#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2008 03:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «βασίλειο των γκάνγκστερ» και το «σύνδρομο της Κολομβίας»

Μπορεί στους κύκλους των διπλωματών και των πολιτικών στη Δύση να υπάρχει προβληματισμός ως προς τις συνέπειες που πιθανώς θα έχει η ανεξαρτοποίηση του Κοσσόβου στον κόσμο και στα Βαλκάνια, αλλά ο πονοκέφαλος των αμερικανικών και δυτικοευρωπαϊκών διωκτικών αρχών είναι άλλος: Να μην επαναληφθεί στην Ευρώπη το ονομαζόμενο «σύνδρομο της Κολομβίας». Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου ειδικότερα, είναι να μην δημιουργηθούν εδαφικές ζώνες που θα είναι, όπως και στην Κολομβία, υπό τον απόλυτο έλεγχο της μαφίας.

Ήδη, το Κόσσοβο χαρακτηρίζεται ως «βασίλειο των γκάνγκστερ», ενώ ο υπόκοσμός του, εδώ και μια εξαετία έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα ων Βαλκανίων και έχει αναπτύξει εντονότατη δράση στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Να σημειωθεί πως στη γηραιά ήπειρο η «αλβανική μαφία» ελέγχει το 80% του μικρεμπορίου («βαποράκια») ηρωίνης. Εκτιμάται ότι διακινεί 4 έως 6 τόνους ναρκωτικού μηνιαίως. Κάτι που της αποφέρει ετησίως έσοδα ύψους δύο δις δολαρίων. Με τόσα λεφτά ξέρω κι' εγώ να φτιάχνω παρα-κράτος.

Προ ετών ο αναλυτής του αμερικανικού Ινστιτούτου, Cato (πρόσκειται στο περιβάλλον Μπούς) Τεντ Κάρπεντερ είχε πει στο ΒΒC. «Έχουμε πολύ μεγάλες επιφυλάξεις ως προς τους στόχους των Αλβανών στο Κόσσοβο, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τις διασυνδέσεις βετεράνων του UCK με την Αλ Κάϊντα και άλλους ακραίους ισλαμιστές. Τώρα, αρχίζουμε να κατανοούμε ότι η υποστήριξη των εξτρεμιστών μουσουλμάνων στα Βαλκάνια ήταν μια πολιτική δίχως μέλλον. Υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που συνέδεσε την καριέρα του με αυτή την πολιτική. Τέτοιοι, όπως ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας στη Βοσνία και στο Κόσσοβο ήταν να ενδυναμώσουμε τους εχθρούς μας και να εξασθενίσουμε τους Σέρβους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι των Δυτικών».

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα του Κοσσόβου τείνει να γίνει αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πόσο μάλλον, αφού δεδηλωμένη πρόθεση των Αμερικανών είναι να εγκαταλείψουν τα Βαλκάνια και να ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις στη Μ. Ανατολή και το Ιράκ. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι αναλυτές που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους, ανέκαθεν διαφωνούσαν με την αμερικανική εμπλοκή στα Βαλκάνια. Κι’ αυτό, διότι θεωρούσαν ότι ουδέν στρατηγικό συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Έπρεπε όμως, να παρουσιάσουν τουλάχιστον μια επιτυχία και τα Βαλκάνια προσφέρονταν μετά από τόσα χρόνια. Να σημειωθεί ότι προ τριετίας, όταν είχαν ξεσπάσει μεγάλης έκτασης επεισόδια στο Κόσσοβο, οργανωμένα από τους Αλβανούς (τότε ξεριζώθηκαν βίαια σερβικοί θύλάκες), η «διεθνής κοινότητα» φάνηκε –ή ήθελε να δείξει- ανίκανη να αντιδράσει αποτελεσματικά και να εμποδίσει αυτή την επιχείρηση εθνοκάθαρσης. Τότε πάντως, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ απώλεσαν σημαντικό κομμάτι της αξιοπιστίας τους, δεδομένου ότι φάνηκαν ανίκανοι να επιβάλλουν την τάξη.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. giorgis avatar
    giorgis 21/02/2008 13:33:14

    Πάντως factorx κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβαίνει και με τα Σκόπια. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς το ρόλο της VMRO, κατά τη δεκαετία του '30. Τότε λοιπόν υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες στην ΚτΕ για εργοστάσια παρασκευής ηρωίνης και διακίνησή της από ανθρώπους της αυτονομιστικής οργάνωσης. Για περισσότερα (και αρκετά ενδιαφέροντα για τη φύση του ευρύτερου ζητήματος) σε παραπέμπω στο κλασσικό έργο για το Μακεδονικό Ζήτημα; "Ελίζαμπεθ Μπάρκερ, Η Μακεδονία στις διαβαλκανικές σχέσεις και συγκρούσεις, εκδ.Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1996".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.