#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2009 22:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αύριο δεν χτίζεται με φθαρμένα υλικάΤου Αντώνη Πίκουλα*

 Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το εκλογικό σώμα στις ημέρες μαs δεν συμπεριφέ­ρεται ως «κοπάδι προβάτων», δεν τιθασεύεται ούτε χαλιναγωγείται εντός των στενών ορίων του κομματισμού, έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στoυς πολιτικούς φορείς, ιδίως μάλιστα από την στιγμή που οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις (κυρίαρχη εστία των πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων κάπο­τε ... ) έχουν αμβλυνθεί .

Και είναι πλέον βέβαιο ότι η κοινω­νία αναζητεί την διαφορετικότητα. Το νέο, το καινοτόμο, το απρόβλεπτο. Εκείνο που θα την εξιτάρει, θα την μαγέψει, θα την κάνει να ονειρευτεί ...

 Υπό την οπτική αυτή γωνία ευλόγως γεννιέται το ερώτημα: Μπορεί κανείς στη Νέα Δημοκρατία να εκπροσωπή­σει το νέο; Υπάρχει διέξοδος από τα τετριμμένα, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, ή η  μεγάλη συντηρητική  παράταξη θα εκπροσωπηθεί με «μία από τα ίδια»;    

Υπάρχει άραγε αυτήν την στιγμή η ωριμότητα στη βάση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ώστε να αντιληφθούν  το αυτονόητο; Ότι οι αλλαγές και οι δυναμικές σε κόμματα και κοινωνίες δεν επέρχονται με φθαρμένα υλικά, ούτε ασφαλώς μέσω των εκλεκτών των media, των μεγαλοσυμφερόντων, των μηχανισμών και του Συστήματος.

Οι εκλεκτοί του Συστήματος, οι αγαπημένοι των Mέσων Ενημέρωσης, σι πρωτοκλασάτοι υπουργοί (μόνιμοι καλεσμένoι στα παράθυρα των ειδήσεων της διαπλοκής), οι τοπικοί άρχοντες που αντί για πράσινο φυτεύουν Εμπορικά Κέντρα, οι νoμάρχες που μετά βεβαιότητοs δεν θα ξαναεκλεγούν επειδή οι τοπικές κοινωνίες τους έχουν απορρίψει, οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ που μιλούν για δημοκρατικές διαδικασίες ( και ξεχνούν πως οι ίδιοι τοποθετήθηκαν πραξικοπηματικά επι Μητσοτάκη) θέλουν να επιβάλουν την ΔΙΚΗ τους ανανέωση, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται, την εννοούν και τους συμφέρει.

Τι σημαίνει, παραδείγματος χάριν, για το αύριο της χώρας, η εντύπωση ότι πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί στηρίζουν την κ. Ντόρα Μπακογιάννη; Στην επόμενη ημέρα, όταν το κόμμα θα είναι έτοιμο να διεκδικήσει πάλι την εξουσία, αλίμονο αν την βάση της κοινωνίας την εκπροσωπήσουν όλοι όσοι οδήγησαν τη φιλελεύθερη παράταξη στην οδυνηρότερη ήττα της ιστορίας της.

Δεν είναι δυνατόν οι πρωτεργάτες της χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών για τη Νέα Δημοκρατία (κυβέρνηση Μητσοτάκη) αλλά και οι εκφραστές και συνοδοιπόροι  της δεύτερης χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών (κυβέρνηση Καραμανλή) να αντιπροσωπεύσουν το αύριο, το νέο, την ρήξη με το χθες, την υπέρβαση. Κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει η κοινωνία, πριν να είναι πολύ αργά.

Το ζήτημα αυτή την ώρα δεν είναι ποιους συμφέρει η επιλογή του ενός ή του άλλου υποψηφίου, αλλά τι συμφέρει την βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ΠΑΣΟΚ το κατάλαβαν. Καταψήφισαν την διαπλοκή, καταψήφισαν τους εκλεκτούς των ΜΜΕ, καταψήφισαν το χθες. Και ήρθε το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου για να τους δικαιώσει. Θα μπορέσει άραγε και η βάση της ΝΔ να αντιληφθεί ότι ετούτη την ώρα επιβάλλεται να καταψηφίσει το Σύστημα;

* Ο Αντώνης Πίκουλας είναι παλιός φίλος του «Αντί». Σήμερα είναι εκδότης της εφημερίδας ΑΞΙΑ. Το άρθρο αυτό είναι απόσπασμα από το κύριο άρθρο της τελευταίας έκδοσης της εφημερίδας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 24/10/2009 16:50:01

  Δεν είναι δυνατόν οι πρωτεργάτες της χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών για τη Νέα Δημοκρατία (κυβέρνηση Μητσοτάκη) αλλά και οι εκφραστές και συνοδοιπόροι της δεύτερης χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών (κυβέρνηση Καραμανλή) να αντιπροσωπεύσουν το αύριο, το νέο, την ρήξη με το χθες, την υπέρβαση. Κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει η κοινωνία, πριν να είναι πολύ αργά.

