#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2013 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρώ διχάζει και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑΟ Αλέξης Τσίπρας επικράτησε με το υψηλότατο ποσοστό του 84,1% ως υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν στο 4ο συνέδριο του ΚΕΑ. Η επισημοποίηση του γεγονότος αυτού ασχέτως οποιονδήποτε άλλων ερμηνειών που επιδέχεται σηματοδοτεί και την προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρώ. Άλλωστε στο ΚΕΑ επανεξελέγη πρόεδρος ο Π. Λοράν εκ μέρους του κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας που είναι άκρως φιλοευρωπαϊκό, σε σημείο που υπολείπεται σε «ριζοσπαστισμό» ακόμα και του πρώην σοσιαλδημοκράτη Ζ. Μελανσόν, του συμμάχου του στο Μέτωπο της Αριστεράς.

Ωστόσο το ερώτημα που μπαίνει απ’ τα πράγματα είναι γιατί «ανέχεται» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας σε σημείο που να εμφανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαιρεμένο ακόμα και σε επίπεδο κεντρικής επιτροπής για ένα μείζον θέμα που άπτεται της ίδιας της προοπτικής της χώρας.

Η απάντηση κρύβεται στην ίδια τη φυσιογνωμία και την κοινωνική αναφορά της κομματικής βάσης και της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013 υπάρχει ένα εξόχως αποκαλυπτικό εύρημα. Το 34,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσουν με κριτήριο την έξοδο απ’ το ευρώ ενώ το 61,3% θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ με κριτήριο την παραμονή στο ευρώ! Το εύρημα αυτό δείχνει καταρχήν γιατί η αριστερή πλατφόρμα επιμένει στη θέση της και κυρίως γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δε σηκώνει το γάντι κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όσο η τελευταία αρκείται μόνο στην έκφραση των απόψεών της στα όργανα.

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ξέρουμε δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την τάση του Λαφαζάνη η οποία εκφράζει σε επίπεδο εκλογικής επιρροής το ένα τρίτο της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς το Λαφαζάνη και τους λοιπούς ομοϊδεάτες του τείνει προς μια πολιτική εκδοχή τύπου ΔΗΜΑΡ. Αντίστοιχα η Αριστερή Πλατφόρμα μάλλον από μόνη της (σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον) δεν μπορεί να έχει μια δυναμική σε επίπεδο κοινωνίας όπως αυτή που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις και αποτυπώνεται στο ότι το 1/3 της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τον ψηφίζει γιατί υπάρχει η Αριστερή Πλατφόρμα. Μάλλον στην περίπτωση που βγει απ’ το «μαντρί» θα έχει την τύχη του Αλέκου Αλαβάνου. Με δεδομένη πάντα τη στάση του ΚΚΕ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τους «πρώην».

Και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία στο ΣΥΡΙΖΑ, την ύπαρξη δύο κομμάτων στη συσκευασία του ενός τη βαφτίζουν πολυσυλλεκτικότητα, πλουραλισμό και σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών περί πλειοψηφιών και μειοψηφιών.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 17/12/2013 09:26:20

  Πάει.. αυτό ήταν ..χάλασε και η ...Αριστερα των ποσοστών του 98%-99% ..

 2. Eva avatar
  Eva 17/12/2013 10:08:15

  Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων
  που ψηφίζει χωρίς να το ψάξει, χωρίς να διαβάσει
  ψηφίζει έτσι γενικά,
  ψηφίζει συναισθηματικα,
  ψηφιζει ότι το παιδί του, το εγγόνι του κλπ
  (ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
  γιατί το 25% δεν πάει)

  Οπότε.... τι δύο κόμματα σε συσκευασία ενός,
  τι τάση Λαφαζάνη ...αυτά είναι ψιλά γράμματα.
  Η θολούρα στον σύριζα, είναι κατασκευασμένη
  και τον εξυπηρετεί.

