#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2011 16:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρώ πέθανεΗ Ευρώπη ζει μέσα στην άρνηση. Ακόμη και μετά τη μεγάλη κρίση, που έχει βγάλει στην επιφάνεια τα εγγενή προβλήματα της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν το status quo. Όπως όμως όλα δείχνουν, μερικά κράτη μέλη θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οι πολιτικοί ηγέτες επιμένουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει. Δεν υπάρχει, λένε, ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο. Η κατάρρευση όμως του νομίσματος είναι απλή αριθμητική. Μόλις η αναλογία δημόσιου χρέους  προς ΑΕΠ πιάσει κάποιο όριο, γίνεται αδύνατο να βρεθούν έσοδα ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη και οι τόκοι.

Ο μόνος τρόπος εξόδου από ένα τέτοιο αδιέξοδο είναι η χρεοκοπία και η έξοδος από την ΟΝΕ, με παράλληλη έκδοση εθνικού νομίσματος. Αν λοιπόν η αριθμητική λέει κάτι, και η νομοθεσία κάτι άλλο, αυτό που θα αλλάξει θα είναι η νομοθεσία. Τα κράτη που κινδυνεύουν να ακολουθήσουν αυτή την οδό, δεν είναι μόνο τα μικρά «περιφερειακά», αλλά και η Ιταλία, η Ισπανία, και η Γαλλία. Είναι πολύ πιθανό, πως οι χώρες αυτές δεν θα είναι μέλη της ευρωζώνης το 2013.

Η Ελλάδα είναι στη κορυφή αυτής της λίστας, υποψηφίων προς αποχώρηση, κρατών. Σε λίγο θα έχει δημόσιο χρέος μεγαλύτερο του 150% του ΑΕΠ της, με μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 4% μέσα στο 2010. Πάσχει εδώ και πολύ καιρό από διαφθορά, και έχει τη μεγαλύτερη παραοικονομία στην ΕΕ. Η συμμετοχή των εργαζομένων είναι μικρή, και τα ασφαλιστικά της συστήματα από τα πιο γενναιόδωρα. Τέλος, έχει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες κατανάλωσης στην Ευρώπη. Οι Έλληνες κάνουν ηρωικές προσπάθειες εδώ και 6 μήνες για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους, όμως αυτό δεν αρκεί για να καλύψουν τα ανυπέρβλητα χρέη τους.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη με την Ιρλανδία, και τώρα έχει σειρά και η Ισπανία, η οποία ωθείται από τους Ευρωπαίους εταίρους της στο να κάνει τα ίδια μοιραία λάθη με την Ιρλανδία. Η άνθηση των ακινήτων της είχε χρηματοδοτηθεί κυρίως από ξένους επενδυτές. Το καλό είναι πως οι μεγάλοι οικονομικοί θεσμοί της δείχνουν υγιείς. Αν η Ισπανία χειριστεί κατάλληλα το τραπεζικό της σύστημα, μπορεί και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στην Ιταλία, η αναλογία χρέους ΑΕΠ είναι κοντά στο 125%. Αν και μια σοβαρή προσπάθεια μείωσης των δαπανών σε συνδυασμό με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να διορθώσει τα πράγματα, κάτι τέτοιο φαντάζει πολιτικά αδύνατο. Είναι πολύ δύσκολο για τη κυβέρνηση της Ιταλίας να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις.

Η ίδια πολιτική αδυναμία χαρακτηρίζει τη Γαλλία, το Βέλγιο, και την Πορτογαλία. Οι Γάλλοι ήδη απέδειξαν πως εξεγείρονται ακόμη και για μια μικρή αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με πολύ σκληρότερα μέτρα, αν όντως θέλουν να ελέγξουν τη χαοτική δημοσιονομική τους πραγματικότητα.

Η μερική κατάρρευση του ευρώ είναι αναπόφευκτη, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εστιάσουν στο επόμενο βήμα. Η πρόκληση θα είναι να σχεδιάσουν τα πλαίσια για μια μελλοντική πιο βιώσιμη νομισματική ένωση, έτσι ώστε να λειτουργεί μόλις τα αποχωρήσαντα κράτη ανακάμψουν αρκετά ώστε να επανέλθουν. Η νέα ένωση θα πρέπει να είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι η τρέχουσα.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα ώστε να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες που πυροδοτούν τα τεράστια ελλείμματα. Και θα πρέπει επιτέλους να μπορεί να παίρνει μέτρα εναντίον εκείνων των χωρών που εκμεταλλεύονται τη παρουσία τους στην ευρωζώνη, συμπεριφερόμενες ανεύθυνα. Ένας από τους λόγους που η Ιταλία και η Ελλάδα δαπάνησαν τόσα πολλά, και τόσο αλόγιστα, είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια μειώθηκαν δραματικά μόλις μπήκαν στην ΟΝΕ, κάνοντας την ελλειμματική δημοσιονομική πολιτική πιο ελκυστική. Μια νομισματική ένωση όμως, δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν είναι παράλληλα και δημοσιονομική ένωση.

Όμως, η δημοσιονομική μεταρρύθμιση δεν είναι από μόνη της αρκετή, χωρίς μέτρα που θα ενδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού Νότου. Κάποιες χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στον διεθνή ανταγωνιστικό εμπορικό στίβο, αποτέλεσμα των δεσμευτικών συμβάσεων εργασίας,  και της περιοριστικής εργασιακής τους νομοθεσίας. Για αυτό και σήμερα πάσχουν από μεγάλη ανεργία και λογιστικά ελλείμματα. Αν όλα αυτά δεν τεθούν υπό έλεγχο, θα προκαλέσουν μια μεγάλη πολιτική πυριτιδαποθήκη με μεγάλα οικονομικά χάσματα μεταξύ περιοχών της ΕΕ, που θα οδηγήσουν στην αποσύνθεση της Ένωσης.

Ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί το πρόβλημα είναι να μετατραπεί η Νότιος Ευρώπη σε μια περιοχή που θα είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα (business-friendly). Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μπορούν να απολύονται πιο εύκολα οι εργαζόμενοι, και επίσης να μπορούν ελεύθερα να  μειώνονται τα ημερομίσθια. Επιπλέον, χρειάζεται  να υπάρχουν λιγότερο γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα, αλλά και  γνήσιες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση εισόδου διεθνών ανταγωνιστών. Μια νέα ευρωζώνη θα πρέπει να έχει τα παραπάνω ως απαραίτητους όρους προκειμένου κάποια χώρα να μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν.

Ο ευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός τομέας χρειάζεται αλλαγή. Πρέπει να εισαχθεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, που θα δυσκολεύει τη κατάρρευση τραπεζών, μέσα από μια μέθοδο αξιόπιστης εκτίμησης των τραπεζικών ρίσκων που θα απαιτεί την ύπαρξη κεφαλαίων και ρευστότητας ανάλογων των όποιων ρίσκων. Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων, τότε οι πολιτικοί πάντα θα προτιμούν την εύκολη λύση της διάσωσης τους προκειμένου να αποφεύγεται το πλήρες και απρόβλεπτο οικονομικό χάος.

Σήμερα, οι πολιτικοί φοβούνται τη διαφάνεια στις τραπεζικές ζημιές, και συνήθως αποφεύγουν να κλείσουν χρεοκοπημένες τράπεζες για το φόβο δημιουργίας μιας συστημικής κρίσης. Τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Η εξέλιξη εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη. Τα καλά νέα είναι ότι η ΕΕ διαθέτει τη πολιτική και οικονομική τεχνογνωσία για να θέσει τα θεμέλια μιας υγιούς και σταθερής ένωσης, το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει, αν η Ευρώπη διαθέτει την ανάλογη πολιτική θέληση για να το κάνει.

S.A.-Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 08/01/2011 16:46:07

  Όλα τα ξέρουν οι Αγγλοσάξωνες.
  Δεν κοιτούν τα δικά τους χάλια καλύτερα;
  Η Αγγλία δεν έχει και πολύ καλύτερα δημοσιονομικά από ό,τι η Ελλάδα, οι δε ΗΠΑ έχουν ένα έλλειμμα της τάξεως των 100 τρις δολλαρίων που καλπάζει.

  Να μας κάνουν μαθήματα οι Νορβηγοί, το δέχομαι.
  Αλλά οι Αγγλοσάξωνες;

  • Manos-UK avatar
   Manos-UK @ Στέργιος 08/01/2011 18:20:12

   Στέργιε
   Η Αγγλία δεν είναι στην ευροζώνη, και κάνει δουλιές με Αμερική και τις Κοινοπολιτίες της. Μη την συγκρήνεις με την Ελλάδα.. Εχθές φυλακίστικε πρωην βουλευτής 18 μήνες για κατάχρηση 20000 λιρων. Στην Ελλάδα?

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Manos-UK 08/01/2011 18:57:04

    Και στην Ελλάδα κάποια μικροστελέχη-τελευταία τρύπα τού ζουρνά πηγαίνουν φυλακή για κάνα εξάμηνο, κάτι κουμπάροι Καραμανλή, αν θυμάσαι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει τίποτα. Οι 20.000 λίρες που έφαγε ο πρώην βουλευτής ρήμαξαν την Αγγλία το 2008;
    Εσύ πάντως μη χάσεις και δεν υπερασπιστείς την χώρα τής Αυτού Μεγαλειότητος.
    Τι μανία κι αυτή που έχουν οι λαζοί να υπερασπίζονται τις νέες τους πατρίδες, ε; Ο Έλληνας το έχει μέσα στο αίμα του να γίνεται γενίτσαρος.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Στέργιος 08/01/2011 22:00:19

   Ο συγγραφέας του ορίτζιναλ άρθρου είναι Έλληνας καθηγητής ξένου πανεπιστημίου.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 09/01/2011 02:41:04

    Απίστευτο! Πραγματικά απίστευτο!
    Αντί ο συγγραφέας να κάνει ψυχανάλυση για να ξεπεράσει τη μαμά του που τον μπούκωνε γεμιστά, βγάζει την χολή του εναντίον τής Ελλάδας.

 2. SAVAS avatar
  SAVAS 08/01/2011 17:09:33

  Μας λένε δηλαδή ότι εδώ στο ΝΟΤΟ "θα πρέπει να γίνουμε μια νέα Κίνα, με φτηνό (δουλο-εκμεταλεύσιμο) εργατικό δυναμικό". Λύση υπάρχει και είναι μια:

  "Το σύστημα αυτό έχει πεθάνει, αφήστε το να αναπαυθεί.....!"

 3. SKAIs avatar
  SKAIs 08/01/2011 17:41:34

  Εκ του άρθρου συνάγεται ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η σωστή στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα έρθει όταν όλα τα σωστά μέτρα (όπως αυτά που λαμβάνονται τώρα) εφαρμοστούν πλήρως.
  Έτσι όλοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι!

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 08/01/2011 19:44:42

  γιατί οι 'λύσεις' στα προβλήματα περιέχουν μονίμως απώλειες για αυτούς που έχουν ήδη λίγα και καμιά απώλεια για αυτούς που έχουν ήδη πάρα πολλά;

 5. Misha avatar
  Misha 08/01/2011 19:48:46

  Γιατί την φεουδαρχία γνωρίζουν , αυτή και εφαρμόζουν!

