#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/09/2010 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων


Δεν πρέπει ποτέ η Ελλάδα να εκχωρήσει το πανάρχαιο ελληνικό ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας στους επήλυδες Σλάβους των Σκοπίων. Τα ιστορικά μας ονόματα ανήκουν στον Ελληνισμό ! Δεν ανήκουν ούτε στον κ. Παπανδρέου, μήτε στην κ. Μπακογιάννη γιά να τα διαπραγματεύονται αυτοί σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα κομματικά τους συμφέροντα.

Οι σύνθετες ονομασίες είναι και γιά εμάς αδιέξοδες. Πως θα αποκαλούνται αύριο οι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη ;  Μήπως θα αποκαλούνται βορειομακεδόνες, ή βαρδαρομακεδόνες ;  Mήπως οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρεταννίας αποκαλούνται  μεγαλοβρεταννοί ;;

H σύγχρονη Ιστορία διδάσκει πως οι σοβαρές Χώρες δεν χαρίζουν τα εθνικά τους ονόματα σε τρίτους.

Γιά τον Γάλλο Πρόεδρο Ντε Γκώλλ, υπήρχε μόνον μία Βρετάννη (η Γαλλική) γι αυτό η Μεγάλη Βρεταννία αναγκάσθηκε να αλλάξει το όνομά της σε Ηνωμένο Βασίλειο , γιά να γίνει δεκτή στην (τότε) ΕΟΚ.

Η ηττημένη Αυστρία εζήτησε να ονομάζεται Γερμανική Δημοκρατία της Αυστρίας, οι Σύμμαχοι όμως αρνήθηκαν το γερμανικό προσωνύμιο και η τελική ονομασία ήταν αυτή της Δημοκρατίας της Αυστρίας (Republik Oesterreich), Συνθήκη του Σαιν Ζερμαίν του 1919. Το όνομα της Πρωσσίας (Preussen) έχει απαλειφθεί ακόμη και από τους γεωγραφικούς χάρτες της σημερινής Γερμανίας. Τέτοιο τρόμο προκαλούσε το όνομα αυτό στους λαούς των νικητών Συμμάχων !

Δεν έχουμε κανέναν λόγο εμείς να αποδεχθούμε μία ονομασία που θίγει τις εθνικές ευαισθησίες του συνόλου, σχεδόν, του Λαού μας, πολλώ δε μάλλον όταν οι κακόπιστοι γείτονες  καταχρώνται του όποιου δικαιώματος κρατικού τους αυτοπροσδιορισμού !  Το θέμα είναι μεγάλο και πρέπει, πάση θυσία, να παραμείνει ανοικτό .

Να μην επιτρέψουμε στον ΓΑΠ να το “κλείσει” σύντομα με συνοπτικές διαδικασίες, εκμεταλλευόμενος την δυσμενή οικονομική συγκυρία !!!

Μιχάλης Βάρδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 30/09/2010 09:08:53

  Με ποιους Ελληνες,θα αποτρεψουμε αυτην την εξελιξη.
  Αυτοι δεν ξυπνουν με τιποτα.Αφωνοι σαν ψαρια εχουμε γινει.

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 30/09/2010 09:12:34

  "οι σοβαρές Χώρες δεν χαρίζουν τα εθνικά τους ονόματα σε τρίτους".

  Προφανώς η έμφαση ειναι στο "σοβαρές". Πείτε μας κ. Βάρδα, τι είναι σοβαρό στο (αμερικανοκρατούμενο) κράτος μας;

 3. Χρηστος avatar
  Χρηστος 30/09/2010 09:19:08

  Εσύ καλά και ορθά τα λες, αλλά ποιος σε ακούει και ποιος ενδιαφέρετε;;
  Και όποιος ενδιαφέρετε (όπως λέω ότι κάνω εγώ) τι κάνει για αυτό εκτός από το να κουνάει συγκαταβατικά την κεφάλα του..(όπως πάλι κάνω εγώ..)

  Καλά και ωραία τα λόγια λοιπόν, αλλά...
  από μπακλαβά τίποτα.Μόνο τα σιρόπια μας μένουν

 4. Vrennus avatar
  Vrennus 30/09/2010 09:19:15

  Τι ανοησίες, θεέ μου, θ' ακούσουμε ακόμη.

  «Γιά τον Γάλλο Πρόεδρο Ντε Γκώλλ, υπήρχε μόνον μία Βρετάννη (η Γαλλική) γι αυτό η Μεγάλη Βρεταννία αναγκάσθηκε να αλλάξει το όνομά της σε Ηνωμένο Βασίλειο , γιά να γίνει δεκτή στην (τότε) ΕΟΚ.»

  Για την ιστορία, το Ηνωμένο Βασίλειο λέγεται έτσι από τα μέσα του 18ου αι. Ουδέποτε υπήρξε κράτος με την (επίσημη) ονομασία Μεγάλη Βρεταννία.

