#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/05/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αμαρτωλό ομόλογο επιβεβαιώνει όσους εναντιώθηκαν στο αγγλικό δίκαιοΓράψαμε χθες για τον  «Γύπα» από τα Κέιμαν που… άρπαξε τα 436 εκατ. €

Η απόφαση των κ.κ. Παπαδήμου και Σαχινίδη να υποκύψουν στις ορέξεις του κερδοσκοπικού fund «Dart Management», πληρώνοντας στο άρτιο το ομόλογο των 435 δισ. που είχε στην κατοχή του και προφανώς είχε αγοράσει κοψοχρονιά από τη δευτερογενή αγορά, ήταν εξαιρετικά περίεργη, για να μην υποθέσω τίποτα άλλο, ήταν Στα νησιά Καϊμάν, αλλά και αλλού, ίσως και στην… Αθήνα, είναι προφανές ότι κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Όμως η πρωτοφανής αυτή «κωλοτούμπα» παραμένει δυσερμήνευτη, ακόμη και για τους ειδικούς των αγορών, που είχαν προεξοφλήσει τη μη πληρωμή του.

Η ΠΛΗΡΩΜΗ του ομολόγου από μόνη της «δικαιώνει» όλους όσοι (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος) θεωρούσαν καταλυτικής σημασίας την επιβολή του αγγλικού Δικαίου στη δανειακή σύμβαση και τα νέα ομόλογα που δόθηκαν στους ιδιώτες μετά το περιβόητο «κούρεμα». Το εν λόγω ομόλογο ανήκε στα παλαιά. Πλην, όμως, υπαγόταν στο βρετανικό Δίκαιο. Και άρα οι κάτοχοί του διέθεταν ισχυρότατο νομικό έρεισμα για να μην το εισαγάγουν στη διαδικασία του PSI. Ενδεχόμενη μη πληρωμή του θα οδηγούσε αυτομάτως όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά στο λεγόμενο «cross default», που ισοδυναμεί με επίσημο χρεοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, βεβαίως, ότι η ελληνική κυβέρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού είχε αποφασίσει να διακινδυνεύσει την αθέτηση της πληρωμής του, με τη σιωπηρή συγκατάθεση των δανειστών. Αυτή άλλωστε ήταν και η επίσημη θέση του τέως υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως καταγράφεται στα πρακτικά των πρόσφατων συσκέψεων που έγιναν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΑΙΦΝΗΣ, ΟΜΩΣ, ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη. Και «λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα», κατέληξε στην επιλογή επιβράβευσης των κερδοσκόπων. Χωρίς προφανώς να αναλογίζεται ότι η πράξη αυτή θα ενισχύσει δραματικά τα νομικά επιχειρήματα όσων υποχρεώθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους, λόγω της επιβολής ρήτρας συλλογικής δράσης του PSI. Η νομική θέση όσων «κουρεύτηκαν» παρά τη θέλησή τους και βεβαίως των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και των 9.500 Ελλήνων μικροομολογιούχων, κερδίζει αυτόματα «πόντους», καθώς αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

ΝΟΜΙΚΑ πανίσχυρη ασφαλώς καθίσταται και η θέση των υπόλοιπων κατόχων «παλαιών» ελληνικών ομολόγων ξένου Δικαίου, αξίας 6 δισ., που αρνήθηκαν να υπαχθούν στο PSI. Με ένα τέτοιο προηγούμενο, όπως ο θρίαμβος του κερδοσκοπικού fund «Dart», καθίσταται πασιφανές ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα βρεθούν με την πλάτη στο τοίχο.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ αυτή, προκαλεί θυμηδία αλλά και αγανάκτηση ο ισχυρισμός των κ.κ. Παπαδήμου και Σαχινίδη ότι η πληρωμή του ομολόγου των 435 εκατομμυρίων δεν δεσμεύει τη στάση του ελληνικού κράτους για τα υπόλοιπα ομόλογα ξένου Δικαίου που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μία ακόμη κατάφωρη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, από χείλη ανεύθυνων λειτουργών, οι οποίοι πιθανότατα την ώρα που θα καταστρέφεται η χώρα θα ξεκουράζονται σπίτι τους…

 Γιώργος Χαρβαλιάς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σφύριζας avatar
  Σφύριζας 21/05/2012 09:20:03

  Το ομόλογο πληρώθηκε για άλλους λόγους που αυτή την εποχή δεν σήκωνε ακόμα ένα πιστωτικό γεγονός από τις τράπεζες. Αλλά η αβάσταχτη ελαφρότητα στην χώρα έφτασε δίνει τέτοιου τύπου "επιχειρήματα" στους ΣΥΝγΚΑΜΜΕΝΟΥΣ.

 2. aris avatar
  aris 21/05/2012 09:54:14

  Σκέψου λοιπόν αγαπητέ Γιώργο να πάει καλά η ΝΔ στις εκλογές, να βγάλει 130 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 40. Τα δύο κόμματα είναι σαφώς υπέρ του Ευρώ και της ΕΕ.
  Θα σχηματίσουν λοιπόν συμμαχική κυβέρνηση για το καλό της Πατρίδας?
  Τελικά θα πουλήσουμε και τις γυναίκες και τις κόρες μας "για το καλό της πατρίδας"? Συνάδει μια τέτοια λογική με τα πιστεύω της φιλοευρωπαικής κεντροδεξιάς?

