#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/08/2013 20:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αυτογκόλ του Στουρνάρα για τους πλειστηριασμούς



Σ’ ένα επικοινωνιακό και ουσιαστικό αυτογκόλ, οδηγήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή την υπόθεση της επαναφοράς των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Αν και είναι γνωστός ο υπουργός Οικονομικών ότι λέει πάντα αυτά που σκέφτεται και πιστεύει χωρίς να υπολογίζει το κόστος, αφού δεν είναι πολιτικός, η αναφορά του στο θέμα είναι κατά τη γνώμη μας μεγάλη γκάφα, έστω κι αν χωράει πολύ συζήτηση για το τι τελικά πρέπει να γίνει.  «Εάν δεν ανοίξει το θέμα, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες»  λέει στη Real News ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια μιλά για τα κριτήρια που θα μπουν, κριτήρια τα οποία αναλύσαμε κι εμείς σε προηγούμενη ανάρτηση.

Η γκάφα, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον ο υπουργός Οικονομικών, να αναφέρει ότι αν δεν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Όταν ανοίγει τέτοιο θέμα ξεκινάς από τους δανειολήπτες, από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κι όχι από το αν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Αφού βγάλεις τα λαμόγια που έχουν και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δεν έχει πράγματι ούτε τις δόσεις να εξυπηρετήσει, αλλά και ούτε καν να φάει. Θα νοιαστούμε εμείς για τις τράπεζες κι όχι για κάποιον δυστυχή (που είναι χιλιάδες αυτοί) ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση; Αρκετά δεν πληρώσαμε τις τράπεζες τόσο καιρό; Ή μήπως δεν ξέρουμε ότι έχουμε υποστεί απίστευτες θυσίες προκειμένου να γλιτώσουν οι τράπεζες και να μην καταρρεύσουν; Δεν ξέρουμε άραγε ότι οι τράπεζες πληρώνουν τις δικές τους επιλογές του παρελθόντος με τα θαλασσοδάνεια που ξεψαχνίζει ένα – ένα η Black Rock;

Θα μας κατηγορήσουν κάποιοι για λαϊκισμό επειδή το θέμα των πλειστηριασμών είναι δαιδαλώδες και χρειάζεται σύνθετη λύση. Δεν είναι όμως καθόλου λαϊκισμός κ. Στουρνάρα να μαθαίνει ο κόσμος ότι πρώτα μπαίνουν οι τράπεζες και μετά οι πολίτες. Αν δηλαδή αυτοκτονήσει έστω κι ένας που θα πάνε να του πάρουν το σπίτι, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος; Διότι τότε θα βγούμε κι εμείς στους δρόμους, διότι τότε δε θα χρειάζεται η Αριστερά να καπηλευτεί κανέναν νεκρό.

Ασφαλώς οι πλειστηριασμοί είναι μεγάλη σπαζοκεφαλιά και πρέπει να βρεθεί μια βέλτιστη λύση. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ξεκινάμε από το… καλό των τραπεζών. Ο πολίτης μπαίνει μπροστά, ειδικά τώρα που ο πολίτης είναι αυτός που θυσιάστηκε μέσα στην κρίση.

Σε καλό δρόμο είναι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τους πλειστηριασμούς, όμως, δε χρειάζονται οι επικοινωνιακές γκάφες κ. Στουρνάρα. Χρειάζεται να καταναλώσουν τα στελέχη του υπουργείου και ο ίδιος δε πιο παραγωγικές πολιτικές που θα προστατεύουν τον πολίτη από την τράπεζα, τη φτώχεια ή την αρπαγή του σπιτιού του, κι όχι το αντίθετο.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα περί άρσης στους πλειστηριασμούς ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι "το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών".

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει επίσης «Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή. Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θάνος Τάκης avatar
  Θάνος Τάκης 18/08/2013 21:46:06

  Αγαπητέ factorx, περιγράφεις την αναφορά στο θέμα, ως "γκάφα" του Στουρνάρα. Ως γκάφα όμως, περιγράφεται ένας λόγος (ή πράξη) που προέρχεται από απερισκεψία. Προσωπικά διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό καθώς πιστεύω ότι ο Στουρνάρας δεν κάνει λάθος αλλά λέει ακριβώς αυτό που πιστεύει. Κατά την εκτίμησή μου, δεν τίθεται περίπτωση γκάφας αλλά α π ρ ο κ ά λ υ π τ ο υ κυνισμού.

 2. kotstak avatar
  kotstak 18/08/2013 21:54:10

  Οι τράπεζες είναι μεσίτες χρήματος.
  Κάνει ο "Χ" μια κατάθεση και με τα χρήματα αυτά δίνει η τράπεζα στεγαστικό στον "Ψ".
  Εάν ο "Ψ" δεν πληρώσει τη δόση του, - έστω μια μικρή δόση- η τράπεζα δε θα μπορεί να πληρώσει τον τόκο στον "Χ".

  Οι ευρωπαίοι δε θα συμμετάσχουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οπότε τα ενδεχόμενα που απομένουν είναι:
  1. Πλειστηριασμοί.
  2. "Κούρεμα" καταθέσεων.
  3. Η πρότασή μου. (Η εναλλακτική των πλειστηριασμώνhttp://frenostonkatiforo.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html)

  Το τρενάρισμα δημιουργεί ψευδαισθήσεις και όνειρα, αλλά δεν είναι λύση.

  ΥΓ. Γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς για τους ενοικιαστές;
  Πως βρίσκουν αυτοί χρήματα και πληρώνουν ενοίκιο;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ kotstak 18/08/2013 22:03:02

   το ενοίκιο το διαπραγματεύεσαι. οποιαδήποτε ρύθμιση στεγαστικού επιφέρει μεγαλύτερη τελική επιβάρυνση. και γιατί δε ρωτάμε και τις τράπεζες, θέλουν τους πλειστηριασμους; θα μείνει απλά ο δανειολήπτης υπόχρεος στην τράπεζα....η αγορά είναι νεκρή, δεν είναι θέμα τιμών. το ίδιο το κράτος με την υπερφορολογηση της ακίνητης περιουσίας σκότωσε την αγορά. εκτός κι αν μετά τη μαζική εκποίηση πάρει πίσω τους φόρους ώστε να ωφεληθούν οι λίγοι που θα μπορούν να αγοράσουν....

