#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το γραφειοκρατικό τέρας μας βγάζει την γλώσσαΠρο δεκαπενθημέρου περίπου διενεργήθηκαν ανά την χώρα οι εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Στις εξετάσεις αυτές ως εχέγγυο για το αδιάβλητό τους, απαιτείται οι εξεταστές-εξετάστριες να μην προέρχονται από τον Νομό στον οποίο εδρεύει το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Για τον λόγο αυτό, συνήθως μετακινούνται καθηγητές ξένων γλωσσών από διπλανούς νομούς και άρα δικαιούνται αποζημίωση για αυτή τους την μετακίνηση. Ως εδώ όλα ακούγονται σωστά και καλά καμωμένα.

Ξαφνικά όμως, όταν πάει ο εξεταστής να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά για αυτή την αποζημίωση, αρχίζει να τραβά τα μαλλιά του! Τι αποκόμματα εισιτηρίων, τι αποκόμματα διοδίων, τι αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας, τι αντίγραφα αδειών οδήγησης, τι πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης αν τυχόν μετακινήθηκε με το αυτοκίνητο του/της συζύγου, τι υπεύθυνες δηλώσεις και κόντρα υπεύθυνες δηλώσεις για το παραμικρό. Ένα σκέτο χάος! Εκεί όμως που ο λογικός άνθρωπος σηκώνει απελπισμένος τα χέρια του ψηλά και αναφωνεί «έλεος» είναι η «βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης»!

Τι είναι αλήθεια η «βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης»; Είναι ένα απλό υπηρεσιακό χαρτί, όπου βεβαιώνεται πως η τάδε πόλη της χώρας, απέχει τόσα χιλιόμετρα από την δείνα πόλη της χώρας. Για την απόκτηση αυτής της «πολύτιμης» βεβαίωσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών (ή κάτι τέτοιο) του Νομού του, να συμπληρώσει την ανάλογη έντυπη αίτηση σε έναν κρατικό υπάλληλο, ο οποίος κατόπιν, θα συμπληρώσει μια φόρμα της υπηρεσίας στην οποία θα βεβαιώνεται η πολυπόθητη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο αυτών πόλεων, δηλαδή της πόλης κατοικίας του εξεταστή/εξετάστριας και της πόλης που εδρεύει το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εργάστηκε. Πως την βρίσκει την απόσταση ο εν λόγω υπάλληλος; Όχι, μην φανταστείτε πως ξεκινά να την μετρά με την ρόδα μέτρησης αποστάσεων. Ευτυχώς ούτε και κάνοντας κάθε φορά το ταξίδι με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο να δει μπας και άλλαξε αυτή κατά μερικά μέτρα. Την εν λόγω χιλιομετρική απόσταση, την βρίσκει ο εντεταλμένος προς τούτο το περίπλοκο και άκρως απαραίτητο έργο κρατικός υπάλληλος, συμβουλευόμενος τους πίνακες χιλιομετρικών αποστάσεων της υπηρεσίας του!

Φαίνεται λοιπόν πως αυτοί οι πίνακες χιλιομετρικών αποστάσεων, αποτελούν το άγιο δισκοπότηρο, το εξκάλιμπερ και το μεγάλο μυστικό της εν λόγω υπηρεσίας, που το φυλούν ζηλόφθονα από το υπόλοιπο δημόσιο (το υπουργείο Παιδείας εν προκειμένω), αποκαλύπτοντάς το μονάχα σε όσους τους επισκεφτούν αυτοπροσώπως και ταπεινά το ζητήσουν με γραπτή αίτηση προς την υπηρεσία, στο γνωστό υφάκι «αιτούμαι όπως μου χορηγήσετε….». Σκοπός όλων αυτών των παράλογων κινήσεων, είναι φυσικά να αναδειχθεί η αυθεντία της υπηρεσίας, να σπαταληθούν άσκοπα μερικές εργατοώρες του ενδιαφερομένου και φυσικά να δικαιολογηθεί ακόμη μια θέση «υπερπολύτιμου» και  «αναντικατάστατου» κρατικού υπαλλήλου, τυχούσα απόλυση ή μετάταξη του οποίου θα προκαλέσει χάος «εν τη υπηρεσία» και κατάρρευση των παρεχομένων υπηρεσιών από το δημόσιο προς τον τάλα πολίτη που έχει την ατυχία να συναλλάσσεται μαζί του.

