10/11/2009 18:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δίλημμα της ΝΔ: «Γενικόν Μανουβράζ» ή Πολιτική Πρόταση Ελπίδας;Τη φράση «γενικόν μανουβράζ» την οφείλουμε στο Νίκο Τσιφόρο. Περιλαμβάνεται σε μια πληθώρα «μάγκικων» εκφράσεων που κατέγραψε στο βιβλίο του «Τα παιδιά της Πιάτσας» και σημαίνει την προσοδοφόρα διαμεσολάβηση ενός δικτυωμένου προσώπου σε διαφόρων ειδών δουλειές και «δουλειές»… Αλλά, τι σχέση έχει ο Τσιφόρος με τα διλήμματα της Νέας Δημοκρατίας; Λίγη υπομονή...

Στο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ δεν έγινε – ευτυχώς - απλή διεκπεραίωση της τροποποίησης του καταστατικού, αλλά ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Χάρη στην πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά που κατέθεσε συγκεκριμένη ιδεολογική πλατφόρμα, το ένα από τα δύο ελληνικά κόμματα εξουσίας μπήκε σε διάλογο για τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής μας: την κοινωνική δικαιοσύνη στην εποχή της ανοιχτής οικονομίας, το ρόλο του εθνικού κράτους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Στα θέματα αυτά, ο ελληνικός δημόσιος λόγος κυριαρχείται ως τώρα από ιδεολογήματα που στις δυτικές κοινωνίες έχουν ήδη καταρριφθεί, γιατί οδήγησαν σε αδιέξοδα. Όπως η προ πολλού κηδευμένη «πολυπολιτισμικότητα», που παρ’ ημίν προβάλλεται ως το απαύγασμα της «προοδευτικότητας», όχι μόνο από ημιμαθείς διανοουμενίζοντες, αλλά και από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον Γ. Παπανδρέου.

Στον αντίποδα, ο Σαμαράς έθεσε τη συνοχή της εθνικής κοινωνίας ως προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας στο σύγχρονο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, την αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος ως προϋπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης, και την πολιτισμική αυτογνωσία ως προϋπόθεση του κοσμοπολιτισμού. Και με μια εξαιρετικά επίκαιρη παραπομπή στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, απενοχοποίησε επιτέλους τον πατριωτισμό, ως συνώνυμο και όχι αντώνυμο της δημοκρατίας. Το έκανε με τη διαύγεια ενός ανθρώπου ιδεολογικά αποκρυσταλλωμένου, που πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό του και τον αντιλαμβάνεται, όχι ως πολιτική σημαία ευκαιρίας, αλλά ως στοιχείο της προσωπικής του συγκρότησης. Εν τέλει, ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αρχοντιά αλλά και την ανθρωπιά της ελληνικής αστικής τάξης, που είναι (ή θα έπρεπε να είναι) η ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Και το σημαντικότερο, την εκφράζει αβίαστα, με αυθεντικότητα.

Στην πολιτική πρόταση του Α. Σαμαρά, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη αντιπαρατάσσει θολές θέσεις περί «σύγχρονης εποχής», φτηνές ad hominem επιθέσεις (τύπου Μεϊμαράκη), και πάνω απ’ όλα, την εικόνα ενός έμπειρου «συστήματος εξουσίας», ικανού δήθεν να επαναφέρει την παράταξη στην εξουσία και διεπόμενου, υποτίθεται, από «ρεαλισμό» και διαχειριστική ικανότητα, την οποία συχνά προσπαθεί να αποπνέει η κ. Μπακογιάννη στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

 Ανταποκρίνεται αυτή η εικόνα στην πραγματικότητα; Ας το εξετάσουμε...

 Η κυρία Μπακογιάννη δε στερήθηκε ευκαιριών να μας αποδείξει αν διαθέτει διοικητικές ικανότητες: Υπουργός Πολιτισμού το 1992-93, Δήμαρχος Αθηναίων το 2002-2006, και Υπουργός Εξωτερικών το 2006-2009. Κι όμως: από το Υπουργείο Πολιτισμού «πέρασε και δεν ακούμπησε». Από το Δήμο Αθηναίων ομοίως, παρ’ ότι ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο της παρείχε ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εφαρμογή πολιτικής – προφανώς το πρόβλημά της ήταν η ανυπαρξία πολιτικής… Κι όσο για το Υπουργείο Εξωτερικών, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: τον παραγκωνισμό έμπειρων διπλωματών χάριν του γιου της; Ή την έλευση του Σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα με αεροσκάφος φέρον τα διακριτικά “Makedonija”; Ας μείνουμε απλώς στις «ατυχείς» δηλώσεις της υπέρ της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας σε Τσεχία / Πολωνία, που υπονόμευσαν την πολιτική προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ τελικά το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας εγκαταλείφθηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ… Δεν υπάρχει σαφέστερο τεκμήριο κοντόφθαλμης εξωτερικής πολιτικής από αυτές.

