#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2011 07:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ατύχημα της Fukushima αποδεικνύει την αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειαςΑπό τη πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Fukushima, άρχισαν και οι εικασίες για το μέλλον της  πυρηνικής ενέργειας.

Αν και οι πραγματικές συνέπειες του ατυχήματος δεν έχουν ακόμη φανερωθεί, και θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να μαθευτούν, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες απώλειες από το ατύχημα δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που προκάλεσε η φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία.

Οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι θα ξεπεράσουν τις 20.000, και οι άστεγοι τις 500.000. Η οικονομική ζημιά εκτιμάται πως θα αγγίξει τα $300 δισεκατομμύρια. Το τσουνάμι έχει καταστρέψει την υποδομή μιας ολόκληρης περιοχής στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Ακόμη κι αν συμβεί το χειρότερο σενάριο σε σχέση με πυρηνική τήξη, αποκλείεται οι απώλειες να είναι τόσο πολλές όσο αυτές του σεισμού και του τσουνάμι.

Παρόλα αυτά, το πυρηνικό ατύχημα είναι το πιο σοβαρό από την εποχή του Chernobyl, και οι ακτιβιστές  όλου του κόσμου έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν. Ακόμη και οι πολιτικοί ηγέτες αντέδρασαν άμεσα. Η Angela Merkel αναδιπλώθηκε όσον αφορά στη χρονική επέκταση της λειτουργίας κάποιων παλιών αντιδραστήρων, ενώ η Κίνα ανέστειλε τη κατασκευή νέων. Στην Αμερική ακούστηκαν φωνές για τη πλήρη αναθεώρηση της πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την υποστήριξή του σε αυτήν.

Παρά τις υπερβολές και τις φωνές πανικού, είναι πολύ αμφίβολο αν θα αλλάξει κάτι στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Οι πλούσιες οικονομίες της Δύσης δεν κατασκεύασαν πολλά πυρηνικά εργοστάσια τελευταία, και ούτε είχαν σκοπό να κατασκευάσουν. Η όποια πυρηνική «αναγέννηση» πραγματοποιείται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες και χρειάζονται άφθονη ενέργεια. Η Κίνα και η Ινδία έχουν προχωρήσει στη κατασκευή δεκάδων μονάδων πυρηνικής ενέργειας, ενώ σχεδιάζουν άλλες τόσες. Ακόμη και ένα πολύ πιο σοβαρό ατύχημα από αυτό της Fukushima, δεν θα εμπόδιζε τις χώρες αυτές από το να προχωρήσουν στο σχεδιασμό τους.

Παρά τη προπαγάνδα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν πανάκριβες και αβέβαιες, έτσι ώστε καμία χώρα να μη θέλει να εξαρτάται από αυτές. Για αυτό και η Γερμανία, όσο αποσύρει τα γερασμένα πυρηνικά της εργοστάσια, τόσο θα βασίζεται περισσότερο στον άνθρακα. Οι ΗΠΑ θα βασίζονται στο φυσικό αέριο. Η Κίνα και η Ινδία, σε απόλυτη ανάγκη για άφθονη ενέργεια, θα συνεχίσουν με τη πυρηνική μορφή της.

Βραχυπρόθεσμα, θα ανέβουν ελαφρώς οι εκπομπές άνθρακα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Η αύξηση όμως αυτή δεν θα είναι τόση ώστε να επηρεαστεί η συνολική εκπομπή ρύπων στη παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που έχει σημασία μετά το ατύχημα της Fukushima, είναι οι υστερικές κραυγές των αντί-πυρηνικών ακτιβιστών (Friends of the Earth και Greenpeace) εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Άλλες όμως πράσινες οργανώσεις (NRDC and EDF), παρέμειναν σιωπηλές.

