#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2011 07:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρώ είναι καταδικασμένο
Σε αυτή τη χρονική φάση, η Ελλάδα, από την οποία και  ξεκίνησε η κρίση της ευρωζώνης, έχει περάσει στο παρασκήνιο.

Ο μεγάλος κίνδυνος τώρα προέρχεται από ένα είδους  bank run στην Ιταλία, που αποτελεί την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της  ΟΝΕ. Οι επενδυτές, που φοβούνται για μια τυχόν χρεοκοπία, απαιτούν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια επί του ιταλικού χρέους. Και αυτά τα υψηλά πλέον επιτόκια, αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας της εξυπηρέτησης του χρέους, καθιστώντας πιθανή μια ιταλική χρεοκοπία.

Πρόκειται για έναν αιμοβόρο κύκλο, με τις φοβίες για χρεοκοπία να καταντούν αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Για να σωθεί το ευρώ, θα πρέπει να περιοριστούν αυτές οι απειλές. Το θέμα είναι πως;

Η απάντηση έχει να κάνει με την δημιουργία ενός ταμείου, που θα μπορούσε να δανείσει στην Ιταλία (και στην Ισπανία) αρκετά χρήματα ώστε να μη χρειάζεται να δανείζεται με τεράστια επιτόκια. Ένα τέτοιο ταμείο, μπορεί και να μη χρειαστεί να λειτουργήσει καν, αφού η ύπαρξή του και μόνο θα έβαζε τέρμα στον κύκλο του φόβου. Θα πρέπει όμως να υπάρχει, μαζί με την προοπτική της δυνατότητας δανεισμού σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και ποσού πάνω από το ένα τρισ.

Και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Όλες οι προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη σύσταση ενός τέτοιου ταμείου, στο τέλος καταλήγουν να χρειάζονται τη στήριξη ορισμένων ισχυρών κυβερνήσεων, τις δεσμεύσεις των οποίων οι επενδυτές θα θεωρήσουν φερέγγυες, έτσι ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο.

Όμως,  η Ιταλία είναι μια από αυτές τις κυβερνήσεις, και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει σε  μια διάσωση δανείζοντας χρήματα στον εαυτό της.

Από την άλλη, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης Γαλλία, δεν τα πάει καλά τελευταία, προκαλώντας φόβους ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού διάσωσης, που θα αυξήσει το γαλλικό χρέος, μπορεί απλά να οδηγήσει στο να συμπεριληφθεί και η Γαλλία στις χώρες της κρίσης.

Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, θα μπορούσε να ήταν αστεία. Κυρίως επειδή τίποτα από όσα έγιναν δεν χρειάζονταν να γίνουν. Ας λάβουμε υπόψη κράτη όπως είναι η Βρετανία, η Ιαπωνία, και οι ΗΠΑ, που παρά τα μεγάλα τους χρέη και τα τεράστια ελλείμματα, συνεχίζουν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. Ποιο είναι άραγε το μυστικό τους;

Η απάντηση έχει να κάνει με το ότι διατηρούν το δικό τους νόμισμα, και οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά, πως αν χρειαστεί, μπορούν αμέσως να προχωρήσουν στην εκτύπωση επιπλέον χρήματος. Αν η ΕΚΤ στήριζε τα ευρωπαϊκά χρέη με τον ίδιο τρόπο, η κρίση θα ελαχιστοποιούταν.

Κάτι τέτοιο  όμως δεν θα δημιουργούσε πληθωρισμό; Μάλλον όχι. Άσχετα με το τι πιστεύει ο Ron Paul και οι ομοϊδεάτες του, η δημιουργία χρήματος δεν είναι πληθωριστική σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση.

Επιπλέον, η Ευρώπη χρειάζεται μια μέτρια αύξηση του πληθωρισμού. Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός θα καταδικάσει την Νότια Ευρώπη σε χρόνιο αποπληθωρισμό, κάτι που θα εγγυάτο την συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία, και μια σειρά από χρεοκοπίες.

Όπως και να`ναι, αυτή η λύση δεν συζητιέται. Το καταστατικό της ίδρυσης της ΕΚΤ το απαγορεύει, αν και σίγουρα κάποιοι επιτήδειοι δικηγόροι θα μπορούσαν να βρουν παραθυράκια.

Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι όλο το σύστημα του ευρώ σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τον προηγούμενο οικονομικό πόλεμο. Είναι δηλαδή κάτι σαν μια γραμμή Μαζινό, που θα αποτρέψει μια επανάληψη της κρίσης των 1970`ς, ενώ αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι κατά πολύ χειρότερο, και θυμίζει επανάληψη των 1930`ς.

