24/10/2009 06:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δολάριο δεν κινδυνεύειΜε την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε συνεχή ύφεση, και με τα επιτόκια να παραμένουν χαμηλά, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν, οσονούπω,  τη μεγάλη κατάρρευση του δολαρίου. Οι απαισιόδοξοι μάλιστα, επισημαίνουν την εξάμηνη διαρκή πτώση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος. Την εβδομάδα που μας πέρασε, ένα  ευρώ άξιζε $1.50. Άλλοι όμως, θεωρούν τη μείωση της αξίας του δολαρίου ως φυσιολογική και αναμενόμενη, και μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της αμερικανικής οικονομίας να συνέλθει από το σοκ της παρατεταμένης κρίσης.

Το εξάμηνο που ακολούθησε την πτώση της Lehman, οδήγησε τους φοβισμένους επενδυτές στο να καταφύγουν στο αμερικανικό νόμισμα οδηγώντας έτσι την αξία του στα ύψη. Σήμερα όμως, η αξία του δολαρίου είναι πολύ κοντά σε αυτήν που είχε λίγο πριν σκάσει  το κανόνι της Lehman. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί οικονομολόγοι δεν ανησυχούν για τη τρέχουσα μείωση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος. Το ευρώ και το κινεζικό yuan, δεν είναι ακόμη έτοιμα να το αντικαταστήσουν, λένε, και όπως όλα δείχνουν, το δολάριο είναι το νόμισμα στο οποίο καταφεύγει κανείς μάλλον, παρά προσπαθεί να το αποφύγει.

Ο νομπελίστας Paul Krugman, επιμένει πως η Κίνα το παραξήλωσε με τη συναλλαγματική πολιτική που ακολουθεί, και πως ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να αντιδράσει. Η Κίνα, λέει, έχει προσκολλήσει το νόμισμά της στο δολάριο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τεράστιες εμπορικές ανισορροπίες, όσο το yuan ακολουθεί το δολάριο στη πτώση του. Το κινεζικό νόμισμα θα έπρεπε να ανεβαίνει σε αξία, ακολουθώντας τον κλασικό νόμο της προσφοράς και ζήτησης, λέει ο Krugman, αλλά αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει, είναι η υποτίμησή του, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης, ειδικά στα πιο φτωχά κράτη, και την διακοπή της όποιας οικονομικής ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ διστάζουν να κοντραριστούν με τη Κίνα στο ζήτημα του συναλλάγματος, αλλά όπως γράφει ο Krugman: «με τη παγκόσμια οικονομία να συνεχίζει να κινδυνεύει, οι ζητιανιές των μεγάλων παικτών, δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι για το κινεζικό συνάλλαγμα». Και καταλήγει λέγοντας πως αυτή τη στιγμή, η Κίνα κλέβει τις δουλειές των ανθρώπων…

 NY Times, Economist.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vachus avatar
  Vachus 24/10/2009 10:17:02

  Μάλλον ο Κρούγκμαν έχει μπερδευτεί λίγο, διότι ο ζητιάνος είναι οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα. Ας μας πει αν Κινα και Ιαπωνία σταματήσουν να αγοράζουν τα ομολογά τους τι θα γίνει. Και για όσους λένε οτι δεν την συμφέρει, να τους πω οτι η Κίνα εδώ και αρκετούς μήνες είναι ο #1 αγοραστής χρυσού στη διεθνή αγορά. Δηλαδή όταν έχουν ικανοποιητική ποσότητα χρυσου, θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τους αμερικάνους.
  Εκτός αυτού συμφωνήθεικε με τους Ρώσσους ΟΛΟ το μεταξύ τους εμπόριο να γίνεται σε ρούβλια και γουάν.

 2. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 24/10/2009 10:36:42

  Σωστός o Vachus, έτσι είναι τα πράγματα.
  Οι ΗΠΑ είναι σήμερα στην ίδια θέση που ήταν η Βρετανία το 1945.
  Βλέπει ότι βουλιάζει αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να σταματήσει το πρόβλημα.
  Όποιος πχ. παρακολουθεί την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου της Αυστραλίας τα τελευταία δέκα χρόνια βλέπει ξεκάθαρα πώς μετατοπίζεται το παγκόσμιο κέντρο βάρους από τη Δύση προς την Ανατολή.
  Πρώτο θύμα οι ΗΠΑ, δεύτερο η Ε.Ε. (εκτός εάν γίνουν πολιτικές συμμαχίες που αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε αλλά φανταζόμαστε τη δυναμική τους).
  Ο νοών νοήτω.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2009 11:14:19

  Πρώτα από όλα, άσχετα από ότι λέει ο κάθε Krugman, οι σχετικές οικονομικές υποστάσεις των λαών είναι συνάρτηση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, των κλιματικών τους πλεονεκτημάτων, της θέλησης τους να προσαρμόζονται, και, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, των όπλων που έχουν και είναι διατεθημένοι να χρησιμοποιήσουν.

