#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το επαναλαμβανόμενο μαρτύριο της δόσηςΤο γνώριμο σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων της Τρόικας πριν από την έγκριση κάθε δόσης επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones, το οποίο μετέδωσε χθες ότι οι ελεγκτές της Τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου (και όχι στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν) και μέχρι τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος που μετέφερε ανώνυμα στο Dow Jones τις πληροφορίες αυτές δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «απομένει ακόμα αρκετή δουλειά» για την οριστικοποίηση των περικοπών δαπανών της προσεχούς διετίας. Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι πολύτιμη για την ελληνική οικονομία, αφού, πέρα από τη στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων, θα διοχετευθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών (25 δισ. ευρώ) και στην κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (τα χρέη αυτά φθάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ).

Το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου μεταδόθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου επιβεβαιώθηκε ότι, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, παραμένουν επί τάπητος τόσο η εφεδρεία στο Δημόσιο όσο και οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να προσδιοριστούν ως την Παρασκευή 2 από τα 4 δισ. ευρώ για τα οποία δεν υπάρχει η συγκατάθεση της Τρόικας, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει χρόνος μέχρι τα τέλη Αυγούστου για τα τελευταία και δυσκολότερα 2 δισ. ευρώ περικοπών.

Είναι σαφές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν βιάζονται να εγκρίνουν τη δόση, αντιθέτως με τις διαρκείς αναβολές ανεβάζουν το βαθμό πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να ορίσει τις επώδυνες μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου. Όμως η μετάθεση των αποφάσεων της Τρόικας για τον Οκτώβριο έχει και μία άλλη πτυχή, που δεν σχετίζεται με τους συνήθεις εκβιασμούς των τρίμηνων ελέγχων. Η Ευρώπη έχει μπροστά της το ζήτημα της Ισπανίας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις για το σύνολο της ευρωζώνης. Ήδη φημολογείται ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα υποχρεωθεί να ζητήσει την ένταξη της χώρας του στο μηχανισμό διάσωσης, καθώς τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές διατηρούνται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η καυτή πατάτα για την ευρωζώνη αυτή την περίοδο δεν είναι η χώρα μας αλλά η Ισπανία, και για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να λάβουν αποφάσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει αλλαγή του Μνημονίου με επιμήκυνση κατά δυο χρόνια πριν παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού εκκρεμεί το ζήτημα της Ισπανίας, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις αλλαγές που δεν περιγράφονται στο Μνημόνιο αλλά σχετίζονται με την απελευθέρωση των αγορών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.

Η εφεδρεία

Ο θεσμός της εφεδρείας έχει πέσει στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς σαν αντίβαρο στις πιέσεις της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι:

1 Να συμφωνηθεί ένα μοντέλο εφεδρείας που δεν θα έχει καμία σχέση με την αναποτελεσματική συνταγή που είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Το στίγμα προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε λύσεις που έχουν αποτύχει στο παρελθόν».

2 Να εφαρμοστεί ο θεσμός κατά προτεραιότητα στους περίπου 5.500 υπαλλήλους οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν το προσεχές διάστημα.

Το μοντέλο

Το σχέδιο που μελετά το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει σταδιακή ένταξη 45.000 δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία με ηλικιακά κριτήρια:

* Για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εκτός αν βρουν αλλού εργασία

* Για υπαλλήλους 40 έως 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.

* Για υπαλλήλους 30 έως 40 ετών, εφεδρεία για μία τριετία.

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mad avatar
  mad 09/08/2012 09:18:26

  Γιατί να μην το κάνουν έτσι...αφού τόσες φορές έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εκβιάσιμοι, κυβερνώντες και κυβερνόμενοι, άρα καλά να μας κάνουν...
  Εγώ στην θέση της τρόικας θα μας έπαιρνα κυριολεκτικά ακόμη και τα σώβρακα...
  Μισθοί παντού max 1000 ευρώ και συντάξεις max 600 ευρώ...και σε όποιον αρέσει...αλλιώς....