  «Το όνομα της Πρωσσίας (Preussen) έχει απαλειφθεί ακόμη και από τους γεωγραφικούς χάρτες της σημερινής Γερμανίας.»

  Λογικότατο, αφού τα εδάφη της Πρωσσίας σήμερα είναι τμήμα της Πολωνίας και της Ρωσίας!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Vrennus 30/09/2010 09:36:41

   Το Βερολίνο που βρίσκεται ωρέ άσχετοι;

   • Vrennus avatar
    Vrennus @ Επώνυμος 30/09/2010 17:44:49

    Στο Βραδεμβούργο. Η (καθαυτό) Πρωσσία είναι/ήταν ανατολικότερα του Όντερ.

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ Vrennus 30/09/2010 10:11:31

   Φίλε,
   το όνομα της Πρωσίας καταργήθηκε με συμμαχική απόφαση το 1949 και απαγορεύθηκε η χρησιμοποίησή του στο μέλλον με την ίδια απόφαση. Δεν είχε να κάνει με εκχώρηση εδαφών στην Πολωνία. Επομένως ο κ. Βάρδας έχει δίκιο. Επίσης, και η Παραγουάη ή η Ουρουγουάη (δεν είμαι σίγουρος ποια΄από τις ΄δυο) έχασε σε πόλεμο 80% των εδαφών της, αλλά διατήρησε το όνομά της. Συμφωνώ μαζί σου ότι το περί Ντε Γκωλ και ΗΒ είναι αστικός μύθος και κακώς πλανάται. Μάλιστα τον είχε επικαλεστεί και ο ίδιος ο Σαμαράς. Ως προς την Πρωσία είσαι φάουλ

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 30/09/2010 09:27:56

  Vrennus, για το "Μακεδονία" τι έχεις να πείς;

 6. Max Stirner avatar
  Max Stirner 30/09/2010 09:36:50

  Έχεις δίκιο όμως εκεί που μας φτάσανε, πιστεύω η μόνη λύση είναι να ονομαστεί Σλαβομακεδονία. Μία λέξη. Επομένως οι κάτοικοι θα αποκαλούνται Σλαβομακεδόνες. Μία λέξη και χωρίς παύλα που θα τις ξεχωρίζει.
  Μια άλλη λύση, πολύ τραβηγμένη αλλά πιθανώς εφικτή, είναι η ανακήρυξη της Ελληνικής Μακεδονίας σε κρατίδιο με την ονομασία Αρχαία Μακεδονία η οποία θα υπάγεται στην Ελληνική Δημοκρατία. Κάτι σαν τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. "Τα μικρότερα Έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βόρεια Ιρλανδία, Η Ουαλία και η Σκωτία διαθέτουν από το 1998 τοπικά αιρετά νομοθετικά σώματα και κυβερνήσεις. Η κεντρική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στα σώματα αυτά αρμοδιότητες σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση οι μεταφορές και το περιβάλλον. Ωστόσο έχει διατηρήσει το δικαίωμα να παύει ή να αναστέλλει τη λειτουργία τους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ή όποτε κρίνει απαραίτητο." (από βικιπαίδεια).
  Τα αντίστοιχα δικά μας έθνη θα μπορούσε να είναι η Μακεδονία και ίσως ακόμη και η Κρήτη (για διαφορετικούς λόγους).

  • ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
   ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ @ Max Stirner 30/09/2010 10:28:50

   Ως μακεδόνας (γηγενής) πρέπει να σου πω ότι αυτή είναι η εξέλιξη που φοβάμαι περισσότερο απ'όλες.Θεωρώ επίσης ότι η αναγνώριση των γειτόνων ως οιοδήποτε "τύπου" -μακεδονία θα με καταστήσει αλλοδαπό στην ίδια μου τη χώρα.Δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά τα πράγματα.Ο λαός δεν έχει τη σκέψη των πολιτικών.Γι'αυτόν 1+1=2 και αυτό δεν είναι "συζητήσιμο" ανάλογα με τον άνεμο.

 7. kiki avatar
  kiki 30/09/2010 09:37:21

  @ Vrennus,
  Και ομως ετσι εγινε,ο Ντε Γκολ,εβαλε βετο στην ονομασια της Βρετανιας,και περασε σαν ηνωμενο Βασιλειο.
  Ναι η Πολωνια κατεχει ενα κομματι της Πρωσσιας,η Ρωσια τι δουλεια εχει?
  Εκτος αν εξαφανιζεις την Πολωνια η οποια παρεμβαλεται, η ειναι υπο ρωσικη κατοχη.