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 08/01/2011 20:02:16

  Ελεύθερα συνάγεται από το άρθρο ότι, αν θεωρήσουμε ότι, ήδη είμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, τότε η έξοδος στη παράλληλη δραχμή είναι η μόνη λύση. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έχει ΗΔΗ γίνει, για να συντομέψουμε τον χρόνο, που θα είμαστε έτοιμοι, στα σοβαρά, αυτή τη φορά, να ξαναμπούμε στο Ευρώ. Ακόμα πιό πολύ θα μου άρεσε να ομοσπονδοποιηθεί η ΕΕ, ώστε Γερμανοί ελεγκτές να ελέγχουν τα λαμόγια μας και Γερμανικοί φόροι, από τις πωλήσεις τους στη χώρα μας, να στηρίξουν την οικονομία μας, χωρίς "χαριστικές" τοκογλυφίες.
  Μέχρι τότε όμως, και επειδή δεν το βλέπω σύντομα πιθανό, επαναφέρω τα τρία ερωτήματα, που δυό φορές έθεσα εδώ, κι' απάντηση δεν πήρα, ελπίζοντας ότι προβληματίζω δημιουργικά και όχι ενοχλητικά:
  Ένα θεωρητικό:
  –Γνωρίζετε κάποιον αναγνωρισμένο Οικονομολόγο, που να δίδαξε ότι, μία χώρα με παραπαίουσα Οικονομία ευνοείται έχοντας ένα πάνσκληρο νόμισμα;
  Ένα πρακτικό:
  –Από όσες χώρες μικρής ανταγωνιστικότητας μπήκαν στην Ευρωζώνη, υπήρξε κάποια, που, τώρα, να αισθάνεται σε καλύτερη οικονομική μοίρα, απ’ ότι τότε; Εναλλακτικά: Υπήρξε χώρα που να ΜΗΝ μπήκε και να το μετάνοιωσε;
  Και ένα λογικό:
  –Αφού το 65% των εξαγωγών των Γερμανών είναι προς την ΕΕ, βλέπετε πιθανό, πέραν του ενυπόθηκου δανεισμού, να μας βοηθήσουν οι Γερμανοί να γίνουμε πιό ανταγωνιστικοί (να υποκαταστήσουμε, δηλαδή, δικά τους προϊόντα με δικά μας στις Ευρωπαϊκές αγορές -για την ψυχή της μάνας τους);
  Όποιος συγκεντρώσει τρία “Όχι” παίρνει ένα Κουπόνι Προτεραιότητος για Δραχμές Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας!

  • ares avatar
   ares @ ΠΗΛΕΑΣ 08/01/2011 20:40:32

   την Ισλανδία.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ares 08/01/2011 20:53:37

    Ναι, "πίσω από κοντά", που έλεγε η γιαγιά μου. Τώρα δεν έχει τίποτα να χάσει.
    Κάτι σε πιό "πιανούμενο";

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ares 08/01/2011 21:03:02

    Άλλωστε δεν είναι καν χώρα της ΕΕ. Λάθος απάντηση λοιπόν και είσαι ακόμα μέσα, για το κουπόνι!

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/01/2011 20:32:55

  εε βεβαια, με "Επιπλέον, χρειάζεται να υπάρχουν λιγότερο γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα"... στους σκεπτομενους του Νοτου δεν την παλευουν οι Αγορες..!! Θελουν Βορειους, σκοτεινους και χιονισμενους, κλεισμενους στα καβουκια τους που για να βγουν εξω χρειαζονται εμπρησμο στο σπιτι τους!

  Δεν πειραζει.. σας περιμενουμε.

  ΠΠ

  • Misha avatar
   Misha @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/01/2011 21:38:35

   ΠΠ

   Στην Σικελία η Μαφία ξεκίνησε ως κοινωνική αυτοάμυνα: ένας αδικημένος από την εξουσία πολίτης απευθυνόταν σε κάποιους κοχονάτους κουμπουροφόρους , οι οποίοι πήγαιναν στον αδικοπραγούντα και τον προειδοποιούσαν. Αν δε συμμορφωνόταν , τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι.
   Λένε μάλιστα πως ο πρώτος διδάξας ήταν πελοποννήσιος έλληνας.
   Γι αυτό και μέχρι σχετικά προσφατα απολάμβανε εκτεταμένη κοινωνική στήριξη.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Misha 08/01/2011 21:43:50

    ο φοβος φυλαει τα ερημα Misha. καλα εκακαν. Δεν περιμεναν τις οργανωσεις καταναλωτων στη Σικελια να σωσει τους πολιτες απο τα αρπαχτηκα...

    Πολυ χαιρομαι για το νεο !! χαχαα

    ΠΠ

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Misha 08/01/2011 22:04:07

    Καλομελέτα κι έρχεται (κι εδώ). Βέβαια, θα μου πεις, είχαμε κι εμείς ένα "αντίπαλο δέος", αλλα δεν μας άρεσε -τρομάρα μας- και κο κλείσαμε το 2002 στον Κορυδαλλό...

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Αυριανιστής 08/01/2011 22:05:09

     Γιες!!!!!!

     • danaos avatar
      danaos @ Strange Attractor 08/01/2011 22:31:38

      Πλήρης διαύγεια μετά από τόσες ώρες;Μένω έκθαμβος!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ danaos 08/01/2011 22:47:40

      7 ώρες!!!!!

     • danaos avatar
      danaos @ Strange Attractor 08/01/2011 22:49:52

      Ωρε μπράβο!!!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 08/01/2011 22:51:28

      Ναι, αλλά καταφέραμε τον Θράκα να παραδεχτεί πως είναι κρυφοσαμαρικός!!!!

     • danaos avatar
      danaos @ Strange Attractor 08/01/2011 23:08:40

      Καταγεγραμμένο με σφραγίδα;

 8. neotera avatar
  neotera 08/01/2011 22:14:08

  Τελικά πέθανε το ευρώ, ή ξόρκι ειναι πάλι ?

