#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2011 08:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το έλα να δεις έχει να γίνει με το ενιαίο μισθολόγιοΤο πρώτο βήμα για γενναίες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου, έκανε η κυβέρνηση παρουσιάζοντας την έκθεση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που συνέστησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και η οποία κατέγραψε τι πληρώνει το κράτος. Το ενιαίο μισθολόγιο θα γίνει πραγματικότητα μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου και έρχεται να εξορθολογήσει μεν το χάος στο δημόσιο αλλά και να κόψει εκατοντάδες ευρώ από τους μισθούς μεγάλου μέρους των 768.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η έκθεση ουσιαστικά φωτογραφίζει ποιοι υπάλληλοι παίρνουν πολλά χρήματα, μέσω των επιδομάτων, και ποιοι αμείβονται με λίγα χρήματα, άρα θα δουν αυξήσεις από τους επόμενους μήνες.

Οι μεγαλύτερες αμοιβές - από πλευράς τακτικών προβλεπόμενων αμοιβών, δηλαδή βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης και επιδόματα- δίδονται στο υπουργείο Οικονομικών και ακολουθούν το υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η αμοιβή ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται γύρω στο 40% πάνω από τα μέσο όρο των υπουργείων και για έναν με 33 χρόνια υπηρεσίας στο 55-64% πάνω από το μέσο όρο.
Στο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι αμοιβές υπερβαίνουν το 8-12% και 7-14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) μέχρι την κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τους νεοδιορισμένους.

Άντε τώρα το κράτος να κόψει τα επιδόματα στους εφοριακούς και το ΚΕΠΥΟ αλλά και στους δικαστικούς. Το έλα να δεις έχει να γίνει.
Οι χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία, δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το πολιτικό προσωπικό, κατά 20%, στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19%, από το μέσο όρο.
Το 50% των υπαλλήλων λαμβάνει το ποσό των 1.639 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% πληρώνεται με ποσό 5.856 ευρώ.
Τονίζεται δε ότι η μισθολογική δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού το 2010 μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και πως η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο και δευτερευόντως στη μείωση της απασχόλησης, δηλαδή της αποχώρησης 53.000 υπαλλήλων.

Φυσικά τα επόμενα χρόνια αναμένεται μαζική φυγή από το δημόσιο ώστε ο αριθμός τους να φτάσει κάτω από τις 650 χιλιάδες.

Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις. Κι αν πρόκειται για αντιδράσεις από τα ρετιρέ, δε μας καίγεται καρφί. Αν όμως με τα ξερά καούν και τα χλωρά, τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα ακόμη ατόπημα κατ’ εντολήν την τρόικας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikosw avatar
  nikosw 02/03/2011 09:04:38

  Είστε τόσο σίγουροι ότι δεν θα κοπούν και οι μισθοί των υπαλλήλων των 3 υπουργείων που αναφέρετε ως "χαμηλόμισθα" υπουργεία;

 2. skeptomenos avatar
  skeptomenos 02/03/2011 09:30:36

  Δεν θα είναι στην κυβέρνηση τότε αγαπητέ.

 3. irida avatar
  irida 02/03/2011 09:37:36

  19 χρόνια υπηρεσία. Αμοίβομαι με 1400Ε το μήνα. Από αυτά τα 150Ε είναι επίδομα που το απέκτησα λόγω ειδίκευσης 2 χρόνια σε κομμάτι της δουλειάς μου. Δεν το παίρνουν όλοι. Επομενως ο κλάδος μου πληρώνεται με 1250Ε. Από αυτά κάποια ειναι επιδόματα περίπου τα 400Ε. Άραγε πόσα θα παίρνουμε με το νέο μισθολόγιο; Είμαστε υψηλόμισθοι; Μάλλον ναι!! Μας βλέπω στο 100οΕ. Και να μαστε κι ευχαριστημένοι!!

 4. Έρεβος avatar
  Έρεβος 02/03/2011 10:41:37

  Στόχος τους σε βάθος πενταετίας να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 40% και να πάει ο μέσος μισθός στα 600 ευρώ.

 5. takis roula avatar
  takis roula 02/03/2011 12:08:48

  Είναι ντροπή να κόβουνε τους μισθούς από τους υπαλλήλους δημόσιους και μη, να κόβουνε το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, να κόβουνε τα επιδόματα από τους αναπήρους και το Υπουργείο Εσωτερικών να συνεχίζει να πληρώνει την βενζίνη του Σημίτη, του Μητσοτάκη κ.λ.π., να πληρώνει τα ταξίδια του Πάγκαλου και τους καφέδες της Τζάκρη. Να φύγουνε να ξεβρωμίσει ο τόπος

 6. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 02/03/2011 12:45:18

  Θα κοπούν οριζόντια οι μισθοί αλλά υπάρχει ένα παραθυράκι για όσους υπαλλήλους το κράτος θέλει να εξευμενίσει θεωρώντας ότι κατέχουν κρίσιμες θέσεις που η δυσαρέσκειά τους μπορεί να κοστήσει περισσότερο από την εξοικονόμηση μέσω της μείωσης των μισθών τους.
  Είναι η σύνδεση μισθών με την παραγωγικότητα.
  Μπορεί να μου πει κάποιος αν μπορεί να μετρηθεί η παραγωγικότητα των Δ.Υ?
  Είναι ποσοτικώς συγκρίσιμη η εργασία κάποιου που εργάζεται στην πολεοδομία ή στην εφορία ή στο γραφείο προσωπικού κάποιου οργανισμού ή ενός Δασκάλου?
  Άρα αποβλέπει στη χορήγηση επιδόματος παραγωγικότητας στους εφοριακούς και το Υπουργείο οικονομικών στη βάση αύξησης των εσόδων(είναι μετρήσιμο) διατηρώντας τα ρετιρέ που διακομματικά το πολιτικό σύστημα συντήρησε.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/03/2011 12:46:33

   Περιμένω να δω τί προβλέπεται για τους υπαλλήλους της Βουλής.

   Άααααααααλλος για πριμ παραγωγικότηταααααααααας.

   • Έρεβος avatar
    Έρεβος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/03/2011 12:53:30

    Μετά το ενιαίο μισθολόγιο οποιεσδήποτε παρεκλίσεις στον μισθό "ευγενών" ομάδων εργαζόμενων στο δημόσιο θα είναι εύκολα αναιρετέες μέσω της δικαστικής οδού ως αντισυνταγματικές και παράνομες.

    Εκτός και αν ο κόσμος είναι κορόιδα και κάθονται να βλέπουν τους καφετζήδες της βουλής να παίρνουν τα τριπλά από αυτούς.

  • Πυθία avatar
   Πυθία @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/03/2011 14:09:43

   Στο Υπουργείο Οικονομικών οι υπάλληλοι στο τέλος του έτους μοιράζονται το 3% των εσόδων!!! Συνεταίροι του κράτους με 3% δηλαδή. Τον έχουν χ@$%$^$%^ το μισθό...

 7. Λευτερης avatar
  Λευτερης 02/03/2011 22:46:53

  Κάτσε ρε Πυθία.. από που αντλείς αυτές τις φοβερές πληρφορίες σου για το 3% ?
  Χα χα χα..
  Πές ότι ήταν αστέιο μπας και το μπαλώσεις...
  Η΄μάλλον χρησμός.. (πάλι χόρτα εκαιγες και μύριζες εε.ε..?? πονηρούλα..!!! )

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.