25/05/2008 17:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «αντίο» του Καραμανλή στον Ζορμπά και το παρελθόν

Όπως μας πληροφορεί σήμερα το ΒΗΜΑ ο κ. Αλογοσκούφης θα καταθέσει εντός του Ιουνίου στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος χρήματος». Με πρόσχημα την προσαρμογή της Ελλάδας στα κοινοτικά δεδομένα, ο κ. Αλογοσκούφης θα πει «αντίο» στον πρώην εισαγγελέα και πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος χρήματος» κ. Γ. Ζορμπά και θα καταργήσει εντελώς την ανεξαρτησία της βάζοντας στη θέση του εν ενεργεία ανώτατο δικαστικό, προσθέτει η εφημερίδα. Η άποψη μας είναι βέβαια εντελώς διαφορετική. Επειδή ο ίδιος ο Καραμανλής ήταν εκείνος που έφερε τον Ζορμπά στην κυβέρνηση και την Αρχή, ο ίδιος είναι που λέει αντίο και στο Ζορμπά. Ας μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

Η πορεία των σχέσεων του Κώστα Καραμανλή με τον Γεώργιο Ζορμπά συμπυκνώνει, θα έλεγε κανείς, την πορεία των σχέσεων της ΝΔ υπό την ηγεσία του πρώτου με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Πριν το 2004, ο κ. Ζορμπάς (και ελάχιστοι άλλοι δικαστές που δυστυχώς ενσωματώθηκαν πλέον στο σύστημα) πρόσφεραν στη ΝΔ με τα πορίσματα και τις παρεμβάσεις τους ένα ηθικό πλεονέκτημα που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ποτέ ένα κόμμα, που όπως αποδείχθηκε έχει ασφυκτικούς δεσμούς με τη διαπλοκή. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ήταν έπεισε τον Ζορμπά να συστρατευθεί μαζί του στην «μάχη κατά της διαπλοκής», επειδή και το κύρος του και η νομομάθειά του μετρούσαν τότε. Αρχικά ο κ. Καραμανλής τον προόριζε για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντέδρασε όμως έντονα όπως λέγεται η πλευρά Μητσοτάκη και έτσι ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε στη θέση του Γ.Γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η αποστολή του ήταν διπλή: να προετοιμάσει το υλικό για την εξαγγελθείσα κάθαρση στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και να προστατέψει τον πρωθυπουργό από τις αναμενόμενες λοβιτούρες των πειναλέων γαλάζιων παιδιών και προμηθευτών. Ήρθε όμως πολύ γρήγορα σε σύγκρουση, αφενός με τον τότε υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και το ανόητο περιβάλλον του και αφετέρου με το νέο σύστημα εξουσίας που εγκαθιδρύετο τότε περί το Μαξίμου με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Τι έκανε το Μαξίμου όταν η κατάσταση στο υπουργείο Άμυνας έφτασε στο απροχώρητο; Φρόντισε να απαλλαγούν και από τους δύο, με το πρόσχημα ότι έπρεπε να «τηρηθούν ισορροπίες». Έτσι ο πρωθυπουργός έστειλε τον μεν Σπήλιο στο σπίτι του, τον δε Ζορμπά στη σημερινή του θέση. «Τιμώρησε» δηλαδή εξίσου έναν υπουργό που υπέπεσε σε πολλά και κατηγορήθηκε για περισσότερα και έναν άνθρωπο που όχι μόνο δεν υπέπεσε σε κανένα αμάρτημα, αλλά αντίθετα έκανε ακριβώς εκείνο που του είπε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Το αυτό επαναλαμβάνεται και τώρα. Το «αμάρτημα» του κ. Ζορμπά είναι ότι δεν έσκυψε το κεφάλι στον Αλογοσκούφη και την γαλάζια νομενκλατούρα και αποκάλυψε όλα όσα έγιναν με τα ομόλογα, τα οποία έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους. Πως τον αντάμειψε ο Κ. Καραμανλής, που ο ίδιος του ζήτησε να μην χαρισθεί σε κανέναν; Αφήνοντάς τον εντελώς εκτεθειμένο στη λάσπη και τις διαπομπεύσεις των υπηρετών εκείνων το κεφάλι των οποίων ζητούσε κάποτε επί πίνακι από τη Δικαιοσύνη. Εκείνος όμως που έπαιξε τελικά το κεφάλι του ήταν ο Ζορμπάς, όπως και ορισμένοι άλλοι ηλίθιοι που πίστεψαν τότε στον Καραμανλή.