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ kiki 30/09/2010 16:58:39

   Μάλλον αναφέρεται στην περιοχή του Καλλίνιγκραντ που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας κ Πολωνίας και είναι υπό ρωσικό έλεγχο,μάλιστα εκεί ήθελε να τοποθετήσει ο Πούτιν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

 8. Tassos avatar
  Tassos 30/09/2010 09:38:51

  Να ονομαστούν Β. Μακεδονία. Ας τους αποκαλούν όπως θέλουν. Σημασία έχει ότι σε όλα τα φόρα η ταμπέλλα μπροστά τους δεν θα λέει "Μακεδονία". Οτι όλες οι προσφωνήσεις θα είναι για κάποια "Μακεδονία" και όχι για ΤΗΝ Μακεδονία. Οι Τούρκοι εξάλλου μας λένε Γιουνάν. Τί σημαίνει αυτό? Η χώρα είναι Ελλάς. Εξάλλου όσο αλυτρωτικό ακούγεται το Βόρεια Μακεδονία γιατί να μην είναι και για μας?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Tassos 30/09/2010 09:43:29

   Καλά...

  • Nikitas avatar
   Nikitas @ Tassos 30/09/2010 11:10:54

   "Οι Τούρκοι εξάλλου μας λένε Γιουνάν. Τί σημαίνει αυτό? Η χώρα είναι Ελλάς."

   Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αφού δε γνωρίζεις καν την προέλευση αυτού του προσδιορισμού για την Ελλάδα, τι τις θες και τις επιπλέον προτάσεις για τα Σκόπια; Για πάμε λίγο:

   1. Οι Τούρκοι λένε την Ελλάδα Γιουνανιστάν, όχι Γιουνάν. Κι όχι μόνο οι Τούρκοι. Σχεδόν σε όλες τις χώρες/γλώσσες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, η ρίζα της λέξης "Ελλάδα" είναι "yun", που προέρχεται από την ελληνικότατη λέξη "Ιωνία". Ελλάδα στα Αραβικά/Πέρσικα/Ινδικά είναι Γιουνάν, Εβραϊκά (Γιαβάν), Αραμαϊκά (Γιαουάν), Αρμένικα (Γιουναστάν) κλπ κλπ

   2. Όλες οι υπόλοιπες γλώσσες/χώρες χρησιμοποιούν για την Ελλάδα παράγωγο της ονομασίας που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι, το λατινικό Graecia. Greece, Grèce, Grecia, Griechenland, Grikkland, Gretsia κλπ κλπ. Εξαίρεση η Γεωργία (Σαμπερτζνέτι) και η Τσετσενία (Ντζιελτιμοχκ).

   (Άρα -για να ακολουθήσω τη λογική σου- είναι προτιμότερο να μας λένε με το ελληνικό Γιουνάν/Γιουνανιστάν παρά με το λατινικό Graecia).

   3. Μόνο τρεις χώρες/γλώσσες στον κόσμο μας λένε με παράγωγο το "Ελλάδα". Νορβηγικά (Χελλάς), Βιετναμέζικα (Χιλάπ) και Κινέζικα (Χειλάαπ)

   • anetos avatar
    anetos @ Nikitas 30/09/2010 13:00:24

    στα κινεζικα ειναι Si-la

 9. Max Stirner avatar
  Max Stirner 30/09/2010 09:44:17

  Να συμπληρώσω πως η σημαία της Αρχαίας Μακεδονίας θα ήταν φυσικά ο ήλιος της Βεργίνας. Χρυσό σε μπλε φόντο.
  Και κλάαααμα οι σκοπιανοί.

 10. kiki avatar
  kiki 30/09/2010 09:45:11

  Το σημαντικο το οποιο συμφωνα με τις τελευταιες πληροφοριες δεν εχει τεθει προς αλλαγη απο τους φωστηρες ,τους νυν,ειναι το εναντι ολων,δηλαδη οχι μονο εμεις να τους λεμε Βαρδομακεδωνες,αλλα ολοι.Και επισης το σημαντικωτερο ειναι η αλλαγη Συνταγματος,να απαλειφθουν οι αλλυτρωτικες παραγραφοι,και οι εθνοτικες ,δηλαδη οτι σαν εθνος Μακεδωνες
  δεν υπαρχουν ,οπως και μακεδονικη γλωσσα.

 11. kiki avatar
  kiki 30/09/2010 09:48:45

  @ Vrennus,
  εθνολογικα οι Πρωσσοι ειναι σλαβοι.Προπολεμικα καθηγητης του Παν/μιου της Πραγας ειχε βγαλει ενα εθνολογικο λεξικο,και σαφως αναφεροταν οτι οι πρωσσοι ειναι σλαβοι,αποτελεσμα με την ελευση του χιτλερ,το βιβλιο καηκε,ολα τα αντιτυπα,και ο καθηγητης επισης,γιατι τολμησε να ανφερει οτι οι πρωσσοι δεν ηταν γερμανοι.

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/09/2010 09:49:07

  Αν είχαμε στείλει μαχητικό να βομβαρδίσει αυτή την πινακίδα θα είχαμε καθαρίσει με αυτούς μια και καλή.