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΛΥΣΗ ΠΟΥ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ ΟΨΙΝ ΠΡΙΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ.

 2. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 24/10/2009 17:17:03

  Όπως το καταλαβαίνω από τους τρείς υποψηφίους ο Αντώνης Σαμαράς αντιπροσωπεύει το καινούργιο, η Ντόρα Μπαγογιάννη το παλιό και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι η ενδιάμεση κατάσταση.
  Ας μιλήσουμε λίγο για τα δύο άκρα, χωρίς μικροπρέπειες και λαϊκισμό.
  Δεν είναι σωστό ούτε να αναφερόμαστε στον Καραβέλα, ούτε στην Πολιτική Άνοιξη, ούτε να καταδικάζουμε τη Ντόρα που έσπρωχνε για πρόωρες εκλογές ούτε τον Αντώνη για την ψήφιση του Στεφανόπουλου το 1995.
  Είναι γελοία και κατινίστικα αυτά τα επιχειρήματα και δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία.
  Πιστεύω ότι όλοι μέσα μας έχουμε κάποιο δίλημμα σε ότι αφορά και τους δύο υποψήφιους.
  Να ξεκινήσουμε με μία κοινοτυπία.
  ΕΑΝ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ, ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ.
  Οι πρόσφατες απώλειες είναι τόσο μεγάλες που δεν γίνεται δουλειά με μπαλώματα και απλή διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης.
  Η Ν.Δ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΤΙΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
  Στις πρόσφατες εκλογές έχασε ψήφους από δεξιά και αριστερά και ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ έχασε ένα σωρό ψηφοφόρους της που ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.
  ΑΡΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ.
  ΟΙ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΔΟΛΑΡΙΩΝ:
  ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Είναι ο Αντώνης Σαμαράς αρκετά δυναμικός για να αναδιοργανώσει εκ βάθρων το κόμμα σε όλα τα επίπεδα (ιδεολογικά, μεθοδολογικά και στελεχιακά); Η λύση Σαμαρά εμπεριέχει δύο ρίσκα, πρώτο, να μην έχει ο ίδιος τις προσωπικές δυνατότητες για τόσο μεγάλη ανατροπή και δεύτερο, να είναι τόσο μεγάλη η αντίδραση των ντορικών αλλά και κάποιων "βολεμένων" καραμανλικών, που να διασπάσουν το κόμμα.
  ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Έχει προσωπικά η Ντόρα Μπακογιάννη τη δυνατότητα να ξετινάξει από πάνω της τις "στάμπες" ότι είναι η "κόρη του Μητσοτάκη", ότι είναι αμερικανόφιλη και ότι είναι μαριονέτα των καναλαρχών σαν το Γιωργάκη; Εάν η Ντόρα αποτελεί εύκολο στόχο για το πασόκ που σήμερα κυριαρχεί στο κέντρο, αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει σίγουρα και τις επόμενες εκλογές, ακόμη και εάν ο σαμαράς σταθεί βράχος δίπλα της.
  Άρα, ο Αντώνης Σαμαράς αντιπροσωπεύει την υποψηφιότητα που υπόσχεται ριζική ανανέωση και κυβερνητική προοπτική αλλά έχει το ρίσκο της διάσπασης, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη αποτελεί, βραχυπρόθεσμα, μία πιό ασφαλή για την ενότητα λύση αλλά με μειωμένες τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας.
  Ο λαός της Νέας Δημοκρατίας καλείται να αποφασίσει.
  Αυτή τη στιγμή η καλύτερη προσφορά που μπορούν να κάνουν προς το κόμμα τους οι υποψήφιοι αρχηγοί είναι ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.
  Όσο περισσότεροι ψηφίσουν τόσο κερδισμένοι θα είμαστε όλοι:
  Πρώτον θα σταλεί στο σύνολο της κοινωνίας το μήνυμα ότι οι νεοδημοκράτες είμαστε ενωμένοι, ξέρουμε τί και ποιόν θέλουμε και δεν είμαστε απλά κόμμα διαμαρτυρίας στη μονοκρατορία του πασόκ.
  Δεύτερο, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του κόσμου τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συνοχή του κόμματος και άρα η ισχύς του (της) νέου αρχηγού.

  • Lavazza avatar
   Lavazza @ ελεύθερος 24/10/2009 17:36:19

   "ΑΡΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ"
   Ωχ άλλη γρίπη αναμέναμε αλλά η ΓΑΠίτιδα εξελίσσεται σε πανδημία.
   Αμ καλά λέω ότι περιμένω να δώ και συνειδητούς ύμνους στον ΓΑΠ γιατί στο ασυνείδητο μία χαρά φοριέται το μοντελάκι από την ΝΔ.

   • Vachus avatar
    Vachus @ Lavazza 24/10/2009 21:18:19

    Kάτσε να σε ακούσει ο Τιραμόλα θα σου κοπεί το χιούμορ!

