#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/10/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το γαλλικό μελόδραμαΠριν από 4 χρόνια, ο Γάλλος πρωθυπουργός Dominique de Villepin πρότεινε με σχέδιο νόμου, να μπορούν οι εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους έως 26 ετών υπό δοκιμαστικό καθεστώς, και να μπορούν να τους απολύουν χωρίς όμως να υφίστανται τις τρομερές συνέπειες της αυστηρής εργατικής νομοθεσίας που ισχύει στη χώρα. Οι Γάλλοι αντέδρασαν και βγήκαν μαζικά στους δρόμους. Το σοσιαλιστικό κόμμα στήριξε τις αντιδράσεις, και η υποψήφια τότε πρόεδρος Ségolène Royal, έλεγε πως δεν είναι δίκαιο να έχουν εξασφάλιση εργασίας οι εργοδότες και όχι οι νέο-προσλαμβανόμενοι. Ο πρόεδρος Jacques Chirac απέσυρε το νομοσχέδιο, ταπεινώνοντας τον Villepin, που παραιτήθηκε το 2007. Ο Sarkozy επικράτησε, και στη συνέχεια θριάμβευσε στις εκλογές εναντίον της Royal.

Ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη Γαλλία στη νέα παγκόσμια οικονομία των αγορών. Οι περισσότερες όμως πολιτικές του ήταν χλιαρές και λίγες. Σήμερα, μετά από πολλούς δισταγμούς, αποφάσισε επιτέλους να κινηθεί, προτείνοντας με νόμο την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Μια πρόταση, που ακόμη και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεωρείται μετριοπαθής. Παρόλα αυτά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Οι φορτηγατζήδες έκλεισαν τις στρόφιγγες των διυλιστηρίων και γενικά των καυσίμων, οι εργάτες βγήκαν στους δρόμους, οι σπουδαστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, κλπ. Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο κρίσιμα σήμερα από ότι πριν από 4 χρόνια, και η μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας της Γαλλίας εξαρτάται άμεσα από την επικράτηση του κοινού νου.

Το δράμα της ανασύνταξης του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου συμβαίνει σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η παγκοσμιοποίηση αμφισβήτησε την ευρωπαϊκή οικονομική κυριαρχία, και οδήγησε σε μείωση των ημερομισθίων σε ολόκληρο τον βιομηχανικό κόσμο. Η οικονομική κρίση του 2008 πρόσφερε τη χαριστική βολή. Η φουρνιά των άτυχων ηγετών που κλήθηκαν να κυβερνήσουν εν μέσω αυτής της κατάστασης, έχουν την άχαρη υποχρέωση να βρουν και να εφαρμόσουν αντιλαϊκές λύσεις. Ο Βρετανός David Cameron επιβάλλει αυστηρές περικοπές σε κάθε έκφανση του κοινωνικού κράτους, καταργώντας όλα τα προνόμια της μεσαίας τάξης. Στην Ελλάδα, όπου οι αναποτελεσματικές κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στο κατώφλι της χρεοκοπίας, υπάρχουν αντιδράσεις στις περικοπές που επέβαλλε ο Παπανδρέου. Στη  Γερμανία, την οποία πολλοί θαυμάζουν πως κατάφερε και επέβαλλε οδυνηρές αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία χωρίς να κινδυνέψει η κοινωνική ειρήνη, οι σοσιαλδημοκράτες που το πέτυχαν, εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τη κυβέρνηση.

Ο Sarkozy προτείνει κάτι πολύ πιο ήπιο από αυτά που ίσχυσαν στις άλλες χώρες. Ακόμη και οι σοσιαλιστές συμφωνούν πως χρειάζονται αλλαγές στη κοινωνική ασφάλιση. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το ιδανικό μήνυμα προς τις χρηματαγορές, αφού αποδεικνύει την θέληση για αλλαγή χωρίς να διακινδυνεύεται η οικονομική ανάπτυξη. Άρα γιατί τόσο δράμα στη Γαλλία;