  • Aravas avatar
   Aravas @ αλλενάκι 30/09/2010 16:18:27

   ότι πεις κόναν

 13. AUD avatar
  AUD 30/09/2010 09:59:16

  Macedonia is a Greek state and its Capital City is Thessaloniki. The habitants of Macedonia are Macedonians of GREEK DESCENT.

  Anything else is a cheap imitation by SLAVOMONGOLS. END OF F&CKING STORY!!!!

  • AUD avatar
   AUD @ AUD 30/09/2010 10:00:51

   http://www.macedoniaontheweb.eu/images/stories/campaign/afissa-en-med.jpg

 14. enianos avatar
  enianos 30/09/2010 10:12:20

  Μεγάλη υποκρισία από όλους, σας νοιάζει δήθεν το όνομα Μακεδονία αλλά κανέναν δεν ενοχλεί που η κυβερνόντες, με πρόσχημα τον Καλλικράτη ,αλλάζουν όλα τα ιστορικά Ελληνικά τοπωνύμια και δεν κουνιέται φύλο ! Τουλάχιστον οι σκοπιανοί αισθάνονται περήφανοι να φέρουν αυτό το Ελληνικό όνομα!

 15. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 30/09/2010 10:20:15

  Η λύση που δεν δημιουργεί προβλήματα στη χώρα είναι βόρεια Μακεδονία έναντι όλων.

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ o βουνίσιος 30/09/2010 10:29:53

   Ναι και μετά 20 χρόνια θα ενωθεί με την "υπόδουλη" Νότια.

   τι λέτε μωρέ!!!
   Ούτε 100 χρόνια πέρασαν από τότε που άλλοι , που μπορεί να ήταν παππούδες σας, έδωσαν το αίμα τους για αυτό τον τόπο.

   Σα δε ντρεπόμαστε που συζητάμε με τους γύφτους......
   Αλλά έτσι σε κατήντησαν ωρέ Ελληνα, φοβισμένο και ζητιάνο των τραπεζών......Να δέχεσαι χτυπήματα και να μην αντιδράς.

   ΣΗΚΩΣΤΕ ΚΕΦΑΛΙ ΡΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ!!!
   Αι σιχτίρ, ας τους πουν όπως θέλουν οι άλλοι.

   Τα κόλυβα τα χουν στο ζωνάρι και αυτοί, θα ρθει η ώρα τους που θα διαλύσουν, στα εξ ων συνετέθησαν.-

 16. kiki avatar
  kiki 30/09/2010 10:27:49

  @ βουνισιος,
  και εμεις η Νοτια,υπο κατοχη,αντε να την απελευθερωσουμε.Ειπαμε εναντι ολων και αλλαγη του συνταγματος.Αλλιως στο μελλον θα εχουμε ντραβαλα.

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ kiki 30/09/2010 10:31:05

   Το σύνταγμά τους δε ξαναλλάζει;;;
   Τι ημίμετρα είναι αυτά ρε παιδιά;;;
   Επιθετική εξωτερική πολιτική υπάρχει, ή μόνο σκυψίματα ραγιαδισμού;;;

 17. metalhead avatar
  metalhead 30/09/2010 10:46:18

  η θέση της ΝΔ ποιά είναι? να υπάρχει ο όρος μακεδονία ή όχι? ειναι κόκκινη γραμμή η λέξη μακεδονία?

 18. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 30/09/2010 10:46:35

  @kiki
  Το έναντι όλων περιλαμβάνει και αλλαγή του συντάγματος, είναι αυτονόητο.
  δεν μπορεί στο σύνταγμά τους να ονομάζονται Μακεδονία και στα «χαρτιά» να λέγονται Βόρεια Μακεδονία.

  Τώρα, όσοι έχουν αντίθετη άποψη με τη λύση -Βόρεια Μακεδονία- ξεχνούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνώρισε επίσημα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας [fyrom] αναγνώρισε ότι στην ενιαία Γιουγκοσλαβία υπήρχε επαρχία με το όνομα Μακεδονία. Στη δομή της ενιαίας YU ήταν ομόσπονδο κράτος.

  • Aravas avatar
   Aravas @ o βουνίσιος 30/09/2010 16:26:12

   Δεν το αναγνώρισε η Ελλάδα μόνο. Είναι θέμα γεωγραφίας, πώς να το κάνουμε. Τα σκόπια έχουν ένα γεωγραφικό κομμάτι της Μακεδονίας.
   Κανονικά θα έπρεπε να συζητάμε για αυτό το γεωγρφικό διαμέρισμα και όχι ολόκληρη τη χώρα. Η ανικανότητα των υπουργείων εξωτερικών μας τα τελευταία 20 χρόνια είναι θεαματική.

 19. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/09/2010 12:06:21

  Ένα είναι το όνομα: Slavic Republic North of Macedonia

 20. Μήτσος avatar
  Μήτσος 30/09/2010 12:20:09

  >>>Mήπως οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρεταννίας αποκαλούνται μεγαλοβρεταννοί ;;

  Ζωγράφισες Μικε! ...