Η ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης προκαλεί θαυμασμό. Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν και δημιούργησαν ένα σύστημα ειρήνης και δημοκρατίας, μέσα από  τα χαλάσματα του πολέμου, δομώντας κοινωνίες, που αν και ατελείς, δεν παύουν να είναι οι πιο τίμιες σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.

Τώρα, το επίτευγμα αυτό κινδυνεύει, επειδή η αλαζονική ευρωπαϊκή ελίτ κλείδωσε την ήπειρο σε ένα νομισματικό σύστημα που αντιγράφει την ακαμψία του κανόνα του χρυσού, και μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου.

Έτσι,  η μόνη λύση είναι να βρεθεί μια πραγματικά αξιόπιστη λύση σωτηρίας από πλευράς των Ευρωπαίων ηγετών, κάτι που θεωρώ απίθανο.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το ευρώ είναι καταδικασμένο. Και αν κρίνουμε από τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας του συστήματος, ίσως η Ευρώπη θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα αν το ευρώ κατέρρεε σήμερα παρά αργότερα.

 

Του Paul Krugman

N.Y. TIMES

http://www.nytimes.com/2011/10/24/opinion/the-hole-in-europes-bucket.html?_r=2

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NEOTERA avatar
  NEOTERA 25/10/2011 07:58:53

  Η επιστροφη στον κανόνα του χρυσού είναι μια λύση. Συναρτάται με την επιβολή κανόνων στο πιστωτικό σύστημα και στις αγορές που πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ως καζίνο αν θέλουμε να διατηρηθεί ο όποιος πολιτισμός μας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ NEOTERA 25/10/2011 11:08:59

   Η επιστροφή στον χρυσό θα ήταν θαύμα. Εσύ και άλλα 9.000.000 έλληνες θα είσαστε στα χωριά σας και τέτοια εποχή θα είχατε κλαδιά και κούτσουρα για να βγάλετε τον χειμώνα. Προσωπικά δεν με χαλάει, και η Βασιλεία ΙΙ και ΙΙΙ είχαν και έχουν τέτοια πρόβλήματα, αλλά πες το στην γειτόνισα που θέλει και δεύτερο πλυντήριο πιάτων Miele, η στην κόρη της που θέλει δεύτερο αυτοκίνητο για τον δακτύλιο (αλλά ξεχνάω... πεζοδρόμηση της Αθήνας και πολλά νεά Γερμανικά τραμ).

  • Christos Apostolidis avatar
   Christos Apostolidis @ NEOTERA 25/10/2011 11:47:32

   Ο χρυσός κανόνας είναι αδύνατο να επανέλθει για 2 λόγους.

   1. Ο χρυσός είναι πλέον εμπόρευμα με ελεύθερη διακύμανση της αξίας του στις χρηματαγορές/αγορές εμπορευμάτων κλπ

   2. Ο χρυσός βρίσκεται στα χέρια λίγων και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό πρόβλημα.. άσε που με 1500-2000$ η ουγγιά, μια επιστροφή στον χρυσό κανόνα θα εκτόξευε την τιμή του χρυσού σε τουλάχιστον την διπλάσια τιμή με τεράστιο αντίκτυπο για τους λαούς όλου του κόσμου αλλά και την βιομηχανία, αφήνοντας ταυτόχρονα τεράστια κέρδη σε κερδοσκόπους και μεγαλοκαρχαρίες του σήμερα που έτσι κι αλλιώς κατέχουν τον χρυσό.

 2. eron avatar
  eron 25/10/2011 08:13:38

  O Σαμαρας διαβαζει κρουγκμαν;
  Γιατι αν τον διαβαζε δεν θα ειχε αυτη την μανια να μεινουμε στο ευρω

 3. tpe avatar
  tpe 25/10/2011 08:14:22

  Ως φανατικός οπαδός του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, των ΗΠΕ δηλαδή, δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω κάθετα. Τη λύση την δίνει ο ίδιος ο Krugman μέσα στο κείμενό του. Τύπωμα τώρα... Πληθωρισμός τώρα.
  Έχω σιχαθεί να το λέω. Το χρήμα είναι ΨΕΥΤΙΚΟ. Ηλεκτρονικό κατά βάση, που υπάρχει μόνο και μόνο γιατί βολεύει.
  Γενική παρατήρηση: Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως τελικά, αν κάποιος από εδώ πέρα έκανε 5 σωστά πράγματα κι όχι τη μία πατάτα μετά την άλλη, οι Ευρωπαίοι με κάποιο τρόπο θα είχαν προχωρήσει σε λύση πακέτο.
  Όλα τα άλλα είναι για να βολεύονται οι ΗΠΑ. Αλήθεια, τι εμπόδισε τη Γερμανία το ισχυρό €;

  Η ψύχωση της Γερμανίας μας τον πληθωρισμό είναι αυτή που έριξε στα τάρταρα την Ευρώπη, όχι η Ελλάδα, όχι η Ιταλία, όχι η Γαλλία. Ένας πραγματικός ηγέτης θα κατανοούσε το πρόβλημα, τη λύση και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος "πληθωρισμός" στη Γερμανία.

