#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/09/2010 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής επιβεβαιώνεται και στατιστικάΤα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες  επιβεβαιώνουν όλα όσα γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες περί αδιεξόδου της οικονομικής πολιτικής. Τα έσοδα έχουν πατώσει και πλέον τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,1%, εκτός κι αν τους επόμενους μήνες βρεθούν πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Στο 3,14% έκλεισε ο ρυθμός αύξησης των εσόδων έναντι ετήσιου στόχου 13,7%, δηλαδή 9 ποσοστιαίες μονάδες κάτω, την ώρα που έχουν ληφθεί τόσο σκληρά μέτρα. Τα στοιχεία αυτά πυροδοτούν νέα σενάρια για επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ ότι τα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν είναι αυτά που βούλιαξαν και τα έσοδα. Τσιγάρα, αυτοκίνητα και οικοδομή αποτελούν τις μεγαλύτερες πληγές των εσόδων αφού από εκεί δεν έγιναν εισπράξεις.

Οσο για τα υπόλοιπα στοιχεία, αναμενόμενα σε μια περίοδο που το κράτος από παντού κόβει κι από παντού προσπαθεί να εισπράξει.

Μείωση 32,3% σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, το οποίο όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο η μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%.), δηλαδή 14.485 εκατ. € από 21.382 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.406 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.008 εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.041 εκατ. €.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 21/09/2010 15:53:23

  1) τα έσοδα δεν έχουν πατώσει. Έχουν αυξηθεί το πρώτο οκτάμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του 2009 κατά 3,4%. Δηλαδή απλώς το πραγματικό ποσοστό αύξησης των εσόδων είναι αρκετά κάτω από την ετήσια πρόβλεψη της αύξησης των εσόδων(13,7%) {σελίδα 2 "Πορεία εκτέλεσης προυπολογισμού"}
  2) Τα έσοδα από ΦΠΑ εμφανίζουν μια αυξητική τάση, πρέπει όμως πρώτα να περιμένουμε τους επόμενους μήνες για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα
  {σελίδα 10 "Πορεία εκτέλεσης προυπολογισμού"}
  3) Οιδαπάνες του τακτικού προυπολογισμού κινούνται πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις.Το πρώτο οκτάμηνο του 2010 υπάρχει μείωση 7,6% σε σχέση με το
  πρώτο οκτάμηνο του 2009. Αυτή η μείωση του πρώτου οκταμήνου του 2010 είναι μεγαλύτερη από την ετήσια πρόβλεψη της μείωσης των δαπανών (5,5%)
  {σελίδα 2 "Πορεία εκτέλεσης προυπολογισμού"}.
  4) Καθοριστικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες, όποτε και θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
  5) Τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες, έχουν ασφαλώς και θετικά και αρνητικά σημεία.
  Ας μην προτρέχουμε λοιπόν.

  http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/db/7d/64/db7d64fdc939aa083506c2544e6801b254d05050/application/pdf/20100920_budget+Aug+%281%29.pdf

 2. Enzo avatar
  Enzo 21/09/2010 16:03:18

  μουαχαχαχαχααααααααα!

 3. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 21/09/2010 16:48:19

  «Βρώμησε η πράξη [τους], μυρίζει τ΄ ουρανού».

 4. The Saint avatar
  The Saint 21/09/2010 16:52:57

  Σα να μου φαίνεται ότι όλοι έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν "παραδοσιακές αξίες" όπως επισκέψεις σε φίλους γιά καφεδάκι/ταβλάκι, αντι γιά καφετέρια καμμιά ταινία στο dvd, αντι γιά εξοδο στο σινεμά... Καλά είναι έτσι...

 5. petros avatar
  petros 21/09/2010 16:53:24

  Τα πράγματα είναι απλά και απορώ πως θα τα βλέπει η ΝΔ.

  Κύριοι,
  η μείωση των δαπανών δεν προέρχεται μόνο από τις διάφορες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, λειτουργικά έξοδα κλπ.

  Οφείλεται :
  α) Στο πάγωμα επιστροφής ΦΠΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
  β) Στο πάγωμα επιστροφής φόρου στους μισθωτούς-συνταξιούχους. Καθημερινά εκατοντάδες διαμαρτύρονται στα μπλογκς ότι δεν έχουν πάρει επιστροφή φόρου, ενώ πέρσι την είχαν λάβει Ιούνιο-Ιούλιο
  γ) Δεν πληρώνονται τα εφάπαξ των συνταξιούχων και τα οφειλόμενα του κράτους σε ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακεία κλπ.
  δ) Στη μείωση χρηματοδότησης σχολικών επιτροπών κατά 1/3 από πέρσι,στη περικοπή σχολικών δρομολογίων κλπ
  ε)Στη μη πληρωμή των προμηθευτριών εταιρειών των νοσοκομείων.

  Θυμίζω οτι ο κ. Παπανδρέου είναι υποσχεθεί ότι η ΠΑΙΔΕΙΑ και η ΥΓΕΙΑ θα εξαιρεθούν από τη λιτότητα, και τους επέβαλλε ακόμα μεγαλύτερη.ΟΛΑ ΑΥΤΑ κάποια στιγμή πρέπει να πληρωθούν, οπότε η υστέρηση θα ανακαλυφθεί μετά τις εκλογές,ως εκ θαύματος, και τότε θα ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ τα νέα μέτρα...