  • kotstak avatar
   kotstak @ kotstak 18/08/2013 22:04:52

   3. Η πρότασή μου (Η εναλλακτική των πλειστηριασμών):

   Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ένας πολίτης βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: "να αγοράσω ή να νοικιάσω σπίτι;"
   Ήταν τολμηρός και επέλεξε να αγοράσει.
   Το ίδιο διάστημα ένας άλλος πολίτης, συντηρητικός αυτή τη φορά, μπροστά στο ίδιο δίλλημα, επέλεξε να νοικιάσει.
   Η δόση που πλήρωνε ο ένας ήταν ισόποση με το ενοίκιο που πλήρωνε ο άλλος.
   Μέχρι σήμερα, τα χρήματα που ξόδεψε ο ένας για σπίτι, είναι περίπου όσα ξόδεψε κι ο άλλος.


   Τώρα, που η “παχιά αγελάδα” …. “αδυνάτισε”, αδυνατούν και οι δυο να πληρώσουν αυτά που πλήρωναν όταν “η αγελάδα ήταν παχιά”.

   Όποιος πολιτικός, παράγοντας της αγοράς ή πολίτης, διατυπώνει μια πρόταση, πρέπει πρώτα να απαντά στο εξής απλό ερώτημα:
   Ποιος, από τους δυο πολίτες που προανέφερα, πρέπει να δαπανά μηνιαίως περισσότερα χρήματα για σπίτι;
   Η δική μου απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η εξής:
   Πρέπει να δαπανούν μηνιαίως περίπου τα ίδια χρήματα για σπίτι.

   Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πρέπει να λυθεί έξυπνα και δίκαια ΤΩΡΑ.
   Με την υλοποίηση της πρότασης που θα διατυπώσω θα αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες θα πάρουν τα χρήματά τους, θα μειωθούν πολύ τα ενοίκια, θα αποφευχθούν ακραίες και ανεπιθύμητες καταστάσεις, θα σταθεροποιηθεί η αγορά των ακινήτων.

   Η πρότασή μου είναι η εξής:
   Όταν ένας πολίτης, για οποιονδήποτε λόγο, αδυνατεί ή δε θέλει να πληρώσει τη δόση (ή τις δόσεις) του στεγαστικού που έχει πάρει, να έχει το δικαίωμα αποφυγής όλων των ανεπιθύμητων συνεπειών (πλειστηριασμοί κλπ), παραχωρώντας στην τράπεζα το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του ακινήτου του μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο από την εκμετάλλευση του ακινήτου του.
   Με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ακινήτων που την ονομάζω: “νεκρά ακίνητα”.
   Στα ακίνητα αυτά για όσο διάστημα παραμένουν “νεκρά”(μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο από τα ενοίκια) δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως φορολογική επιβάρυνση για κανέναν, ούτε το παραμικρό τεκμήριο. Να είναι δηλαδή “φορολογικά νεκρά” . Εντελώς "ανύπαρκτα".
   Η τράπεζα θα παραχωρεί το ακίνητο προς ενοικίαση και από τα ενοίκια θα πάρει τα χρήματά της.
   Όταν πάρει τα χρήματά της και τα έξοδα που θα έχει κάνει εντόκως, το “νεκρό ακίνητο” θα πηγαίνει αυτόματα στον ιδιοκτήτη του άνευ βαρών.
   Η τράπεζα πλέον θα ορίζει το ποσό του ενοικίου. Δεδομένου δε ότι οι τραπεζίτες δεν είναι ηλίθιοι, το ενοίκιο θα διαμορφώνεται από την αγορά των ενοικίων (και θα τη διαμορφώνει).
   Ο “ιδιοκτήτης” θα έχει το δικαίωμα να νοικιάσει το “νεκρό ακίνητο”, αλλά εάν δεν πληρώνει τα ενοίκια η τράπεζα θα του κάνει έξωση και θα νοικιάζει το “νεκρό ακίνητο” όπου αυτή επιθυμεί (αναθέτοντάς το σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων).

   Επί των “νεκρών ακινήτων” έχουν δικαιώματα (τα οποία αναφέρθησαν) και η τράπεζα και ο ιδιοκτήτης.

   Με την υλοποίηση της πρότασής μου είναι προφανές ότι θα δημιουργηθούν δυο νέες αγορές:

   1. Θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να πουλά τα δικαιώματα που έχει επί του “νεκρού ακινήτου”. Εδώ θα πρέπει να γίνουν κάποιες προβλέψεις και ειδικές ρυθμίσεις (πχ συμβόλαια).
   Εάν ένας ιδιοκτήτης αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο και η τράπεζα του κάνει έξωση, το πιθανότερο είναι ότι θα πουλήσει το δικαίωμα που έχει στο “νεκρό ακίνητο”.

   2. Η τράπεζα θα μπορεί επίσης να πουλά τα δικαιώματα που έχει επί του “νεκρού ακινήτου”, το να εισπράττει δηλαδή τα ενοίκια από το “νεκρό ακίνητο” μέχρις ότου να εισπράξει εντόκως το υπόλοιπο της, συν τα εκάστοτε έξοδά της. (Πιθανώς να το πουλά με ένα μικρό discount).
   Αγοραστές αυτού του δικαιώματος θα είναι επενδυτές, ασφαλιστικά ταμεία, ο εκάστοτε “ιδιοκτήτης” του ακινήτου, κλπ.
   Η επένδυση σε “νεκρά ακίνητα” θα είναι από τις πιο ασφαλείς.

   Ο χρόνος αποπληρωμής των “νεκρών ακινήτων” και επιστροφής τους στους ιδιοκτήτες τους, θα εξαρτάται από το πώς θα διαμορφώνονται τα ενοίκια και τα επιτόκια.

   Είναι βέβαιο πως τα “νεκρά ακίνητα” θα συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων.
   Το όφελος από τη μείωση των ενοικίων θα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι από τη μείωση των ενοικίων θα αυξηθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη των οικονομικά ασθενέστερων.
   Δεν πρέπει να μας ξεφεύγει, το ότι οι χαμηλόμισθοι που ζουν σε ενοίκιο, δαπανούν το 30% - 50% του μισθού τους για το ενοίκιο. Εάν μειωθούν τα ενοίκια και δαπανούν το 15% - 25% του μισθού τους για ενοίκιο, η αγοραστική τους δύναμη θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα μπορoύν να ζήσουν “ανθρώπινα”.
   Το χρήμα αυτό θα πηγαίνει στην κατανάλωση και όχι στο να γεμίζουν τα “σκυλάδικα” από τα παιδιά των μεγαλοιδιοκτητών ακινήτων, να το παίρνουν οι “καλλιτέχνες” και αυτοί με τη σειρά τους να “βιάζουν” το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 18/08/2013 21:55:38

  Γιατί το βαφτιζετε επικοινωνιακή γκάφα; ο άνθρωπος είπε απλά αυτό που σκέφτεται. προτεραιότητα του είναι οι τράπεζες, δεν έχει μάθει και κάτι άλλο στη ζωή του. Είναι απλά και μόνο αναλγητος, υπόλογος είναι αυτός που τον εμπιστεύεται και δεν τον στέλνει για διακοπές, για ξέρουμε και τι λεμε!

