#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2013 13:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δίλημμα του ανασχηματισμούΤο επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να λύσει το πολιτικό σταυρόλεξο του ανασχηματισμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου δύο πράγματα δεν κρύβονται: η έκπληξη και η νευρικότητα. Η πρώτη πηγάζει από τη διάψευση των προσδοκιών ότι «θα άρχιζε η πορεία προς την ανάκαμψη».

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα και διαψεύδονται και όσοι είχαν παράσχει διαβεβαιώσεις στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι το πολιτικό κλίμα διαμορφώνεται υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Και μόνο να ακούσει κανείς τους βουλευτές της ΝΔ, όπως χθες στα γραφεία του κόμματος σε σύναξη που έγινε με τους Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη, κατανοεί ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κομματική βάση.

Το δυστύχημα για τον Σαμαρά είναι ότι μόνο ελάχιστα πεπειραμένα στελέχη, διατύπωσαν ευθέως τις επιφυλάξεις τους και κτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου και τόνισαν την ανάγκη να εξασφαλίσει και πάλι η ΝΔ την επανασύνδεσή της με τα λαϊκά στρώματα που την στήριζαν παραδοσιακά.

Στην πλειονότητά τους όμως τα κομματικά στελέχη και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου παγιδεύτηκαν για ένα μεγάλο διάστημα σε υποθέσεις εργασίας που καταρρέουν  από την ίδια την ζωή και μετατρέπουν την αισιοδοξία σε απογοήτευση.

Τώρα στρέφονται όλοι στον Πρωθυπουργό και ζητούν πρωτοβουλίες. Η πιο χαρακτηριστική από τις ­ υποδεικνυόμενες ­ πρωτοβουλίες είναι η κλασική: ανασχηματισμός.

Επισήμως διαψεύδεται - όπως έγινε χθες βράδυ από τον Σίμο Κεδίκογλου, ύστερα από εντολή του Σαμαρά - αυτό το ενδεχόμενο, αλλά είναι βέβαιον ότι ο Πρωθυπουργός το συζητά.

Το βασικότερο επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που τη συνόδευσαν και χρειάζεται «φρεσκάρισμα». Προς τούτο υπάρχει μια «δεξαμενή στελεχών» που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τόσο το προφίλ όσο και τις επιδόσεις της και αναφέρονται διάφορα ονόματα (αλλά δεν θα τα επισημάνουμε για ευνόητους λόγους), σε συνδυασμό με την ανακύκλωση ορισμένων εν ενέργεια υπουργών και την αντικατάσταση κάποιων αφανών υφυπουργών με πιο δραστήρια μέλη της ΚΟ.

Όσοι βάζουν στοιχήματα δεν θεωρούν πολύ πιθανόν να αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς ένα τέτοιο ρίσκο, κυρίως γιατί θα διαταράξει κάποιες ισορροπίες που ο ίδιος διαμόρφωσε. Και επιπλέον, αν αρχίσει την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος θα υποχρεωθεί να επεκταθεί ως τα πρόσωπα που ο ίδιος ανέδειξε προ οκτώ μηνών πρωταγωνιστές της κυβερνητικής δραστηριότητας. Πάντως όλα είναι ρευστά και ανοικτά, καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει να φρεσκάρει την κυβέρνησή του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πειράζει το οικονομικό επιτελείο της πλατείας Συντάγματος, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας (τα άκουσε και χθες από βουλευτές της ΝΔ) βάλλεται πανταχόθεν, παρά την ισχυρή προστασία που του προσφέρει σε κάθε ευκαιρία το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη, όσοι κρίνουν αναγκαίο το «ανακάτεμα της τράπουλας» αντιτάσσουν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της μια κυβέρνηση της οποίας τα βασικά στελέχη συγκεντρώνουν την μήνιν της κοινής γνώμης και απαριθμούν συγκεκριμένα ονόματα για να αποδείξουν ότι οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν εκ των πραγμάτων τους επιτυχημένους και τους αποτυχόντες.