 3. mara M. avatar
  mara M. 17/12/2013 10:12:18

  GPO και πράσινα άλογα. Ο κόσμος που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ είναι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα ακομα και για τα χειρότερα. Αρκεί να υπάρξει μια ΝΕΑ αρχή.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ mara M. 17/12/2013 13:09:29

   Πολλοί από αυτούς (ίσως οι περισσότεροι) είναι οι ίδιοι που ψήφιζαν τον Αντρέα για μια Ελλάδα ΝΕΑ...

   • mara M. avatar
    mara M. @ MAYRO XABIARI 17/12/2013 15:19:23

    Και ήρθε μια Ελλάδα νέα, για όλους τους αποκλεισμένους και παραγκωνισμένους του τότε κράτους της δεξιάς και για πολλές κοινωνικές τάξεις. Η μεσαία τάξη που ολοι φωνάζετε ότι καταστρέφεται τότε δημιουργήθηκε. Θα μπορούσα να σου πώ κι άλλα, βέβαια δεν υποστηρίζω ότι ήταν όλα σωστά, αλλά δεν είναι της παρούσης.
    Τώρα πως κατάντησε το ΠΑΣΟΚ στην πορεία είναι άλλο θέμα

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ mara M. 17/12/2013 17:57:09

     Τότε ακριβώς γεννήθηκε η Ελλάδα και οι νοοτροπίες που (μας) πεθαίνουν τώρα...

 4. Nancy avatar
  Nancy 17/12/2013 12:44:28

  Γιατί μας κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση αλήθεια; Για ποιά εκλογική βάση μιλάμε; Πότε απέκτησε εκλογική βάση ο ΣΥΡΙΖΑ;

 5. Leyla avatar
  Leyla 17/12/2013 12:47:31

  Αν το καλοσκεφτείτε, τα ποσοστά αυτά είναι ενδειχτικά για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το τριάντα κάτι είναι γνήσιοι συνισταμένοι και το εξήντα κάτι πασόκοι. Ισοροπία τρόμου...

 6. Artistas avatar
  Artistas 17/12/2013 12:53:42

  Δηλαδή αν αυτοί κάποτε κυβερνήσουν, θα το ρίξουν στα δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση τους για να μην δυσαρεστηθεί η εκλογική τους βάση; Ασόβαρο...

 7. Vivi avatar
  Vivi 17/12/2013 12:57:06

  Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Το ότι δεν μπορεί ο Αλέξης να ελέγξει το κόμμα του το λέμε πολυσυλλεκτικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες; Έχουμε χάσει το νόημα των λέξεων πια...

 8. Ήρων avatar
  Ήρων 17/12/2013 13:01:12

  Να δεις διχασμός που θα πέσει από εδώ και πέρα... Με τον Αλέξη φευγάτο και με κουστούμι Τέξας, πάρτυ θα κάνει ο Λαφαζάνης με τον Μητρόπουλο εδώ με τα τζηνς!

 9. Vice avatar
  Vice 17/12/2013 13:05:44

  Εγώ έχω ψηφίσει τρείς φορές και πάντα ΠΑΣΟΚ. Με αυτά που βλέπω όμως, μάλλον ΠΑΣΟΚ θα ξαναψηφίσω. Σκεφτόμουν να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ξέρω, κάτι με χαλάει... Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον είχαν πάντα μια σταθερότητα, αυτά τα πήγαινε έλα, μου κάθονται στο λαιμό, κάτι δεν μου πάει καλά...

 10. Eva avatar
  Eva 17/12/2013 13:46:57

  Το πρωί ο κ. Στρατούλης εμοίραζε δωρεάν ρεύμα στους πτωχούς

  Χθές το βράδυ στον Χατζηνικολάου, ο κ. Μητρόπουλος (922.000 φοροδιαφυγή)
  προσέλαβε όλους τους άνεργους στο δημόσιο.

  Δολώματα για κάθε γούστο, και κάθε IQ.
  Άρα η αριστερή πλατφόρμα και το ευρώ είναι λεπτομέρειες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.