 3. sauraki avatar
  sauraki 24/10/2009 17:37:37

  «Στο ΠΑΣΟΚ το κατάλαβαν. Καταψήφισαν την διαπλοκή, καταψήφισαν τους εκλεκτούς των ΜΜΕ, καταψήφισαν το χθες. Και ήρθε το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου για να τους δικαιώσει»...
  Ας πει κάποιος στον κύριο Πίκουλα πως αν δεν είχε τα ΜΜΕ μαζί του ο ΓΑΠ ούτε από έξω από το Μαξίμου δε θα περπατούσε. Αν θέλουν οι άρχοντες σε ένα χρόνο τον τελιώνουν και θα το δείτε αν ο ΓΑΠ τολμήσει να μην τους κάνει τις χάρες. Ο Κάραμανλής έπεσε για ένα Βατοπέδι και σημειώστε πως ήταν και ισχυρότερος μέσα στο κόμμα του και ικανότερος γενικότερα. Όταν όμως ο κύβος ερρίφθη..τέλος ο Καραμανλής.

  • ΣΚΑΙς avatar
   ΣΚΑΙς @ sauraki 24/10/2009 18:43:40

   Ο κος Πίκουλας δεν είναι ΜΜΕ? είναι προφανές ότι και ο ίδιος ως μέρος του συστήματος θα έχει τα ωφέλη του από την νέα διακυβέρνηση. Διαβάστε τον Μποτίλια λίγο παρακάτω, και περιμένε τε στις οθόνες σας.

   Ο κος Ξυνίδης θα νικήσει τα ΜΜΕ και τα λαμόγια?

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/10/2009 17:52:31

  Σίγουρα το άρθρο αναφέρεται μόνο στη ΝΔ?

 5. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 24/10/2009 18:32:23

  Στο Πασόκ δεν κατάλαβαν τίποτε. Ανέλαβαν την συνέχιση της κατεδάφισης, απροετοίμαστοι, λιγούρηδες για διαχειριστική καρέκλα, σε φάση που τα προβλήματα αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις, δεχόμενοι ηδονικά το σάπιο μπαλάκι που πέταξε ο Καραμανλής. Είναι θέμα σύντομου χρόνου πότε τα ποδάρια της καρέκλας θα ξεκινήσουν να τρίζουν μέχρι να συντριβούν, υπό το βάρος των γνωστών μεγαλόστομων χοντρών και του λιποφόρου αδένος του εγκεφάλου μιας ακόμη ετερόκλητης παρέας με πολλαπλές σφήνες.
  Η ανάρτηση υπογραμμίζει μια πολύ σωστή διαπίστωση: Οικοδόμηση με υλικά κατεδάφισης δεν γίνεται. Δεν θα κρίνει την πορεία η επιγραφή που θα αναρτηθεί στο παράπηγμα. Ας το έχουν αυτό υπ' όψει τους οι επίδοξοι εργολάβοι. Ως μπετατζήδες με έρωτα για το σκυρόδεμα, γνωρίζουμε ότι το επερχόμενο δεν αναμένεται να είναι η θύελλα αλλά ο σεισμός. Δεν πεθάναμε ακόμη και έχουμε βαρεθεί τις διανυκτερεύσεις στα πανδοχεία.
  Είναι πλέον γνωστό, ότι κάποιοι περιμένουν με τις μπουλντόζες πίσω από την γωνία. Εάν νομίζουν ότι θα ισοπεδώσουν εύκολα τα μπάζα, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

  • Vachus avatar
   Vachus @ Μποτίλια στο Πέλαγος 24/10/2009 21:20:44

   Μποτιλοφίαλε τα κόμματα είναι μάντρες απόθεσης μπάζων όμως. Άρα οικοδόμηση δεν γίνεται με τα υπάρχοντα κόμματα.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ Vachus 25/10/2009 01:13:10