Οι εισηγητές της αλλαγής προσώπων θεωρούν αναγκαία και την αλλαγή πολιτικής σε πολλούς τομείς, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της αποτελμάτωσης που παρατηρείται σε κρίσιμα μέτωπα.

Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων αποδυναμώνεται πάντως και ένα επιχείρημα όσων πιστεύουν ότι «δεν αλλάζει μια κυβέρνηση εν μέσω της μάχης για την προώθηση του οικονομικού προγράμματος» και «πως θα χαθεί χρόνος με τις αλλαγές».

Το αίνιγμα του ανασχηματισμού πάντως παραμένει, και μαζί του παραμένει και η αβεβαιότητα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με το βαρύ κλίμα στην κοινωνία.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώσταςς Π. avatar
  Κώσταςς Π. 06/03/2013 13:49:30

  Aγαπητέ Μάρκο Αυρήλιε ο "ανασχηματισμός" αυτή τη φορά είναι τόσο βέβαιος όσο και ασήμαντος για την πατρίδα και το λαό.
  Θα γίνει οπωσδήποτε, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη γίνει, διότι με τον ανασχηματισμό οι κυβερνώντες:
  1. Κερδίζουν χρόνο παραμονής στην εξουσία, άρα και χρήμα.
  2. Σε καιρούς ισχνών αγελάδων αποκτούν περισσότεροι πρόσβαση στην έστω μικρότερη κουτάλα.
  3. Ρίχνουν στάχτη στα μάτια καί των επιβλεπόντων και των επιβλεπομένων.
  4. Το πολιτικό πρόγραμμα είναι δεδομένο και δεν αλλάζει ούτε κεραία του: "H ελάχιστη δυνατή εφαρμογή των εντολών της Τρόικας μέχρι την επόμενη δόση".
  5. Καμμιά φορά, δεν αποκλείεται να προκύψει και κάποιο νέο ταλέντο, χρήσιμο στις επιδιώξεις των κυβερνώντων...
  6. Αποπροσανατολίζουν τους λιγώτερο ευφυείς ψηφοφόρους τους.
  7. Δημιουργούν νέους ελπιδιφόρους υποστηρικτές.
  8. Δεν χάνουν τίποτε.

 2. Α avatar
  Α 06/03/2013 14:10:08

  Ανασχηματισμός πρέπει να γίνει όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και σε δεύτερα ή τρίτα στελέχη υπουργείων και διοίκησης, με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοσύνη.
  Ο Σαμαράς πρέπει να προχωρήσει δυναμικά σε αντικατάσταση αυτών που δεν μπορούν ν΄ανταποκριθούν στις απαιτητικές συνθήκες της οικονομίας και στις εξώφθαλμες ανάγκες της κοινωνίας.
  Χωρίς να κοιτάει κομματικές ισορρροπίες, αυτό μας έφαγε όλα τα χρόνια. Επιτέλους οι άξιοι εκεί που πρέπει, χώρο στους σύγχρονους ανθρώπους με γνώση και φαντασία, απομάκρυνση όλων των γραφειοκρατών και αντιπαραγωγικών ανθρώπων.
  Όσο πιο γενναία βήματα κάνει αυτή η κυβέρνηση, τόσο πιο πολύ θα κερδίζει σε ¨έργο¨ αλλά και σε υποστήριξη από τα κοινωνικά στρώματα.

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ Α 06/03/2013 14:21:30

   Τα είπες όλα!!!!!!!!
   Ο χρόνος τελειώνει εδώ!

 3. victoria (true) avatar
  victoria (true) 06/03/2013 14:40:26

  Πέρυσι ακουγόταν ευρέως πως μάζευε δεξαμενή στελεχών (και ορθά) η Συγγρού.
  Τελικά αξιοποιήθηκαν πολιτευτές και τα (πώς το είπατε;) "πιο δραστήρια μέλη της ΚΟ". Με όλο το σεβασμό στις φωτεινές εξαιρέσεις.

