13/06/2008 04:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το βαλς της μίζας, θέλει δύο παρτενέρ

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ζημενς Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καταθέτοντας στον εισαγγελέα για το σκάνδαλο παραδέχθηκε ως συνηθισμένη, όπως είπε, πρακτική της πολυεθνικής να κάνει «δωράκια» και «διευκολύνσεις» σε πολιτικούς και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα. Η παραδοχή αυτή, προκάλεσε έντονες επικρίσεις, επειδή θεωρήθηκε ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ο ίδιος επιχείρησε να δικαιολογήσει την τακτική του λαδώματος και τη διαφθορά. Λογική είναι βέβαια η αγανάκτηση. Ξέχωρα όμως, από αυτήν την υπερασπιστική γραμμή που του έχουν συστήσει οι δικηγόροι του να ακολουθήσει, προκειμένου να μην βρεθεί στον Κορυδαλλό, καλό είναι να διαβάσουμε την κατάθεσή του ανάποδα.

Επειδή ουσιαστικά, ο κ. Χριστοφοράκος είπε ευθέως και ωμά πως ναι, δίναμε μίζες και «δωράκια», αλλά μην ρίχνετε σ΄ εμάς μόνο την ευθύνη, διότι για να υπάρξει διαφθορά, πρέπει να υπάρχει και εκείνος, ο οποίος δέχεται να πάρει τη μίζα. Προφανώς το βαλς της μίζας, θέλει δύο παρτενέρ. Αυτόν που δίνει και εκείνον που παίρνει. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Ας μην προσπαθούν λοιπόν τώρα, ορισμένοι πολιτικοί που τα έπαιρναν, να δικαιολογηθούν λέγοντας ότι «οι μίζες δεν δίνονται με τιμολόγια» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Για να καταλάβουμε κι’ εμείς: δεν είναι εξαγορά, όταν (για παράδειγμα) έρχεται μια εταιρεία να πληρώσει τα νοσήλια σε νοσοκομεία ενός πολιτικού ή ενός συγγενούς του;

Ο έντιμος πολιτικός δεν πρέπει, απλά, να δέχεται ούτε μια δεκάρα, ούτε ένα ρολόι. Γιατί, πως μετά το «δωράκι» θα κτυπήσει το χέρι στο γραφείο, όταν τον επισκεφθεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας και του ζητήσει να «βοηθήσει» σε μια μεγάλη δουλειά; Ξέρει κανείς μήπως, κανέναν επιχειρηματία που να χαρίζει κάτι, δίχως να ζητάει ανταλλάγματα;

Αρκετά όμως, με τα «δωράκια», στα οποία τόσο ο κ. Χριστοφοράκος, όσο και κάποιοι πολιτικοί προσπαθούν να περιορίσουν το μέγα σκάνδαλο της Ζημενς. Άραγε, ο εισαγγελέας ερώτησε τον κ. Χριστοφοράκο εάν πράγματι μέσω λογαριασμών –ορισμένους εκ των οποίον λέγεται ότι ήλεγχε και ο ίδιος- διοχετεύονταν γενναία ποσά μιζών σε πολιτικούς; Μήπως ερώτησε για την οφφσόρ στη Λιβερία; Τέλος, ανέφερε τίποτε ο κ. Χριστοφοράκος για την αναφορά που έκαναν υψηλότερα ιστάμενα στελέχη από αυτόν (στη Ζημενς Γερμανίας) ότι μίζες πολλών εκατομμυρίων δόθηκαν για το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/06/2008 04:49:43

  Η κυνική αλήθεια που έχει ακουστεί πάλι από Γερμανικούς κύκλους στην Ελλάδα, ωστόσο, παραμένει: το νομικό μας πλαίσιο, οι ασάφειες, οι εφαρμογές, η δημόσια διοίκηση, οι νομαρχίες με τις άδειες κυκλοφορίας, οι επιτροπές των υπουργείων, οι ειδικοι μανδαρίνοι, όλο το σύστημα, είναι σχεδιασμένο με σκοπό την μεγιστοποίηση της μίζας. Δεν υπεραμύνομαι αυτού που λαδώνει, αλλά είναι σε μια χώρα σχεδιασμένη εκ βαθέων για να λαδώνονται οι αξιωματούχοι της, και ανταποκρίνονται.

  Τα «έργα» δεν γίνονται με μικρό παρεπόμενο τις μίζες και τις ιδιοτέλειες. Τα έργα γίνονται με βασικό κίνητρο τις μίζες, και παρεπόμενο το έργο το ίδιο. Η απόλυτη μαφία. Για αυτό δεν πάμε μπροστά. Ενα βήμα κάτω και πίσω από την Σικελία στα χειότερά της.

 2. Le canard avatar
  Le canard 13/06/2008 08:16:15

  Και μετά μιλάνε για την Ιταλία (Νότος). Οχι ότι εκεί δεν υπάρχει μαφία της μίζας (και πραγματική μαφία), αλλά τελικά τι κατάφερε η επιχείρηση "καθαρά χέρια"; Απαξίωσε μιά ολόκληρη γενιά πολιτικών -και μιζαδόρων- για να την διαδεχθεί μιά άλλη γενιά μιζαδόρων. Τελικά το να διώχνουμε το παλιό -διαδικασία ιστορικά αναγκαία- δεν είναι πάντα το καλύτερο, εάν η διάδοχη κατάσταση δεν είναι διαφορετική και καλύτερη από την προηγούμενη. Στην προκειμένη μάλιστα, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Δύση, τις παλαιές γενιές πολιτικών διαδέχθηκαν πολιτικοί-λογιστές, απολύτως υπόδουλοι των διπαλεκομένων που υποβάθμισαν περαιτέρω την πολιτική έναντι του κεφαλαίου.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/06/2008 12:11:58

  και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, οι πολιτικο κοινωνικές εξελίξεις μας έρχονται από την Δύση με κάποια καθυστέρηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.