Θα μου πείτε, τόσα και τόσα γίνονται στο δημόσιο, αυτό το ελάχιστο σε μάρανε; Εξ όνυχος τον λέοντα αγαπητοί μου. Το δύσμορφο τέρας της γραφειοκρατίας κρύβεται παντού και αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο συνήθως στις απλές λεπτομέρειες που δεν του επιτρέπουν να καμουφλάρει επιτήδεια όπως συνηθίζει, το ανοικονόμητο σουλούπι του. Σκεφτείτε πόσοι και πόσοι «υπόλογοι» στο δημόσιο αποδίδουν εκτός έδρας σε διάφορους υπαλλήλους και συμβασιούχους έργου που μετακινούνται για δουλειά της υπηρεσίας. Σκεφτείτε πόσοι και πόσοι άνθρωποι, σπαταλούν χρόνο, κόπο και χρήμα για να λάβουν αυτή την περίφημη βεβαίωση. Σκεφτείτε πόσοι κρατικοί υπάλληλοι, ζουν ανάμεσά μας προσφέροντας αποκλειστικά την παραπάνω «υπηρεσία». Και μετά, σκεφτείτε μιαν επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου μεταφορών (;) όπου να αναγράφονται επισήμως αυτές οι χιλιομετρικές αποστάσεις και την οποία ιστοσελίδα να μπορούν να συμβουλεύονται τόσο ο ενδιαφερόμενος όταν συντάσσει την αίτηση αποζημίωσης όσο και ο αρμόδιος υπάλληλος που βεβαιώνει την εκτός έδρα αποζημίωσή του. Παράλογο; Δεν απαντά! Άρα λογικό!

Βλέποντας τις φτωχές επιδόσεις της δημόσιας διοίκησης σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έστω και μονάχα στα προφανή, δεν μπορεί κανείς παρά να είναι απαισιόδοξος για το μέλλον αυτού του τόπου. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, ξένες ή ντόπιες επενδύσεις,  λειτουργικό δημόσιο και άλλα πολλά, που όλοι μας πιπιλίζουμε σαν καραμέλες τα τελευταία χρόνια, αν δεν καταφέρουμε να εξαφανίσουμε ανάμεσα στα άλλα και τους δύο χειρότερους εχθρούς της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, τους δύο μεγαλύτερους δυνάστες του πολίτη και εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος: την διαφθορά και την γραφειοκρατία. Δεν ξέρω για την πρώτη αλλά σας βεβαιώ μετά λόγου γνώσεως πως η δεύτερη ζει και βασιλεύει ακόμη και τώρα στο σάπιο βασίλειο του ελληνικού δημοσίου. Ας γίνει το πρώτο βήμα προς την εξαφάνισή της: αγαπητοί κύριοι Υπουργοί, καταργείστε σήμερα κιόλας το κατάπτυστο έγγραφο που λέγεται «βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης». Αναρτήστε επιτέλους στο διαδίκτυο αυτό το καλά κρυμμένο μυστικό του ελληνικού δοβλετιού: τις επίσημες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών πόλεων!

Akenaton 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vosnakis Ioannis avatar
  Vosnakis Ioannis 24/05/2013 08:55:45

  Ναι καλα

 2. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Β. avatar
  ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Β. 24/05/2013 09:18:23

  Το αστείο είναι οτι ζητούν διόδια π.χ. απο Κόρινθο για Πάτρα όταν η έδρα είναι στο Ξυλόκαστρο! Το πιό κουφό είναι οτι όλα τα κτήματα πρέπει ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ να βρίσκονται δίπλα απο εθνική οδό ούτως ώστε να υπάρχου διόδια, διαφορετικά μαύρο φίδι που σε έφαγε.

 3. κατοικος μποτσουανας avatar
  κατοικος μποτσουανας 24/05/2013 09:20:34

  "ο ενδιαφερόμενος όταν συντάσσει την αίτηση αποζημίωσης"

  δεν υπαρχει κανενας λογος
  στον 21ο αιωνα το κρατος ειναι μια οντοτητα
  καθε τι καταγραφετε σε εννιαια βαση δεδομενων
  καθε πολιτης & αρμοδιες δημοσιες υπηρεσιες εχουν προσβαση
  απο τη στιγμη που το κρατος κανει αποδεκτο τον εξεταστη
  ξερει ηδη τον τοπο διαμονης
  και εχει διαθεσιμο καθε ειδους πιστοποιητικο
  ο εξεταστης απλα περιμενει την αμοιβη του με
  ενα εμβασμα σε τραπεζικο λογαριασμο
  και ενα e-mail επιβεβαιωσης

  • akenaton avatar
   akenaton @ κατοικος μποτσουανας 24/05/2013 14:04:48

   Συμφωνώ απολύτως, αυτό όμως θα το προτείνουμε ΑΦΟΥ καταργηθεί η εν λόγω "βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης"! Βήμα το βήμα γιατί αλλιώς θα σκοντάψουμε!