 Στην πραγματικότητα, καμία από τις κυβερνητικές θητείες της κυρίας Μπακογιάννη δεν υπήρξε επιτυχής, γιατί καμία δεν διεπόταν από σαφή πολιτική αντίληψη με αντίστοιχους στόχους. Δεν είναι ανεξήγητο αυτό, για ένα πρόσωπο χωρίς ιδιαίτερα εφόδια, σπουδές ή αυτόνομη πολιτική υπόσταση, που απλώς κληρονόμησε ένα σύστημα γνωριμιών και επιρροής δημιουργημένο από την προηγούμενη γενιά της οικογένειας. Το δυστύχημα της Ντόρας Μπακογιάννη είναι ότι ο πατέρας της Κ. Μητσοτάκης (ασχέτως κρίσεων για τη συνολική του πορεία) υπήρξε τουλάχιστον σοβαρός νομικός, εξέχων κοινοβουλευτικός και ικανός υπουργός σε αρκετά υπουργεία, πριν διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ. Η κόρη του δεν μπορεί να επικαλεστεί τίποτα τέτοιο. Ό,τι διατηρεί η κ. Μπακογιάννη από το «σύστημα Μητσοτάκη» δεν είναι η ικανότητα. Είναι ακριβώς αυτό που επί Τσιφόρου ονομαζόταν σκωπτικά «γενικόν μανουβράζ». Και περιλαμβάνει από «χατίρια» σε «φίλιες» αεροπορικές εταιρίες μέχρι απλήρωτα τιμολόγια ηλεκτρικών συσκευών…

 Αντίθετα με την κ. Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αφήσει έργο, αλλά και πολιτικό στίγμα, σε μια σειρά υπουργείων. Δεν είναι μόνο η θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών και η γνωστή σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ούτε είναι μόνο η θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την υποδειγματικά λιτή αλλά πλήρη συμβολισμών, τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Κάτι που ξεχνούν πολλοί είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς το 1989, σε ηλικία 38 μόλις ετών, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, και διαχειρίστηκε με επιτυχία την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση που είχε κληροδοτήσει στη χώρα το ΠΑΣΟΚ. Και πέρα από την ικανή διαχείριση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αποτύπωσε με μια απλή κίνηση το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κεντροδεξιάς: όχι με ρουσφέτια για ολίγους, αλλά  καταργώντας την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο - για όλους.

 Επομένως η υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά επί της Ντόρας Μπακογιάννη δεν αφορά μόνο την «ψυχή του νεοδημοκράτη» όπως λένε πολλοί. Αφορά και αυτήν, γιατί ο Σαμαράς εκφράζει την ψυχή αυτή με γνησιότητα και αμεσότητα. Εξ ίσου, όμως, αφορά και την πολιτική αποτελεσματικότητα. Γιατί η αποτελεσματικότητα προϋποθέτει πολιτική στόχευση, και η κ. Μπακογιάννη δεν διαθέτει τέτοια. Παρά τον τεχνητό επικοινωνιακό «αέρα», η αποτελεσματικότητα της κόρης του Κ. Μητσοτάκη εξαντλείται στο «γενικόν μανουβράζ» του συστήματος επιρροής του πατέρα της. Αλλά από «γενικόν μανουβράζ», προσποιητά χαμόγελα και απλήρωτα τιμολόγια έχει μπουχτίσει αυτός ο τόπος…. Διψάει για μεστό πολιτικό λόγο και σαφές πολιτικό στίγμα, που να δίνει ελπίδα για το σήμερα και πυξίδα για το κυβερνητικό έργο του αύριο. Ο Αντώνης Σαμαράς για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο επιλογή ψυχής, αλλά και επιλογή ουσίας. Είναι, εν τέλει, η μόνη επιλογή.

