#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2012 13:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δόγμα της «περιφερειακής κυριότητας» ανάβει φωτιά στη ΜεσόγειοΣε αλλαγή πολιτικού δόγματος προχωρά η Άγκυρα διευρύνοντας παράλληλα τις αξιώσεις της στο Αιγαίο, όπως τουλάχιστον προκύπτει μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική των «γκρίζων ζωνών», που εγκαινίασε η Τουρκία κατά την κρίση των Ιμίων το 1996, δείχνει πλέον να περνά σε δεύτερη μοίρα και να αντικαθίσταται από το δόγμα της «περιφερειακής κυριότητας». Δύο από τα βασικά στοιχεία του νέου δόγματος είναι η, με κάθε τρόπο και μέσο, εμπέδωση του ρόλου της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α Μεσογείου και η αναβάθμιση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο όχι μόνο σε θέματα κυριαρχίας, αλλά και σε ζητήματα που άπτονται της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων που έχουν εντοπιστεί τόσο εντός της ελληνικής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρόσφατη επίσκεψη εξάλλου του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα και οι δηλώσεις του αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνεται το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανταποκρίνονται πλήρως στην νέα προσέγγιση της «περιφερειακής κυριότητας», το θεωρητικό υπόβαθρο της οποίας βασίζεται στο ακαδημαϊκό ερευνητικό έργο του ιδίου περί «νεο-οθωμανισμού».

Ήδη, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει γίνει αντιληπτό ότι τους τελευταίους μήνες κάτι έχει αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη την ελληνική οικονομική κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία, εμφανίζεται επιρρεπείς στους «λεονταρισμούς», όχι μόνο σε λεκτικό, αλλά ακόμη και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προκλητικότητα που επέδειξε κατά την περασμένη εβδομάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους, υποστηρίζοντας πως από τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο, η Τουρκία δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο. Να σημειώσουμε πως για το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της γείτονας χώρας το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στο θαλάσσιο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως εκ’ τούτου εξαιρείται από τις σχετικές συζητήσεις, καθώς αξιολογείται ως διαφορετικό ζήτημα. Το θέμα του Καστελόριζου άλλωστε αποτελεί για την Τουρκία βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της, λόγω της σπουδαιότητάς του στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Σε προχθεσινές του μάλιστα δηλώσεις ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προειδοποιώντας ευθέως την ελληνική πλευρά πως «μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος καμιάς πλευράς».

 

Απειλές Νταβούτογλου κατά Κύπρου

Το δόγμα της «περιφερειακής κυριότητας» όμως δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, δεδομένου ότι στρέφεται εξίσου και κατά της Κύπρου. Στη περίπτωση της Μεγαλονήσου μάλιστα η συγκεκριμένη προσέγγιση εξαντλείται σχεδόν στην προσπάθεια που καταβάλει η κυπριακή δημοκρατία να αδειοδοτήσει ξένες εταιρείες για την πραγματοποίηση εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκεί ασφυκτική πίεση στη Λευκωσία κάνοντας λόγο για άκαιρες και αρνητικές μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς σε βάρος του κατεχόμενου τμήματος του νησιού.

«Είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και εγγενή δικαιώματα, στον υπεράκτιο πλούτο ολόκληρου του νησιού. Το θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία ή ένα πρόβλημα για την Κύπρο, ανάλογα με το πώς θα το διαχειριστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου. Μέσα στους στόχους της Άγκυρας είναι, έχοντας ως προκάλυμμα τους Τουρκοκύπριους, να βάλει χέρι στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί νότια της Κύπρου, επιβάλλοντας τους όρους της και σε άλλα θέματα όπως η χρηματοδότηση και η διανομή των εσόδων. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα δεν δίστασε να ισχυριστεί πως ορισμένα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ «υπερκαλύπτουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα προς δυσμάς του νησιού», προειδοποιώντας ταυτόχρονα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η Τουρκία δεν θα «φεισθεί καμίας προσπάθειας, προκειμένου να διατηρήσει τα ipso facto ab initio δικαιώματά της». Μαζί με το «μαστίγιο» ωστόσο ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε κατά τις ίδιες δηλώσεις του, να κουνήσει στη Λευκωσία και λίγο από «καρότο», προβάλλοντας τα… κέρδη που θα είχαν οι ελληνοκύπριοι εάν μοιράζονταν με την Τουρκία του ενεργειακούς πόρους της κυπριακής ΑΟΖ.  «Η Τουρκία, εκτός του ότι είναι μια μεγάλη αγορά, είναι η ασφαλέστερη, η πιο πρακτική και πιο επικερδής διέξοδος προς τις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου/αερίου, αφού ήδη έχει έτοιμη την απαιτούμενη υποδομή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

 

Πρόβα στη Συρία

Αναμφισβήτητα πάντως, επί του παρόντος, η ισχυρότερη προβολή ισχύος του νέου τουρκικού δόγματος της «περιφερειακής κυριότητας», γίνεται στην περίπτωση της Συρίας. Αναζητώντας συνεχώς αφορμές ώστε να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με τη Δαμασκό και σε στρατιωτικό επίπεδο, η Άγκυρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές της δυνάμεις- μετακινώντας στρατεύματα από τις δυτικές στις ανατολικές περιοχές της χώρας- στη μεθόριο με τη Συρία, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος του πολεμικού της στόλου για ελλιμενισμό στις ναυτικές βάσεις της Ν.Α Μεσογείου, ιδιαίτερα στο Άκσαζ και στην Αλεξανδρέττα. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων φρεγάτες και πυραυλάκατοι, πλέουν προς νότο προκειμένου να ενωθούν με τις εκεί ναυτικές δυνάμεις.

 Γιώργος Διονυσόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris. A avatar
  Aris. A 19/10/2012 14:07:36

  Το θέμα είναι τι συζητάμε εμείς χαμογελαστοί και ενθουσιώδεις μαζί τους.

  Τι νόημα έχουν οι διμερείς συνατήσεις.

  Αν πρέπει να υπαρχουν ας εξαντληθούν σε συζητήσεις στο περιθώριο του Νατο ή του ΟΗΕ.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/10/2012 14:09:37

  Tιποτα το νεοτερο.Παντα οι Τουρκοι ξεχωριζαν το Καστελοριζο απο το Αιγαιο.

 3. Νιόβη avatar
  Νιόβη 19/10/2012 14:19:51

  «Να σημειώσουμε πως για το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της γείτονας χώρας το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στο θαλάσσιο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως εκ’ τούτου εξαιρείται από τις σχετικές συζητήσεις, καθώς αξιολογείται ως διαφορετικό ζήτημα».

  Ενδιαφέρον. Πού ψηφίζουν οι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου; Ποιά κυβέρνηση εκλέγει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος; Πότε ιδρύθηκε το κρατίδιο αυτό;

  • Parapanhsios avatar
   Parapanhsios @ Νιόβη 19/10/2012 16:33:47

   Ξεχνάνε Νιόβη ότι, το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα (όσο έχει πάνω απο 150 κατοίκους) . ¨οπως ξέχασαν τόσα πολλά, προκειμένου να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. Διαπίστωσες ότι έχουν αντιληφθεί ΠΟΥ κατάντησαν τη πατρίδα; Άρχισε ο Σημίτης με τα Ίμια και τις ευχαριστίες στην Αμερική, αγνοώντας ηθελημένα το δεδικασμένο που δημιουργούσε, συνέχισε ο ΓΑΠ με τη συνολική εκθεμελίωση της κοινωνίας, ακολουθεί ο λαός που παραμένει απαθής στα τόσα μύρια που συμβαίνουν , περιχαρακωμένος στη μιζέρια που τον έρριξαν