Το να μην αντιδράς, όντας οικολόγος, σε μια τέτοια καταστροφή, θα θεωρούνταν παράλογο πριν από μια δεκαετία. Αυτό όμως που συμβαίνει, είναι ότι πολλοί «πράσινοι» έχουν πλέον πειστεί για τις καταστροφικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, οπότε οι «μέτριας έντασης» κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια, δεν αποτελούν πλέον το απόλυτο φόβητρο για αυτούς. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο, από αυτήν της υιοθέτησης και της διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας. Πρόκειται για τη μοναδική μορφή ενέργειας που διαθέτουμε, που μπορεί να είναι άφθονη και συγχρόνως χαμηλή σε εκπομπές άνθρακα. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η ραγδαίως αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία.

Δεν αρκεί όμως από μόνη της. Χρειάζονται και τα ορυκτά καύσιμα. Στο μέλλον όμως, αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν από άφθονη και φτηνή πυρηνική ενέργεια.

Μπορεί το ατύχημα στη Fukushima να αποτελέσει μια προσωρινή τροχοπέδη, αν κρίνουμε όμως από τις γενικά μετριοπαθείς αντιδράσεις, υπάρχει μια αλλαγή στάσης του κόσμου, και έτσι ίσως στο μέλλον η πυρηνική ενέργεια να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα.

 

S.A.-The Atlantic

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nnt avatar
  nnt 25/03/2011 09:33:45

  Εκεί που λέει ότι η φουκουσιμα έχει λιγότερους νεκρούς από το τσουνάμι είναι που έχασε όλο το point το άρθρο. Είναι σαν να λέει ότι το να σε πυροβολήσουν είναι καλύτερο από τον καρκίνο γιατί έχει λιγότερα θύματα.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ nnt 25/03/2011 09:45:05

   Αυτό που παραλείπει το άρθρο να αναφέρει είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω θύματα από το τσουνάμι και το σεισμό.
   Αντίθετα το πανηγυράκι της ραδιενέργειας και οι επιπτώσεις της για δεκαετίες στους ανθρώπους και την βιοπανίδα τώρα ξεκινάει.
   Το τσουνάμι μπορεί να σκοτωσε 20 ή 30 χιλιάδες μέσα σε μια μέρα αλλά η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα θα σκοτώνει,θα αρρωσταίνει και θα μολύνει για πολλά χρόνια ακόμα.
   Αν συμβεί δε αυτό που απεύχονται όλοι και η κατάσταση ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο των ηρωικών τεχνικών που αυτοθυσιάζονται στο εργοστάσιο της αμαρτωλής Tepco, τότε θα ξεχαστεί το τσουνάμι και ο σεισμός και θα έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχολούμαστε παγκοσμίως.

   • xmmm avatar
    xmmm @ Κάποιος 25/03/2011 12:31:20

    ακριβως, πανικοβαλομαστε για τις "βρωμικες" βομβες ενω εχουμε πυρηνικους σταθμους ικανους να αφανισουν την κατοικισιμοτητα μιας μητροπολιτικης περιοχης για δεκαδες χρονια.

 2. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/03/2011 09:44:43

  Επαισχυντο το άρθρο.

  Κανεις δεν ξέρει ποσά θύματα θα θρηνήσουμε απο την πυρηνική ενέργεια, πόσες γενιές θα πληρώσουν οι Ιάπωνες με παιδάκια που θα γενιουνται τέρατα , με τη λευχαιμία που θα θερίζει για αρκετές δεκαετίες. Ντροπή. Αυτή η απληστία ειναι που οδηγεί τα πράγματα σε αυτή την καταστροφή

 3. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/03/2011 10:51:24

  Το ατύχημα της Φουκουσίμα αποδεικνύει την ΠΑΡΑΝΟΙΑ της πυρηνικής ενέργειας και αυτών που την προωθούν.
  Οδηγεί αναπόφευκτα την ανθρωπότητα στην καταστροφή.
  ΚΑΙ ΜΟΝΗ Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της γής πάμφθηνα και καθαρά αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δεν ελέγχεται από την ''AΓΟΡΑ" τη θεά της καταστροφής και των παρανοικών κυβερνητών της παγκοσμιοποίησης.

  • PaP avatar
   PaP @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/03/2011 11:02:25

   Παμφθηνα? πως?