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 08/01/2011 22:22:32

  Μήπως αυτό είναι τελικά η επιθυμία και η επιδίωξή τους;
  Και πάλι εξαιρετική επιλογή Strange

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/01/2011 22:35:25

  Όλα τα κοράκια είναι μαύρα.
  Και κάνουν κρα-κρα.

  Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ επιλογές.
  Αν έστω την ύστατη στιγμή οι Ευρωπαίοι δεν τους πετάξουν έξω απ΄ την ήπειρο οι αγγλοσάξονες θα πετύχουν αυτό που ακατάπαυστα προπαγανδίζουν σκοπεύοντας σε αυτό που τους συμφέρει :
  διάλυση της Ευρωζώνης και κατάργηση του Ευρώ.

  Ας ψάξει ο ιστορικός τού μέλλοντος γιατί έγινε η εισβολή στο Ιράκ.
  Εκτός από την επέκταση του αμερικανικού τρόπου ζωής και εταιρικού καπιταλισμού στον αχανή χώρο της Δυτ. και Κεντρ. Ασίας, μήπως η χρήση του € στις συναλλαγές πετρελαίου και ο κίνδυνος, αν οι ΗΠΑ έχαναν την ισχύ του μοναδικού συναλλαγματικού διαθεσίμου, να απολέσουν και την δυνατότητα να τυπώνουν δολλάρια και "να αγοράζουν τον Κόσμο με σκέτο χαρτί", όπως είχε καταγγείλει ο Ντε Γκωλ, πριν "ξεσπάσει" ο Μάης που τον ανέτρεψε;

  Στο χειραγωγούμενο παιγνίδι του χρηματοπιστωτικού παρασιτισμού (ΗΠΑ+Αγγλ.) μείζων παράγοντας είναι η διασπορά των ειδήσεων που εξυπηρετούν συγκεκριμένους (αντικρουόμενους πλειστάκις) στοιχηματισμούς, για να δημιουργηθεί "αυτοεκπληρούμενη προφητεία".
  Η αφετηρία μπορεί να είναι υπαρκτή οικονομική πραγματικότητα αλλά ο χειρισμός που, υποβάλλοντας ποια στάση πρέπει να τηρηθεί, επιβάλλουν οδηγεί στην επιθυμούμενη γι' αυτούς εξέλιξη.
  Ο ΓΑΠ με την ανθελληνική στάση του μετέτρεψε το ζήτημα του ελλείμματος σε κρίση χρέους και έφερε το μνημόνιο και το ΔΝΤ.

  Λοιπόν ναι. Οι Γαλλογερμανοί μάς έφαγαν πολλά, δημιούργησαν πλεονάσματα από τα δικά μας ελλείμματα.
  Αλλά μόνοι μας (τα σκουπίδια δηλ. που τους ψήφισαν) ψηφίσαμε τον Λιάνη και τον Σημίτη που επέβαλαν την ολέθρια Ολυμπιάδα και τα 20;, 30; άγνωστο δις € που έφαγαν οι φίλοι τους εργολάβοι, προμηθευτές και "πάροχοι" υπηρεσιών.

  Το FP που «πεθαίνει» το € γιατί δεν χρεωκοπεί επίσης ειδησεογραφικά ΗΠΑ και Βρεταννία;
  Δεν έχουν εμφανιστεί χειρότερα «θεμελιώδη» στην παγκόσμια οικονομική ιστορία
  Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των ΗΠΑ έχει φύγει στη Στρατόσφαιρα και το άνοιγμα παραγώγων και λοιπών τζόγων είναι 55 ΤΡΙΣ $.

 11. Kostas D avatar
  Kostas D 08/01/2011 22:41:45

  Τωρα θα πω κατι που ειχα πει σε αναλογο θεμα παλαιοτερα..
  Η σημερινη ΕΕ δεν εχει ΚΑΜΙΑ σχεση δυστυχως με την ΕΕ της δεκαετιας του '70 , '80.. και πιο παλια..
  Οι τωρινοι ηγετες της δεκαετιας του 2000 κυριως, μπορω να πω οτι συμπεριφερονται ΠΟΛΥ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.... Την τωρινη δυσκολη συγκυρια, κρινετε και μονοι σας... ΔΕΝ εχει καμια σχεση ο Σαρκοζυ, η Μερκελ, Ρομπουι και ο παπανδρεου,
  με τον Αιντεναουερ, τον Ντε Γκωλ και τον Κωνσταντινο Καραμανλη.... ηταν Ηγετες φιλοευρωπαιοι κι ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!!!!!
  Υστερα ειναι και το αλλο, οι τοτε ηγετες ελεγαν για Ευρωπαικη ΕΝΩΣΗ....(με την εννοια ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξυ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ωστε να υπαρχει κλιμα ειρηνης μεταξυ μας παντα)
  οχι σαν μια χωρα που θα λεγεται Ευρωπη, δηλαδη "πολτοποιηση"...η αλλιως παγκοσμιοποιηση..!! Κατι που τα τελευταια χρονια οι ευρωπαιοι "ηγετες" προς τα εκει σπρωχνουν.. Πολλοι εκ των οποιων ειναι ανθρωποι των αμερικανων και παγκοσμιοποιητες, οπως ο παπανδρεου που ΥΠΟΥΛΑ εφερε το ΔνΤ εντος της Ε.Ε..
  Υστερα τα ΜΜΕ και στην ΕΕ αλλα και διεθνως πλεον υποστηριζουν παγκοσμιοποιητες ηγετες...οι οποιοι με την πολιτικη τους ΣΚΟΠΙΜΑ θελουν να ΒΛΑΨΟΥΝ την ΕΝΟΤΗΤΑ μεταξυ των χωρων της ΕΕ κατα προεκταση και της
  Ευρωζωνης....
  Με την πολιτικη τους δυστυχως οι νεοι ''ηγετες της ΕΕ", θελουν να απαξιωσουν
  την ΕΕ στα ματια των ιδιων των Ευρωπαιων πολιτων....
  Ως γνωστον πολλες φορες "τα καστρα πεφτουν απο μεσα"....

