28/09/2009 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το εμπόριο της ελπίδας συνεχίζεται...Μια ακόμη αντίφαση στις προγραμματικές θέσεις αλλά και στην ικανότητα διατύπωσης  συνεκτικού λόγου, δείγμα της πολιτικής, ασυνέπειας του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια πρώτη ανάγνωση της χθεσινής συνέντευξης της υπεύθυνης του τομέα οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη στο «Πρώτο Θέμα»

«Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύουν νόμοι σύμφωνα με τους οποίους διαγράφονται οριστικά τα χρέη ενός νοικοκυριού στην περίπτωση που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει», τονίζει η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στη Β’ Αθηνών.

Είναι ένα ακόμη εμπόριο ελπίδας της τελευταίας στιγμής, μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και έρχεται στο ίδιο εκδοτικό συγκρότημα που τη προηγούμενη Κυριακή είχε αποκλειστικό το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη διαγραφή των χρεών. Αυτό που απομένει είναι την επόμενη Κυριακή να δούμε και το επόμενο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ: οι τράπεζες να χρωστούν στα νοικοκυριά. Όλα αυτά από ένα σύστημα που επέβαλε με κοινωνικούς όρους, το καταναλωτικό μοντέλο παραγωγής, ως βασικό τροφοδότη του Α.Ε.Π. και οι τράπεζες επί ημερών του δάνειζαν σε κάθε περαστικό.

Στην ίδια συνέντευξή της η κ. Κατσέλη τονίζει ότι οι τράπεζες είναι σύμφωνες με τη διαγραφή των χρεών, καθώς τα δάνεια αυτά έχουν περάσει στις επισφάλειες. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου ή ανησυχίας για τη διαγραφή των χρεών. Άλλωστε και οι τραπεζίτες συμφωνούν για την αναγκαιότητα εισαγωγής σχετικού θεσμικού πλαισίου και στη χώρα μας», επισήμανε. Υπογράμμισε δε, πως ακόμα και εάν κάποιος φορολογούμενος ζητήσει τη διαγραφή των χρεών του από τα δικαστήρια, έχει δικαίωμα μετά την παρέλευση του χρόνου αποπληρωμής, να ζητήσει εκ νέου δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα.

Τέλος, διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν σχεδιάζει την επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

 Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παρέχει σαφείς δεσμεύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από τις παλινωδίες του, που τις συνδυάζει με απατηλές, ασαφείς υποσχέσεις στους εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tiramola avatar
  tiramola 28/09/2009 15:37:47

  Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται από τους διαχειριστές αλλά και μεγάλης μερίδας σχολιαστών της παρούσας ιστοσελίδας για την αυριανή κυβέρνηση Παπανδρέου στην λογική του "συγκεκριμένου" πάντα.
  Και ορθώς θα μπορούσε να πει κανείς...

  Το χάος που αφήνει πίσω του ο ηθοποιός δεν φαίνεται όμως να απασχολεί κανέναν...
  Αυτοί που διέλυσαν την οικονομία ζητούν τώρα να τους απαντήσει συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ τι θα πράξει όταν γίνει κυβέρνηση.
  Το όποιο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ αναλύθηκε διεξοδικά.
  Άλλοι ελπίζουν , άλλοι όχι , άλλοι θεωρούν ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση , άλλοι ότι είναι έκτός πραγματικότητας.
  Η ΝΔ που ζητάει την ψήφο μας έχει κάποιο σχέδιο?
  Το πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια είναι όλη η "υπευθυνότητα" που επικαλούνται?
  Ακόμα και να διαγράψουμε τα προηγούμενα 6 χρόνια που είχαν την ευθύνη θεωρώντας ότι ήταν άτυχοι , δεν ήξεραν ή ότι τους κατάπιε το "σύστημα ΠΑΣΟΚ" , έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο?

  Θα ρίξουμε γλέντια με την Κατσέλη υπουργό οικονομίας λένε κάποιοι κοροιδευτικά...
  Το ότι μας "γλεντάγανε" 6 χρόνια τώρα με την ανικανότητά τους και έρχεται ο "υπεύθυνος" να σου λέει ξαναψηφίστε με γιατί η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο αντέχει σε καμιά λογική?

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ tiramola 28/09/2009 22:04:26

   Μα αυτό είναι το πρόβλημα φίλε μου, ο καθένας ζητάει τον ψήφο μας επιδεικνύοντας τα χάλια του άλλου.
   Βέβαια το καταλαβαίνω:

   -και οι 2 έχουν ασκήσει εξουσία
   -και οι 2 έχουν διογκώσει το δημόσιο χρέος
   -και οι 2 έχουν κομματικό κράτος
   -και οι 2 έχουν οικοδομήσει το σύστημα στο οποίο ζούμε

   κλπ

   και το μόνο που δηλώνουν, είναι το "σοβαρότατο" επιχείρημα:

   ο άλλος είναι χειρότερος.
   Αν η επιλογή για το αύριο της χώρας είναι Αλογοσκούφης ή Κατσέλη, ενώ η πραγματικότητα είναι ...Αλμούνια,για εμένα προσωπικά είναι κατάντια.

