#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2012 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δύσκολο έργο του υπουργού Εθνικής Άμυνας


 Είναι σημαντικό ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης  και την πλήρη ευθύνη για το παρόν και το μέλλον των Ε.Δ σε αυτή τη κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα.


 Η τοποθέτηση στο Υπουργείο ως πολιτικών προισταμένων δύο πρώην  στρατιωτικών, του κ. Καράμπελα (προερχόμενου από τον τομέα Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ και στενός συνεργάτης του κ. Βαρβιτσιώτη) και του κ. Ελευσινιώτη, πρώην Α/ΓΕΝ (προταθείς από τον κ. Βενιζέλο και στενός συνεργάτης του κ. Τραγάκη στη Β’ Πειραιώς !!!) έχει πλεονεκτήματα αλλά και πολλά μειονεκτήματα.

Στα πλεονεκτήματα μπορούν να καταγραφούν η γνώση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Ε.Δ, τουλάχιστον εκεί που τα είχαν αφήσει,  μερικά από τα οποία θα μπορούν βραχυπρόθεσμα να τα αντιμετωπίσουν.

Στα μειονεκτήματα εντάσσεται η κουλτούρα του στρατιωτικού που φέρουν, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει στην αντιμετώπιση των θεμάτων κάτω και από το επίπεδο των Αρχηγών, αφού γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και θα είναι μεγάλος ο πειρασμός αλλά πιθανόν και η παρακίνηση από δικά τους πρόωπα να εμπλακούν σε επιμέρους θέματα και διαφορές ή να βγάλουν και διάφορα βιώματα.

Επίσης σε σοβαρό μειονέκτημα μπορεί να αναδειχθεί η αδυναμία προσαρμογής στο ρόλο τους  για  την αντιμετώπιση των ευθυνών τους αλλά και τον χειρισμό κρίσεων και  προβλημάτων  από πολιτικής σκοπιάς σε μία εποχή  που αποτελεί πρωταρχικής σημασίας απαίτηση το κοινωνικό πρόσωπο της εξουσίας, λόγω της υπερβολικής ευαισθητοποίησης  του προσωπικού των Ε.Δ και  της κοινής γνώμης σε συμπεριφορές «καραβανάδων»,  ιδιαίτερα σε καθημερινά προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι η τοποθέτησή τους είναι μία αναγνώριση εκ μέρους του κ. Σαμαρά στο πρόσωπο όλων των στρατιωτικών, σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται πιθανόν αυτοί οι  δύο απόστρατοι  να είναι σε θέση να υποκαταστήσουν  τον μεγάλο αριθμό ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών που οδήγησε σε αποστρατεία σε μικρό χρονικό διάστημα η αλόγιστη κομματική συμπεριφορά των πράσινων εγκάθετων με αποκορύφωμα τις κρίσεις Αρχηγών του κ. Μπεγλίτη.

Η τοποθέτηση των δύο αυτών  αποστράτων, που είχαν αποστρατευθεί το 2006 (ο κ. Καράμπελας) και το 2011 (ο κ. Ελευσινιώτης) σε καμμία περίπτωση δεν αίρει τις αδικίες που έχει δεσμευθεί να αποκαταστήσει ο κ. Σαμαράς και σε καμμία περίπτωση δεν δύναται να αντικαταστήσουν στην ουσία αλλά  και στη συνείδηση του προσωπικού, τους προαναφερθέντες άδικα απομακρυνθέντες αξιωματικούς.

Είναι  στο χέρι του κ. Παναγιωτόπουλου να δώσει τον πολιτικό προσανατολισμό και το βηματισμό του Υπουργείου . Με δικούς του ανθρώπους , με δικές του αποφάσεις, χωρίς εξαρτήσεις και βιώματα από το παρελθόν  σε αγαστή βεβαίως συνεργασία με τους πολιτικούς του υφισταμένους , ώστε να έχει και την αποκλειστική ευθύνη για το αποτέλεσμα , θετικό ή αρνητικό. Έχει όλες τις προυποθέσεις  να αφήσει το όνομα του με μεγάλα γράμματα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα πρέπει να το διακινδυνέψει.

