#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2011 07:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το επόμενο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ταμείωνΑν το σκάνδαλο των ομολόγων ήταν μέγα και κάποια λαμόγια έφαγαν πολλά λεφτά, το σκάνδαλο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα κάνει πάταγο. Και παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικές ημέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας το κρίσιμο θέμα του ποιος θα επωμιστεί το βάρος του κουρέματος, τα ταμεία ή η ΤτΕ, κυβέρνηση και κ. Προβόπουλος τηρούν σιγήν ιχθύος, και πολύ ένοχη σιγή μάλιστα.

Για όσους δε γνωρίζουν την υπόθεση να σας πούμε τα εξής: Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κρατούν τα ίδια, ομόλογα που έχουν δώσει στην ΤτΕ προκειμένου να τα κρατά ως θεματοφύλακας αλλά και ταμειακά διαθέσιμα σε ρευστό που τα έχουν δώσει στην ΤτΕ. Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας λοιπόν, χωρίς να ρωτήσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αγόρασε με τα χρήματα αυτά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τώρα είναι απομειωμένα κατά 50%. Τα ταμεία λοιπόν αναγκάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και να αγοράζουν τα ίδια ομόλογα, κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης αλλά και να αποκτούν ομόλογα μέσω της ΤτΕ χωρίς όμως να τα έχει ρωτήσει για κάτι τέτοιο.

Μετά το κούρεμα εκτιμάται ότι τα ταμεία έχουν απώλειες πάνω από 11 δις ευρώ και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τις εισφορές των ασφαλισμένων που έχουν χτίσει αυτή την περιουσία, δεν είναι κρατική επιχορήγηση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Όσον αφορά το ΙΚΑ -που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας- έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ. Μεγάλα ποσά έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αντιθέτως μικρότερα ποσά -περίπου 88 εκατ.- έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).

Από την άλλη, οι καταθέσεις των ταμείων μετατράπηκαν σε ομόλογα με αποφάσεις που έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια της ΤτΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά τώρα που τα ομόλογα είναι κουρεμένα; Τα ταμεία που δεν ήξεραν τίποτε ή η ΤτΕ που έκανε μπίζνες με τα λεφτά των άλλων;

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ορισμένα ταμεία ζήτησαν πίσω την περιουσία που είχαν καταθέσει στην ΤτΕ, κι όταν εννοούμε περιουσία λέμε τις καταθέσεις. Όμως, εκτός από αυτές υπάρχουν και κατατεθειμένα ομόλογα για να τα διαχειριστεί η Τράπεζα.

Ποιος θα υποστεί λοιπόν το κούρεμα;

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν τις αποφάσεις των Βρυξελλών, στήθηκε ήδη στο ΙΚΑ ένα σενάριο για αναγκαστικό κούρεμα των ομολόγων των ταμείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Νόμου 3863/2010, του Νόμου Λοβέρδου: "τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς προμήθεια, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας".

Πριν λίγες ημέρες υπήρξε κατεπείγον αίτημα των οικονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ που ζητούν από το διοικητή και τα μέλη του ΔΣ του ΙΚΑ να εγκρίνουν την άμεση μεταφορά όλων των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Γιατί αυτή η πρεμούρα; Μήπως για να κουρευτούν χωρίς να ρωτήσει κανείς τα Ταμεία;  Αλλά και πάλι, γιατί να πληρώσει τη χασούρα το ΙΚΑ κι όχι η Tράπεζα της Ελλάδος;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.R. avatar
  S.R. 31/10/2011 08:56:18

  Ενα απο τα μεγαλυτερα σκανδαλα, οπου, το Δημοσιο, βαζει χερι στην συλλογικη ιδιωτικη περιουσια ..... Ατιμωριτι, και με νομο....

 2. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 31/10/2011 09:15:14

  Το θέμα είναι τεραστίων διαστάσεων και πρέπει η Νέα Δημοκρατία να το αναδείξει σε μέγιστο βαθμό τις επόμενες μέρες.

