#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2010 15:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το διαδίκτυο κινδυνεύειΤο διαδίκτυο, όπως το ξέρουμε σήμερα, κινδυνεύει. Κάποιες από τις σημαντικότερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών του πλανήτη, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις, με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα δίκτυο δύο πυλώνων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι γίγαντες του χώρου, που ήδη μονοπωλούν τα ΜΜΕ και τη διασκέδαση, θα αποκτήσουν πρόσβαση και στην επερχόμενη «νέα, γρήγορη γενιά» ίντερνετ, που εξελίσσουν οι εταιρίες του χώρου, ενώ οι υπόλοιποι «παρακατιανοί», θα μείνουν με τη παλιά τεχνολογία. Επομένως, προκύπτει μια σοβαρή απειλή για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, το εμπόριο, και την απρόσκοπτη μετάδοση των πληροφοριών, η οποία δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η υπηρεσία του διαδικτύου που διαθέτετε, σας προσφέρει πολλές επιλογές όσον αφορά στο επίπεδο πρόσβασης σε αυτό. Με αντάλλαγμα μια μικρή συνδρομή, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και σε εκατοντάδες δημοφιλείς ιστότοπους, που θα ελέγχονται όμως από τους μεγάλους των ΜΜΕ, μέσω της νέας και πιο γρήγορης γενιάς ίντερνετ. Με λίγα παραπάνω χρήματα, θα έχετε πρόσβαση σε χιλιάδες ιστότοπους. Τέλος, με το πλήρες πακέτο, θα έχετε δυνατότητα πρόσβασης σε ολόκληρο το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των σελίδων που συνεχίζουν, αγκομαχώντας, να προβάλλονται στο παλιό αργό διαδίκτυο. Θα σας άρεσε κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι.

Τα εκατομμύρια των ιστότοπων που θα αρνηθούν ή που δεν θα μπορούν να πληρώσουν το υψηλό αντίτιμο για να μπουν στο υπερταχύ νέο ίντερνετ, θα αρχίσουν να χάνουν τους επισκέπτες τους, και αργά ή γρήγορα θα μαραζώσουν. Ποιος θα μείνει μαζί τους, όταν θα υπάρχει μια εναλλακτική και σαφώς πιο φρέσκια τεχνολογία; Για παράδειγμα, ποιος σήμερα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη μέθοδο dial-up; Σχεδόν κανένας.

Εδώ και πολύ καιρό, οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου επιθυμούν διακαώς να τους επιτραπεί να πουλάνε τη γρήγορη πρόσβαση σε αυτόν που θα προσφέρει τα περισσότερα. Τα κέρδη τους προβλέπονται αστρονομικά. Το μόνο εμπόδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή απέναντι σε αυτά τα σχέδια είναι η διαδικτυακή ουδετερότητα. Μέχρι σήμερα, σχεδόν κάθε πληροφορία που μεταδίδεται, αντιμετωπίζεται με ισότητα. Όταν ένα πακέτο πληροφοριών εισέλθει στον κυβερνοχώρο, κατευθύνεται στον προορισμό του ελεύθερα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ταυτότητα του πελάτη ή η σημαντικότητα της πληροφορίας του. Κάποιοι όμως, πολύ ισχυροί, επιδιώκουν να τα αλλάξουν όλα αυτά. Το σκεπτικό τους είναι, το διαδίκτυο να αρχίσει να λειτουργεί περίπου όπως η καλωδιακή τηλεόραση.

Πρόσφατα, μια συμφωνία σχετικά με την διαδικτυακή ουδετερότητα, μεταξύ των Google και Verizon, προκάλεσε αναταραχή. Σύμφωνα με τον τύπο, «Οι δυο γίγαντες έστρωσαν το δρόμο για ένα μελλοντικό διαδίκτυο δυο πυλώνων, στο οποίο οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν παραπάνω, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι υπηρεσίες τους…».

Αν πάμε κατά εκεί, οι μεγάλες εταιρίες που ελέγχουν τα ΜΜΕ, με τα απεριόριστα κονδύλια τους, θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν από επάνω. Το μέλλον του διαδικτύου κινδυνεύει. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις για ένα νέο ευρυζωνικό διαδίκτυο που μας έρχεται. Όπως γράφει η Daily Mail, η Verizon παραδέχεται πως η συμφωνία με την Google αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου ξεχωριστού ευρυζωνικού ίντερνετ, που δεν θα έχει σχέση με το κανονικό, και που θα συμπεριλαμβάνει υπηρεσίες healthcare, 3D video, και gaming.