Προς τούτο φρονούμε ότι ο νέος υπουργός θα πρέπει άμεσα να άρει κάθε  υπουργική απόφαση η οποία εξουσιοδοτεί αρχηγούς ή υπαρχηγούς να υπογράφουν μεταθέσεις κατώτερων αξιωματικών (Λογαγός και κάτω), καθώς και υπαξιωματικών/ στρατευσίμων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο αριθμό του  προσωπικού. Θα πρέπει να πάρει τον πλήρη έλεγχο ώστε να μην ασκήσουν πολιτική ούτε ο υφιστάμενος πασοκικός μηχναισμός, ούτε οι διάφοροι εγκάθετοι, μέχρις ότου αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο.

Θα πρέπει επίσης να στελεχώσει άμεσα τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού των Κλάδων με αξιωματικούς/υπαξιωματικούς της εμπιστοσύνης του, ώστε να διαχειριστούν στο πιεστικά μικρό χρονικό διάστημα κρίσεις , μεταθέσεις, τοποθετήσεις εξωτερικού και  θέσεις ευθύνης.

Ε.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. m avatar
  m 23/06/2012 12:59:19

  Στις τελευταίες 2 παραγράφους είπες μεγάλη κουβέντα!

 2. fantomas avatar
  fantomas 23/06/2012 15:35:57

  Εάν θέλει ο νέος πολλά υποσχόμενος εκ της θητείας του στην πολιτική σκηνή του τόπου Υπουργός να αποδείξει ότι έχει όραμα,στόχο, και θέληση να αλλάξει τα κακός κείμενα στην εθνική άμυνα ας αρχίσει από την αμαρτωλή 359 ΜΑΕΔΥ .

  • m avatar
   m @ fantomas 23/06/2012 16:25:48

   +1000000

 3. balourdos avatar
  balourdos 23/06/2012 17:41:47

  Πάνο πάρε το παιχνίδι πάνω σου. Οι Υφυπουργοί είναι για τα πανηγύρια. Πρόσεχε.
  Και ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων επίσης είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον κύριο υπουργό και τους συμβούλους του.

  • airman avatar
   airman @ balourdos 23/06/2012 21:26:46

   ''Οι Υφυπουργοί είναι για τα πανηγύρια.''
   Γενικά οι Υφυπουργοί ή οι συγκεκριμένοι;

 4. foinikas avatar
  foinikas 23/06/2012 18:18:33

  Συμφωνώ απόλυτα κυρίως με τις δύο τελευταίες παραγράφους. Επιπλέον φρονώ, ότι ο υπουργός θα πρέπει να απαλαγεί άμεσα από τους "στρατιωτικούς" που αποταλούν την κεφαλή της στελέχωσης του γραφείου του και τους οποίους κληρονόμησε από τους προκατόχους του. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντικατασταθούν, άμεσα, από ικανά και άξια στελέχοι που διαθέτουν γνώση και στρατιωτική τιμή και είναι αναγνωρήσημα για αυτό μεταξύ των συναδέλφων τους.
  Υπουργέ μην επιτρέψεις σε αυτούς που στεγάζονται πάνω από εσένα και προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία που είχαν στο παρελθόν στο γραφείο σου να σευπονομεύσουν και να διαψεύσουν τις προσδοκίες των στελεχών των ΕΔ στο προσωπό σου

 5. Θ.Δ avatar
  Θ.Δ 23/06/2012 18:48:01

  Ο υπουργος εθνικης αμυνης πρεπει να προβει αμεσα στις παρακατω ενεργειες:

  1) Αμεση παραλαβη των δωρεαν παραχωρηθεντων οπλικων συστηματων απο τις ΗΠΑ και ζητηση επιπλεον συστηματων οπως μεταχειρισμενα τομα M2A2 Bradley και ρυμουλκουμενα πυροβολα Μ-119.
  2) Ιδιωτικοποιηση ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και στηριξη της (κρατικης) ΕΑΒ
  3) Ευρεση λυσης στο θεμα του συστηματος αυτοπροστασιας Aspis για τα αεροσκαφη F-16.
  4) Υπογραφη συμφωνιων follow on support για οσα συστηματα δεν τις διαθετουν
  5) "Ξεφορτωμα" απο το ΥΠΕΘΑ των πτητικων μεσων του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικης υπηρεσιας και αναληψη της ευθυνης τους (οικονομικης-επιχειρησιακης) απο τις παραπανω υπηρεσιες.
  6) Προμηθεια των απαραιτητων ανταλακτικων και πυρομαχικων για τις αναγκες των Ε.Δ.
  7) Υποστηριξη της Ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας και εμπλοκη των πανεπιστημιων σε αυτη.Ας αποδειξουν οι καθηγητες των πολυτεχνειων με τις ερευνητικες τους ομαδες οτι μπορουν να σχεδιασουν και να αναπτυξουν εστω ενα πιστολι.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Θ.Δ 23/06/2012 21:32:54

   Ειδικά για το 7) αγαπητέ επικροτώ ενθουσιωδώς!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Θ.Δ 24/06/2012 00:52:59

   2) Ιδιωτικοποιηση ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και στηριξη της (κρατικης) ΕΑΒ
   Καλά αυτές όλο ιδιωτικοποιούνται και όλο κρατικές μένουν. Φαντομάδες είναι;

   3) Ευρεση λυσης στο θεμα του συστηματος αυτοπροστασιας Aspis για τα αεροσκαφη F-16.
   Μιλάμε σοβαρά εδώ; Τα αεροσκάφη αυτά είναι πλέον ξεπερασμένα. Πάμε για αεροσκάφη 4ης γενιάς και τα παλιά δεν έχουν ακόμη σύστημα αυτοπροστασίας; 20 χρόνια ακούω γι αυτό. Προτείνω να κάνουμε λίγο το κορόιδο μέχρι να αποσυρθούν. Δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν. Τα αεροσκάφη εννοώ.

   5) “Ξεφορτωμα” απο το ΥΠΕΘΑ των πτητικων μεσων του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικης υπηρεσιας και αναληψη της ευθυνης τους (οικονομικης-επιχειρησιακης) απο τις παραπανω υπηρεσιες.
   Εδώ διαφωνώ. Για να είναι επιτυχής η μεταφορά πρέπει να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό.


   7) Υποστηριξη της Ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας και εμπλοκη των πανεπιστημιων σε αυτη.Ας αποδειξουν οι καθηγητες των πολυτεχνειων με τις ερευνητικες τους ομαδες οτι μπορουν να σχεδιασουν και να αναπτυξουν εστω ενα πιστολι.
   Η Ελληνική αμυντική βιομηχανία ακολούθησε την πορεία της Ελληνικής βιομηχανίας. Απαξιώθηκε για δυο λόγους:
   α) για να μην κάνει ανταγωνισμό στους "συμμάχους"
   β) για να είμαστε καταναλωτές "συμμαχικών" όπλων.

   Το μόνο που μπορεί να αναπτύξει η ελλ. αμυντική βιομηχανία είναι κάποιο κρυφό όπλο για ώρα ανάγκης.

   • fantomas avatar
    fantomas @ anonymous 25/06/2012 00:01:52

    Αγαπητε ΑΝΟΝΗΜΕ λες:
    5) “Ξεφορτωμα” απο το ΥΠΕΘΑ των πτητικων μεσων του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικης υπηρεσιας και αναληψη της ευθυνης τους (οικονομικης-επιχειρησιακης) απο τις παραπανω υπηρεσιες.

    Εδώ διαφωνώ. Για να είναι επιτυχής η μεταφορά πρέπει να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό.

    ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΕ !
    Δεν υπαρχει εδω διαφωνω διοτι
    1. εισαι ανονυμος
    2.εισαι ανοητος
    3. δεν υπαρχει υποκειμενικη αποψη αλλα αντικειμενικη σχεση οπου υπαγωρευει για να μην πω επιβαλει την διασφαληση της αρχης της νομημοτητας της ελληνικης πολιτειας και την αρχη της διασφαλισης των ευρωπαικων κανονων.

    Και για να καταλαβεις τι θελω να πω σε ερωτω:
    Σε ποια ευρωπαικη χωρα οι αεριδιακομηδες ασθενων γινονται απο στρατιωτικο σωμα?
    Τι επιβαλει η JAA για ΗΑΜS ?
    Μαθε πρωτα και μετα να συμφωνεις ή να διαφωνεις!

   • Θ.Δ avatar
    Θ.Δ @ anonymous 25/06/2012 19:32:35

    Αγαπητε ανωνυμε δυστυχως εισαι τραγικα ασχετος με το αντικειμενο η (μαλλον) τρολαρεις.

    1) Οι ΕΛΒΟ και ΕΑΣ δεν εχουν ακομη ιδιωτικοποιηθει γιατι αφενος δεν ηταν εως τωρα προς ιδιωτικοποιηση και αφετερου ειναι δυο ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΚΟ που το ΠΑΣΟΚ δεν τολμουσε καν να τις αγγιξει.Τωρα ομως δεν εχουμε κυβερνηση ΠΑΣΟΚ και οι δυο εταιριες βρισκονται στον καταλογο για ιδιωτικοποιηση.

    2) Εδω η πουλας τρελα η δεν εχεις ιδεα (μαλλον το δευτερο).Το συγκεκριμενο συστημα αυτοπροστασιας αφορα τα αεροσκαφη F-16 Block 53+ F-16 Block 52 plus Advanced (τα οποια ειναι οτι πιο συγχρονο και οτι νεωτερο διαθετει η Π.Α.) και εσυ θελεις να τα αποσυρουμε?
    Πας καλα?Τα τελευταια κομματια παραδοθηκαν το 2009-10 και οι πιλοτοι ακομα μαθαινουν να τα χειριζονται!

    3) Για το θεμα της μεταφορας των πτητικων μεσων του ΕΚΑΒ και των πυροσβεστικων αεροσκαφων σε παραπεμπω παρακατω στην απαντηση του φιλου "Fantomas".

    4) Οσον αφορα την ελληνικη αμυντικη βιομηχανια αυτα που λες ισχυαν με τις κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ (ειδικα επι Σημιτη).Μονο που τωρα εχουμε πρωθυπουργο τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ οποτε οι εποχες Ακη Τσοχατζοπουλου εχουν περασει ανεπιστρεπτι και ο Αντωνης δυστυχως για καποιους θα πραξει το αυτονοητο.Δηλαδη την υποστηριξη και αναπτυξη της ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας.
    Για τα κρυφα οπλα που αναφερεις ας τα αναπτυξουν οι καθηγηταραδες των πολυτεχνειων για να αποδειξουν την αξια τους.Βεβαια ας αναπτυξουν πρωτα ενα πιστολι (η εστω νεροπιστολο) και μετα βλεπουμε για κρυφα υπεροπλα τυπου ομαδας εψιλον κλπ!

 6. jimmys avatar
  jimmys 23/06/2012 20:56:33

  1000000000 σε ολα που εχεται προαναφερει ...... αλλα το ερμο το μισθολογικο δεν το ειπατε !!!!! περικοπες -περικοπες και μεταθεσεις -μεταθεσεις ΕΛΕΟΣ ....ας ανεβασουν τους μισθους ........ΑΡΚΕΤΑ

 7. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 23/06/2012 23:06:11

  Επειδή αρκετά τους κανάκευε η Πολιτεία μη τυχόν ξανακάνουν πραξικόπημα και βγαίναν 45ηδες με σύνταξη τρία χιλιάρικα και καλώς δικτυωμένοι κάνανε και δεύτερη καριέρα για να διπλώνουνε τα φράγκα, αχόρταγοι και πάντα πως η πατρίδα τους χρωστάει, να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67, όπως βγαίνουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου και άμα φθάνουν νωρίτερα στον υψηλότερο βαθμό να μετατίθενται στη Δημόσια Διοίκηση σε υψηλόβαθμες θέσεις, πχ Επιθεωρητές. Γιατί και αυτοί χρωστάνε στη πατρίδα, όπως χρωστάμε όλοι μας!!!