  Στοχευμένη ρευστότητα, ακόμα και μέσω τραπεζών, θα ήταν ότι πρέπει. Αν η Ελλάδα είχε μετρητά να αγοράσει πίσω τα ομόλογά της, αντί να τα παίρνει η ΕΚΤ, τότε πρόβλημα μηδέν. Μία απόφαση είναι, αλλά ουδείς τολμάει να πάει κόντρα στη Μέρκελ. Από μία κότα παρακαλώ και γρήγορα στους "ηγέτες" μας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tpe 25/10/2011 11:05:31

   Η Γερμανική θέση περί το 1935, ήταν ότι το χρημα ήταν ψέυτικο (και έφταιγαν οι Αγγλοεβραίοι) και για αυτό φρόντισαννα πλαστογραφήσουν τόννους Αγγλική λίρας στον Πόλεμο.

   Η Αμερική διέγραψε ζημιές και τοξικά χαρτιά (και το πληρώνει) η Ευρώπη σου διαγραφει χώρες, προσκυνημένε.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ tpe 25/10/2011 17:21:43

   Αγαπητέ tpe
   επειδή δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεσαι τεχνικά το πρόβλημα με το Ευρώ, ας το πάμε με παρομοιώσεις:
   Όταν μπήκαμε στην ΕΕ (καταργήσαμε τα οικονομικά σύνορα μεταξύ μας) καθίσαμε σε μια παρτίδα πόκερ, όλοι μαζί, παίκτες διεθνούς επιπέδου (βόρειοι) και ερασιτέχνες του καφενέ (νότιοι). Δεν μας φόβισε, γιατί όλοι κρύβαμε στο μανίκι από έναν χαρτί (εθνικό νόμισμα) που μας βοηθούσε να διορθώνουμε τα πράγματα, όταν μας πήγαιναν στραβά. Και όλοι χαιρόμασταν το παιχνίδι.
   Όσοι μπήκαμε στο Ευρώ παραδώσαμε τα κρυφά χαρτιά. Ήταν θέμα χρόνου πλέον, οι δυνατοί παίκτες να μας γδύσουν, τους αδύνατους. Και επειδή οι νόμοι των παιγνίων δεν κάνουν διάκριση, στο τέλος θα κερδίσει μόνον ένας. Αυτό σκέφτονται και οι Γάλλοι και άρχισαν να ανησυχούν, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν θα είναι αυτοί οι κερδισμένοι. Για τους Ιταλούς, δεν σου λέω...
   Το ότι η Γερμανία πήγε καλά με το ισχυρό Ευρώ, ήταν αυτονόητο, αφού ΑΥΤΟ έκανε φτηνά τα προϊόντα τους και ακριβά τα δικά μας. Άλλωστε, με κάθε "δημοκρατική" τελετουργία, αυτοί ελέγχουν το Ευρώ και την ΕΚΤ σύμφωνα με τα συμφέροντά τους -όχι τα δικά μας. Η "ψύχωσή της με τον πληθωρισμό" είναι η μέθοδος με την οποία μας τα μάξεψαν όλα. Αν μπορούσαμε. ας κρατάγαμε και εμείς τους μισθούς κλπ στην τελευταία δεκαετία, όπως αυτοί, και δεν θα είχαμε, τώρα, κανένα πρόβλημα.
   Το Ευρώ θα γίνει χρήσιμο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μόνον αν συνοδευτεί με κεντρική χρηματοπιστωτική πολιτική και κεντρικό δημοσιονομικό έλεγχο. Μέχρι τότε, θα την υπονομεύει!

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ ΠΗΛΕΑΣ 25/10/2011 18:02:00

    Γειά σου ρε Πηλέα! Σωστός...
    Τί μού (ξανα)θύμισες με το παράδειγμά σου....