Οπότε, τι μέλλει γενέσθαι αν όντως στηθεί ένα τέτοιο ευρυζωνικό διαδίκτυο; Το πιο πιθανό είναι πως οι πάντες θα θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό. Και αυτός είναι ο σκοπός. Οι μεγάλοι κυρίαρχοι των παραδοσιακών ΜΜΕ, έχουν καταλάβει προ πολλού, ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί του διαδικτύου. Το νέο αυτό μέσο έχει δώσει φωνή στον απλό άνθρωπο, και πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη καινοτομία στην ελεύθερη διάχυση των πληροφοριών, από την εποχή του Γουτεμβέργιου. Οι γίγαντες λοιπόν, έχασαν το μονοπώλιο τους. Ο κόσμος δεν είναι πλέον αναγκασμένος να προστρέχει σε αυτούς για να μάθει τα νέα ή για να διασκεδάσει. Η άνοδος των εναλλακτικών μέσων είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες των τελευταίων δεκαετιών. Η πληροφορία κυκλοφορεί σήμερα πολύ πιο ελεύθερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας μας.

Τα μεγάλα όμως συμφέροντα θέλουν να κλείσουν τα εναλλακτικά αυτά μέσα. Και θέλουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατό, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως πλησιάζουμε σε μια κρίσιμη φάση για το διαδίκτυο. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσει η εποχή που όλες ουσιαστικά οι πληροφορίες θα περνούν μέσα από αυτό. Τηλεφωνία, τηλεόραση, ενημέρωση, όλα θα γίνουν ένα. Η μάχη για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο του επερχόμενου μέσου, είναι σκληρή. Τρισεκατομμύρια δολαρίων παίζονται, ανάλογα με το προς τα πού θα στραφεί το διαδίκτυο στο εγγύς μέλλον.

Τι θα επιλέξουμε λοιπόν; Ένα δίκτυο ιδιωτικών επί πληρωμή λεωφόρων, όπου οι μεγάλοι θα ελέγχουν και πάλι το τι βλέπουμε και το τι σκεφτόμαστε; Ή ένα ελεύθερο, ουδέτερο ίντερνετ, όπου οι πληροφορίες θα μεταδίδονται επί ίσοις όροις, και όπου ο καθένας μας θα μπορεί να συνεισφέρει;

S.A. (Prison Planet)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pankalos avatar
  Pankalos 06/09/2010 15:55:52

  Σωστά, και τις πρώτες Autobahn στη Γερμανία τις έφτιαξε ο Χίτλερ.

 2. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 06/09/2010 15:56:44

  Μα πόσο άκυρο είναι αυτό το άρθρο. Δηλαδή συγνώμη σήμερα που υπάρχουν συνδέσεις των 2,4,8,24 Mbps και αναλόγως μπορείς να πληρώνεις διαφορετική συνδρομή το ίδιο πράγμα δεν είναι; Δηλαδή πως άλλιως θα πάμε στα δίκτυα των 100Mbps για τους ιδιώτες; Χωρίς κόστος; Λέω ιδιώτες διότι τα ακαδημαικά ιδρύματα και ινστιτούτα της χώρας έχουν ήδη τέτοιες συνδέσεις και πιστέψτε με μιλάμε για άλλα κόσμο. Για όσους κάνουν downloads ένα μόνο θα τους πω : 6-8 Μb/sec.

  • anonymous avatar
   anonymous @ H pena tis orghs 06/09/2010 16:18:33

   Τα γρήγορα δίκτυα είναι ανάγκη των εταιριών και όχι του καταναλωτή. Θέλουν να δώσουν τηλεόραση τηλέφωνο ραδιόφωνο ιντερνετ κλπ σε υψηλότατη ποιότητα και ανάλυση (όπου αυτή απαιτείται) και χρειάζονται γρήγορα δίκτυα. Εγώ που γράφω π.χ. εδώ μέσα και με 2 ΜΒ βολεύομαι.

