#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2010 15:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το έχει κουράσει ο κ. Καστανίδης

Πολύ κουραστικό και μονότονο καταντάει το γαϊτανάκι του κ. Χάρη Καστανίδη, που κάθε τρεις και λίγο κινδυνολογεί, προαναγγέλλοντας εξεγέρσεις και χάος στις φυλακές. Που αποσκοπεί αυτή η τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης, που τελικώς, το μόνο που πετυχαίνει είναι να εκτίθεται;Εδώ και μια εβδομάδα, με διαρροές στα ΜΜΕ, το υπουργείο λέγει ότι από στιγμή σε στιγμή (από σήμερα δηλαδή) θα γίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, η μεγαλύτερη εξέγερση στις φυλακές όλης της χώρας. Οι πρωτοβουλίες κρατουμένων απλό τη μεριά τους, λέγουν ότι προς το παρόν μόνον αποχή από το συσσίτιο κάνουν, και ότι τα υπόλοιπα κινούνται στη σφαίρα της επικοινωνιακής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θέλει να καλύψει τη γύμνια του και την απουσία σωφρονιστικής πολιτικής.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ο κ.Καστανίδης με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου του, προς το τέλος Αυγούστου, επίσης προανήγγειλε εξεγέρσεις στις φυλακές («Για τις αποδράσεις φταίνε … υπονομευτές!!!» 19/08/2010 http://www.antinews.gr/?p=58051), οι οποίες όμως, ουδέποτε έγιναν.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, λοιπόν, και τότε υπήρχε «οργανωμένο σχέδιο για να προκληθούν αναταραχές στις ελληνικές φυλακές και να υπονομευτούν οι μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας». Εκανε λόγο ακόμα, για όχι τυχαίο γεγονός τις απανωτές αποδράσεις και για ενδεχόμενες αναταραχές. Τι συνέβη τότε; Ελυσε άραγε τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, και σταμάτησαν οι φυλακισμένοι; Όχι βέβαια.

Σε λίγο, ο κ.Καστανίδης κινδυνεύει να την πατήσει σαν τον βοσκό με το λύκο. Όταν πρόκειται να γίνει πραγματικά εξέγερση και θα το λέει, κανείς δεν θα τον πιστεύει.

Και κάτι ακόμα. Σήμερα, ημέρα, κατά την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούσε ότι θα ξεκινούσε το κύμα εξεγέρσεων, και μάλιστα είχε θέσει σε επιφυλακή όλους τους εισαγγελείς, ο κ.Καστανίδης διάλεξε τη στιγμή για να εξαγγείλει μέτρα για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος. Εκει επανέλαβε ουσιαστικά τα ίδια που ανέφερε στην ανακοίνωσή του, φέτος τον Αύγουστο. Είπε λοιπόν, ότι οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες από ορισμένους που ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα και έριξε ευθύνες εντός και εκτός των φυλακών για κάποιους που δημιουργούν συνθήκες κρίσης για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ο κ.Καστανίδης είπε επίσης, ότι από τα 33 καταστήματα κράτησης μόνο στις φυλακές Κέρκυρας, Γρεβενών, Πάτρας και Κορυδαλλού, μέρος των κρατουμένων απέχουν από το συσσίτιο. Οι κρατούμενοι πάντως, μιλούν για αποχή σε 20 σωφρονιστικά «ιδρύματα».

Να σημειωθεί ότι φέτος τον Οκτώβριο, μετά από ελέγχους στις ελληνικές φυλακές, ο ΟΗΕ κατέγραψε σε έκθεσή του την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε αυτές και στα κέντρα υποδοχής. Σε συνέντευξη τύπου έδωσε εισηγητής του ΟΗΕ που είχε έλθει στην Ελλάδα, δόθηκαν στοιχεία – κόλαφος για τη χώρα μας. Σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ.Καστανίδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές και ειδικά ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων. Για το σκοπό αυτό προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς, (νοσοκομεία κλπ) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ειδικότητες ιατρών έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στον Τύπο, τους επικεφαλής των νοσοκομείων και των άλλων φορέων που συνεργάζονται για το σκοπό αυτό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 29/11/2010 15:21:46

  Μήπως υπάρχει κάποιου είδους παραλήρημα?

 2. Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων avatar
  Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων 29/11/2010 17:06:17

  Σήμερα ξεκίνησαν ειρηνικές κινητοποιήσεις με αποχή συσσιτίου σε 21 από τις 33 φυλακές της χώρας. Η συμμετοχή είναι μεγάλη -για πρώτη μέρα- ενώ ήδη από το απόγευμα θα δηλώσουν συμμετοχή και άλλοι κρατούμενοι (επιφυλασσόμαστε να ενημερώσουμε σε επόμενο δελτίο τύπου).
  Ζούμε ξανά τον Νοέμβρη του 2008, όταν χιλιάδες κρατούμενοι και κρατούμενες ξεκίνησαν αποχή συσσιτίου, που κλιμακώθηκε σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο: δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, δικαιώματα. Και ο τότε υπουργός δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις υποκινούμενες, όπως έκανε και σήμερα, δυστυχώς, και ο κ. Καστανίδης: «Ορισμένοι ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να παραμείνουν στάσιμα και ακίνητα γιατί έτσι θα έχουν συμμάχους που θα τους κινητοποιούν», δήλωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια έριξε ευθύνες «εντός και εκτός των φυλακών για κάποιους που δημιουργούν συνθήκες κρίσης για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή».
  Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχει ήδη δηλώσει ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν αγγίζει τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, ούτε ικανοποιεί κάποιο από τα πάγια αιτήματά τους. Οι κινητοποιήσεις έχουν απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα, οπότε δεν κατανοούμε γιατί ο κ. Υπουργός ζήτησε «τις επόμενες ώρες και μέρες οι εισαγγελείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις φυλακές να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα». Τίθεται κανένας λόγος επέμβασης του εισαγγελέα της φυλακής; Γιατί αν ναι ειλικρινά αναρωτιόμαστε από πότε άλλαξε το Σύνταγμα και δεν ενημερώθηκε κανένας μας. Από πότε οι χιλιάδες ψυχές που έχουν στοιβαχτεί στις φυλακές οφείλουν να σιωπούν; Από πότε η αποχή συσσιτίου θεωρείται κινητοποίηση που χρίζει παρέμβαση εισαγγελέα;
  Ως Πρωτοβουλία θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
  Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες «υποκινούνται» αποκλειστικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την απόγνωση και την απελπισία τους και όχι από «συγκεκριμένες οργανώσεις», όπως ανέφερε ο κ. Χ. Καστανίδης. Η Πρωτοβουλία στέκεται, ως οφείλει, αλληλέγγυα στους αγώνες των κρατουμένων και χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους.

 3. Factorx avatar
  Factorx 29/11/2010 19:17:06


  Μέρος των κρατούμενων σε 12 από τα συνολικά 33 καταστήματα κράτησης της χώρας απέχει από το συσσίτιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με από τη συγκέντρωση όλων των σχετικών στοιχείων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.