 4. JOHN avatar
  JOHN 25/10/2011 08:28:05

  Μονο ομορες οικονομιες θα μπορουσαν να συμετεχουν στο ευρω.Η παραβιαση αυτου του κανονα που επιδιωξαν και τελικα επεβαλαν οι Γερμανοι ωφελησαν μονο τους ιδιους(εξαγωγες),ισοπεδωνοντας τα κρατη μελη της ΟΝΕ με διαφορετικες και προβληματικες δομες στις οικονομιες τους.Τετοιο μπαχαλο εγινε η ΕΕ και απο την αλληλεγκυη των κρατων μελων οδηγουμαστε στη βιαιη επικρατηση του ενος πατωντας στα πτωματα των αλλων!!Η ιστορια στην Ευρωπη επαναλαμβανεται αλλα με αλλα μεσα αυτη τη φορα.

 5. Μαλτέζος avatar
  Μαλτέζος 25/10/2011 11:27:59

  Όσοι μιλάνε έτσι εύκολα για πληθωρισμό, θα πρέπει να σκεφτούν, πολύ καλά πριν, αν θέλουν τα χρήματά τους ν'αγοράζουν όλο και λιγότερα κάθε μέρα (μείωση αγοραστικής δύναμης) και και τις τιμές των προϊόντων ν'ανέβουν και ν'ανεβαίνουν και ν'ανεβαίνουν (προσαρμογή στη μειωμένη αγοραστική δύναμη του χρήματος)..

  Και ας διαβάσουν και λίγο ιστορία, για να δουν πώς αντιμετώπιζε ο κόσμος και η κοινή σοφία και ηθική τους παραχαράκτες..

  Να κατέχεις Νόμπελ, δεν αποκλείει καθόλου την περίπτωση να λες και σαχλαμάρες, και σαχλαμάρες πολύ επικίνδυνες μάλιστα..

 6. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 25/10/2011 11:51:07

  Μόνο η σύνδεση του νομίσματος με σταθερή αξία μπορεί να δώσει λύση για τους λαούς -όχι για τους τραπεζίτες βέβαια-....

  Ας μου επιτραπεί να επαναδημοσιεύσω αφού μέχρι τώρα κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την πρόταση μου ή να την αποδείξει λανθασμένη ή αδύνατη την εφαρμογή της για πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους...


  η ιδέα είναι απλή και μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές ανάλογα το πόσο πλήρη ή/και οριστική θέλει κανείς την εφαρμογή της.

  Η ΔΕΗ διαχειρίζεται και αξιοποιεί για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου και των Ελληνων πολιτών ορυκτό πλούτο αξίας περίπου 200-240 δις ευρώ με σημερινές τιμές. Η εταιρεία κάνει τζίρο περίπου 6 δις το χρόνο πουλώντας περίπου 60 δις κιλοβατώρες το χρόνο. Το απόθεμα αυτό επαρκεί για τις ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα 45 χρόνια και αυτός είναι και ο ορίζοντας της λύσης.

  Στόχος 1. Δημιουργία ρευστότητας στην Ελληνική αγορά.
  Στοχος 2. Αναπτυξη ενεργειακού τομέα / Δημιουργία εναλλακτικών πηγών / μέσων και τεχνολογίας για μελλοντική χρήση.
  Στόχος 3. Μειωση του χρέους της χώρας και των αναγκών της σε δαπάνες για πληρωμή τόκων/δανείων.
  Στόχος 4. Δημιουργία θέσεων εργασίας, συνολικά ανάπτυξη!

  Κάνουμε λοιπόν μια μαζική προ-πώληση ενέργειας μόνο που αντί για τηλεκάρτες όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, εκδίδουμε ένα νέο νόμισμα για παράλληλη χρήση με το ευρώ και μόνο στο εσωτερικό της χώρας και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

  Ορίζουμε 1 Νέα Δραχμή = 0,01€ και πάγια τιμή για 1 Κιλοβατώρα 8 Νέες Δραχμές

  Εκδίδουμε 450 εκατομμύρια σε κάθε αξία, γραμμάτια σε νέες δραχμές με τα οποία αντικαθιστούμε όλα τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ που όμως κυκλοφορούν παράλληλα και γίνονται εξίσου δεκτά σε όλες τις συναλλαγές όμως, κατατίθενται στο δημόσιο ταμείο από όλες τις υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κλπ.