 3. leleki avatar
  leleki 21/05/2012 10:01:53

  Δικαιώνονται εκ των πραγμάτων όσοι αμφισβήτησαν την επιχειρηματολογία που οδήγησε στον σχηματισμό της συγκυβέρνησης Goldman Sachs, το «αναπόφευκτο» της νέας δανειακής συμβάσεως και την δήθεν «μεγάλη επιτυχία» του PSI .

 4. Αιζενχάουερ avatar
  Αιζενχάουερ 21/05/2012 10:13:24

  "Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη"!
  "Η ιστορία θα μας δικαιώσει"!
  "Πράξαμε το καθήκον μας"!
  "Αναλάβαμε το πολιτικό κόστος"!

  Αυτά θα λένε ενώπιον των ειδικών δικαστηρίων που σίγουρα θα στηθούν κάποια στιγμή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον.

  Και τότε η πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα έχει τα αφτιά της κλειστά στις ρητορίες και τις σοφιστείες, ενώ οι "δεκάρες" και οι "εικοσάρες" θα πέφτουνε βροχή "εις τους ιθύνοντες"...

 5. Ανεργος_Πινει_Κωνιο avatar
  Ανεργος_Πινει_Κωνιο 21/05/2012 10:53:01

  Ρε παιδιά,

  Όταν τα λέγαμε, όταν τα φωνάζαμε κανείς δε μας άκουγε μέσα στη ΝΔ. Ακούγεται μόνο η φωνή ορισμένων λες και οι υπολοιποι ειναι παιδια άλλου θεού!

  ΜΕγάλο λάθος να πληρωθει το ομολογο αυτο, θα υπαρχουν διεκδικήσεις και απο άλλους σύντομα!! το PSI είναι σαν να μην έγινε ποτε πλεον

 6. Nikos avatar
  Nikos 21/05/2012 10:57:27

  Να μια σωστή ανάλυση. Αυτές είναι ρεαλιστικές κουβέντες για όσα μας συμβαίνουν και θα μας συμβούν, εξαιτίας επιλογών και υπογραφών.
  Συμπαίχτης στην διαχείριση θα είναι η Ντόρα; (για να μην πάμε στον Βενιζέλο...)
  Τι άλλο χειρότερο δηλαδή θα μας έρθει;

 7. k. avatar
  k. 21/05/2012 11:58:59

  Όταν εδώ μέσα εξωράιζαν την πραγματικότητα του Αγγλικού δικαίου επειδή λέει το δίκαιο εκτέλεσης θα ήταν ελληνικό, τα θυμάστε; Έπρεπε όμως να φτιάξουμε κλίμα για την αποδοχή της τούμπας του Μεγάλου Ηγέτη.

 8. unfair avatar
  unfair 21/05/2012 12:00:09

  Δυστυχώς, "φώναζα" μέσα στο antinews για το τραγικό λάθος στην υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο! Ματαίως!
  Βέβαια, όταν έχεις βάλει "δοτό" πρωθυπουργό [αντισυνταγματικά] που ανήκει στην κάστα των τραπεζιτών ...τι να περιμένεις? Όταν επίσης βλέπεις στην βουλή να υπάρχει προστασία κ σ' άλλες κάστες [φαρμακοποιών, δικηγόρων] ...πότε άραγε θα ενδιαφερθούν οι βουλευτές μας για την χώρα μας? για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες?
  Όταν ψηφίζουμε ΟΧΙ στο μνημόνιο κ αυτοί παραφράζουν αυτό το μήνυμα κ λένε ΝΑΙ Ή ΟΧΙ στο ευρώ? ...ή ακόμα χειρότερα ...ΔΕΞΙΑ ή ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

 9. dorothea avatar
  dorothea 21/05/2012 12:46:02

  Εξαιρετικές οι επισημάνσεις του αρθρογράφου για το αγγλικό δίκαιο και τα παράξενα πισωγυρίσματα με το ομόλογο των κερδοσκόπων. Μία ερώτηση: Οπως διάβασα στα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών, ο Σαμαράς απαίτησε(και ορθά)γραπτή εισήγηση Παπαδήμου που να τεκμηριώνει την ανάγκη πληρωμής του αμαρτωλού ομολόγου. Εχω την αίσθηση ότι τελικώς η επιειρηματολογία ανεπτύχθη...τηλεφωνικώς από τον δοτό πρωθυπουργό(το non paper του οποίου για την κατάσταση της οικονομίας, εξακολουθεί να αγνοείται). Με τι είδους "επιχειρήματα", επείσθη τελικών και η Νέα Δημοκρατία να συναινέσει στην επιβράβευση των κερδοσκόπων;...

 10. sitting duck avatar
  sitting duck 21/05/2012 12:48:54

  Tί ψάχνετε ρε παιδιά ακόμη; Θα μας λύσει τις απορίες η Ντόρα στην πρώτη(τιμητική, τρομάρα μας...)θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Γι αυτό περιμέναμε στις ουρές μια ηλιόλουστη μέρα του Νοεμβρίου το 2009. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται...

 11. stayros avatar
  stayros 21/05/2012 15:22:10

  Καλα ο σαχινιδης κι ο παπαδημος υποκυψανε και μεις πληρωσαμε. Ο Σαμαρας δεν ρωτηηκε?

 12. theokost avatar
  theokost 21/05/2012 16:06:55

  Μεχρι χθες κακολογούσαν την Ντορα, σήμερα την γλυφουν (για το καλο της χωρας sic μαλλον ) ντροπη. Υστερα τους φταιει ο Πανος και ο Αλέξης.Αισχοςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ theokost 21/05/2012 17:42:52

   Είδες πουθενά κανένα γλύψιμο; Το αντίθετο συμβαίνει εδώ μέσα. Άσε τη σπέκουλα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.