   Ήδη είναι δυνατή με τις υπάρχουσες υποδομές η παροχή μέσω VDSL εξαιρετικά γρήγορου ίντερνετ ακόμη και σε ιδιώτες. Απλά ο κόσμος δε χρειάζεται κάτι παραπάνω, βολεύεται με ότι έχει. Εγώ βολεύομαι με τα @ ΜΒ γιατί δεν κατεβάζω.

   Για την ανάρτηση και τους ευσεβείς πόθους των εταιριών. Εγώ και ο καθένας από εσάς πληρώνουμε 15 Ευρώ πάγιο για τηλ. και άλλα τόσα και παραπάνω για το ίντερνετ. Δε μας χαρίζει κανένας τίποτε. Πληρώνουμε κάθε μήνα και μάλιστα αδρά. Καλά θα κάνουν λοιπόν οι διάφοροι να σταματήσουν να κάνουν σχέδια επί χάρτου.

 3. Orestios avatar
  Orestios 06/09/2010 16:12:45

  Ο Ομπάμα έχει πεί εδώ και έναν χρόνο ότι το ίντερνετ πρέπει να "ελεγχθεί"

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Orestios 06/09/2010 16:17:15

   Μικρά κορίτσια έχει, δεν θα τους πνίξει τους τσοντάδες;
   Σαν κουνέλια!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Ο Θείος 06/09/2010 16:27:15

    Αυτό μάλλον δεν είναι το πρόβλημά του.

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ Orestios 06/09/2010 16:40:55

   Ακριβώς Ορέστιε! Θα βρουν τρόπο να καθυποτάξουν τις φωνές που δεν ελέγχουν σήμερα! Θα γίνει κάτι ανάλογο με την τηλεόραση, που όποιο κανάλι κι αν επιλέξεις απροκάλυπτα ή με ελαφρά συγκάλυψη, στηρίζει τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης και προβάλει σκανδαλωδώς τα δεκανίκια και τα εξαπτέρυγά της!
   Θα έχουμε προσβασιμότητα δύο ταχυτήτων, η οποία και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επιλογή της μιας! Κάτι σαν την προτίμηση στην έγχρωμη από την ασπρόμαυρη TV.
   Αν πεισθούν πως η καθολική και ισότιμη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο βλάπτει σοβαρά την «υγεία» τους θα το κάνουν, λόγω βαθειάς «δημοκρατικής συνείδησης» που διαθέτουν οι επίδοξοι ηγέτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης!

   • athamas avatar
    athamas @ Αφροδίτη 06/09/2010 17:53:33

    Θα προσπαθήσουν.
    Το ότι θα προσπαθήσουν δεν σημαίνει πως θα το πετύχουν κιόλας.
    Εννοώ το να φιμώσουν το διαδίκτυο.
    Όσο για το παράδειγμα της τηλεόρασης βλέπουμε που έφτασε.
    Να μην βλέπει σχεδόν κανένας ενημερωτικές εκπομπές απ την τηλεόραση επειδή όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουν το παραμύθι που προσπαθούν - αλλά ΔΕΝ καταφέρνουν - να μας πουλήσουν.
    Και όλοι ψάχνουν την εναλλακτική ενημέρωση στο διαδίκτυο, για την ώρα τουλάχιστον.
    Όταν λοιπόν το διαδίκτυο θα τεθεί υπό «έλεγχο» τότε όλοι μας θα βρούμε άλλες εναλλακτικές.
    Πιθανόν και ανεξάρτητα δίκτυα επικοινωνίας και ενημέρωσης που θα δημιουργήσουμε μόνοι μας. γιατί όχι; Δικούς μας «παρόχους» ελεγχόμενους από «εμάς».
    Ή θα ξαναρχίσουμε να βγαίνουμε στα καφενεία και στις πλατείες και στα διάφορα στέκια για να συζητάμε και θα ξαναγίνουμε κοινωνικά όντα στην πραγματική ζωή και όχι στην εικονική.
    Θέλω να πω πως κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο να σκέφτεται, να εκφράζεται, να επικοινωνεί, να αντιδρά, να συμετέχει, να αντιστέκεται, να διαλέγεται.
    Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει την ανθρώπινη φύση.
    Αν κάποιος κάποτε το καταφέρει τότε το ελεγχόμενο αυτό «είδος» δεν θα είναι άνθρωπος, θα είναι μηχανή.

