27/06/2010 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους και θα έπρεπε να είμαστε σκεπτικοί, όσον αφορά στη μακροβιότητα του ευρώ, από την αρχή της εμφάνισης του. Η ιστορία είναι γεμάτη από νομισματικές ενώσεις, από όπου και μπορούμε να αντλήσουμε  τουλάχιστον δυο χρήσιμα συμπεράσματα.

Πρώτον, χωρίς δημοσιονομική ολοκλήρωση, όπως συνέβη στις ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ή στη γερμανική Τελωνειακή Ένωση υπό την Πρωσία, οι νομισματικές ενώσεις δεν είναι περισσότερο μόνιμες, από όσο και άλλου είδους προσπάθειες  νομισματικής ολοκλήρωσης, όπως ήταν ο κανόνας του χρυσού κλπ.

Χωρίς αυτοδύναμους μηχανισμούς που θα απορροφούν τις ανισορροπίες που αναδύονται σε διαφορετικά σημεία της αγοράς, και η Ευρώπη έχει πολλά τέτοια, τα κράτη συνήθως αναγκάζονται να βασίζονται σε νομισματικές αναπροσαρμογές. Η ΟΝΕ όμως δεν διαθέτει τέτοιου είδους μηχανισμούς προσαρμογής, αφήνοντας τα μέλη της με δυο μόνο σκληρές επιλογές: Εθνική χρεοκοπία ή μακρές περιόδους αποπληθωρισμού και ανεργίας.

Έτσι, μαζί με τα υψηλά επίπεδα μεταφοράς κεφαλαίων (που η Ευρώπη διαθέτει) και τη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, η Ευρώπη θα έπρεπε να επιτρέπει ως ένα βαθμό και την δημοσιονομική αυτοδυναμία στα μέλη της ΟΝΕ. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη επιλογή, αυτή της αποχώρησης από τη νομισματική ένωση, που όμως πολλά κράτη τη θεωρούν ως χειρότερη από τη πτώχευση ή την μακροχρόνια ανεργία.

Δεύτερον, όταν οι νομισματικές ενώσεις πετυχαίνουν, αυτό γίνεται σε περιόδους υψηλής παγκόσμιας ρευστότητας και αυξημένων διεθνών κεφαλαιακών ροών. Καμία ένωση δεν μπόρεσε να επιβιώσει μετά από οικονομικές συνθλίψεις που συνήθως σημαδεύουν το τέλος μια παγκοσμιοποιημένης οικονομικής περιόδου. Τόσο η λατινική νομισματική ένωση του 190υ αιώνα όσο και η σκανδιναβική, που είναι τα πιο χαρακτηριστικά  παραδείγματα, και που στην αρχή τα πήγαν καλά, κατέρρευσαν μόλις χειροτέρεψαν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

Θα δούμε λοιπόν κράτη μέλη της ΟΝΕ να αποχωρούν από αυτήν; Ο Ernest Hemingway περιέγραψε κάποτε τη διαδικασία της πτώχευσης ως «Αργή. Και μετά απότομη». Το παράδειγμα δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο, όμως η υποστήριξη προς το ευρώ μάλλον θα αρχίσει σιγά σιγά να φθίνει, μετά θα φανεί ως κάτι το αναπόφευκτο, και στο τέλος η όλη διαδικασία θα γίνει αστραπιαία…

Business Insider

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 27/06/2010 20:53:19

  Το θέμα μου δεν είναι αν θα επιβιώσει το ευρώ.
  Από την αρχή μια μεγάλη απάτη ενός κοντοπίθαρου ήτανε, κάποια ώρα θα αποκαλυφθεί.
  Αυτό που στα αλήθεια με προβληματίζει είναι πως θα επιβιώσω εγώ μέχρι εκείνη την ώρα.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/06/2010 21:05:19

  Ενώ δηλώνω ευρωσκεπτικιστής, θα ήθελα να αντέξει το ευρώ. Και το ευρώ, και η Συνθήκη του Μααστριχτ. Όχι για την υποταγή και το ξεπούλημα στην Γερμανία, ούτε για την επανάσταση κατά της Αμερικής. Απλά, επειδή, η δημοσιονομική πειθαρχία και η εσωτερική τιμιότητα που ήταν προϋποθέσεις για να δουλέψει το σύστημα, ήταν και είναι απαραίτητα στην Ελλάδα.