    Ποτέ δεν έχω καταγγείλει τα κόμματα σαν τέτοια. Αυτά αποτελούν ενώσεις διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές αφετηρίες και σκοπιμότητες, οι οποίοι συγκλίνουν όμως με βάση κάποιες γενικές αρχές και προγράμματα.
    Βάση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι τα κόμματα και αυτή χωρίς αυτά δεν νοείται.
    Προσωπικά δεν πιστεύω στην αρχή της αντιπροσώπευσης, αλλά στην αρχή της αποκέντρωσης και της αυτάρκειας, που πρόβαλε ο Αριστοτέλης. Επειδή όμως αυτό το μοντέλο αποτελεί σήμερα ουτοπία, πρέπει να αποδεχθούμε ρεαλιστικά ότι η αρχή αντιπροσώπευσης θα ισχύσει και μελλοντικά για σημαντικό διάστημα. Με αυτή την έννοια, δεν ζητώ κατάργηση των κομμάτων, αλλά την ορθολογική λειτουργία τους, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
    Ούτε υποστηρίζω κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα σε βάρος των υπολοίπων, αλλά προσβλέπω σε αναβιβασμό του πολιτικού επιπέδου συνολικά.
    Διαπιστώνω ότι φίλοι από όλα τα κόμματα και τάσεις, αλλά και πολλοί ανεξάρτητοι σχολιαστές, συμμετέχουν εδώ σε αυτή την σελίδα (και όχι μόνο) αναπτύσσοντας ένα παραγωγικό και ευγενή διάλογο. Τέτοιες μέθοδοι ανάπτυξης γόνιμου προβληματισμού συμβάλουν να κατοχυρωθεί ένας καλύτερος πολιτικός πολιτισμός, στην κατεύθυνση της αποδοτικότερης και ουσιαστικότερης λειτουργίας των κομμάτων.
    Ήδη τα δυο μεγάλα κόμματα ενσωματώνουν άμεσα την βάση τους στην εκλογή των προέδρων. Αυτό αποτελεί βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Εάν δούμε την εξέλιξη της συνείδησης ως κυριαρχικό στοιχείο, κάποια στιγμή θα ακολουθήσει προχώρημα και σε άλλους τομείς.
    Νομίζω ότι έχουν δοθεί δείγματα επανειλημμένα εδώ, πέρα από τις αυτονόητες αψιμαχίες, ότι οι φίλοι που συμμετέχουν στα σχόλια, στο βαθμό που έχουν συγκεκριμένη κομματική ένταξη, προσπαθούν να εξασκούν θετική επιρροή σε αυτούς τους χώρους.

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ Μποτίλια στο Πέλαγος 25/10/2009 00:47:39

   Το σχόλιο που προηγήθηκε δεν αποσκοπεί στην προσβολή της νοημοσύνης των στελεχών και των μελών του Πασόκ, η οποία είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την δική μου, αλλά και του καθενός. Δεν είναι ποτέ δυνατόν ένας πολιτικός χώρος που συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να πάσχει από ομαδική πνευματική ανεπάρκεια. Σέβομαι την νοημοσύνη των συνανθρώπων μου και προσπαθώ να χειραγωγήσω την δική μου αφέλεια και πνευματική αδυναμία.
   Η κριτική που προηγήθηκε αποσκοπούσε να στηλιτεύσει αφ' ενός μεν την μικρόνοια που στηρίζει τον πολιτικό καιροσκοπισμό, καθώς και τον τραχύ τρόπο υποβιβασμού της μέσης νοημοσύνης, από κάποια πρόσωπα που παρουσιάζονται ως "σοσιαλιστές", ενώ διεκπεραιώνουν άνομα συμφέροντα λεσχών και εξωθεσμικών. Αυτό όμως δεν ισχύει ούτε για όλα τα στελέχη του Πασόκ, ούτε για όλους τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, οι οποίοι μπορούν να κριθούν μόνο με βάση το έργο τους.
   Αποβλέποντας στο καλό του τόπου τους εύχομαι και εγώ, παρ' όλη την κριτική που ασκώ, να επιτύχουν και ζητώ συγγνώμη από κάποιους φίλους, καθ' όλα ευγενείς, εάν αισθάνθηκαν ότι τους θίγω.

 6. Factorx avatar
  Factorx 24/10/2009 18:55:22

  Ξέρεις να είναι τίποτα εργολάβος, κατασκευαστής, προμηθευτής κλπ και να πιέζει την κυβέρνηση για να πάρει έργα, επειδή εγώ δεν ξέρω. Μην πιάνουμε το κλαβιέ και όποιον παίρνει ο χάρος, εντάξει;

 7. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 24/10/2009 19:23:56

  Συμφωνώ ότι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτά τα ειδυλλιακά και ωραία (για να ναι αληθινά) - και, εν πάση περιπτώσει και καλή τη πίστει, ας πούμε ότι μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Στον βαθμό που το αριθμητικό αποτέλεσμα δεν είναι μονοσήμαντο, ο συλλογισμός του αρθρογράφου που καταλήγει στο : αλλάξαμε = δικαιωθήκαμε, είναι ατελής επαγωγή με αίτιο - αποτέλεσμα και γι' αυτό δεν είναι πλήρως αποδεκτός ως ερμηνεία, αφού, στο διπολικό σύστημα, όταν ο ένας πόλος καταρρέει δραματικά, υποχρεωτικά ενισχύεται ο άλλος, άλλαξε, δεν άλλαξε (επί της ουσίας πάντα, γιατί κάποιες επιφανειακές αλλαγές όντως υπήρξαν) - Για την ώρα, ένα είναι σίγουρο, ότι οι ψηφοφόροι κατάλαβαν τη ΝΔ.