 4. tk avatar
  tk 18/08/2013 22:59:22

  Τελικά ο Στουρνάρας κυβερνά, δεν κατάλαβα! Μας φάγανε με τις τράπεζες και τις τράπεζες. Να ζήσουν οι τράπεζες και να ψοφήσουμε όλοι δηλαδή,ωραίο κράτος ρε, εύγε! Δεν πάτε καλά παιδιά, καθόλου καλά!

 5. epi avatar
  epi 18/08/2013 23:39:39

  Η μεγαλύτερη γκάφα είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Αν περιμένεις να γίνουν πλειστηριασμοί, προσδοκάς και έσοδα. Άρα γιατί μειώνεις τον φόρο μεταβίβασης; Για να χάσεις; Εκτός και αν κρύβεται κάτι μεγαλύτερο από πίσω και έχουν δίκιο αυτοί που μιλούν για ξεπούλημα της περιουσίας των Ελλήνων σε ντόπια και ξένα συμφέροντα.

 6. aliosa avatar
  aliosa 19/08/2013 00:38:46

  Αναδημοσιευση αρθρου του Καρτεσιου

  Το παραμύθι του σοκ έλαβε επίσημα τέλος. Για σοκ θα μιλούσαμε αν κάποιο πρωί σε πετούσαν ξαφνικά από το σπίτι σου δίχως να το περιμένεις. Τώρα πλέον το περιμένεις. Σε προειδοποίησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το άφηναν να διαρρεύσει επί μήνες. Δεν αντέδρασες. Το αντίθετο, πήγες διακοπές.
  Δε σε κατηγορώ. Αυτό είχες ανάγκη. Άλλωστε ίσως και να μην πίστεψες ότι θα σου πάρουν το σπίτι. Όμως τώρα σε προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. «Αν δε σου πάρουμε το σπίτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», σου είπε.
  Αν μάθαινες ότι ξέσπασε φωτιά κοντά στο σπίτι σου θα επέστρεφες κι από την άλλη άκρη του ....
  κόσμου για να παλέψεις να το σώσεις. Τώρα, δεν επέστρεψες. Έμεινες εκεί. Καλά έκανες. Δε σε κατηγορώ.
  Δε θα έμαθες ότι για την κατάσχεση του σπιτιού σου θα συνυπολογιστούν οι έννοιες των «αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Πήγες διακοπές. Ή ακόμη κι αν δεν πήγες. Έφαγες όμως τρία γεύματα την ημέρα και δε στήθηκες σε συσσίτιο. Κάπνισες κι ένα πακέτο τσιγάρα. Ίσως αγόρασες κι ένα παγωτό στα παιδιά. Άρα, ζεις σε «αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης», οπότε θα μπορούσες να πληρώνεις το δάνειό σου τρώγοντας λιγότερο, μην καπνίζοντας και μην αγοράζοντας παγωτό στα παιδιά σου.
  Αν έκανες αυτές τις θυσίες «για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες», τότε παίρνεις το παράσημο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», οπότε ίσως δε θα χάσεις φέτος το σπίτι σου, αλλά του χρόνου. Αναλόγως πόσο κώλο έστησες στις τράπεζες, θα κερδίσεις κάποιους μήνες κάτω από κεραμίδι.
  Παρ’ όλα αυτά, δεν επέστρεψες από τις διακοπές σου, δε συσπειρώθηκες, δεν ούρλιαξες, δε βγήκες στο δρόμο. Δεν πειράζει. Θα σε πετάξουν τώρα στο δρόμο οι τράπεζες. Ο δρόμος, πάντως, ήταν ο μονόδρομός σου. Σημασία είχε ο τρόπος που θα έβγαινες στο δρόμο. Αν θα έβγαινες μόνος σου ή αν θα σε πετούσαν. Σου το είχαν ξεκαθαρίσει πριν τους ψηφίσεις. Όμως πήγες και τους ψήφισες. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.
  Κι εσύ, ο κάποιος άλλος, μπορεί να απολυθείς. Βέβαια πρώτα θα αξιολογηθείς. Πόσο νεοδημοκράτης είσαι; Πόσο πιστός πασοκτσής είσαι; Ποιος βαθμός συγγένειας σε συνδέει με κάποιον υπουργό; Κι αν είσαι συγγενής κάποιου βουλευτή, πόσο παλιός και χρήσιμος είναι αυτός ο βουλευτής; Είναι ακόμη εν ενεργεία ή όχι;
  Η αξιολόγηση θα είναι αντικειμενική. Έχουν εκδοθεί τόσες εκατοντάδες οδηγίες προσμέτρησης και αφαίρεσης μορίων αξιολόγησης που δε μπορείς να βγάλεις άκρη αν αξιολογήθηκες σωστά ή όχι. Άρα είναι αντικειμενική η αξιολόγηση. Έφτασες στο έσχατο σημείο αναξιοπρέπειας. Κατέκτησες την κορυφή της προσωπικής εξαθλίωσης. Σε αξιολογούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Μιχελάκης.
  Παρ’ όλη την ξευτίλα δεν επέστρεψες από τις διακοπές σου, δε συσπειρώθηκες, δεν πέταξες πέτρα. Δε σε κατηγορώ. Καλά έκανες. Το πήρες απόφαση μάλλον ότι αυτή η μοίρα είναι που σου αξίζει. Ίσως σκέφτεσαι «σ’ εμένα θα τύχει;». Είναι όπως τα τροχαία. «Εγώ θα σκοτωθώ;». Μέχρι που σκοτώνεσαι και παύεις ν’ αναρωτιέσαι. Όταν όμως τύχει να σου πάρουν το σπίτι και να μείνεις άνεργος, δεν έρχεται η λύτρωση. Θα συνεχίσεις ν’ αναρωτιέσαι. Θα έχεις όλο το χρόνο δικό σου για ν’ αναρωτιέσαι πώς συνέβη αυτό. Και θα δηλώνεις σοκαρισμένος.
  Αυτός ήταν ο Αύγουστος του φόβου μου. Όχι, δε φοβήθηκα αυτούς. Προειδοποίησαν εγκαίρως. Κυρίως, όμως, απέδειξαν ότι δε μπλοφάρουν. Αυτόν τον Αύγουστο φοβήθηκα εσένα που δεν επέστρεψες, δε συσπειρώθηκες, δεν υπερασπίστηκες τίποτα. Είσαι χειρότερος κι από τα δέντρα. Τα δέντρα στην πυρκαγιά, αν είχαν πόδια θα έτρεχαν να γλιτώσουν. Εσύ έμεινες ακίνητος. Θα καείς. Έκανες την επιλογή σου. Αυτή φοβήθηκα φέτος τον Αύγουστο.