    Ε δεν νομίζω να επιτρέψουμε να σταμτήσουν το μυαλό μας να σκέφτεται!
    Φύσει αδύνατον!

 4. The Saint avatar
  The Saint 06/09/2010 16:28:29

  Και ποιός είπε ότι ΣΗΜΕΡΑ το δικτυο δεν ελέγχεται?
  Ξεχασαμε οτι ίσχυεί στην ΕΕ (και όχι μόνο) αντιτρομοκρατικός νόμος (τρομάρα τους) όπου με ειδικο s/w και H/W ελέγχονται ήδη οι επικοινωνίες μέσω net?
  Και καταγράφονται όλα τα e-mail π.χ. που αναφέρουν "υποπτες" λέξεις, όπως "πρόεδρος", "βομβα", "πιστόλι" κλπ...
  Ηδη αυτό το κείμενο που γράφω τώρα πρέπει να έχει σημάνει συναγερμό στα αντίστοιχα κέντρα ελεγχου...
  Καρντάσια, ο Μεγάλος Αδελφός είναι ΗΔΗ εδώ, και μη νομίζετε ότι δεν ξερουν ποιοί είμαστε ο καθένας εδώ μέσα με όλα όσα γράφουμε...
  Αν το νομίζετε, πλανάσθε πλάνην οικτράν...

  • athamas avatar
   athamas @ The Saint 06/09/2010 18:02:17

   Εντάξει, ξέρουμε πως ότι γράφεται στο διαδίκτυο μπορεί να βρεθεί - όχι πάντα αλλά τις περισσότερες φορές - το πότε, ποιός, πού κλπ το έγραψε.
   Αυτό δεν σημαίνει πως μας έχουν κιόλας φιμώσει, τουλάχιστον εγώ γράφω ότι μου κατεβάσει η κούτρα μου.
   Αν βέβαια εννοεί κάποιος πως το διαδίκτυο δεν θα πρέπει να έχει κανέναν έλεγχο και να μείνει έρμαιο στα χέρια των πάσης φύσεως εγκληματιών διαδικτυακών και μή τότε με βρίσκει αντίθετο.
   Αν - που συμβαίνει - διακινείται υλικό παράνομο καλώς το διαδίκτυο κάνει και ελέγχεται.
   Δεν θα αφήσουμε τους παιδεραστές και κάθε διεστραμμένο να κάνει ότι θέλει στο διαδίκτυο όπως δεν θα τον αφήναμε και στην πραγματική ζωή.
   Τώρα βέβαια με πρόσχημα αυτούς τους πραγματικά εγκληματίες επιχειρείται μία γενικότερη φίμωση του διαδικτύου. Γνωστές ιστορίες και απ την κανονική ζωή. Δεν αλλάζει κάτι. Η εξουσία θελει να ασκεί έλεγχο στα πάντα.

   Για την ώρα πάντως ο μεγάλος αδερφός (βλέπε google :lol:) παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα χωρίς όμως να μας περιορίζει το δικαίωμα έκφρασης οπότε ας παρακολουθεί. Και τι έγινε δλδ; Έχουμε να κρύψουμε κάτι;

   Αν ζορίσουν τα πράγματα στο μέλλον βλέπουμε τι και πως.

 5. καινός avatar
  καινός 06/09/2010 17:03:23

  Γνωστό εδώ και τουλάχιστον 2 έτη στους παροικούντες...

  http://www.blackouteurope.eu/

  Υπάρχουν και χειρότερα, που ευτυχώς δεν τους βγαίνουν προς το παρόν.

  http://www.youtube.com/watch?v=8yltGVnnvho

 6. F avatar
  F 06/09/2010 17:51:53

  Ἤδη οἱ ἑταιρεῖες διαδικτυακῶν ὑπηρεσιῶν ξανακτίζουν "σιλό", ὥστε νὰ περιορίσουν τὴν πρόσβαση καὶ να δημιουργήσουν νέα μαντριά. Μιὰ ματιὰ στὸ πῶς δουλεύει τὸ music.yahoo.com (νέο ὄνομα τοῦ ἐξαγορασμένου πρωτοποριακοῦ launchcast, μέσω τοῦ ὁποίου μποροῦσες νὰ δημιουργήσεις τὸν προσωπικό σου ραδιοφωνικὸ σταθμό) ἤ τοῦ youtube ὅπου στὰ περισσότερα video ἀπαγορεύεται ἡ προβολὴ ἐκτὸς ΗΠΑ (λόγω δικαιωμάτων, ἔστω κι ἄν αὐτὰ εἶναι 30 ἐτῶν παλιά) δείχνει τὸ δρόμο.