 Σ.Δ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Qwerty avatar
  Qwerty 10/11/2009 19:23:45

  Ο Σαμαράς αυτή τη περίοδο είναι το πουλέν μας.
  Αριστερών τε και δεξιών.
  Έχουμε ποντάρει πάνω του πολλά και πολλοί.

  Οι πασόκοι που πήγαν κουτσαίνοντας στη κάλπη για να στηρίξουν θολές μεταπαπανδρεϊκές παρλαπίπες, τώρα πια ελπίζουν σε μια πιο σοβαρή δεξιά πάνω στους ώμους του Antonis. Στο κάτω κάτω, το πασόκ ήταν, είναι και θα παραμείνει η καλύτερη δεξιά λύση απέναντι σε μια λανθασμένη δεξιά. Σε κάθε περίπτωση, μια κανονική (ορθή) δεξιά που ΔΕΝ στηρίζεται στα κατακάθια, είναι πάντα καλύτερη απ' το καλύτερο πασόκ που στηρίζεται στους ταξιτζίδες.

  Οι αριστεροί που πήγαν υπό το βάρος των μεταπολιτευτικών αναμνήσεών τους στη κάλπη για να δώσουν την ελεημοσύνη τους στο πεθαμένο ΚΚΕ και στον ανόητο (βλαμμένο;) Σύριζα. Αυτοί βλέπουν καθαρά ότι τα παιχνίδια με το πασόκ που όλη αυτή τη περίοδο παίζουν χωρίς να ντρέπονται, θα καταλήξει σε μια παπαριά ολκής: ήτοι να μείνουν για πάντα εκτός βουλής μόλις το πάρει είδηση ο κόσμος.

  Οι δεξιοί είναι οι λιγότερο ενδαφερόμενοι και ενδιαφέροντες. Αυτοί έχουν μείνει πολύ πίσω απ' τα πράγματα. Ελπίζουν σε ένα νέο πασόκ που θα βροντοφωνάξει ένα νέο "ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣ' ΤΑ ΟΛΑ" για να πάρουν κι αυτοί οι φουκαράδες. Είναι άλλωστε 20 χρόνια στη πείνα.

  Antonis λοιπόν, και τα μυαλά στα κάγκελα.
  Και χωρίς πλάκα, είναι πράγματι έξυπνος και σοβαρός.
  Επιμένω στο "έξυπνος" γιατί σιχαθήκαμε να κάνουμε αβάντες στο ζευγάρι των ΚΚ και ΓΑΠ.

  Αμήν να τελειώσουμε με δαύτους και ας μας κυβερνήσει ακόμα και ο Μπούς!

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Qwerty 10/11/2009 20:26:39

   Καταπληκτική η ανάλυσή σου.

   Στα σχόλια της Ναυτεμπορικής σήμερα γίνεται σφαγή εντωμεταξύ για το θέμα της διαδοχής. Πρώτη φορά βλέπω τόση κίνηση εκεί για το συγκεκριμένο θέμα. Οι ντορικοί έχουν λυσσάξει. Δεν μπορούν να το χωνέχουν ότι χάνουν. Εδώ που τα λέμε, με τη μία δεν μπορεί να χωνευτεί αυτό.

 2. Papagalo M avatar
  Papagalo M 10/11/2009 19:24:50

  Στον Τσιφόρο εμπεριέχονται πολλές από τις αλήθειες τις νεοελληνικής πραγματικότητας. Το 'γενικό μανουβράζ' είναι μία πολύ πετυχημένη έκφραση, που περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση στη ΝΔ. Το 'δίλημμα' δεν είναι καν δίλημμα για εκείνους που έζησαν από κοντά την αποτελμάτωση της προηγούμενης κατάστασης και αποβλέπουν σε νέα πνοή για τον τόπο...

 3. loretta avatar
  loretta 10/11/2009 19:25:23

  Ε ναι βρε ΦΑΚΤΟΡΑ χρειαζοταν το αρθρο αυτο μπας και συνειδητοποιησουν μερικοι για ποιους λογους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΕΧΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ Κας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΟΥ.