  • Nik avatar
   Nik @ κατοικος μποτσουανας 24/05/2013 15:02:43

   Χα χα χα χα!!!

   Αυτά ΑΚΡΙΒΩΣ που γράφεις τα είχε συμπεριλάβει ο.... Παπουτσής όταν ήταν επίτροπος στην Κομισιόν σε έκθεση του. Εγινα πράξη σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά όχι εδώ, παρότι μετέπειτα ο Παπουτσής έγινε υπουργός και ηγετικό στέλεχος του τότε κυβερνώντος κόμματος.

   Για εμάς η μελέτη του Παπουτσή δεν είχε εφαρμογή, δεν είμαστε πολίτες πρώτης κατηγορίας, άρα μας αρμόζει η ταλαιπωρία. ¨Η αν το θες από άλλη σκοπιά, δικαιούται η διοίκηση να είναι σαδιστική.

  • tpe avatar
   tpe @ κατοικος μποτσουανας 24/05/2013 15:53:25

   Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Αδερφέ, το Ελληνικό Δημόσιο τρέφει 750.000 κηφήνες. Στο ΣΤΕΝΟ δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΕΔ, Σώματα Ασφαλείας κλπ). Το καταλαβαίνεις;

   Να σου δώσω να καταλάβεις... Η Vodafone έχει περίπου 2000 υπαλλήλους και καταστήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πιάνεις τώρα το μέγεθος της ξεφτίλας έτσι;

   Στο δήμο μου, έχουν δεν ξέρω κι εγώ πόσους στα γραφεία, αλλά να βγουν να ΟΔΟκαθαριστές δεν έχουν. Πρόσεξε, το ΟΔΟ. Σκουπιδιαραίους έχουν, ΟΔΟκαθαριστές ΟΧΙ.

   Είπαμε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ.

 4. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 24/05/2013 09:46:03

  Και γιατί να μετακινούνται από νομό σε νομό;
  Για να παίρνουν αποζημίωση προφανώς...
  Στις πανελλαδικές όπου το αδιάβλητο των εξετάσεων είναι διακύβευμα για όλα τα Ελληνόπουλα, δεν μετακινούνται!
  Να κοπούν άμεσα τα λάθρα συντεχνιακά επιδόματα των καθηγητών ξένων γλωσσών!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Β.Κ.Σιάπκα 24/05/2013 13:59:32

   Μετακινούνται οι εξεταστές στα προφορικά ώστε να μην είναι πιθανόν κάποιος να είναι γνωστός/η του εξεταστή. Υπάρχει κάποιο νόημα που υπηρετεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.

 5. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 24/05/2013 10:01:03

  Η γραφειοκρατεία ,σεβαστέ Φαραώ ,δεν είναι απρόσωπη. Την δημιουργούν ,τη συντηρούν και την υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια οι γραφειοκράτες.

  Δεν εξουδετερώνεται η γραφειοκρατεία συνεπώς αν δεν 'εξουδετερωθούν" οι γραφειοκράτες. (διάβαζε ,κατάργηση μονιμότητας ,ώστε να απολύονται άμεσα οι ανεπαρκείς , κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών τους ,και περιορισμό του δικαιώματος κινητοποιήσεων σε βάρος του κοινονικού συνόλου.)

  Αλλιώς ,θεωρείες λέμε. Πιθανόν να καταργηθή η «βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης». Σε λίγες μέρες όμως θα αντικατάσταθεί "απο μιά πιό σύγχρονη διαδικασία" που θα απαιτεί...ΔΥΟ νέα χαρτιά, την "Δήλωση Γεωγραφικών Δεδομένων" και την "Διαφορική Γεωδαιτική Ανάλυση"!