  Η Αμερική και η Κίνα (και η Ιαπωνία και λίγο η Ινδία) είναι τόσο καιρό σε μια άτυπη συμμαχία. Καταναλώνουν οι μέν, παράγουν οι δε. Χρεώνονται οι μεν, δανείζονται οι δε. Το πτωτικό δολλάριο δεν έιναι τίποτε άλλο από το ανοδικό γιουάν. Είναι επίσης η αυτοδιόρθωση της Αμερικής στο ότι ζει πέρα από ότι παράγει. Φυσικά και υπαρχει ανταγωνισμός, για ...πρώτες ύλες και ενέργεια. Υπάρχουν επίσης ελλείμματα και πλεονάσματα κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών, αν και δεν ξέρω ποια ισοτιμία τα μετράει αυτά.

  Πάντως, αρέσει, δεν αρέσει, οι παραπάνω είναι ένα μπλοκ. Κατα καιρούς τα πετρέλαια της Ασίας κάνουν τους δύο μεγάλους εταίρους να κοιτάζονται λοξά.

  Το άλλο μπλοκ είναι η Ευρώπη... με την Ρωσία; χωρίς την Ρωσία; Ο άνεμος αυτές τις μέρες λέει «με», αλλά το έχει ξανακάνει 2-3 φορές μέχρι τώρα, πάντα με παγκόσμιο πόλεμο σαν αποτέλεσμα. Αλλά πες αυτή τη φορά μάθαμε, και οι Ρώσοι είναι φίλοι της Ευρώπης (διάβαζε Γερμανογαλλίας, γιατί οι Άγγλοι κοιτάνε δυτικά, και οι Νότιοι Ο.Φ.Α.)

  Σε αυτά τα δύο μπλοκ, ή σε όποια υποσύνολα θέλετε να διαλέξετε, πάντα, πάντα, η προσαρμοστικοτητα, το κλιμα, οι πρωτες ύλες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι αυτά που κάνουν κάποιον δυνατό. Και σίγουρα οι φιλογαλλογερμανοί εξ ημών ονειρεύονται την ρήξη αμερικανών και κινέζων ή ινδών, αλλά πουλάκια μου, δεν αφήνετε τον κινέζο να σας ντύνει και να σας ταϊζει, ενώ τα τελευταία μου αμερικάνικα μοκασίνια είναι made in china, ίδια και απαράλλακτα με τα προ 20ετίας (αν και η ποιότητα έχει πέσει λιγάκι). Που πάει πίσω στο ελεύθερο εμπόριο, ή το φαινομενικά ελεύερο εμπόρι, που, δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει, είναι και το υπόβαθρο της ελευθερίας.

  Έτσι, τον Κρουγκμαν τον βλέπω κάτι σαν νεόκοπο σοσιαλιστή, αλλά κάτι ψελλίζει και αυτός τώρα που βρήκε ακροατήριο, όσο για το δολλάριο, μου αρέσει η μυρουδιά του το πρωί. Μου θυμίζει ...νίκη!

  ΥΓ. Όποιο μπλοκ συνειδητά στραφεί σε πυρηνική ενέργεια, θα κερδίσει. Για την ώρα προηγούνται ...φευ, οι Γάλλοι.

 4. Tina avatar
  Tina 24/10/2009 19:47:15

  Vital Information for Survival:

  Sometime this year, we taxpayers may again receive an Economic Stimulus payment. Tis is a very exciting new program. I will explain it using the Q and A format:

  Q. What is an Economic Stimulus Payment?
  A. It is money that the federal government will send to taxpayers.

  Q. Where will the government get this money?
  A. From taxpayers.

  Q So the government is giving me back my own money?
  A. Only a smidgen.

  Q. What is the purpose of this payment?
  A. The plan is that you will use the money to purchase a high-definition TV set, thus stimulaitng the economy.

  Q. But isn't thiat stimulatinf the economy of China?
  A. No kidding........

  Below are some helpful advice on how to best thelp the US economy by spending your stimulus check wisely:

  If you spend the stimulus money at Wal-Mart, the money will go to China.

  If you spend it on gasoline, your money will go to the Arabs.

  If you purchase a computer, it will go to India.

  If you purchase fruit and vegetables, it will go to Mexico, Honduras and Guatemala.

