#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2009 16:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το βαρύ πυροβολικό της κ. Γιάννας εναντίον των εργαζομένων στον ΕΤ

Το βαρύ πυροβολικό του σε δικηγόρους και οικονομικούς συμβούλους για να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους στον Ελεύθερο Τύπο –που τους πέταξε στο δρόμο- έχει επιστρατεύσει το ζεύγος Αγγελοπούλου. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία δικηγορικά γραφεία, σύμφωνα με πληροφορίες, παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις με την πενταμελή επιτροπή των εργαζομένων. Μεταξύ αυτών και ο δικηγόρος, κ. Νότης Μπερνίτσας. Στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κινεί τα νήματα, βρίσκεται ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Θ Αγγελόπουλου, κ. Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος. Άπαντες, διαχρονικά έμπιστοι στο ζεύγος, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζουμε.

Συναντάμε τον κ. Μπερνίτσα στην εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εκδόσεως και εμπορίας βιβλίων και περιοδικών, «Το Πέρασμα». Εκεί, μαζί του είναι οι Ελευθέριος Κουσούλης και Αντώνιος Παπαγιαννίδης. Ο πρώτος παρουσιάζεται ως «επιχειρηματίας» και ο δεύτερος ως «δικηγόρος-δημοσιογράφος». Ο επικοινωνιολόγος, άλλοτε της ΝΔ και κατόπιν του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, κ. Κουσούλης, ήταν ο σύμβουλος της κ .Αγγελοπούλου στο αποτυχημένο εκδοτικό της εγχείρημα. Ο δε, κ. Παπαγιαννίδης ήταν για μερικούς μήνες, ένας από τους πέντε διευθυντές του ΕΤ, που άλλαζε ως πουκάμισα η κ. Αγγελοπούλου, στα δυόμισι χρόνια που κράτησε την εφημερίδα.

Ο κ. Μπερνίτσας, ως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, είχε ασχοληθεί και με το περίφημο και ακριβοπληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i). Ο ίδιος είπε ότι το 2003 «προσφέραμε υπηρεσίες στη θυγατρική της Γενικής Τράπεζας "Γενική Finance A.E΄΄. σχετικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης της Σύμβασης της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων από κοινού με άλλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών». Η Γενική Finance Α.Ε., πρόσθεσε, ήταν ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαπραγμάτευση της σύμβασης C4I με τη SAIC. «Μετά την ολοκλήρωση του συμβατικού κειμένου την 18.5.2003, ουδεμία περαιτέρω σχέση ή επαφή είχαμε με την Γενική Finance Α.Ε. ή το Ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με το θέμα του C4I». Εμείς, ουδεμία αντίρρηση έχουμε τα δικηγορικά γραφεία να έχουν δουλειές. Ούτε μπορούμε να καταλογίσουμε ευθύνες στον κ. Μπερνίτσα για την δυσμενή τροπή που πήρε η προμήθεια για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Εκτός αυτού, στελέχη της ΕΛΑΣ, πριν  από τους Ολυμπιακούς, είχαν επισημάνει με έμφαση ότι δεν χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο και ακριβό σύστημα για τους Αγώνες, αλλά θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του και με άλλο θεαματικά φτηνότερο. Άραγε, είχε κάποια άποψη-θέση γι αυτό η «Αθήνα 2004»;