  • kostas nikolaou avatar
   kostas nikolaou @ καθρέφτης 26/10/2009 21:47:00

   ο ψηφοφορος δεν ανεχεται το δουλεμα απο οπου και αν προερχεται.ακομη και ο πιο κομματικος και πιστος νεοδημοκρατης,πληγωθηκε,πικραθηκε,απογοητευτηκε με τα κακως κειμενα της παρελθουσης κυβερνησης.
   Πιστευω οτι ειναι καπως μονομερες να μιλαμε για καταρευση,την στιγμη που τουλαχιστον εδω και μια δεκαετια,βιωνουμε την πληρη απαξιωση του πολιτικου συστηματος στην χωρα. Ο μονος πολος που ενισχυθηκε στις προσφατες εκλογες,ηταν εκεινος του καναπε και της καφετεριας.Το ΠΑΣΟΚ κερδισε λαμβανοντας τον ιδιο αριθμο ψηφων με εκεινο που ειχε παρει το 2004 οταν ο κ.Σημιτης ετρεχε να βγει απο το παραθυρο για να αποφυγει την κατακραυγη.
   Δεν ενισχυθηκε το ΠΑΣΟΚ. τιμωρηθηκε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.τιμωρηθηκε η αλλαζονεια,η απομονωση απο τα κοινωνικα προβληματα,οι πελατειακες σχεσεις ορισμενων βουλευτων και υπουργων και η ολιγωρια του πρωθυπουργου ως προς την αντιμετωπιση σκανδαλων.Τιμωρηθηκε ο μεσαιος χωρος και η απωλεση του πολιτικου μας προσδιορισμου.Τιμωρηθηκε ο νεποτισμος και οι κομματικες συντεχνιες.τιμωρηθηκε το παλιο το σαπιο το κορεσμενο και το προσποιητο.
   Εδω βεβαια παρατηρουμε και μια ουσιαστικη ΔΙΑΦΟΡΑ ποιοτητας.Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ξερει οτι ο κοσμος της την ελεγχει και ενιοτε τη αποδοκιμαζει.το ΠΑΣΟΚ το μονο που εχει να φοβηθει,ειναι οι αντιπαλοι του μιας και ο μεσος πασοκος,παιρνει γραμμη πιο ευκολα κι απο κινεζο σε κηδεια προεδρου της λαικης δημοκρατιας....
   Ετσι λοιπον φτασαμε στο σημειο ενα μηνα και κατι μερες πριν την εκλογη να συζηταμε για το αν ειμαστε της ΜΟΔΑΣ και για το κομμα που ονειρευτεται να κανει η ταδε η ο δεινας λες και γραφουμε εκθεση για το πως περασαμε το πασχα στην επαρχια,με φοντο κολωνες για να τονισουμε και τον ελληνισμο μας.
   Η σημειολογια φιλες και φιλοι εχει λαβει πρωταγωνιστικο ρολο και η ιδεολογια,απομονωνεται συστηματικα απο καλοθελητες κονδυλοφορους και παρατρεχαμενους πολιτικων γραφειων που απο αρμενηδες που εκαναν βιζιτα,την ειδαν εκφραστες του χωρου και εγγυητες της ενοτητας.
   Στις 6 του Δεκεμβρη,Ολοι εμεις,εχουμε στα χερια μας,μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ευκαιρια.Μια ευκαιρια για την ΕΛΛΑΔΑ και για την παραταξη. Στις 6 του δεκεμβρη,ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ.ΡΗΞΗ με κουμπαρους,διαπλεκομενους,φιλιπινεζες βουλευτικων γραφειων η επιβραβευση ολων εκεινων που ΜΑΣ οδηγησαν στη πιο ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ηττα της ιστοριας μας;
   Επιλεγουμε αναδειξη των αξιων ικανων και ΑΓΝΩΝ στελεχων μας; η συνεχιση του πολιτικου αριβισμου,του ρεβανσισμου και του νεποτισμου;
   Επιλεγουμε ΕΜΕΙΣ η αφηνουμε εκεινους που μας χαρακτηρισαν "περαστικους" να αποφασισουν;
   Στις 6 του δεκεμβρη ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ αν θα παμε μπροστα δυναμικα για να διεκδικησουμε εξουσια και να φερουμε αλλαγη,η αν θα περιμενουμε στην γωνια ποτε θα μας πεταξουν το κοκκαλο να γλυψουμε κι εμεις.
   Με δυο λογια στις 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ,διαλεγουμε τι θελουμε να ειμαστε.Κεντροδεξιοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, η ετεροπροσδιοριζομενα τσιρακια ζαρντινιερες του πολιτικου συστηματος που αγωνιουμε αν το κομμα ειναι μοδατο,σε μεταφορα του ανεκδοτου(σκ...α ηταν.. ευτυχως που δεν τα πατησαμε)
   Η επιλογη ειναι απλη. ΤΙΜΗ η ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. ΡΗΞΗ η νεποτισμος. ΕΛΛΑΔΑ η nova macedonia. ΝΙΚΗ καθαρη και σαρωτικη η αποπληρωμη πολιτικων ομολογων που μας χρεωσαν τα διαπλεκομενα παπαγαλακια;
   ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ η ντορα μητσοτακη;
   καλη ψηφο

 8. Υ. avatar
  Υ. 24/10/2009 19:33:29

  Η κυρά-Θοδώρα σε συνέντευξη στο Κοττάκη.
  “Δεν είμαστε κόμμα της μόδας”.