Μάλλον επειδή ο Sarkozy κωλυσιέργησε . Αντί να το περάσει στα γρήγορα, το άφησε για σήμερα, μια εποχή (φθινόπωρο) που οι Γάλλοι παραδοσιακά θεωρούν ως ιδανική για διαδηλώσεις στους δρόμους. Και το μελόδραμα απέναντι στις όποιες κοινωνικές αλλαγές αποτελεί  κάτι σαν «κληρονομικό δικαίωμα» για τους Γάλλους. Οι Γάλλοι συνηθίζουν να επαναστατούν υπέρ της αντίδρασης και κατά των αλλαγών. Για τους Γάλλους όλα είναι μαύρα ή άσπρα. Ακόμη και οι σχετικά  ανεκτές μεταρρυθμίσεις γίνονται βολές κατά της δικαιοσύνης, της ισονομίας κλπ. Οι φοιτητές των ιδιωτικών σχολών, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ασφαλιστές, κλπ. όλοι μαζί ενώνονται σε μια επαναστατικότητα, και για μια στιγμή  μεταμορφώνονται σε resistants.

Ο αδύναμος πλέον Sarkozy αποτελεί εύκολο στόχο. Συναγελάζεται με πλούσιους πάνω στα κότερά τους ,και οι πρώτες μεταρρυθμίσεις του είχαν να κάνουν με μείωση φόρων για τους ευκατάστατους. Οι σημερινές όμως μεταρρυθμίσεις πλήττουν τους εργαζόμενους και όχι τους τραπεζίτες.  Και η ηλικία συνταξιοδότησης είναι ζήτημα ταμπού στη Γαλλία. Οι περισσότεροι Γάλλοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, μετακινούνται δύσκολα από και προς τη δουλειά τους, και το μόνο που περιμένουν είναι να συνταξιοδοτηθούν για να ζήσουν επιτέλους καλά. Κάτι παρόμοιο αναμένεται και για την Αμερική, όπου οι ειδικοί προβλέπουν πως το ασφαλιστικό ζήτημα θα χρεοκοπήσει τη χώρα. Ήδη, 135 μέλη του κογκρέσου απευθύνουν έκκληση στον πρόεδρο Ομπάμα να μη περικόψει επιδόματα και να μην αυξήσει το όριο της συντάξιμης ηλικίας. Βέβαια, οι απόπειρες ελέγχου των δαπανών στο αμερικανικό σύστημα υγείας απέτυχαν πανηγυρικά. Η αναμόρφωση του κοινωνικού συμβολαίου αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον, άσχετα με το πόσο αναγκαίο είναι.

Πάντως, παρά  τη δριμύτητα των αντιδράσεων στη Γαλλία, ο Sarkozy δεν δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης, και είναι πολύ πιθανό το νομοσχέδιο του να υπερψηφιστεί. Κάτι τέτοιο θα παγιώσει τη θέση του ως αναμορφωτή και εκσυγχρονιστή και μπορεί μάλιστα να ανεβάσει τα πολύ πεσμένα ποσοστά δημοτικότητάς του. Επιπλέον, μπορεί να αναβάλλει και το ενδεχόμενο η Γαλλία να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει για τα ομόλογά της, και άρα να αποφύγει να πέσει θύμα των κερδοσκόπων που πρόσφατα κατακρεούργησαν την Ελλάδα. Η γαλλική παράδοση είναι οι πολίτες να αποδέχονται σκωπτικά το οτιδήποτε, αφού πρώτα τα έδωσαν όλα στους δρόμους.

Μια πικρία όμως θα παραμείνει. Οι ταραχές του 2006 οφείλονταν εν μέρει στη γαλλική φοβία για τον φιλελευθερισμό των αγορών, την ανασφάλεια, και το ρίσκο. Από τότε και μέχρι σήμερα, η αγορά έγινε πιο ανοιχτή, πιο δραστήρια, ακόμη και την ώρα που η εργασιακή νομοθεσία παραμένει δέσμια των πολλών κανόνων. Οι σημερινές διαμαρτυρίες έχουν τις ρίζες τους σε ένα βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης. Γιατί να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και να τη γλιτώνουν οι πλούσιοι; Κανένας τραπεζίτης της Société Générale δεν τιμωρήθηκε για την άστατη συμπεριφορά της.