 7. tony avatar
  tony 06/09/2010 18:16:43

  ..Το σκεπτικό τους είναι, το διαδίκτυο να αρχίσει να λειτουργεί περίπου όπως η καλωδιακή τηλεόραση.......................................
  Δεν γίνεται.
  Τα social media νικησανε.
  Παγκόσμια και οριστικά.
  Είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του 21 αιώνα.Της δεκαετίας που πέρασε.
  Τα δίκτυα θα γίνουν ποιο γρήγορα και ποιο μεγάλα και όσο ποιο πολύ μεγαλώνουν τόσο ποιο πολύ υλικό θα χρειάζονται.
  Δεν ξέρω από τι άλλο μπορεί να κινδυνεύει το διαδίκτυο πάντως όχι από κάτι σαν καλωδιακή τηλεόραση.

 8. Άργος avatar
  Άργος 06/09/2010 18:34:09

  Ένα στοιχείο που δεν σχολιάσθηκε παρά μόνο από τον anonymous 16:18 λιτά, είναι το κόστος για τον τελικό χρήστη.

  Εάν αυτά σχεδιάζονται για μια κοινωνία ευμάρειας, πράγματι θα καταναλώνονται. Έτσι που πληρώνουμε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, την δυνατότητα για "γρήγορο Ίντερνετ", δύσκολα θα προωθήσουν τέτοιο προϊόν.

  Ας ληφθεί υπ' όψη ότι η περιστολή των εξόδων του ιδιώτη στην Ελληνική πραγματικότητα, αρχίζει να επηρεάζει ήδη και τις ευρυζωνικές συνδέσεις - περισσότερο φαίνεται στην κινητή τηλεφωνία ήδη.

  Δεν ξέρω πόσοι αγοράσατε έναν αποκωδικοποιητή για κάθε συσκευή τηλεόρασης που έχετε. Dial-up, γιατί όχι αν είναι μόνο για την αλληλογραφία μου και ένα τέταρτο ή μισή ώρα ειδήσεις αφού έτσι ή αλλιώς, το βράδυ (με την φθηνή χρέωση dial-up) υπάρχει ο χρόνος. 30 ευρώ το ADSL, και άλλα 70 τα πολλά τσιγάρα, έβγαλα το ρεύμα και το τηλέφωνο του μήνα!

  • καινός avatar
   καινός @ Άργος 06/09/2010 23:32:01

   30€ η ADSL? εγώ γιατί με έχω internet και τηλέφωνο με 19€;

   Κακά τα ψέμματα... το Internet είναι πλέον και στην Ελλάδα πάμφθηνο. Η ποιότητα σε όλους τους παρόχους (εξαιρουμένης της otenet) είναι συζητήσιμη, αλλά όχι ότι είναι και ακριβό...

   • theod avatar
    theod @ καινός 07/09/2010 01:40:07

    Mάλλον κενός πρέπει να λέγεσαι - εμείς έχουμε ΟΤΕΝΕΤ και πάμε μια χαρά εσύ αγόρασε από αλλού και μακάρι να μην σου χαλάσει και ψάχνεις για service.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ καινός 07/09/2010 15:24:51

    Και ο καινός, την ΟΤΕΝΕΤ επευφημεί σε ποιότητα. Μάλλον παρανόησες.

 9. Dimitris D avatar
  Dimitris D 07/09/2010 11:44:52

  Δεν έχουμε ανάγκη τις ταινίες τους και τα παιχνίδια τους και τα βίντεο τους.
  Υπάρχει το http://www.awmn.net/ που λειτουργεί ανεξάρτητα.

  • rage avatar
   rage @ Dimitris D 09/09/2010 09:38:14

   Τα τοπικά ασύρματα δίκτυα θα είναι η - ήδη έτοιμη - απάντηση του κόσμου σε όποια προσπάθεια χειραγώγησης του διαδικτύου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.