  Η περαίωση δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα, οι ημιυπαίθριοι θα μείνουν στο συρτάρι, γιατί τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά, και μετά τις μειώσεις μισθών, η μεσαία τάξη αδυνατεί να πληρώσει τόσο το πρόστιμο, όσο και το τέλος, όσο και τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες... Οι μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας τα έκαναν θάλασσα και εμείς σήμερα ακούμε τις ...ανοησίες του κάθε Σκυλακάκη και των άλλων υπέρμαχων του μνημονίου. Κύριοι, ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ. Ο κ. πρωθυπουργός προσπαθεί να δει τι θα γίνει με την χιλιετία του πλανήτη, ενώ έχει θάψει για 10 χρόνια την Ελλάδα... Που θα σταθούν οι ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ της Ελλάδας, μαζί με τα εξαπτέρυγά τους ( ΜΜΕ, μεγαλοδημοσιογράφους, Ντόρα κλπ ) ;;; Τι ψυχή θα παραδώσετε, κύριοι, που μας έχετε εξοντώσει ;;;

 6. Γιώργος Χριστόπουλος (No Relation) avatar
  Γιώργος Χριστόπουλος (No Relation) 21/09/2010 17:09:05

  βλέπω απολύσεις και στον δημόσιο τομέα και μετά το χάος. Η Αργεντινή θα είναι λίγη μπροστά μας...

  • δεξιός avatar
   δεξιός @ Γιώργος Χριστόπουλος (No Relation) 21/09/2010 19:34:55

   φευ

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/09/2010 17:37:10

  ΣΤΟΧΟΣ του ΔΝΤ ειναι να εισπραξει οσα μπορει συντ τοκους μεχρι να χρεοκοπησουμε επισημα. Ποις δεν το καταλαβαινει???

  Τσαμπα οι φωνες και τα αρθρα. ( σορρυ ). Να φωναζεις να διορθωσει καποιος κατι οταν εστω και κτ ελαχιστον υπαρχει κοινος στοχος.. Στο βροντο δεν πιανει καμια φωνη και διαμαρτυρια. ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ ως υπευθυνοι φορεσαν την προβια του αθωου τσελιγκα, που δεν μπορουν να κανουν καλα τους λυκους που μαζεψαν στο κοπαδι.

  ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΠΑΔΙ, στα ματια τους.

  ΠΠ

 8. petros avatar
  petros 21/09/2010 17:58:14

  @δαιμονάκι,
  Τα έσοδα έχουν πατώσει,αν σκεφτεί κανείς ότι επιβλήθηκαν τόσες αυξήσεις φόρων ΦΠΑ, καύσιμα,τσιγάρα, αλκοολούχα κλπ. Απλή λογική.

  Οι δαπάνες κινούνται καλύτερα γιατί το κράτος έχει κηρύξει στάση επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Απλή λογική.

  Εμένα με τρώει άλλο ερώτημα. Ενώ αυξήθηκε ο τουρισμός σε κάποιες περιοχές ( Ρόδο, Κω, Χανιά, Κεφαλλονιά - σύμφωνα με δηλώσεις των υπεύθυνων του τουρισμού σε αυτές τις περιοχές ), μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει ΠΟΣΟ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΦΠΑ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε αυτές τις περιοχές ; Να φανταστώ ότι θα διπλασιάστηκε, όπως πχ στους Παξούς ; Ή κάνω κάποιο λάθος ; Κι αν δεν αυξήθηκε αρκετά παρά την αύξηση των τουριστών, συμβαίνει κάτι άλλο ;;;

 9. Μετανάστης στη χώρα μου avatar
  Μετανάστης στη χώρα μου 21/09/2010 18:29:14

  ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ Η ΝΕΤ! Θύμισε δεκαετία του' 80 τότε που τα δελτία διαρκούσαν τα πρώτα 20 λεπτά με λόγους του ΑΓΠ. Τώρα μόλις μέτρησα 20 με τα πεπραγμένα του κανακάρη του στη Νέα Υόρκη, όπου είπε στη Wall St. ότι θα έχουμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας στην επόμενη 5 ετία από τήν "Πράσινη Ανάπτυξη"ν (!!!), συνεντευξιάσθηκε σε 4 οικονομικά δίκτυα, μίλησε για την "Παγκόσμια Διακυβέρνηση" στην Γ.Σ. του ΟΗΕ και πέρασε κι από το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όλα αυτά σε μια μέρα! Και στο Ελλαδιστάν άλλη μια μέρα άβουλη, δειλή και μοιραία...ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ:

  • 11888 avatar
   11888 @ Μετανάστης στη χώρα μου 21/09/2010 19:35:45

   Πετανε ενα τυχαιο νουμερο και νομιζουν οτι κανουν πολιτικη.Ενας δημοσιογραφος δε βρεθηκε να ρωτησει λεπτομερειες.Παιχνιδι με τους ανεργους.Τοσο χαιβανια μας εχουν δηλαδη?
   Οι θεσεις εργασιας πως θα ερθουν μεσω της πρασινης αναπτυξης?Θα γινουμε φυλακες στα φωτο/κα ή θα ανοιξουν εργοστασια κατασκευης φωτ/κων(για ανεμογεννητριες χλωμο γαιτι απαιτειται τεχνογνωσια και οι Κινεζοι ηδη ειναι στο παιχνιδι).Ηδη τα φωτο/κα εχουν κορεστει.Τι αλλο πρασινο εμεινε.
   Θα φτιαξει υδατοφραγματα ,πυρηνικα εργοστασια,ανακυκλωση σκουπιδιων,πρασινα αλογα,τι?
   Ας μας πει επιτελους περι τινος προκειται.Γιατι το κραταει μυστικο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.