 4. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 10/11/2009 20:03:20

  "".....δεν αφορά μόνο την «ψυχή του νεοδημοκράτη»"" Γράφει το άρθρο. Αφορά και την αηδία που νοιώθει ο νεοδημοκράτης για τις ΄βαρωνίες΄ και τις κληροδοτησεις του βουλευτικού εδράνου στους γόνους. Ειναι μια μικρή γαλλική επανάσταση του λαού εναντίον των ΄ευγενών΄, που στην πλάτη του έκαναν περιουσίες. Και εκπρόσωπος αυτών των οικογενειών είναι η κυράθοδώρα. Ο απλός περιφρονιμένος δεξιός στο πρόσωπο της βλέπει την αλαζονία των τζακιών και θα λειτουργήσει -η Ντόρα- σαν τον αρχαίο ΄φαρμακό΄, σαν τον αποδιοπομπαίο τράγο που θα τις φορτώσουν και θα πληρώσει όλα τα ανομήματα των δυναστειών.

 5. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 10/11/2009 20:06:12

  Καταπληκτικό άρθρο. Τα λέει όλα. Στην πραγματικότητα, το "γενικόν μανουβράζ" είναι μια άλλη, εξειδικευμένη πτυχή της διαπλοκής.

  Το ζήτημα της προσωποκράτησης τυχαίνει να το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Αυτό που κατάργησε τότε ο Σαμαράς ήταν η διοικητική προσωποκράτηση. Με απόφαση του εφόρου δηλαδή, χωρίς να μεσολαβήσει δίκη, πήγαινες φυλακή. Ήταν πραγματικά εξοντωτικό μέτρο. Διατηρήθηκε όμως, και σωστά, η προσωποκράτηση με δικαστική απόφαση.

 6. ataktos avatar
  ataktos 10/11/2009 20:17:20

  Λέτε και αυτός ο φουκαράς να δικαιωθεί μετά από 15 χρονιά xaxaxa

  Πρόστιμο στη ΔΕΗ για εκπομπή σκόνης (φωτο)
  Ημερομηνία Καταχώρησης : 2009-11-10 17:58:34 |

  Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής επέβαλε πρόστιμο 10.000 € στη ΔΕΗ για την εκπομπή σκόνης από τις αποθέσεις τέφρας της εφεδρικής αυλής του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου.
  Η εκπομπή σκόνης οφείλεται στην έλλειψη διαβροχής, που η ΔΕΗ υποχρεούται να κάνει, τόσο στις αποθέσεις της τέφρας, όσο και κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσής της σε φορτηγά αυτοκίνητα.
  Αποτελεί αρνητικό παράγοντα της ποιότητας του αέρα στην ευρύτερη περιοχή, που επιβαρύνει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των γειτονικών οικισμών Ρυακίου, Αγίου Δημητρίου και Ακρινής, επιτείνοντας την ένταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

  http://kozani.net/news2.php?page_module=news&p_id=15169

 7. Αναυδος avatar
  Αναυδος 10/11/2009 20:59:20

  Εν τέλει, ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αρχοντιά αλλά και την ανθρωπιά της ελληνικής αστικής τάξης, που είναι (ή θα έπρεπε να είναι) η ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Και το σημαντικότερο, την εκφράζει αβίαστα, με αυθεντικότητα.

  Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής;

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Αναυδος 10/11/2009 22:32:34

   Είναι η αρχοντιά και η ανθρωπιά της ελληνικής αστικής τάξης που όλοι μας την έχουμε ζήσει μέχρι το 80΄ Μετά ήρθαν οι νεόπλουτοι και χάθηκαν και οι τρείς τους (και η ανθρωπιά και η αρχοντιά και η αστική τάξη)

   • Φιοντορ avatar
    Φιοντορ @ B.K.Σ. 11/11/2009 01:42:46

    και πολλά άλλα χάθηκαν Β.Κ.Σ,

    αλλά εγώ τον φατφατ ψάχνω τώρα, γιατί ήθελα κάτι να του πω που με απασχολούσε από χθες....

 8. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 10/11/2009 21:05:34

  "Γενικό Μανουβράζ"! Καταπληκτικός όρος!
  Νομίζω αποδίδει εξαιρετικά την πελατειακή διαχείριση ενός συστήματος επιρροής ως αυτοσκοπό, δηλαδή χωρίς καμία περαιτέρω πολιτική στόχευση.

 9. Βελισσάριος avatar
  Βελισσάριος 11/11/2009 12:39:21

  "Γενικόν Μανουβράζ": Η πιο ευσύνοπτη αποτίμηση του πολιτικού στίγματος της κας Μπακογιάννη. Καταπληκτικό!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.