#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2007 19:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «ασφαλιστικό» υποθηκεύει το μέλλον χιλιάδων οικογενειών

 Ο οικονομικός μας συντάκτης γράφει για το "ασφαλιστικό":

Η κυβέρνηση, φορώντας το πιο αποκρουστικό της κοστούμι «αποφασίζει και διατάσσει» να ενοποιήσει τα Ταμεία με πρώτα και καλύτερα αυτά των δημοσιογράφων, γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων. Είναι εντυπωσιακό ότι το σχέδιο για την ίδρυση Ταμείου Επιστημόνων είχε πρώτη φορά επιχειρήσει να κάνει πράξη η Χούντα των Συνταγματαρχών. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση Καραμανλή να διαλύσει υγιή ταμεία προκειμένου να «σώσει» (αν μπορεί να ειπωθεί αυτό) άλλα ελλειμματικά ταμεία. Και βέβαια, για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος ουδεμία ευθύνη φέρουν οι εργαζόμενοι, αλλά μόνο οι κυβερνήσεις. Δισεκατομμύρια ευρώ χρωστά το κράτος στα ταμεία, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες δουλεύουν στη «μαύρη εργασία» με την ανοχή της κυβέρνησης ενώ τεράστια είναι τα κονδύλια που χρωστούν οι εργοδότες.  Το πιο εντυπωσιακό των ανακοινώσεων και των τοποθετήσεων κυβερνητικών βουλευτών είναι η ύπουλη προσπάθεια να στρέψουν κοινωνικές ομάδες κατά άλλων. Δηλαδή οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ να στραφούν εναντίον των δημοσιογράφων ή των γιατρών «που παίρνουν μεγάλους μισθούς και συντάξεις», όπως έλεγε χθες στον Φλας ο μεγαλοσυνδικαλιστής και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, ο οποίος το παίζει επαναστάτης εκ τους ασφαλούς. Κανείς όμως δεν ρώτησε τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα των λεγόμενων «ευγενών» επαγγελμάτων. Πίσω από τους 5 – 10 μεγαλοδημοσιογράφους – επιχειρηματίες ή τους μεγαλογιατρούς κρύβονται χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ή τον Τύπο με μισθούς 600-700 ευρώ με δελτία παροχής υπηρεσιών και με εισφορές στο…ΤΕΒΕ. Ούτε ρωτά κανείς πόσο είναι το ποσοστό θνησιμότητας στο επάγγελμα των δημοσιογράφων ή πόσοι είναι εκείνοι που φτάνουν μέχρι τη σύνταξη για να πάρουν τελικά 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις προωθείται: Η μείωση της κύριας σύνταξης κατά 12% - 18% (υπολογισμό στο 70% με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του μέσου όρου της πενταετίας, αντί του 80% της καλύτερης διετίας) και της επικουρικής έως 43% (υπολογισμό στο 20% αντί του 35% σήμερα). 

Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και έμμεση κατάργηση της 35ετίας αφού θα τεθούν νέα αυξημένα ηλικιακά όρια ακόμη και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (για παράδειγμα συνταξιοδότηση με 35ετία στο 60ό έτος ή στα 39 ή και 40 έτη για τους νεότερους, αντί στα 37 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία). Παράλληλα με την ενοποίηση, θα «υφαρπάζεται» ποσοστό 10% από τα αποθεματικά και 15% από τα έσοδα των Ταμείων προκειμένου ως άλλος ΛΑΦΚΑ να δίνεται σε ένα κοινό λογαριασμό υπέρ των άλλων ταμείων.  Όσο για το αγγελιόσημο, το οποίο δίνεται αντί εργοδοτικής εισφοράς, θα αποτελεί «κυβερνητικό» όπλο για να κάνουν κοινωνική πολιτική. Όμως, το αγγελιόσημο συμβάλλει και στην ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου περίθαλψής των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και αυτό να τιναχθεί στον αέρα.  

 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από το Ταμείο Επιστημόνων φαίνεται να θίγονται περισσότερο οι άνθρωποι του Τύπου αφού στους άλλους επιστημονικούς κλάδους (όπως τους γιατρούς) ο κ. Μαγγίνας είπε ότι δεν θα θιγούν και τους καθησύχασε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 20/11/2007 21:04:02

  Για το ασφαλιστικό έχω γράψει κι εγώ κάτι στο μπλογκ μου εδώ και δυό μήνες.

 2. factorx avatar
  factorx 20/11/2007 22:13:48

  Στείλτο να το αναδημοσιεύσουμε

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 21/11/2007 16:43:10

  Πάρτο κι αναδημοσίευσέ το αν σου αρέσει μαζί με τις συζητήσεις αν γίνεται. Χωρίς τις συζητήσεις αν δε μπορείς να τις βάλεις μέσα. Βάλε μόνο ένα link με την προέλευση του άρθρου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.