Και θα πούμε και κάτι άλλο: Για λόγους προσωπικής ηθικής και επειδή πιστεύει στην εντιμότητα του πρωθυπουργού, ο Ζορμπάς επιχείρησε πολλές φορές να τον προειδοποιήσει για τις διαστάσεις του σκανδάλου των ομολόγων που ερευνούσε. Κάθε φορά όμως προσέκρουε στο περιβάλλον του. Προφανώς εκείνο το «τίποτα δεν θα αλλάξει, μετά τις εκλογές», που του έλεγε ο Καραμανλής τις παραμονές των εκλογών του Μαρτίου του 2004, δεν ισχύει πλέον. Άλλαξαν πολλά, δυστυχώς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Swell avatar
  Swell 25/05/2008 17:46:54

  Και διηγώντας τα να κλαις και να σιχτιρίζεις. Και να μην μπορείς να αποφασίσεις. Είσαι εύπιστος ή ηλίθιος, όπως λέει ο Factorx; Αλλά κι εγώ τί ΕΓΡΑΦΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ;
  http://swell-swell.blogspot.com/2007/08/blog-post_17.html

 2. Suhoi avatar
  Suhoi 25/05/2008 17:52:04

  Τελικώς, ο Αλογοσκούφης, αφού "έφαγε" τον υφυπουργό Οικονομικών, Ρεγκούζα (καρα-γαλάζιο παιδί), ήλεγξε τα τελωνεία και τις εφορίες. Κατόπιν, το ίδιο έγινε με τον Κλαδά (καρα-γαλάζιο παιδί) και έβαλε άνθρωπό του (το μπουμπούκι) στο ΣΔΟΕ. Τώρα, τρώει και τον Ζορμπά, και θα εξέγξει την Αρχή, η οποία ήταν ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στο μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, το ΣΔΟΕ. Μια Αρχή, η οποία, με την κάλυψη που υπάρχει από τους διεθνείς φορείς μπορεί να ξεσκεπάσει σκάνδαλα και διαπλοκές. Είναι εμφανές ότι ο Καραμανλής έχει δώσει το πράσινο φώς για να γίνει ο Αλογοσκούφης αντίπαλος πόλος σε άλλους μνηνστήρες για την προεδρία της ΝΔ (Ντόρα, Αβραμόπουλος, κ.ο.κ.). Το θέμα είναι όμως, ότι διαλύει θεσμούς στο όνομα μικροκομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Αυτή άραγε είναι η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του κράτους που εξήγγειλε; Τρίχες.

 3. Ιωάννης Εμμ.Νομικός avatar
  Ιωάννης Εμμ.Νομικός 25/05/2008 18:36:26

  "οτι και να πει κανείς,είναι λίγο!!!"Πρέπει να το χωνέψουμε καλά,ότι οι "ηθικές αξίες" δεν ζυγίζονται στην πλάστιγγα του Πρωθυπουργού και Αλογοσκούφη....

  Ερχεται - δυστυχώς γι'αυτούς - πολύ σύντομα,η ημέρα της κρίσεως.Τότε θα καταλάβουν τι είχαν και τι έχασαν.

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ!

  Για μας τους απλούς πολίτες,λυπούμεθα για την αποπομπήν του.Η δύναμη της "ΨΗΦΟΥ ΜΑΣ" όμως,θα δώσει ένα καλό μάθημα και σ'αυτούς,που αποδείχθηκαν "ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ" από τους προηγούμενους...

  Λίγη ντροπή κύριοι.......

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/05/2008 19:01:08

  Αγαπητέ Factorx αυτή είναι η μοίρα κάθε Έλληνα υπαλλήλου που απλά κάνει το αυτονόητο: την δουλειά του σωστά και έντιμα

  ΥΣ
  και χωρίς να θέλω να δρέψω τις δάφνες του κ Ζορμπά, το άρθρο σου αυτό είναι και η απάντηση για το Δημόσιο Τομέα που έχουμε στην Ελλάδα και τον Ιδιωτικό, έχεις τισ εξής επιλογές:

  1. συμβιβάζεσαι
  συμμετέχεις στο παιχνίδι (και στα κέρδη του) ή κάνεις το κορόιδο
  2. αντιδράς
  σε εξαφανίζουν (ηθικά ατομικά συλλογικά )

 5. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 25/05/2008 19:23:09

  Το πρόβλημα που αναδεικνύεται από τα γεγονότα των τελευταίων έξι μηνών είναι ότι ο προϊστάμενος παραμένει μόνο προϊστάμενος στα χαρτιά αλλά στην ουσία είναι δούλος των υφισταμένων του. Προφανώς τον κρατάνε στο χέρι. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα.

 6. ακάκιος avatar
  ακάκιος 25/05/2008 23:23:04

  corruptio optimi pessima

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.