  Οι κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής πως καλούνται όμως?
  Αφρικανοί ή Νότιοαφρικανοί?
  Οι Βορειοηπειρώτες καλούνται Ηπειρώτες?

  Νεουορκέζοι ή υορκέζοι?

  Επίσης:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Athens,_Georgia

  Να μην ξεχνάμε και την περίπτωση της Athens,_Georgia στις ΗΠΑ.
  Μην αφήσουμε τα Αμερικανάκια να καπηλευτούν τα εθνικά μας ονόματα!

  (Εδώ βλέπω και μια πιθανή συνεργασία με την χώρα Γεωργία )

 21. vassilis avatar
  vassilis 30/09/2010 12:26:40

  Να προτεινω την ενωση των σκοπιων με την Ελλαδα και να τους αναθεσουμε και τη διακυβερνηση της χωρας γιατι σιγουρα καλυτερα θα ειναι απο τα μαμουχαλα που μας κυβερνουν ή το παιζουν αρχηγοι κοματων.Παρεπιμτοντως καθε περιοχη στην Ελλαδα προσδιοριζεται απο το ονομα της εκκλησιας της περιοχης.Αν μπεις στο μετρο καθε σταση και ενας Αγιος .

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ vassilis 30/09/2010 12:28:36

   Υπάρχει και ο Vagelis Mos
   :)

 22. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/09/2010 12:37:10

  Ενας ΓΑΠ πρωθυπουργος τους χρειαζεται !

  Ενας Ακης, Μαντελης, Τσουκρατος, Βερελης, ΑΓΠ, Λιβανης, Λαλιωτης, κλπ κλπ να επανιδυθουν σοσιαλιστια, να δωσουν στο λαο οτι δεν εχουν με δανεικα και μετα να ερθουν να τους δανεισουμε !

  ΠΠ

 23. lornion avatar
  lornion 30/09/2010 13:49:09

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ. Είναι το μόνο όνομα που πιθανόν να γίνει αποδεκτό από πλευράς Ελλάδος για τα Σκόπια. Να το θέσει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα στον λαό, πριν είναι αργά .Το αποτέλεσμα θα την διευκολύνει σε μελλοντικές συνομιλίες με τους Σκοπιανούς και με τους άλλους του ΟΗΕ και της ΕΕ που θέλουν λύση στο πρόβλημα . Είναι βέβαιο πως όταν έχεις νωπή την ετυμηγορία του λαού υποστηρικτική της πολιτικής σου, δεν κάνεις παραχωρήσεις ,γιατί εκτίθεσαι εναντι της θέλησης του, μα παράλληλα υποχρεώνεις τον άλλο να συμβιβαστεί,αν ενδιαφέρεται για την πρόοδο του δικού του λαού - και έχουν λόγους τα Σκόπια να ατενίζουν το μέλλον, μέσα από το νέο τους όνομα ,αλλά όχι σε βάρος μας..Οι ενδιάμεσοι , στην πολιτική των οποίων ακουμπούν τα Σκόπια ,αν ενδιαφέρονται για την ειρήνη στην περιοχή, θα έπρεπε να σκεφτούν πως η Ελλάδα στην διάλυση της Τιτοικής Γιουγκοσλαβίας ήταν απούσα ,δεν ειχε ανάμιξη στην όλη εξέλιξη. Επομένως πως και γιατί πήρε κληρονομιά την Τιτοική αυτοδημιουργία της Μακεδονίας που στηριζόταν στο όνειρο της καθόδου των σε θερμές θάλασσες? Εδώ να αναζητηθεί και η εμμονή των Σκοπίων στην αδιαλαξία των.Δεν μπορεί ενας λαός να αυτοαποκαλείται Μακεδονικός όταν ο ιδρυτής του κράτους του ομολογεί πως είναι Σλάβος. Ο Κίσσινγκερ σε κάποιες ομιλίες του στην Αμερική υπερθεμάτιζε σε τούτο-η Ελλάδα εχει ιστορικά δικαιώματα πάνω στο όνομα της Μακεδονίας- πως λοιπόν οι ιθύνοντες των Σκοπίων έγραψαν ιστορία και βιβλία στα μέτρα τους παραγνωρίζοντας πραγματικότητα και βιάζοντας την Ιστορία?Δυνατόν να κατοικούν μέρος της πάλαι ποτέ μακεδονικής γης, δεν έπεται εκ τούτου οτι δικαιούνται να αποκαλούνται Μακεδόνες γιατί το μεγα μέρος της Μακεδονίας είναι η Βόρεια Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνουν οτι αυτή τους η στάση δεν οδηγεί πουθενά? Δεν νομίζω να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα θελήση να αυτοχειριαστεί άμεσα και ιστορικά, χάριν των Εθνικιστικών βλέψεων των Σκοπίων.
  Lornion http://lornion.blogspot.com

 24. athamas avatar
  athamas 30/09/2010 14:17:24

  Πρός τον αρθρογράφο.