  Έτσι έχουμε γραμμάτια 100-200-500-1000-2000-5000-10000-50000 νΔρχ που αντιστιχούν σε 1-2-5-10-20-50-100-500 ευρώ.
  Φέρνουμε στην αγορά μια απαίτηση του πολίτη για χαρτονόμισμα 1-2 ευρώ, καταργούμε το έτσι κι αλλιως σπάνιο 200ευρώ και διατηρούμε ατόφια τα κέρματα που έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα κέρματα του 1 & 2 ευρώ κόβονται πλέον μόνο για συλλεκτικούς λόγους και τα αναμνηστικά 2 ευρα κόβονται κάθε χρόνο σε 1εκ τεμάχια μόνο (τα ελληνικά κέρματα ευρώ γίνονται έτσι περιζήτητα στους συλλεκτικούς κύκλους)

  Συνολική αξία 309,6 δις ευρώ / 30,96 τρις νΔρχ που ισοδυναμούν σε 3,87 τρις Κιλοβατώρες.

  Τα γραμμάτια έχουν διάρκεια 44 χρόνια και 1 χρόνο επιπλέον για την μετατροπή τους σε ευρώ. Εννοείται επίσης ότι γίνεται νομοθετικά ρύθμιση για την αποδοχή των γραμματίων σε όλες τις εντός της χώρας συναλλαγές.

  Έτσι αντικαθιστούμε 1-1 όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ όπου στην χώρα, τράπεζες, ταμεία, εταιρείες τα πάντα και οι τράπεζες και δημόσια ταμεία δέχονται μέν και ευρώ, πληρώνουν όμως μονο σε νΔρχ.

  Συγκεντρώνουμε -εντελώς αυθαίρετα- 100 δις ευρώ.

  Ρευστοποιούμε σε νΔρχ όλα τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου από τράπεζες/ταμεία ιδιώτες κλπ στο άρτιο. Αυτή η κίνηση δίνει άμεση ρευστότητα, με μόνη απώλεια τα προσδοκόμενα κέρδη απο τόκους μέχρι την λήξη τους… τα χρήματα αυτά μπορούν να επενδυθούν εκ νέου σε υγιή ομόλογα νέων εκδόσεων με νέους όρους μόλις αποκατασταθεί η κατάσταση ή εφόσον δεν γίνονται δεκτά στο εξωτερικό, μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, να γίνουν επενδύσεις, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.

  Για την κίνηση αυτή πάλι αυθαίρετα, απαιτούνται επιπλέον 150 δις ευρώ (15 τρις νΔρχ) και ισόποσα ομόλογα περιέρχονται στην κατοχή της ΔΕΗ.

  Το κράτος σαν κύριος μέτοχος της ΔΕΗ εξαγοράζει το σύνολο της επιχείρησης που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών. Παραμένουν τα μερίδια ταμείων κλπ τα οποία μπορούν φυσικά να επενδύσουν τα νέα κεφάλαια τους στην ΔΕΗ.

  Η ΔΕΗ πλέον διαθέτει 100 δις ευρώ μετρητά, 150δις ευρω σε ομόλογα και σχεδόν 6 τρις νΔρχ (60δις ευρώ) σε νΔρχ.

  Με τα ευρώ σε μετρητά και ομόλογα “αγοράζει” από το κράτος 1 νέα έκδοση “ομολόγου” σε ευρώ συνολικής αξίας 250 δις με τόκο 1% το χρόνο. Δανείζει δηλαδή το κράτος με 1% και λαμβάνει 45 ισόποσες ετήσιες δόσεις περίπου 5,6 δις σύν τους τόκους (2,5 δις τον πρώτο χρόνο, 56 εκατομύρια τον τελευταίο).

  Με τα 6 τρις νΔρχ που τις απομένουν και τα ποσά σε ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο η επιχείρηση πραγματοποιει σχέδιο ολοκληρωμένης μετάβασης σε νέες πηγές ενέργειας, αναπτύσσει αυτόνομες μονάδες σε νησιά και επαρχία κλπ καθώς και έργα με στόχο την ανάπτυξη εξαγωγών ενέργειας για πρόσθετα έσοδα.

  Η επιχείρηση πουλάει σε σταθερες τιμές για όλο αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε πελάτες στο εσωτερικό της χώρας. Οι εξαγωγές γίνονται με τιμές διεθνούς αγοράς και ένταση ανταγωνισμού με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.

  Η σταθερές τιμές ενέργειας είναι ελκυστικές για την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

  Στόχος είναι, στα 44 χρόνια η επιχείρηση να έχει διαθέσιμα αξίας 310 δις ευρώ για να αντικαταστήσει τα γραμμάτιά της στο σύνολό τους με κέρδος φυσικά όσα δεν επιστραφούν.