  • Δημητριος avatar
   Δημητριος @ ΣΤΕΛΙΟΣ 24/05/2013 12:14:11

   συμφωνω απολυτως
   τα λοιπα αποτελουν εκτονωση δια του πληκτρολογιου

   • akenaton avatar
    akenaton @ Δημητριος 24/05/2013 14:03:34

    Τι εκτόνωση; Στγκεκριμένη, μετρήσιμη και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση καταθέτουμε!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΣΤΕΛΙΟΣ 24/05/2013 14:03:01

   Από κάπου πρέπει να αρχίσεις το ¨ξήλωμα" του πουλόβερ αν θέλεις να εξαφανίσεις την γραφειοκρατία. Μακάρι να επισυμβούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με την μορφή τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα στο διάβα του. Επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ελπίζουμε σε μια βήμα - βήμα διαδκασία προς τον ορθολογισμό και την διαφάνεια. Και με αυτή την πρόταση βάζουμε ένα αληθινό πετραδάκι (τόσο δα) στο νέο οικοδόμημα που (θα έπρεπε όλοι να) οινειρευόμαστε!

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ akenaton 24/05/2013 14:15:30

    Δε διαφωνώ ,απ'ολότελα καλή και η Παναγιώταινα , αλλα ΓΙΑΤΙ να μην γίνουν σαρωτικές μεταρυθμίσεις στο Δημόσιο? Μήπως δεν σαρωθήκαμε όλοι απο ένα Τσουνάμι?

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΣΤΕΛΙΟΣ 24/05/2013 15:27:57

     Αν διαβάζετε τα γραπτά μου εδώ θα δείτε ότι είμαι υπέρ αυτής της μεταρρυθμιστικής κοσμογονίας. Κρατώ όμως πάντα μικρό καλαθάκι. Να είστε καλά!

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ akenaton 24/05/2013 16:44:44

      Ναι ,το "ΓΙΑΤΙ" δεν απευθύνεται σ'εσάς!

 6. NK avatar
  NK 24/05/2013 10:51:01

  http://maps.google.gr

  • Nik avatar
   Nik @ NK 24/05/2013 15:04:18

   Αυτό προϋποθέτει ότι ξέρνουν να ανοίξουν τον υπολογιστή.

 7. panos avatar
  panos 24/05/2013 12:57:31

  Η γραφειοκρατια θα ζει και θα βασιλευει, γιατι αν την καταπολεμησουν ειναι σαν να καταλυουν το κομματικο πελατειακο κρατος των δημ.υπαλληλων που εφτιαξαν τοσα χρονια.Και μετα μιλανε για επενδυσεις..............

 8. Nik avatar
  Nik 24/05/2013 14:59:21

  Προφανώς έχεις πείρα από το "επιχειρείν", και όπως εμείς οι υπόλοιποι έπαθες και έμαθες.

 9. theo1611 avatar
  theo1611 24/05/2013 15:16:03

  Ενώ συμφωνώ και επί της ουσίας και επί του τύπου με τον Akenaton, διαφωνώ επί της διαδικασίας. Αυτό το βήμα/βήμα θα ήταν σωστό αν είχαμε να κάνουμε με ένα Δημόσιο που λειτουργεί σωστά και του έχουν ξεφύγει κάποια πράγματα, τα οποία επιδέχονται βελτίωσης βήμα/βήμα. Εδώ όμως έχουμε ένα Κράτος που βήμα/βήμα από το 1950 και μετά φόρτωσε γραφειοκρατία (πέραν της νόρμας για ένα φύσει γραφειοκρατικό οργανισμό) και από το 2010 και μετά έκανε άλματα εφεύρεσης νέων γραφειοκρατικών διαδικασιών (πέραν της νόρμας για να εξηγούμαστε, ή ακριβέστερα χωρίς ποτέ να θεσπίσει τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές νόρμες για τη σωστή λειτουργία του).

  Έρχεται τώρα δε να κάνει και Οργανογράμματα, χωρίς τις δουλειές που θα έπρεπε να κάνει, αλλά με ανέγγιχτες όλες τις δουλειές και ακόμα περισσότερες απ' αυτές που δεν θα έπρεπε να κάνει.

  Αυτοί δουλεύουν 60 τόσα χρόνια αγαπητέ Akenaton και συνεχίζουν. Εμείς πόσα χρόνια θα χρειαστούμε με τη βήμα-βήμα προσέγγιση?

  • akenaton avatar
   akenaton @ theo1611 24/05/2013 15:33:23

   Έχετε δίκιο! Τόσον καιρό έγραφα υπέρ μιας σαρωτικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, την οποία ακόμη πρεσβεύω. Όμως, βλέπω πως τίποτε σχεδόν δεν γίνεται. Ταυτόχρονα, με αποκαλούσαν αιθεροβάμονα, ανάλγητο (επειδή ζητούσα επιλεκτικές απολύσεις τεμπέληδων κλπ), και νεοφιλελεύθερο βαμπίρ. Είπα λοιπόν για μια φορά, να ζητήσω σεμνά και ταπεινά, μια συγκεκριμένη μικρούλα αλλαγή, και να προτείνω και τον τρόπο που αυτή μπορεί να γίνει. Πιστεύει κανείς πως θα σκεφτεί κάποιος να την υλοποιήσει; Ίσως περιμένουν από τον Πρωθυπουργό να τους διατάξει και την παραμικρή αλλαγή μην πάθουν τίποτε τα "κεκτημένα" τους, τα οποία αμήν και πότε να "συγχωρεθούν"!