  Το θέμα δεν είναι αν η Ελλάδα θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να εκχωρήσει το όνομα «Μακεδονία» στους Σλαύους.
  Σαφώς και *δέν* πρέπει να το εκχωρήσει!

  Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι:

  *Μπορεί* η Ελλάδα να *μήν* εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας στους Σλαύους;

  Για να γίνω σαφέστερος;
  Έχει η Ελλάδα την ισχύ που απαιτείται για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη;
  Εννοώ την διπλωματική, την οικονομική και *κυρίως* την στρατιωική ισχύ αν χρειαστεί για να μην επιτρέψει μια τέτοια κλοπή του ονόματος «Μακεδονία» απ τους Σκοπιανούς;

  Όποιος απαντήσει «Ναί» μάλλον έχασε.

  • AUD avatar
   AUD @ athamas 30/09/2010 14:28:40

   ΝΑΙ, είναι πολύ απλό, ασκείς το δικαίωμα σου να θέσης ΒΕΤΟ...

   • athamas avatar
    athamas @ AUD 30/09/2010 14:35:42

    Kαι όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει τα Σκόπια σαν «Μακεδονία» και εσύ συνεχίζεις να ασκείς βέτο.

    Αυτό δεν ονομάζεται «ισχύς» αλλά «στρουθοκαμηλισμός».

    «Ισχύς» θα ήταν αν μπορούσες να μην επιτρέψεις σε καμμία χώρα μέλος του ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα Σκόπια σαν «Μακεδονία» ή σαν «Κάτι Μακεδονία» ή σαν «Μακεδονία Κάτι».

    Και να μην επιτρέψεις ούτε στην ίδια την χώρα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία».
    Ούτε στο Σύνταγμά της, ούτε στα βιβλία της, ούτε στον διεθνή τύπο, ούτε σις διμερείς της σχέσεις ούτε οπουδήποτε.

   • AUD avatar
    AUD @ AUD 30/09/2010 15:13:07

    ΟΧΙ... πρέπει να δείξεις τα δόντια σου, τα επιχειρήματά σου, την γεωπολιτική σου θέση... οτι παρόλο τα οικονομικά προβλήματα, να υψώσεις το αναστημά σου δεν ειναι κακό.. αν ειναι«στρουθοκαμηλισμός» αυτό, τότε κάνω πάσο!!

 25. kiki avatar
  kiki 30/09/2010 15:02:19

  @ βουνισιος,
  δεν περιλαμβανει το εναντι ολων,και αλλαγη του συνταγματος.
  αυτο το βαζουμε εμεις σαν προσθετο ορο,δηλαδη αλλαγη του συνταγματος,καταργηση του αλλυτρωτισμου.
  δεν υπαρχουν αυτονοητα ,σε τετοιες σχεσεις.

 26. aphrodirtechild avatar
  aphrodirtechild 30/09/2010 15:04:03

  Για να μαθένεται στο Βέλγιο υπάρχει η Province de Luxembourg http://www.province.luxembourg.be ου συνερεύει με το Λουξεμβούργο (κράτος) και δεν υπάρχει θέμα. με την άφρονη πολιτική του Σαμαρά και των υπολοίπων "μακεδονομάχων" στη δεκαετία του 90 χάσαμε την ευκαιρεία να ονομάζονται σήμερα Σλαβομακεδόνες και βέβαι όλος ο κόσμος αποκαλεί τη ΦΥΡΟΜ μακεδονία και τους κατοίκους της Μακεδόνες είτε μας αρέσειι είτε όχι οπότε ας περισώσουμε ότι μπορούμε

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ aphrodirtechild 30/09/2010 17:07:15

   Ναι με μια διαφορά.Στο σύνταγμα των λουξεμβούργιων δεν υπάρχει αναφορά με αλυτρωτικό περιεχόμενο,ούτε ο πρίγκηπας του Λουξεμβούργου σελώνει το άλογο με σκοπό να κατακτήσει τις βρυξέλλες,όπως κάνει ο Γκρουέφσκι διεκδικώντας εδάφη της Ελλάδας....Ας μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα

 27. Νίκος avatar
  Νίκος 30/09/2010 15:19:53

  kiki , λες γι' αυτο "χανόμαστε" και μεις ως Έλληνες; Διότι "δεν είμαστε" Έλληνες αλλα Αλβανοσλαυοτουρκόσποροι, όπως διατείνονται οι δυτικόφωτοι φωταδιστές γραικύλοι των ΑΕΙ μας;

 28. Νίκος avatar
  Νίκος 30/09/2010 15:22:23

  athama, οι Σκοπιανοί ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ για την δική μας αναγνώριση , κάτι που ο ΓΚΑΠ και ο θίασος του ευχαρίστως θα έπρατταν αν δεν ήμασταν εμείς οι "αναθεματισμένοι" Μακεδόνες. Δίχως την δική μας αναγνώριση ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται. Πρέπει να τα αντιληφθείτε ΟΛΟΙ καποτε.

