19/02/2009 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το επόμενο βήμα της Άγκυρας στο Αιγαίο


_____________________________________________________________________________________________
Άσκηση-πρόκληση στο Αιγαίο που θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου, σχεδιάζει η Τουρκία. Η Άγκυρα καλεί μάλιστα να συμμετάσχουν σε αυτήν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας στο Αιγαίου είναι και η ονομασίας της άσκησης: «Egemen 2009», δηλαδή «Ηγεμόνας 2009». Στο σχεδιασμό της άσκησης, δεκάδες νησιά του Αιγαίου εμφανίζονται ως τουρκικά. Με την άσκηση, η Αγκυρα επιχειρεί να εμφανίσει νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι το Καστελλόριζο, ως αποστρατικοποιημένα, και διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό. Επιπρόσθετα, η Τουρκία δεσμεύει 20 περιοχές σε όλο το μήκος του FΙR Αθηνών για πτήσεις αεροσκαφών χωρίς να υποβάλλει σχέδια πτήσεων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αμφισβητώντας και πάλι το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει ορισμένες επαφές με τις χώρες που έχουν κληθεί, η ανταπόκριση είναι θετική, χωρίς ωστόσο να έχουν δεσμευθεί.

Αναπάντητο ακόμα το ερώτημα αν το ελληνικό ΓΕΕΘΑ γνώριζε τις προθέσεις της Τουρκίας και τι έκανε η πολιτική ηγεσία. Η διαρροή πάντως της είδησης από το Πεντάγωνο λέει πολλά.

Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, το επόμενο βήμα της Άγκυρας στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο θα είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος. Εμ βέβαια, αφού έστειλαν και φρεγάτα τους να κόβει βόλτες στο Σούνιο, λογικό είναι ...

Και που θα πάει. Αργά η γρήγορα θα γίνει και η Μύκονος θέρετρο των πασάδων για να έλθουν , όπως έχουμε ξαναπεί, όλα στην θέση τους,

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σαος avatar
  Σαος 19/02/2009 19:10:45

  Φυσικό επακόλουθο της πολιτικής της στρουθοκάμηλου! Έτσι όπως πάμε, θα στίσουμε και τρεις τέσσερις μιναρέδες γύρω από τον Παρθενώνα για να ευχαριστηθούν οι πασάδες (οι ξένοι και οι εγχώριοι)!

 2. salmonellas avatar
  salmonellas 19/02/2009 19:45:54

  Afto einai to timima otan teleiwnoun oi patriwtes kai pairnoun ti skytali ekeinoi pou kanoun carriera xepoulwntas.Diavaste prosfati thesi ellinidas evrovouleftou pou thelei na valei to lyko na fylaei ta provata.  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


  ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Bρυξέλλες , 19 Φεβρουαρίου 2009

  "Επιβάλλεται, μια επανεκτίμηση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ προς αντιμετώπιση των κοινών απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η έξαρση της διεθνούς πειρατείας, αλλά και τα νέα προβλήματα που ήδη προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. " τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

  Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της ευρωβουλευτού

  " Το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι προκλήσεις είναι μεγάλες για όλους μας. Επιβάλλεται, λοιπόν, μια επανεκτίμηση και βελτίωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ προς αντιμετώπιση των κοινών απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η έξαρση της διεθνούς πειρατείας, αλλά και τα νέα προβλήματα που ήδη προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.
  Παράλληλα όμως, θεωρώ ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή για να επιβεβαιώσουμε το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως βασικού εγγυητή της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η ανάγκη αναθεώρησης του οργανισμού καθίσταται πλέον επιτακτική και εμείς έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε αυτήν την αναθεώρηση, ώστε να μπορεί ο ΟΗΕ να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σημαντικό του έργο.
  Οφείλουμε, επίσης, να τονίσουμε ότι όλα τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί, του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένου, θα πρέπει να απέχουν από την απειλή και χρήση βίας με οποιοδήποτε τρόπο δε συνάδει με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
  Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα και οι σχέσεις τους δε θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. Χρειαζόμαστε μια πιο ισορροπημένη εταιρική σχέση με καλύτερο συντονισμό ενεργειών και ενδυνάμωση της συνεργασίας μας· η κάθε πλευρά, όμως, θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία του άλλου, σε ό,τι αφορά τη λήψη των αποφάσεων, και να διασφαλίζεται η αλληλοκατανόηση όταν προκύπτουν αποκλίνουσες στρατηγικές εκτιμήσεις.
  Τέλος, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος στην ουδετερότητα των κρατών και να ζητήσω τη διαγραφή της σχετικής έκκλησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στην Σύμπραξη για την Ειρήνη. Η απόφαση αυτή αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους και η Κύπρος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος ικανό να αποφασίσει για το μέλλον του."