  ΠΡΟΣΟΧΗ Η Ευρωπαικη Ενωση εχει να αντιμετωπισει ΕΝΑΝ ΥΠΟΥΛΟ εχθρο
  που ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ....!!!!!!
  Αυτοι ειναι οι επικινδυνοι ηγετες η και πολιτικοι που βρισκονται σε διαφορες
  κρισιμες θεσεις.... ΑΛΛΑ δρουνε ως "πρακτορες" ειτε αμερικανικων ειτε αλλων συμφεροντων... ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ για καλο της ΕΕ..
  και το χειροτερο ειναι οτι τα ΜΜΕ τους υποστηριζουν κι εχουν μπερδεψει τον κοσμακη. Εχουμε να κανουμε με διεθνη
  δικτυα παγκοσμιοποιητων ( ΜΜΕ και ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ) που ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ/ ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ..

  ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ.. Η ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ
  ΕΧΘΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε

 12. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 09/01/2011 00:40:46

  Αναπόφευκτη η συρρίκνωση της παγκοσμιοποίησης

  Με το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης να διευρύνεται, στο -4,6% το ΑΕΠ της Ελλάδας, περίπου στο 3,0% η ανάπτυξη στη Γερμανία για το 2010, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην ετήσια συνδιάσκεψη του συγκυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας CSU καταλόγισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυχία στην οικονομική πολιτική. «Μολονότι η οικονομική μαζί με τη νομισματική πολιτική αποτελούν καθοριστικής σημασίας πυλώνες της ΕΕ, τα κράτη-μέλη χαλάρωσαν και παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δεν εφάρμοσαν τους κανόνες αλληλοελέγχου» , είπε ο κ. Τρισέ.
  Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής αρμόδιο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρωταρχικός σκοπός του Ευρωσυστήματος είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών!, επίσης, το Ευρωσύστημα οφείλει να στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της εε και συμφωνα με τον κανονισμό
  ίδρυσης του οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με την αρχή της ανοικτής οικονομίας της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό, που ευνοεί την αποτελεσματική κατανομή των πόρων.
  Η οικονομική πολιτική της εε, η οποία κατά τον κ. Τρισέ απέτυχε, είναι το σύμφωνο σταθερότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 104 της ευρωπαϊκής Συνθήκης, «τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφεύγουν, δημόσιο χρέος πάνω από το 60% του αεπ και υπερβάλλοντα ελλείμματα που ξεφεύγουν από το 3% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, η οικονομική πολιτική της ε.ε. είναι δημοσιονομικοί κανόνες
  Τα κριτήρια που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς οικονομολόγους αρκετά αυστηρά επειδή δεν παρέχουν στα κράτη- μέλη ευελιξία και διακριτική ευχέρεια στην άσκηση της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής.
  Το θεσμικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει με ειδική πλειοψηφία του ekofin και κυρώσεις σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν συμμορφώνεται στις συστάσεις. Αν όμως το υπερβολικό έλλειμμα προήλθε από ασυνήθιστο γεγονός, εκτός ελέγχου των εθνικών αρχών ή όταν ο λόγος ελλείμματος προς ΑΕΠ μειώνεται περισσότερο από 2% ετησίως δεν επιβάλλονται κυρώσεις στα κράτη-μέλη με δημοσιονομικά προβλήματα. Από την σύντομη ανάλυση που προηγήθηκε γίνεται σαφές ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης δεν δίνει κάποιο πολιτικο -οικονομικό εργαλείο, πέρα από το κοινό νόμισμα, στα κράτη -μέλη για να φτάσουν τους στόχους που θέτει.
  Αν τώρα πάμε λίγο πιο πίσω στην εποχή που υιοθετήθηκε το κοινό νόμισμα θα διαπιστώσουμε ότι τα κράτη μέλη ξεκίνησαν το ‘ταξίδι του ευρώ’ από διαφορετική οικονομικοκοινωνική αφετηρία, χωρίς στην πορεία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, σε κεντρικό επίπεδο, που θα οδηγούσαν τις διαφορετικές οικονομικές κουλτούρες των κρατών- μελλών σε πραγματική οικονομικοκοινωνική σύγκλιση.
  Συνεπώς, κατά έναν παράδοξο τρόπο, η Ελλάδα, αν και μέλος της ευρωζώνης, συνέχισε να είναι:
  ● Μια εξαρτημένη αγορά χωρίς σημαντικές νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βάση της κοινωνίας, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, τόσο το επίπεδο της ανεργίας, όσο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
  ● Τα ισχυρά κράτη της ε.ε, ειδικά το κρίσιμο διάστημα πριν το 2005, άσκησαν πολιτική επιρροή με μοναδικό στόχο να επηρεάσουν την Ελλάδα να παίξει με τους κανόνες τους για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και μόνο.
  ● Σήμερα, παρά τα προβλήματα, η χώρα μας συνεχίζει να είναι δανειολήπτης, καταναλωτής και οι ισχυρές χώρες, δανειστές – παραγωγοί.
  ●Η Ελλάδα, από την πλευρά της, δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να μειώσει την εξάρτηση της από τον εξωτερικό δανεισμό και την διεθνή αγορά, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε μετά την είσοδο στο ευρώ και συνεχίζει να διευρύνεται σήμερα. Στο 150% του από 104% που ήταν πέρυσι, θα φτάσει το δημόσιο χρέος το 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δντ.
  ● Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η χώρα μας έχει, 1.700.000 ανέργους- υποαπασχολουμένους και περίπου 3.000.000 ανέργους- υποαπασχολουμένους νόμιμους μετανάστες και παράνομους λαθρομετανάστες. Από τη στιγμή που η εε δηλώνει ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι ευρωπαϊκά σύνορα, ποια είναι η πολιτική της εε, τόσο για τους ντόπιους ανέργους, όσο και για τους λαθρομετανάστες που φτάνουν κατά κύματα στην Ελλάδα;
  ● Πως μπορεί να επιτευχθεί ο πρωταρχικός σκοπός του Ευρωσυστήματος για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών χωρίς, σταθερότητα μισθών- εισοδημάτων και σταθερό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που είναι προϋπόθεση για την εξασφάλιση την κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας; όταν μάλιστα η παγκόσμια οικονομία τείνει να ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
  ● Μπορεί; με δεδομένο το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης – η λύση- για την οικονομία της ευρωζώνης, να είναι τα ‘πακέτα’ δανεισμού με χρήματα που αγοράζονται στο 2,5% και στη συνέχεια δανείζονται με πάνω από 5% σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που εφαρμόζουν προγράμματα σκληρής λιτότητας.
  ● Μπορούμε, ως χώρα, να συναινέσουμε στη διάλυση των κυρίαρχων εθνικών κρατών για μια οικονομία “φούσκα” που δεν καταπολεμά βασικές αιτίες δημιουργίας κερδοσκοπικών επιθέσεων όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μειώνει την παραγωγική ικανότητα της χώρας, δεν συμβάλει στην ομαλή εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους και το μόνο που προτείνει ως εναλλακτική λύση είναι σκληρή οικονομική λιτότητα η οποία οδηγεί μαθηματικά σε κοινωνική καταστροφή, κ.α.
  Αυτή η προσέγγιση και γενικότερα οι εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα να πούμε ότι, στην ευρωπαϊκή ένωση μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και, χωρίς καμία αμφιβολία, κάτι που δεν υπάρχει δεν μπορεί να αποτύχει! Αυτό που απέτυχε είναι το σύμφωνο σταθερότητας.
  Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι θα κάνει η Ελλάδα ή έστω τι χρειάζεται να γίνει ως απάντηση;