 Οι κ.κ. Μπερνίτσας, Μάρτιν Σίμιτσεκ («Αθήνα 2004) και Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος, ήταν και στο ΔΣ της Blue Land, Ανώνυμη Κτηματική εταιρεία. Της εταιρείας δηλαδή, που αγόρασε με λίζινγκ από την οικογένεια Λάτση το κτίριο στο Μαρούσι, όπου στεγάζονταν ο ΕΤ, ο Σίτυ, τα γραφεία του Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου (ολόκληροι όροφοι είναι), ναυτιλιακές τους εταιρείες, και άλλες επιχειρήσεις. Λέγεται επίσης, ότι ο ΕΤ και Σίτυ πλήρωναν τσουχτερά ενοίκια. Ο κ. Θ. Παπαπετρόπουλος, που θεωρείται το δεξί –«οικονομικό»- χέρι του Θεόδωρου, ήταν γενικός διευθυντής οικονομικών της «Αθήνας 2004». Ηταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας «Ίδρυμα Τύπου» που εξέδιδε τον Ελεύθερο Τύπο και λειτουργούσε τον ραδιοσταθμό, «Σίτυ». Ο ίδιος συναντάται στην Lamda TechnOL Flisvos Holding, στην «Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής, Εμπορίας και Αντιπροσωπείας Τυπογραφικών μελανών Ντρουκφαρμπεν Ελλάς», και σε άλλες εταιρείες. Ως εξ αυτής της θέσεώς του, αλλά και της σχέσης του με τον Θ. Αγγελόπουλο, δεν έβλεπε, άραγε, την δραματική κατάσταση, στην  οποία οδηγούσε το περιβάλλον της κ. Αγγελοπούλου την εφημερίδα;

 Να σημειωθεί πως μαζί του, στο ΔΣ του «Ιδρύματος Τύπου» ήταν, εκτός των άλλων, και η θεωρούμενη ως δεξί χέρι της Γιάννας, κ. Ευγενία Παπαθανασοπούλου («Και μια και δυο και τρεις θέσεις στους εκλεκτούς του Μαξίμου». http://www.antinews.gr/?p=1223.

 Τελευταία, εκεί τοποθετήθηκε και ο τελευταίος διευθυντής του ΕΤ, και επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του «Αθήνα 2004», Σ. Κοτρώτσος (Η πρόοδος ενός δημοσιογράφου». http://www.antinews.gr/?p=5010 και «Μια προαναγγελθείσα «αποκάλυψη» http://www.antinews.gr/?p=1074).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 09/07/2009 02:10:32

  Να υποθέσω τους λόγους που ο Ελεύθερος Τύπος υπολοιπόταν άλλων μεγάλων εφημερίδων στα ρεπορτάζ του για το C4i, αν και, εξ όσων ενθυμούμαι -προ Γιάννας- είχε κάνει πολλές αποκαλύψεις;

 2. Ελευθέριος Κουσούλης avatar
  Ελευθέριος Κουσούλης 17/07/2009 13:56:52

  Κύριοι,

  Σε κείμενο που έχετε αναρτήσει στην ιστοσελίδα σας με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στον «Ελεύθερο Τύπο» κάνετε ανακριβείς αναφορές στο πρόσωπό μου.
  Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας γνωρίσω τα εξής:
  1. Από το 1995 εργάζομαι ως υπεύθυνος της εταιρίας “Λέγειν & Πράττειν”, εταιρία που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μου. Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε στην ιστοσελίδα www.legeinandprattein.gr να πληροφορηθεί τα σχετικά με την εταιρία, τη φιλοσοφία της, το αντικείμενό της και τις εκδοτικές της προσπάθειες. Ως προς την έκφραση ότι «παρουσιάζομαι ως επιχειρηματίας» ας την κρίνει ο κάθε αναγνώστης.
  2. Με παρουσιάζετε ως «άλλοτε» επικοινωνιολόγο της Νέας Δημοκρατίας. Ουδέποτε υπήρξα επικοινωνιολόγος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είμαι επικοινωνιολόγος. Επικοινωνιολόγοι δεν υπάρχουν. Ως προς τη συνεργασία με το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ», όπως γράφετε, σας γνωρίζω ότι η «Λέγειν & Πράττειν» υπέγραψε σύμβαση με το ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1999 και τελείωσε το 2002.
  3. Με αφορμή την αναφορά σας στο «αποτυχημένο εκδοτικό εγχείρημα» του «Ελεύθερου Τύπου», πολλοί έχουν εύκολες τις κρίσεις, αν και δε γνωρίζουν ούτε το περιεχόμενο, ούτε τον προσανατολισμό της συμμετοχής μου. Σημειώνεται ότι από τα φοιτητικά μου χρόνια εκφράζω τις απόψεις μου για τα ΜΜΕ. Φυσικά δεν είστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε τις απόψεις αυτές. Εάν ποτέ αποκτούσατε τέτοιο ενδιαφέρον, αυτές έχουν δημοσιευθεί:
  α. Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2007
  β. Ήττα της πολιτικής – 18 θέσεις απέναντι, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2008
  γ. Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ του 1517 – Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2009
  δ. Η πολιτική επικοινωνία την πράξη (τα 4 Σεμινάρια της Λέγειν&Πράττειν) με αντικείμενο την πολιτική επικοινωνία και την πολιτική στρατηγική, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2009
  4. Όσον αφορά το «Πέρασμα» και με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου, σας γνωρίζω ότι αποτελεί εκδοτική πρωτοβουλία, με σκοπό τη συμμετοχή στην κίνηση των ιδεών. Το βιβλίο αποτελούσε για εμένα πάντοτε πεδίο υψηλού ενδιαφέροντος.
  Σημειώνω τα παραπάνω, γιατί πιστεύω ότι ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει όχι μόνο το σεβασμό στα πρόσωπα αλλά και στην πραγματικότητα.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία

  Με τιμή,
  Ελευθέριος Κουσούλης

  ΥΓ. Ως προς την άποψή μου για τις δραματικές εξελίξεις στον «Ελεύθερο Τύπο» επιτρέψτε μου να επισυνάψω σχετική επιστολή μου που δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (5/7/2009) στη στήλη του κ. Χρήστου Ξανθάκη «Μέσα και media». Αντιγράφω:
  «Απάντηση στη συνέντευξη του Χουάν Αντόνιο Χινέρ (επικεφαλής της “Innovation”, βλέπε ντιζάιν του «Ελεύθερου Τύπου») που φιλοξενήσαμε την περασμένη Κυριακή, μας έστειλε ο Λευτέρης Κουσούλης (επικεφαλής της εταιρείας επικοινωνίας «Λέγειν & Πράττειν»). Εκεί, αναφέρει τα εξής: «Χρειάζεται πολλή δειλία για να μέμφεται κανείς πρόσωπα, τα οποία παρασκηνιακά δείχνει, χωρίς με θάρρος να τα κατονομάζει (Υποτίθεται ότι εγώ είμαι ένας από τους «ερασιτέχνες» γύρω από τα δημοσιογραφικά πράγματα, όπως αναφέρει). Ο κ. Χίνερ ενώ επέδειξε απόλυτη αδυναμία να υποψιαστεί – έστω – τη σημασία της πολιτικής ιστορίας μιας εφημερίδας όπως ο «Ελεύθερος Τύπος», η οποία θα όριζε και την περαιτέρω πορεία της – μια εφημερίδα είναι πρώτα παράσταση στη συνείδηση και μετά προϊόν – και αφού αυτός και η εταιρεία του επιχείρησαν μια, πράγματι, εμπνευσμένη εικαστική παρέμβαση, αδυνατούσε να αντιληφθεί το στοιχειώδες: ότι το περιεχόμενο είναι και παραμένει υπέρτερο της σχεδίασης. Θα μπορούσε κανείς να προτείνει στον κ. Χίνερ το δρόμο της σιωπής. Αλλά τι να πεις σε έναν άνθρωπο που, χωρίς αιδώ, σε μια τραγική στιγμή, αυτός βλέπει μια ευκαιρία αυτοπροβολής;».

  Σας ευχαριστώ και πάλι

 3. » ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΛΟΛΗ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ “ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”Adiak avatar
  » ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΛΟΛΗ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ “ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”Adiak 17/03/2010 11:55:24

  [...] της κ. Γιάννας εναντίον των εργαζομένων στον ΕΤ» http://www.antinews.gr/?p=7741) ή κάποιοι άλλοι, ως παράγοντες του «Αθήνα 2004» [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.