  • Kostas avatar
   Kostas @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/03/2011 13:07:41

   Όλα σωστά. Το σίγουρο είναι οτι μια πειθαρχημένη χώρα θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναβρεί τον εαυτό της, η οικονομία της θα υποφέρει, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια θα γίνονται πιο ασφαλή, η ενέργεια (ιδιαίτερα του πετρελαίου-φυσικού αερίου) θα γίνει πιο ακριβή (αυξημένη ζήτηση, Λιβύη, Εμιράτα,κλπ) και όλοι εμείς θαπληρώνουμε αυτά για τα οποία δεν έχουμε άμεση ευθύνη. Και όλο αυτά για το παράλογο πλουτισμό ολίγων

 4. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/03/2011 11:23:06

  Ακόμη και σήμερα με τα φωτοβολταικά και τη γεωθερμία είναι φθηνή η ενέργεια που παράγεται και καθαρή και ανεξάρτητη.
  Αν είχαν επενδυθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανάλογα κεφάλαια με αυτά που πήγαν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών.
  Δεν υπάρχει βέβαια δίλημμα οικονομικού κόστους γιατί οι επιλογές
  είναι ΖΩΗ η ΘΑΝΑΤΟΣ.

 5. astefan avatar
  astefan 25/03/2011 11:31:47

  Μήπως γνωρίζει κανένας,
  πόσους, επιπλέον, καρκίνους έχουμε στο Νομό Κοζάνης,
  κάθε χρόνο,
  οι οποίοι οφείλονται αποκλειστικά στα εργοστάσια της ΔΕΗ;

  Τα τελευταία 50 χρόνια, πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, από τη χρήση της "ακίνδυνης" ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
  Και μάλιστα, χωρίς να γίνει κανένα ατύχημα. Από την καθημερινή τους χρήση.
  Δεν πρέπει οι οικολόγοι να έχουν την ίδια ευαισθησία και για τα εργοστάσια της ΔΕΗ;

  Σε τελική ανάλυση, η μόνη ειλικρινής οικολογική θέση που μπορώ να δεχτώ είναι :
  "Να καταργηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα".
  Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες του κερατά.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ astefan 25/03/2011 11:39:26

   Αυτά που αναφέρεις για τα εργοστάσια της ΔΕΗ και τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία των κατοίκων της Κοζάνης είναι αληθή.
   Ωστόσο θεωρείς ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα προτιμούσαν στην θέση των μονάδων λιγνίτη να τοποθετούνταν πυρηνικοί αντιδραστήρες ;

   • astefan avatar
    astefan @ Κάποιος 25/03/2011 20:03:18

    Δεν ξέρω εάν θα επιθυμούσαν, ή όχι, στη θέση των εργοστασίων της ΔΕΗ πυρηνικά εργοστάσια, οι κάτοικοι της Κοζάνης.
    Εκείνο, για το οποίο όμως είμαι βέβαιος είναι ότι οι θάνατοι στην Κοζάνη μπορεί να είναι, ήδη, ίσαμε με 5 πυρηνικά ατυχήματα.

 6. xmmm avatar
  xmmm 25/03/2011 12:37:48

  απο Ναυτεμπορικη "Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στην διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης."

  σε μια βδομαδουλα εχουν περασει 7 χρονακια - και btw οι βλαβες σε DNA κλπ μεσα σε ενα ετος αποκαθιστανται μεσα σε μια ημερα δεν νομιζω

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 25/03/2011 12:43:24

  περιορισμενοι καρκινοι,,
  φανταστητε στη πτολεμαιδα να ηταν πυρηνικο εργοστασιο και να εσκαγε,,τι θε ειχε μολυνθει..

  • 3birdssitting avatar
   3birdssitting @ Aggelos 25/03/2011 14:55:41

   Η οποια Πτολεμαϊδα δεν μας λένε πόσο καρκινο και ασθενειες του αναπνευστικου συστηματος σε ολη την περιοχη Κοζανης και Γρεβενων τα τελευται 30 χρονια.

 8. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 25/03/2011 16:36:28

  Πολύ ενδιαφερουσα η αποψη του αρθρου. Διαφορετική από τα συνηθισμένα.

 9. svoura avatar
  svoura 25/03/2011 18:37:53

  Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να γράψει τέτοιο άρθρο....