  Ανεξάρτητα αν αυτό έγινε με νόμο ή όχι (και αυτό θέλει ψάξιμο),
  όπως άκουσα στην πρωινή εκπομπή του Γ.Αυτιά από τον εργατολόγο Α.Μητρόπουλο,
  άλλα αν κατάλαβα σωστά όλοι υπονοούσαν ότι πρόκειται για μέγα σκάνδαλο ξεφορτώματος ελληνικών ομολόγων κάποιων αετονύχηδων μέσω της (Ιδιωτικής) Τράπεζας της Ελλάδος σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

  Αν όλα αυτά είναι πράγματι έτσι,τότε πρόκειται για Μέγιστο Σκάνδαλο.

 3. Quid avatar
  Quid 31/10/2011 09:22:20

  Αν καταλάβαμε καλά την απόφαση της Ε.Ε. στις 27/10, το "κούρεμα" είναι εθελοντικό.

  Ποιο λοιπόν ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο θα δεχτεί να μετάσχει "εθελονικά" στο κούρεμα χωρίς να κατηγορηθεί η διοίκησή του για απιστία;

 4. BABIS avatar
  BABIS 31/10/2011 09:28:42

  Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε απο ποιους αγόρασε τα ομόλογα η ΤτΕ. Αγόρασε κατευθείαν απο το κράτος? Απο τράπεζες? Απο ιδιώτες? Ποιά χρονική περίοδο έγινε η αγορά?

 5. CORMORAN avatar
  CORMORAN 31/10/2011 10:13:57

  Ποτε επιτελους θα μαθουμε ποιοι ειναι οι μετοχοι στην Τραπεζα της Ελλαδος;

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ CORMORAN 31/10/2011 11:07:10

   ++++++++++++++
   Ιδιώτες που ασκούν την νομισματική πολιτική τηε Ελλάδας.

   Είναι τρελό να μιλήσουμε για ονομαστικοποίηση των μετόχων των ανωνύμων εταιριών;

 6. brankaleon avatar
  brankaleon 31/10/2011 11:05:13

  Όσο θυμούμαι τον εαυτό μου, τα αποθεματικά των ταμείων, πάντα αποτελούσαν βορά της εξουσίας.
  Καταλήστευση, κατασπατάληση, διασπάθιση, ιδιοποίηση, κατάχρηση, κ.τ.λ.
  Το ζητούμενο είναι ποιος και πως αυτά να θεωρηθούν κάτι σαν τις πολεμικές επανορθώσεις και το δάνειο της κατοχής και να επιστρέψουν.

 7. pilot avatar
  pilot 31/10/2011 13:08:13

  Αρα τις ευθυνες για το αντικειμενο που αναφερει το θεμα......... τις εχει ο Διοικητης της ΤτΕ ο οποιος δεν εχει αν θυμαμαι καλα ασυλια!!! ....... οποτε ειναι ωρα να δουμε εαν οι εισαγκελεις θα κανουν την δουλεια τους ή μονο θα μιλουν εαν συμφωνουν ή οχι με το συνδικαλιστικο τους οργανο?

 8. pilot avatar
  pilot 31/10/2011 13:13:09

  A!!!!!!!!!!!!!!
  Kαπου διαβασα οτι το δομημενο ομολογο που εχει το ΤΕΑΔΥ εχει αξια 105% της ονομαστοικης του αξιας!!!!
  Αυτος ο γκαντεμης ο GAP ετσι οπως εφερε τα πραγματα ................ ουτε το αδικημα της απιστιας δεν μπορει να στοιχιοθετησει κατα αυτων που ειχαν εμπλακει στην ιστορια των δομημενων ομολογων αφου δεν υπαρχει ζημια για το ΤΕΑΔΥ !!!!!!!!!!

 9. AZ avatar
  AZ 31/10/2011 18:49:33

  Μεγαλη σφηκοφωλια η τραπεζα της "ΕΛΛΑΔΟΣ" (?). Πως επιβαλλει την αποψή της στα ταμεια αφου δεν ειναι κρατική τράπεζα (το δημοσιο μειοψηφει σε μετοχες!)??????????????????????????????????????????????????????/

  ΑΖ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.