  Το δημόσιο τωρα, αποκτά ρευστο πάνω από 100δις ευρώ με τα οποία επαναγοράζει ομόλογα από το εξωτερικό και έτσι, το χρέος της χώρας πέφτει περίπου 25-30% (από τα 350+ στα 250δις τα οποία όμως είναι πλήρως τακτοποιημένα. Οι τράπεζες έχουν απλετη ρευστότητα αφού δεν έχουν χάσει τίποτε από τα ομόλογά τους και αναγκαστικά στρέφονται στην εσωτερική αγορά ενώ το δημόσιο μπορεί να εκδίδει 1 σειρά ομολόγων κάθε χρόνο για την εσωτερική αγορά κυρίως για τα ταμεία και την ιδιωτική αγορά τα οποία διαθέτει μέσω των τραπεζών με πολύ χαμηλό επιτόκιο 0,75-1,5%.

  Η ΔΕΗ ξεκινά παράλληλα την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της χώρας για την μετά λιγνίτη εποχή οδηγόντας σε τρομακτική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

  Σε 10 χρόνια η χώρα εντείνει τον τουρισμό, την ναυτιλία και φυσικά την ενέργεια και παράγει πλεονάσματα σε ευρώ για τις ανάγκες του εμποριου, της ναυτιλίας, για επενδύσεις σε πηγές ενέργειας και για κοινωνικές παροχές ενώ από τον πρώτο χρόνο καθίσταται ανεξάρτητο οικονομικά αφού ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη τον δανεισμό.

  Περιττό να προσθέσω ότι όλα αυτά θέλουν τρομερά πολιτικά κότσια, αποφασιστικότητα και προσπάθεια και από αυτό και μόνο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

  Επίσης θα δεχτεί τρομακτικες πιέσεις από τράπεζες, χώρες και συμφέροντα ενώ, όντας αυθαίρετο σε πολλά του σημεία και με το σκεπτικό ότι ο γράφων είναι απόφοιτος τεχνικου λυκείου και όχι οικονομολόγος κλπ σαφώς και θα θέλει αμέτρητες ώρες υπολογισμών για την πλήρη κοστολόγηση και αξιολόγησή του.

  Χάριν συζητήσεως βέβαια θα ήταν πολύ ευχάριστη η ανταλλαγή απόψεων, σχολίων κλπ….

  • Απορία avatar
   Απορία @ Christos Apostolidis 25/10/2011 16:42:41

   "Η ΔΕΗ διαχειρίζεται και αξιοποιεί για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου και των Ελληνων πολιτών ορυκτό πλούτο αξίας περίπου 200-240 δις ευρώ με σημερινές τιμές. "

   Τεκμηρίωσε λίγο, με κάποιες πηγές, την αρχή του συλλογισμού σου.

   • Christos Apostolidis avatar
    Christos Apostolidis @ Απορία 25/10/2011 17:42:57

    Από την ΔΕΗ :
    http://www.dei.gr/Default.aspx?id=898&nt=18&lang=1

    3,2 δις τόννοι λιγνιτη ισοδύναμοι με 450 εκ τονους πετρελαιου = 2,25 δις βαρέλια πετρελαίου με 100$ το βαρέλι = 225 δις δολλαρια... περίπου 160-170 δις ευρω.....

    4 δις τόννοι τύρφης ισοδύναμοι με 125 εκ τονους πετρελαιου = 625 εκ βαρελια πετρελαιου με $100 το βαρελι = 62,5 δις δολλαρια... περίπου 45 δις ευρω...

    Με σημερινές τιμές λοιπόν, μιλάμε για 200-215 δις μόνο για λιγνίτη και τύρφη. Οι τιμές αυτές πιστεύω συμφωνούμε άπαντες ότι μόνο προς τα πάνω μπορούν να πάνε σε εύρος 4-5 δεκαετιών. Συνεπώς το 200-240 δις περιλαμβάνοντας αποκλίσεις, αυξομειώσεις κλπ είναι πιστεύω αρκετά ρεαλιστικό.

    Μια άλλη προσέγγιση αν θέλεις είναι ότι η ΔΕΗ με σημερινά δεδομένα, είναι μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα κοιτάσματα λιγνίτη καθώς και το συντριπτικό μέρος της παραγωγής ενέργειας της χώρας από οποιαδήποτε πηγή. Σαν εταιρεία, κάνει τζίρο χοντρα χοντρα 6 δις ευρω το χρόνο χ 45 χρόνια = 270 δις ευρω. Δεν εξετάζουμε πάγια, σημερινές πλασματικές χρηματιστηριακές τιμές, υποδομές και δίκτυο κλπ κλπ κλπ......