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 19/02/2009 21:17:33

  Δυστυχώς αυτό που θα λύσει για καμιά εικοσαριά χρόνια το πρόβλημα (ευνοικά για μας ή μη)είναι ένα θερμό επεισόδιο 2-3 ημερών και όποιος το κερδίσει σε εντυπώσεις θα ησυχάσει κάπως. Είναι αναπόφευκτο. Όλα έχουν τα όρια τους.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/02/2009 21:43:00

  πολύ ενοχλητική αυτή η εικόνα για να μην πω τίποτ' άλλο βραδιάτικα και χαλαστούμε μέρα που είναι

 5. αβγδεζηικλμνξοπ avatar
  αβγδεζηικλμνξοπ 19/02/2009 22:20:25

  Όταν επιτρέπεις την Τουρκία να κάνει αυτά που κάνει χρόνια τώρα στο Αιγαίο και αλλού, επόμενο είναι αυτή να αποθρασυνθεί και να γυρεύει περισσότερα.
  Όταν η κ. Ντόρα λέει στη Βουλή ότι συνεχίζουμε την πολιτική μας έναντι της Τουρκίας που είναι η φιλία, καλά κάνουν στα μαμούχαλα τα δικά μας οι Τούρκοι που έχουν πολιτική, ενώ εμείς έχουμε κουμπαριές και ζεϊμπεκιές...

 6. fractal avatar
  fractal 19/02/2009 23:27:49

  Δεν υπάρχει "θερμό επεισόδιο", σα να λέμε ματς Γαλατά Σαράϊ-Ολυμπιακός με συγκρούσεις χουλιγκάνων. Υπάρχει πόλεμος γενικευμένος. Οι Τούρκοι σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο βραχείας διάρκειας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βγούν κερδισμένοι, καθώς πολύ εύκολα μπορούν να αρπάξουν ένα ελληνικό νησάκι, ή βραχονησίδα. Αυτά τα είχε γράψει εδώ και χρόνια ο Παναγιώτης Κονδύλης, και επιβεβαιώθηκαν σε μικροκλίμακα στα Ιμια.

  Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο γενικευμένο; Αν ναι, να διπαλσιαστεί από αύριο η στρατιωτική θητεία, να αρχίσουν να καλούνται έφεδροι για εκπαίδευση, να αρχίσουν ασκήσεις πολιτικής άμυνας και αεράμυνας και να προγραμματιστούν και οι απαραίτητες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες αγορές πολεμικού υλικού. Αν όχι, σταματήστε τον πατριωτισμό της χασαποταβέρνας, και αφήστε την Ντόρα να χρυσώνει το χάπι μέχρι να το πάρουμε απόφαση ότι τα πράγματα στο Αιγαίο κάπως θα αλλάξουν de facto.

 7. Αριστοτέλης avatar
  Αριστοτέλης 19/02/2009 23:41:07

  Αν οι Τούρκοι ήθελαν θερμό επεισόδιο θα φρόντιζαν να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.

  Ας ελπίσουμε βέβαια ότι δεν θα γίνει τίποτα γιατί από πόλεμο πάντα χαμένος βγαίνεις. Μόνο αν δεν έχεις να χάσεις τίποτα βγαίνεις κερδισμένος.