 7. Μ_Β avatar
  Μ_Β 19/08/2013 01:10:13

  Δεν υπάρχουν ''γκάφες''. Εντολές τρόϊκας-τραπεζιτών-συμφερόντων υπάρχουν μόνο, και αποφασισμένοι να τις εκτελέσουν εκτελώντας μας. Καλό είναι βέβαια και χρήσιμο που μας το λέει ο κ. Γιάννης έτσι, κυνικά και ξεκάθαρα, ώστε να διαλυθούν οι αυταπάτες και των τελευταίων, πως τάχα όλα δε γίνονται για τη σωτηρία της παΡΤίδας και την εξυπηρέτηση των αφεντικών.

 8. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 19/08/2013 01:50:27

  Η κατάρρευση των τραπεζών δεν είναι λύτρωση για κανέναν ούτε για τον φτωχότερο πολίτη. Οι τράπεζες είναι μέρος του συστήματος κάθε σύγχρονης κοινωνίας και χωρίς αυτές άνθρωπος ασφαλώς θα υπάρχει αλλά όχι σύγχρονος. Οι τράπεζες είναι ο ασφαλισμένος κρίκος των συναλλαγών χωρίς αυτές οι συναλλαγές γίνονται επικίνδυνες.
  Ας πάμε τώρα και στην ουσία.
  Πριν από λίγες ημέρες ο Σαμαράς συνάντησε τον αμερικάνο από όπου εστάλη το μήνυμα ότι απαιτείται ανάπτυξη και όχι επιπλέον λιτότητα. Επικοινωνιακά δε οι αμερικάνοι παρουσίασαν ότι 'μας αγαπάνε περισσότερο από τους γερμανούς'.
  Ο Στουρνάρας ως άλλος ένας ζών λίθος του οικοδομήματος που λέγεται ενωμένη ευρώπη παρουσιάζει στυγνά άλλη μια πτυχή του προβλήματος. Μας λέει ότι πέρα από όμορφα λογάκια περί ανάπτυξης υπάρχει το ζήτημα των τραπεζών που για να λυθεί κάποιος πρέπει να πληρώσει. Εκφράζει το ρεαλισμό, είναι ευθύς και δεν προσπαθεί να ξεγελάσει. Το θέμα των τραπεζών είναι κρίσιμο και επηρρεάζει την κοινωνική συνοχή. Ευτυχώς που ένα τόσο σημαντικό ζήτημα προκύπτει την ώρα που την κυβέρνηση της χώρας την έχουν σοβαροί άνθρωποι και όχι φανφαρόνοι από την άλλη όχθη. Τυφλή εμπιστοσύνη στο Σαμαρά!

 9. αιχμηρος avatar
  αιχμηρος 19/08/2013 02:31:41

  Mειωσεις μισθων και απολυσεις δεν εχουν βιωσει μονο οσοι πηραν στεγαστικο δανειο,αλλα και ολοι οι υπολοιποι.Οποτε αν ειναι να χαριστουν σπιτια αυτο να γινει για ολους.Οποιος αδυνατει να εξοφλει το δανειο,θα χασει το σπιτι και θα παει στο ενοικιο.Οποιος μπορει να πληρωνει ενα μερος του δανειου,ας γινει ενα κουρεμα απ την πλευρα της τραπεζας.Οσοι μενουν στο ενοικιο η στο πατρικο τους,τι ειναι? κοροιδα?Μακαρι να βρεθει η καλυτερη λυση,αν και βλεπω να χαριζονται σπιτια και να πληρωνει τις μεζονετες και τις σπιταρωνες η υπολοιποι ελληνικη κοινωνια.

 10. Ξένος avatar
  Ξένος 19/08/2013 02:53:05

  Ε αφού πρόκειται πάλι για.. επικοινωνιακή γκάφα, αφού δηλαδή αυτός είναι ο δόκιμος χαρακτηρισμός, εντάξει τότε.
  Επίσης δεν ξέρω αν το έχετε σακουλευτεί αλλά με τα κριτήρια που θεσπίζονται (εκείνα που ο αρθρογράφος κρίνει οτι βρίσκονται σε καλό δρόμο) καταλήγει τελικά να προστατεύεται όχι η πρώτη κατοικία. Όχι. Προστατεύεται η πρώτη ΤΡΟΓΛΗ, η πρώτη ΠΑΡΑΓΚΑ ή άντε βαριά το πρώτο ισόγειο εσωτερικό δυάρι στην Βερανζέρου. Ξεκινήσαμε δήθεν με παραδείγματα αναλύσεων για φραγκάτους που έχουν σπίτι με πισίνα στην Εκάλη και δεν πληρώνουν τη δόση του δανείου τους (...) οπότε λέει για να τους πιάσει η δαγκάνα πρέπει να χαλαρώσει η απαγόρευση πλειστηριασμών. Και καπάκι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε ως προνομιούχο τον χαμηλόμισθο με σπίτι αξίας 150.000 ευρώ που θα εκπλειστηριαστεί για δάνειο που επισυνάφθηκε με όρους και προβλέψεις προ Καστελόριζου 2010 και πλέον δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετηθεί. Όχι με προσωπική ευθύνη, ατομική κακοτυχία ή δόλο του δανειολήπτη αλλά από πολλαπλά σαμποτάζ στην αποπληρωμή των δανείων από το ίδιο το κράτος.
  Μια χαρά τα είπε ο Στουρνάρας λοιπόν: «Δεν είναι οτι μας έπιασε ο πόνος για τους μετρημένους στα δάκτυλα που έχουν και δεν πληρώνουν, αυτούς και να τους πιάσουμε λίγη διαφορά θα κάνουν. Πρέπει όλοι να καταλάβετε πως όσο παίξαμε τις κουμπάρες με τους πλειστηριασμούς, παίξαμε. Τα περισσότερα σπίτια μη-προνομιούχων πρέπει να χαθούν για το καλό του τόπου και των γεωστρατηγικών συσχετισμών της χώρας.
  Στο κάτω-κάτω δεν θα ήμασταν τώρα εδώ να ασχολούμαστε μαζί σας αν εσείς πρώτοι από όλους μυρίζατε και τα νύχια σας για την είσοδό μας στο ΔΝΤ πριν κάνετε την όποια προσημείωση. Ξεκινήστε να το εσωτερικεύετε ως εξέλιξη γιατί οι μόνοι που θα προστατευτούν σε κάποιο βαθμό προβλέπεται να είναι τίποτα κουτσοί, στραβοί, ανάπηροι, καρά-μακροχρόνια άνεργοι, με μια στάνη παιδιά ενώ κατά προτεραιότητα θα εξυπηρετηθούν όσοι είναι με το ένα πόδι και κλίση σώματος προς τον τάφο. Άντε να τελειώνουμε γιατί έχουμε και δουλειές: γερμανικές εκλογές, πρωτογενή πλεονάσματα, κουρέματα, προεδρίες Ε.Ε., δε θα ασχολούμαστε με τους μπαταχτσήδες».