  • avanti avatar
   avanti @ mad 09/08/2012 10:23:04

   real mad.....

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 09/08/2012 09:22:53

  Ζήτω η Εβρόπη!

  • Γ. Ε. Καλογρίδης avatar
   Γ. Ε. Καλογρίδης @ ειδωλοκλάστης 09/08/2012 10:44:56

   Και η γιαγιά μου η Μερόπη.

 3. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ avatar
  ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 09/08/2012 09:40:16

  Μια απλή ερώτηση σε όλους μας

  Γιατί δεν απολύουν όσους δεν έχουν διοριστεί μέσα από τις διαδικάσιες του ΑΣΕΠ ???????

 4. unfair avatar
  unfair 09/08/2012 09:42:46

  το σχόλιο μου, να εκληφθεί σαν "αστείο".
  μιας κ είναι επίκαιρο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, μήπως είμαστε κ εμείς λαθρομετανάστες στην ευρωζώνη?

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ unfair 09/08/2012 10:09:00

   Μετανάστες ἐντάξει,λαθραίοι γιατί;

   • unfair avatar
    unfair @ Κυθήριος 09/08/2012 13:34:40

    αξιότιμε Κυθήριε,
    δείτε το σχόλιο σαν "χαριτολόγημα".
    το έγραψα καθώς με την είσοδο μας στην Ευρωζώνη [με πλαστά δεδομένα (υπάρχουν αρκετές αναφορές επί του θέματος) κ με συνεχείς ανακατασκευές ισολογισμών, με παράλληλη χαμένη εθνική οικονομική πολιτική πορεία (λόγω μη εθνικού νομίσματος)] προσπαθούμε να επιβιώσουμε σύμφωνα με τις "διαταγές-νόμους" της "τροϊκας". Κάπως έτσι φτάνουν κ οι λαθρομετανάστες, που πιστεύουν πως θα βρουν τον παράδεισο.
    Πάντως, αγνοήστε το σχόλιο μου, δείτε το σαν μια άστοχη έκφραση.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ unfair 09/08/2012 14:31:05

     unfair,δέν ἀγνοῶ καθόλου τό σχόλιό σας,χαίρομαι πού τό διάβασα καί σᾶς εὐχαριστῶ πού μοῦ ἀπαντήσατε!Ζητῶ συγνώμη μόνο,πού δέν κατάλαβα τό ὕφος τοῦ σχολίου σας.

 5. No Way avatar
  No Way 09/08/2012 10:13:43

  Έβαλαν τη... λύκαινα να φυλάει τα πρόβατα! Στέλεχος της τρόικας που θα συνδράμει στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, κατηγορείται στη χώρα της για διαφθορά.

  Η Άννα Μπουμπενίκοβα, πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας (FNM) και υπεύθυνη για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Σλοβακία, επιλέχθηκε να υπηρετήσει στην επιτροπή της Κομισιόν για την επίβλεψη των ιδιωτικοποιήσεων και στην χώρα μας.

  Η Μπουμπενίκοβα φέρεται να είναι εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Σλοβακία, όταν τον Ιανουάριο του 2012, το λεγόμενο σκάνδαλο «Gorilla» έγινε πρωτοσέλιδο στον τοπικό Τύπο. Μια μυστική έκθεση, αποτέλεσμα έρευνας της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αποκαλύπτοντας ότι μέλη των βασικών πολιτικών κομμάτων συνεργάζονταν με χρηματοδότες στα έργα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσίων συμβάσεων με την εδρεύουσα στην Μπρατισλάβα, επενδυτική εταιρεία «Πέντα» να παίρνει τη μερίδα του λέοντος της κρατικής περιουσίας στην πρώην κομμουνιστική Σλοβακία.