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Parapanhsios 19/10/2012 17:30:22

    Και συνεχίζουμε γενναία να σπάμε τη μέση μας και να τρώμε και καμιά με τη βέργα για να γίνουμε καλύτεροι. Ο σκοπός είναι να γίνουμε άνθρωποι. Αν, τώρα, στην εκπαίδευση και δίκαιη τιμωρία μας περιλαμβάνεται και καμιά εκκένωση πληθυσμών απομακρυσμένων νησιών, αν πρέπει να «παραχωρήσουμε» καμιά βραχονησίδα, να «συνεκμεταλλευτούμε» τίποτα πετρέλαια, να χαρίσουμε καμιά αρχαιότητα για άλλα διακόσια χρόνια (απορώ πώς και δεν μας το πρότειναν ακόμα) δεν πειράζει, κι αυτό για το καλό μας είναι. Θα μειωθεί το κόστος.

    Δεν είμαστε απαθείς, κάνετε λάθος. Είμαστε συντετριμμένοι και μεταμελημένοι. Ο κολασμός μας είναι δίκαιος και το αναγνωρίζουμε. Θα πληρώσουμε ακριβά, αλλά θα εξαγνιστούμε. Και θα παραμείνουμε και στην Ευρώπη! Τι άλλο θέλουμε; :)

 4. Νιόβη avatar
  Νιόβη 19/10/2012 14:22:58

  Η Τουρκία πιέζεται σφόδρα από ανατολικά και κάνει αισθητή την αδυναμία της να διαχειριστεί ωφέλιμα για την ίδια το Κουρδικό, αλλά και τη Ρώσικη αρκούδα στο θέμα της Συρίας. Το τελευταίο της χαρτί και για την ανάκαμψη του κύρους της είναι η επέκταση προς δυσμάς και θα το παίξει σπασμωδικά. Ψυχραιμία.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 19/10/2012 14:28:11

  http://www.antinews.gr/2012/08/20/175520/
  «Πως θα αλλάξει ο χάρτης της περιοχής;»

 6. George avatar
  George 19/10/2012 14:46:14

  Να μην σώσει και βρεθεί ποτέ πετρέλαιο στο Αιγαίο. Δεν είμαστε ούτε ώριμοι πολιτισμικά ούτε έχουμε την περιβαλλοντική ευαισθησία των Νορβηγών. Αν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα και γεμίσει η θάλασσα πετρελαιοκηλίδες, πάει στράφι: (1) η υγεία μας, (2) η αλιεία μας και (3)το τουριστικό μας προϊόν.
  Αλλού είναι η ανάπτυξη: Σε παραγωγή ύψιστης ποιότητας brand name αγροτικών προϊόντων και σε καινοτομικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται βέβαια απελευθέρωση και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Όσο για την Τουρκία μην υπερεκτιμάμε ούτε τη φούσκα που έχουν στην οικονομία τους, ούτε το μεγαλο-ιδεατισμό τους.

  • alexei avatar
   alexei @ George 19/10/2012 14:56:11

   δυστυχως θα συμφωνησω μαζι σου και θα ευχηθω να μην εχουμε σταγονα πετρελαιο διοτι θα μας αφησουν ησυχους να πορευτουμε!

 7. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 19/10/2012 14:48:41

  Μία απάντηση μονάχα μπορεί να καλύψει πλήρως όοολες τις απαιτήσεις, διεκδικήσεις, αξιώσεις, προκλήσεις, αλλά και απειλές, πιέσεις, εκβιασμούς, και γελοίες αιτιάσεις του αξιότιμου κ. Νταβούτογλου : ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ.