Το κόστος της διάσωσης του καπιταλισμού πέφτει πάντα στους ώμους των φτωχότερων και πιο αδύναμων κομματιών της κοινωνίας αντί σε αυτούς των υπεύθυνων για τη κατάρρευση, που όμως συνεχίζουν να κερδίζουν από το σύστημα. Αποτελεί έκπληξη το ότι οι Γάλλοι, που ανέκαθεν σιχαίνονται τα αφεντικά, και που διαθέτουν μια παραδοσιακή ταξική συνείδηση, περιορίζονται στο να τα βάζουν με τον Sarkozy, αντί να απαιτούν οι πλούσιοι να πληρώσουν. Είναι να απορεί κανείς για το πόσο ακόμη θα διατηρηθεί αυτή η στάση ανοχής, καθώς όλο και περισσότερα κράτη της Δύσης μπαίνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Το μοναδικό λαϊκίστικο κίνημα της Αμερικής, το Tea Party, αντιτίθεται στο φόρο κληρονομιάς, στην ανάκληση των απαλλαγών φόρων στους πλούσιους που είχε περάσει ο Bush, και στους οικονομικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η ατζέντα του είναι σχεδόν όμοια με αυτή της  αμερικανικής Ένωσης των Τραπεζιτών! Τι θα γίνει όμως την ώρα του λογαριασμού; Θα συνεχίσουν οι πλούσιοι να απολαμβάνουν ασυλίας; Μάλλον όχι.

S.A.- Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 26/10/2010 09:02:02

  Γιατί να μήν πληρώσουν μόνο οι πλούσιοι ;

  Γιατί να μήν μοιράζεται και ο υπάλληλός μου το ίδιο ρίσκο μ'εμένα στην επιχείρησή μου ; Γιατί να βάζω μόνο εγώ υποθήκες, γιατί να μήν πληρώνει κι αυτός απ'το μισθό του κάποια έκτακτα έξοδα ;

  Γιατί να μήν παίρνω κι εγώ κάποιο βοήθημα άμα τύχει και κλείσω το μαγαζί ; (έστω, για λίγους μήνες, όπως το ταμείο ανεργίας) Άν εγώ μείνω στο δρόμο απο χρέη, φέρνει κι αυτός ευθύνη, ή όχι ;

  Γιατί για μένα είναι αυτονόητο ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ να ισχύουν οι σκληροί νόμοι του καπιταλισμού, ενώ για τον υπάλληλό μου κλαίει κι οδύρεται το σύμπαν ; Γιατί είναι πρακτικά αδύνατο στην Ελλάδα να βρείς υπάλληλο που να πονάει και να αγαπάει την επιχείρηση που εργάζεται, που να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο άν δέν πάει καλά, που νοιάζεται τον εργοδότη του, που αισθάνεται και λιγάκι ευγνωμοσύνη βρε αδελφέ που βρέθηκε κάποιος να του δώσει δουλειά ρισκάροντας ο ίδιος τα πάντα ! Με λίγα λόγια, πώς γίνεται όταν βουλιάζει ένα πλοίο να πρέπει σώνει και καλά να διασωθούν όλοι εκτός του καπετάνιου που, ενώ υπάρχει χώρος στη βάρκα και γι'αυτόν, τον βλέπουν όλοι μαζί ήρεμα να πνίγεται ;

  Γιατί δέν πρόκειται να ξανακάνω επιχείρηση και τα λεφτά μου κλωσσάνε σε τράπεζα ; (μή με ρωτάτε ποιά, προφέρεται δύσκολα στα Ελληνικά)
  Έλα ντέ !

  • anomini avatar
   anomini @ τσώφλι πασατέμπου 26/10/2010 11:49:52

   I apantisi sta 'giati' sas einai giati den moirazeste me ton ipallilo sas ta idia kerdi otan i epixeirisi sas paei kala kai gia ton kanete na agapaei tin epixeirisi sas prepei na ton prosexete stis kales imeres giati to sigouro einai oti den tha to ektimisete katholou stis diskoles meres kai tha ton dioksete epeidi 'den vgainete'. Elpizo na elise auti i apantisi tin megali sas aporia..

   Oso gia ta lefta tas.. Kala avgatismata...
   Me ektimisi

   • ΕΛΛΗΝ avatar
    ΕΛΛΗΝ @ anomini 26/10/2010 14:26:15

    Ακριβώς αυτή είναι η σωστή απάντηση !!!!!.

    Θα ήθελα να προσθέσω οτι ο επιχειρηματίας μπορεί να επικαλείται όποτε θέλει οτι δεν του βγαίνει η ΄΄εξίσωση΄΄ (Πρόεδρος ΣΕΒ) και να μήν πληρώνει εισφορές-μισθούς-αυξήσεις-μείωση τιμών ενώ ο υπάλληλος ποτέ.