  Μου κάνει εντύπωση που οι Γερμανοί δεν βλέπουν την σοφία του πιο μαλακού νομίσματος και του κάποιου πληθωρισμόυ του νομίσματος. Αλλά αυτοί βλέπουν τον κόσμο όπως τους βολεύει, και η "σκληρή" στάση τους μου λέει ότι ποσώς του νοιαζουν οι περίοικοι και οι είλωτες. Πήραν ό,τι είχαν να πάρουν, δεν χρειάζεται καν η παρουσία τους για να ξαναπεράσουμε Κατοχή. Πολύ πιό έξυπνο το Δ' ράϊχ από το Γ'.

  Τώρα είναι αργά για νεκροψίες, είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί από ότι το 1996-99, δεν έχουμε εξαγωγική παραγωγή για να υποτιμήσουμε, ούτε εσωτερική παραγωγή για να μην ψοφήσουμε της πείνας. Κυριολεκτικά θα πάρουν όποια θάλασσα και όποια κορυφογραμμή και όποια παραλία θέλουν. Θα έπρεπε να έχουμε μάθει ότι δεν έχουν ούτε χιούμορ, ούτε σχήματα λόγου. Με τον ΓΑΠ εκκαθαριστη και αναισθησιολόγο, και τον Σημίτη να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί.

  • Μετανάστης Γερμανία avatar
   Μετανάστης Γερμανία @ archaeopteryx 27/06/2010 21:22:13

   ...πως δεν έχουν χιούμορ ?εδώ κερδίσανε τους Άγγλους η μάλλον τους διασύρανε στην κυριολεξία...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Μετανάστης Γερμανία 27/06/2010 21:34:00

    αυτό δεν ήταν χιούμορ, αυτό ήταν "αυστηρό και επίμονο"

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ archaeopteryx 27/06/2010 21:26:53

   Ταυτίζομαι απόλυτα με την α΄ παράγραφο. Σε σχέση με τη β΄ νομίζω ότι θα το καταλάβουν αργά ή γρήγορα ότι δεν γίνεται χωρίς περιοίκους. Οσο για την γ΄ είμαι (αφελώς ίσως ?) λίγο πιο αισιόδοξος.

 3. Misha avatar
  Misha 27/06/2010 21:31:28

  Έχουμε μια ιδανική ευκαιρία να κατεδαφίσουμε το υπερκράτος -φυλακή που ετοιμάζουν βήμα -βήμα.
  Έξοδος τώρα από το ευρώ , δημοψηφίσματα για τις κατοχικές συνθήκες Μάαστροιιχτ-Σένγκεν -Λισσαβώνας και ασφαλώς άρνηση αναγνώρισης και αναδιαπραγμάτευση του χρέους προς τα όρνια των «διεθνών αγορών».

  Αλλιώς πάμε σούμπιτοι στην κιμαδομηχανή της παγκόσμιας διακυβέρνησης (διάβαζε παγκόσμια χούντα) τού ΓΑΠ.

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 27/06/2010 21:45:49

  Πολύ σωστά. Η ΕΕ προβλέπει εξ' ορισμού ότι, ο καθένας διακινεί ελεύθερα τα προϊόντα του στις αγορές των άλλων, δεν υποχρεώνεται όμως να τους προσφέρει μερίδιο από την φορολογία των κερδών του. Σε αντιδιαστολή, οι φτωχότεροι νομοί μιας χώρας είναι θεωρητικά χρεωκοπημένοι (δηλαδή αδυνατούν να πληρώσουν την δημόσια λειτουργία τους και να συμμαζέψουν το ισοζύγιο των διασυνοριακών τους συναλλαγών, είτε γιατί δεν έχουν πορους είτε γιατί οι κάτοικοι είναι μη παραγωγικοί -συνταξιούχοι ή τεμπέληδες ή άλλης δικαιολογίας-, αλλά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί το έλλειμμά τους καλύπτεται από τον κρατικό κορβανά. Έτσι, οι ανταγωνιστικότερες οικονομίες της ΕΕ απομυζούν τα κέρδη των άλλων εταίρων, εκ του ασφαλούς. Αν σήμερα η κυβέρνηση, για να αναθερμάνει την οικονομία, επιδοτήσει Δημόσια Έργα πχ, (όπως θα πρότεινε για το '35 ο Κέϋνες), το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να πλοτίσουν οι... Γερμανοί, αφού τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τα μεροκάματα να γίνουν κατανάλωση εισαγομένων προϊόντων.
  Οι μόνοι δύο τρόποι να έχουμε ΕΕ (υπό την παρούσα μορφή) και να είμαστε, ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί είναι:
  α. Να γίνουμε όλοι "Γερμανοί" στην κοινωνική και πολιτική νοοτροπία, ώστε να αξιοποιήσουμε τους, ας πούμε, επαρκείς πόρους μας, υπό την φωτισμένη ηγεσία εντίμων και σοφρώνων ηγετών και κυβερνήσεων και να συγκλίνουμε οικονομικά με τους πρώτους, ή:
  β. Να έχουμε αυτόνομο νόμισμα, ώστε να αντισταθμίζουμε περιστασιακά την απόκλιση ανταγωνιστικότητας λόγω των αδυναμιών που μας κατατρέχουν, με την υποτίμησή του. Όπως στο παρελθόν, που, μ'όλα τα χάλια του, αποδεικνύεται ευσταθέστερο από το παρόν και το μέλλον.
  Κοντολογίς, όσο ογκώδης επιτυχία ήταν η είσοδός μας στην ΕΕ, τόσο ογκώδες λάθος ήταν η είσοδος μας στην ΟΝΕ. Γιατί τόσοι άλλοι είπαν "όχι, ευχαριστώ"; Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους, κι εμείς δεν τον διαθέτουμε. Η πολιτική απόφαση εισόδου ΔΕΝ στηρίχτηκε σε τεχνοκρατική ανάλυση. Ακόμα και φοιτητής οικονομικών θα έβλεπε την αδυναμία ισορροπίας, με αυτούς τους όρους, ενός λαού-στρατού (Γερμανία) και ενός λαού αεριτζήδων (ξέρετε ποιού). Τώρα, αφού η λύση α. παραπάνω δεν ζεί ούτε στα όνειρά μας (για το προσεχές μέλλον), πρέπει να κάνουμε, πρώτοι εμείς και μετά ένας ένας οι άλλοι, βήματα εξόδου, προς την λύση β.
  Απορίες;