 10. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 24/05/2013 20:32:44

  Αν αποφασίσουν την δημοσίευση των χιλιομετρικών αποστάσεων μεταξύ των πόλεων της χώρας, μήπως θα μπορούσαν να αναρτήσουν και εφαρμογή για την εύρεση της τιμής ζώνης (όπου υπάρχουν αντικειμενικές αξίες) με χρήση των συντεταγμένων (κατά ΕΓΣΑ'87) του ακινήτου, όπως αυτές αναγράφονται στα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα και στα αποσπάσματα χάρτου του κτηματολογίου; Ομοίως για τους δασικούς χάρτες: έστω ένα ακίνητο με συντεταγμένες 1,2,3... Είναι δασικό ή όχι; (Η τελευταία κίνηση θα μείωνσε σημαντικώς τα -μαύρα- εισοδήματα δασολόγων που μέχρι πρόσφατα δηλώναν επί χρήμασι ως μη δασικά κομμάτια ακόμη και κοντά στις κορυφές του Υμηττού...)

  Τα παραπάνω (ουσιαστικά αόρατα από τους πολλούς) βήματα εξορθολογισμού δεν γίνονται, γιατί α) ίσως η υλοποίησή τους δεν έχει μίζες, και β) δεν προσφέρονται για κορδέλες και τελετές εγκαινίων "με το μυστρί στο χέρι" (έργο παιγμένο για τεσσαρακοστή τρίτη φορά στο ίδιο εργοτάξιο), όπως ο περιοδεύων θίασος πολιτικών και δημοσιογράφων προσφάτως μάς έδειξε.

  Και μια και αναφερθήκατε σε εξετάσεις γλωσσομάθειας και ελληνική γραφειοκρατία, ορίστε μια σχετική ιστορία που άκουσα προ ολίγων ημερών: αμερικανίδα υπήκοος, γεννημένη και σπουδασμένη σιτς Η.Π.Α., με διδακτορικό φιλοσοφίας από αμερικάνικο πανεπιστήμιο ευρίσκεται για 2-3 χρόνια στην Ελλάδα. Θέλοντας να συμπληρώσει το εισόδημά της σκέφτεται να κάνει μαθήματα αγγλικής σε φροντιστήριο. (Έχει ήδη ελληνικό διαβατήριο, Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., είναι καταγεγραμμένη στο Ι.Κ.Α. κ.λπ.) Οι τυπολάτρες όμως της ζητούν (ελληνικό) πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής, καθώς δεν τους αρκεί ο (μεταφρασμένος) διδακτορικός τίτλος. Στις εξετάσεις προφανώς ο εξεταστής δεν ήξερε τι να την ρωτήσει (και κατά μη εξακριβωμένες πληροφορίες δυσκολευόταν να παρακολουθήσει πλήρως τα λεγόμενά της, όταν αυτή άρχισε να ομιλεί περί φιλοσοφίας)...

  Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα;

 11. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 24/05/2013 21:52:55

  Θα σας εξέπληττε αν μαθαίνατε ότι το πρόβλημα που αναφέρετε έχει ήδη εντοπισθεί και για τη λύση του έχει συσταθεί και λειτουργεί ήδη κρατική υπηρεσία, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, την ευρεία δημόσια διάθεση χωρικών και γεωγραφικών δεδομένων; (Ήταν κομμάτι της επιχείρησης ανοιχτής διακυβέρνησης, πρώην κυβερνήσεων). Μιλήστε μαζί τους, θα χαρούν να ακούσουν την πρότασή σας.

  "Το geodata.gov.gr σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και συντηρείται από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου

 12. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 25/05/2013 00:37:20

  Στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Κύπρο μετακινούνται για το αδιάβλητο των εξετάσεων;

 13. Ιουλία avatar
  Ιουλία 17/07/2013 09:26:20

  Πίνακας χιλιομετρικών αποστάσεων

  http://www.elke.uoc.gr/management/files/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82_%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD.pdf

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.