 29. athamas avatar
  athamas 30/09/2010 15:34:20

  Νομίζω πως κάπου έχω ξαναγράψει ότι η ελπίδα μας είναι να διαλυούν τα Σκόπια από μόνα τους και γρήγορα.
  Το ότι θα διαλυούν είναι βέβαια αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω το πότε.
  Από εμάς σαν χώρα δεν ελπίζω και πολλά.
  Εδώ και δεκαετίες μαντάρα τα έχουμε κάνει όλα στα εξωτερικά θέματα.

  Ή σχεδόν όλα αν θεωρήσουμε σαν «επιτυχία» την είσοδο στην ΟΝΕ, πράγμα που πολλοί - και εγώ - θεωρώ πως όχι μόνο δεν ήταν επιτυχία και δεν μας εξυπηρέτησε ούτε στο ελάχιστο στα εθνικά μας θέματα αλλά ήταν ένα τεράστιο σφάλμα.

  • Aravas avatar
   Aravas @ athamas 30/09/2010 16:36:09

   Δεν μπορείς να προσδιορίσεις το πότε; όχι ρε μεγάλε, με απογοήτευσες. Τόσο εμπεριστατωμένη και σοβαρή έρευνα και στο καλύτερο μου πετάς ένα "δεν ξέρω" και με ξενερώνεις...

   Αλλά αφού η επιστημομνική σου άποψη λέει ότι είναι βέβαια η διάλυση των σκοπίων, αναρωτιέμαι γιατί χάνουμε χρόνο εδω μέσα και τζάμπα ταλαιπωρούμε και τον ΓΑΠ.
   στον ΟΗΕ να σε στείλουμε να γεμίσει το γιουτιουμπ μαργαριτάρια

   • Μαύρος Ιάκωβος avatar
    Μαύρος Ιάκωβος @ Aravas 30/09/2010 17:09:51

    Θα αναλάβει ο αρκουδιάρης μπουτάρης να λύσει το θέμα χρησιμοποιόντας όχι το γιουτιούμπ αλλά το γιουπόρν...Χικ

 30. Tassos avatar
  Tassos 30/09/2010 16:14:12

  Το Σοσιαλιστικό κόμμα των Σκοπίων και τα αλβανικά κόμματα είναι υπέρ της αλλαγής του ονόματος. Πρέπει να περιμένουμε να πέσει το VMRO.

 31. Orestios avatar
  Orestios 30/09/2010 16:27:15

  Καίγονται στα Σκόπια, και όχι μόνο, να απεμπολήσει η Ελλάδα το όνομα Μακεδονία, έστω και με την μορφή της σύνθετης ονομασίας.
  Η δική μας θέση έχει την μεγαλύτερη σημασία. Έτσι και παραδώσουμε το όνομα αποδεχόμαστε την παράδοση εδάφους. Όνομα μιας γεωγραφικής περιοχής που παραδίδεται λες και είναι άχθος αρούρης δείχνει την πρόθεση παράδοσης του εδάφους.

 32. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 30/09/2010 17:58:05

  Σας ευχαριστώ όλους σας γιά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε το μικρό
  δημοσίευμά μου.
  Οφείλω κάποιες σύντομες απαντήσεις σε μερικούς από εσάς :

  Η ονομασία "Ηνωμένο Βασίλειο" προέκυψε μετά τον πόλεμο της Ιρλανδίας,
  δηλαδή, μετά το 1922 , όταν η Μεγάλη Βρεταννία αρνήθηκε να αποδώσει στην
  Ιρλανδία το Ωλστερ , την λεγόμενη σήμερα "Βόρεια Ιρλανδία" . Από τότε,
  δηλαδή λιγώτερο από 80 χρόνια, η ονομασία έχει γίνει United Kingdom of
  Great Britain and Northern Ireland και χάριν συντομίας (καθώς και γιά
  την διάσωση των ενδοευρωπαϊκών προσχημάτων) , έχει αυτή συντμηθεί σε
  United Kingdom μόνον (Hνωμένο Βασίλειο). Ο όρος αυτός δεν υπήρχε πριν,
  την εποχή δηλαδή της παγκόσμιας κυριαρχίας της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας.

  Η Πρωσσία δεν αναφέρεται στους χάρτες, όχι διότι ανήκει σήμερα στην Πολωνία
  και στην Ρωσσία. Ορθώς επισημαίνει αναγνώστης μας ότι το Βερολίνο , η
  πρωτεύουσα της σημερινής Γερμανίας , ήταν και πρωτεύουσα της κραταιάς
  Πρωσσίας !