  If you purchase a car, it will go to Japan.

  If you purchase useless stuff, it will go to Taiwan.

  If you pay your credit cards off, or buy stock, it will go to management, bonuses and they will hide it offshore.

  Instead, keep the money in America by:

  Spending it at yard sales, or going to ball games, or spending it on prostitutes or beer , or tattoos.

  These are the only American businesses still operating in the US ( :

  Therefore, I'm going to go to a ball game with a tattooed prostitute that I met at a yeard sale and we're going to drink beer all day !!!

  Cheers !!!

  Any objections???

 5. Vachus avatar
  Vachus 24/10/2009 21:11:48

  Αρχαιοπτέρυγε καλά τα λές αλλά αυτά ισχύουν βραχυπρόθεσμα.Και χώρες σοβαρές, όπως η Κίνα και τελευταία η Ρωσία και το Ιράν σκέφτονται με μακρύτερο ορίζοντα. Οι Κινέζοι είναι σε σχέση εξάρτησης με τους αμερικάνους για τώρα. Αλλά ήδη εδώ και κάποιους μήνες, έχουν απαγορέψει κάθε εξαγωγή χρυσού σε οποιαδήποτε μορφή και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως αυτή την στιγμή. Επίσης ενθαρύνουν την αποταμίευση και δεν ευνοούν την κατανάλωση και αγοράζουν οτι να ναι (βλέπε Πειραιάς & Hummer) με τα $ που έχουν. Ένας άλλος πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οτι η κεντρική τράπεζα είναι κρατική και λειτουργεί με γνώμωνα το εθνικό συμφέρον και όχι αυτό των νταβατζήδων. Αν λάβουμε και υπόψιν οτι οι Ουϊγούροι υποκινήθηκαν από την Ουάσιγκτον (η πρόεδρος του "κοινοβουλίου" τους εδρεύει εκεί), συμπεραίνουμε άνετα οτι οι Κινέζοι τουλάχιστον από επιτελική άποψη βρίσκονται στην αποσαφήνηση των επιπτώσεων της κατάργησης του δολαρίου. Το ΄ίδιο και οι Ρώσοι, που μετά τα Γεωργιανά, έχουν καταλάβει με τους συμμάχους τους, οτι οι ΗΠΑ κινούνται υποχθονίως( βλέπε ανάφλεξη Πακιστάν, χώρα που έχει πυρηνικά, προβοκάτσιες στο Ιράν,Ουϊγούροι, ροζοπορτοκαλί επαναστάσεις. Γεγονότα που ενώ η μυρωδιά του δολλαρίου είναι διάχυτη, αμερικάνος δεν φαίνεται πουθενά) και παίρνουν μέτρα σε κάθε επίπεδο. Ας ελπίσουμε οτι η διαδικασία αποκαθήλωσης του $ δεν θα είναι αιμοβόρα πολύ. Πάντως όταν Ρώσοι και Κινέζοι νοιώσουν έτοιμοι, και να μην είναι σίγουροι για την θετική για αυτούς έκβαση του αγώνα, θα το δείξουν, διοτι δεν τους παίρνει κιολας.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/10/2009 16:25:59

  Η σύγκριση με το 1945 και την Αγγλία είναι σωστή. Πράγματι, οι δύο χώρες βρίσκονται στο σημείο να έχουν κερδίσει παγκόσμιους πολέμους (η Αμερική τον Ψυχρό Πόλεμο) και να έχουν καταρρεύσει οικονομικά, ενώ ελπίζουν στον αναδυόμενο κολοσσό για δάνεια και οικονομική στήριξη (τότε οι ΗΠΑ, σήμερα η Κίνα).

  Για μένα, υπάρχει μόνον ένα ερώτημα: αν οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τη σημερινή στρατιωτικη τους ισχύ για να ανακόψουν την πτώση τους με κάποιον ευρύτερο πόλεμο που θα τους ευνοεί γεωπολιτικά και οικονομικά. Η Αγγλία δεν το έκανε, πιθανόν γιατί δεν μπόρεσε, πιθανόν γιατί την κάλυπτε η συμμαχία με τις ΗΠΑ. Πάντως ας μην ξεχνούμε ότι ο Τσώρτσιλ ήθελε τη συνέχιση του πολέμου ενάντια στην ΕΣΣΔ.

  Αν οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ρεφάρουν μέσω ενός πολέμου, τότε σε 20 χρόνια η στρατωτική τους μηχανή θα έχει μείνει πολύ πίσω, ελλείψει χρημάτων, και τότε θα δούμε το πραγματικό πρόσωπο του Κινέζου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.