 10. κουρκουμπίνι avatar
  κουρκουμπίνι 25/03/2011 20:04:10

  1. Με τα απόβλητα τι γίνεται;

  2. Ας κάνουν ένα δημοψήφισμα (λέμε τώρα, έστω μια δημοσκόπηση πχ δείτε εδω
  http://www.galop.gr/index.php?topic=1524 ) να δούμε ποιοί τάσσονται υπέρ και ποιοί κατά.

 11. Λάμπρος avatar
  Λάμπρος 25/03/2011 20:39:22

  Το να μην αντιδράς, όντας οικολόγος, σε μια τέτοια καταστροφή, θα θεωρούνταν παράλογο πριν από μια δεκαετία. Αυτό όμως που συμβαίνει, είναι ότι πολλοί «πράσινοι» έχουν πλέον πειστεί για τις καταστροφικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, οπότε οι «μέτριας έντασης» κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια, δεν αποτελούν πλέον το απόλυτο φόβητρο για αυτούς. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο, από αυτήν της υιοθέτησης και της διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας.

  Η σαχλαμάρα πάει σύνεφο. Να διαλέξουμε θάνατο, είτε από ραδιενέργεια, είτε από ρύπους CO2, λέει... (και τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, παρεμπιπτοντως, απλά λιγότερους).

  Η ιδέα να ΜΕΙΩΘΕΙ η κατανάλωση και η άχρηστη παραγωγή ―και ας μην τρώμε αβοκάντο στο Ελλάντα και μάνγκο στην Νέα Υόρκη, και ας μην έχουμε διακόσια γκατζετάκια σε κάθε σπίτι―, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες σε ενέργεια, προφανώς δεν τους πέρασε από το μυαλό.

  Άν δεν μειωθεί η κατανάλωση, καραγκιόζηδες αμερικανάκια, και εξ'ολοκλήρου πυρηνικά να έχουμε την ενεργειά μας, και πάλι θα καταστραφεί ο πλανήτης ―από τη λεηλασία των πρώτων υλών, από τα απόβλητα, από τα σκουπίδια, και κυρίως από την σκουπιδοζωή του μαζικού καταναλωτή αηδιών....

 12. Heliotypon avatar
  Heliotypon 26/03/2011 07:14:07

  Η αλήθεια είναι μία. Χρειαζόμαστε την ενέργεια ΟΛΟΙ μας αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε με την υγεία μας (πέραν από τα χρήματα) γι' αυτήν. Ορυκτές ύλες και πυρηνική ενέργεια έχουν τον ανθρώπινο φόρο τους. Οι ανανεώσιμες δεν φτάνουν. Που καταλήγουμε; Πόσο έτοιμοι είμαστε να στερηθούμε αυτά που μας προσφέρει ο ηλεκτρισμός; Να περιορίσουμε τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια; Πριν 50 χρόνια ο κλιματισμός ήταν άγνωστο είδος για μας. Σήμερα έχει κλιματισμό και το φτωχότερο σπίτι. Και όχι γιατί τα καλοκαίρια ήταν πιο θερμά, αλλά γιατί μάθαμε στον κλιματισμό. Οπως μάθαμε και στα ΙΧ αυτοκίνητα, στα κινητά τηλέφωνα και άλλα αδιανόητα για κάποιες εποχές είδη. Ας το καταλάβουμε: Οι ανέσεις πληρώνονται με ανθρώπινες ζωές! Επιλογή μας είναι να δώσουμε ή όχι ζωές στον μινώταυρο των ανέσεων!

 13. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 26/03/2011 09:36:39

  H αλαζονία του καπιταλισμού σε όλο της το μεγαλείο !
  Πραγματικά η παράνοια να αγνοούνται οι επιπτ'ωσεις στο μέλλον είναι ακατανόητη. Μόνο πληρωμένοι κονδυλοφόροι μπορούν να γράφουν τετοια άρθρα .
  Ευτυχώς που υπάρχει και η τέχνη για να μας θυμίζει την παράνοιά μας ,Κουροσάβα 1990: http://www.youtube.com/watch?v=XV01GZTNTTg&feature=player_embedded

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.