  Στο νέο κόμμα που ευαγγελίζεται, όλη η βάση θα ντύνεται με Λακόστ, Καμπανά και Αρμάνι.
  Θα τα χρηματοδοτεί το Μητσοτακέϊκο, από τις μίζες της Καλτσεστρούτσι και της Σήμενς.

  • zippo avatar
   zippo @ Υ. 24/10/2009 19:51:34

   τωρα ψωνιζει απο τα Zara ... αφεθηκε να τη φωτογραφησουν ...
   της φτιαχνει φιλολαικο προφιλ το συστημα
   κατι ζεμπρες που εβαζε περσι τις καταχωνιασε στη ναφθαλινη
   τι κριμα

 9. Υ. avatar
  Υ. 24/10/2009 20:07:26

  Βρε μπας και μετά το φιάσκο που θα πάρει στις εσωκομματικές, σκέφτεται να το ρίξει στο εμποριλίκι με μοδάτα μπραντς, και κάνει πρεμάρκετινγκ?

 10. Τσίπης avatar
  Τσίπης 24/10/2009 22:42:19

  Κι ο Μεϊμαράκης από κοντά να χαρακτηρίζει "περαστικούς" τη βάση, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε λόγο στην εκλογή προέδρου.
  Ε, ρε βρεγμένη που τους χρειάζεται. Να φύγουν να πάνε αλλού......

 11. fantomas avatar
  fantomas 24/10/2009 23:34:02

  Η Ν.Δ. χρειάζεται έναν αρχηγό με το ήθος και την πολιτική του Κωστή Στεφανόπουλου.

  • Factorx avatar
   Factorx @ fantomas 24/10/2009 23:41:47

   πρόκοψε

 12. mara avatar
  mara 24/10/2009 23:38:14

  Η Ντόρα δεν μπορεί. Όχι γιατί δεν έχει τα τυπικά προσόντα όπως και πολλοί άλλοι βέβαια, (απλά ήταν "εκλεκτή" και προωθήθηκε) της λείπει το βασικό συστατικό όπως έλειπε και στον πατέρα της, το touch με τον κόσμο.
  Αυτό ή το έχεις ή δεν το έχεις. Είναι αυτό το "κάτι" που βγάζουν κάποιοι άνθρωποι χωρίς να κάνουν καμμία προσπάθεια. Απλά το "έχουν".
  Ο γέρος Καραμανλής το είχε, ο νέος Καραμανλής επίσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, καλά αυτός το παραείχε, ο Σαμαράς το διαθέτει.
  Υπάρχουν λοιπόν και κάποιοι άνθρωποι, που όχι απλά δεν το έχουν, βγάζουν και ακριβώς το αντίθετο. Βγάζουν μία αντιπάθεια. Το γιατί? Δεν μπορείς να το εξηγήσεις. Ε! Λοιπόν οι Μητσοτάκηδες αυτό το κακό έχουνε. Βγάζουνε μία αντιπάθεια. Όσο και να προσπαθήσουν αυτό δεν αλλάζει. Το γνωρίζουν, είναι βέβαιο, γι΄αυτό και κινούνται πάντα υπογείως. Στήνουν μηχανισμούς και είναι εξπέρ στις μηχανοραφίες. Αλλά ότι και να κάνουν ο κόσμος το εισπράτει, γι΄αυτό πάντα θα φθάνουν στην βρύση και νερό δεν.....

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ mara 25/10/2009 00:17:19

   Το touch με τον κόσμο είναι χρήσιμο (όχι απαραίτητο -χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο Σημίτης) κυρίως για να φτάσεις στην εξουσία. Από κει και πέρα απαιτούνται και άλλα πράγματα. Απόψεις,διάθεση προσφοράς, απόφαση "να σπάσεις αυγά" και βέβαια ικανότητα να ...φτιάξεις ομελέτα.
   Εχω την αίσθηση ότι ούτε ο Σαμαράς ,ούτε η Μπακογιάννη έχουν το ..touch με τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν καλοί αρχηγοί. Τουλάχιστον για τον ένα από τους δύο θα το μάθουμε. Όσο για Πρωθυπουργοί προβλέπω μεγάλες δυσκολίες.
   ΥΓ Αυτή η τάση δαιμονοποίησης των "Μητσοτάκηδων" έχει αρχίσει να γίνεται...ρατσισμός

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ ΑΡΗΣ Θ 25/10/2009 01:09:49

    Έχοντας μιλήσει εκ του σύνεγγυς και με τον Ανδρέα Παπανδρέου και με τον Σαμαρά σε διαβεβαιώ πως ο Σαμαράς έχει την ίδια γοητεία με τον Ανδρέα. Υπερτερεί δε εκείνου γιατί ο σεβασμός του προς τον συνομιλητή του σε καθηλώνει. Ο άνθρωπος λάμπει Ήθος!, και από αυτή τη δυσεύρετη πλέον αρχοντιά σαν του Ξενοφώντος Ζολώτα για παράδειγμα.

