, αλλά σήμερα έχω κέφι για βέβηλα αστεία. Τι καλύτερο απ' το να "πυροβολείς" σπεκουλαδόρους με αλάτι ;; !!!]

 41. Φιδίας avatar
  Φιδίας 29/06/2008 18:59:23

  @"νήπιος γέρων"
  Δίαιτα (συνάθροιση). Από τα μεσαιωνικά λατινικά dietas, εξέλιξη του λατινικού dies, "ημέρα". Η λέξη χρησιμοποιήθηκε πρώτα στην Γερμανία (τίποτα δεν είναι τυχαίο!) με την έννοια "συνάθροιση" (αντίστοιχο του αρχαιοελληνικού "εκκλησία") καθώς αυτές οι συναθροίσεις-συνελεύσεις ήταν καθημερινές, η λέξη αποδόθηκε στα γερμανικά ως "Tagung" (καθημερινή συνάντηση) που εξελίχθηκε ποικιλοτρόπως. Όπως π.χ. σε Reichstag (αυτοκρατορική ή Βασιλική Δίαιτα), Bundestag (ομοσπονδιακή Δίαιτα), Landtag (τοπικές Δίαιτες των κρατιδίων). Η έννοια, εκτός από Γερμανία, χρησιμοποιήθηκε στη Φινλανδία (1809-1906) και χρησιμοποιείται στην Ελβετία (Tagsatzung), στη Σουηδία (Riksdag), στην Ιαπωνία (kokkai που λόγω γερμανικών επιρροών κατά την μεταρρύθμιση Meiji μεταφράζεται ως "Άνω" και "Κάτω Δίαιτα" - κάτι σαν "Γερουσία" και "Βουλή").

  Νήπιε, δεν θέλω να παρεξηγηθώ, δεν είμαι ξερόλας (έτσι λένε όλοι, χαχαχα) απλά «επιμελής» όπως λέει ο Φάκτορας :)

 42. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 29/06/2008 20:46:55

  Φιδιας,

  thanks. Αυτά ήθελα να μάθω. Ξέρεις, η ετυμολογία είναι ο πλέον αδιάψευστος παράγοντας για χρονολογική τοποθέτηση των βαθιά στον χρόνο γεγονότων, από τα οποία λείπουν οι ιστορικές αποδείξεις. Για παράδειγμα: το ότι ΔΕΝ υπάρχουν στις γλώσσες ΚΑΝΕΝΟΣ λαού του κόσμουαλλά λέξεις που να περιγράφουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ καταστάσεις- μεθόδους- έννοιες, σημαίνει ότι δεν υπήρχε η έννοια, η γνώση, ο θεσμός της Πολιτικής στην Ασία και παντού, ΠΡΙΝ τους την μάθουν οι αρχαίοι Έλληνες.

  Οι Ιουδαίοι- Εβραίοι- Ισραηλίτες, αρχαιότατος λαός, το ανώτατο θρησκευτικό τους όργανο, που ήταν και πολιτικό και εθνικό, λέγεται "Sanhedrin". Τι λες να σημαίνει; Εύκολο είναι. Το αφήνω για λίγο έτσι, για ...suspense.

  Γι' αυτό ρώτησα για το "Δίαιτα" = Βουλή. Ο Ελ. Βενιζέλος αφήνει αμετάφραστη την λέξη στην (απίθανη!) μετάφρασή του "Θουκιδίδη", (Α΄ 6): "Διότι όλοι οι Έλληνες ωπλοφόρουν .. και ούτως εσυνήθισαν να δ ι α ι τ ώ ν τ α ι, φέροντες όπλα όπως οι βάρβαροι. + "Οι Αθηναίοι, εξ άλλου, υπήρξαν μεταξύ των πρώτων, οι οποίοι, αφού παρήτησαν την οπλοφορίαν, ηκολούθησαν δ ί α ι τ α ν μάλλον αβίαστον και ετράπησαν εις την τρυφηλότητα" + "Εξ άλλου, οι Λακεδαιμόνιοι πρώτοι μετεχειρίσθησαν την απλουστέραν ενδυμασίαν, η οποία σήμερον συνηθίζεται, και συγχρόνως η δ ί α ι τ α των ευπορωτέρων αφωμοιώθη γενικώς, όσον ήτο δυνατόν, προς την του κοινού λαού"..

 43. Φιδίας avatar
  Φιδίας 29/06/2008 21:17:48

  Ελα φιλε μου νήπιε, υποπτευομαι οτι βγαίνει απο το συν+εδρα. Το αστείο ειναι οτι η λέξη δεν μπήκε στο εβραϊκό ιεραρχικό λεξιλογιο κατά τα ελληνιστικά χρόνια αλλα ειναι αρχαιότατη και μάλιστα σαν προφορά θυμίζει τον τρόπο που οι Keftiou (κατα Ισραηλίτες και Αιγύπτιους, οι Κρητες δηλαδη) πρόφεραν τις λέξεις (Ventris κλπ)...

 44. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 30/06/2008 02:53:23

  @Φιδίας: σωστός! "Συνέδριον". Εγώ ξέρω για τα ελληνιστικά χρόνια: "The Greek root for the name suggests that the name was adopted during the Hellenistic period", (σ.σ. 191 π.Χ.).
  "The last universally recognized binding decision of the Sanhedrin is usually dated 358", (Wikipedia). Αλλά θα ήθελα να διαβάσω και τα του Ventris κλπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.