    Λές και οι υπάλληλοι δεν έχουν εξίσωση στο σπίτι τους και μπορούν να αντέχουν τις όποιες αυθερεσίες των επιχειρηματιών και μάλιστα άκουσον-άκουσον

    Πρέπει να είναι και ευγνώμονες στούς εργοδότες λές και τα κέρδη των εργοδοτών έρχονται απο το πουθενα ή μόνον απο την εξυπνάδα τους και οχι απο την δουλειά του εργαζόμενου.

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ anomini 26/10/2010 14:48:42

    Φίλη ανώνυμη, ο υπάλληλός μου δέν θέλησε ποτέ να πάρει δάνειο, να υποθηκεύσει το σπίτι του, να χρεωθεί, να παλαίψει με το Ελληνικό Τέρας, να βάλει φαντασία, διαίσθηση, ενθουσιασμό, να ρισκάρει κι αυτός όπως τόσοι φτωχοδιάβολοι όμοιοί μου που σήκωσαν κεφάλι σε μιά "στημένη" και "σημαδεμένη" αγορά. Το αντίθετο, ο νούς του πάντοτε ήταν στο Δημόσιο, εκεί ήταν πάντα ο Παράδεισός του. Και εκεί θα καταλήξει, έννοια σου !

    Και φυσικά με βάζεις κι εμένα μαζί με την Κόκα Κόλα και τον Βαρδινογιαννη, και θεωρείς σίγουρο οτι τον κακομεταχειρίστηκα τον υπάλληλο στις καλές μέρες και γι αυτό αδιαφορεί για τις κακές δικές μου ! Δέν είσαι ο πρώτος, αγαπητή φίλη.

    Για ποιόν νομίζεις δουλεύαμε κάθε Δεκέμβριο ; Δουλεύαμε, κι εγώ και άλλοι χιλιάδες σάν κι εμένα, για να βγάλουμε τον διπλό μισθό και το διπλό ΙΚΑ των υπαλλήλων μας ! Κι αυτά με την ψυχή στο στόμα !

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ τσώφλι πασατέμπου 26/10/2010 12:16:47

   περιμένω ακόμη την απάντησή σου σχετικά με το άρθρο του Επώνυμου

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ δρόμος 26/10/2010 14:17:39

    Δρόμε, σ'αγαπώ, έχεις το ίδιο χιούμορ μ'εμένα.

    Άν λοιπόν έσβηνα τη μιά απ'τις δύο προτάσεις, θα ήσουν ευχαριστημένος ;

    Θα στο πώ αλλοιώς : Η παροιμία "η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε", σου λέει τίποτα ;

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ τσώφλι πασατέμπου 26/10/2010 12:55:13

   Διότι αγαπητό μου τσόφλι,

   παρότι υπάλληλος θεωρώ ότι εάν μία επιχείρηση θέλει να πάει καλά πρέπει να έχει ευχαριστημένους υπαλλήλους.
   Δηλαδή αξιοκρατία (να μην έχουμε προαγωγές του καναπέ, κλπ.), ανταμοιβή στους κόπους, επιβράβευση και συνειδητοποίηση ότι χωρίς καλούς υπαλλήλους μία επιχείρηση΄ΕΚΛΕΙΣΕ.

   Εφόσον έχεις πολλά λεφτά σε "ξένη" τράπεζα σημαίνει ότι ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΣ ίσως ποτέ σου στην ίδια σου την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

   Αυτό που κάνουν όλοι τους από το 1950 και μετά.

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ ΑΡΚΑΣ 26/10/2010 14:22:59

    Άχ ρε φίλε Αρκά, νά'ξερες... Και νά'ταν μόνο τα λεφτά που επένδυσα !

    Άς τα καλύτερα, ξέρω οτι κανείς απ'αυτούς που καταλαβαίνουν τί εννοώ δέν θα γράψει καμμιά κουβέντα. Γιατί έχουν βαρεθεί κι εκείνοι να γράφουν, να λένε, να περιμένουν...

  • 11888 avatar
   11888 @ τσώφλι πασατέμπου 26/10/2010 13:55:27

   Γιατί να μήν πληρώσουν μόνο οι πλούσιοι ;

   Οι πλουσιοι πληρωνουν μονο στις σκανδιναβικες χωρες.Για ολα τα αλλα φροντιζουν οι offshore και οι χρυσοπληρωμενοι λογιστες.