   • Christos Apostolidis avatar
    Christos Apostolidis @ Απορία 25/10/2011 17:58:57

    Μπορείς να δείς στο site της ΔΕΗ στοιχεία για τα ορυχεία, αποθέματα κλπ.

    Εν ολίγοις:
    Βεβαιωμένα αποθέματα 3,2 δις τοννους λιγνιτη και 4 δις κυβικα μετρα τυρφη συνολικου ισοδύναμου με 450+125=575 εκατομμυρια τοννους πετρελαιου

    1 barrel of oil (bbl) is defined as exactly 42 US liquid gallons.
    1 US liquid gallon is defined as exactly 231 cubic inches.
    1 inch is defined as exactly 0.0254 metres.
    Therefore, 1 bbl = (42 x 231 x 0.02543) m3 = 0.159m3

    Με ενδεικτικό βάρος τα 900kg/m3 προκύπτει ότι 1 bbl = 143,1Kg οπότε το απόθεμα λιγνίτη και τύρφης της ΔΕΗ αντιστοιχεί σε πρίπου 4 δις βαρελια πετρελαιου.

    Με σημερινη τιμη περιπου 93$ το βαρελι μιλαμε για 372 δις δολλαρια ή περιπου 27ο δις ευρω.

    Η τιμή που αναφέρω 200-240 δις ευρω ειναι επιτηδες χαμηλη για να αποκλεισει αυξομειωσεις στις τιμες ισοτιμιες και το κυριοτερο την ενδεχομενη μικροτερη απο την βεβαιωμενη ποσοτητα ορυκτου.

    Φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι τιμές σε 10-20 ή 30 χρόνια από σήμερα μόνο κάτω δεν θα πάνε....!

 7. mas_doulevoun_psilo_gazi avatar
  mas_doulevoun_psilo_gazi 25/10/2011 13:33:20

  Από τη στιγμή που καταργήθηκε ο λεγόμενος κανόνας του χρυσού για τις νομισματικές ισοτιμίες, το χρήμα είναι λογιστικό, δλδ υπάρχει μόνο στα χαρτιά ή στις οθόνες των Η/Υ των τραπεζών. Οπότε αναγκαστικά θα τυπώσεις χρήμα στην περίοδο ύφεσης και θα το πάρει πίσω στην περίοδο μεγάλης ανάπτυξης. Βασικά οικονομικά που κάποιοι τα ξεχνούν για την πολιτική. Κοιτάξτε κάτω από ποιες οικνομικές συνθήκες αναπτύχθηκαν οι αντίστοιχες οικονομικές θεωρίες (κλασικοί, κεϋνσιανοι και οι μετέπειτα παραλλαγές αυτών) και θα καταλάβουμε όλοι τι πρέπει να γίνει. (Η κλασική θεωρία αναπτύχθηκε σε περίοδο ανάπτυξης ενώ η κεϋνσιανή σε περίοδο ύφεσης)

  ΥΓ: Δεν καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων με έξοδο από το ευρώ. Έχουν σκεφτεί αυτό το τεράστιο χρέος έστω και κουρεμένο πως θα εξυπηρετηθεί; Και επίσης τη ραγδαία υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος. ΟΚ θα εξάγουμε περισσότερα λόγω φθηνού νομίσματος, αλλά τι παράγουμε τώρα; ΤΙΠΟΤΑ

  • Christos Apostolidis avatar
   Christos Apostolidis @ mas_doulevoun_psilo_gazi 25/10/2011 15:41:15

   Αυτό το ευχολόγημα περί ανόδου των εξαγωγών λόγω φτηνότερου νομίσματος την ακούμε συχνά... καταλαβαίνουμε όλοι τί σημαίνει?

   Η Γερμανία, η ατμομηχανή της Ευρώπης τόσο με το μάρκο όσο και με το ευρώ, δεν είναι πρώτη σε εξαγωγές? Δεν είδα να την πειράζει το ακριβό νόμισμα.. ίσα ίσα, που σαν χώρα με ελάχιστες πρώτες ύλες εκμεταλλεύεται το ισχυρό της νόμισμα, αγοράζοντας φτηνά πρώτες ύλες και αφού τις κατεργαστεί, τις επανεξάγει κυρίως στο ίδιο νόμισμα με μεγάλη όμως προστιθέμενη αξία.

   Η Ελλάδα, μια χώρα που παράγει κυρίως πρώτες ύλες και τις πουλάει ατόφιες, τί ακριβώς θα κερδίσει με το δικό της νόμισμα? απλά θα κάνει τις εισαγωγές πρώτων υλών ακόμα φτηνότερες για τους γερμανούς και την αγορά ακόμη και τροφίμων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κινητήρων κλπ ακόμα πιο ακριβή για την ίδια προς όφελος πάλι των γερμανών...