 11. Ξένος avatar
  Ξένος 19/08/2013 03:09:56

  Επίσης ο Στουρνάρας μιλάει σωστά και για έναν άλλο λόγο: ο άνθρωπος αυτός δεν είναι εκλεγμένος από τον λαό αλλά εκλεκτός των τραπεζών. Πρακτικά είναι υπόλογος μόνο στους δεύτερους κι όταν λέει «πρέπει και οι τράπεζες όμως να ζήσουν, πως να το κάνουμε» δείχνει πόσο σέβεται τον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Απλώς, επειδή δεν είναι πολιτικός, κάποιες στιγμές για καλή μας τύχη τα λέει πιο χοντρά από ότι οι πολιτικοί που εξ επαγγέλματος είναι προσεκτικότεροι.
  Κι έτσι μαθαίνουμε τι μέλλει γενέσθαι αλλιώς, αν περνούσαν και οι δικές του κουβέντες από επικοινωνιακή σιδερώστρα και κολλαριστή λογογραφία πριν βγουν προς τα έξω, αντί να μιλάμε στα σοβαρά επί ρεαλιστικής βάσης για ακόμα μια φορά θα αερολογούσαμε κουταμαρίζοντας. Αν η οικονομική επικαιρότητα ήταν σαμπάνια, τοποθετήσεις όπως του Στουρνάρα αποτελούν τις φυσαλίδες της.

 12. blue nile avatar
  blue nile 19/08/2013 03:28:39

  Δεν του ξέφυγε του ανθρώπου.
  Αυτό που νιώθει είπε.
  Τους τραπεζίτες θέλει να σώσει και όχι τον λαό.
  Τώρα όπως και τότε ...τότε που ο Σημίτης, ο Στουρνάρας και η κλίκα τους υπέγραψαν την θανατική καταδίκη της Ελλάδας βάζοντας την στην ευρωζώνη...
  Ελλάδα που παρά το ασύγκριτο πλεονέκτημα της υποτιμημένης δραχμούλας έβλεπε την παραγωγικότητα της μόλις στο μισό του μέσου όρου των ευρωζωνικών χωρών...
  Για να μπει στο ευρώ και να δει την Γερμανία πρώτη σε παραγωγή ζάχαρης στην ευρωζώνη !
  Έβαλαν το πρόβατο στο λάκκο με τα φίδια
  Όπως τότε ήθελαν να παίρνουν οι τραπεζίτες φτηνά δάνεια για να τα κάνουν πάσα στους ημέτερους και δεν ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική οικονομία έτσι και τώρα.
  Απόλυτη προτεραιότητα οι τράπεζες !!!
  Πολύ σύντομα θα φτάσουμε στην κατάντια να παρακαλάμε να κυβερνήσει η ΧΑ μπας και φάει σφαλιάρα κανένας τραπεζίτης...

 13. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/08/2013 04:35:29

  "Το αυτογκόλ του Στουρνάρα για τους πλειστηριασμούς"

  Σιγά το αυτογκόλ. Έχουμε εδώ και μηνες που αρθρογράφοι, πολιτικοί, και παράγοντες της "αγοράς και των τραπεζών", μας το πάνε λάου - λάου, επαναφέροντας την κουβέντα ξανά, ξανά και ξανά στο θέμα των πλειστηριασμών. Ο Στουρνάρας πήγε το πράγμα λίγο πιο πέρα όταν έκρινε ότι η απαραίτητη προετοιμασία είχε πλέον γίνει.

  Αυτό που μένει ανοιχτό είναι η αντίδραση της κοινωνίας. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε μέχρι τώρα ογκώδεις και συνεχείς διαδηλώσεις τύπου ισπανίας. Και μην ξεχνάμε ότι βασικό αίτημα των συνεχών διαδηλώσεων στην Ισπανία είναι το πάγωμα των πλειστηριασμών. Δεν προδικάζω ποια θα είναι αντίδραση. Αυτό είναι και θέμα τύχης. Καλό είναι όμως να μην πιέζουμε την τύχη μας.

  Το αντιπαρήλθαμε σχετικά εύκολα το ότι πέθανε ο 19χρονος για ένα εισητήριο. Εντάξει, ίσως ήταν η κακιά η ώρα. Αν όμως δούμε οικογένειες να ξεσπιτώνονται, δεν θα είναι πλέον η κακιά η ώρα. Κι αν αυτοκτονήσει κανένας που λέει και το άρθρο, πάλι δεν θα είναι η κακιά η ώρα.
  "Δεν έτυχε, πέτυχε!", που έλεγε και μια διαφήμιση.

  Δεν θα θελα να κρίνω τον Στουρνάρα αν είναι κυνικός ή όχι. Έχει άλλωστε μία δύσκολη δουλειά. Φοβάμαι μόνο μήπως ούτε η δουλειά γίνει και έχουμε και αχρείαστη αναστάτωση. Ο τουρισμός μας ανέβηκε τόσο και εξαιτίας των αραβικών εμφυλίων και των προβλημάτων στην Τουρκία.