 2. donaE avatar
  donaE 28/09/2009 17:35:24

  Πρεπει να γινει η πτωχευση ιδιωτη,για να διευκολυνθει και η αγορα.Χρειαζεται να συνεχιστει ο δανεισμος.Οσοι ειναι μαυρισμενοι δεν μπορουν πλεον να αγορασουν και να επενδυσουν τιποτα.
  Οι Τραπεζες ας ωριμασουν, εχουν αλλωστε κανει υπερκερδη.

 3. fotis avatar
  fotis 28/09/2009 17:50:26

  Ενόψη των εκλογών θέλω να θυμίσω ότι η διεθνής οικονομία είναι βαριά, πολύ βαριά, άρρωστη και καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό συνεχώς.
  Η κρίση στην αρχή ήταν credit crunch (δηλαδή έλλειψη πίστωσης) και ήλθε απότομα και γιαυτό υποφέρουν συγχρόνως όλες οι χώρες και όλοι οι κλάδοι των οικονομιών, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
  Τώρα που έριξαν δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις σώθηκαν οι ναυαγοί από τον πνιγμό αλλά δεν έχει έλθει ακόμη άλλο πλοίο για να σώσει τους ναυαγούς.
  Οι τράπεζες δεν δανείζουν πιά λεφτά τόσο εύκολα όσο παλιά γιατί ξέρουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες γιαυτές. Ξέρουν ότι δεν θα πάρουν τα λεφτά τους από πολλά από τα δάνεια που έχουν δώσει, τόσο προς ιδιώτες (που χάνουν τη δουλειά τους) όσο και επιχειρήσεις (που πτωχεύουν). Όλοι ξέρουμε ότι χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, γιαυτό οι κυβερνήσεις μειώνουν το κόστος χρήματος για να μειώσουν τις πτωχεύσεις και άρα την ανεργία.
  Το φαινόμενο άρχισε τον Οκτώβριο του 2007 με τα προβλήματα της Bear Sterns και σιγά σιγά άρχισε να αναδύεται και να αποτιμάται η σοβαρότητά του σε όλο τον κόσμο.
  ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΨΗΓΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ.
  Στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν ως εξής:
  Η δημοσιονομική κατάσταση που άφησε ο Σημίτης το 2004 ήταν πολύ πιό τραγική από όσο όλοι νομίζαμε. Ξέραμε ότι είχει πέσει μαγείρεμα αλλά ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ δεν είχε ματαγίνει.
  Ο Αλογοσκούφης προσπάθησε να εξορθολογίσει να δημόσια οικονομικά (μείωση δημόσιας σπατάλης, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση των ελλειμμάτων) και το πέτυχε, σε μεγάλο βαθμό. Απέτυχε σε δύο τομείς: στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στην καταπολέμηση των ολιγοπωλίων (δηλαδή της ακρίβειας).
  Φίλοι πασόκοι λέτε ότι η ΝΔ άφησε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, αλλά μέσω της υπεραπλούστευσής σας γίνεστε άδικοι.
  Εάν μπορώ να ποσοτικοποιήσω παραστατικά την εξέλιξη τα τελευταία χρόνια θα έλεγα ότι εάν το 2004 ήμασταν 10 βήματα πίσω από το μέσο όρο της Ε.Ε. επί πενταετίας Αλογοσκούφη βρεθήκαμε 5 βήματα πίσω, μια σαφής βελτίωση. Αλλά ακόμη πίσω από το μέσο όρο, σε αυτό έχετε δίκιο, αλλά θαύματα δεν γίνονται με τα οικονομικά.
  Το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων Υπουργών Οικονομίας ήταν είναι και θα είναι το χρέος που μας δημιουργεί μόνιμο βραχνά κάθε μήνα.
  Είναι πολλοί μα πάρα πολλοί οι τόκοι από τα παλιά δάνεια.
  Υπολογίζω ότι θα πάρει τουλάχιστον μιά δεκαετία ακόμη για να ανασάνουμε, διότι σε σύγκριση με την παραγωγική δυναμικότητα της χώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο (% στο ΑΕΠ).
  Για να καταλάβουμε το μέγεθος έχουμε (σαν απόλυτο νούμερο) μεγαλύτερο χρέος από την Τουρκία των 70 εκατομμυρίων κατοίκων.
  Θα συνιστούσα στο ΓΑΠ να είναι πιο προσεκτικός όταν τάζει λαγούς με πετραχήλια, γιατί όπως λέει ο σοφός λαός, όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.