   Να προσέχουμε τί ευχόμαστε... και να βλέπουμε και άλλες πλευρές του νομίσματος πρίν ακολουθήσουμε μια δογματική άποψη όπως πχ οτι η δραχμή θα μας σώσει...

   Άλλωστε, το νόμισμα κρίνετε από τους χειρισμούς. Μήν ξεχνάμε ότι το 32-36 οι προσπάθειες Βενιζέλου να στηρίξει την ισοτιμία της δραχμής αφού αυτή απεξαρτήθηκε από το φράγκο και την λίρα οδήγησε σε τεράστια εξαγωγή συναλλάγματος και χρυσού, άδειασε τα κρατικά ταμεία και οδήγησε σε πτώχευση....

   • JOHN avatar
    JOHN @ Christos Apostolidis 25/10/2011 17:27:26

    Αγαπητε Χρητο.Εαν η Γερμανια ειχε το μαρκο το νομισμα της θα ηταν πολυ υπερτιμημενο εναντυ του ευρω και τα προιοντα της πανακριβα.Η Γερμανια εγινε πρωτη εξαγωγικη δυναμη(τωρα 2η μετα τη Κινα)με το ευρω το οποιο μοιρασε απλοχερα και σε χωρες που ΔΕΝ πληρουσαν τα οικονομικαν κριτηρια να το υοθετησουν.Γι αυτο θυσιασαν το μαρκο τους,για να μετατρεψουν τα ελλειματα των του ευρωπαικου νοτου σε πλεονασματα δικα της και να μπορει να παιζει σαν οικονομικη υπερδυναμη ηγετικο ρολο στην Ευρωπη και οχι μονο.

    • Christos Apostolidis avatar
     Christos Apostolidis @ JOHN 25/10/2011 17:45:59

     Το μάρκο ήταν πάντα ισχυρότερο από τα υπόλοιπα νομίσματα της ευρωζωνης με εξαιρεση ισως την Κυπριακη λιρα. Κατά τα άλλα δεν βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι!

     • Christos Apostolidis avatar
      Christos Apostolidis @ Christos Apostolidis 25/10/2011 18:00:26

      Όσο για το θυσίασαν ... δεν τους ειδα να βαζουν τα κλαμματα... 2 μαρκα = 1 ευρω.... περιπου... σιγα την διαφορα...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ mas_doulevoun_psilo_gazi 25/10/2011 17:30:13

   Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά με το ΥΓ σου, ανέτρεψες όσα έγραφες παραπάνω.

 8. Θ avatar
  Θ 25/10/2011 14:57:34

  “Λεφτά υπάρχουν!” . . . Στα Διεθνή Ταμεία, και θα τους τα πάρουμε! Μετά θα οξύνουμε τις αντιθέσεις Ευρωπαίων - Αμερικάνικων Lobbies, κι αφού υποτιμήσουμε το €υρώ, θα χρεοκοπήσουμε την Ρωσία (που, θα ’χει πουλήσει, αναδρομικά τζάμπα, τα αέρια κ.λ.π. στους Γερμανούς).

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ 25/10/2011 16:01:21

   ναι, εν τάξει, καταλαβαίνω τι λές, αλλά αυτό είναι το ένα άκρο. Ούτε εγώ πάω την γενναιοδωρία με ξένα λεφτά, αλλά έχουμε πάει στο άλλο ακρο, την χρεωκοπία δια της τρομοκρατίας

 9. Nikos T avatar
  Nikos T 29/10/2011 22:31:49

  @Christos Apostolidis

  Όλοι γνωρίζουμε ότι η Γερμανία είναι μια βιομηχανική κ εξαγωγική οικονομία. Όμως το ευρώ έπαιξε το ρόλο του κ στην αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας κ στην χρεοκοπία της Ελλάδας.

  Χαρακτηριστικά, προ ευρώ δεκαετία 90 η Γερμανία αύξησε τις εξαγωγές της 40% σε 10 χρόνια (3-4% ετησίως). Από το ευρώ κ μετά η αύξηση ήταν 115% (7%-10%). Η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι στην δεκαετία του 2000 είχαμε το crash 2008 Lehman Brothers κτλ ενώ την δεκαετία 90 δεν υπήρξε κρίση τέτοιου μεγέθους, άρα κανονικά η αύξηση των εξαγωγών το 90 θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από το 2000 κ όμως έγινε το αντίθετο, λόγω του ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.