  Πολλά άρθρα για τον ανασχηματισμό κάνει ο Μ.Αυρήλιος, κάτι θα ξέρει για να μας τα λέει συνέχεια, ή θέλει να την πει στον Κεδίκογλου. Το κίνητρο αδιάφορο, αλλά μαζί με αυτά εύχομαι να γραφόταν και καμιά γραμμή ουσίας για το middle management που λείπει από το δημόσιο. Κάποιοι υπουργοί και υφυπουργοί είναι ανεπαρκείς, δεν υπάρχει αμφιβολία. Κάποιος γελοίος άλλωστε πάντοτε θα υπάρχει, δεν περιμένει "τέλεια" κυβέρνηση κανείς στον κόσμο. Το θέμα είναι α) να μην επικρατούν οι γελοίοι.... και β) να δουλεύει και το από κάτω σύστημα, γιατί και ημίθεο να φέρει ο Σαμαράς στο δημόσιο, θα παραιτηθεί.
  Τα άλλα είναι πολιτικό κουτσομπολιό. Που δεν ενδιαφέρει καθόλου την κοινωνία.

 4. Queen In Black avatar
  Queen In Black 06/03/2013 14:42:03

  Ο σκηνοθέτης, μάλλον οφείλει άμεσα να επέμβει στο σενάριο και να ανέβει ο ίδιος στη σκηνή αναλαμβάνοντας το ρόλο του απόλυτου πρωταγωνιστή.
  Ο παρών Θίασος έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένων δυνατοτήτων κι αν απαιτήσει να τραγουδήσει τώρα και η ...χοντρή, (κατά το «δεν έχει τραγουδήσει ακόμη η χοντρή»), το δράμα μας θα εξελιχθεί σε τραγέλαφο.
  Το δε απαθές και ταλαιπωρημένο κοινό, χωρίς τροφή, ασφάλεια, όραμα και υπομονή, παραμένει τελείως απρόβλεπτο όσον αφορά τις πιθανές αρνητικές του αντιδράσεις.
  Μία μοιραία ανατροπή καλείστε να εμπνευσθείτε κύριε σκηνοθέτα μου!!
  Οι ταλαντούχοι, ποτέ δεν αρκούνται στα απολύτως....αναμενόμενα.

  • κωστας π. avatar
   κωστας π. @ Queen In Black 06/03/2013 19:47:21

   1000++++++

 5. μακεδων avatar
  μακεδων 06/03/2013 16:18:14

  Δεν φτάνει ο ανασχηματισμός χρειάζεται αλλαγή όλων των γενικών διευθυντών των υπουργείων που δεν σέβονται τους πολίτες απειλούν τους πολίτες και δεν εφαρμόζουν τον νομό καλύπτοντας τα συμφέροντα και έχουν το ακαταδιωκτο άμεση διαθεσιμότητα σ αυτούς τους καρεκλοκενταυρους μην το σκέφτεσαι Αντώνη Σαμαρά κόψε τον γόρδιο δεσμό της κακό διοίκησης του ελληνικού κράτους

 6. GIL avatar
  GIL 06/03/2013 18:02:25

  Ο ανασχηματισμός είναι αναπόφευκτος. Το οικονομικό επιτελείο απέτυχε παταγωδώς και αυτό είναι πρέπει να ανασχηματισθεί πρωτίστως.
  Στο τιμόνι της Οικονομίας απαιτούνται πολιτικά πρόσωπα και όχι διορισμοί υπαλλήλων χωρίς κανένα πολιτικό βάρος.
  Υπό τις συνθήκες αυτές μία Ντόρα είναι μάλλον το φαβορί, άλλωστε έχει έλθει ο κατάλληλος χρόνος να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτόν τον δύσκολο τομέα και να δώσει το στίγμα της.
  Ωσονούπω και οψόμεθα λοιπόν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.