#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το διαδίκτυο και ο ανθρώπινος εγκέφαλοςΠολλά γράφονται τελευταία για το πώς το διαδίκτυο μετατρέπει την εγκεφαλική μας ουσία σε πουρέ. Το πιο διεξοδικό βιβλίο επί του θέματος είναι το The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains, του Nicholas Carr. Δεν είναι ιδιαίτερα τεχνοφοβικό, αλλά τα συμπεράσματα του σίγουρα δεν ικανοποιούν αυτούς που είναι εθισμένοι στο να διαβάζουν το πολύ 140 χαρακτήρες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το διαδίκτυο μας κάνει πιο χαζούς αλλά και πιο αφηρημένους. Το  εύλογο ερώτημα βέβαια που τίθεται εδώ, είναι πως μπόρεσε ο εκδότης να πουλήσει ένα βιβλίο το οποίο υποστηρίζει ότι κανένας δεν διαβάζει βιβλία; Βέβαια,  όλοι αυτοί που ξοδεύουν το χρόνο τους σερφάροντας και διαβάζοντας e-mails, Facebook, κλπ. θα είναι ήδη πολύ αφηρημένοι ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν και να τελειώσουν το βιβλίο. Υπάρχουν όμως και άρθρα σε εφημερίδες, όπως αυτά στη The New York Times, που ισχυρίζονται πως οι ηλεκτρονικές μας συνήθειες «εισβάλλουν στο μυαλό, και αυξάνουν τα επίπεδα στρες, δυσκολεύοντας τη δυνατότητα για συγκέντρωση».

Ο ισχυρισμός ότι το Google μας κάνει χαζούς, είναι της μόδας. Ο συγγραφέας θεμάτων νευροφυσιολογίας Jonah Lehrer, έχει ήδη ξεκινήσει  μια online διαμάχη με τον Nicholas Carr όσον αφορά στο τι πιστεύει η επιστήμη για τις επιπτώσεις του διαδικτύου στον ανθρώπινο εγκέφαλο.  Θυμίζει μάλιστα πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια οδηγούν σε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση νοητικών πράξεων, στην οπτική αντίληψη, και στην εστιασμένη προσοχή. Και προσθέτει πως οι αναζητήσεις στο Google, αποδείχθηκε πως αυξάνουν τη δραστηριότητα στον οπισθοπλάγιο εγκεφαλικό φλοιό.

Όπως κάθε επιστημονική διαμάχη για το ανθρώπινο μυαλό, έτσι και εδώ,  το πρόβλημα είναι πως η υπάρχουσα βιβλιογραφία είναι τσαπατσούλικη και πολυσύνθετη. Αν και τα εγκεφαλογραφήματα φαίνονται ωραία, έχουν τα όριά τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο τομέα της ψυχολογίας. Πως θα μπορούσαμε να μετρήσουμε τις μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιδράσεις της διαδικτυακής ανάγνωσης,  όταν τα ηλεκτρονικά αυτά μέσα στα οποία και διαβάζουμε (ιντερνέτ, iPhone, iPad κλπ) είναι σχετικά πρόσφατα και συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν;

Ίσως μια μέρα στο μέλλον να μπορέσουμε να κοιτάξουμε προς τα πίσω και να δούμε τι ακριβώς έγινε στο μυαλό μας (αν ακόμη το διαθέτουμε ως τότε) εξαιτίας του διαδικτύου. Σήμερα όμως είναι ακόμη νωρίς για κάτι τέτοιο.
(Newsweek)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 09/06/2010 10:50:56

  Αυτό που νομίζω ότι είναι αρνητικό στο Internet σχετίζεται με την ανάλογη επίπτωση του κινητού τηλεφώνου.
  Κάποτε αποστηθίζαμε και κανένα αριθμό τηλεφώνου.
  Σήμερα αν ξεχάσουμε το κινητο σπιτι ή το χάσουμε...χανόμαστε από τον κόσμο.
  Κάποτε πριν φύγουμε από το σπίτι ή το χώρο εργασίας μας,οργανώναμε τις εκκρεμότητές μας,τα ραντεβού μας,κάναμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις και αυτό ήταν υπέρ της...νόησης,υπέρ της συγκρότησης της σκέψης,υπέρ της τακτικής "αρχειοθέτησης"πραγμάτων και ιδεών στο μυαλό μας.
  Σήμερα φεύγουμε με την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπίσουμε όποια κατάσταση όταν προκύψει και όταν το θυμηθούμε.
  Αυτό είναι άσχημο κυρίως για τους νέους που δεν εθίζονται να προγραμματίζουν.
  Το Internet πάλι μας εθίζει να μη μαθαίνουμε.
  Κινδυνεύουμε-κυρίως πάλι οι νέοι-να αρκούμαστε στο ότι η γνώση ΑΠΛΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ κάπου εκεί και να αποφεύγουμε να την κάνουμε κτήμα μας.
  Αυτή δε η συνέπεια καταργεί τη ΣΚΕΨΗ.
  Καταργεί εκείνη την άδηλη πολλές φορές διαδικασία της νόησης που επεξεργάζεται δεδομένα και προάγει τη σοφία.