 13. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 09/01/2011 00:49:41

  Τι γνώμη έχει άραγε για τον ΓΑΠ ένας καθηγητής του?

  Ναι, τελικά λεφτά υπάρχουν!

  Μερικές φορές το αυτονόητο είναι καλά κρυμμένο!

  Απολαύστε:
  h..p://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08&feature=player_embedded

 14. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/01/2011 08:07:33

  Charles W. Calomiris (Henry Kaufman professor of financial institutions at Columbia University and a research associate of the National Bureau of Economic Research).

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/01/2011 08:42:44

  μια χαρά τα λέει ο τύπος. Δεν μου πολυαρέσει η παράγραφος που έχεις με bold, γιατί ενώ έχει δίκιο, αγνοεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νότου (και της Ελλάδας) που όμως εκφυλίστικαν από (1) διαφθορά, (2) μεταπολεμικό εφησυχασμό (να ναι καλά τα ΜΜΕ και η παιδεία) και (3) νεοσοσιαλισμό. Τα λέει αυτά με άλλα λόγια, αλλά αγνοεεί τι θα μπορούσαμε να είμαστε. Θα μου πεις, τέτοιες μέρες, τέτοια λόγια...

  Πάντως εάν το μέλλον μας είναι Νέα Κίνα (που λέει και ο SAVAS) χ. ψηλά κι αγνάντευε.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ archaeopteryx 09/01/2011 08:44:28

   Τον κομματισμό που τον βάζεις; Ευδοκιμεί εν Ελλάδι.

 16. sawas avatar
  sawas 09/01/2011 08:57:12

  Strange
  Αν γίνετε να παραθέτεις και το αντίστοιχο link ώστε να ξέρουμε με ποιον και τι έχουμε να κάνουμε…..

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ sawas 09/01/2011 09:07:00

   h__p://www.foreignpolicy.com/articles/2011/01/06/the_euro_is_dead

 17. sawas avatar
  sawas 09/01/2011 09:53:57

  γεια σου Προφήτη

  Υπάρχουν εναλλακτικές αλλά δεν πρόκειται να ακουστούν. Δεν βολεύουν βλέπεις.

  Δες το βίντεο πιο κάτω του Φυγόκεντρου

  με τη πλύση εγκέφαλου που περνάμε καθημερινά, ακούμε-διαβάζουμε συνέχεια τα παπαγαλάκια (σαν τον Έλληνα στο άρθρο) να μιλούν πάλι για το ίδιο ακριβώς, λες και δεν άλλαξε τίποτα. Η Ιδία συνταγή, το ίδιο περιεχόμενο περικοπές, περικοπές, περικοπές.

  Παρόλο που ~50 χρόνια πριν κάποιοι έβαλαν τις βάσεις ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας en.wikipedia.org/wiki/Social_market_economy
  σήμερα οι θιασώτες του καζινοκαπιταλισμου ξεσαλώνουν και θέλουν και τα σώβρακα….

  Η Φούσκα στην οποία ζούμε για να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει πρέπει να τροφοδοτηθεί με ότι μας απέμεινε …….……εν καιρω θα την γεμίζουμε με την αξιοπρέπεια μας.

 18. Zio avatar
  Zio 09/01/2011 18:44:16

  Το αδύναμο ευρώ δεν είναι εχθρός μας. Βοηθάει και την ΕΕ αλλά και τον Νότο.
  Το ισχυρό ευρώ θα μας τελειώσει εμάς τους αδύνατους μια ώρα αρχύτερα.
  Με μια ισοτιμία 1:1.1, ο Νότος έχει πολλές ελπίδες να φρενάρει την πτώση του, με το να αυξήσει τις εξαγωγές εκτός ΕΕ.
  Επίσης, ένα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι το ότι οι αγορές δεν θέλουν να βλέπουν μεγάλο Δημόσιο χρέος, έναντι του ιδιωτικού. Και αυτός είναι ένας λόγος που μας την έχουν πέσει, αφού η αναλογία Δημοσίου-ιδιωτικού χρέους είναι σχεδόν 2:1, ενώ στις υπόλοιπες χώρες, σε όλες, η αναλογία είναι υπέρ του ιδιωτικού.
  Εμείς, συνεχίζουμε να αυξάνουμε το Δημόσιο χρέος είτε με νέους δανεισμούς, είτε με εγγυήσεις για τρίτους.