 5. Orestios avatar
  Orestios 27/06/2010 23:57:25

  Και γιατί να μην διαλυθεί το δολλάριο?

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/06/2010 17:25:18

  Γιατί το δολλάριο είναι αυτόνομο νόμισμα, κοινό για όλους στις ΗΠΑ, με μία μητέρα, την FED και έναν πατέρα, τον Αμερικάνικο Αετό, που χρησιμοποιείται για να εξισορροπήσει τις ανισότητες μεταξύ των Πολιτειών.
  Το Ευρώ είναι δέσμιο σε πολλές Εθνικές αποφάσεις νόμισμα, μερικών Ευρωπαίων, με μια μητέρα και. ήδη, πολλούς πατέρες, που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών-μελών του και λειτουργεί ως Προκρούστια Κλίνη για τις οικονομίες τους. Και καθημερινά αποδεικνύεται και σκληρό για τους πολλούς.
  Ποιό λέτε να είναι ευσταθέστερο;

 7. GSV avatar
  GSV 28/06/2010 17:41:44

  Το καλυτερο οικονομικο συστημα στην Ευρωπη θα ηταν να διατηρησει το καθε κρατος το νομισμα του αλλα να υπαγονται ολα τα νομισματα σε ενα ευρωπαικο πλαισιο ωστε να δεσμευονται απο κανονες τα κρατη μελη οσον αφορα τη διαχειρηση του νομισματος τους.

  Επισης αυτη η ασυδοσια που παρατηρειται με τα χρεολυσια πρεπει να σταματησει. Δεν γινεται ενα κρατος να δανειζεται συνεχεια χωρις να υπαρχει ουσιαστικο αντικρυσμα του υψους του δανειου σε μοναδες πλουτοπαραγωγικης δυναμης με αποτελεσμα να μην συγκρατειται ο πληθωρισμος σε λογικα πλαισια.

  ενα ισχυρο νομισμα εχει ευεργετικες ιδιοτητες μονο σε χωρες με μεγαλη οικονομικη δυναμη και οχι σε χωρες οπως η ελλαδα που εχει εισελθει στον φαυλο κυκλο της μη ανταγωνιστικοτητας με της εισοδο της στην ευρωζωνη.

  Το να αρνηθουμε να αναγνωρισμουμε το χρεος μας οπως ισχυριζεται ο αγαπητος/η misha το μονο αποτελεσμα που θα φερει ειναι τον διεθνη αποκλεισμο μας. Και αυτο ειναι το χειροτερο που θα μπορουσε να μας τυχει αυτη τη στιγμη.

  Τωρα εαν καποιος αναρωτιεται γιατι ο λαος πρεπει να πληρωσει αυτα που φαγανε αλλοι?

  Η απαντηση ειναι απλη.

  Να μην εκανες τη μ@λ@κια να τους ψηφισεις!

  Οι μ@λ@κιες πληρωνονται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.