  Η διενέργεια δημοψηφίσματος γιά την αποδοχή ή όχι της σύνθετης ονομασίας
  των Σκοπίων , εμπεριέχει ένα σοβαρό πολιτικό μειονέκτημα και γιά τον λόγο
  αυτόν δεν πρέπει ποτέ να γίνει :
  Ας υποθέσουμε ότι γίνεται ένα τέτοιο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα
  είναι 90% εναντίον της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας μας στους
  Σλαύους των Σκοπίων, 5% λευκά/άκυρα και 5% υπέρ της παραχώρησης. Ποιοί θα
  είναι αυτοί που θα ψηφίσουν υπέρ ; Θα είναι η μουσουλμανική μειονότητα
  (το μέγιστο τμήμα της), διάφοροι αριστεριστές, διεθνιστές, ανένταχτοι και
  κάποιοι "ψευτομακεδόνες" που διαβιούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

  Τι θα συμβεί τότε ;; Θα βγεί ο Γκρούεφσκυ σε όλες τις κάμερες του Κόσμου
  και θα θριαμβολογήσει λέγοντας " Νά, αυτοί , το 5% δηλαδή 500.000 κάτοικοι
  της Ελλάδας είναι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ που καταπιέζουν οι Έλληνες " !

  Δεν πρέπει ποτέ η Πατρίδα μας να εκχωρήσει το πανάρχαιο ιστορικό όνομα της
  Μακεδονίας μας στους επήλυδες των Σκοπίων. Δεν έχει καμμία σημασία γιά
  εμάς αν τους αναγνωρίσανε 100 ή 150 άλλα κράτη. Την δική μας αναγνώριση
  ζητούν (που θα περιέχει το όνομα της Μακεδονίας μας, φυσικά), διότι
  εναντίον μας θα εγείρουν αύριο τις επεκτατικές αξιώσεις τους.
  Η "Βόρεια" Μακεδονία προϋποθέτει την ύπαρξη και "Νότιας" Μακεδονίας,
  η "Νέα" Μακεδονία προϋποθέτει την ύπαρξη "Παλαιάς" (σκλαβωμένης) Μακεδονίας
  η "Μακεδονία του Βαρδάρη" είναι ακόμα χειρότερη εκδοχή αφού ο ποταμός
  Βαρδάρης, είναι ο δικός μας ποταμός Αξιός που διασχίζει τη Κεντρική μας
  Μακεδονία και εκρρέει στον Θερμαϊκό κόλπο.

  Ας το αντιληφθούν , ας το εννοήσουν , ας το καταλάβουν οι πάντες , όλος
  ο Λαός μας και όλοι οι Πολιτικοί μας, σε όποιο Κόμμα και αν ανήκουν :

  ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ , ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΕΔΑΦΗ !

 33. Νικόλας avatar
  Νικόλας 30/09/2010 20:53:27

  To σύνταγμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και στις 2 επίσημες γλώσσας της χώρας είναι Ireland και Eire...χωρίς να βάζει μπροστά τη λέξη Δημοκρατία που την ξεχωρίζει από όλη την έκταση της Ιρλανδίας που είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε 2 χώρες. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας αναγκάστηκε φυσικά να αλλάξει βέβαια το Σύνταγμα της στα πεδία που έλεγε πως όλο το νησί θα γίνει κάποτε πάλι ενιαίο.

  Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου έχασε αρκετά εδάφη όταν έγινε ανεξάρτητο και αποχώρησε από την ένωση με Ολλανδία και Βέλγιο... το Βέλγιο κράτησε αρκετά εδάφη του...μάλιστα μία επαρχία μεγαλύτερη από το Μεγάλο Δουκάτο που είναι ακριβώς δίπλα από από αυτό ονομάζεται Λουξεμβούργο και βρίσκεται στο Βέλγιο.

 34. Tassos avatar
  Tassos 01/10/2010 09:40:13

  Ρε φίλε με συγχωρείς αλλά ξέρεις γιατί μιλάς? Ακου λοιπόν: ΠΟΤΕ τα Σκόπια δεν έχουν δεχτεί άλλη ονομασία από αυτήν της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Ποτέ και με καμμία κυβέρνηση από την ανεξαρτησία τους και μετά.

 35. Tassos avatar
  Tassos 01/10/2010 09:40:46

  Είσαι 100000000% σωστός.

 36. Tassos avatar
  Tassos 01/10/2010 09:47:03

  Ωραία το Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και το Νότια. Και λοιπόν? Θα μας καταλάβουν? Ποιοί και πώς? Το ίδιο και το Παλιά και Νέα. Και όσον αφορά τον Αξιό γιατί δεν το παίρνεις και αντίστροφα? Γιατί δηλ. το ότι τον λέμε Αξιό και όχι Βαρδάρι δεν υποννοεί εδαφική διεκδίκηση από μέρους μας? Οσον αφορά το δημοψήφισμα συμφωνώ μαζί σου. Καταρχήν γιατί να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες και όχι μόνο οι Μακεδόνες κλπ κλπ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.