   Γιατί να μήν μοιράζεται και ο υπάλληλός μου το ίδιο ρίσκο μ’εμένα στην επιχείρησή μου ; Γιατί να βάζω μόνο εγώ υποθήκες, γιατί να μήν πληρώνει κι αυτός απ’το μισθό του κάποια έκτακτα έξοδα ;

   Μια χαρα ρισκο μοιραζεται ο υπαλληλος μαζι σου.Αν εσει εισαι ασχετος και η επιχειρηση κλησει θα παρει το μπουλο και ο υπαλληλος.Απο τα ψιχουλα που δινεις για μισθο θελεις να κανεις κρατησεις για εκτακτα εξοδα?Για επιχειρηση σουβλατζιδικο μιλαμε τοση ωρα ή για τον απογονο του σκρουτζ μακ ντακ?

   Γιατί να μήν παίρνω κι εγώ κάποιο βοήθημα άμα τύχει και κλείσω το μαγαζί ; (έστω, για λίγους μήνες, όπως το ταμείο ανεργίας) Άν εγώ μείνω στο δρόμο απο χρέη, φέρνει κι αυτός ευθύνη, ή όχι ;

   Καλα δε σου φτανουν τα φραγκα στην ελβετικη τραπεζα θες και βοηθημα του ΟΑΕΔ?Την αλλη φορα θα βγαλουμε δισκο στην εκκλησια.Μη στεναχωριεσαι.

   Γιατί για μένα είναι αυτονόητο ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ να ισχύουν οι σκληροί νόμοι του καπιταλισμού, ενώ για τον υπάλληλό μου κλαίει κι οδύρεται το σύμπαν ; Γιατί είναι πρακτικά αδύνατο στην Ελλάδα να βρείς υπάλληλο που να πονάει και να αγαπάει την επιχείρηση που εργάζεται, που να θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο άν δέν πάει καλά, που νοιάζεται τον εργοδότη του, που αισθάνεται και λιγάκι ευγνωμοσύνη βρε αδελφέ που βρέθηκε κάποιος να του δώσει δουλειά ρισκάροντας ο ίδιος τα πάντα ! Με λίγα λόγια, πώς γίνεται όταν βουλιάζει ένα πλοίο να πρέπει σώνει και καλά να διασωθούν όλοι εκτός του καπετάνιου που, ενώ υπάρχει χώρος στη βάρκα και γι’αυτόν, τον βλέπουν όλοι μαζί ήρεμα να πνίγεται

   Για μενα ειναι αυτονοητο να ισχυουν οι ΣΚΛΗΡΟΙ ΝΟΜΟΙ της αξιοκρατιας και του ανθρωπισμου την στιγμη που ισχυουν οι ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ-ΤΖΟΓΟΥ στον οποιο εχουν προσβαση λιγοι και εκλεκτοι.Γιατι ειναι πρακτικα αδυνατο να βρεις στην Ελλαδα επιχειρηματια που να ποναει με την φτωχεια και την δυστυχια και να βλεπει τους υπαλληλους του σαν ανθρωπους ισαξιους και οχι σαν πιονια ετοιμα για στυψιμο,που να νοιαζεται για την κοινωνια και το περιβαλλον περισσοτερο απο οτι για το τελευταιο μοντελο της porsche cayenne και διακοπες στο δεκαστερο "ελουντα'.Με λιγα λογια πως γινεται ενα πλοιο να βουλιαζει και ο καπετανιος να επιβιβαζεται σε ενα πολυτελες κοτερο την στιγμη που ολοι οι επιβατες πανε κατευθειαν στον πατο της θαλασσας.

   Γιατί δέν πρόκειται να ξανακάνω επιχείρηση και τα λεφτά μου κλωσσάνε σε τράπεζα ; (μή με ρωτάτε ποιά, προφέρεται δύσκολα στα Ελληνικά)

   Ε τοτε τι καθεσαι και κλαιγεσαι σαν εξηνταρα θειτσα?Καλοφαγωτα.

 2. o παγωτατζής avatar
  o παγωτατζής 26/10/2010 17:06:47

  Ακριβώς τσώφλι μου,ακριβώς!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.