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ ΣΟΝ ΠΕΝ 09/06/2010 22:13:38

   ΣΟΝ ΠΕΝ δεν ανέφερες ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η γνώση μπορεί να είναι κάπου εκεί αλλά επίσης είναι πολύ εύκολο να την βρεις. Παλιά έπρεπε να αρκεστούμε σε κάποια εγκυκλοπαίδεια που ίσως υπήρχε στο περιβάλλον μας, ενώ τώρα η πρόσβαση στη γνώση είναι πολύ πιο γρήγορη και σε πολύ περισσότερες πηγές.

   Επίσης η απομνημόνευση δε σημαίνει απαραίτητα γνώση. Η τριβή μέσα από προκλήσεις και εμπειρία είναι που δημιουργεί την πραγματική γνώση.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Giorgos 10/06/2010 08:43:47

    Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/06/2010 16:19:18

  Η "χορηγια" και ο Ελληνικος Ανθρωπινος Εγγεφαλος.
  Βαφτιζω το χρηματισμο και τα μαυρα τα ξεπλυμενα - χορηγια, εχω τα μεσα να αναμεταδιδουν τον ορισμο και ο εγγεφαλος μας περνει εντολες ακομη και στον υπνο. Μετα μας φερνουν τις λιστες με τις οικοσκευες, δε μας φερνουν δημοσιοκαφρους ξελπυμενους, και μας κρυβουν τα 99εκ μιζες.
  "Αυτή δε η συνέπεια καταργεί τη ΣΚΕΨΗ" δανεικο απο ΣΟΝΠΕΝ... αυτα ειναι


  ΠΠ

 3. Ένα Πρόβατο avatar
  Ένα Πρόβατο 09/06/2010 19:37:41

  Είτε το θέλουμε είτε όχι η μεγαλύτερη πνευματική επανάσταση αυτή τη στιγμή είναι η τεχνολογία.Πάντοτε όμως συμβαίνει το ίδιο πράγμα,το παλιό έχει την τάση να ελέγξει το νέο,γι αυτό και θα αναπτύξει(το παλιό) οποιαδήποτε θεωρία για να το υποβαθμίσει(το νέο) γιατί δε μπορεί να το κατανοήσει και να το αφομοιώσει.
  Η άποψη μου είναι ότι τα συν του διαδικτύου είναι τόσα περισσότερα από τα πλήν που δε μου αφήνει χρόνο για να ασχοληθώ μ αυτα(τα πλήν)

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Ένα Πρόβατο 10/06/2010 08:48:12

   Ενα Πρόβατο

   Συμφωνώ γενικά.
   Ομως ας επιλέξουμε εκείνον τον τρόπο χρήσης που θα περιορίζει τα αρνητικά για να μη καταντήσει το διαδίκυο σαν τη μάσκα οξυγόνου στο βαρειά πάσχοντα αναπνευστικό ασθενή.

 4. Κώστας Μανίκας avatar
  Κώστας Μανίκας 09/06/2010 19:40:12

  Οι όποιες συνέπειες του διαδικτύου θα αποδεχτούν μετά από πολλά χρόνια και θα αφορούν την υπερβολή στη χρήση ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, εφήβους, που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πλήρως την κριτική στάση και δεν μπορούν ακόμα να ισορροπήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

 5. ποσα απιδια βανει ο σακος avatar
  ποσα απιδια βανει ο σακος 10/06/2010 00:38:10

  Το διαδίκτυο δεν μας κάνει πιο χαζούς.
  Η τεχνοφοβία και η ισλαμολαγνεία είναι δυο κύρια γνωρίσματα του σύγχρονου αριστερίστικης διαλεκτικής που προωθείται απο τη Νεα Τάξη.
  Αειφόρος ανάπτυξη με πάμφθηνα εργατικά χέρια γίνεται να υπάρξει εφόσον τα χέρια αυτά είναι μηχανικά. Αν κοιτάξουμε ψιλά θα δούμε εκατομμύρια κόσμους να μας περιμένουν. Η Νεα Ταξη δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση την αειφόρο ανάπτυξη που φέρνει η τεχνολογία ώστε η ανθρώπινη μάζα να μη μπορέσει να ξεφύγει απο τον έλεγχο της. Η Νεα Τάξη θελει να οργανώνει και να ελέγχει τη διαιωνιζόμενη μετανάστευση πληθυσμών και κεφαλαίων καθώς η μάζα αιώνια θα εμπαίζεται με απραγματοποίητα όνειρα, ενω την ίδια στιγμή οι αναρίθμητες εντάσεις απο αυτό το απάνθρωπο μοντέλο διαχείρισης πληθυσμών ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ισχύ των επικυρίαρχων.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ ποσα απιδια βανει ο σακος 10/06/2010 14:10:36

   ΕΥΓΕ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.