 19. hasu avatar
  hasu 09/01/2011 21:21:32

  Τα σχέδια των μαστόρων της ευγονικής καταρρέουν.
  Καμία ένωση όσο δυνατή και να είναι δεν αντέχει γιατί υπάρχει ένας παράγοντας που δεν λαμβάνουν υπ'όψιν...οι λαοί.

  Άντε και προς καλύτερες μέρες...

  Euro = Epic Fail.

 20. Twins avatar
  Twins 09/01/2011 23:28:52

  Νομίζαμε (και εγώ μαζί) οτι το ευρώ θα μας έφερνε σταθερότητα, ευκολία στις συναλλαγές με το εξωτερικό, αυξηση των ξένων επενδύσεων... και τελικά έγινε ένα χαρτί που καταστρέφει οικονομίες και λαούς..

  Ας το πάρουμε απόφαση ότι όπώς οτι ίδιο νούμερο παντελόνι δεν ταιριάζει σε όλους, δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο νόμισμα, ουσιαστικά δεν μπορούμε με τα ίδια επιτόκια δανεισμού και την ίδια ισοτιμία.

  Η Ελλάδα χρειαζόταν μία υποτίμηση το 2004 και μία το 2008.... σήμερα έχουμε ένα νόμισμα τουλάχιστον 50% υπερτίμημένο που ευνόει τις εισαγωγές και καταστρέφει τις εξαγωγές, και ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τις εξαγωγές.

 21. Gaetano avatar
  Gaetano 10/01/2011 00:10:41

  Η γ
  Θεωρία των "βελτιστων νομισματικων ζωνών" κατα την θεωρία του Νομπελιστα E.Mandela έχει τρεις προϋποθέσεις .
  Ελευθερία κίνησης 1.- ΚεφαλΙων 2. Εμπορευμάτων και Υπηρεσιων 3.- Εργασιας
  Στην Ευρωζωνη Υπάρχουν τα δυο πρώτα αλλα ΟΧΙ το τρίτο . Σε μια τέτοια Νομισματική ζώνη χωρίς Μεταφορά κεφαλαίων απο τις πλεονασματικες χώρες του Βορρα στις ελλειματικες χώρες του Νοτου οι πλούσιες θα γίνονται πλουσιότερες και οι φτωχές φτωχότερες . Προσοχή όμως η Μεταφορά κεφαλαίων πρέπει να γίνεται στοχευμένα για ανάπτυξη και ΟΧΙ για εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και υποβρύχια που γερνουν . Η χώρες της Ευρωζωνης μια σωτηρία έχουν την κατάργηση του ευρω και την οργανωμένη επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα .

 22. zame avatar
  zame 10/01/2011 01:13:55

  Κανε το Αλμα πιο Γρηγορα απο την Φθορα.
  ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ (με κραυγαλαια ορατο τον γνωστο στόχο) η Χρεοκοπημένο με μαθηματική ακρίβεια η Μοντέρνα μηχανική παραγωγή χρήματος & οι μηχανισμοί του.
  Το παρόν οικονομικό σύστημα καταρρέει με επιταχυνόμενο ρυθμό &
  η προοπτική μιας Παγκόσμιας Ανεργίας & Αποσταθεροποίησης είναι πιθανόν να έλθει σε πρωτοφανή κλίμακα.
  Τα "μεταλλαγμένα" και "αναβαθμισμένα" χρηματοπιστωτικά "προϊόντα" του Απληστου Αδηφάγου Νομισματικου Συστήματος..
  στην Ξεφρενη Κουρσα τους... την περασμενη δεκαετια..μας φερανε στα σημερινα ΧΑΛΙΑ...
  γιατί πρέπει να τα παρακολουθούμε..ακολουθούμε..την οικονομικη αναγκη αγορας&πωλησης προιοντων και υπηρεσιων ανεξαρτητως ποιοτητας και σπαταλης..
  Ετσι στην αφθονια της ανεπαρκειας..κρατουνται επιτηδες ωστε να εξασφαλιζεται το Κερδος στην εξισωση ζητησης και προσφορας.
  σε πρωτη προτεραιοτητα το Κερδος.υποδηλωνοντας την απεριοριστη διαφθορα στον κοσμο λογο της αναγκης εισοδηματος..
  και η χειραγωγηση καλα κρατει το συστημα των τραπεζων να ελεγχουν την οικονομια προς οφελος των Εταιριων που απαρτιζουν την ΙΣΧΥ του ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.
  και στο τέλος να τα αποδεχόμαστε μη μπορώντας να τα αντιμετωπίσουμε..
  και αυτό τώρα λέγετε ανάπτυξη ? η αδιέξοδος ? (που αν σταματηση η καταναλωση καταρεει ολο το συστημα αυτο.)
  Παγκόσμια κοινωνική αναταραχή προκαλεί το αυξημένο κόστος ζωης ...
  Παράλληλα ο Καπιταλισμός ολοένα και ..απογειώνεται θρασιτατα...ενω οι πτωχεύσεις πάνε "σύννεφο"..!!
  Μήπως έφτασε το τελος του...που θα μας βρει πάλι απροετοίμαστους χωρίς κανένα σχέδιο μετάβασης..!
  σε Διαφορετικές συνθήκες διαβιωσης&ζωης..
  ενω αρχιζουμε να αντιλαμβανομαστε το ποσο εξαρτομαστε απολυτα απο το περιβαλλον.οχι μονον λογο των αναγκαιων προς το ΖΗΝ οπως τροφιμα,αερα,νερο.
  Με τα σημερινά δεδομένα σε καμία περίπτωση η αναπτυξη δεν συμβάλει στην δυναμικη ισσοροπια & ευημερία των λαών. (κακη χρηση)
  Απλά επιταχύνει την ανισσοροπια τους.
  Εξαφανίζοντας την μεσαία τάξη των ανθρώπων.
  Μια απο τις μεγαλυτερες ανακαλυψεις της Ανθρωποτητας που μας επετρεψε την απεριοριστη προοδο των δυνατοτητων μας σε τουτο τον πλανητη ειναι η κατανοηση
  & η εφαρμογη της επιστημης μεσο της ανθρωπιστικης εφαρμογης της επιστημης και τεχνολογιας στον κοινωνικο σχεδιασμο και στην ληψη αποφασεων εχουμε την ικανοτητα να μετατρεψουμε το περιβαλλον μας σε κατι πολυ πιο Ισορροπημενο,Οργανωμενο,Ανθρωπινο, Παραγωγικο, Eχεφρων και πανω απο ολα ΑΕΙΦΟΡΟ.
  Η συνχρονη κοινωνια εχει προσβαση σε εξαιρετικα προηγμενη τεχνολογια και μπορει να διαθεσει στεγη τροφη ρουχισμο ιατρικη περιθαλψη να αναβαθμισει το εκπεδευτικο μας συστημα να αναπτυξει απεριοριστη παροχη ανανεωσιμης μη-μολισματικης ενεργειας,
  Με την παροχη μιας αποδοτικα σχεδιασμενης οικονομιας βασισμενη στους Πορους και ΟΧΙ στα χρηματα θα μπορουσαμε να παραγουμε ολα τα αναγκαια της Ζωης και να παρεχουμε ενα Υψηλο επιπεδο διαβιωσης για ολους.Σε μια οικονομια βασισμενη στους πορους..
  ολοι οι Ποροι του πλανητη γινονται Κληρονομια ολων των ανθρωπων της Γης.οπως ισχυρίζεται
  ο Jacque Fresco.εδω. http://thevenusproject.com/a-new-social-design-el-gr/resource-based-economy-el-gr
  Το οραμα του για Παγκοσμιοποιηση εξουσιοδοτει τον καθε ανθρωπο στον Πλανητη να ειναι ο καλυτερος που μπορει να ειναι και οχι να ζει σε συνθηκες Απολυτης Υποταγης σε ενα Εξουσιαζον Εταιρικο Καθεστως.
  Σε ενα πιο Ανθρωπινο Πολιτισμο αντι τα μηχανηματα να αντικαθιστουν τα ατομα θα επρεπε να μειωνουν τις ωρες εργασιας να αυξησουν την διαθεσιμοτητα αγαθων & υπηρεσιων και να επιμηκυνουν τον χρονο διακοπων.
  Αν αξιοποιηθη η νεα τεχνολογια για την αυξηση του βιοτικου επιπεδου για Ολους τους Ανθρωπους τοτε η εισροη της μηχανικης τεχνολογιας δε θα ειναι πλεον απειλη..οπως πολλοι πιστευουν.. οτι η τεχνολογια ειναι η κυρια απειλη Ανεργιας και Ρυπανση του περιβαλλοντος μας..αυτο δεν ισχυει γιατι η καταχρηση και η κακη χρηση ειναι αυτο που πρεπει να ειναι το μελημα ..Σε μια οικονομια βασισμενη στους πορους με τεχνολογια εξυπνη και αποτελεσματικη εξοικονομηση ενεργειας μειωση των αποβλητων και παροχη περισσοτερου ελευθερου χρονου.
  Με την αξαλειψη του χρεους ο φοβος της απωλειας εργασιας του ατομου δεν θαναι πλεον απειλη.
  Η διαβεβαιωση αυτη σε συνδιασμο με την εκπαιδευση σχετικα με το πως να σχετιζομαστε μεταξυ μας με ενα πολυ πιο ουσιαστικο τροπο μπορουσε να μειωσει σημαντικα τοσο το ψυχικο οσο και το σωματικο αγχος και να μας αφησει ελευθερους να διερευνησουμε και να αναπτυξουμε τις ικανοτητες μας.
  Το χρημα ειναι σημαντικο σε μια κοινωνια οταν ορισμενοι Ποροι για την επιβιωση πρεπει να καταμεριστουν και οι ανθρωποι αποδεχονται τα χρηματα ως ενα μεσο για την ανταλλαγη Πορων σε σπανιοτητα.(ο κραυγαλαια πλεον ορατος στοχος του παροντος Καθεστώς Εταιριοκρατιας)
  Το χρημα ειναι μια κοινωνικη συμβαση.. μια συμφωνια..δεν ειναι ουτε ενας φυσικος Πορος ουτε επισης αντιπροσωπευει καποιον Πορο.
  Δεν ειναι απαραιτητο για την επιβιωση...και ουτε μπορουμε να το αποδεχτουμε ως κατι τετοιο. και σκεφτειται αν μια ομάδα ανθρώπων με χρυσό, διαμάντια και χρήματα ήταν αποκλεισμένοι σε ένα νησί που δεν είχε πόρους, όπως τροφή, καθαρό αέρα και νερό, ο πλούτος τους δε θα είχε καμία σημασία για την επιβίωσή τους.
  Μόνο όταν είναι περιορισμένοι οι πόροι μπορούν τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο τής διανομής τους.
  Δεν θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να πουλήσουμε τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που ρέει άφθονο από μια πηγή στο βουνό.
  Ενώ ο αέρας και το νερό είναι πολύτιμα, δεν μπορούν να πωληθούν όταν είναι σε αφθονία..
  (που φροντιζουν να μην ειναι.)


  zame

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.