  • STEFAN avatar
   STEFAN @ Β.Κ.Σ. 24/06/2012 12:06:12

   Εξαιρετικη προταση, συμφωνω απόλυτα.

  • airman avatar
   airman @ Β.Κ.Σ. 24/06/2012 18:28:52

   Θα είναι όντως ενδιαφέρον να τοποθετούνται σε ανώτερες/ανώτατες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης στρατιωτικοί που θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν λόγω ορίου ηλικίας. Ένας Ταξίαρχος στα 59 του μπορεί να προσφέρει από μια θέση σχετική με τα καθήκοντα που έχει ασκήσει.
   Αλλά είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

 8. SABMARINE avatar
  SABMARINE 23/06/2012 23:17:56

  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ 2 ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΡΕΦΟΝΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΟΖ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΓΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΥΣΧΗΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΝΑ ΕΧΕΙ 4 ΥΠΕΡΣΥΧΡΟΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ

 9. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 24/06/2012 04:29:09

  Οι δύο πολιτικοί υφιστάμενοι θα έπρεπε απλώς να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως ειδικοί σύμβουλοι. Τελικές αποφάσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος. Γιατί επιπλέον γραφεία και προσωπικό σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Ιδιαίτερη προσοχή στη Λερναία Ύδρα της διαπλοκής. Έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Υπουργείου οι εκπρόσωποι τους με προτάσεις/εισηγήσεις χρησιμοποίησης - προαγωγών και για τα παρακλάδια τους. Άνθρωποι που είχαν διεισδύσει και στον κομματικό μηχανισμό και προσπαθούσαν να προωθήσουν τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ τους γνωστά από την εποχή Τσοχατζόπουλου. Ξεκαθάρισμα του ΣΚΛΗΡΟΥ Πασοκικού μηχανισμού και των διαπλεκομένων χωρίς την αντικατάστασή τους από τα ΜΠΛΕ Ή ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΑΊΡΙΑ τους. Ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί και πλέον δεν συγχωρεί .

 10. ΣΙΝΙΑΛΟ avatar
  ΣΙΝΙΑΛΟ 24/06/2012 11:59:35

  Ο κ. Υπουργός να εξετάσει προσεκτικά το θέμα στελέχωσης του γραφείου του και το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα παραχωρήσει στους πολιτικούς του υφισταμένους και στους Αρχηγούς των Κλάδων.
  1. Καθορισμός αρμοδιοτήτων
  Προσοχή στα θέματα που αφορούν την κατάσταση του προσωπικού. Έχει δοθεί με υπουργική απόφαση (Βενιζέλου) η αρμοδιότητα στους αρχηγούς των τριών όπλων να πραγματοποιούν μεταθέσεις μέχρι το βαθμό του σμηναγού χωρίς την υπογραφη του ΥΕΘΑ (πρέπει να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση).

  2. Αμεσα τοποθέτηση κλαδάρχη και διευθυντή μεταθέσεων για να προλάβουν την υλοποίηση του ''πράσινου σχεδιασμού''

  3. Τα συμβούλια μεταθέσεων να γίνουν μετά τις κρίσεις.

  4. Κατάργηση των πινάκων μοριοδότησης και εξέταση του συστήματος από την αρχή (με ενστάσεις δεν θα έχει αποτέλεσμα διότι είναι λάθος το σύστημα από τη βάση του ειδικά σε Αεροπορία, Ναυτικό).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.