 14. Ραβινος avatar
  Ραβινος 19/08/2013 08:20:01

  Αντε παλι με τα ''δακρυα'' για τις κακες Τραπεζες ,τον αναλγητο Στουρναρα,τις εντολες της Τροικας και δεν συμμαζευεται!Εδω ταιριαζει το ειναι ''ειναι η οικονομια βλακα''.Τι το ακαταλαβιστικο εχει η απαιτηση αποπληρωμης ενος δανειου που πηρε καποιος και μαζι με τα μαυρα αδηλωτα και αφορολογητα εφτιαξε η πηρε μια κατοικια ?Τι το αναλγητο εχει μια απαιτηση οτι οποιος εχει την δυνατοτητα {καταθεσεις ,αλλο ακινητο κλπ} να αποπληρωσει το δανειο που πηρε για να μην μετακυλησει την υποχρεωση του στα κοροιδα φορολογουμενους με την αυξηση των κοκκινων δανειων των τραπεζων οι οποπιες με την σειρα τους το μεταφερουν στα ποσα της ανακεφαλαιωσης τους του ΤΧΣ κι απο εκει στο χρεος της χωρας , τι το αδικο εχει οτι αυτος που δανειστηκε πρεπει να πληρωσει και οχι οσοι εχουν κανει οικονομιες μια ζωη για να μην χρωστανε ?Προς τι τα δακρυα και η 'γκαφα ' του Στουρναρα ?Εδω και τωρα πλειστηριασμοι για πληρωμη των χρεωστουμενων να δειτε για ποτε βγαινουν τα αδηλωτα απο τα σεντουκια , για ποτε μαζευονται τα χρηματα για πληρωμη των δανειων κλπ.Με την ευκαιρια να μπει στον νομο αποπληρωμης των δανειων και η περιπτωση της αποπληρωμης των δανειων που δοθηκαν αφειδως απο τον παλαι ποτε ΟΕΚ {Οργανισμο Εργατικης Κατοικιας } που με τα λεφτα των λοιπων εργαζομενων νεμονται τις βιλες τους οι μπετακτζηδες κολληταρια των συνδικαλιστικων ηγεσιων διαχρονικα εδω και 20 χρονια εχοντας κανει και συλλογο μπετακτζηδων-δεν πληρωνω .Το δεν πληρωνω τελειωσε .Το πληρωνω τα δανεια μου με καποια προστασια της κυριας κατοικιας ταιριαζει στην αξιοπρεπεια και την δικαιοσυνη που πρεπει στην σημερινη οικονομικη κατασταση της χωρας .Ετσι απλα !

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ Ραβινος 19/08/2013 11:13:40

   Σωστός Ραβί, όπως πάντα!
   Κανένας, είτε ο ίδιος ή μέλος της οικογένειάς του, ή του συγγενικού/φιλικού κύκλου δεν έχει πάρει καταναλωτικά-ταξιδιωτικά δάνεια ευδαιμονίας!
   Κανένας!
   Οι... άλλοι τα έπαιρναν!!!

  • d8 avatar
   d8 @ Ραβινος 19/08/2013 14:02:57

   Πάνω απ΄όλα κι από όλους οι Τράπεζες. Τόσα δις δώσαμε για να ανακεφαλαιοποιηθούν. Μην τα καταστρέψουμε τώρα για μερικά @@σπιτα (μπαταξήδων) όλα! Έτσι απλά....

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Ραβινος 19/08/2013 18:22:11

   Χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα υπέρ της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, το ότι δεν πρέπει να προστατεύεται αυτός που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Ως απόδειξη, δε, ότι ο τελευταίος μπορεί να πληρώσει θεωρείτε το ότι έχει καταθέσεις, άλλο ακίνητο κλπ..

   Όμως, αν κάποιος δανειολήπτης έχει καταθέσεις ή άλλο (πλην της πρώτης κατοικίας) ακίνητο, η τράπεζα μπορεί και σήμερα να επιβάλει κατάσχεση και να ικανοποιηθεί από αυτά τα περιουσιακά του στοιχεία.
   Επομένως, η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών αφορά αυτές τις περιπτώσεις?
   Κατά λογική αλληλουχία, δεν είναι δυνατό να αφορά αυτές τις περιπτώσεις, διότι σ' αυτές οι τράπεζες θα είχαν ήδη ικανοποιηθεί.

 15. περιμπανού avatar
  περιμπανού 19/08/2013 10:28:04

  Πρώτα ήταν οι δόσεις στις τράπεζες....
  Μετά οι δόσεις για το χαράτσι...
  Μετά οι φουσκωμένοι ΦΑΠ...
  Πάντα εκεί κι οι διογκωμένοι φόροι εισοδήματος...
  Παράλληλα κι η ανεργία...
  Ας μας πει ο κ Στουρνάρας τι να πρωτοπληρωθεί ή μάλλον τι να μην πληρωθεί... όταν ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πιά!

  Γιατί δεν θεσμοθετείται ισοσκελισμός οφειλών με παραχώρηση ακινήτου επιλογής του οφειλέτη;
  Τράπεζες ή/και δημόσιο οφελειμένοι θα ήταν από μιά τέτοια συμφωνία.

 16. Billis avatar
  Billis 19/08/2013 11:04:03

  Παιδί του τραπεζικού συστήματος είναι , δεν θα περίμενε κανείς να ακούση κάτι διαφορετικό που θα ενοχλούσε τους τραπεζίτες.
  Εκείνο που δεν κατανοώ είναι γιατί μιλάει για κατάρευση, να βγεί και να μας εξηγήσει γιατί αν δεν αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκι οι τράπεζες , θα χρεωκοπήσουν . Και καλά θα κάνουν όταν φλώμοναν τον κόσμο με την διαφήμιση :είδες ο Μπάμπης σπίτι.από την ....και έδειναν αβέρτα στεγαστικά με χαλαρούς όρους , τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν το μάρμαρο. Αν τολμίσουν κάτι τότε θα του Καϊρου.

 17. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 19/08/2013 12:00:32

  1000 μπράβο για το άρθρο.
  Δεν γίνεται απο τη μία να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων στα καφενεία η νέα μείωση μισθών απο 32% ως 13% που ζητά η τρόικα στο εμπόριο( που όλοι καταλαβαίνουν πως είναι προάγγελος για μειώσεις μισθών παντού) κι από την άλλη ο κ Στουρνάρας να λέει πως πρέπει να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί αλλιώς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες.
  Αν καταρρεύσει η ψυχολογία του Ελληνα (όση του έχει απομείνει) καήκαμε κύριοι.
  Και το καήκαμε δεν είναι μεταφορικό αλλά κυριολεκτικό.