 8. Parsifal avatar
  Parsifal 19/10/2012 14:52:21

  Η ανάρτηση κινείται (και σωστά) στο πνεύμα των αρθρων του Σ. Λυγερού και του Π. Νεάρχου για το ιδιο θέμα.
  Αλλη μια φορά δεν γίνεται ξεκάθαρο τι προτείνεται, οι διαπιστώσεις είναι πλέον πολλές και οποιοσδήποτε παρακολουθεί τις Τουρκικές κινήσεις εδώ και πολλά χρόνια εύκολα καταλήγει σε συμπεράσματα.
  Οπως σωστά το τοποθετεί η κυρία παραπάνω, εμείς τι κάνομε ; Γιατί δεχόμεθα οτι υφίσταται κάποια "Νοτιοανατολική Μεσόγειος", μια ... τρίτη "χώρα" που θα πρέπει να ερωτήσωμε για να διακηρύξωμε την ΑΟΖ ;
  Τι ακριβώς γίνεται με τον ΝΑΤΟικό "φετφά" περί "Greek Islands" και την υπέρπτηση τους ;
  Γιατί μειώθηκαν οι αναγνωρίσεις - αναχαιτίσεις ; Γιατί μπαίνουν λιγότεροι Ασιάτες εισβολείς η λόγω καυσίμων και σιωπηράς αποδοχής "δυαρχίας" ;
  Γιατί οι ασκήσεις αμέσου επεμβάσεως και ανακαταλήψεως γίνονται στην ... Δοκό ;

 9. Νιόβη avatar
  Νιόβη 19/10/2012 14:58:44

  Η Τουρκία αναζητά δίοδο οξυγόνου και ανάνηψης του κύρους της δυτικά μιας και συμπιέζεται και βάλλεται από ανατολικά. Κι όσο πιο πολύ βάλλεται ανατολικά τόσο πιο σπασμωδικά θα αντιδρά δυτικά. Ψυχραιμία.

 10. Νιόβη avatar
  Νιόβη 19/10/2012 15:34:20

  Συγγνώμη για το τρίτο σχόλιο που είναι σαφώς το δεύτερο σχόλιό μου με άλλη διατύπωση. Νόμιζα ότι κάτι είχε πάει στραβά με τη σύνδεσή μου και το ξαναέστειλα.

 11. FALCON avatar
  FALCON 19/10/2012 18:18:17

  Εκείνο το δόγμα του Μεμέτη για ''μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες'' τι έγινε;
  Το άλλο δόγμα ότι επειδή ''τα νησιά είναι κοντά στην Τουρκία άρα είναι δικά τους''
  Επειδή η Ανατολική Θράκη και η Κωνσταντινούπολη είναι στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και συνορεύει με την Ελλάδα άρα ανήκει στην Ελλάδα. ΔΟΓΜΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

 12. μαρικα avatar
  μαρικα 19/10/2012 21:12:56

  Ερχεται η ωρα τους και φοβουνται.Ειναι στριμογμενοι και οταν η γατα ειναι στριμογμενη ειναι πολυ επικινδυνη.

 13. Nik avatar
  Nik 20/10/2012 23:28:42

  Τυχαίνει να αναλύω προϊόντα συγκεκριμένου τομέα. Τα τουρκικά προϊόντα είναι φθηνά διότι αφενός βασίζονται σε ξένες πατέντες άρα δεν έχουν κόστος ανάπτυξης, έρευνας και σχεδίασης. Αφετέρου οι επιδοτήσεις που παίρνουν οι εξαγωγείς είναι σκανδαλώδεις και υπερκαλύπτουν όποια μείωση τιμών προσφέρουν στους πελάτες. Σε ξένη ορολογία έχουμε patent violation, unauthorised reverse engineering, dumping.

  Αν η ίδια στάση και αντιμετώπιση λειτουργεί σε άλλους τομείς, και είναι λογικό ότι όπως κάνουν το ένα, κάνουν και το άλλο, οι ίδιοι σχεδιαστές πολιτικής δρουν παντού, τότε πρόκειται για χώρα φόυσκα.

  Το ξαναείπα: είναι πολύ πιο καραγκιόζηδες από εμάς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.