  Το απόρρητο αρχείο «Gorilla» της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) περιείχε καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, από τις οποίες προκύπτει ότι κορυφαίοι πολιτικοί της Σλοβακίας δωροδοκούνταν ώστε να βοηθήσουν στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η αυθεντικότητα του αρχείου αμφισβητήθηκε, με τους εμπλεκομένους να κάνουν λόγο για προσπάθεια επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων πριν τις εκλογές, αν και οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για γνησιότητα του μεγαλύτερου μέρους του υλικού. Τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία πληροφοριών (SIS) δεν δόθηκαν στην αστυνομία για έρευνα, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στις σχέσεις που είχαν οι διάδοχοι αρχηγοί της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών με τα πολιτικά κόμματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

  Η Μπουμπενίκοβα προτάθηκε ως στέλεχος της τρόικα τον Ιούλιο του 2011 από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος. Η εκλεγμένη από τον περασμένο Μάρτιο κυβέρνηση της Σλοβακίας, ζήτησε την επανεξέταση του διορισμού της από το Eurogroup, «για λόγους ηθικής τάξης», όπως σημειώνει η εφημερίδα «Slovak Spectator», αλλά το πρακτορείο SME, υποστηρίζει ότι το δικαστικό σύστημα της Σλοβακίας δεν έχει αμφισβητήσει τον διορισμό της Μπουμπενίκοβα. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «αν η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) μένει αδιάφορη αναφορικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει η Μπουμπενίκοβα, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βοηθήσει τους Έλληνες. Αν ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ήταν έστω στο μισό του ρυθμού της Σλοβακίας, θα υπήρχε η ευκαιρία να σωθεί η ευρωζώνη», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει «όπως αναφέρεται στο έγγραφο του σκάνδαλου Gorilla, η Μπουμπενίκοβα είναι πολύ αποτελεσματική. Το να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. πριν τη λήξη της προθεσμίας το 2015 θα πρέπει να είναι παιχνιδάκι γι' αυτήν».


  Makeleio.gr

 6. Γεωργία avatar
  Γεωργία 09/08/2012 10:29:03

  Είναι πολιτική τακτική του ΔΝΤ, που έχει ως σκοπό να κουραστεί ο λαός αλλά και οι κυβερνώντες, προκειμένουν να περάσουν όσο πιο ανώδυνα τα επώδυνα μέτρα.

 7. avanti avatar
  avanti 09/08/2012 10:29:31

  Την έκθεσή τους έτοιμη την έχουν, το πρόγραμμα απέτυχε έτσι κι αλλιώς, δεν νομίζω ότι θα κάτσουν να αναλύσουν γιατί απέτυχε...... και γι αυτό δεν γίνεται και κανενός είδους διαπραγμάτευση επί του τρέχοντος μνημονίου. ' Αλλη έκθεση φτιάχνουν, αυτή που είπε και το Reuters, ότι δηλαδή χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους έως και 50% ακόμη και επί του δανείου των 110 δις που έδωσαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Αρα νέο PSI, νέα σύμβαση, νέο μνημόνιο, εκτός και αν.......................... δεν κάνουν απολύτως τίποτα και μας αφήσουν στην τύχη μας. Τώρα γιατί η κυβέρνηση αναλώνεται με τις εφεδρίες και τις μειώσεις μισθών και τζουμ, ταρατατζούμ, ένας Θεός ξέρει.

 8. Λιογκος avatar
  Λιογκος 09/08/2012 10:59:21

  Για άλλους λόγους σας ψηφίσαμε κύριε Σαμαρά και έχετε κάνει το παν να μετανιώσουμε!!!!! Τελικά μήπως ισχύει το "έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε"

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 09/08/2012 14:32:48

  Είσαι ΔΥ 40-50 ετών ; Εφεδρεία με το 60% του μισθού σου.
  Είσαι ΕΝΣΤΟΛΟΣ 40-50 ετών ; Πλήρης σύνταξη, λουξ με όλα τα κομφόρ.

  Προκαλώ οποιονδήποτε να μου αποδείξει πως το άνωθεν είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.