 18. βουλα ελευθεριάδου avatar
  βουλα ελευθεριάδου 19/08/2013 12:23:10

  κουρεμα δανείων και λογικά επιτόκια προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες, από την κατάρρευση των Τραπεζών ή της κοινωνίας προτειμώ την πρώτη, έτσι και αλλιώς αν καταρρεύσουμε εμείς να μη πω τι θα πάρουν οι Τράπεζες

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ βουλα ελευθεριάδου 19/08/2013 12:48:40

   Πρέπει να κουρευτούν στον λόγο που αντιστοιχούσε το ύψος δόσης του δανείου με τα επίπεδα εισοδημάτων του δανειολήπτη πριν μπούμε στο μνημόνιο και να αναπροσαρμοστούν στα σημερινά εισοδήματα. Με έναν συνδυασμό εξαιρετικά μακροχρόνιας αποπληρωμής και για τους άνεργους υποχρεωτική έναρξη αποπληρωμής με το που βρουν δουλειά ή όταν περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όποιο έρθει πρώτο. Κάτι τέτοιο εν πάση περιπτώσει, σε τέτοιου είδους λογική.
   Έτσι οι τράπεζες μακροπρόθεσμα παίρνουν τα λεφτά τους πίσω, η επιβάρυνση στον Έλληνα ή ευρωπαίο φορολογούμενο ελαχιστοποιείται και οι μπατακτσήδες (όσοι είναι αυτοί επιτέλους) πιάνονται. Και το σημαντικότερο, κάνεις πραγματικά κοινωνική πολιτική και όχι μια από τα ίδια «αλλά με αγνότερες προθέσεις». Επιπλέον έχεις και ένα συγκεκριμένο ανθρώπινο υποείδος να διαβολίζεται και να αναθεματίζει μη τυχόν και κουρευτούν τίποτα ενυπόθηκα δάνεια ή τολμήσει κανείς να μην υποφέρει και δεν φτύσει αίμα για την υπογραφή που έβαλε.

 19. Α avatar
  Α 19/08/2013 12:29:36

  Να μας πουνε οι τράπεζες σε ποιους πούλησαν (γιατί τα πούλησαν) τα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν ανήκουν πλέον στα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών τραπεζών, γι αυτό και οι Ελληνικές τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για τους πλειστηριασμούς.

  Απορία: Αφού τα δάνεια είναι κόκκινα γιατί κάποιος τα αγοράζει; Τι κέρδος προσδοκά;

 20. Hawk avatar
  Hawk 19/08/2013 12:47:04

  Κατά την λογική του Στουρνάρα οι τράπεζες και ιδιαίτερα οι τραπεζίτες έχουν πάντα δίκιο, και λάθος να έχουν κάνει, που έχουν κάνει, μοίραζαν λεφτά αβέρτα κουβέρτα χωρίς να παίρνουν προφυλάξεις και χωρίς εγγυήσεις, άρα λοιπόν θα πρέπει διαρκώς να τις εξασφαλίζουμε, την μία τους δίνουμε 50 δις για ανακεφαλαιοποίηση, μετά θα τους κάνουμε δωράκι τους πλειστηριασμούς, μετά θα τους δώσουμε το πράσινο φως να απολύσουν καμιά 15000 υπαλλήλους, μετά μιά ακόμη μείωση των μισθών των υπαλλήλων, άντε και κανένα κουρεματάκι των καταθέσεων, ε που θα πάει θα έρθουν στα ίσια τους και θα είναι πάλι κερδοφόρες!!!! Ο άνθρωπος σωστά τα λέει και τα πράττει, τραπεζίτης είναι δεν είναι δανειολήπτης!

 21. Α avatar
  Α 19/08/2013 13:21:47

  Aν αρθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, τότε οι τράπεζες να επιστρέψουν πίσω τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης, που βαραίνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.
  Και τι προστασία είναι αυτή γι΄αυτά τα μεγαλομάγαζα των τραπεζών; Δεν είδα καμμιά ευαισθησία όταν κλείνουν τα μικρομάγαζα των ιδιωτών. Εκεί η προστασία του κράτους λειτουργεί;
  Εν πάση περιπτώσει αφού ζούμε μέσα σε κρίση, κανόνες όπως πριν την κρίση δεν ισχύουν, γιατί με αυτή τη λογική ας μην έχανε ο κοσμάκης την δουλειά του και τα εισοδήματά του ή ας του δώσουν δουλειά για να μπορεί να ζήσει και να πληρώνει τα δάνεια του.
  Και κάτι ακόμα, αν πλειστηριαστεί το σπίτι κάποιου , τα χρήματα που μέχρι τώρα έχει δώσει στην τράπεζα τι θα γίνουν, θα επιστραφούν; Οι φόροι - χαράτσια κλπ. που έχει πληρώσει μέχρι τώρα θα επιστραφούν; Θα τα χρεωθεί ο νέος ιδιοκτήτης;
  Και το κυριώτερο: Ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης - κοράκι της χαμένης περιουσίας των Ελλήνων;
  Αυτά ....

