#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/06/2012 22:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δρόμο της Ελλάδας ακολουθεί και η ΙσπανίαΤο δρόμο της Ελλάδας ακολουθεί κατά πόδας και η Ισπανία η οποία πριν από λίγο υποβαθμίστηκε κατά τρεις βαθμίδες σε "BBB", από "Α" από τον οίκο Fitch, δείχνοντας έτσι ότι δεν εμπιστεύεται την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Παράλληλα, υποβάθμισε το βραχυπρόθεσμο IDR της χώρας σε "F2" από "F1". Το outlook και για τις δύο αξιολογήσεις είναι "αρνητικό", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης.

Ο διεθνής οίκος βλέπει ότι:

-Το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου πλέον τοποθετείται από τη Fitch γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) βάσει ενός πιο δυσμενούς σεναρίου. Το προηγούμενο βασικό σενάριο της Fitch προέβλεπε κόστος περίπου 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

-Η Fitch αναμένει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλεθει στο 95% του ΑΕΠ το 2015 -υποθέτοντας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 60 δισ. ευρώ- έναντι των εκτιμήσεων του οίκου στις αρχές του έτους για χρέος 82% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2013.

-Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το 2013, με τον οίκο προηγουμένως να εκτιμά πως η οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια ήπια ανάκαμψη το 2013.

-Τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους της Ισπανίας, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης

-Η μειωμένη χρηματοδοτική ευελιξία της ισπανικής κυβέρνησης περιορίζει την ικανότητά της να παρέμβει αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση των τραπεζών και έχει αυξήσει την πιθανότητα να χρειαστεί εξωτερική στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard & Poor΄s είχε υποβαθμίσει την Ισπανία σε "ΒΒΒ+" τον Απρίλιο.

Η Ισπανική υποχώρηση μοιάζει με αυτή στην Ελλάδα η οποία εξαναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, κάτι που αναμένεται να κάνει και η Μαδρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 08/06/2012 00:39:30

  twitter: #stopmerkel

 2. sabas avatar
  sabas 08/06/2012 08:55:02

  H Aυτοκρατορία του χρήματος συνεχίζει ακάθεκτη την προέλασή της ...
  Ενας Τσίπρας δεν φέρνει την άνοιξη. Χρειάζονται πολλοί για να φύγει η Μέρκελ.
  Και χρειάζεται εδώ και τώρα άμμεσος συντονισμός για ομαδική πτώχευση ΟΛΩΝ των PIIGS τουλάχιστον...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ sabas 08/06/2012 13:04:27

   Ιδιωτικά χρέη είναι όλα. Άμεσα της Ισπανίας - Ιρλανδίας (κυρίως τραπεζών και κατασκευαστικών εταιριών), έμμεσα των λοιπών. Πτώχευση χρεωμένων μεγαλων ιδιωτών και δη τραπεζών, σημαίνει απαλλαγή τους απο το βάρος. Σημαίνει "Κανόνι", εις βάρος των μη χρεωμένων.
   Η λύση είναι να "πληρώσουν" οι χρεωμένοι ιδιωτικοί οργανισμοί, χάνοντας μέρος των περιουσιακών στοιχείων τους (λήψη έναντι ανακεφαλαιοποίησης από το Δημόσιο μετοχικών μεριδίων τραπεζών που θα ξαναπουληθούν μετά σε ιδιώτες σε ψηλότερη τιμή), χάνοντας εξουσία (με την προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών).
   Όχι και να χαρίσουμε "σεισάχθεια" στους μπαταχτσήδες εκ των τραπεζών και των μεγαλοεργολάβων!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/06/2012 12:05:29

  Τραγική η πορεία: Το 2007, πρίν σκάσει η φούσκα των ακινήτων σε ΗΠΑ και Ισπανία, το ποσοστό του Ισπανικού Δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ ήταν μόλις 36%. Το μικρότερο-καλύτερο της ΕΕ, άν εξαιρέσουμε τις 3 Σκανδιναβικές χώρες της ΕΕ.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/06/2012 12:08:59

  Μήπως το #movemerkel θα ήταν πιό εύστοχο;
  Η πολιτική των CDU/FDP είναι ο ορισμός της ακινησίας. Της μη αντίδρασης απέναντι στην επιταχυνόμενη κρίση και την εξελισσόμενη πραγματικότητα της Ευρωζώνης.
  Δείξτε όμως κατανόηση, το καραβάνι της Ευρωζώνης είναι δυσκίνητο.
  "Τα ζώα μας αργά".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.