 8. Rogue avatar
  Rogue 20/02/2009 09:52:10

  Ο Αλαβάνος ζητά να περικοπούν όλες οι δαπάνες εξοπλισμών, που συμβολίζουν την πάλη των λαών, προς όφελος κοινωνικών δαπανών.

  Την ώρα που ο πασάς θα του εφαρμόζει το οθωμανικό δίκαιο στα οπίσθιά του, ας του μιλήσει για το κοινωνικό κράτος. Θα τον φτιάξει πολύ....

  Όπως είχε πει ο Γάλλος πρέσβυς στο Βενιζέλο "στον Τούρκο, αν του προτάξεις τα οπίσθιά σου, θα σου δείξει τον ανδρισμό του. Αν του δείξεις τον δικό σου, θα σου δείξει τα δικά του οπίσθια". Εμείς έχουμε κολλήσει στο πρώτο μισό!

 9. Rogue avatar
  Rogue 20/02/2009 09:54:38

  Το μόνο θετικό, είναι πως τα ραδιόφωνα παίξανε σήμερα ψηλά την είδηση. Ντόοορααα, θα σε αφήσουν οι αφεντάδες σου να κάνεις κάτι, ή απλά στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;

  Yorgo, θα κάνεις κάτι ή μόνο για λόγους πολιτικής σπέκουλας; Δεν είσαι, λέω τώρα, πρόεδρος της σοσιαλιστικής Διεθνούς;

 10. Σαος avatar
  Σαος 20/02/2009 11:41:54

  @fractal

  Πατριώτες "έτοιμοι για όλα" υπάρχουν. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μυξιάρηδες με χεσμ.να παντελόνια, παιδιά της μαμάς που επειδή φοβούνται να φύγουν κάτω από την φούστα της μαμάς τους, φοβούνται να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα είτε καθημερινά είτε όχι. Παρόλα αυτά πιστεύω πως οι περισσότεροι είμαστε πατριώτες έστω και σε ένα μίνιμουμ. Να μην ξεχνάμε πως η εθελοτυφλία σε τέτοια θέματα θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για συμπατριώτες μας που ζουν στα σύνορα. ΔΕΝ πρέπει να επιτρέψουμε αλλαγή συνόρων έστω και μικρών βραχονησίδων γιατί αυτό θα είναι μόνο η αρχή...

 11. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 20/02/2009 12:57:41

  Η Μύκονος ποτέ. Η Μύκονος είναι το ασφαλέστερο ελληνικό νησί. Η Μύκονος συμβολίζει τον ύπνο της ελληνικής καθεστηκύιας τάξης. Δεν την ενοχλεί κανείς.

 12. aris53m avatar
  aris53m 20/02/2009 13:45:22

  Αλλά πριν φτάσουμε εκεί ερωτώ:

  Τι κάνουν οι διπλωμάτες μας? Τι κάνει Ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός εξωτερικών και ο Υπουργός Εθ. Άμυνας? Έχουμε εξωτερική πολιτική ή το ρίξαμε γενικώς στο PS2? (έχει βγει τρίτο? στην βουλή θα ξέρουν υποθέτω)

  Όσον αφορά το σχόλιο #2, γιατί μας παραξενεύει η στάση ΠΑΣΟΚ?

  -Ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ
  -Δώστε τον Οτσαλάν στον Τούρκο
  -Τούρκοι αδέλφια μας, ζεϊμπέκικο, συννεφιασμένες Κυριακές και ΠΡΑΣΙΝΑ άλογα...

 13. Rogue avatar
  Rogue 20/02/2009 14:53:55

  Το aris53m

  Διόρθωση σημαντικού περιεχομένου:
  ps3, όχι ps2!

  Έχουμε πολιτικούς, όχι αηδίες!!

 14. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/02/2009 18:42:36

  Βρε το βλέπω το μπαμ να γίνεται και τότε θα σφίξουν πολλοί κώλοι.... Μπορεί και ο βουλγαράκης ακόμη να θυμηθεί ότι υπηρέτησε 6μηνο!!! μετά από πιέσεις και όντας βουλευτής!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.