#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2007 23:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δωράκι του Πούτιν, η Chevron, ο κ. Λάτσης και ο κ. Δήμας

 Το ενεργειακό επικράτησε, όπως ήταν φυσικό, στις συζητήσεις Πούτιν-Καραμανλή. Μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα αγοράζει πάνω από 420 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) από τη Μόσχα, ο Καραμανλής πήρε κι’ αυτός το δικό του «δωράκι». Υπογράφτηκε πριν από την συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν το πρωτόκολλο για την ίδρυση της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς (Βουλγαρία)–Αλεξανδρούπολη. Ο Ρώσος πρόεδρος το χαρακτήρισε ως το προτελευταίο στάδιο για την δημιουργία του έργου. Πληροφορίες αναφέρουν στο μεταξύ ότι και οι εταιρείες της κοινοπραξίας τα βρήκαν μεταξύ τους. Το σημαντικότερο είναι ότι στο σχήμα, μαζί με το Καζακστάν, φαίνεται ότι εντάχθηκε και η αμερικανική «αδελφή» Chevron. Έτσι, οι αμερικανοί δεν θα έχουν πλέον λόγο να διαμαρτύρονται. Ενδιαφέρον είναι πάντως, ότι σε όλα τα τηλεοπτικά πλάνα, δίπλα στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια, (ο οποίος υπέγραψε το πρωτόκολλο) φιγουράριζε ο κ. Δήμας, που ενδιαφέρεται πολύ για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή και διατηρεί επίσης πολύ καλές σχέσεις με τον όμιλο Λάτση. Ο τελευταίος έχει πολύ καλές σχέσεις και με την Chevron, οπότε εξηγούνται πολλά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Suhoi avatar
  Suhoi 18/12/2007 23:59:42

  Όλα αυτά βέβαια, είναι τα ρωσικά σχέδια για τους αγωγούς. Στο μεταξύ όμως, ήδη τρέχουν τα αμερικανικά, στα οποία μετέχει και η Ελλάδα. Είναι σαφές πλέον ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν -Τουρκίας-Ελλάδας (ο ελληνοτουρκικός εγκαινιάστηκε πρόσφατα από Καραμανλή-Ερντογάν) και Ιταλίας, είναι υπό αμερικανικό έλεγχο. Το ίδιο και ο πετρελαιαγωγός Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Τσεϊχάν (Τουρκία). Άρα, γιατί να μην υπάρχει και μια εναλλακτική, ρωσική πηγή; Όσον αφορά το ρωσο-ιταλικό σχέδιο (ΕΝΙ-Γκαζπρόμ) για τον αγωγό φυσικού αερίου, South Stream, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «χρειάζεται να γίνουν βήματα και γι’ αυτό εργάζονται οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών». Δήλωση που δείχνει ότι ακόμα το έργο έχει αρκετό δρόμο.

 2. Suhoi avatar
  Suhoi 19/12/2007 00:00:09

  Δίνουν και παίρνουν στη Μόσχα, στο παρασκήνιο της επίσημης επίσκεψης Καραμανλή, οι πληροφορίες για σημαντικές συμφωνίες στον διπλωματικό, ενεργειακό, οικονομικό, στρατιωτικό, και άλλους τομείς. Όπως έγινε πάντως επισήμως γνωστό, εκτός του ενεργειακού, στο τραπέζι μπήκε το ενδιαφέρον των Ρώσων να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει έμμεση ροή ρωσικού χρήματος προς τη χώρα μας. Επίσης, εκφράστηκε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις στον τουρισμό, αλλά και στο real estate (μεταξύ άλλων για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος) ενώ ετέθησαν και ζητήματα περιουσιών της ρωσικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ακόμα συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμβολής της Ελλάδας με την εμπειρία της από του Ολυμπιακούς Αγώνες στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στα έργα που γίνονται. Κάτι μάλλον δύσκολο, αφού τα πάντα μονοπωλούν οι ρωσικές –αλλά και οι τουρκικές- εταιρείες.

 3. Observer avatar
  Observer 19/12/2007 00:06:42

  Χθες, ο κ. Παπούλιας παρασημοφόρησε με ανώτατο παράσημο τον κ. Δ. Σιούφα για την «τεράστια» του προσφορά στην υπόθεση της Ενέργειας . Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει δηλαδή. Για την ιστορία και μόνο: Ο ένας υπόγραψε συμφωνία για μισογεμάτο αγωγό από Ρωσία (και σήμερα ο Καραμανλής πάει να τον γεμίσει). Και ο άλλος για μισογεμάτο αγωγό από την Τουρκιά (να δούμε ποιος θα τον γεμίσει αυτόν).Η πράξεις τους δεν θυμίζουν κάτι από τα παράσημα του Τσαουσέσκου;

 4. nikos avatar
  nikos 19/12/2007 10:17:29

  Η Ελλάδα θέλει να διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά το 2016 όταν θα δημιουργηθεί ο νέος αγωγός που θα προμηθεύει καύσιμα από την Σιβηρία στην νότια Ευρώπη, είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

 5. ... avatar
  ... 19/12/2007 19:11:01

  Suhoi στους καλούς υπολογισμούς που κάνεις πρέπει να προσθέσεις και τα κυπριακά S-300 που φόρτωσε χθες ο λαλίστατος Μειμαράκης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.