   • αρχισαμε avatar
    αρχισαμε @ ΑΡΗΣ Θ 25/10/2009 01:16:30

    Ειμαι ρατσιστης.
    Μη με πεις κλεφτη...

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ mara 25/10/2009 01:30:27

   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν την βγάζει αυτή την αντιπάθεια. Τουναντίον είναι προσήνης και συμπαθής και με ενδιαφέρουσα πολιτική σκέψη. Δεν είναι πλαστικοποιημένος και χειραγωγήσιμος από τους ιματζμέικερ, αρκετά σπάνιο δηλαδή για τος πολιτικούς. Έχουν δίκηο οι γονείς του που αυτόν θέλουν να προωθήσουν πολιτικά, άλλο αν δεν τους βγαίνει...

   • sinn avatar
    sinn @ B.K.Σ. 25/10/2009 01:37:17

    Μας τελείωσες!

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ sinn 25/10/2009 01:43:46

     Οι νέοι άνθρωποι σιχαίνονται το στυλάκι των πλαστικών πολιτικών. Προτιμούν την Μπουρμπούλη και τον Χατζιδάκη και αυτή η συνομοταξία πολιτικών θα κυβερνά τα επόμενα χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν αυτοπεποίθηση, και κακά τα ψέματα οι Οικογένειες δεν την ευνοούν...

   • αρχισαμε avatar
    αρχισαμε @ B.K.Σ. 25/10/2009 01:38:15

    Μιλας για τον ...Κουλη?
    Να δουμε τι αλλο θα προωθηθει πολιτικα εδω στην Ελλαδα.
    Πεδιο βολης φτηνο...

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ αρχισαμε 25/10/2009 02:06:21

     Πάντως δεν μιλάω για τον υιό Βαρβιτσιώτη. Για τον οποίο δεν απορώ ουδόλως που είναι στο απυρόβλητο...

    • αρχισαμε avatar
     αρχισαμε @ αρχισαμε 25/10/2009 02:34:34

     ααααααλλος αητος κι αυτος...

 13. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 24/10/2009 23:49:13

  Κατά την ανάρτηση ".... η κοινωνία αναζητεί την διαφορετικότητα , το νέο, το καινοτόμο, το απρόβλεπτο.Εκείνο που θα την εξιτάρει, θα την μαγέψει, θα την κάνει να ονειρευτεί"
  Και αυτό -πάντα κατά τον κ Πίκουλα - οφείλει να προσπαθήσει να κάνει η Νέα Δημοκρατία (και φαντάζομαι κατ΄ επέκταση και τα υπόλοιπα κόμματα).
  Να με συγωρεί ό αρθρογράφος αλλά αυτά δεν είναι αιτήματα της κοινωνίας αλλά αυτών που θέλουν να μεταγγίσουν τους κανόνες του star system (να αναδείξουμε ένα είδωλο , να το καταναλώσουμε οσο το δυνατόν γρηγορότερα ,να φέρουμε στη θέση του ένα άλλο και όλα αυτό με το αζημίωτο) στην πολιτική. Η κοινωνία δεν αναζητεί στην πολιτική το διαφορετικό και το απρόβλεπτο. Αναζητεί το καλύτερο, αναζητεί λύση στα προβλήματα της ή για να είμαι πιο ακριβής ένα λειτουργικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.
  Δεν είναι δουλειά των πολιτικών και των κομμάτων να "μαγέψουν" τον κόσμο και "να τον κάνουν να ονειρευτεί". Δουλειά τους είναι να ανοίξουν δρόμους και να προτείνουν πορείες. Δουλειά τους είναι να λειτουργήσουν ως παράδειγμα. Δουλειά τους είναι να βάλουνε κανόνες να ελέγχουν την τήρηση τους και όταν χρειάζεται να τους αναπροσαρμόζουν. Τίποτα από τα πιο πάνω δεν αποκλείουν το νέο , το καινοτόμο, το διαφορετικό, αποκλείουν όμως την διαφορετικότητα και το απρόβλεπτο σαν αυτοσκοπό. Τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται όραμα μόνο που το όραμα στην πολιτική δεν σημαίνει "κάνω τον κόσμο να ονειρευτεί".
  Με τόσες βασικές διαφορές στην "φιλοσοφία" πάνω στην οποία "πατάει το άρθρο δεν έχει νόημα ο σχολιασμός των προβληματισμών του σχετικά με τις εντός της ΝΔ διεργασίες.
  Μία μόνο παρατήρηση για το κλείσιμο του άρθρου του. Οι πολιτικοί δεν δικαιώνονται από εκλογικά αποτελέσματα (αυτη η λογική αφορά όσους βλέπουν την εξουσία ως αυτοσκοπό-προφανώς και τον αρθρογράφο). Δικαιώνονται ή δεν δικαιώνονται από τα αποτελέσματα των πολιτικών τους και της διακυβέρνησης τους.