 22. sender avatar
  sender 19/08/2013 13:30:39

  1]Οι τράπεζες παρέσυραν κόσμο και κοσμάκη,να δανεισθεί,υπέρμετρα συνήθως,έτσι για να εκπληρωθεί κάθε μικροαστικό όνειρο.Τότε,μέσα στην περιρρέουσα χλιδάτη ατμόσφαιρα,κάτω από τα φώτα των Ολυμπιακών αγώνων[που εκπλήρωσαν κάποιων το μεγαλοαστικό όνειρο],εφαρμόσθηκε το μεγαλύτερο κόλπο,μετά το Χρηματιστήριο,ένα κόλπο που είτε θα στερήσει από πολλούς κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία είτε από τους καταθέτες,με κούρεμα,ένα ικανό μέρος των χρημάτων τους. 2]η αιώνια κρίση του τραπεζικού συστήματος,υποθήκευσε την χώρα,για άγνωστο χρονικό διάστημα. 3]η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι καταχρεωμένη.Οοολοι αυτοί,είναι η ''κρίσιμη μάζα''για ανατροπές.Το ένοχο πολιτικο-οικονομικό επιτελείο[τώρα κυβερνά πάλι],θα ανατρέξει στο εύκολο,δηλαδή στο κούρεμα καταθέσεων.Ενα ακόμα σοβιετικό μέτρο,που θα δημιουργήσει έναν σταθερό στρατό ψηφοφόρων.Εξ άλλου οι έντιμοι καταθέτες την πάτησαν.Καλή τη πίστει κατέθεσαν στην χώρα τους.Είναι δακτυλοδεικτούμενοι,ως προνομιούχοι,και έτοιμοι να υποστούν κυρώσεις.Ενα ακόμα δίπολο,δανειολήπτες versus καταθετών. 4]μετά το κούρεμα νέα μεγάλη κρίση στις τράπεζες,καταρρέουν από την έλλειψη ρευστότητας.Και προ του κινδύνου χρεοκοπίας,λοξοκοιτάζουμε προς ξεπούλημα νερού,ενέργειας,λιμανιών και ότι στηρίζει την ύπαρξη ενός έθνους. 5]ο Στουρνάρας έβαλε γκολ,στην μικρή,αμυδρή ελπίδα να σωθούμε. 6]ο Πρωθυπουργός πρέπει να πει έγκαιρα όλη την αλήθεια.Βρισκόμαστε στην πιο απειλητική μέγγενη,από την αρχή της κρίσης.Τι εννοεί όταν λέει''θα προχωρήσουμε μπροστά κι'όποιος αντέξει''.Οι μόνοι που θα αντέξουν θα είναι οι ίδιοι,γνωστοί και συχνά ένοχοι.Οι υπόλοιποι πολλοί,δεν θα αντέξουν.Και οι υπόλοιποι πολλοί,[συχνά κι'αυτοί ένοχοι,λόγω ιδιωτείας,κουτοπονηριάς,κακομοιριάς,αλλά και με μια ηρωική,παράφορη πλευρά στο χαρακτήρα τους],αυτοί,είναι η Ελλάδα.Συγνώμη για το εκτενές σχόλιο,που γράφηκε από πολίτη,που αγωνιά και εξομολογείται πως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.Μακάρι να κάνει λάθος.

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ sender 19/08/2013 15:51:50

   Κοίτα όμως κάτι περίεργα πράγματα της μοίρας:
   Ο Πάγκαλος και οι όμοιοί του, υποστηρίζει πως ναι μεν στην άνοδο του χρηματιστηρίου ίσως υπήρχε μια κάποια υποκειμενική αντίληψη δόλου από πλευράς οργανωμένων συμφερόντων, αλλά όταν βάζεις λεφτά στο χρηματιστήριο και τα χάνεις τότε ναι μεν μπορούμε να συζητήσουμε το πάθημά σου σε φιλοσοφικό επίπεδο, αλλά πάντως πάνω στη βάση όμως ότι τα λεφτά σου έχουν πλέον χαθεί. Τώρα αν είπε ο Σημίτης έτσι και Γιάννος στουπέτσι, αποζημίωση μάγκα μου δεν παίρνεις και τα λεφτά σου κλάφτα, γιατί έτσι είναι η ζωή και η αφέλεια ή η αδυναμία πρέπει να πληρώνονται και αυτές.
   Κι όταν μιλούσε έτσι, κάποιοι σημερινοί νεοδημοκράτες που κάνουν λόγω για «θαλασσοδανεισμένους μικρομεσαίους που καλώς χάνουν τα σπίτια τους», τότε έβριζαν τον Πάγκαλο και έλεγαν πόσο κυνικά καθάρματα είναι οι πασόκοι.

 23. bQ avatar
  bQ 19/08/2013 14:39:34

  Όχι άλλα διλήμματα! Ούτε με περίστροφο, ούτε με μαχαίρι δεχόμαστε να μας εκτελέσετε. Γι αυτό ασκείτε την εξουσία, για να βρίσκετε τις λιγότερο επώδυνες λύσεις για τον Ελληνικό λαό και όχι τις πιο συμφέρουσες για τους Τραπεζίτες.
  Αν δε μπορείτε, να κόψουμε το κεφάλι που πονάει, μπορούμε και μόνοι μας.

 24. περιμπανού avatar
  περιμπανού 19/08/2013 15:49:05

  Και για όποιον δεν κατάλαβε, έθεσε ευθέως το δίλημμα ...
  ή, σε πληστηριασμούς προχωράμε...
  ή, βάζουμε χέρι στις καταθέσεις....
  απλό!
  Αφού όμως κυνηγάνε ρευστό,
  ο κοινός νους λέει,
  ότι εκεί πρέπει να πάνε απ ευθείας κι όχι δια της τεθλασμένης μέσω ακινήτων.
  Αλήθεια, τι έγινε, με τους φοροφυγάδες κατέχοντες ρευστό στην ημιδεπή ή αλλοδαπή... βρεθήκανε, φορολογηθήκανε;;;;
  Εκτός κι αν τους περισσεύουν οι σκηνές για άστεγους στις πλατείες....

 25. George avatar
  George 20/08/2013 07:43:32

  Αν μια τράπεζα σε "παρασύρει" και πάρεις δάνειο για αγορά σπιτιού/επένδυση κτλ μάλλον δεν πρέπει να τα έχεις. Ετσι κι αλλιώς θα καταφέρεις να τα χάσεις. Το να βάζεις εγγύηση και μετά με νόμο να μην ισχύει απλά εγγυάται ότι κανείς άνεργος δεν θα βρει δουλειά. Σε τέτοιο κράτος απλά δεν επενδύεις. Κοινωνική πολιτική κάνεις με τους φόρους όχι με το να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Στουρνάρας όπως και ο Βενιζέλος πιό πριν, είναι οι αληθινές βόμβες στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος με την υπερφορολόγηση των ακινήτων. Με αυτό τον τρόπο συμφέρει να μην τα αποπληρώνεις. Οι πληστηριασμοί χωρίς να φτιάξεις πρώτα αγοραστές απλά θα αποδείξουν ότι οι τράπεζες θέλουν άλλα 70 δις μια και θα φανεί και σε αυτούς που πληρώνουν το στεγαστικό τους, ότι κάνουν λάθος. Αν λειτουργεί η αγορά ακινήτων συμφέρει όλους να τα αποπληρώσουν και δεν χρειάζεται κυνήγι. Στους νεο-άπορους με στεγαστικό πληρώνεις το επιτόκιο από τον προυπολογισμό για όσο είναι σε αυτή την κατάσταση (με συμφωνία της τράπεζας που είναι...σίγουρη) ή αντίστοιχα το ενοίκιο-και τα δύο με ανώτατο όριο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.