 14. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/10/2009 00:45:36

  Το άρθρο προσπαθεί να πει κάποια πράγματα, αλλά δεν λέει αυτά που έχουν σημασία και εξαντλείται σε γενικότητες.

  Στόχος δεν είναι τα "σήμερα" και τα "χθες", στόχος είναι το σωστό έναντι του λάθους. Και, ναι, η μία υποψηφιότητα αντιπροσωπεύει το σωστό και η άλλη το λάθος. Δεν είναι ούτε ρατσισμός ούτε κόλλημα. Είναι η πραγματικότητα. Δεν λέμε ότι ο ένας ντε και καλά θα τα κάνει όλα σωστά, αλλά λέμε ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχουν από τη μέχρι στιγμής πορεία τους. Ακόμη και τα λάθη τους δείχνουν τις αρχές στις οποίες πατάει ο καθένας.

  Δεν υπάρχει ουδετερότητα, υπάρχει άρνηση έκφρασης αυτού που σκεφτόμαστε. Μέσα μας ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν είμαστε ουδέτεροι.

  Και το όνειρο υπάρχει. Σου δίνει τη δυνατότητα ο ένας να ονειρευτείς πέντε πράγματα που σε ενδιαφέρουν ότι θα είναι καλύτερα, όχι σε επίπεδο αριθμών, ούτε σε επίπεδο ευημερίας. Αλλά... να, ας πούμε για όσους μας ενδιαφέρουν τα εθνικά μπορεί να ονειρευόμαστε ότι ένας πρωθυπουργός Σαμαράς θα γύριζε με βέτο στην Τουρκία το Δεκέμβριο, με λήξη των "διακοινοτικών" συνομιλιών για το Κυπριακό και να έλεγε "δεν έχουμε να συζητήσουμε προς το παρόν με τους Τουρκοκύπριους, αυτή τη στιγμή συζητάμε μόνο με την εισβολέα Τουρκία. Όταν φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης, τότε συζητάμε τους τους τ/κ". Και άλλα τέτοια. Ε, εγώ ονειρεύομαι ότι θα μπορούσαν να συμβούν. Δεν λέω ότι θα συμβούν και το πιθανότερο είναι να μην συμβούν ούτε με έναν Σαμαρά πρωθυπουργό, αλλά αν δίνει κάποιος ελπίδα να συμβούν, αυτός είναι ο Σαμαράς. Πάντως όχι η Ντόρα.

  Όπως ο Ομπάμα έδωσε ελπίδα έτσι και ο Σαμαράς δίνει ελπίδα. Μπορεί να διαψευσθεί, μπορεί και όχι. Πάντως η Ντόρα το μόνο που δίνει είναι η βεβαιότητα συνέχισης του φαύλου κατεστημένου. Νομίζω ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι η πιο εκφραστική έκφανση του τι σημαίνει Ντόρα για το ελληνικό αύριο.

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ Επώνυμος 25/10/2009 01:44:15

   Ονειρεύεσαι μια "περήφανη" εξωτερική πολιτική με μπολικη δόση τσαμπουκά μόνο που τέτοιου είδους πολιτική η Ελλάδα δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ασκήσει όποιος και αν είναι πρωθυπουργός. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται χωρίς να λαμβάνεις υπ΄ όψη σου το διεθνές περιβάλλον, την ισχύ σου, τους συμμάχους σου και τα συμφέροντα τους,όπως την ισχύ και τις συμμαχίες του αντιπάλου σου.
   Για την Κύπρο μιας και το ανέφερες εγώ εύχομαι απλώς η όποια λύση να επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους να ζουν εξ ίσου καλά με σήμερα και να μην τους επιβάλουν κανένα σχέδιο Ανάν πράγμα που με τον δίδυμο Παπανδρέου-Χριστόφια πολύ φοβάμαι.
   Αν η σπόντα περί ουδετερότητας αφορούσε εμένα επιμένω σταθερά στην άποψη μου ότι αντί να συζητάμε για πρόσωπα είναι καλύτερα να συζητάμε για πολιτικές, για ιδέες,για στρατηγικές και όταν έρθει η ώρα ήρεμα και χωρίς τα οπαδικά μας σημαιάκια να πάμε να ψηφίσουμε όποιον νομίζουμε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τα συμφέροντα του τόπου και τις ιδέες μας.Και κυρίως όποιος κι αν βγει όλοι να τον στηρίξουμε.

 15. mara avatar
  mara 25/10/2009 00:55:09

  "Απόψεις,διάθεση προσφοράς, απόφαση “να σπάσεις αυγά” και βέβαια ικανότητα να …φτιάξεις ομελέτα", αυτή σου η φράση λέει τα πάντα.
  Πρωταρχικό στοιχείο όμως είναι η αγάπη για την πατρίδα σου, μαζί με την προσωπικότητα και κυρίως την ΤΟΛΜΗ. Ο Σαμαράς νομίζω ότι έχει τις προδιαγραφές. Βγάζει κάτι αληθινό και διαφορετικό.
  ΊΔΩΜΕΝ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.